Nederlanders moeten Noord-Irak snel verlaten

Nederlanders die zich in Irak in de noordelijke provincies Anbar, Mosul, Kirkuk, Salahedin en Diyala bevinden, worden aangeraden daar 'zo snel mogelijk te vertrekken, mits dit op een veilige manier kan'. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een vrijdagavond uitgebracht reisadvies.

Het advies is het gevolg van de opmars van de extremistische rebellenbeweging ISIS in het noorden van het land. ISIS, een afsplitsing van Al-Qaida, heeft al verschillende steden en dorpen met veel geweld ingenomen.

Als gevolg van de onveilige situatie worden alle reizen naar eerder genoemde delen van Irak ontraden. Nederlanders die verblijven in de provincies Duhok, Erbil en Suleimaniyah worden geadviseerd 'extra waakzaamheid te betrachten'. Verder wordt mensen aangeraden demonstraties, samenscholingen en openbare bijeenkomsten te mijden en alert te zijn bij het bezoeken van regerings- en overheidsinstanties.

Nederlanders die tijdelijk of permanent in het land verblijven, worden verder op het hart gedrukt zich te registreren in het online contactsysteem via de website van de Nederlandse ambassade in Bagdad.

De ambassade kan vanwege de veiligheidssituatie echter 'slechts zeer beperkt consulaire hulp bieden'. De ambassade ligt in de internationale zone. Nederlanders kunnen alleen toegang krijgen als ze zijn aangemeld en een ambassademedewerker hen ophaalt van een van de toegangspunten.

Wie toch in Irak moet zijn, wordt aangeraden contact op te nemen met de ambassade voor advies over veiligheidsmaatregelen. "De politie en het leger kunnen zeer dwingend optreden. Geadviseerd wordt daarom hun aanwijzingen strikt op te volgen", meldt Buitenlandse Zaken.