Klein gesommeerd om zetel op te geven

Norbert Klein is door zijn voormalige partij 50Plus gesommeerd om zijn Kamerzetel op te geven. Dat heeft Klein vrijdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio. De zender heeft een brief online gezet waarin de advocaat van 50Plus en zijn voormalige fractielid Martine Baay betogen dat het 'in de rede ligt' dat Klein zijn zetel opgeeft.

Daags nadat het vertrouwen in hem is opgezegd door de partij is meteen een advocaat op hem afgestuurd, zei Klein tegen BNR. Die kwam met een 'dikke brief' waarin stond: geef je zetel op. "Sterker nog: met teksten erbij van hoe mijn brief zou moeten zijn naar de voorzitter van de Tweede Kamer. Het is gewoon een dictaat."

Klein spreekt tegenover BNR van 'intimidatie' en besloot daarop zijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. "Op een gegeven moment moet je zeggen: streep eronder." Klein liet de afgelopen weken juist weten dat hij in gesprek wilde blijven met zijn voormalige partij.

In de brief van 31 mei valt te lezen dat Klein 'iedere directe legitimatie ontbeert', omdat hij zijn zetel 'uitsluitend op basis van de inspanningen van anderen' heeft verworven. Dan gaat het vooral om voormalig fractieleider Henk Krol.

Klein heeft met zijn 'onberaden' handelen 'zeer ernstige en bijna onherstelbare schade' toegebracht aan 50Plus. Het ligt daarom voor de hand dat Klein zijn zetel ter beschikking stelt, al erkent de advocaat dat dit niet kan worden afgedwongen. "U kunt echter de eer aan u zelf houden."

Mocht Klein vasthouden aan zijn zetel, dan zou hij een brief aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) moeten sturen, waarin hij schrijft dat hij zijn parlementaire werkzaamheden voortzet onder een andere naam. Momenteel zitten zowel Klein als Baay namens 50Plus in de Kamer. Ook worden nog een aantal andere eisen gesteld. Willigt Klein die niet in, dan dreigt de advocaat met gerechtelijke stappen.

Klein is dit niet van plan. "Uiteindelijk kunnen ze niets", zei hij. "Ik blijf gewoon actief als fractie 50Plus/Klein."

50Plus verkeert in diepe crisis nadat Klein enkele weken geleden Baay uit de tweemansfractie zette. Daarop werd duidelijk dat Baay werd gesteund door de partij, die het vertrouwen in Klein opzegde. Sindsdien gaan de hoofdrolspelers rollebollend over straat. 50Plus wilde Klein royeren, maar die zegde daarop zijn lidmaatschap op.