FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 februari 2014

[Serie A] Lazio pas laat langs Sassuolo

Lazio Roma heeft zondag in de Serie A een thuiszege geboekt. Promovendus Sassuolo werd met 3-2 verslagen. Stefan Radu maakte zeven minuten voor tijd de winnende. Lazio was via Radu en Miroslav Klose tweemaal eerder op voorsprong gekomen, maar toen had Sassuolo nog een antwoord paraat. Voor de bezoekers scoorden Sergio Floccari en invaller Antonio Floro Flores.

Lazio staat met 35 punten uit 25 duels tiende. De Romeinen hebben evenveel punten als het AC Milan van Clarence Seedorf. Sassuolo is de hekkensluiter in de Serie A. De trainerswissel heeft tot nog toe weinig effect gesorteerd. Eusebio Di Francesco verloor alle vier zijn duels als hoofdcoach van Sassuolo.

Nadal eerste winnaar in Rio de Janeiro

Rafael Nadal is de eerste winnaar geworden van het tennistoernooi in Rio de Janeiro. De Spanjaard, als eerste ingeschaald, was zondag in de finale te sterk voor de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov. Het werd 6-3 en 7-6 (3) voor Nadal. De Spanjaard boekte zijn tweede toernooizege van het jaar en de 62e uit zijn carrière. Het toernooi van Rio is dit seizoen nieuw op de tenniskalender.

Nadal overleefde in de halve finale tegen Pablo Andujar twee matchpoints, maar hoefde zich een dag later minder in te spannen. Nadal benutte in de eerste set zijn enige breekpunt en won met 6-3. In de tweede helft gaf Nadal een break voorsprong uit handen, maar stelde hij in de tiebreak orde op zaken.

Door zijn zege tilde Nadal de stand in onderlinge ontmoetingen met Dolgopolov naar 5-0. De mondiale nummer een staat op de wereldranglijst 53 plekken hoger.

'Justin Bieber weigert deal van aanklager'

Justin Bieber vindt de voorgestelde deal van de aanklager in de zaak wegens rijden onder invloed maar niets. Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ vindt het Canadese tieneridool, dat vorige maand werd opgepakt in Miami Beach terwijl hij had geblowd en medicijnen had gebruikt, de voorwaarden van de deal niet goed.

Het voorstel van de aanklager is dat de zanger onder meer een taakstraf vervult, een cursus over alcohol volgt en een bijeenkomst bijwoont waar slachtoffers praten over hun ervaringen met rijden onder invloed. Ook wordt Bieber, als hij wel akkoord zou gaan, in een periode van zes tot negen maanden geregeld onverwacht getest op drugsgebruik. De zanger, die zou worstelen met meerdere verslavingen, zou vooral de drugstesten niet willen doen.

De 19-jarige Bieber zou de deal ook niet accepteren omdat de agent die de zanger aanhield in Miami gelogen zou hebben over de staat waarin Bieber werd opgepakt. Zo zei de politieman onder meer dat de zanger naar alcohol stonk. Ook wil de Canadees naar verluidt geen proeftijd, omdat hij dan alsnog in de problemen komt als hij weer de fout ingaat.

De zanger moet op 3 maart voor de rechter verschijnen. Bieber maakt, als hij het niet op een akkoordje gooit, kans in de cel te belanden. De zanger moet zich een week later ook melden bij de rechtbank in Toronto. Bieber zou eind vorig jaar een limousinechauffeur meerdere malen hebben geslagen. De zanger gaf zichzelf vorige maand aan.

[PD] Atlético krijgt op de broek bij Osasuna

Atlético Madrid heeft zondag in de Primera Divison zijn derde nederlaag van het seizoen geleden. De Madrilenen kregen met 3-0 op de broek bij Osasuna. De eindstand was al bij rust bepaald. Alvaro, Emiliano Armenteros en Roberto Torres scoorden.

Door de nederlaag van de stadsgenoot is Real Madrid de grote winnaar van het weekeinde geworden. De ploeg van coach Carlo Ancelotti wist als enige van de topdrie te winnen en gaat daardoor alleen aan kop. Barcelona en Atlético Madrid volgen op drie punten.

Oud-Ajacied Toby Alderweireld mocht voor de vijfde keer dit seizoen in de basis beginnen en speelde ronduit ongelukkig. Atlético voerde in de tweede helft de druk op, maar mede door goed keeperswerk van Andrés Fernández werd er niet meer gescoord.

Eerder op de dag won Valencia thuis met 2-1 van Granada. Sevilla en Atheltic Bilbao boekten uitzeges. Zij wonnen respectievelijk bij Rayo Vallecano (0-1) en Real Betis (0-2).

Olympische missie van Rusland geslaagd

De missie van Rusland om de prestaties van vier jaar geleden te verbeteren is tijdens de Winterspelen van Sochi ruimschoots geslaagd. Het gastland, in Vancouver pas elfde op de medaillespiegel met drie goud, vijf zilver en zeven brons, eindigde bovenaan. De Russen veroverden in eigen huis dertien gouden, elf zilveren en negen bronzen medailles.

Opvallend genoeg zijn de grootste gouddelvers van de Russische ploeg geen Russen van geboorte. Vijf gouden medailles werden veroverd door mannen die in 2011 nog Amerikaan en Zuid-Koreaan waren. Snowboarder Vic Wild was de beste op de parallelslalom en de reuzenslalom. Shorttrackschaatser Viktor Ahn was goed voor drie overwinningen.

Noorwegen kende een moeizame Spelen met een aantal opvallende nederlagen bij het langlaufen en de biatlon. Ook bij het alpineskiën hadden de Noren ongetwijfeld op meer plakken gehoopt en mogelijk ook op de ijsbaan. Desondanks werd de wintersportgrootmacht met elf goud, vijf zilver en tien brons tweede in het medailleklassement.

Canada was vier jaar geleden de nummer één op de medaillespiegel, het land eindigde nu als derde met tien goud, tien zilver en vijf brons. De Verenigde Staten (negen goud, zeven zilver, twaalf brons) werden vierde voor Nederland. Met in totaal 24 medailles deed de Oranje-equipe het drie keer zo goed als de acht plakken uit Vancouver.

Zuid-Korea kende in de aanloop naar de Spelen van 2018 in het eigen Pyeongchang een Rusland-scenario. De Aziaten scoorden vrijwel alleen op de shorttrackbaan goed, al gingen ook daar een aantal dingen mis. Met drie gouden plakken, drie zilveren en twee bronzen eindigde Zuid-Korea als dertiende. Ook China (drie goud, vier zilver en twee brons) deed het minder dan in Vancouver. Daar waren de Chinese atleten nog goed voor vijf keer goud.

Zweden pakte in Vancouver nog vijf keer goud, maar in Sochi werd maar twee keer het hoogste treetje van het ereschavot beklommen. Met vijftien plakken (twee goud, zeven zilver en zes brons) doen ze het echter wel beter dan vier jaar geleden. Wit-Rusland won vier jaar geleden van iedere kleur één medaille, in Sochi werd vijf keer goud en een keer brons gewonnen, goed voor de achtste plaats.

Brandevacués Schoonhoven mogen nog niet naar huis

De bewoners van de 41 ontruimde appartementen die zaterdag in Schoonhoven geëvacueerd werden vanwege een brand in de parkeergarage onder de flat, kunnen nog niet terug naar huis. Het is nog onduidelijk of het vuur de constructie van het pand heeft aangetast, meldt de gemeente.

De slachtoffers horen waarschijnlijk maandag meer over de situatie. Rond het middaguur wordt een persconferentie gehouden in het stadhuis van Schoonhoven. De bewoners worden voorlopig opgevangen bij familie of in een hotel.

De brand ontstond zaterdagmiddag door nog onbekende oorzaak in de parkeergarage onder het complex. Vermoedelijk zijn er twee motoren en een auto in brand gevlogen. Niemand raakte gewond. Wel moest een persoon uit voorzorg nagekeken worden door ambulancemedewerkers.

VS willen uitlevering Mexicaanse drugsbaron

De Verenigde Staten willen dat Mexico drugsbaron Joaquin Guzman uitlevert. Dat heeft de Amerikaanse justitie zondag gezegd, meldden Amerikaanse media. De baas van het machtige Sinaloa-drugskartel werd zaterdag opgepakt in het Mexicaanse kuststadje Mazatlan.

Guzman wordt in de VS gezocht voor drugshandel en staat op de lijst met meest gezochte personen van de drugsbestrijdingsdienst DEA. Zijn drugsimperium strekt zich uit van Noord-Amerika tot Europa en Australië.

Een woordvoerster van de openbaar aanklager zei dat er binnenkort een officieel uitleveringsverzoek wordt ingediend. De Mexicaanse autoriteiten lijken Guzman vooralsnog zelf te willen vasthouden, maar dat brengt mogelijk risico's met zich mee. In 2001 wist Guzman uit een Mexicaanse gevangenis te ontsnappen in een wagentje met wasgoed.

Sochi dag 17, de leukste tweets

Elke dag verzamelden we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter van de laatste dag van de Spelen zie je hieronder.

We begonnen de dag traditioneel met de 50 kilometer langlaufen bij de mannen. Rusland won hier met een clean sweep:

Ze waren daarmee ook gegarandeerd winnaar van het medailleklassement, waar Nederland vijfde eindigde:

Nog even terug naar gisteren. De NOS had in Studio Sportwinter een dagelijks 'Mulder vs Mulder'-item, waarbij de broertjes Mulder het met spelletjes tegen elkaar opnamen:

Voorafgaand aan de laatste Studio Sportwinter gingen de sporters met z'n allen op de foto. Het was even zoeken welke medaille nou van wie was:

Ireen Wüst werd vanochtend wakker en trof haar roomie Koen Verweij zo aan:

Tina Maze bedankte Sochi voor de Spelen:

De TVM-ploeg haalde een groot aantal medailles binnen:

Het Canadese ijshockeyteam won vandaag de finale bij de mannen:

Morgen vliegen de sporters weer naar Nederland, en dat wordt gedaan door Lisa Westerhof. Ze is piloot bij de KLM en won brons op de Olympische Spelen in Londen bij het zeilen:

Mark Tuitert kreeg het voor elkaar om op de foto te gaan met Adelina Sotnikova, zij won goud bij het kunstrijden:

Zijn team, beslist.nl, bestaat nu uit in ieder geval drie gouden medaillewinnaars:

De puzzel waar Yara en Sanne van Kerkhof en Jorien ter Mors mee bezig waren, is eindelijk af:

Dan nu de sluitingsceremonie, waar het olympisch vuur werd gedoofd en de vlag werd overgedragen aan de organisatoren uit Pyeongchang. Enkele tweets:

We sluiten af met Lara Gut. De schone dame uit Zwitserland is er ook in Zuid-Korea weer bij:

[Foto] Sochi in beeld deel 5

Tijdens deze Olympische Winterspelen zullen we hier op FOK!sport regelmatig de mooiste foto's op een rij zetten. Eerder deze Spelen verschenen al deel 1, 2, 3 en 4, vandaag kun je kijken naar de mooiste foto's van de laatste dagen van de Spelen.

Carien Kleibeuker viert haar bronzen medaille op de 5000 meter met haar dochtertje (PRO SHOTS/ANP)
Carien Kleibeuker viert haar bronzen medaille op de 5000 meter met haar dochtertje (PRO SHOTS/ANP)

Spektakel gegarandeerd bij de skicross (PRO SHOTS/Bildbyran)
Spektakel gegarandeerd bij de skicross (PRO SHOTS/Bildbyran)

De Nederlandse bobdames zijn uitermate tevreden met hun vierde plaats (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
De Nederlandse bobdames zijn uitermate tevreden met hun vierde plaats (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Precisie is vereist bij het curling, de Zweden zouden uiteindelijk tekort komen in de finale tegen Canada (PRO SHOTS/Bildbyran)
Precisie is vereist bij het curling, de Zweden zouden uiteindelijk tekort komen in de finale tegen Canada (PRO SHOTS/Bildbyran)

Marit Bjørgen op weg naar de overwinning op de 30 kilometer langlaufen vrije stijl (PRO SHOTS/GEPA)
Marit Bjørgen op weg naar de overwinning op de 30 kilometer langlaufen vrije stijl (PRO SHOTS/GEPA)

De arbiter zoekt een veilig heenkomen tijdens de ijshockeyfinale tussen Zweden en Canada (PRO SHOTS/Bildbyran)
De arbiter zoekt een veilig heenkomen tijdens de ijshockeyfinale tussen Zweden en Canada (PRO SHOTS/Bildbyran)

Bondscoach Arie Koops en Koen Verweij zijn dolblij met de overwinning van de Nederlandse mannen op de ploegenachtervolging (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Bondscoach Arie Koops en Koen Verweij zijn dolblij met de overwinning van de Nederlandse mannen op de ploegenachtervolging (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Prachtige stunts op ski in de halfpipe van Sochi (PRO SHOTS/GEPA)
Prachtige stunts op ski in de halfpipe van Sochi (PRO SHOTS/GEPA)

Drama bij het shorttrack, Freek van der Wart valt vlak na de start van de relay (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Drama bij het shorttrack, Freek van der Wart valt vlak na de start van de relay (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Mario Matt op weg naar goud op de slalom (PRO SHOTS/GEPA)
Mario Matt op weg naar goud op de slalom (PRO SHOTS/GEPA)

Yulia Lipnitskaya valt tijdens de vrij kür van het kunstrijden bij de dames (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Yulia Lipnitskaya valt tijdens de vrij kür van het kunstrijden bij de dames (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

De Nederlandse dames van de achtervolgingsploeg zijn superblij met hun gouden medailles (PRO SHOTS/ANP)
De Nederlandse dames van de achtervolgingsploeg zijn superblij met hun gouden medailles (PRO SHOTS/ANP)

Met een prachtige sluitingsceremonie neemt Sochi afscheid van de Spelen (PRO SHOTS/GEPA)
Met een prachtige sluitingsceremonie neemt Sochi afscheid van de Spelen (PRO SHOTS/GEPA)

Met een spectaculaire vuurwerkshow komt er definitief een einde aan de Olympische Winterspelen van Sochi (PRO SHOTS/GEPA)
Met een spectaculaire vuurwerkshow komt er definitief een einde aan de Olympische Winterspelen van Sochi (PRO SHOTS/GEPA)

Oudste overlevende Holocaust overleden

De joodse pianiste Alice Herz-Sommer, voor zover bekend de oudste persoon die de Holocaust overleefde, is zondag overleden. Dat heeft haar schoondochter bekendgemaakt. Herz-Sommer is 110 jaar geworden.

Herz-Sommer werd volgens haar schoondochter vrijdag opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Daar blies ze zondagochtend haar laatste adem uit.

Herz-Sommer werd in 1943 met haar man en zoon opgepakt in de Tsjechische hoofdstad Praag en naar concentratiekamp Theresienstadt gestuurd. In Theresienstadt mochten de gevangenen af en toe concerten organiseren, waarbij Herz-Sommer vaak achter de piano plaatsnam.

Herz-Sommer was een van de minder dan twintigduizend mensen die in mei 1945 door de Russen werden bevrijd. De rest van de geschatte 140 duizend joden die gedurende de oorlog naar Theresienstadt waren gestuurd kwamen om in het kamp of werden later naar Auschwitz en andere vernietigingskampen gestuurd.

Ondanks de verschrikkingen in het kamp zei Herz-Sommer dat ze 'altijd is blijven lachen' in het kamp. De vreugde die muziek haar bracht hield haar op de been. "Die concerten. De mensen die daar zaten, oude mensen, ze waren troosteloos en ziek. En toch kwamen ze naar de concerten. De muziek was als eten voor hen. Muziek was ons eten. Door muziek te maken bleven we in leven", zei Herz-Sommer.

Een korte documentaire over Herz-Sommers leven - The Lady in Number 6: Music Saved my Life - is dit jaar genomineerd voor een Oscar.

De Boer: "We hebben ons goed hersteld"

Ajax boekt zondagmiddag een ruime overwinning op AZ (4-0). Trainer Frank de Boer zag zijn team goed reageren na een pijnlijke nederlaag tegen Red Bull Salzburg. Ajax ging donderdagavond tegen Salzburg hard onderuit in de Amsterdam ArenA (0-3). De Boer stuurde tegen AZ dezelfde elf namen in het veld als in het Europa League-duel. AZ bleek geen lastige opponent voor het team.

"We hebben ons goed hersteld van de nederlaag tegen Salzburg", aldus de trainer van Ajax tegen FOX Sports. "En we kunnen dan zeggen dat AZ een mindere dag had, maar ik denk juist dat wij een heel goede dag hadden. We staan niet voor niets bovenaan, dus we doen het niet onaardig. Wij wilden zo snel mogelijk weer dat goede gevoel pakken en dat is gelukt. En dat heeft niets te maken met revanche. Want nogmaals, de nederlaag tegen Red Bull Salzburg zie ik nog steeds als een incident", zegt De Boer.

Ajax wacht een zware week. De Amsterdammers gaan donderdag naar Salzburg voor de return in de achtste finale. Drie dagen later staat De Klassieker op het programma. "Donderdag wil ik wel revanche nemen, al hou ik de wedstrijd tegen Feyenoord wel in gedachten", verklaart De Boer.

De regerend landskampioen pakte zondag drie punten tegen AZ, maar verloor Viktor Fischer. De aanvaller viel uit met hamstringblessure. Nicolai Boilesen en Lasse Scöne zijn ook in de komende wedstrijden niet inzetbaar vanwege blessures.
Dat biedt wellicht ruimte voor een basisplaats voor Ricardo Kishna. De aanvaller (19) maakte tegen AZ als invaller zijn eerste goal voor Ajax. "Het is hartstikke leuk voor Kishna. We willen hem rustig brengen, maar het is geweldig dat je zo'n goal maakt in De Arena. Al met al ben ik tevreden met het resultaat en de vele kansen die we hebben gecreëerd", besluit De Boer.

Oekraïne richt blik op EU

De prioriteit voor Oekraïne moet nu het herstel van de economie zijn en integratie met Europa. Dat heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov, die zondag door het parlement werd aangewezen als tijdelijk vervanger van Viktor Janoekovitsj, gezegd. Ondertussen zijn Duitsland en Rusland het erover eens dat Oekraïne niet uit elkaar mag vallen.

De kersverse interim-president riep de bevolking op zich terughoudend op te stellen. Ook moet er gewaakt worden voor 'separatisme en bedreigingen voor de Oekraïense territoriale integriteit', aldus Toertsjinov. In het Westen zijn veel mensen op hand van de antiregeringsbetogers die de afgelopen weken de straat op gingen, maar Oost-Oekraïne geldt als machtsbasis van de gevluchte president Janoekovitsj. De bevolking daar heeft van oudsher meer op met oosterbuur Rusland.

Pro-Russisch
In bijvoorbeeld de oostelijke stad Kertsj heeft men weinig op met de pro-westerse betogers in de hoofdstad Kiev. Pro-Russische politici organiseerden zondag demonstraties en riepen op tot afscheiding van de Krim, het schiereiland in de Zwarte Zee. De betogers scandeerden 'Rusland, Rusland!' en haalden de Oekraïense vlag bij het stadhuis neer. De demonstranten botsten met politieagenten en de burgemeester, die niet konden voorkomen dat de Russische vlag op het stadhuis werd gehesen.

Territoriale integriteit
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin zijn het er over eens dat er zo snel mogelijk een slagvaardige regering in Oekraïne moet worden gevormd. Ook moet de territoriale integriteit van het land worden gewaarborgd. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering gezegd tegen persbureau dpa. Merkel en Poetin spraken elkaar zondag per telefoon.

'Terroristen'
De Europese Unie en Rusland stonden de afgelopen weken tegenover elkaar waar het Oekraïne betreft. Europa sprak zijn steun uit voor de betogers, die protesteerden tegen president Viktor Janoekovitsj. Rusland steunde Janoekovitsj echter en maakte de antiregeringsbetogers vorige week uit voor 'terroristen'.

Japanse Nara wint in Rio in eerste WTA-toernooi

Kurumi Nara heeft zondag voor het eerst een WTA-toernooi gewonnen. De 22-jarige Japanse rekende in Rio de Janeiro in de finale af met de als eerste geplaatste Klara Zakopalova uit Tsjechië. Het werd na iets meer dan twee uur tennis 6-1, 4-6 en 6-1 voor de als vijfde ingeschaalde Nara.

Voor Zakopalova waren de druiven zuur. Ze pakte tien jaar geleden twee WTA-titels, maar heeft inmiddels twaalf opeenvolgende finales verloren.

In de verzengende hitte in Rio waren er voor de mondiale nummer 35 verzachtende omstandigheden. "Ik heb een astma-probleem, zodat ik niet goed kon ademen", zei Zakopalova. "Maar het is geen excuus. Kurumi verdiende het. Ze speelde echt goed."

Juventus blijft foutloos in eigen stadion

Juventus heeft zondag in de Serie A ook zijn dertiende thuisduel van het seizoen gewonnen. De Italiaanse landskampioen won de stadsderby tegen Torino met 1-0. Carlos Tevez maakte na een halfuur de enige goal van de wedstrijd. Juventus vergrootte door de zege het gat met AS Roma tot negen punten. De ploeg van Kevin Strootman heeft nog wel een duel tegoed.

In de Premier League lijkt Tottenham Hotspur afgehaakt voor de titel. De Londenaren verloren met 1-0 bij Norwich City, waar Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel een basisplaats hadden. Robert Snodgrass maakte kort na rust enige goal. Nummer vijf Tottenham heeft nu tien punten achterstand op koploper Chelsea. Norwich steeg naar de veertiende plaats.

Bosz: "Zege nodig voor zelfvertrouwen"

Vitesse wist zondagmiddag na ruim een maand zonder zege weer eens te winnen in de Eredivisie. Trainer Peter Bosz was tevreden na de winst op RKC Waalwijk. Vitesse was in de GelreDome met 3-1 te sterk. Bij rust keken de Arnhemmers nog tegen een achterstand aan.

"De eerste helft ging het zoals in de afgelopen weken. We speelden zonder vertrouwen en bij de eerste counter scoorde RKC meteen", zei Bosz tegen FOX Sports. De coach van Vitesse besloot Lucas Piazon en Renato Ibarra op de bank te laten beginnen. Bertrand Traoré en Zakaria Labyad waren de vervangers. In de rust greep Bosz opnieuw in. Valeri Qazaishvili en Ibarra kwamen de gelederen versterken. Dat ging ten koste van aanvoerder Guram Kashia en Traoré.

De wissels pakte goed uit. "Het belangrijkste was dat we binnen vijf minuten na rust twee keer scoorden. Ik had voor ogen om met Marko Vejinovic centraal achterin het initiatief te nemen en dat is goed gelukt. Met de goals kwam er weer vertrouwen en toen lieten we ook weer combinaties zien die er de afgelopen weken niet waren."

Vitesse kon een driepunter goed gebruiken na een zwakke serie wedstrijden. "Dat we kunnen voetballen hebben we getoond, maar de afgelopen weken was ook duidelijk dat dit weg was. We hebben alles geprobeerd om dat op te lossen. We hebben gepraat, spelers laten staan, hard getraind en minder hard getraind. Uiteindelijk heb je gewoon een zege nodig om vertrouwen terug te winnen", besluit Bosz.

Pellè breekt Twentestadion af

Feyenoord-spits Graziano Pellè kan niet tegen zijn verlies. De Italiaan trapte na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente tegen een dug-out, schopte in de catacomben andere eigendommen van Twente kapot en trapte camera apparatuur om. Cuco Martina had Twente even daarvoor diep in blessuretijd naar 2-2 geschoten.

Ronald Koeman was na afloop net als Pellè woest, met name over de gelijkmaker van Martina. Twente-spits Luc Castaignos stond daarbij volgens de trainer hinderlijk buitenspel. "Als je dat niet ziet...", zei hij tegen Fox Sports over scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

De coach liet zich ook op Twitter negatief uit over de arbitrale leiding. "Zeer teleurgesteld! Dankzij het arbitrale trio twee punten verloren!" Over het belachelijke en kinderachtige gedrag van zijn spits deed hij geen uitspraken.

Ook kon Koeman niet geloven dat de arbiter in de vierde minuut Feyenoord geen strafschop gaf. Lex Immers werd toen in het zestienmetergebied neergehaald door Twente-goalie Nick Marsman.

Pellè had Feyenoord in de eerste helft nog op voorsprong gezet. De Rotterdammers zagen koploper Ajax door de remise verder afstand nemen. De Amsterdammers, die AZ zondag versloegen, staan negen punten voor op Feyenoord en zes op FC Twente.

Koeman kwaad op scheidsrechter

Feyenoord en FC Twente speelden vanmiddag met 2-2 gelijk. De trainer van de Rotterdammers, Ronald Koeman, was na afloop woedend op scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

"Ik moet me inhouden. Het is een schande wat de scheidsrechter en zijn assistenten hebben laten zien", zo zei Koeman tegenover de camera´s van FOX Sports. "Eerst moet de scheidsrechter al een penalty en een rode kaart geven aan de keeper (Nick Marsman, red), maar dat durft hij niet. Hij had Immers vast bij zijn bovenbenen."

In de vijfde minuut van de blessuretijd maakte Cuco Martina de gelijkmaker terwijl Luc Castaignos duidelijk buitenspel stond. "Die stond nota bene naast Erwin Mulder. De scheids is niet capabel om te fluiten. Wij moeten dit slikken, maar het ligt niet aan ons."

Winterspelen in Sochi officieel beëindigd

De Olympische Winterspelen in Sochi zijn zondag officieel beëindigd. De sluitingsceremonie begon om 17.15 uur Nederlandse tijd en eindigde ruim twee uur later. Schaatser Bob de Jong droeg op zijn vijfde Winterspelen de Nederlandse vlag.

De sluitingsceremonie begon met het hijsen van de Russische vlag door de Russische goudenmedaillewinnaars. Even later kwamen alle vlaggendragers het stadion binnen met in hun kielzog de ruim 28 honderd deelnemers aan deze Spelen. Vervolgens begon de show die als thema 'reflecties in Rusland' droeg.

IOC-preses Thomas Bach was in zijn speech lovend over het gastland. "We kunnen vanavond zeggen dat Rusland z'n beloftes heeft waargemaakt. Wat elders tientallen jaren kostte, is hier in zeven jaar bereikt. Ik bedank de president van Rusland, Vladimir Poetin, voor zijn inzet die heeft geleid tot het succes van deze Winterspelen." Om 19.18 uur werd het olympisch vuur gedoofd.

De Winterspelen gaan voor Nederland de boeken in als de succesvolste ooit. Er werden liefst 24 medailles gepakt, waarvan achtmaal goud, zeven keer zilver en negenmaal brons. Nederland eindigde daarmee als vijfde in het medailleklassement. De Nederlandse medaillewinnaars worden maandag in Assen gehuldigd, dinsdag gaan ze op de koffie bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Volgend maand worden in Sochi de Paralympische Spelen georganiseerd. Deze duren van 7 tot en met 16 maart. In totaal doen zeven Nederlandse deelnemers mee. Uiteraard zal je ook de Paralympische Spelen op FOK!sport kunnen volgen!

Honderden documenten in woning Janoekovitsj

In en om het presidentieel paleis van president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne zijn honderden documenten gevonden die vermoedelijk confronterend materiaal bevatten. Journalisten en oppositieleden kregen zaterdag de kans om de presidentswoning te betreden. Naast een collectie voertuigen en boten, werd de schat aan documenten aangetroffen. Zo meldden de betrokkenen op Twitter.

Onder de documenten is een factuur van ruim 1,6 miljoen euro voor houten meubels in de theekamer van het paleis en ruim 1 miljoen euro voor planten. In een ander document staan foto's en namen van leden van de protestgroep Femen, naar wat mogelijk een 'zwarte lijst' was van de president. Ook zijn er lijsten met parlementsleden en journalisten gevonden.

Een deel van het papierwerk is verbrand, maar een belangrijk deel is in het water nabij een botensteiger gevonden. In het water zijn ook wapens en munitie opgedoken.

Volgens de Oekraïense krant Oekraïenska Pravda blijkt uit de documenten dat er miljoenen euro's zijn verduisterd en er veelvuldig steekpenningen zijn aangenomen. In een aanbesteding voor het presidentiële paleis wordt zelfs onder het kopje "omkoping voor aanbesteding" vermeld dat er ruim 2500 euro extra in rekening wordt gebracht.

Honderden documenten in woning Janoekovitsj
Honderden documenten in Persoon in bad in woning Janoekovitsj (Foto: ANP)

Elitetroepen Israël bestormen gevangenis

Israëlische elitetroepen hebben zondag een gevangenis bestormd waar een gevangene een wapen had bemachtigd en drie bewakers had neergeschoten. De gevangene, een man die was veroordeeld voor een brute moord in de Verenigde Staten, werd doodgeschoten. Twee van de drie bewakers raakten ernstig gewond, zei een politiewoordvoerder.

Samuel Sheinbein vermoordde in 1997, op 17-jarige leeftijd, een 19-jarige man in de staat Maryland. Nadat hij de man had gewurgd en geslagen zaagde hij het lichaam in stukken en verbrandde hij het. Toen de resten werden gevonden vluchtte Sheinbein naar Israël, waar zijn vader was geboren.

Israël weigerde Sheinbein uit te leveren, aangezien hij de zoon van een staatsburger was. Wel werd Sheinbein in Israël berecht voor de moord die hij in de VS pleegde. Hij kreeg 24 jaar cel.

Een speciale eenheid van de politie haastte zich zondag naar de gevangenis nadat Sheinbein een vuurwapen had weten te bemachtigen. De agenten werden later versterkt door een antiterreureenheid. Toen Sheinbein het vuur op hen opende schoten de troepen hem dood.

Islamitische moordzucht blijft Bagdad teisteren

Aanslagen in rondom de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben zondag aan zeker tien mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de autoriteiten gezegd.

De dodelijkste aanslag vond plaats in Sadr City, een voorstad van Bagdad. Zes mensen kwamen om en achttien raakten gewond toen een autobom afging op een markt. In Waziriyah, in het noorden van de hoofdstad, ging een bom af die was bevestigd aan een motorfiets. Drie mensen lieten het leven en elf raakten gewond.

In het stadje Tarmiyah, ten noorden van Bagdad, werd een controlepost van de politie vanuit een auto onder vuur genomen. Een agent werd doodgeschoten.

[Bundesliga] Bayern legt ook Hannover op de pijnbank

Bayern München blijft overheersen in de Bundesliga. De landskampioen won zondag met 4-0 bij Hannover 96. Thomas Müller scoorde tweemaal, waarna hij in de 62e minuut werd afgelost door Arjen Robben. Thiago en Mario Mandzukic waren de andere Beierse doelpuntenmakers.

Bayern kan titelprolongatie nauwelijks meer ontgaan. De ploeg van Pep Guardiola heeft liefst negentien punten voorsprong op runner-up Bayer Leverkusen. Daarnaast is Bayern nog actief in de strijd om de Duitse beker en de Champions League.

Eljero Elia pakte met Werder Bremen een puntje bij Eintracht Frankfurt. Het werd 0-0. Werder speelde vanaf de 34e minuut met tien man na rood voor Felix Kroos. Elia mocht na 86 minuten invallen.

Bjørndalen stopt na dit seizoen

De succesvolste biatleet allertijden stopt ermee. Ole Einar Bjørndalen heeft aangekondigd dat hij na dit seizoen een punt achter zijn imposante loopbaan zal zetten. De 40-jarige Noor zal nog drie wereldbekerwedstrijden meedoen, voordat hij zich op andere zaken zal gaan richten.

Bjørndalen werd in Sochi de meest succesvolle winterolympiër ooit. De Noor staat na vijf Olympische Spelen met acht gouden, vier zilveren en een bronzen medaille nu op dertien olympische plakken, een meer dan zijn landgenoot Bjørn Dæhli. Daarnaast won de biatleet talloze wereldbekerwedstrijden en wereldtitels.

Voor aanvang van het seizoen had Bjørndalen al door laten schemeren dat dit mogelijk zijn laatste seizoen zou gaan worden. Tegenover de ZDF bevestigde hij dat de knoop nu definitief doorgehakt is. "Nog drie wedstrijden, dan is het seizoen voorbij en stop ik." De Noor werd in Sochi gekozen in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité. "Wat ik verder in de toekomst ga doen, weet ik nog niet. Het zal heel moeilijk worden om een nieuwe weg te vinden."

Bjørndalen zet punt achter imposante loopbaan (Foto: Pro Shots/Bildbyran)

Grote atletiekploeg naar WK indoor

De Atletiekunie reist met een grote ploeg naar de wereldkampioenschappen indoor over 2 weken in het Poolse Sopot. Liefst 15 atleten plaatsten zich, van wie er twee afhaakten. Sharona Bakker leverde vrijwillig haar startbewijs op de 60 meter horden in, Madiea Ghafoor verloor de strijd om twee tickets op de 400 meter van Nicky van Leuveren en Lisanne de Witte.

De ploeg ziet er als volgt uit: Dafne Schippers en Jamile Samuel (60 meter), Koen Smet, Gregory Sedoc en Rosina Hodde (60 meter horden), Bram Peters, Van Leuveren en De Witte (400 meter), Thijmen Kupers (800 meter), Sifan Hassan (1500/3000 meter), Ignisious Gaisah (verspringen), Eelco Sintnicolaas (zevenkamp) en Nadine Broersen (vijfkamp).

PvdA wil gemeentelijk steunpunt mantelzorgers

In elke gemeente moet een steunpunt voor mantelzorgers komen. Ook moet er meer professionele ondersteuning voor jonge mantelzorgers komen en betere voorlichting aan werkgevers en op scholen. Dat staat in een actieplan van de PvdA dat maandag wordt gepresenteerd.

"Juist nu we zorg in de buurt organiseren en mensen langer thuis kunnen blijven wonen, is de inzet van mantelzorgers van onschatbare waarde. We moeten hun alle hulp bieden die ze kunnen gebruiken", stelt PvdA-Kamerlid Grace Tanamal in een verklaring.

In het steunpunt moeten mantelzorgers terechtkunnen met vragen over bijvoorbeeld financiële tegemoetkoming, afspraken met werkgevers en manieren om de zorgtaken minder zwaar te maken.

Maatregelen CBR na sabotage met alcoholslot

Het alcoholslot is vrij eenvoudig te omzeilen door iemand anders te laten blazen. Ook is het apparaat makkelijk te ontkoppelen. Automobilisten hoeven daardoor onderweg niet nog een keer te blazen. Dat bevestigt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zondag na berichtgeving hierover van de NOS. Het CBR heeft inmiddels enkele maatregelen genomen om fraude te voorkomen.

Het alcoholslotprogramma is bedoeld voor automobilisten die met te veel alcohol achter het stuur zijn betrapt. Ze krijgen twee jaar een apparaat in hun auto waarin ze eerst moeten blazen voordat ze weg kunnen rijden. Tijdens de rit moeten ze ieder halfuur tot drie kwartier nogmaals blazen. Omdat het programma makkelijk te ontkoppelen is, is het voor drankrijders echter vrij eenvoudig alsnog achter het stuur te kruipen.

Dat het systeem niet helemaal waterdicht was, werd eind vorig jaar ontdekt, zegt een woordvoerder van het CBR in een toelichting. Er zijn daarna direct maatregelen genomen om fraude in de toekomst te voorkomen.

"Alle alcoholsloten krijgen een waarschuwingssysteem waardoor de bestuurder en het CBR een melding krijgt als een alcoholslot wordt ontkoppeld", aldus de zegsvrouw. Mensen die toch worden betrapt met een ontkoppelde set worden direct uit het programma gezet. Dat betekent dat ze voor de rest van het programma hun rijbewijs kwijt zijn.

Het alcoholslotprogramma werd eind 2011 ingevoerd. Sindsdien hebben zeker 3600 mensen een dergelijk slot in hun auto gekregen, 22 mensen hebben het programma inmiddels succesvol afgerond.

[JL] Jong Ajax wint na spectaculaire slotfase van Sparta

Jong Ajax heeft zondag in de Eerste Divisie met 4-2 gewonnen van Sparta Rotterdam. In de laatste tien minuten werd liefst vier keer gescoord op Het Kasteel, nadat Dejan Meleg de Amsterdammers in het eerste uur op een 2-0 voorsprong had gezet.

Abdel Malek El Hasnaoui en Sam Hendriks vonden in de slotfase het net voor Ajax, Mimoun Mahi en Jaime Bruinier deden dat voor Sparta. Ajax stijgt naar 35 punten en staat vijftiende. Sparta heeft zes punten meer en neemt de negende plek in.

De Graafschap haalde uit op bezoek bij Achilles '29: 4-1. Tim Vincken, Vlatko Lazic, Dean Koolhof en Brahim Darri vonden het net voor de Superboeren, die zesde staan op twaalf punten van koploper FC Dordrecht. Achilles blijft hekkensluiter.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 25

Dit weekend stond de 25e speelronde op het programma. PSV won voor de vierde keer op rij, FC Utrecht kon voor het eerst sinds december drie punten bijschrijven en de topper tussen FC Twente en Feyenoord werd in de laatste slotseconden beslist.

Vrijdagavond werd een duel onderin de Eredivisie gespeeld. ADO Den Haag kreeg bezoek uit Deventer, want Go Ahead Eagles kwam langs. ADO wilde ze niet met drie punten laten gaan, want na twaalf minuten stond de ploeg op een 2-0 voorsprong. Eerst lukte het Van Duinen om te scoren en even later kopte Bakker een vrije trap binnen. Go Ahead was nog niet verslagen, want tien minuten later kwam de ploeg via de doelman en Zuiverloon op 2-1. Ook na rust was ADO de betere ploeg, want na zeven minuten leidde tot de beslissende 3-1. De ploeg uit Deventer kwam nog wel terug tot 3-2, maar een gelijkmaker werd niet meer gemaakt.

In Heerenveen speelde de plaatselijke sc tegen NAC Breda. In het begin was NAC gevaarlijk toen Tighadouini vrij voor het doel stond en faalde. Drie minuten voor rust viel de lichtinstallatie uit waardoor besloten werd om eerder de kleedkamer in te gaan. Toen de lichten weer werkten was het beste uit het spel van beide ploegen. NAC en Heerenveen misten allebei kansen, waardoor er niet gescoord werd.

Dit weekend werd er nog een duel uit de onderste regionen gespeeld. Roda JC reisde vanuit Kerkrade helemaal af naar Leeuwarden, waar het duel met SC Cambuur wachtte. Roda kreeg de eerste kans van het duel, maar Donald slaagde er niet in om een goal te maken. Vervolgens was het aan Cambuur. Onder andere Lukoki, Barto en Bakker kregen kansen die niet benut werden. In de slotfase van het duel kreeg Luijckx zijn tweede gele kaart gepresenteerd. Amper twee minuten later moest ook Ramos er vanaf door een tweede gele kaart, waardoor Roda met negen man verder moest. Cambuur profiteerde van deze situatie en Van Moorsel scoorde in de extra tijd.

Op zaterdagavond stond weer een Overijsselse derby op het programma, dit keer tussen PEC Zwolle en Heracles Almelo. In een aantrekkelijke wedstrijd kwam Heracles vijf minuten voor rust op voorsprong door een kopbal van Veldmate na een hoekschop. In de tweede helft was PEC de betere ploeg en werden er kansen op de gelijkmaker gemist. Doelman Pasveer hield tot aan de slotfase zijn doel schoon, tot de blessuretijd. Narsingh maakte de gelijkmaker, waardoor de eindstand op 1-1 staat.

In Nijmegen stond het treffen tussen PSV en N.E.C. Nijmegen op het programma. In de eerste helft kregen Foor (N.E.C.), Locadia en Depay (PSV) kansen, maar het doel werd niet getroffen. Na rust kreeg N.E.C. nog meer kansen. PSV loerde op de counter en dat leidde na een uur spelen tot de 0-1 van Ruiz. Tien minuten voor tijd verdubbelde PSV via Depay de score, waardoor de Eindhovenaren voor de vierde keer op rij wisten te winnen.

FC Utrecht en FC Groningen namen het tegen elkaar op. De eerste helft was matig en leverde twee kansjes voor Groningen op. Vlak na rust kreeg Utrecht een penalty, maar De Ridder schoot op de lat. Even later schoot ook Toornstra op de lat, maar toen vanuit een vrije trap. In de slotfase lukte het Martensson wel om de bal in het doel te krijgen. Dit betekende de eerste zege voor Utrecht sinds 6 december.

Ajax kreeg tegen AZ de kans om de nasmaak van de nederlaag tegen Red Bull Salzburg weg te spelen. Dit lukte al snel, want na vier minuten kwam de ploeg op 1-0 via De Jong. Na rust kwam Ajax via Duarte op 2-0. Invaller en tevens debutant Kishna scoorde de 3-0. Hij is de vijfde Ajacied die scoort in debuutwedstrijd. AZ geloofde er niet meer in en met nog een kwartier te spelen zette Duarte de eindstand op 4-0. 

Voormalig koploper Vitesse kreeg bezoek van RKC Waalwijk. Na een goede start in de competitie is de ploeg ondertussen afgezakt naar de vierde plaats. In de openingsfase kwam RKC echter op voorsprong door Anderson die doelman Velthuizen passeerde. Vitesse was in het vervolg de baas, maar wist pas na rust te scoren. Binnen twee minuten werd de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. RKC was gezien en een kwartier later werd het zelfs 3-1. Hierdoor heeft Vitesse zijn eerste zege in zes duels geboekt.

De laatste wedstrijd was de topper tussen FC Twente en Feyenoord, de nummers twee en drie uit de Eredivisie. Na zes minuten kreeg Twente via Promes de eerste kans, maar hij schoot van dichtbij naast. Even later was het Pellè die de 0-1 uit de draai maakte. Tien minuten na rust verdubbelde Boëtius de stand. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoof de speler de bal in het doel. Bijna een kwartier later kwam Twente via Castaignos terug. In de slotseconden werd ook nog de gelijkmaker door Martina gemaakt, waardoor Feyenoord een plekje zakt op de ranglijst. 

Martensson van Utrecht scoort de belangrijke 1-0. (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
ADO Den Haag Go Ahead Eagles 3 - 2
sc Heerenveen NAC Breda 0 - 0
SC Cambuur Roda JC Kerkrade 1 - 0
PEC Zwolle Heracles Almelo 1 - 1
N.E.C. Nijmegen PSV 0 - 2
FC Utrecht FC Groningen 1 - 0
Ajax AZ 4 - 0
Vitesse  RKC Waalwijk 3 - 1
FC Twente Feyenoord 2 - 2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 25 16 6 3 54 54 - 20
2 FC Twente 25 13 9 3 48 56 - 26
3 Vitesse 25 13 7 5 46 49 - 32
4 Feyenoord 25 13 6 6 45 54 - 35
5 PSV 25 12 5 8 41 45 - 32
6 sc Heerenveen 25 10 7 8 37 51 - 43
7 AZ 25 10 4 11 34 38 - 41
8 PEC Zwolle 25 8 9 8 33 36 - 34
9 FC Groningen 25 8 8 9 32 41 - 42
10 NAC Breda 25 8 7 10 31 36 - 40
11 Heracles Almelo 25 8 6 11 30 35 - 41
12 SC Cambuur 25 8 5 12 29 28 - 34
13 FC Utrecht 25 8 5 12 29 34 - 49
14 Go Ahead Eagles 25 7 7 11 28 36 - 52
15 ADO Den Haag 25 8 3 14 27 29 - 53
16 RKC Waalwijk 25 6 8 11 26 38 - 47
17 N.E.C. Nijmegen 25 5 9 11 24 39 - 61
18 Roda JC Kerkrade 25 5 7 13 22 35 - 52


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 21 22
Graziano Pellè Feyenoord 19 23
Aron Jóhannsson AZ 14 24
Luc Castaignos FC Twente 13 24
Lucas Piazón Vitesse 11 22
Dusan Tadic FC Twente 11 23
Quincy Promes FC Twente 10 21
Jens Toornstra FC Utrecht 10 25
Lex Immers Feyenoord 9 23
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 9 23


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Heracles Almelo sc Heerenveen 28 feb 2014 20.00
PEC Zwolle N.E.C. Nijmegen 1 mrt 2014 18.45
AZ RKC Waalwijk 1 mrt 2014 19.45
ADO Den Haag NAC Breda 1 mrt 2014 19.45
Vitesse Roda JC Kerkrade 1 mrt 2014 20.45
FC Utrecht FC Twente 2 mrt 2014 12.30
Feyenoord Ajax 2 mrt 2014 14.30
FC Groningen SC Cambuur 2 mrt 2014 14.30
Go Ahead Eagles PSV 2 mrt 2014 16.30

Uitslag FC Twente - Feyenoord

Om 16.30 uur begon in Enschede de wedstrijd tussen FC Twente en Feyenoord. De ploeg uit Rotterdam kwam op een 0-2 voorsprong maar gaf deze in de slotseconden uit handen. Bekijk hieronder de karakteristieken.

FC Twente

2 - 2

Feyenoord

 68' Castaignos
 90+5' Martina
   14' Pellè 
 55' Boëtius 
 
 Gele kaart: Bengtsson, Bjelland, (FC Twente), Mulder, (Feyenoord)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson (Martina/86)
Bjelland
Koppers
Ebecilio (Corona/81)
Gutiérrez
Eghan (Börven/57)
Tadic
Castaignos
Promes
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Kongolo
Clasie (Bakkal/90)
Immers
Vilhena
Schaken (Armenteros/81)
Pellè
Boëtius (Nelom/84)

Hofland wint slotrit in Spanje, eindzege Valverde

Belkin-renner Moreno Hofland heeft de slotetappe in de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De wielrenner uit Roosendaal bleef de Duitser Nikias Arndt (Giant-Shimano) en de Belg Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen) zondag in het Zuid-Spaanse Fuengirola voor.

De derde eindzege op rij kwam voor Alejandro Valverde (Movistar) niet in gevaar in de bijna 160 kilometer lange slotrit, die de nodige beklimmingen kende. De Spanjaard finishte als tiende. Richie Porte (Team Sky) en Luis Leon Sanchez (Caja Rural) behielden hun podiumplekken in het klassement. Bauke Mollema van Belkin beëindigde de ronde op de zesde plek.

Valverde legde in de eerste drie etappes, die hij allemaal won, de basis voor zijn eindzege.

[Serie A] Seedorf wint met Milan bij Sampdoria

Clarence Seedorf heeft zijn vierde competitiezege als coach van AC Milan geboekt. De Nederlander zag zijn ploeg zondag met 2-0 winnen bij Sampdoria. Adel Taarabt en Adil Rami scoorden. Seedorf hield Nigel de Jong de gehele wedstrijd op de bank en liet Urby Emanuelson een kwartiertje invallen. Sampdoria-invaller Maxi Lopez was even daarvoor met rood van het veld gestuurd.

Milan steeg door de zege naar de negende plaats. Bij Seedorfs aanstelling ruim een maand geleden stond Milan elfde.

Stadsgenoot Internazionale bleef in eigen huis steken op 1-1 tegen Cagliari. Mauricio Pinilla bracht de bezoekers vijf minuten voor rust uit een strafschop op voorsprong. Kort na de thee zorgde Rolando voor evenwicht.

Inter, dat vijfde staat, leek na twee zeges aan de betere hand. Nummer zes Hellas Verona won met 3-2 bij Livorno en naderde Inter tot op een punt.

Overige uitslagen Serie A zondag:

Udinese - Atalanta 1-1

Chievo - Catania 2-0

Barcelona twee weken zonder Pique

FC Barcelona moet het de komende twee weken stellen zonder verdediger Gerard Pique. De Spanjaard heeft zaterdag tegen Real Sociedad (3-1 nederlaag) zijn rechterdijbeen geblesseerd, laten de Catalanen zondag weten.

Pique mist in ieder geval het competitieduel tegen Almeria en waarschijnlijk ook de oefenwedstrijd van Spanje tegen Italië. Barça kan 12 maart in het Champions Leaguetreffen tegen Manchester City waarschijnlijk weer over de verdediger beschikken. Het heenduel in Engeland werd met 2-0 gewonnen door de Catalanen.

Eindzege Kwiatkowski in Algarve, Cavendish wint rit

Michal Kwiatkowski heeft de Ronde van Algarve gewonnen. De eindzege van de Pool van Omega Pharma-Quick-Step kwam zondag in de vijfde en laatste etappe niet in gevaar. Zijn ploeggenoot Mark Cavendish schreef de vlakke slotrit naar Vilamoura op zijn naam.

De Fransen Arnaud Démare (FDJ) en Bryan Coquard (Europcar) werden in de massasprint door de Brit verslagen en completeerden het podium. Belkin-renner Tom Leezer was op plek negen de hoogst geklasseerde Nederlander.

Kwiatkowski greep donderdag in de tweede etappe de macht in de Portugese ronde en breidde zijn voorsprong een dag later in de tijdrit uit. Voormalig tourwinnaar Alberto Contador werd in het klassement tweede, gevolgd door Rui Costa. Wilco Kelderman van Belkin was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Gulbis te sterk voor Tsonga in finale Marseille

Tennisser Ernests Gulbis heeft zondag de vijfde ATP-titel in zijn carrière gewonnen. De als derde geplaatste Let versloeg in Marseille titelverdediger Jo-Wilfried Tsonga (2) met 7-6 (5) en 6-4. Gulbis hield daardoor zijn perfecte score in finales intact. Hij won ze alle vijf.

De Let hield de service van thuisspeler Tsonga, die zijn elfde titel had kunnen winnen, de hele wedstrijd goed onder druk. Hij benutte echter slechts een van zijn elf breakkansen, maar dat bleek genoeg. Tsonga kon weinig uitrichten op Gulbis' service en liet twee breakkansen onbenut.

[PL] Liverpool verslaat Swansea in doelpuntrijk treffen

Liverpool heeft zondag op Anfield een 4-3 zege geboekt op Swansea City. Daniel Sturridge en Jordan Henderson scoorden allebei twee keer voor de thuisploeg. Twee goals van Wilfried Bony bleken voor Swansea niet genoeg.

Sturridge en Henderson bezorgden Liverpool binnen twintig minuten een 2-0 voorsprong, waarna Jonjo Shelvey voor Swansea scoorde tegen zijn oude club. Bony, Sturridge en nogmaals Bony waren vervolgens trefzeker, waarna Henderson in de 74e minuut Liverpool van dichtbij naar de overwinning schoot.

Sturridge scoorde voor de achtste wedstrijd op rij. Daarmee trad hij in de voetsporen van Ruud van Nistelrooy, die ooit hetzelfde deed voor Manchester United.

Liverpool blijft door de zege een outsider voor de landstitel. De club heeft vier punten minder dan koploper Chelsea. Swansea staat vier punten boven de degradatiestreep op de twaalfde plek. Jonathan de Guzman en Michel Vorm speelden op Anfield voor de ploeg uit Wales, Marvin Emnes en Dwight Tiendalli bleven op de bank.

Newcastle United won in blessuretijd drie punten tegen Aston Villa: 1-0. Op St. James's Park scoorde Loïc Rémy in de 92e minuut de enige goal van de wedstrijd. Bij Newcastle, dat achtste staat, speelden Vurnon Anita en Tim Krul de hele wedstrijd. Bij Villa deden aanvoerder Ron Vlaar en Leandro Bacuna hetzelfde. Hun ploeg bezet de dertiende plek.

Borussia Dortmund moet Bender lang missen

Sven Bender kan de komende tien weken niet in actie komen voor Borussia Dortmund. De middenvelder heeft last van een liesblessure en moet de komende zes weken rust houden. Daarna heeft hij vier weken nodig om te herstellen, laat de Bundesligaclub zondag weten.

De blessure van de Duits international komt Dortmund-coach Jürgen Klopp slecht uit. Hij moet het de komende tijd ook doen zonder Ilkay Gundogan, Jakub Blaszczykowski en Neven Subotic. Mats Hummels is licht geblesseerd, het is twijfelachtig of hij dinsdag in actie kan komen in de Champions Leaguewedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg.

Dortmund presteert dit seizoen onder de maat in de Bundesliga. De kampioen van 2011 en 2012 staat derde op zeventien punten achterstand van koploper Bayern München. Zaterdag werd met 3-0 verloren van Hamburger SV.

België wil van werkloze Nederlanders af

België verzoekt steeds vaker aan Nederlanders die het sociale zekerheidssysteem onnodig belasten om dat maar in eigen land te gaan doen. Echt uitzetten kan niet, daarom wordt er dringend verzocht om binnen dertig dagen de biezen te hebben gepakt en verdwenen te zijn, bericht de Volkskrant.

Niet alleen van kansarme Nederlanders verdwijnt de verblijfsvergunning in de prullenbak, ook andere Europese onderdanen mogen vertrekken om het sociale stelsel te ontzien. Opvallend zijn de hoge aantallen Roemenen en Bulgaren die het verblijfsrecht verliezen wegens niets meer toevoegen aan de Belgische samenleving.

Ook is België veel nauwkeuriger geworden met het toewijzen van nieuwe aanvragen. Zo moeten zij bij een verblijf dat langer dan drie maanden gaat duren bewijzen dat zij inkomsten uit arbeid hebben en of die inkomsten hoog genoeg zijn om in het eigen onderhoud te voorzien. Dit wordt per geval bekeken. Hiervoor heeft België onder andere de databanken van de bijstand aan die van de Dienst Vreemdelingenzaken gekoppeld voor een betere controle.

De woordvoerster Dominique Ernould verwacht geen problemen met de Europese richtlijn vrij verkeer van personen omdat het doel van de EU-richtlijn vrij verkeer is en niet dat mensen gaan shoppen tussen sociale systemen.

Muhammad Ali's handschoenen kosten 6 ton

De handschoenen waarmee bokser Muhammad Ali in 1964 zijn eerste wereldtitel in het zwaargewicht behaalde, hebben zaterdag bij een veiling in New York 836.500 dollar (ongeveer 608.000 euro) opgebracht.

De koper was een onbekende verzamelaar. Het veilinghuis Heritage Auctions was verrast door de hoge opbrengst. Het had op ongeveer 500.000 dollar gerekend.

De strijd tussen Ali, toen nog Cassius Clay, en wereldkampioen en favoriet Sonny Liston op 25 januari 1964 is legendarisch geworden. Na zijn zege brulde Clay steeds weer "Ik ben de grootste" in de microfoon.

Zaak Borst vergt veel recherchewerk

Ongeveer 30 rechercheurs zijn al 13 dagen bezig om uit te zoeken wat er is gebeurd met oud-minister Els Borst (81), die op maandagavond 10 februari dood in de garage van haar huis werd gevonden. In het weekeinde is, net als vorige week, op volle sterkte doorgewerkt aan het 'uitrechercheren' van sporen die zijn gevonden en tips die binnenkomen.

Dat heeft een woordvoerder van het team grootschalige opsporing (TGO) gezegd. "We zitten bovenop deze zaak en halen alles uit de kast. Goed recherchewerk zal ons verder helpen", zei hij.

Els Borst vertrok op zaterdag 8 februari van het D66-congres in Amsterdam. Ze nam de trein naar haar woonplaats Bilthoven en reed met haar blauwe Renault Clio naar haar huis aan de Ruysdaellaan. Vanaf dat moment is niet duidelijk wie haar nog heeft gezien of gesproken, totdat twee vriendinnen haar maandagavond dood in de garage vonden. Ze lag naast haar auto. Borst was overleden aan de gevolgen van verwondingen die ze had opgelopen.

Vorige week zondag kamden ME'ers twee bospercelen in de buurt van de woning uit. Daarbij zijn zakken vol spullen meegenomen, die allemaal minutieus worden uitgezocht. "Mogelijk is de dader via een bosje gevlucht. Dat weten we niet, maar om te voorkomen dat sporen zouden verdwijnen zijn die bosjes uitgekamd", aldus de woordvoerder.

Nadat de politie bekend had gemaakt dat de minister van staat hoogstwaarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen, deed het verhaal de ronde dat ze een inbreker overlopen zou hebben. Maar in het huis is volgens de politie geen braakschade gevonden. Dat maakt dat alle motieven voor de fatale verwondingen nog openliggen, tot en met een bewuste aanslag op de politica.

Recherchewerk moet zaak-Borst verder helpen
ME loopt naar bos (Foto: ANP)

Schietpartij Huijbergen was liquidatie

De schietpartij zaterdagavond in het Brabantse Huijbergen was vermoedelijk een afrekening in het criminele circuit. Dat stelt de politie zondagmiddag. Het slachtoffer is een 37-jarige man uit Litouwen die al enkele jaren in Nederland woonde.

De man werd zaterdag rond 21.00 uur door zijn partner zwaargewond gevonden op de oprit van zijn woning aan de Groenendries. Hij overleed later in een ziekenhuis in Antwerpen. Het slachtoffer was in zijn hoofd geschoten.

In de woning van de man is door de politie een hennepkwekerij gevonden. De omgeving is nog altijd afgezet. De politie is nog met het onderzoek bezig. Er zijn twintig agenten op de zaak gezet. Van de verdachten ontbreekt nog ieder spoor.

Doden bij aanslag in noordwesten Pakistan

Een aanslag op een bushalte in het noordwesten van Pakistan heeft zondag aan veertien mensen het leven gekost. Vijftien mensen raakten gewond, aldus de politie.

Een riksja en een busje reden net langs toen de bom afging. De bushalte in de stad Kohat waar de bom was verstopt, lag bij een politiebureau. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, maar de plek des onheils ligt vlak bij het wetteloze stammengebied in het noordwesten van Pakistan, waar veel opstandelingen zich ophouden.

Veel doden bij geweld in Thailand

Bij een granaataanslag op een antiregeringskamp in de Thaise hoofdstad Bangkok zijn zondag twee mensen om het leven gekomen. Volgens medische hulpdiensten gaat het om een 40-jarige vrouw en een 12-jarige jongen. Nog eens 22 mensen raakten gewond.

Zaterdagavond kwam een 5-jarige meisje om het leven bij een aanval op een antiregeringsdemonstratie in de oostelijke provincie Trat. Zo'n dertig mensen raakten daarbij gewond.

Thaise demonstranten protesteren al maanden tegen de regering en eisen het vertrek van premier Yingluck Shinawatra. Geweld bij de protesten kostte aan zeker achttien mensen het leven. Honderden raakten gewond.

Lieke van Lexmond brabbelt over liefdesleven om aandacht

Lieke van Lexmond vindt het soms vervelend dat haar liefdesleven zo veel aandacht krijgt in de media. "Ik wil even lucht, even voelen hoe het is, zonder dat er meteen een oordeel is", zegt de actrice en presentatrice in 100% NL Magazine. "Soms heb je iets meer ruimte nodig."

Van Lexmond, die sinds een paar maanden samen is met vastgoedhandelaar Bas van Veggel, is blij dat ze in alle hectiek terug kan vallen op haar familie. "Het is ook heel belangrijk dat je die stabiliteit thuis al hebt", legt ze uit. "Ik ben heel dankbaar dat ik mijn hele leven zo'n ontzettend stabiele thuisfactor heb bij mijn familie."

De 32-jarige presentatrice vindt het door alle aandacht in de media ook fijn om te vluchten naar het buitenland. "Ik kom er toch achter dat je, als je even geen Nederlands hoort, je toch anders beweegt in een park dan hier."

Hoewel Van Lexmond soms baalt van het vergrootglas waar ze onder ligt, benauwt het haar niet. "Het positieve gevoel overheerst", zegt ze. "Het is niet dat het mij beklemt of zo, maar je hebt bepaalde situaties waarvan je denkt: dit had ik liever even rustig onderzocht. Of gewoon eventjes meer ruimte gegeven."

Uitslagen Eredivisie 23/02/2014

Ajax heeft de pijnlijke 0-3 nederlaag tegen Red Bull Salzburg kunnen wegspoelen met een klinkende 4-0 overwinning op AZ. De Alkmaarders gaven in Amsterdam niet thuis. Vitesse heeft eindelijk weer eens een zege geboekt. In Arnhem werd het 3-1 tegen RKC Waalwijk.

AFC Ajax

4 - 0

AZ

 4' De Jong
 54' Duarte
 61' Kishna
 74' Duarte
   
 
 Gele kaart: De Sa (AFC Ajax), Órtiz, Elm (AZ)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.404
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Blind
Klaassen
J.Poulsen
Duarte
Krkic (Kishna/46)
De Jong (Sigthórsson/70)
Fischer (De Sa/12)
  Esteban
Reijnen (S.Poulsen/46)
Gouweleeuw
Wuytens (M.Johansson/46)
Viergever
Henriksen
Ortíz (Haye/70)
Elm
Berghuis
A.Jóhannsson
Beerens

Vitesse

3 - 1

RKC Waalwijk

 50' Havenaar
 52' Qazaishvili
 68' Atsu
   14' Anderson
 
 Gele kaart:Van Weert, Duits (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Van der Struijk
Kashia (Qazaishvili/46)
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper
Labyad
Vejinovic
Traoré (Ibarra/46)
Havenaar (Djurdjevic/89)
Atsu
  Seda
Lamey
Van Hoevelen
Gouano (Van Weert/71)
Amieux
Sno
Anderson
Duits
Schet (Beauguel/65)
Castelen
De Ridder

FOK!toen: The Legend of Zelda

Een van de populairste franchises van Nintendo zag deze week het levenslicht. The Legend of Zelda kwam op 21 februari 1986 uit in Japan op de Famicom, de Aziatische NES. Het was een van de launchtitels voor de FDS, de Family Computer Disc Peripheral. Dit was een disc add-on voor de Famicom. Nou ja, disc, het ding las Disc Cards, een niet-standaard type floppy. De bedoeling was dat gamers spellen kochten bij vending machines door een floppy in zo’n machine te stoppen, de gewenste game te kiezen en dan werd deze op de floppy geschreven. Handig, totdat de cartridges meer data konden bevatten en de floppy dus eigenlijk te klein werd voor spellen. Er zijn in totaal 4,4 miljoen FDS verkocht.

FDS en Diskun

Zelda no Densetsu: The Hyrule Fantasy, zoals de eerste game uit de serie in Japan heet, kwam een jaar later uit op cartridge in Noord-Amerika en Europa. Japan zou tot 1994 moeten wachten voordat de cartridge-versie op de markt kwam. De eerste The Legend of Zelda is wereldwijd 6,5 miljoen keer verkocht, waardoor het nog steeds een van de bestverkochte games uit de serie is. Later zijn er ook ports geweest voor GameCube, Game Boy Advance en natuurlijk de Virtual Console, de officiële emulator op de huidige Nintendo-consoles.

De producer van The Legend of Zelda is Super Mario-vader Shigeru Miyamoto. Het verhaal en script zijn geschreven door Takashi Tezuka, de persoon die nog steeds bezig is met de langverwachte Wii U-versie van een nieuwe The Legend of Zelda. Het ontwikkelteam was destijds bezig met een ‘klein’ project ernaast: Super Mario Bros. Miyamoto was verantwoordelijk voor welke ideeën er in welke game terecht zouden komen.

The Legend of Zelda

Miyamoto wilde vooral zijn jeugd in The Legend of Zelda krijgen. Als kind woonde hij in de buurt van Kyoto en ging hij vaak op pad, door velden, bossen en in grotten. Hij wilde dezelfde verbazing in The Legend of Zelda overdragen die hij ervoer als hij weer eens een meer of iets anders onverwacht ontdekte. De dungeons in het spel zijn dan weer bedacht doordat hij zich herinnerde dat hij als kind altijd verdwaalde door de vele deuren in het huis van zijn familie. Zijn jeugdige avonturen en herinneringen hebben dus gezorgd dat we The Legend of Zelda kunnen spelen.

Het ontwikkelteam had een uitdaging om twee games tegelijkertijd te maken en ze strikt gescheiden te houden. Super Mario Bros. was erg lineair en The Legend of Zelda juist niet. De actie in Mario is geheel bepaald, terwijl de actie in Zelda vooral gecentreerd is op het oplossen van puzzels om verder te komen. Er waren ook gelijkenissen: Miyamoto wilde graag dat de focus lag op de spellen uitspelen, niet op de high score. Het niet-lineair zijn van het spel zorgde ervoor dat de game-testers in Japan verward raakten. Je begon in de eerste versie van de game al met zwaard en testers wisten zich niet wat voor stappen ze moesten gaan ondernemen om verder te komen in de game.

The Legend of Zelda

De oplossing van Miyamoto was nogal rigoureus: het eerste zwaard verdween uit de handen van de speler om zo de gamers te laten nadenken: je loopt in een wereld zonder wapen, dus zoek maar een wapen. Waar? Communiceer maar met andere gamers om dat te achterhalen. Volgens Miyamoto is dit idee van communiceren de basis geweest voor een ander game-idee: Animal Crossing, dat alleen maar om communiceren met andere spelers gaat. Het bekendste zwaard is natuurlijk het Meesterzwaard, dat je in de loop van het avontuur moet vinden om de eindbaas te verslaan. Mocht je het ooit nog willen proberen, het is zelfs mogelijk zonder ooit het eerste houten zwaard in het spel te hebben ontvangen de eindbaas te verslaan.

In The Legend of Zelda is prinses Zelda gevangengenomen door de magiër Ganondorf, bezitter van de Triforce van Kracht. Hij wil de Triforce van Wijsheid vinden, maar Zelda heeft voor haar ontvoering het voorwerp in acht delen verspreid. De gewone jongen genaamd Link gaat op pad om haar te redden. Volgens Miyamoto moest Link een symbool worden van moed, kracht en wijsheid, niet geheel toevallig de speciale krachten die aan de drie delen van de Triforce worden toegekend. In de loop van het spel wordt hij steeds sterker, slimmer en kan hij grotere vijanden aan.

The Legend of Zelda

De naam Zelda komt van Zelda Fitzgerald, de vrouw van de schrijver F. Scott Fitzgerald. Miyamoto vond haar beroemd en mooi en de naam klonk hem goed in de oren. De naam Link komt eigenlijk van een van de concepten van de game. In het desbetreffende concept waren de verspreide delen van de Triforce elektronische chips en waren ze in het verleden en toekomst verstopt. De held van dat verhaal zou door de tijd moeten reizen om ze te zoeken, hij was de link tussen de verschillende periodes. Het idee van reizen naar het andere tijden klinkt vast bekend in de oren voor de fans.

Er zijn na de eerste The Legend of Zelda nog vele delen, spin-offs en verschijningen van personages uit de serie op Nintendo-platformen verschenen. De populairste delen uit de franchise zijn The Legend of Zelda: A Link to the Past dat verscheen op de SNES en The Legend of Zelda: Ocarina of Time dat op N64 verscheen. De franchise is nog steeds populair, gezien de verkoopcijfers van de laatste delen in de reeks. Nintendo is in ieder geval bezig met een nieuw deel in de The Legend of Zelda-serie, die op Wii U moet uitkomen.

Zelda Wii U

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 16

Vandaag was de zestiende en laatste dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nog één Nederlands team kwam er vandaag in actie, namelijk in de viermansbob. Stuurman Edwin van Calker kwam samen met remmers  Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen uiteindelijk tot de elfde plaats. Daarmee steeg hij nog één plek ten opzichte van gisteren. Het goud ging naar de Rus Alexander Zubkov, die eerder ook al de beste was in de tweemansbob. Zilver was er voor de Let Oskars Melbardis, het brons ging naar de Amerikaan Steven Holcomb.

De finale van het ijshockeytoernooi werd gewonnen door Canada, dat daardoor zijn olympische titel prolongeert. Vandaag werd in de finale met 3-0 gewonnen van Zweden. Het brons was er voor Finland, dat gisteren in de troostfinale al met 5-0 won van de Verenigde Staten.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Bobsleeën Viermansbob mannen Alexander Zubkov (Rus) Oskars Melbardis (Let) Steven Holcomb (VS)
IJshockey Wedstrijd mannen Canada Zweden Finland
Langlaufen 50 km (vrije stijl) mannen Alexander Legkov (Rus) Maksim Vylegzjanin (Rus) Ilja Tsjernooesov (Rus)

Medaillespiegel:

# Land
1 Rusland 13 11 9 33
2 Noorwegen 11 5 10 26
3 Canada 10 10 5 25
4 Verenigde Staten 9 7 12 28
5 Nederland 8 7 9 24
6 Duitsland 8 6 5 19
7 Zwitserland 6 3 2 11
8 Wit-Rusland 5 0 1 6
9 Oostenrijk 4 8 5 17
10 Frankrijk 4 4 7 15

Lenin de lul in Oekraïne

Tegenstanders van de Oekraïense regering hebben zich de afgelopen maanden op beelden van Lenin gestort. Voor hen was de stichter van de vroegere Sovjet-Unie het symbool van de oude politieke garde waarvan zij zich wilden bevrijden.

Sinds het begin van de demonstraties tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj eind november zijn zeker 40 beelden van Lenin omvergehaald of beschadigd. Vooral in het pro-westerse westen moest de in 1924 overleden Lenin het ontgelden.

In december werd een van de bekendste monumenten, een beeld van drieëneenhalve meter in de hoofdstad Kiev, omvergehaald. Gemaskerde tegenstanders van het regime wierpen toen stalen kabels om het beeld en trokken het van de sokkel, terwijl ze "Weg met de beul van het Oekraïense volk" riepen. Tegenstanders van Janoekovitsj brachten splinters van het beeld als trofee naar Maidan, het onafhankelijkheidsplein in Kiev, dat nog steeds het centrum van het verzet tegen de president is.

Joran van der Sloot wordt toch vader

De vriendin van Joran van der Sloot is toch zwanger. Dat laat zijn advocaat Máximo Altez zondag weten. Eerde ontkende hij dit nog nadat naar buiten was gekomen dat Leidy Figueroa een tweeling zou krijgen. Het is voor Altez een raadsel waarom zij hem niet direct op de hoogte stelde.

Van der de Sloot en Figueroa willen bovendien zo snel mogelijk in het huwelijksbootje stappen. Zij hopen dat alle formaliteiten dit voorjaar nog geregeld zijn zodat zij kunnen trouwen in de Piedras Gordas-gevangenis.

De Nederlander zit in de Peruaanse hoofdstad Lima een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op Stephany Flores in mei 2010. Hij is ook nog altijd hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005.

Opperjihadist gedood in Syrië

Bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Syrische stad Aleppo is zondag een hoge Al-Qaida-jihadist om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van een andere jihadistencoalitie gezegd. Het gaat om Abu Khaled al-Suri.

De woordvoerder zei dat ISIS vermoedelijk achter de aanslag zit. Die jihadistengroep maakte zich eerder dit jaar los van Al-Qaida en sindsdien is er een hevige concurrentiestrijd gaande tussen de opperste heilige waarheden van beide hyperislamitische verenigingen.

Al-Suri zou de vertegenwoordiger zijn van de Al-Qaidaleider in Syrië, Ayman al-Zawahiri, die hem opdracht had een einde te maken aan de gevechten tussen rebellen en ISIS.

'Feyenoord wil Van Gaal als nieuwe trainer'

Louis van Gaal is de belangrijkste kandidaat om de nieuwe trainer van Feyenoord te worden. De huidige bondscoach van Oranje heeft al enkele gesprekken gehad met de Rotterdamse club, meldt RTV Rijnmond zondag. Feyenoord is op zoek naar een nieuwe trainer nadat Ronald Koeman bekendmaakte na dit seizoen te vertrekken.

Van Gaal was ook in de zomer van 2011 al in beeld bij Feyenoord om de ontslagen Mario Been op te volgen. Hij zegde toen af omdat hij na zijn ontslag bij Bayern München zijn sabbatical wilde afmaken.

Struikelblok bij de eventuele komst van Van Gaal zou de financiële positie van Feyenoord kunnen zijn. Volgens RTV Rijnmond wil de oud-trainer van onder meer Ajax, AZ en Barcelona voldoende zekerheid hebben over de mate waarin hij het elftal kan versterken als bepalende spelers vertrekken.

Van Gaal vertrekt na het WK in Brazilië als bondscoach van het Nederlands elftal. Eerder werd hij ook al in verband gebracht met het Engelse Tottenham Hotspur.

Zweedse ijshockeyer Bäckström test positief

De Zweedse ijshockeyer Nicklas Bäckström is betrapt op het gebruik van een verboden middel. Dat meldt het Zweedse Aftonbladet zondag. De 26-jarige Bäckström was één van de sterren van het Zweedse team, maar stond voor de finale tegen Canada niet op het ijs.

Volgens bronnen binnen de NHLPA, de spelersbond van de Noord-Amerikaanse NHL, werd Bäckström kort voor de warm-up uit de kleedkamer gehaald met de mededeling dat hij eerder in de week een positieve plas had afgeleverd. Volgens een woordvoerder van het Zweeds Olympisch Comité is de voor de positieve test verantwoordelijke stof een medicijn tegen een allergie, maar staat dat niet op de dopinglijst. 

Bäckström was één van de beste Zweedse spelers in de halve finale tegen Finland. Zo gaf hij de assist voor de 1-1. Eerder in het toernooi gaf de centre ook al drie assists. De speler van de Washington Capitals heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Apptip: Sidebar Plus voor Android

Met Sidebar Plus kan je sidebars op je homescreen toevoegen die op dezelfde manier tevoorschijn komen als de notification bar of zoals de sidebars in apps. 

Je kan er apps, shortcuts, notications en widgets instoppen, en ook de icoontjes die in de notification bar staan zoals de Wi-Fi of GPS knop. Je kan kiezen voor verschillende soorten layouts en je kan meerdere sidebars gebruiken, de positie bepaal je zelf. Als je naar een andere homescreen wil swipen dan gaat de sidebar niet per ongeluk open. Hij verschijnt namelijk alleen als je vanaf de rand van het scherm je swipebeweging maakt en hoe breed dat gebied is waar je moet swipen kan je ook instellen. Je kan in principe de knop naar je app drawer wegdoen en alles wat je nodig hebt in de sidebar stoppen. Persoonlijk ben ik niet zo van het ontwerp (holo of wit), dus als iemand een vergelijkbare mooiere app weet: zet het in de comments!

Ouderen kritisch over gemeentepolitiek

Een derde van de ouderen heeft weinig vertrouwen in de plaatselijke politiek. Dat stelt seniorenorganisatie Unie KBO zondag op basis van eigen onderzoek. De ouderen klagen over het beleid van hun gemeenten en voelen zich er niet in goede handen.

De bijna vijfhonderd ondervraagden hebben niet het gevoel dat hun gemeente goed voor hen zorgt als het gaat om zaken als gezondheid, wonen en mobiliteit. Bijna de helft, zo'n 45 procent, heeft ook niet het idee dat ze invloed kan uitoefenen binnen de eigen gemeente om iets te veranderen.

Een op de vier ouderen weet nog niet op welke partij hij of zij gaat stemmen. De lokale seniorenpartijen lijken in ieder geval de voorkeur te krijgen boven traditionele partijen als de VVD en de PvdA.

Volgens de Unie KBO maakt het onderzoek duidelijk dat gemeenten niet goed inspelen op de toenemende vergrijzing en de behoeftes van senioren, terwijl het electoraat bijna voor de helft uit senioren bestaat.

Platina Film voor Toscaanse Bruiloft

De romantische komedie Toscaanse Bruiloft van regisseur Johan Nijenhuis heeft 400.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken en dat betekent een Platina Film. De Platina Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.

In het zonovergoten Italië runt Sanne, samen met haar vader en stiefmoeder, trouwlocatie Casa Matrimonio. Het luxe vrijstaande landhuis ligt in Toscane, de ideale plek om een droombruiloft te vieren. In Casa Matrimonio komen gasten bij elkaar om het leven en de liefde te vieren. Een Toscaanse bruiloft vormt voor alle gasten het hoogtepunt van hun verblijf. Voor sommigen is het landgoed bekend terrein en zij komen er wel heel graag. Want trouwen doe je immers maar twee keer.

De cast bestaat uit Sophie van Oers, Jan Kooijman, Lieke van Lexmond, Carolien Spoor, Diederik Ebbinge, Simone Kleinsma, Ernst Daniël Smid, Martine Sandifort, Dirk Zeelenberg, Matteo van der Grijn en Ruud Feltkamp. Toscaanse Bruiloft draait momenteel in 120 Nederlandse bioscopen.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Filmfestival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

 

Canada prolongeert ijshockeytitel

Canada heeft vanmiddag de gouden medaille in het ijshockeytoernooi gewonnen. Zweden werd overtuigend met 3-0 verslagen. Canada prolongeert zo hun olympische titel van vier jaar geleden.

De eerste periode van de wedstrijd ging redelijk gelijk op. Canada gaf echter weinig grote kansen weg en was zelf aanvallend in goede doen. Dit resulteerde in de openingsgoal van Jonathan Toews. Hij rondde knap af op aangeven van Jeff Carter en Shea Weber. De puck werd voor de goal geschoten en Toews tikte de puck subtiel tussen de benen van de Zweedse goalie Henrik Lundqvist door.

In de tweede periode nam Canada het heft sterker in handen. De Zweden werden constant onder druk gezet en kwamen amper aanvallend nog in de wedstrijd voor. De vele druk van Canada bleef in eerste instantie zonder goal, tot Sidney Crosby een puck onderschepte en in zijn eentje op Lundqvist afging. Zo'n kans is wel aan Crosby besteed en hij verdubbelde de score door Lundqvist uit te spelen. Dit was Crosby's eerste goal van het toernooi en hij zo gaf de Canadezen een comfortabele voorsprong.

De Zweden gingen in de derde periode met een alles of niets mentaliteit spelen. De passing van de Zweedse ploeg was echter bijzonder slordig en de defensie van Canada had weinig te vrezen van de aanvallende intenties van de Zweden. Op het moment nadat Zweden een lange tijd het doel van de Canadese goalie Carey Price onder druk had gezet, bracht Chris Kunitz de genadeklap toe. Met een vlammend schot knalde hij de puck onhoudbaar net onder de lat het Zweedse goal in. Deze klap kwamen de Zweden niet meer te boven en begonnen nog slordiger te spelen en leken er niet meer in te geloven. De titelverdediger kon de wedstrijd daardoor simpel uitspelen.

Canada verdedigde door deze overwinning hun titel van vier jaar geleden en sluiten zo de Spelen succesvol af.

Demonstratie tegen Justin Bieber

Inwoners van een district in Atlanta willen niet dat Justin Bieber daar komt wonen. Mensen uit Buckhead organiseren maandag een protest om ervoor te zorgen dat het Canadese tieneridool, dat sinds kort een huis huurt in het district, vertrekt.

De 19-jarige Bieber is op zoek naar een koopwoning in Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia, omdat hij graag in een stad wil wonen waar hiphop heel belangrijk is en minder paparazzi zijn. De zanger werkt in Atlanta, waar artiesten als Soulja Boy, 2 Chainz en Akon vandaan komen, aan een hiphopplaat.

De mensen uit Buckhead zien Bieber liever vertrekken vanwege onder meer zijn problemen met justitie. "Justin Biebers verhuizing naar Atlanta kan niet anders dan slecht zijn voor onze kinderen en onze gemeenschap. Sommigen kunnen hun kinderen dan niet meer veilig op hun oprit laten spelen omdat hij eerder onder invloed heeft gereden", luidt de oproep voor het protest op Facebook.

Meer dan tweehonderd mensen uit de omgeving hebben aangegeven bij het protest aanwezig te zijn. Ook foto's van spandoeken met teksten als 'houd Buckhead Bieber-vrij' en 'zeg nee tegen Justin' werden op Facebook geplaatst. Hoewel veel mensen laten weten het een goed initiatief te vinden, zijn er ook veel die menen dat het protest te ver gaat.

Vorige maand werd ook al een petitie gestart om de Canadees uit de Verenigde Staten te zetten. De petitie werd in zes dagen tijd door meer dan honderdduizend mensen ondertekend. Het verzoek moet worden ingezien door de Amerikaanse overheid omdat de grens van honderdduizend handtekeningen voor zaterdag moest worden bereikt. Meer dan 260 duizend mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.

Weer stemlokalen in NS-stations

Forenzen kunnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart stemmen op zeker 39 stations. De NS wil de drempel om te gaan stemmen zo extra laag maken voor treinreizigers, laat het vervoerbedrijf zondag weten.

"Verkiezingen zijn een belangrijk moment in een democratie. Op een dag als deze willen we het onze reizigers extra makkelijk maken om te kunnen stemmen", stelt president-directeur van de NS Timo Huges in een verklaring.

Tijdens eerdere verkiezingen was het ook al mogelijk om op stations te stemmen. Reizigers kunnen alleen stemmen in de gemeente waar ze wonen met een geldige stempas en identiteitsbewijs.

Onder de deelnemende stations zijn onder meer Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal. De meeste stemlocaties gaan om 07.30 uur open, de tijd waarop de meeste stembureaus in Nederland opengaan. Op sommige stations kan al veel eerder worden gestemd. Zo is het stemlokaal in Castricum al om 05.00 uur open en in Roermond om 05.30 uur.

VerkiezingspostersVerkiezingsposters in Den Haag (Foto: Peter | FOK.nl)

Eindzege Froome, ritzege Greipel in Oman

Chris Froome heeft voor het tweede jaar op rij de Ronde van Oman op zijn naam geschreven. De winnaar van de Tour de France hoefde in de vlakke afsluitende etappe weinig moeite te doen om zijn leiderstrui te behouden. De massasprint werd een prooi voor de Duitser André Greipel, die daarmee zijn derde dagsucces boekte in Oman.

Froome greep de macht zaterdag door de vierde etappe te winnen op de Jabal Al Akhdar, de groene berg. Tejay van Garderen (BMC) en Rigoberto Uran (Omega Pharma) eindigden in het klassement op respectievelijk 26 en 31 seconden achter de Sky-renner als nummers twee en drie. Belkin-renner Robert Gesink eindigde op 57 seconden van Froome als vijfde.

Greipel rekende in de sprint af met zijn rivalen Nacer Bouhanni en Sam Bennett. De Duitser won eerder al de eerste en derde etappe en droeg even de leiderstrui.

'NSA luistert nu Duitse ministers af'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA luistert de Duitse bondskanselier Angela Merkel niet langer af, maar houdt ambtenaren en politici uit haar omgeving scherper in de gaten. Dat schrijft het Duitse zondagsblad Bild am Sonntag.

De Duitsers waren vorig jaar geschokt door de onthulling dat de NSA in Duitsland zeer actief was en zelfs de mobiele telefoon van Merkel afluisterde. President Barack Obama beloofde dat de Amerikaanse inlichtingendienst Merkel niet meer zou bespioneren, maar volgens het zondagsblad is nu onder anderen minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken een doelwit. Hij is een van de belangrijkste vertrouwelingen van de bondskanselier.

"Wij hebben de opdracht geen verlies aan informatie toe te staan, nu de communicatie van de bondskanselier niet meer direct mag worden gecontroleerd", zei een anonieme NSA-medewerker tegen Bild am Sonntag. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde niet op het bericht reageren. "Wij geven nooit commentaar op wat 'anonieme individuen beweren', werd daar gezegd.

Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

FC Utrecht heeft in de strijd tegen degradatie uit de Eredivisie goede zaken gedaan door FC Groningen te verslaan. In de eigen Galgenwaard scoorde invaller Mårtensson vlak voor tijd de enige goal van de wedstrijd. De Utrechters staan na de belangrijke zege nu dertiende.

FC Utrecht

1 - 0

FC Groningen

 88' Mårtensson    
 
 Gele kaart: Delpierre, Oar, Agudelo (FC Utrecht), De Leeuw, Hateboer (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.214
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: De Ridder (Utrecht) mist strafschop (48)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Klaiber (Bjelica/74)
Delpierre
Markiet
Dorda
Sarota (Quesada/82)
Diemers (Mårtensson/69)
Toornstra
Oar
Agudelo
De Ridder
  Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet
Kieftenbeld
Adorjan (Van der Velden/64)
Van Nieff (Hiariej/64)
Chery
De Leeuw (Zeefuik/82)
Kostic

Twee Chinese panda's in België

Twee Chinese reuzenpanda's zijn zondag geland op het vliegveld van Brussel. De Belgische premier Elio Di Rupo en de Chinese ambassadeur in België maakten deel uit van het ontvangstcomité, aldus Belgische media.

Xing Hui en Hao Hao, een mannetje en een vrouwtje van elk 4 jaar oud, krijgen een nieuw onderkomen in de dierentuin Pairi Daiza in Brugelette. China leent ze uit voor een periode van vijftien jaar.

De reuzenpanda is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er leven nog ongeveer 1600 dieren in het wild, met name in de bergen van de Chinese provincie Sichuan.

'Janoekovitjs verlaat Oekraïne niet'

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is niet van plan het land te verlaten en zal doorgaan met het vervullen van zijn presidentiële taken. Dat heeft Hanna Herman, een naaste medewerker van de president, zondag gezegd.

Volgens Herman is Janoekovitsj sinds zaterdagavond in de oostelijke stad Charkov. Ze probeerde zondag enigszins afstand te nemen van de president, maar bekritiseerde wel de oppositie die volgens haar niet voldoende rekening houdt met Janoekovitsj' partij.

Het is onbekend waar de president precies is. Het parlement droeg de macht eerder zondag over aan de voorzitter van het parlement, Aleksandr Toertsjinov. Het is onduidelijk of die stap legitiem is.

Tutu: onderteken antihomowet niet

De gepensioneerde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu heeft de Ugandese president Yoweri Museveni zondag opgeroepen een antihomowet niet te ondertekenen. Onder de wet kunnen homoseksuelen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Nobelprijswinnaar Tutu zei in een verklaring dat Museveni een maand geleden had beloofd de wet niet te tekenen. Vorige week zei de Ugandese president echter dat hij zijn beslissing wilde herzien en wetenschappers om advies wilde vragen over de vraag of homoseksualiteit bepaald wordt door genen of dat het iemands eigen beslissing is.

Tutu zei 'terneergeslagen' te zijn door Museveni's koerswijziging, omdat er geen 'wetenschappelijke basis of genetische rationale is voor liefde'. "Er is nooit een wetenschappelijke rechtvaardiging voor vooroordelen en discriminatie, nooit."

De Zuid-Afrikaan riep Museveni op Uganda's 'cultuur van mensenrechten en rechtvaardigheid' te versterken.

Van Gaal schrikt niet van loting

Louis van Gaal is niet onder de indruk van de landen waaraan Nederland is gekoppeld in de kwalificatiereeks voor het EK van 2016. "De historie leert dat wij meestal van deze tegenstanders winnen", zei de bondscoach na de loting in Nice. "Omdat zowel de groepswinnaars als de runners-up zich plaatsen, moet Oranje zich rechtstreeks kunnen plaatsen."

Van Gaal zit tijdens de duels tegen Tsjechië, Turkije, Letland, IJsland en Kazachstan overigens zelf niet meer op de bank. Hij geeft er na het WK in Brazilië de brui aan en wordt waarschijnlijk opgevolgd door Guus Hiddink.

De wedstrijden in de kwalificatiereeks zullen niet meer alleen op dinsdag en vrijdag plaatsvinden, maar worden uitgesmeerd over zes dagen. "Alle duels worden in de avonduren gespeeld waardoor voetballiefhebbers de kans krijgen om de kwalificatiecampagne nog beter dan voorheen te volgen", toont directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zich positief. "Dat dit een voordeel is voor de Oranjesupporters, spreekt voor zich."

Nieuwe kardinalen moeten zich gedragen

Paus Franciscus heeft nieuwe kardinalen een soort gedragscode gegeven. Zondag zei hij tegen de mannen die een dag eerder tot kardinaal waren benoemd zich niet te gedragen alsof ze zich in een koninklijk paleis bevinden. Franciscus' geboden: geen intriges, roddels, machtsblokken en voorkeursbehandelingen.

Hij zei tegen de kardinalen dat ze zich 'als heiligen' moeten gedragen. Om dat te bereiken adviseerde hij hen eenvoudigweg van degenen te houden die vijandig tegen hen zijn of slecht over hen spreken en 'te glimlachen naar degenen die dat misschien niet verdienen'.

Franciscus, die eenvoud en bescheidenheid hoog in het vaandel heeft, wil hervormingen doorvoeren in de katholieke kerk.

Iggy Pop krijgt eigen radioshow op BBC 6

Iggy Pop gaat zijn eigen radioshow presenteren op de Britse zender BBC Radio 6 Music. De Amerikaanse zanger is vanaf 16 maart elke zondagmiddag te horen, laat de BBC weten in een verklaring aan verschillende Britse media.

The Stooges-zanger presenteerde eind vorig jaar al een paar programma's op de zender. "Ik vond het een geweldige ervaring om die shows te presenteren", zegt Pop in een verklaring. "Mijn eigen muziekcollectie en herinneringen delen met een publiek is iets wat een vlam in mij heeft aangewakkerd."

De 66-jarige zanger, die ook als soloartiest albums uitbracht, hoopte al dat hij terug mocht keren op de radio. "Ik denk dat ik het goed deed, want ik mag terugkomen." De BBC laat weten blij te zijn met Pop. "Hij is een waardevolle en spannende aanwinst."

Pop vervangt het tijdslot van Pulp-zanger Jarvis Cocker die sinds eind vorig jaar een jaar lang pauze neemt van zijn radioprogramma. Het is niet duidelijk of Pop na de terugkeer van Cocker weer van de radio verdwijnt. Cocker komt op 9 maart eenmalig terug om de zanger welkom te heten. De show staat dan in het teken van Pop.

Handvol gemeenten weigerde Benno L.

Vier of vijf burgemeesters hebben nee gezegd toen hun door het Openbaar Ministerie en de reclassering werd gevraagd pedoseksueel Benno L. onderdak te bieden in hun gemeente. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zondag in het programma Buitenhof.

Volgens Teeven was het 'buitengewoon ingewikkeld' om huisvesting voor de oud-zwemleraar te vinden. Uiteindelijk stemde burgemeester van Leiden Henri Lenferink in en woont L. sinds kort in een seniorenflat in de Zuid-Hollandse stad.

De bewindsman zei er begrip voor te hebben dat mensen zich zorgen maken dat er een veroordeelde pedofiel in hun buurt woont. Hij waardeert het dat Lenferink wel is ingegaan op het verzoek om L. te huisvesten.

Het was al duidelijk dat L. elders was geweigerd, maar niet in hoeveel gemeenten. L. wil zelf het liefst naar Duitsland, waar hij vandaan komt, maar dat mag nog niet omdat hij onder voorwaarden vrij is.

Politie schiet inbreker in been

De politie heeft zaterdagnacht in Hattem een inbreker in zijn been geschoten. De man had met zeven anderen ingebroken bij een hoogspanningsstation op een bedrijfsterrein in de Gelderse plaats.

Een vrouw trok aan de bel toen ze tijdens het uitlaten van haar hond een raar geluid hoorde op het terrein aan de Kanaaldijk. Agenten betrapten daarop meerdere inbrekers, die ervandoor gingen. Ze konden later in en rond Hattem worden aangehouden. De mannen zijn tussen de 18 en 40 en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats.

Bij de aanhouding van twee van hen moest de politie pepperspray gebruiken, omdat ze bevelen negeerden. Toen ook dat niet hielp trok een agent zijn wapen. De verdachte liep een lichte verwonding op en is naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Nederland eindigt als vijfde in medaillespiegel

Nederland is op de Olympische Spelen in Sochi als vijfde geëindigd in het medailleklassement. Er werd acht keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons gewonnen. Alleen Rusland, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten deden het beter.

Het totaal van 24 medailles betekent een absoluut record voor Nederland in de geschiedenis van de Winterspelen. De elf plakken die werden gepakt in Nagano stonden sinds 1998 als beste prestatie ooit in de boeken.

De Oranje-equipe deed het in Sochi drie keer zo goed als vier jaar geleden in Vancouver, toen acht medailles werden gepakt. Chef de mission Maurits Hendriks gaf eerder al toe dat de officiële doelstelling 'Vancouver plus één' iets te bescheiden is geweest.

Van de 24 medailles werden er maar liefst 23 verdiend op de langebaan. Nederland is daarmee het succesvolste land in de olympische geschiedenis van het langebaanschaatsen. Met brons op de 1.000 meter shorttrack was Sjinkie Knegt in Sochi de vreemde eend in de bijt.

Slechts één maal keerde Nederland met meer eremetaal terug van een olympisch toernooi. Tijdens de Zomerspelen van 2000 in Sydney werd een historisch aantal van 25 medailles veroverd.

Teeven: privacy verdachten niet in gevaar

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) is niet bang dat slachtoffers door het recht zich uit te laten over de straf die een crimineel moet krijgen te veel inzage krijgen in privacygevoelige informatie van verdachten. Dat zei de bewindsman zondag in het programma Buitenhof in reactie op uitspraken van oud-rechter Frans Bauduin.

Bauduin zei zaterdag in Het Parool dat door het nieuwe recht het risico ontstaat dat gegevens op straat belanden. Teeven vindt niet dat hij een punt heeft. Slachtoffers hebben nu ook al inzage in het strafdossier, zegt hij. Volgens hem hangt het van de fase af waarin een slachtoffer of nabestaande inzage in het dossier krijgen.

Teeven erkent dat er 'gevaren in het systeem zitten', maar volgens hem zijn die goed te ondervangen. "Je zou bijvoorbeeld vroeg in het proces beperkt inzage kunnen geven en verderop volledige inzage."

Slachtoffers kunnen nu al hun verhaal doen in de rechtszaal, maar Teeven wil dat zij zich ook kunnen uitspreken over het bewijs, de schuld van de verdachte en de straf die zij passend vinden. Het wetsvoorstel dat dit regelt wil hij nog voor de zomer aan de Kamer voorleggen.

De staatssecretaris vindt het belangrijk dat in het strafproces niet alleen aandacht is voor de verdachte, maar ook voor de slachtoffers en nabestaanden.

Duitse buitenlandminister hoopvol over spionage VS

Duitsland hoopt dat Washington heeft begrepen dat het afluisteren van bondgenoten een 'politieke prijs kan hebben'. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier in een interview gezegd dat zondag is gepubliceerd. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat er een einde komt aan het in de gaten houden van leiders van bevriende naties.

Steinmeier zei in een interview met Der Spiegel dat het te boven komen van onenigheid over afluisterpraktijken 'niet moet worden onderschat'. Hij zei ook sceptisch te zijn over een akkoord met de Verenigde Staten waarin wordt afgesproken om niet te spioneren. "Ik betwijfel of een dergelijk akkoord ons veel verder helpt."

De regering van Bondskanselier Angela Merkel zei eerder zo'n akkoord te willen na onthullingen over afluisterpraktijken door de VS, waaronder de mobiele telefoon van Merkel. Eerder deze maand zei de Amerikaanse president Barack Obama dat er geen land is waarmee de VS zo'n akkoord hebben.

Nederland treft Tsjechië en Turkije voor EK-kwalificatie

Het WK moet nog beginnen, maar bij de UEFA kijken ze al vooruit. Vandaag had in Nice de loting plaats voor de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal in 2016. Het toernooi wordt gehouden in Frankrijk en kent dan voor het eerst 24 deelnemers. 

De eerste twee landen van de negen poules plaatsen zich voor het eindtoernooi in 2016, evenals de beste nummer drie. De andere acht nummers drie strijden in een play-off in november 2015 om de resterende vier startplekken. De EK-kwalificatiewedstrijden zullen tussen september 2014 en oktober 2015 plaatsvinden.

Voor de eerste keer zal daarvoor een zogenoemde Week of Football worden gehanteerd. Daarin zullen de EK-kwalificatieduels meer verspreid worden vastgesteld. Er zullen dan van donderdag tot en met dinsdag interlands zijn. Gastland Frankrijk doet als gekwalificeerd land ook mee aan de kwalificatie. Zij worden automatisch toegevoegd aan groep I, de enige groep met vijf landen. De resultaten tegen Frankrijk tellen niet mee voor de kwalificatie. 

Nederland is in groep A gekoppeld aan Tsjechië, Turkije, Letland, IJsland en Kazachstan. Oranje speelde ook al tegen Turkije in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Titelverdediger Spanje is gekoppeld aan Oekraïne, Slowakije, Wit-Rusland, Macedonië en Luxemburg. 

Groep A Groep B Groep C Groep D Groep E
Nederland  Bosnië & Herzegovina  Spanje  Duitsland  Engeland 
Tsjechië  België  Oekraïne  Ierland  Zwitserland 
Turkije  Israel  Slowakije  Polen  Slovenië 
Letland  Wales  Wit-Rusland  Schotland  Estland 
IJsland  Cyprus  Macedonië  Georgië  Litouwen 
Kazachstan  Andorra  Luxemburg  Gibraltar San Marino 

 

Groep F Groep G Groep H Groep I
Griekenland Rusland  Italië  Portugal 
Hongarije  Zweden  Kroatië  Denemarken 
Roemenië  Oostenrijk  Noorwegen  Servië 
Finland  Montenegro  Bulgarije  Armenië
Noord-Ierland  Moldavië  Azerbeidzjan  Albanië 
Faeröer Liechtenstein  Malta  Frankrijk* 

Zubkov wint tweede goud, Van Calker elfde

De Rus Alexander Zubkov heeft de dubbel in het bobsleetoernooi voltooid. Na het goud in de tweemansbob was hij ook in de zware viermansbob de beste. Samen met Alexey Voevoda, Alexey Negodaylo en Dmitry Trunenkov raasde de 39-jarige Zubkov naar goud.

In de bovenste posities kwam na de derde run geen verandering meer. Oskars Melbardis liet een goede run zien en kon inlopen op Zubkov, maar de Let moest op 0,09 seconden uiteindelijk genoegen nemen met het zilver. Steven Holcomb, de kampioen van 2010, kon zijn derde plek nipt verdedigen. Net als in de tweemansbob hield hij in de laatste run 0,03 seconden over op de Rus Alexander Kasjanov. 

Edwin van Calker kon zich niet bij de beste tien scharen. Samen met Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen zette hij de twaalfde tijd neer van de laatste run, waarmee hij op 0,01 seconden zijn elfde plek in het eindklassement kon verdedigen. Een plek hoger zat er duidelijk niet in, want op de nummer tien, Francesco Friedrich uit Duitsland, bedroeg de achterstand 0,89 seconden.

Presidentiële macht Oekraïne naar parlementsvoorzitter

Het Oekraïense parlement heeft zondag de presidentiële macht overgedragen aan de voorzitter van het parlement. De Rada stemde met grote meerderheid voor de overdracht van de macht aan Aleksandr Toertsjinov.

Het is echter onduidelijk of de stemming van zondag legitiem is. President Viktor Janoekovitsj zei eerder dat de beslissingen van het parlement de afgelopen dagen illegaal zijn.

Toertsjinov is een bondgenoot van oppositieleider Joelia Timosjenko, de aartsrivaal van Janoekovitsj.

Nederlandse motorrijder verongelukt in Spanje

Een 56-jarige Nederlandse motorrijder is zaterdag in Spanje om het leven gekomen door een ongeluk. Hij raakte van de weg, kwam ten val en liep zware verwondingen op, meldt de Spaanse verkeerspolitie zondag. De Nederlander overleed enkele uren later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het ongeluk gebeurde op een snelweg ter hoogte van de Catalaanse stad Tarragona. De Spaanse politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken.

iCup

Ik ga geen grapjes maken over te dure koffiekopjes voor bij je te dure Apple-product. Ik ga geen grapjes maken over te dure koffiekopjes voor bij je te dure Apple-product. Ik ga geen grapjes maken over te dure koffiekopjes voor bij je te dure Apple-product. Ach, fuck it. Hier een te duur koffiekopje voor bij je te dure Apple-product. 

Huta Galung niet door kwalificaties Dubai

Tennisser Jesse Huta Galung heeft zich zondag niet weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi van het ATP-toernooi in Dubai. De nummer 95 van de wereld ging in de tweede en laatste kwalificatieronde met 6-7 (0) en 5-7 onderuit tegen de Roemen Marius Copil, de nummer 158.

Huta Galung had grote moeite met zijn tweede service, waarop hij slechts 27 procent van de punten won. Mede daardoor werd hij in totaal drie keer gebroken. In de tiebreak van de eerste set pakte hij zelfs geen enkel punt.

Thiemo de Bakker wist eerder op de dag wel het hoofdtoernooi te bereiken. Igor Sijsling is daar rechtstreeks voor geplaatst.

IJsland geeft Brussel 'de vinger'

De IJslandse regeringscoalitie gooit het verzoek tot toetreding tot de EU in de prullenbak. Dit zeiden parlementariërs van beide coalitiepartijen, schrijft De Telegraaf.

Het parlement moet er nog wel over stemmen. Aankomende week legt de regering het voor aan de volksvertegenwoordiging.

De onderhandelingen over het toetredingsverzoek, dat dateert van 2009 na het omvallen van Icesave gevolgd door een economische crisis, lag al een tijd stil. Handelsakkoorden met afzonderlijke landen worden nu als een betere oplossing gezien door IJsland.

Miley Cyrus zoent Katy Perry

Miley Cyrus heeft zaterdagavond gezoend met Katy Perry. Perry stond vooraan tijdens de show van Cyrus in Los Angeles en de zangeres sprong het publiek in om te zoenen. Verschillende Amerikaanse media plaatsten een foto van de kus online.

"Ik heb net met een meisje gezoend en ik vond het heel leuk", zei de zangeres na afloop tegen het publiek. De 21-jarige Cyrus refereerde daarmee aan Perry's nummer I Kissed a Girl. Perry vond de kus vooral grappig. De 29-jarige zangeres, die een relatie heeft met John Mayer, plaatste een foto op Twitter waarop ze na afloop van de zoen lacht met haar hand over haar mond. "I Adore You", schreef ze erbij naar het gelijknamige nummer van Cyrus.

De show in Los Angeles was het vierde optreden van de Bangerz-wereldtournee. De concerten kwamen de afgelopen week geregeld in het nieuws vanwege de seksueel getinte dansjes en pikante pakjes. Cyrus doet op 2 mei met haar toer de Amsterdamse Ziggo Dome aan.

Toename straatterreur in Helmond

Het is al jaren een probleem, maar de laatste tijd is de hoeveelheid terreur in Helmond ernstig toegenomen. Met name de Molenstraat en de daar aanwezige Aldi ondervinden veel overlast van wat politiek correcte nieuwssites eufemistisch zouden omschrijven als 'jongeren'.

Hoewel de gemeente er al tonnen tegenaan heeft gesmeten, een hardere aanpak beloofd heeft en zelfs de straatterroristen een 'niet vrijblijvende' baan en opleiding hebben aangeboden, zijn de incidenten toegenomen. De jongeren, veelal van Barbarijse afkomst, zijn ondermeer de nieuwe filiaalmanager van de goedkope grootgrutter naar zijn woning gevolgd en hebben hem daar geïntimideerd. Vlak daarvoor was al een kassameisje bedreigd met een mes.

Diefstallen van vermoedelijk dezelfde bontkraagjes zijn schering en inslag in de winkel. Normale en betalende klanten kunnen intimiderend gedrag verwachten en worden veelvuldig lastiggevallen. Vaak gooit het doodsbange personeel voor sluitingstijd de boel op slot, in de hoop de criminelen buiten te houden. Een normale bedrijfsvoering lijkt onmogelijk. Een groep winkeliers heeft inmiddels een petitie aangeboden bij de gemeente en de plaatselijke hermandad. Hierin valt te lezen dat op straat een onveilige en grimmige sfeer hangt, ook hebben ondernemers en winkelend publiek regelmatig te maken hebben met diefstal en geweld.

Voor de zoveelste keer heeft de gemeente aangegeven 'nu echt' eens goed naar de problemen, die al minimaal sinds 2011 spelen, te kijken. Aanstaande dinsdag gaat wethouder Van Mierlo samen met de politie met diverse ondernemers in conclaaf.

Kiev, een dag later

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is het na de stormachtige gebeurtenissen van zaterdag rustig. De barricades blijven evenwel onverkort liggen en er is nog geen enkel teken te bespeuren dat de demonstranten ze zullen afbreken.

De betogers geven daarmee gehoor aan de oproep van de zaterdag vrijgelaten oppositieleidster Joelia Timosjenko. Die stelde dat de demonstranten niet het recht hadden naar huis te gaan tot het moment dat Oekraïne over een degelijk en eerlijk landsbestuur beschikt.

Op het Onafhankelijkheidsplein, Maidan in de volksmond, staat Marian Mazoerak nog altijd met een houten knuppel de wacht te houden. "Natuurlijk ben ik tevreden met de gebeurtenissen van gisteren", zegt de twintiger. "Het goede is dat er eerst pas verkiezingen zouden komen in de herfst en dat die er nu veel vroeger aankomen (op 25 mei, red.)."

Tot die tijd blijft Mazoerak op Maidan staan. "We helpen de politie de orde te bewaken. Er lopen nog altijd titoesjki (aanhangers van Janoekavitsj, red.) rond die uit zijn op provocaties", zegt hij.

Even verderop vertelt een jongeman in camouflagepak en het kogelvrije vest nog aan dat hij vrienden heeft verloren in de strijd tegen de Oekraïense oproerpolitie. "Daarom staat ik hier nog. De oppositie heeft grote stappen gezet, maar ook eerst een deal gesloten met het regime. En daarvoor zijn mensen niet gestorven, maar voor democratie."

Zaterdag stemde het Oekraïense parlement in met de afzetting van president Viktor Janoekovitsj, die zich momenteel ergens in het oosten van het land bevindt. Vandaag besluit het Lagerhuis over een verbod op Janoekovitsj' Partij van de Regio's en van de Communistische Partij van Oekraïne.

Net sloot zich om machtigste drugsbaas ter wereld

Gedurende dertien jaar zag Joaquin 'El Chapo' Guzman vanuit de ruige bergen in het westen van Mexico hoe leiders van elke groep die de strijd aanging met zijn machtige Sinaloa-drugskartel werden gevangengenomen of gedood.

Ongedeerd en met een imago dat tot mythische proporties was gegroeid, bemachtigde de gezette zoon van een boer een plek op de miljardairslijst van Forbes en de status van een capo die te machtig was om op te pakken. Maar vanaf vorig jaar begonnen de Mexicaanse en Amerikaanse autoriteiten het net om de machtigste drugsbaas ter wereld te sluiten.

De zoon van een van zijn belangrijkste handlangers, Ismael 'Mayo' Zambada, werd in november bij de grens met de Verenigde Staten gearresteerd na een lang onderzoek waarbij zeker honderd telefoontaps werden geplaatst. Een maand later werd een van de belangrijkste luitenanten van het Sinaloa-kartel neergeschoten door het Mexicaanse leger en twee weken daarna arresteerde de politie op Schiphol een van de belangrijkste huurmoordenaars van het kartel, die ook verantwoordelijk was voor transport en logistiek voor Guzman.

Deze maand werd het net verder gesloten toen federale agenten Culiacan, hoofdstad van de deelstaat Sinaloa, schoonveegden. Straten werden afgezet, huizen binnengevallen en automatische wapens, drugs en geld in beslag genomen. Belangrijke handlangers van Zambada werden opgepakt. Maar het werkelijke doelwit was groter.

Op 13 februari werd een man bekend als '19' samen met twee anderen in westelijke stad Mazatlan opgepakt. Hij zou de nieuwe hoogste huurmoordenaar van Zambada zijn. Vier dagen later werd een hoog lid van het Sinaloa-kartel opgepakt met vierduizend uitgeholde komkommers en bananen bij zich, volgestopt met cocaïne. Halverwege vorige week werd een 43-jarige man bekend onder de bijnaam '20' opgepakt met meer cocaïne. Hij zou Zambada's veiligheidschef zijn. Tegen de tijd waren inmiddels zeker tien belangrijke leden van het Sinaloa-kartel gearresteerd.

Uit informatie van de arrestanten bleek dat de 56-jarige Guzman vanuit zijn geïsoleerde schuilplaatsen in de bergen naar Culiacan en Mazatlan was gekomen. "Dat was een fatale fout", aldus een bron bij de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.

Het huis van Guzmans ex-vrouw werd omsingeld, maar de militairen hadden moeite met het openbreken van de gepantserde deur en Guzman wist te ontsnappen via een geheime deur onder een badkuip die leidde naar het tunnel- en rioleringsstelstel dat het huis met zes andere in Culiacan verbond. Guzman vluchtte naar Mazatlan met Amerikaanse en Mexicaanse militairen op zijn hielen.

Zaterdagochtend vroeg kwam er een einde aan zijn vlucht. El Chapo werd, zonder dat er een schot werd gelost, aangehouden in een tien verdiepingen tellend gebouw met appartementen die over de Stille Oceaan uitkijken. Volgens een buurman werd het appartement pas twee dagen bewoond. Zaterdagmiddag werd Guzman geboeid aan de pers getoond, terwijl een gemaskerde militair zijn hoofd naar de beneden duwde. Hij sprak niet.

In 2013 werd Guzman door de Verenigde Staten uitgeroepen tot staatsvijand nummer 1, na Al Capone de tweede man die de dubieuze titel mocht voeren. Guzman werd in de VS gezocht voor drugshandel. Zijn drugsimperium strekt zich uit van Noord-Amerika tot Europa en Australië. Zijn Sinaloa-kartel is verwikkeld in een bloedige drugsoorlog die delen van Mexico al jaren in zijn greep heeft en waarbij al zeventigduizend mensen om het leven kwamen. Het kartel streed de afgelopen jaren onder meer om de belangrijke smokkelroutes naar de VS in Tijuana en Ciudad Juarez, met extreem geweld tot gevolg.

Ondanks het symbolische belang van de arrestatie van Guzman denken velen dat het geweld noch de drugshandel naar de VS zal afnemen. Er zouden opvolgers klaarstaan om Guzman op te volgen.

Ibrahimovic: "Zou de Premier League hebben verwoest"

Zlatan Ibrahimovic is nooit te beroerd voor een aantal mooie oneliners. Ook in de Britse tabloids neemt de Zweedse ster geen blad voor de mond.

Tegenover The Mirror laat Ibrahimovic zonder blikken of blozen merken hoe goed hij zichzelf vindt. Als 16-jarige junior was de aanvaller in beeld bij Arsenal. Ibrahimovic weigerde in Londen een oefenstage te doen, waarna hij via Malmö en Ajax toch de absolute wereldtop haalde.

"De Premier League is een zeer sterke competitie, maar als ik daar had gespeeld, had ik die competitie verwoest. Net als overal waar ik ben geweest", aldus Ibracadabra. "Ik kon toen naar Arsenal, zoals iedereen weet. Maar ik pas voor een oefenstage." Spijt lijkt de Zweed daarvan niet te hebben. "Wie denk je dat er meer spijt van heeft, Arsène Wenger of Zlatan Ibrahimovic?"

Ibrahimovic wil de Engelsen ook nog even herinneren aan zijn laatste duel met Zweden tegen The Three Lions. "Tegen de zogenaamde beste spelers van de Premier League, wat gebeurde er? Het was een Zlatan-show." Ibrahimovic scoorde in november 2012 vier keer tegen Engeland (4-2), onder meer met een prachtige omhaal.

Man valt van flat

Een man is zaterdagavond in Utrecht om het leven gekomen door een val uit een studentenflat. Het slachtoffer viel door het raam van een appartement op de achtste verdieping van het complex aan de Cambridgelaan, meldt de politie zondag.

Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk, maar de politie spreekt van een 'tragisch ongeval'. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Taliban stoppen gesprekken met VS

De Afghaanse Taliban hebben gesprekken met de Verenigde Staten over de uitruil van een gevangen Amerikaanse militair voor vijf Talibanleiders die vastzitten in Guantanamo Bay opgeschort.

Daarmee lijkt de beste kans op de vrijlating van de 27-jarige sergeant Bowe Bergdahl voorlopig verkeken.Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahed zei zondag in een e-mail aan persbureau AP dat 'de huidige complexe politieke situatie in het land' ten grondslag ligt aan het opschorten van de gesprekken.

Bergdahl werd in 2009 gevangengenomen door de Taliban en werd voor het laatst gezien op een video die in december werd gepubliceerd. Het was het 'bewijs van leven' dat de Verenigde Staten van de Taliban hadden geëist. Vermoed wordt dat Bergdahl in de grensregio tussen Afghanistan en Pakistan wordt vastgehouden.

Mujahed zei dat Qatar bemiddelde bij de indirecte gesprekken met de VS. De video van Bergdahl was onderdeel van de onderhandelingen die zouden moeten leiden tot de gevangenenruil. De vijf Talibanleiders worden sinds 2002 vastgehouden in Guantanamo en zijn de belangrijkste militanten die nog vastzitten in de Amerikaanse gevangenis in Cuba.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft ontkend dat er gesprekken gaande zijn, maar een bron dicht bij de onderhandelaars bevestigde tegenover AP dat er indirecte gesprekken gaande zijn.

Zubkov breidt leiding uit, Van Calker pakt een plek

Bobsleeër Alexander Zubkov heeft in de derde en voorlaatste run zijn leiding in de viermansbob uitgebreid. De Rus, eerder al kampioen in de tweemansbob, zette de snelste tijd neer en nam wat afstand van de Let Oskars Melbardis.

Met 55,02 seconden was Zubov de snelste in de derde run. Melbardis stond na twee runs op plek twee, en die positie wist hij te verstevigen met een goede derde run. Hij moest 0,13 seconden toegeven op Zubkov, waardoor hij nu in het klassement op 0,17 seconden van de Rus staat. Maximilian Arndt viel met de Duitsland 1 weg van het podium door een matige run. Hij werd ingehaald door Steven Holcomb, de regerend olympisch kampioen. De Amerikaan staat op 0,45 seconden op plek drie. Ook Alexander Kasjanov uit Rusland ging Arndt voorbij.

De Nederlandse bob met Edwin van Calker, Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen kon een plekje stijgen in het klassement. De start was niet bijzonder goed, maar Van Calker liet een uitstekende run zien, waardoor de Amerikaanse slee van Nick Cunningham ingehaald werd. Door de elfde plek mag Van Calker ook in de afsluitende run naar beneden, daar mogen alleen de beste twintig aan meedoen.

Henk Krol is back

Henk Krol, oud-fractieleider van bejaardenlobby 50Plus, is lijstduwer van die partij bij de Europese verkiezingen. Dat heeft partijvoorzitter Jan Nagel zondag bekendgemaakt.

Krol trad in oktober terug als fractieleider van zijn partij in de Tweede Kamer toen bleek dat hij jarenlang had verzuimd pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen. Hij kondigde eerder al aan een politieke terugkeer wel te zien zitten, bijvoorbeeld als lijstduwer.

Krol werkt sinds begin dit jaar voor lijsttrekker Toine Manders. Die zei vorige maand al Krol als 'ideale lijstduwer' te zien.

Chumba wint marathon Tokyo

Dickson Chumba heeft de marathon van Tokyo op zijn naam geschreven. De Keniaan deed dit in een nieuw parcoursrecord van 2.05,42.

De Ethiopische atleet Tadese Tola kwam als de nummer twee over de finish. Sammy Kitwara uit Kenia eindigde als de nummer drie.

De overwinning bij de vrouwen ging naar de Ethiopische Tirfi Tsegaye. Met 2.22,33 liep zij ook een nieuw record.

De marathon van Tokyo behoort tot de zes grootste ter wereld met ruim 36.000 deelnemers. De andere grote marathons zijn die van New York, Boston, Londen, Chicago en Berlijn.

Klacht tegen NRC om publiceren woonplaats Benno L.

De Bond van Wetsovertreders heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen NRC Handelsblad wegens het publiceren van de woonplaats van Benno L. Die krant schreef vorige week dat de pedoseksueel in Leiden woont, wat leidde tot protest van inwoners van de Zuid-Hollandse stad.

De bond wil vooral weten hoe de raad denkt over het onthullen van woonplaatsen van zedendelinquenten. "De raad moet zich daar nu maar eens over uitlaten", aldus de club die zich inzet voor de belangen van (ex-)gedetineerden zondag in een verklaring.

Het gaat de Bond van Wetsovertreders niet om het inperken van de persvrijheid. "Maar het publiceren heeft zeer grote consequenties voor de zedendelinquent nu en in de toekomst."

Dodelijkste aanval in jaar op Afghaanse militairen

Bij een aanval door Talibanstrijders op een militaire controlepost in het oosten van Afghanistan zijn zondag zeker negentien militairen gedood. Zeven worden nog vermist, aldus de autoriteiten. Het is de dodelijkste aanval op het Afghaanse leger in ten minste een jaar.

Volgens defensiewoordvoerder generaal Mohammad Zahir Azimi waren er honderden buitenlandse en Afghaanse opstandelingen betrokken bij de aanval, die plaatsvond in de provincie Kunar.

President Hamid Karzai heeft de aanval scherp veroordeeld en stelde een geplande reis naar Sri Lanka uit. Hij leek met een beschuldigende vinger richting Pakistan te wijzen. Hij zei in een verklaring dat Pakistan serieuze maatregelen moet nemen om terroristenbolwerken te vernietigen.

Kunar grenst aan Pakistan en is een thuisbasis van militanten.

De Bakker naar hoofdtoernooi in Dubai

Thiemo de Bakker heeft zich geplaatst voor het hoofdschema van het ATP-toernooi van Dubai. De Nederlandse tennisser won zondag in de tweede en laatste kwalificatieronde met 6-4 en 6-4 van de Zwitser Marco Chiudinelli. In de eerste ronde had De Bakker Hamad Abbas Janahi uit de Verenigde Arabische Emiraten al aan de kant geschoven.

Ook Jesse Huta Galung is nog in de race voor een ticket. Hij speelt in de laatste kwalificatieronde tegen Marius Copil uit Roemenië. Igor Sijsling is rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Veel meer sms'jes tijdens storing WhatsApp

Tijdens de internationale storing van WhatsApp op zaterdagavond grepen gebruikers van de app massaal terug naar de sms. Klanten met een smartphone die gebruik maken van het zogenoemde 3g-netwerk sms'ten vier keer meer dan normaal, zo blijkt zondag uit gegevens van Vodafone.

Vodafone-klanten die gebruik maken van het 2g-netwerk zorgden voor 2,5 keer meer sms-verkeer. De piek lag volgens een woordvoerder van Vodafone rond 10 uur 's avonds. Dat is wel gebruikelijk, daarna gaan mensen naar bed en daalt het sms-verkeer.

De populaire berichtendienst WhatsApp lag zaterdagavond ruim vier uur plat.

Schaars: "Alleen naar onszelf kijken"

PSV boekte zaterdag een 0-2 zege op bezoek bij N.E.C. Nijmegen. Aanvoerder Stijn Schaars ziet duidelijk progressie bij de Eindhovense ploeg. Door de zege in Nijmegen heeft PSV nu vier competitieduels op rij gewonnen.

"Als we dit blijven doorzetten, weet je niet wat er nog inzit", reageerde Schaars tegenover FOX Sports. PSV won dankzij doelpunten van Bryan Ruiz en Memphis Depay. "We startten goed. We lieten in de eerste dertig minuten goed voetbal zien, maar de laatste pass was niet goed", aldus Schaars. "We lieten de bal gaan, waardoor zij veel moesten lopen. Alleen het doelpunt ontbrak."

N.E.C. begon aardig aan de tweede helft, waarna de openingstreffer van Ruiz de bezoekers meer lucht gaf. "Daarna speelden we het goed uit." Acht minuten voor tijd zorgde Depay voor de beslissing.

En dus kijkt Schaars met goede moed uit naar de komende duels. "We hebben iets meer vertrouwen aan de bal en zijn niet in paniek bij een tegendoelpunt. We zijn groeiende als ploeg. Het heeft alleen zin om naar boven te kijken als we zelf blijven winnen. We moeten nu alleen naar onszelf kijken."

Gorbatsjov: Oekraïne heeft niet democratisch gehandeld

De crisis in Oekraïne komt voort uit het onvermogen van de regering om democratisch te handelen. Dat heeft de voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov zondag op een forum in de Verenigde Arabische Emiraten gezegd.

"Uiteindelijk is dit het resultaat van het onvermogen van de regering om democratisch te handelen, de dialoog aan te gaan en corruptie te bestrijden", zei Gorbatsjov. Volgens hem is de oorzaak van de onrust in Oekraïne de 'onderbreking van de perestrojka', verwijzend naar zijn hervormingsbeleid, en van het democratische proces in het land.

De 82-jarige Gorbatsjov was de laatste Sovjet-leider en zijn hervormingen leidden uiteindelijk tot de val van de Sovjet-Unie. In 1990 won hij de Nobelprijs voor de Vrede. In het huidige Rusland heeft hij echter weinig invloed.

Nieuwe versie Heroes op televisie

Nadat FOX nieuw leven gaat blazen in hun iconische drama 24, gaat NBC hetzelfde doen met hun populaire serie HeroesHeroes Reborn is een op zichzelf staand verhaal van 13 afleveringen, gebaseerd op het origineel. De uitzendingen moeten starten in 2015.

Jennifer Salke, een directeur van de Amerikaanse televisiezender, laat weten dat de beslissing om een nieuwe versie te maken komt door het succes van Heroes. "Shows van een dergelijk kaliber komen niet vaak voor en we vonden het tijd voor een vervolg."

Tim Kring, de bedenker van Heroes, houdt zich ook bezig met de nieuwe serie. Er wordt niet uitgesloten dat acteurs uit de originele serie terugkeren. Onder andere Hayden Penettiere, Zachary Quinto, Ali Larter en Milo Ventimiglia hoorden bij de eerste cast.

NBC gaf afgelopen weekend al een teaser trailer vrij om de aankondiging kracht bij te zetten. Heroes was van 2006 tot 2010 op televisie te zien.

Janoekovitsj is kwijt

Het is onduidelijk waar de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zich bevindt. Zelfs zijn woordvoerder zei zondag niet te weten waar de president is.

Janoekovitsj verliet zaterdag de hoofdstad Kiev en zou naar Charkov, de tweede stad van het land en een belangrijke steunpilaar van de president, zijn afgereisd. Zondag bleek dat een vliegtuig met Janoekovitsj aan boord geen toestemming heeft gekregen om vanuit Donetsk, net als Charkov gelegen in het oosten van het land, naar Rusland te vertrekken.

Zaterdagavond sprak het Oekraïense oppositieboegbeeld en aartsrivaal van Janoekovitsj Joelia Timosjenko kort na haar vrijlating uit de gevangenis de betogers in Kiev toe. De 53-jarige voormalig premier werd onthaald door een euforische menigte. Zittend in een rolstoel en vermoeid ogend noemde ze de gesneuvelde demonstranten 'helden'. "Jullie zijn de trots van het land." Eerder op de dag, toen Timosjenko de gevangenis verliet na tweeënhalf jaar gevangenschap, zei ze al voor het presidentschap te gaan.

In het centrum van Kiev was het zondagochtend rustig.

Populisten verliezen iets, coalitie wint iets

In de zetelpeiling van Maurice de Hond zijn deze week wederom weinig verschuivingen te zien. Coalitiepartijen VVD en PvdA krijgen er allebei een zetel bij en de populistische partijen PVV en de SP leveren er beide een in. De opiniepeiler noemt het 'opmerkelijk' dat er al weken zo weinig verandert in zijn peiling.

De PVV is met 29 zetels nog altijd de grootste in de peiling, gevolgd door de SP met 23 zetels en D66 met 21. De VVD komt uit op negentien zetels, net als het CDA, en de PvdA moet het doen met dertien zetels.

Vier jaar geleden waren er vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen juist veel verschuivingen. Dat kwam echter doordat het kabinet-Balkenende IV toen net gevallen was. Het is volgens De Hond niet waarschijnlijk dat zich voor de verkiezingen op 19 maart nog grote verschuivingen voordoen.

De Hond vergeleek de uitkomsten met die van een peiling rond de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. De verschillen zijn groot. Zo staat de PvdA nu op elf zetels minder dan toen en de SP juist op elf meer. GroenLinks heeft nu zeven zetels minder dan vier jaar geleden en het CDA vijf. De PVV staat staat nu twee zetels hoger en de VVD stond vier jaar terug ook op negentien zetels.

Als op 19 maart de uitslag van alle gemeenten bij elkaar wordt vergeleken met die van 2010 kan het beeld echter anders zijn, benadrukt De Hond. Volgens hem heeft dat onder meer te maken met de verwachte lage opkomst en de verwachting dat meer mensen voor een lokale partij kiezen.

Oud-bobber Glas tevreden over Van Calker

Oud-bobsleepiloot Arend Glas vindt dat Edwin van Calker zaterdag in zijn eerste twee runs bij de viermansbob een knappe prestatie heeft neergezet. "De starttijden waren prima. In de runs zijn ze gewoon trager dan veel andere landen, maar dat is geen schande", zegt de deelnemer aan de Olympische Spelen van 2002 en 2006 aan Novum Nieuws. "De twaalfde plek is hartstikke goed. Het is niets om je voor te schamen."

Hoewel Glas in grote lijnen tevreden is, plaatst hij wel wat kritische kanttekeningen. "De slee heeft zich tijdens het EK redelijk bewezen, toen ze een prima prestatie afleverde. Het ligt niet enkel aan de kwaliteit van de slee. Je moet het ook in het sturen zoeken. Het was in de eerste twee runs niet strak genoeg."

Het afgelopen jaar is er veel veranderd met de samenstelling van de viermansbob. Tijdens starttesten werd bepaald welke remmers bij Van Calker in de bobslee zouden komen. Remmer Bror van der Zijde, die het jaar daarvoor bij piloot Ivo de Bruin zat, werd overgeheveld naar de viermansbob van Van Calker.

De manier waarop de selectie heeft plaatsgevonden, kan niet op de goedkeuring van Glas rekenen. "Je moet niet bang zijn om de boel te veranderen, maar de selectiecommissie is dwars door de porseleinkast gegaan. Ik ben niet erg overtuigd over de procedure. Er is alleen gekeken naar de individuele starttijden en niet naar hoe de wisselwerking is in de viermans. Bror is een fantastische atleet, maar je moet ook kijken hoe hij in een viermansbob sleet, aangezien hij hiervoor vooral ervaring met de tweemansbob had."

Wat de oud-olympiër ook dwarszit, is dat de Nederlandse bob al jaren met buitenlandse bondscoaches werkt. "Je kunt af en toe met buitenlandse kennis werken, maar zij moeten niet de basis vormen, want zij zijn passanten. Als er een betere aanbieding van een ander land komt, zijn ze vaak weg. Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse bond met Nederlandse kennis gaat werken."

Zondag ziet Glas, in de derde en de vierde run van de viermansbob, geen gekke dingen meer gebeuren. "Van Calker mag blij zijn met zijn huidige positie en hij mag zijn handjes dichtknijpen als hij nog top tien haalt." Het verschil tussen de tiende en twaalfde positie bedraagt na twee runs 34 honderdsten van een seconde.

Russen domineren 50 kilometer langlaufen

Alexander Legkov is de nieuwe olympisch kampioen op de 50 kilometer langlaufen. De wedstrijd, dit keer in vrije stijl, leverde een volledig Russisch podium op, met zilver voor Maxim Vylegzhanin en brons voor Ilia Chernousov. Met medefavoriet Dario Cologna hoefde Legkov niet meer af te rekenen, de Zwitser kreeg in kansrijke positie met kapotte ski's te maken.

In de eerste helft van de wedstrijd gebeurde er weinig, pas na 30 kilometer begonnen de lopers onrustig te worden. Legkov leek als eerste aan te vallen, maar hij wilde slechts wat tijd winnen om zijn ski's te kunnen wisselen. Na de wissel ontstond wel een kopgroep van zes man, waaruit de Fin Matti Heikkinen wist te ontsnappen. Hij bleef ongeveer 10 kilometer lang in zijn eentje op kop, maar werd met nog 10 kilometer te gaan teruggepakt door de groep met de favorieten.

Na 40 kilometer leek er een breuk in de grote groep te ontstaan, maar al snel was iedereen weer bij elkaar. De laatste 5 kilometer begonnen met nog altijd een erg grote groep van bijna dertig langlaufers. Kort voor de laatste klim sloeg het noodlot toe voor Cologna. De winnaar van twee gouden medailles kreeg materiaalpech en moest de strijd staken.

Op de laatste klim viel Legkov aan, waarna alleen zijn twee landgenoten en de Noor Martin Johnsrud Sundby konden volgen. Met vier tegelijk doken ze het laatste rechte stuk op, waar Sundby duidelijk niet was opgewassen tegen de Russische overmacht. Legkov kon door niemand bijgehaald worden, Vyleghzanin wist Chernousov net achter zich te houden. Voor de winnaar van de Tour de Ski van 2013 is het de eerste wereld- of olympische titel.

Kroaat Cilic speelt derde finale op rij

Marin Čilić heeft voor de derde keer deze maand de finale van een ATP-toernooi bereikt. De Kroaat (7) won in Delray Beach met 7-6 (5) en 6-3 van John Isner (2). Čilić versloeg begin februari Tommy Haas in de finale van Zagreb. Vorige week hield Tomáš Berdych hem van de titel bij het ABN AMRO-toernooi van Rotterdam.

Čilić hield met zijn overwinning tegen Isner een opvallende reeks in stand. De Kroaat stapte in zijn laatste 21 partijen tegen een Amerikaanse tegenstander telkens als winnaar van de baan.

Kevin Anderson is in de finale de tegenstander van Čilić. De Zuid-Afrikaan, als vierde geplaatst, won met 6-2 en 6-4 van qualifier Steve Johnson.

[upd] Brabander ligt zwaargewond op oprit

In het Brabantse plaats Huijbergen is zaterdagavond een zwaargewonde man gevonden op de oprit van zijn huis. Het is niet duidelijk wat er is gebeurd, maar de politie gaat uit van een misdrijf.

De man werd iets na 21.00 uur gevonden bij zijn woning aan de Groenendries. De Brabander is naar een ziekenhuis gebracht en de politie onderzoekt wat er is gebeurd door onder meer met getuigen te praten.

Update 9.50 uur:
De politie meldt dat de man is overleden. De verwondingen waren veroorzaakt door vuurwapens.

[NBA] Koploper Indiana klopt hekkensluiter Milwaukee

Indiana Pacers heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de uitwedstrijd tegen Milwaukee Bucks gewonnen. De koploper van de Eastern Conference versloeg de hekkensluiter met 110-100. Paul George werd met 32 punten topscorer bij de bezoekers, David West was goed voor dertig punten.

Indiana verkeert in een mindere fase van het seizoen, getuige drie nederlagen in de laatste vijf wedstrijden. Ook tegen Milwaukee ging het niet eenvoudig. Pas 48 seconden voor tijd stelde West met een jump shot de zege voor de Pacers veilig.

Met 42 overwinningen in 55 duels houdt Indiana in de stand een kleine voorsprong op regerend kampioen Miami Heat. Milwaukee wist dit seizoen pas tien zeges te boeken.

Alle uitslagen zaterdag

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Bobcats Memphis Grizzlies 92 - 89
Washington Wizards New Orleans Pelicans 94 - 93
Atlanta Hawks New York Knicks 107 - 98
Detroit Pistons Dallas Mavericks 102 - 113
Milwaukee Bucks Indiana Pacers 100 - 110
Utah Jazz Minnesota Timberwolves 104 - 121
Sacramento Kings Boston Celtics 105 - 98
Golden State Warriors Brooklyn Nets 93 - 86

Nadal door oog van de naald in Rio

Rafael Nadal heeft bij het ATP-toernooi van Rio de Janeiro met veel moeite de finale bereikt. De nummer één van de wereld overleefde in zijn partij tegen Pablo Andújar (8) twee matchpoints: 2-6, 6-3 en 7-6 (10). Hij speelt in de eindstrijd tegen de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov, die David Ferrer met 6-4 en 6-4 versloeg.

Nadal, die op het Braziliaanse gravel zijn rentree maakt na de rugblessure die hij opliep in de finale van de Australian Open, had bijna drie uur nodig om de klus te klaren. "Ik voelde me de hele wedstrijd leeg", vertelde de Spanjaard na afloop. "Fysiek was ik niet in orde en dan heb ik het niet over mijn rug. Ik voelde me gewoon niet goed."

Bij de vrouwen gaat de finale in Rio tussen Klara Zakopalova en Kurumi Nara. De Tsjechische (1) won met 6-2 en 6-1 van Teliana Pereira, de Japanse (5) was Natassja Burnet met 6-4, 3-6 en 6-2 de baas.

Schaarste aan stemmentellers

Amsterdam en Rotterdam kampen een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen met een groot tekort aan stemmentellers. In de hoofdstad zijn nog 1000 mensen nodig om de stembiljetten op de verkiezingsdag 19 maart te verwerken, terwijl Rotterdam nog op zoek is naar ruim 500 medewerkers. Utrecht en Den Haag hebben de bezetting wel rond, blijkt uit een rondgang van het ANP langs de vier grote steden.

Amsterdam heeft 2850 tellers nodig om tijdig een uitslag te kunnen geven, maar dat aantal is nog lang niet bereikt. Door oproepen op onder meer de gemeentelijke website en via studentenuitzendbureaus hoopt de lokale overheid de vooralsnog magere hoeveelheid te kunnen aanvullen. Vooral 's avonds is het traditioneel druk. Bij alle 570 stembureaus worden de vijf vaste stembureauleden vanaf 20.30 uur geassisteerd door vijf tellers. De tellers krijgen allen een vergoeding van 37,50 euro.

Nederwinter '13/'14 slaat helemaal nergens op

De Nederlandse winter van dit jaar slaat echt helemaal nergens op. Nooit eerder vroor het in een winter zo weinig als deze winter. In De Bilt werden slechts tien vorstdagen gemeten. Dat zijn er zo'n dertig minder dan in een normale winter, laat weeronline.nl zondag weten. In de vorige winter kwam de temperatuur 44 keer onder het vriespunt.

De meteorologische winter, die op 1 december begon, zit er pas vrijdag op maar het ziet er niet naar uit dat het tot die tijd nog gaat vriezen. Het waait tot vrijdag te hard om de temperatuur in de buurt van het vriespunt te brengen.

De winter van 2007 telde tot nu toe met vijftien de minste vorstdagen. De winter van 1963 telde de meeste vorstdagen, namelijk 81.

De winter van 2014 is overigens niet de warmste ooit. De gemiddelde temperatuur komt naar verwachting uit op 6,1 graden. Daarmee komt deze winter op de tweede plek van zachtste winters ooit. De winter van 2007 voert die lijst aan met een gemiddelde temperatuur van 6,7 graden.

Dode en gewonden bij aanslag op Thaise betogers

In Thailand is zaterdag zeker een dode gevallen toen gewapende mannen het vuur openden op antiregeringsdemonstranten. Tientallen anderen raakten gewond. Het dodelijke slachtoffer is een 8-jarig meisje.

De schietpartij vond plaats in het oosten van Thailand, zo'n driehonderd kilometer van hoofdstad Bangkok. Thaise media spreken van drie doden, maar de autoriteiten bevestigen vooralsnog alleen de dood van een meisje van 8.

Thaise demonstranten protesteren al maanden tegen de regering en eisen het vertrek van premier Yingluck Shinawatra. Geweld rondom de protesten kostte aan zeker zestien mensen het leven. Honderden raakten gewond.

Maria von Trapp (99) overleden

Maria Franziska von Trapp, wiens familieverhaal werd verteld in The Sound of Music, is overleden. In de film en musical werd zij Louisa genoemd.

Zij was het laatste overlevende lid van de muzikale familie van zeven broers en zussen. Ze overleed afgelopen dinsdag thuis, op 99-jarige leeftijd.

Von Trapp, de tweede oudste dochter, vluchtte met haar familie  in de jaren ’30 uit hun huis in Oostenrijk om zo uit handen te blijven van de nazi’s. Uiteindelijk streken zij neer in de Verenigde Staten. Waar in 1959 een musical over ze werd gemaakt door Rogers & Hammerstein. In 1965 volgde de populaire film met Julie Andrews en Christopher Plummer.

“Maria heeft een geweldig leven gehad en we zullen haar missen, maar de herinneringen aan haar zullen voortleven,” aldus haar halfbroer Johannes von Trapp. Hij bedankt ook de wereldwijde fans voor hun medeleven.

Volgens familievriendin Marianne Dorfer was het een verrassing dat juist zij het langste leefde omdat Maria sinds haar jeugd al last had van een zwak hart. ‘Daarom juist besloot Kapitein von Trapp een gouvernante aan te nemen om haar en haar broers en zussen les te geven” verklaarde zij tegenover de Austrian Times.

Zoals fans en kijkers van de film zich wel kunnen herinneren, vielen de kapitein en de gouvernante Maria voor elkaar. Ze trouwden en kregen samen nog drie kinderen: Rosmarie, Eleanore en de hierboven genoemde Johannes. 

Zes kinderen verdronken in China

Zes kinderen zijn zaterdag in het noorden van China verdronken toen ze door het ijs zakten. Ze waren aan het schaatsen op een rivier.

Het ongeluk gebeurde in de buurt van de stad Pingyao, waar de kinderen, tussen de 5 en 11 jaar, samen aan het schaatsen waren. Getuigen alarmeerden de hulpdiensten, maar die kwamen te laat.

Na een uur werden de eerste vier lichamen aangetroffen. Een uur later werden ook de andere twee kinderen onder het ijs vandaan gehaald.

[Upd] Toplanglaufer Dürr betrapt op EPO

Volgens het Noorse TV2 is de Oostenrijkse langlaufer Johannes Dürr betrapt op het gebruik van EPO. De positieve test zou niet tijdens de Spelen afgeleverd zijn, maar tijdens trainingen in Obertiliach in zijn thuisland in februari. 

De Noorse nationale omroep, de NRK, meldt dat Dürr al geschorst zou zijn en zondag dus niet aan de start mag verschijnen van de 50 kilometer vrije stijl, het afsluitende onderdeel van het olympisch langlauftoernooi. Dürr kan echter een hoorzitting aanvragen voor de wedstrijd, mits hij niet door de Oostenrijkse bond van de startlijst wordt gehaald. Die hoorzitting zou dan om 07:00 lokale tijd plaatsvinden.

De 26-jarige Dürr beleefde dit seizoen plotseling zijn doorbraak. Voor deze winter haalde hij één keer een achtste plek tijdens een wedstrijd in de World Cup. In Davos werd hij in december van vorig jaar zevende op de 30 kilometer vrije stijl.

Het hoogtepunt kwam echter tijdens de Tour de Ski, de belangrijkste jaarlijke wedstrijd op de langlaufkalender. In het eindklassement van de etappekoers werd hij zeer verrassend derde. Hij sloeg zijn slag met name door op de 35 kilometer vrije stijl ruim de snelste te zijn. Ook op de loodzware afsluitende klim was hij de beste.

Het Oostenrijks Olympisch Comité (ÖOC) heeft nog niet gereageerd op de berichten.

Update 06.50 uur
Inmiddels heeft het ÖOC via een persbericht laten weten dat er inderdaad een atleet betrapt is op EPO, en dat het inderdaad gaat om Johannes Dürr. Hij is direct uit het olympische team gezet en is nog op zaterdag terug naar huis gegaan. Na de skiatlon, waarop hij knap achtste werd, reisde Dürr terug naar Obertiliach om zich daar voor te bereiden op de 50 kilometer, samen met ploeggenoot Bernhard Tritscher, die niet verdacht wordt.

FOK! wat een weer... Prima zondag

Goedemorgen! Het gaat vandaag een heerlijke dag worden om eens lekker naar buiten te gaan. Feitelijk is het nog winter, maar de temperaturen doen al aan begin april denken. Ik heb er geen problemen mee, ware het niet dat ik met een flink gekneusde voet zit. Dus als je in de gelegenheid bent om lekker naar buiten te gaan: doen!

Er is veel ruimte voor de zon, maar er komen soms ook sluierwolken voor, die de zon af en toe even afschermen. Regen valt hier beslist niet uit. Het kwik stijgt naar 11 of 12 graden, in Limburg misschien nog wel een graadje hoger. Er staat wel een voelbare zuid- tot zuidwestenwind die langs de kust misschien wel even krachtig kan worden.

Morgen hebben we ongeveer hetzelfde weer als vandaag. Het is zacht en er zijn zonnige perioden. Vanaf dinsdag nemen de neerslagkansen weer toe en koelt het een paar graden af. Op de nog langere termijn stabiliseert het weer zich en koelt het nog wat verder af. Het zou zowaar in de nachten licht kunnen gaan vriezen.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZoAn
Een prachtige zonsondergang gezien vanaf het balkon bij Angry_Bird in Zeist.

ZonDron
Gisteren vielen er in de ochtend nog een aantal stevige buien, maar in de middag werd het vrij zonnig. Marieke maakte deze fraaie foto vanuit Dronten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sochi vandaag - zondag 23 februari

Vandaag worden de Olympische Winterspelen van Sochi afgesloten. De laatste medailles worden verdeeld en vanmiddag wordt tijdens de sluitingsceremonie de olympische vlag overgedragen aan de vertegenwoordigers uit Pyeongchang. In deze Zuid-Koreaanse stad vinden over vier jaar de Spelen plaats. De Koreanen zullen zich tijdens de afsluitende ceremonie presenteren met een speciaal optreden.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
08.00 uur Langlaufen 50 kilometer vrije stijl mannen Ja
10.30 uur Bobsleeën Viermansbob run 3 mannen Nee
12.30 uur Bobsleeën Viermansbob run 4 mannen Ja
13.00 uur IJshockey Finale mannen Ja
17.00 uur Algemeen Sluitingsceremonie Nee


Nederlanders in actie

Edwin van Calker komt in actie op de derde en vierde run bij de viermansbob. Na twee runs staat hij op een twaalfde positie. Samen met Sybren Jansma, Bror van der Zijde en Arno Klaassen proberen ze om nog wat plaatsen te stijgen.

Tijdens de sluitingsceremonie zal Bob de Jong voor Nederland de vlag dragen. Dit werd bekend gemaakt tijdens Studio Sportwinter. De Jong won brons op de 10000 meter schaatsen, achter Sven Kramer en winnaar Jorrit Bergsma. Voor de openingsceremonie werd hij nog gepasseerd en kreeg Jorien ter Mors de eer. De 37-jarige schaatser gaf daarna aan dat hij het graag gedaan zou hebben.

Bob de Jong zal voor ons land de vlag binnendragen (PRO SHOTS/Bildbyran)

Prominenten in actie

Eén van de traditionele hoogtepunten van de Spelen is de 50 kilometer langlaufen op de slotdag, dit keer in de vrije stijl. De grootste favorieten zijn de Zwitser Dario Cologna en de Rus Alexander Legkov. Cologna won in Sochi al twee gouden medailles, en werd op de 50 kilometer tweede op het WK in 2013, weliswaar in de klassieke stijl. De laatste keer dat de 50 kilometer vrij werd gehouden was tijdens een World Cup in maart vorig jaar, daar won Legkov.

De derde grote kanshebber is Petter Northug. De Noor kent een teleurstellend olympisch toernooi, maar werd in 2010 kampioen op deze afstand, in de klassieke stijl. In de vrije stijl is hij tweevoudig wereldkampioen op de 50 kilometer, zowel in 2009 als in 2011 was hij de beste. Andere titelkandidaten zijn de Zweed Johan Olsson, de Noor Martin Johnsrud Sundby en de Rus Maxim Vyleghzanin.

WhatsApp doet het weer

De populaire berichtendienst WhatsApp doet het weer. De dienst lag er ruim 4 uur uit, maar even na 23.30 uur stroomde Twitter vol met blije berichten van gebruikers die weer berichten konden ontvangen en versturen.

Tienduizenden mensen meldden zaterdagavond op de website Allestoringen.nl dat ze met hun mobiele telefoon geen berichtjes aan anderen konden sturen. Op het hoogtepunten waren ruim 26.000 klachten binnengekomen. Op Twitter kwamen ook van buiten Nederland meldingen over een storing, maar ook daar lijken gebruikers weer te kunnen WhatsAppen.

WhatsApp doet het weer
WhatsApp doet het weer (Foto: ANP)

[Serie A] Belg Nainggolan helpt Roma aan zege

AS Roma heeft zaterdag een kleine overwinning bij Bologna geboekt. Door een treffer van Radja Nainggolan in de 37e minuut werd het 1-0. De Belgische middenvelder kwam deze winterstop op huurbasis over van Cagliari.

Kevin Strootman kreeg rust en begon op de bank bij de Romeinen, maar viel in de 61e minuut alsnog in. Roma verkleint door de zege de achterstand op koploper Juventus. Het verschil tussen beide ploegen is nog zes punten.

Pokke-pubers

Jigzoz, je vroeg mij in je column van twee weken geleden waarom ik er voor gekozen heb om eerst op een basisschool te werken en vervolgens de kinderopvang in te gaan. Je hebt medelijden met mensen die daar voor kiezen en je legt in je column uit waarom jij met van die ellendige pubers wilt werken. En waarom je zelfs van dat tuig houdt. Ieder zijn meug, zou ik zo zeggen! Maar ik wil het natuurlijk met plezier uitleggen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.