Nederland treft Tsjechië en Turkije voor EK-kwalificatie

Het WK moet nog beginnen, maar bij de UEFA kijken ze al vooruit. Vandaag had in Nice de loting plaats voor de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal in 2016. Het toernooi wordt gehouden in Frankrijk en kent dan voor het eerst 24 deelnemers. 

De eerste twee landen van de negen poules plaatsen zich voor het eindtoernooi in 2016, evenals de beste nummer drie. De andere acht nummers drie strijden in een play-off in november 2015 om de resterende vier startplekken. De EK-kwalificatiewedstrijden zullen tussen september 2014 en oktober 2015 plaatsvinden.

Voor de eerste keer zal daarvoor een zogenoemde Week of Football worden gehanteerd. Daarin zullen de EK-kwalificatieduels meer verspreid worden vastgesteld. Er zullen dan van donderdag tot en met dinsdag interlands zijn. Gastland Frankrijk doet als gekwalificeerd land ook mee aan de kwalificatie. Zij worden automatisch toegevoegd aan groep I, de enige groep met vijf landen. De resultaten tegen Frankrijk tellen niet mee voor de kwalificatie. 

Nederland is in groep A gekoppeld aan Tsjechië, Turkije, Letland, IJsland en Kazachstan. Oranje speelde ook al tegen Turkije in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Titelverdediger Spanje is gekoppeld aan Oekraïne, Slowakije, Wit-Rusland, Macedonië en Luxemburg. 

Groep A Groep B Groep C Groep D Groep E
Nederland  Bosnië & Herzegovina  Spanje  Duitsland  Engeland 
Tsjechië  België  Oekraïne  Ierland  Zwitserland 
Turkije  Israel  Slowakije  Polen  Slovenië 
Letland  Wales  Wit-Rusland  Schotland  Estland 
IJsland  Cyprus  Macedonië  Georgië  Litouwen 
Kazachstan  Andorra  Luxemburg  Gibraltar San Marino 

 

Groep F Groep G Groep H Groep I
Griekenland Rusland  Italië  Portugal 
Hongarije  Zweden  Kroatië  Denemarken 
Roemenië  Oostenrijk  Noorwegen  Servië 
Finland  Montenegro  Bulgarije  Armenië
Noord-Ierland  Moldavië  Azerbeidzjan  Albanië 
Faeröer Liechtenstein  Malta  Frankrijk*