Russen domineren 50 kilometer langlaufen

Alexander Legkov is de nieuwe olympisch kampioen op de 50 kilometer langlaufen. De wedstrijd, dit keer in vrije stijl, leverde een volledig Russisch podium op, met zilver voor Maxim Vylegzhanin en brons voor Ilia Chernousov. Met medefavoriet Dario Cologna hoefde Legkov niet meer af te rekenen, de Zwitser kreeg in kansrijke positie met kapotte ski's te maken.

In de eerste helft van de wedstrijd gebeurde er weinig, pas na 30 kilometer begonnen de lopers onrustig te worden. Legkov leek als eerste aan te vallen, maar hij wilde slechts wat tijd winnen om zijn ski's te kunnen wisselen. Na de wissel ontstond wel een kopgroep van zes man, waaruit de Fin Matti Heikkinen wist te ontsnappen. Hij bleef ongeveer 10 kilometer lang in zijn eentje op kop, maar werd met nog 10 kilometer te gaan teruggepakt door de groep met de favorieten.

Na 40 kilometer leek er een breuk in de grote groep te ontstaan, maar al snel was iedereen weer bij elkaar. De laatste 5 kilometer begonnen met nog altijd een erg grote groep van bijna dertig langlaufers. Kort voor de laatste klim sloeg het noodlot toe voor Cologna. De winnaar van twee gouden medailles kreeg materiaalpech en moest de strijd staken.

Op de laatste klim viel Legkov aan, waarna alleen zijn twee landgenoten en de Noor Martin Johnsrud Sundby konden volgen. Met vier tegelijk doken ze het laatste rechte stuk op, waar Sundby duidelijk niet was opgewassen tegen de Russische overmacht. Legkov kon door niemand bijgehaald worden, Vyleghzanin wist Chernousov net achter zich te houden. Voor de winnaar van de Tour de Ski van 2013 is het de eerste wereld- of olympische titel.