Sochi vandaag - zondag 23 februari

Vandaag worden de Olympische Winterspelen van Sochi afgesloten. De laatste medailles worden verdeeld en vanmiddag wordt tijdens de sluitingsceremonie de olympische vlag overgedragen aan de vertegenwoordigers uit Pyeongchang. In deze Zuid-Koreaanse stad vinden over vier jaar de Spelen plaats. De Koreanen zullen zich tijdens de afsluitende ceremonie presenteren met een speciaal optreden.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
08.00 uur Langlaufen 50 kilometer vrije stijl mannen Ja
10.30 uur Bobsleeën Viermansbob run 3 mannen Nee
12.30 uur Bobsleeën Viermansbob run 4 mannen Ja
13.00 uur IJshockey Finale mannen Ja
17.00 uur Algemeen Sluitingsceremonie Nee


Nederlanders in actie

Edwin van Calker komt in actie op de derde en vierde run bij de viermansbob. Na twee runs staat hij op een twaalfde positie. Samen met Sybren Jansma, Bror van der Zijde en Arno Klaassen proberen ze om nog wat plaatsen te stijgen.

Tijdens de sluitingsceremonie zal Bob de Jong voor Nederland de vlag dragen. Dit werd bekend gemaakt tijdens Studio Sportwinter. De Jong won brons op de 10000 meter schaatsen, achter Sven Kramer en winnaar Jorrit Bergsma. Voor de openingsceremonie werd hij nog gepasseerd en kreeg Jorien ter Mors de eer. De 37-jarige schaatser gaf daarna aan dat hij het graag gedaan zou hebben.

Bob de Jong zal voor ons land de vlag binnendragen (PRO SHOTS/Bildbyran)

Prominenten in actie

Eén van de traditionele hoogtepunten van de Spelen is de 50 kilometer langlaufen op de slotdag, dit keer in de vrije stijl. De grootste favorieten zijn de Zwitser Dario Cologna en de Rus Alexander Legkov. Cologna won in Sochi al twee gouden medailles, en werd op de 50 kilometer tweede op het WK in 2013, weliswaar in de klassieke stijl. De laatste keer dat de 50 kilometer vrij werd gehouden was tijdens een World Cup in maart vorig jaar, daar won Legkov.

De derde grote kanshebber is Petter Northug. De Noor kent een teleurstellend olympisch toernooi, maar werd in 2010 kampioen op deze afstand, in de klassieke stijl. In de vrije stijl is hij tweevoudig wereldkampioen op de 50 kilometer, zowel in 2009 als in 2011 was hij de beste. Andere titelkandidaten zijn de Zweed Johan Olsson, de Noor Martin Johnsrud Sundby en de Rus Maxim Vyleghzanin.