Oudste overlevende Holocaust overleden

De joodse pianiste Alice Herz-Sommer, voor zover bekend de oudste persoon die de Holocaust overleefde, is zondag overleden. Dat heeft haar schoondochter bekendgemaakt. Herz-Sommer is 110 jaar geworden.

Herz-Sommer werd volgens haar schoondochter vrijdag opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Daar blies ze zondagochtend haar laatste adem uit.

Herz-Sommer werd in 1943 met haar man en zoon opgepakt in de Tsjechische hoofdstad Praag en naar concentratiekamp Theresienstadt gestuurd. In Theresienstadt mochten de gevangenen af en toe concerten organiseren, waarbij Herz-Sommer vaak achter de piano plaatsnam.

Herz-Sommer was een van de minder dan twintigduizend mensen die in mei 1945 door de Russen werden bevrijd. De rest van de geschatte 140 duizend joden die gedurende de oorlog naar Theresienstadt waren gestuurd kwamen om in het kamp of werden later naar Auschwitz en andere vernietigingskampen gestuurd.

Ondanks de verschrikkingen in het kamp zei Herz-Sommer dat ze 'altijd is blijven lachen' in het kamp. De vreugde die muziek haar bracht hield haar op de been. "Die concerten. De mensen die daar zaten, oude mensen, ze waren troosteloos en ziek. En toch kwamen ze naar de concerten. De muziek was als eten voor hen. Muziek was ons eten. Door muziek te maken bleven we in leven", zei Herz-Sommer.

Een korte documentaire over Herz-Sommers leven - The Lady in Number 6: Music Saved my Life - is dit jaar genomineerd voor een Oscar.