Olympische missie van Rusland geslaagd

De missie van Rusland om de prestaties van vier jaar geleden te verbeteren is tijdens de Winterspelen van Sochi ruimschoots geslaagd. Het gastland, in Vancouver pas elfde op de medaillespiegel met drie goud, vijf zilver en zeven brons, eindigde bovenaan. De Russen veroverden in eigen huis dertien gouden, elf zilveren en negen bronzen medailles.

Opvallend genoeg zijn de grootste gouddelvers van de Russische ploeg geen Russen van geboorte. Vijf gouden medailles werden veroverd door mannen die in 2011 nog Amerikaan en Zuid-Koreaan waren. Snowboarder Vic Wild was de beste op de parallelslalom en de reuzenslalom. Shorttrackschaatser Viktor Ahn was goed voor drie overwinningen.

Noorwegen kende een moeizame Spelen met een aantal opvallende nederlagen bij het langlaufen en de biatlon. Ook bij het alpineskiën hadden de Noren ongetwijfeld op meer plakken gehoopt en mogelijk ook op de ijsbaan. Desondanks werd de wintersportgrootmacht met elf goud, vijf zilver en tien brons tweede in het medailleklassement.

Canada was vier jaar geleden de nummer één op de medaillespiegel, het land eindigde nu als derde met tien goud, tien zilver en vijf brons. De Verenigde Staten (negen goud, zeven zilver, twaalf brons) werden vierde voor Nederland. Met in totaal 24 medailles deed de Oranje-equipe het drie keer zo goed als de acht plakken uit Vancouver.

Zuid-Korea kende in de aanloop naar de Spelen van 2018 in het eigen Pyeongchang een Rusland-scenario. De Aziaten scoorden vrijwel alleen op de shorttrackbaan goed, al gingen ook daar een aantal dingen mis. Met drie gouden plakken, drie zilveren en twee bronzen eindigde Zuid-Korea als dertiende. Ook China (drie goud, vier zilver en twee brons) deed het minder dan in Vancouver. Daar waren de Chinese atleten nog goed voor vijf keer goud.

Zweden pakte in Vancouver nog vijf keer goud, maar in Sochi werd maar twee keer het hoogste treetje van het ereschavot beklommen. Met vijftien plakken (twee goud, zeven zilver en zes brons) doen ze het echter wel beter dan vier jaar geleden. Wit-Rusland won vier jaar geleden van iedere kleur één medaille, in Sochi werd vijf keer goud en een keer brons gewonnen, goed voor de achtste plaats.