[Groep B] Uitslag Spanje - Nederland

Het Nederlands elftal is het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië uitstekend begonnen. Het elftal van Louis van Gaal nam meer dan revanche voor de verloren WK-finale van 2010 door in het eerste groepsduel regerend kampioen Spanje na een zeer goede tweede helft met maar liefst 1-5 te verslaan.

Het duel tussen de twee Europese grootmachten begon aftastend. Wesley Sneijder zorgde na zeven minuten voor het eerste gevaar nadat hij door Arjen Robben weggestuurd werd. De middenvelder kon alleen op Iker Casillas aflopen, maar kwam niet verder dan een schot dat op de handen van de Spaanse doelman stuitte. Aan de andere kant schoot Iniesta over.

Na de eerste tien minuten werden de Spanjaarden sterker en voerden ze de druk op de Nederlandse verdediging flink op. Met hun combinatiespel wisten ze de Oranjedefensie regelmatig te kijk te zetten, maar het was voornamelijk aan Ron Vlaar te danken dat er weinig kansen kwamen. De Spanjaarden kregen na 25 minuten spelen hulp van de scheidsrechter toen Stefan de Vrij bij het verdedigen iets te wild op Diego Costa inkwam en de Spaanse aanvaller in het strafschopgebied zelf ging liggen. Xabi Alonso schoot onberispelijk binnen: 1-0.

Van Persie kopt vlak voor rust de 1-1 binnen (Pro Shots/Stanley Gontha)

Na dat doelpunt nam Spanje wat gas terug, waarna Nederland er wat meer uitkwam. Het waren de Spanjaarden die voor rust nog de grootste kans kregen. Jasper Cillessen redde knap nadat David Silva na een pass van Iniesta alleen voor de keeper kwam te staan. Pal voor rust kwam Nederland uit het niets op 1-1 door een fraaie kopbal van Robin van Persie die vanaf de rand van het strafschopgebied een verre voorzet van Daley Blind met een boog over de voor zijn doel staande Casillas kopte.

Na rust was de eerste kans voor Iniesta die op Cillessen stuitte. Nederland kroop meer uit haar schulp dan in het eerste bedrijf en al snel leverde dat een goal op van Robben die een voorzet van Blind in het Spaanse strafschopgebied aan kon nemen, twee verdedigers uit kon kappen en de bal achter Casillas kreeg: 1-2.

Robben klopt Casillas en zorgt voor de 1-2 (Pro Shots/Stanley Gontha)

Het doelpunt gaf Oranje elan en de ploeg van Louis van Gaal wist er regelmatig snel uit te komen. Uit een van die aanvallen schoot Van Persie op de lat. Niet veel later wist De Vrij een vrije trap van Sneijder bij de tweede paal binnen te koppen: 1-3. Spanje probeerde na de achterstand alles op de aanval te zetten en Silva leek succes te hebben, maar hij stond buitenspel, waardoor het doelpunt afgekeurd werd.

Twintig voor tijd werd het Nederlandse feest nog mooier toen Van Persie een foutieve balaanname van Casillas optimaal afstrafte door zijn tweede goal van de wedstrijd mee te pikken. Even daarvoor was de aanvaller nog op de benen van de goalie gestuit. De afstraffing voor de regerend wereldkampioen werd compleet toen Robben de hele Spaanse verdediging uitspeelde en ook zijn tweede van de avond aan wist te tekenen 1-5. Ook in de slotfase kreeg Oranje nog een aantal zeer grote kansen.

Spanje

1 - 5

Nederland

 27' Xabi Alonso(pen)    44' Van Persie
 53' Robben
 64' De Vrij
 72' Van Persie
 80' Robben
 
 Gele kaart: Casillas (Spanje), De Guzman, De Vrij, Van Persie (Nederland)
 
Stadion: Itaipava Arena Fonte Nova, Salvador
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Azpilicueta
Piqué
Ramos
Alba
Xavi
Busquets
Xabi Alonso (Pedro/63)
Silva (Fàbregas/78)
Costa (Torres/63)
Iniesta
  Cillessen
Janmaat
De Vrij (Veltman/77)
Vlaar
Martins Indi
Blind
De Guzman (Wijnaldum/62)
Sneijder
N.de Jong
Van Persie (Lens/79)
Robben