Canada prolongeert ijshockeytitel

Canada heeft vanmiddag de gouden medaille in het ijshockeytoernooi gewonnen. Zweden werd overtuigend met 3-0 verslagen. Canada prolongeert zo hun olympische titel van vier jaar geleden.

De eerste periode van de wedstrijd ging redelijk gelijk op. Canada gaf echter weinig grote kansen weg en was zelf aanvallend in goede doen. Dit resulteerde in de openingsgoal van Jonathan Toews. Hij rondde knap af op aangeven van Jeff Carter en Shea Weber. De puck werd voor de goal geschoten en Toews tikte de puck subtiel tussen de benen van de Zweedse goalie Henrik Lundqvist door.

In de tweede periode nam Canada het heft sterker in handen. De Zweden werden constant onder druk gezet en kwamen amper aanvallend nog in de wedstrijd voor. De vele druk van Canada bleef in eerste instantie zonder goal, tot Sidney Crosby een puck onderschepte en in zijn eentje op Lundqvist afging. Zo'n kans is wel aan Crosby besteed en hij verdubbelde de score door Lundqvist uit te spelen. Dit was Crosby's eerste goal van het toernooi en hij zo gaf de Canadezen een comfortabele voorsprong.

De Zweden gingen in de derde periode met een alles of niets mentaliteit spelen. De passing van de Zweedse ploeg was echter bijzonder slordig en de defensie van Canada had weinig te vrezen van de aanvallende intenties van de Zweden. Op het moment nadat Zweden een lange tijd het doel van de Canadese goalie Carey Price onder druk had gezet, bracht Chris Kunitz de genadeklap toe. Met een vlammend schot knalde hij de puck onhoudbaar net onder de lat het Zweedse goal in. Deze klap kwamen de Zweden niet meer te boven en begonnen nog slordiger te spelen en leken er niet meer in te geloven. De titelverdediger kon de wedstrijd daardoor simpel uitspelen.

Canada verdedigde door deze overwinning hun titel van vier jaar geleden en sluiten zo de Spelen succesvol af.