Rutte heeft niets tegen Juncker

Nederland heeft niets tegen Jean-Claude Juncker, de kandidaat van het Europees Parlement voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat betekent echter niet dat Nederland zijn kandidatuur steunt, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik kan me voorstellen dat hij het wordt, maar zo ver zijn we nog niet", zei Rutte. Hij wil dat de EU-leiders eerst bespreken op welke manier de Europese Unie zich de komende jaren moet vernieuwen. Daar moet vervolgens een geschikte kandidaat bij worden gezocht. "Door veel mensen wordt er nu over personen gesproken, Nederland doet daar niet aan mee."

Rutte reageerde op vragen over de Britse premier David Cameron, die zich verzet tegen de benoeming van Juncker. Cameron zou zelfs hebben gedreigd met een vertrek uit de EU als Juncker het wordt. Rutte noemde het 'van groot belang' dat Groot-Brittannië in de EU blijft, omdat de macht in de EU anders meer komt te liggen bij voorstanders van meer overheidsbemoeienis.

In de Brusselse wandelgangen wordt gefluisterd dat Rutte Juncker 'de slechtst mogelijke keuze' heeft genoemd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich wel achter de Luxemburger geschaard, na aanvankelijke twijfel.