De Guzman: "Beloning voor mijn keuzes"

Frank (franklop)

Jonathan de Guzman had nooit verwacht dat hij op het WK voetbal in de basis zou staan bij Oranje. De middenvelder was onder bondscoach Bert van Marwijk amper in beeld voor het Nederlands elftal. Louis van Gaal heeft hem na zijn aanstelling vrij snel bij de groep betrokken. De keuzeheer nam De Guzman op in zijn definitieve WK-selectie.

De speler van Swansea City staat vanavond in de basisopstelling voor de eerste WK-groepswedstrijd tegen Spanje. Hij krijgt de voorkeur boven Jordy Clasie, die ook in beeld was om vanaf het eerste fluitsignaal te beginnen.

"Dit is een beloning voor de keuzes die ik heb gemaakt”, zegt de 26-jarige De Guzman tegen De Telegraaf. "Ik heb meegedaan aan de Olympische Spelen in Peking, maar daarna bleef het heel stil rondom mij en het Nederlands elftal. Het heeft lang geduurd, maar ik ben blij dat ik toch geloof in mezelf heb gehad. Dat heeft tot dit geleid."

De Guzman is dankbaar voor zijn transfer naar Swansea in 2012. "Die keuze is heel belangrijk geweest voor mijn carrière. Ik kreeg bij Swansea de kans om veel te spelen. Daardoor kwam ik weer in beeld bij Oranje en heb ik mijn debuut mogen maken", zegt hij.

Een hamstringblessure leek hem vlak voor het WK op te breken, maar tegen Spanje staat hij toch in de basisploeg. "Gelukkig wel, ik voel me topfit. Eigenlijk al sinds we in Brazilië zijn. Ik had gewoon een paar dagen rust nodig en ben goed genezen. We zijn allemaal fit, gretig en goed voorbereid."