Teeven: privacy verdachten niet in gevaar

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) is niet bang dat slachtoffers door het recht zich uit te laten over de straf die een crimineel moet krijgen te veel inzage krijgen in privacygevoelige informatie van verdachten. Dat zei de bewindsman zondag in het programma Buitenhof in reactie op uitspraken van oud-rechter Frans Bauduin.

Bauduin zei zaterdag in Het Parool dat door het nieuwe recht het risico ontstaat dat gegevens op straat belanden. Teeven vindt niet dat hij een punt heeft. Slachtoffers hebben nu ook al inzage in het strafdossier, zegt hij. Volgens hem hangt het van de fase af waarin een slachtoffer of nabestaande inzage in het dossier krijgen.

Teeven erkent dat er 'gevaren in het systeem zitten', maar volgens hem zijn die goed te ondervangen. "Je zou bijvoorbeeld vroeg in het proces beperkt inzage kunnen geven en verderop volledige inzage."

Slachtoffers kunnen nu al hun verhaal doen in de rechtszaal, maar Teeven wil dat zij zich ook kunnen uitspreken over het bewijs, de schuld van de verdachte en de straf die zij passend vinden. Het wetsvoorstel dat dit regelt wil hij nog voor de zomer aan de Kamer voorleggen.

De staatssecretaris vindt het belangrijk dat in het strafproces niet alleen aandacht is voor de verdachte, maar ook voor de slachtoffers en nabestaanden.