FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 februari 2014

Antizwartepieters goed voorbereid

De antizwartepieters die Nederland het komend Sinterklaasfeest onveilig gaan maken zullen uitstekend zijn voorbereid. De Kick Out Zwarte Piet-actiegroep had namelijk al dit weekeinde zijn eerste bijeenkomst.

"Inderdaad, we zijn tegen Zwarte Piet, maar we zijn ook ergens voor: we zijn voor een gezamenlijk inclusief gezellig Sinterklaasfeest", aldus Anousha Nzume, een van de initatiefnemers, tegen AT5. In de actiegroep zijn verscheidene groepen verenigd die Zwarte Piet racistisch vinden.

Tijdens de bijeenkomst zaterdag in de Boom Chicago te Amsterdam werd de afgelopen zwartepietendiscussie geëvalueerd. De doelstelling is om tijdens het Sintfeest van 2014 nog groter uit te pakken, dus dat belooft weer dikke pret te worden.

[PD] Barcelona verliest uitwedstrijd bij Sociedad

FC Barcelona heeft zaterdag een nederlaag geleden in de Primera Division. Real Sociedad was in eigen huis met 3-1 te sterk voor de Catalanen. Real Madrid won eerder op de dag wel en heeft nu een voorsprong van drie punten op Barcelona in de strijd om de Spaanse titel.

Sociedad kwam in de 32e minuut op voorsprong door een eigen goal van Alexandre Song. Lionel Messi bracht beide ploegen nog voor rust op gelijke hoogte. Na de thee besliste Sociedad in een tijdsbestek van vijf minuten de wedstrijd. In de 54e minuut tekende Antoine Griezmann voor de 2-1, even later gevolgd door een doelpunt van David Zurutuza.

Barcelona blijft door het verlies op zestig punten staan. Naast Real, kan ook Atletico Madrid de Catalanen voorbij gaan in de stand. De Madrilenen spelen zondag uit tegen Osasuna.

Alcohol tijdens werk geen reden ontslag

De kantonrechter heeft een Amsterdams hotel verboden het contract van een wijnkelner te ontbinden omdat de man onder werktijd alcohol heeft gedronken. Het hotel zou de regels omtrent drankgebruik zelf niet eenduidig hebben toegepast.

De kelner zou volgens het hotel tevens collega's tot het drinken onder werktijd hebben aangezet, aldus AT5. De rechtbank wees het verzoek om ontbinding echter af omdat was gebleken dat het hotel het personeel eerder op de bewuste avond bier had aangeboden.

Het hotel beschuldigde de werknemer volgens de aanklacht ook van diefstal van flessen wijn, maar de rechter ging er niet in mee. De man heeft volgens de rechtbank een goede staat van dienst opgebouwd in de 33 jaar dat hij bij het hotel werkzaam is.

Letse ijshockeyer test positief in Sochi

Een Letse ijshockeyer is tijdens de Olympische Spelen betrapt op het gebruik van doping. Vitalijs Pavlovs testte positief op het verboden middel methylhexaneamine, dat de alertheid verhoogt en vermoeidheid vermindert. Dat meldde het Internationaal Olympisch Comité IOC zaterdag.

Het is het vierde dopinggeval deze maand in Sochi. Eerder werd al bekend dat de Oekraïense langlaufster Marina Lisogor, de Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle en de Italiaanse bobsleeër William Frullani positief hadden getest.

[upd] WhatsApp én Telegram hebben problemen

De populaire berichtendienst WhatsApp kampt zaterdagavond met een storing. Dat meldt de NOS.

Meldingen over de storing komen vanuit het hele land. Omdat er ook meldingen van de storing uit Mexico, Finland, Spanje en andere landen komen, lijkt het erop dat het een wereldwijde storing betreft. Het verzenden en ontvangen van berichten is onmogelijk, evenals het inzien van de onlinestatus van contactpersonen.

De storing begon rond 19.25 uur. De oorzaak is nog niet bekend. Website allestoringen.nl heeft al ongeveer 10.000 klachten geregistreerd.

Update 21.00 uur
Donderdag werd bekend dat Facebook WhatsApp overneemt voor 16 miljard dollar. Nadat dit nieuws bekend werd, schoot de populariteit van vervangende apps omhoog. Vooral de app Telegram lijkt massaal omarmd te worden als alternatief. Ook deze app kampt zaterdagavond met een storing. Mogelijk komt dat door de massale toeloop van gebruikers.

Update 21.40 uur
WhatsApp bevestigt de storing en biedt excuses aan. Op Twitter meldt de dienst: "We hopen zo spoedig mogelijk weer online te zijn."

Update 23.23 uur
Ook het steeds populairder wordende alternatief Telegram kampt met problemen. Het bedrijf heeft laten weten dat het iedere seconde zo'n honderd aanmelding te verwerken krijgt en alle zeilen moet bijzetten om niet onderuit te gaan.

WhatsApp kampt met storing (Foto: Novum)
WhatsApp kampt met storing (Foto: Novum)

[Six Nations] Engeland verslaat Ierland

De spanning is teug in het zeslandentoernooi. Door de zege van Engeland op Ierland hebben vier teams vier punten na drie speelronden. In het Twickenhamstadion werd het 13-10 voor Engeland. 

Bij rust stond het 3-0 voor Engeland na een benutte penalty van Owen Farrell. Rob Kearney maakte vlak na rust een try voor de Ieren. Het was Jonathan Sexton die de conversie benutte en daarna een penalty. Farrell verkleinde de achterstand door eem strafschop te benutten. Danny Care scoorde in de 56e minuut een try voor de Engelsen en met de benutte conversie van Farrell was het genoeg om een voorsprong van drie punten te pakken. Na die conversie werd er niet meer gescoord. 

Over twee weken gaat het toernooi verder. Ierland speelt tegen Italië, Schotland krijgt Frankrijk op bezoek en Wales moet naar Engeland. 

Uitslag N.E.C. Nijmegen - PSV

Om 20.45 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. PSV won op bezoek bij N.E.C. Nijmegen met 0-2. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


PSV-speler Memphis Depay in duel met N.E.C.-spelers Marnick Vermijl (R) en Soren Rieks (L) (PRO SHOTS/Joep Leenen)

N.E.C. Nijmegen

0 - 2

PSV

     58' Ruiz 
 82' Depay 
 
 Gele kaart: Koolwijk, Higdon (N.E.C. Nijmegen), Bruma (PSV)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.800
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
v. Eijden
Nielsen
Conboy
Stefánik (Jantscher/64)
Rieks
Koolwijk
Jahanbakhsh
Higdon
Foor (Hemlein/83)
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems (Hendrix/83)
Park
Schaars
Hiljemark
Ruiz
Locadia (Matavz/72)
Depay

Sochi dag 16, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Bob de Jong was vanochtend al vroeg op de schaatsbaan om wat rondjes te schaatsen. De Jong waande zich in Engeland, want hij reed de andere kant op:

Vandaag wonnen de Nederlandse mannen en vrouwen de ploegenachtervolging. Hieronder volgen enkele tweets:

Na het afzeggen van Jorrit Bergsma kwamen er allerlei reacties los, zo ook die van Mark Tuitert:

Het goud is dan eindelijk binnen:

Door het goud van de vrouwen is Ireen Wüst nu de beste Nederlandse olympiër ooit:

Voor de wedstrijd ging Wüst nog even op de foto met shorttracker Viktor Ahn:

Voorafgaand aan de wedstrijd om de derde plek bij het ijshockey zag de Amerikaanse kleedkamer er zo uit:

In die troostfinale had de beer een goed uitzicht op de wedstrijd:

De al 55-jarige alpineskiër Hubertus von Hohenlohe deed vandaag mee aan de slalom. Ver kwam hij echter niet:

Dat goud te koop is wordt deze Spelen door Rusland bevestigd:

Esmé Kamphuis eindigde met Judith Vis als vierde bij de tweevrouwsbob. Ze kregen daar een olympisch diploma voor:

Michel Mulder pakte Yara van Kerkhof terug nadat zij gisteren reageerde op een foto van hem:

Aksel Lund Svindal was niet blij met de gestoken baan voor het slalommen, waar veel skiërs de finish niet haalden:

Voor Oostenrijk was het een succesvolle dag vandaag, met veel gouden medailles:

De olympische vlam brandde vandaag voor de eennalaatste dag:

We sluiten de dag af met een foto van alle Nederlandse medaillewinnaars:

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 15

Vandaag was de vijftiende dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Zoals verwacht mocht Nederland vandaag twee keer goud bijschrijven. Zowel de mannen als vrouwen waren de sterkste op de ploegenachtervolging. de mannenploeg, bestaande Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, nam het in de finale op tegen Zuid-Korea. De eerste paar rondes ging het gelijk op, maar daarna nam Nederland afstand en won in een nieuw olympisch record. Bij dames werd Lotte van Beek vandaag vervangen door Marrit Leenstra. Samen met Jorien ter Mors en Ireen Wust reed zij de halve finale en finale. Japan en Polen werden bijna zonder tegenstand verslagen.

Edwin van Calker kwam vandaag in actie in de viermansbob. Na twee runs bezet hij samen met zijn remmers Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen, de twaalfde plaats. De rus Alexander Zoebkov, eerder deze week al winnaar van het goud in de tweemansbob, gaat aan de leiding. Morgen word de strijd beslist met de derde en vierde run.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Alpineskiën Slalom vrouwen Mario Matt (Oos) Marcel Hirscher (Oos) Henrik Kristoffersen (Noo)
Biatlon 4x7,5 km estafette mannen Rusland Duitsland Oostenrijk
Langlaufen 30 km (vrije stijl) vrouwen Marit Bjørgen (Noo) Therese Johaug (Noo) Kristin Størmer Steira (Noo)
Schaatsen ploegenachtervolging mannen Nederland Zuid-Korea Polen
Schaatsen ploegenachtervolging vrouwen Nederland Polen Rusland
Snowboarden Parallelslalom mannen Vic Wild (Rus) Zan Kosir (Slo) Benjamin Karl (Oos)
Snowboarden Parallelslalom vrouwen Julia Dujmovits (Oos) Anke Karstens (Dui) Amelie Kober (Dui)

Medaillespiegel:

# Land
1 Rusland 11 10 8 29
2 Noorwegen 11 5 10 26
3 Canada 9 10 5 24
4 Verenigde Staten 9 7 11 27
5 Nederland 8 7 9 24
6 Duitsland 8 6 5 19
7 Zwitserland 6 3 2 11
8 Wit-Rusland 5 0 1 6
9 Oostenrijk 4 8 5 17
10 Frankrijk 4 4 7 15

Bob de Jong vlaggendrager bij sluitingsceremonie

Bob de Jong draagt zondag de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat maakte chef de mission Maurits Hendriks zaterdag bekend bij de NOS. De Jong hoopte bij de openingsceremonie in Sochi al de vlag te mogen dragen, maar toen viel de keuze van NOC*NSF op Jorien ter Mors.

De 37-jarige Zuid-Hollander heeft zijn vijfde Winterspelen erop zitten. Hij veroverde brons op de 10.000 meter, de enige afstand waarop hij uitkwam. De Jong werd in 2006 olympisch kampioen en heeft daarnaast nog een zilveren en twee bronzen medailles in bezit.

Bob de Jong met de bronzen medaille die hij won op de 10000 meter (PRO SHOTS/ANP)
Bob de Jong met de bronzen medaille die hij won op de 10000 meter (PRO SHOTS/ANP)

Uitslagen Eredivisie 22/02/2014

Om 19.45 werden er twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. PEC Zwolle speelde door een doelpunt in de blessuretijd gelijk tegen Heracles Almelo terwijl Cambuur Leeuwarden, ook door een doelpunt in blessuretijd, met 1-0 won van Roda JC.

PEC Zwolle

1 - 1

Heracles Almelo

 90+3' Narsingh    40' J. Veldmate 
 
 Gele kaart: v. Hintum, Saymak (PEC Zwolle), Davidson, Linssen, Te Wierik (Heracles Almelo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.100
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
v.d. Werff
Broerse
v. Hintum
Klich
Saymak
Drost
Karagounis (Narsingh/65)
Fernandez
Mahmudov (Benson/38)
  Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
J. Veldmate
Davidson
Bel Hassani
Rienstra
Cziommer (Bruns/76)
Rosheuvel (Tannane/72)
Uth
Linssen

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 0

Roda JC

 90+2' v. Moorsel    
 
 Gele kaart: Paulissen (Roda JC)
 Rode kaart: Luijckx (87/2xg), Ramos (89) (Roda JC)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.870
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker
Bakker (v. Moorsel/66)
v. Brakel
(Mulders/90)
Ritzmaier
Lukoki
Barto
Manu (Schepers/83)
  Kurto
Letschert
Luijckx
Ramos
v. Peppen
Hupperts
Kali
Donald
Sutchuin Djoum
Paulissen (Hocher/76)
Németh (Monteyne/88)

Wüst verkiest NK sprint boven NK allround

Ireen Wüst doet volgend weekeinde in het olympisch stadion in Amsterdam niet mee aan het Nederlands kampioenschap allround. De Brabantse rijdt in plaats daarvan het NK sprint. "Ik moet mezelf ook een beetje kans geven om te herstellen", zei ze zaterdag tegen de NOS.

Wüst veroverde op de Winterspelen van Sochi vijf medailles, waaronder twee gouden. "Ik heb natuurlijk flink vaak aan de start gestaan deze Spelen. Om nou gelijk weer een grote vierkamp te rijden is misschien een beetje veel van het goede. Dus ik ga even genieten van de kortste baan."

De TVM-schaatsster rijdt wel het WK allround, dat op 22 en 23 maart in Thialf wordt gehouden. "Ik wil het jaar mooi eindigen in Heerenveen."

Joelia Timosjenko toegejuicht in Kiev

Het Oekraïense oppositieboegbeeld Joelia Timosjenko heeft zaterdagavond kort na haar vrijlating uit de gevangenis de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev toegesproken. Zittend in een rolstoel en vermoeid ogend noemde ze de gesneuvelde demonstranten 'helden'. "Jullie zijn de trots van het land."

De 53-jarige voormalig premier werd onthaald door een euforische menigte. Het plein is de kern van het drie maanden durende protest dat uitliep in bloedvergieten en president Viktor Janoekovitsj in het nauw drukte. Eerder op de dag, toen Timosjenko de gevangenis verliet na tweeënhalf jaar gevangenschap, zei ze al voor het presidentschap te gaan.

De immer charmant ogende Timosjenko is de aartsrivaal van president Viktor Janoekovitsj. Haar arrestatie in 2011 en daaropvolgende veroordeling voor ambtsmisbruik werden beschouwd als politieke wraakoefening. Tijdens haar gevangenschap kampte ze met ernstige rugklachten.

Zwartrijder bijt en bespuugt conducteurs

Een man heeft het zaterdagochtend wel erg bont gemaakt in de trein. Op Amsterdam Centraal viel hij twee conducteurs aan die hem aanspraken omdat hij geen geldig vervoersbewijs had. Toen hij de trein uit moest, werd hij zo kwaad dat hij een van de NS-medewerker beet en de ander bespuugde.

Tijdens een kaartcontrole bleek de man een kaartje te hebben met oude datum. Hoewel de conducteurs de zwartrijder vroegen om uit de trein te stappen, trok hij zich daar niets van aan en bleef hij in de trein zitten.

Zwartrijder bijt en bespuugt conducteurs
Deze trein rijdt omhoog (Foto: ANP)

[JL] Willem II thuis niet voorbij Helmond Sport

Willem II heeft zaterdag niet optimaal geprofiteerd van de misstap van FC Dordrecht een dag eerder. De Jupiler League-club uit Tilburg speelde thuis met 1-1 gelijk tegen provinciegenoot Helmond Sport. Dries Wuytens maakte in de dertigste minuut een eigen doelpunt, maar herstelde die fout zelf door na rust de 1-1 binnen te schieten.

Bij winst was Willem II de koploper uit Dordrecht tot op een punt genaderd. Dordrecht verloor vrijdag met 3-2 van nummer vier FC Eindhoven en bleef op 54 punten staan. De Tilburgers komen na het gelijkspel op 51 punten. Helmond Sport blijft met 41 punten negende staan.

[PL] Van Persie trefzeker voor winnend Manchester United

Robin van Persie en Wayne Rooney hebben Manchester United aan een zege bij Crystal Palace geholpen. Beide aanvallers scoorden zaterdag en zorgden daarmee voor de 2-0 eindstand. De aanvoerder van het Nederlands elftal brak in de 62e minuut uit een strafschop de ban, acht minuten later vond ook Rooney het net.

De Engelse international tekende vrijdag nog een nieuw contract, dat hem ongeveer 365 duizend euro per week oplevert. Hij ligt nu tot medio 2019 vast bij de regerend Engels kampioen. Manchester United boekt een plekje winst en staat nu zesde in de Premier League. Met vijftien punten achterstand op koploper Chelsea is titelprolongatie echter nog altijd ver uit zicht.

Bayer Leverkusen liep tegen een nederlaag aan in de Bundesliga. De nummer twee van de ranglijst ging met 3-1 onderuit bij VfL Wolfsburg. De achterstand op Bayern München, dat zondag tegen Hannover 96 speelt, kan daardoor oplopen tot negentien punten. Eerder op de dag verloor Borussia Dortmund, dat derde staat, al bij Hamburger SV (3-0).

Bas Dost maakte de openingstreffer voor Wolfsburg, dat vijfde staat. Na de gelijkmaker van Sidney Sam, scoorden ook Luiz Gustavo en Ricardo Rodriguez, die in eerste instantie een strafschop miste, voor de thuisploeg.

Uitslag sc Heerenveen - NAC Breda

NAC Breda reisde af naar Friesland om te spelen tegen sc Heerenveen. Er werd niet gescoord. Heerenveen blijft zesde staan en NAC moet genoegen nemen met plek tien. Er was een opvallende gebeurtenis in Heerenveen. 

In het Abe Lenstra Stadion viel aan het einde van de eerste helft het licht uit. Bij een stand van 0-0 werd het in de 43e minuut plotseling vrijwel donker in het stadion. Arbiter Eric Braamhaar besloot om de rust vervroegd te laten ingaan. Na de rust kon er gewoon worden begonnen aan de tweede helft. 

sc Heerenveen

0 - 0

NAC Breda

 
 Gele kaart: De Kamps (sc Heerenveen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22147
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Kum
Kruiswijk
Dijks
v.Anholt
Lurling (Fazli/50)
De Kamps
v.La Parra (Sinkgraven/82)
Finnbogason
Basacikoglu
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Buijs
v.d.Weg
Hadouir (Sarpong/ 57)
Gilissen (Seuntjens/36)
Matic
Verbeek (Swerts/76)
Poepon
Tighadouini

Tsonga en Gulbis in finale Marseille

Titelverdediger Jo-Wilfried Tsonga heeft de finale van het ATP-toernooi in Marseille bereikt. De als tweede geplaatste Fransman was zaterdag de Duitser Jan-Lennard Struff de baas met 7-6 (4) en 7-5. Om na 2009 en 2013 zijn derde titel te winnen in Marseille moet hij zien af te rekenen met Ernests Gulbis.

De Let (3) voorkwam een geheel Franse eindstrijd door Richard Gasquet te verslaan. Hij verraste de nummer één van de plaatsingslijst met 6-3 en 6-2. Gulbis kan de vijfde toernooizege in zijn loopbaan boeken, zijn tegenstander jaagt op zijn elfde titel. In onderlinge ontmoetingen leidt Tsonga met 3-1.

Dertig woningen ontruimd bij brand Schoonhoven

Bij een brand in een parkeergarage onder een appartementencomplex in Schoonhoven zijn zaterdagmiddag ongeveer dertig woningen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een school. Niemand raakte bij de brand gewond, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Een auto en twee motoren gingen in vlammen op. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Wanneer de bewoners terug naar huis kunnen is nog niet bekend. De brandweer is klaar met blussen, maar is nog bezig met een nacontrole.

Volgens de zegsman was de brand in de kelder van het complex lastig te bestrijden. "In een kelder heb je bij brand altijd te maken met veel hitte en er was ook veel rook. De brandweermensen kwamen helemaal zwart naar buiten."

Leenstra was bang met lege handen te staan

Marrit Leenstra was deze week even bang zonder medaille terug te komen uit Sochi. De Friezin zei dat zaterdag na afloop van het winnen van het goud met de ploegenachtervolging. "Helemaal aan het begin van de week dacht ik dat ik helemaal niet mocht starten", verklaarde ze voor de camera van de NOS.

"Ik was heel blij dat de meiden en de bondscoach vertrouwen in me hadden en dat ik mocht rijden." Leenstra greep op de 1500 meter net naast een medaille toen ze vierde werd. Vrijdag hield bondscoach Arie Koops haar bovendien aan de kant in de kwartfinale van de ploegenachtervolging. Zaterdag nam ze echter in de halve eindstrijd en de finale de plek in van Lotte van Beek.

Van Beek had zaterdag vanaf de kant toegekeken hoe haar teamgenoten naar het goud reden. Daar zag ze 'dat wij duidelijk de sterkste waren'. "Het is terecht dat we hier met zijn vieren staan." Ook Jorien ter Mors vond de achtervolgingsmedaille bijzonder. "Dit heb je met een team gedaan. Dat maakt het speciaal."

'Realityster Snooki weer zwanger'

Snooki en haar verloofde Jionni LaValle verwachten hun tweede kind. Dat vertellen ingewijden aan de New York Post. De 26-jarige realityster zou al een paar maanden zwanger zijn. Om geen lucratieve schnabbels mis te lopen, heeft ze naar verluidt haar mond gehouden.

Snooki, bekend van de MTV-series Jersey Shore en Snooki & JWoww, beviel in augustus 2012 van haar eerste kind Lorenzo. Eerder dat jaar verloofden ze zich met LaValle.

Hofland spurt naar derde plaats in Ruta del Sol

Moreno Hofland is zaterdag als derde geëindigd in de derde etappe van de Ruta del Sol. De Belkin-renner moest in de sprint in Sevilla alleen de Duitse winnaar Gerald Ciolek en Roy Jans uit België voor zich dulden. Martijn Verschoor en Tom Dumoulin werden elfde en twaalfde.

Alejandro Valverde finishte in het peloton en behield zijn rode leiderstrui. De Spanjaard van Movistar schreef de eerste drie etappes op zijn naam. Zijn belangrijkste uitdagers in de lastige slotrit van zondag zijn de Australiër Richie Porte en zijn landgenoot Luis Leon Sanchez.

Venus Williams verovert derde titel in Dubai

Venus Williams heeft voor het eerst sinds 2012 een WTA-toernooi gewonnen. De 33-jarige Amerikaanse was zaterdag in de finale in Dubai met 6-3 en 6-0 te sterk voor de Française Alizé Cornet. Het is na 2009 en 2010 de derde titel van Williams in Dubai en de 45e in haar loopbaan. Haar laatste toernooizege had ze twee jaar geleden in Luxemburg geboekt.

Williams werd met een wildcard toegelaten tot het hoofdschema in Dubai. Ze leverde tegen Cornet al snel haar opslag in, maar sloeg in de vierde game terug. Daarna kwam ze geen moment meer in de problemen en snelde ze in anderhalf uur naar de overwinning. Door het succes klimt Williams naar de 29e plaats op de wereldranglijst die maandag uitkomt.

Cornet stak vrijdag nog een stokje voor een sister act in de Verenigde Arabische Emiraten. De mondiale nummer 26 versloeg in de halve eindstrijd Serena Williams, de nummer één van de wereld.

Spanning bij viermansbobs, Van Calker stijgt een plek

Bobsleeër Alexander Zubkov heeft in de tweede run zijn leiding vast weten te houden. Na de eerste run had hij 0,06 seconden voorsprong op de Duitser Maximilian Arndt, na twee runs is zijn voorsprong slechts 0,04 seconden. 

Het is niet Arndt die halverwege de competitie op de tweede plek staat, maar Oskars Melbardis. De Let liet na een snelle start een fantastische run zien, de snelste van iedereen in de tweede manche. Hij steeg daarmee van de vijfde naar de tweede plek. Arndt zakte door een matige run een plek en staat nu derde, op 0,16 seconden. Dat is één honderdste van een seconde voor de Amerikaan Steven Holcomb, de titelverdediger.

De tweede run werd gekenmerkt door een zware crash van de Canada 3, bestuurd door Justin Kripps. Kort nadat ze over de finish gleden konden alle leden van het team relatief ongeschonden uit de bob geholpen worden. Door het uitvallen van Kripps steeg Edwin van Calker een plek. Zijn run was niet vlekkeloos, maar hij staat halverwege wel op plek twaalf. Zijn achterstand op Zubkov bedraagt 0,93 seconden.

[JL] Telstar te sterk voor FC Oss

Telstar heeft goede zaken gedaan door het uitduel tegen FC Oss met 1-0 te winnen. De winnende goal kwam op naam van Daryl van Mieghem. In de begin fase van de wedstrijd had FC Oss wat meer balbezit, maar Telstar had de meeste kansen.

Nog voor de rust kreeg keeper Varkevisser een assist achter zijn naam. Na een fenomenale uittrap kon Daryl van Mieghem de keeper van Oss omspelen en scoren. Na rust kreeg Telstar nog een paar grote kansen om de voorsprong uit te bouwen. De eerste was voor Calvin Mac Intosh die vrij stond bij de tweede paal bij een vrije trap, maar de bal over schoot. Vervolgens zag Kevin Brands een grote kans in het zijnet eindigen.

Ook Van Mieghem wist niet tot een tweede goal te komen nadat Kevin Brands hem met een mooie pass alleen voor de keeper had gezet. Maar de goalie van Oss pakte de inzet van de Telstar-speler. Door de winst is Telstar een plaatsje gestegen op de ranglijst. De ploeg uit Velsen-Zuid staat nu zestoemde met 32 punten uit 28 duels. Oss blijft de hekkensluiter met 21 punten uit 28 duels.

Uitslag vierde testdag Bahrein 22/02/2014

Nico Rosberg heeft op de laatste testdag in Bahrein veruit de snelste tijd van de week gereden. In een kwalificatiesimulatie kwam de Duitser met de Mercedes tot een tijd van 1.33,283 waarmee de poletijd van afgelopen seizoen tot op een seconde benaderd werd.

Toch was het voor Rosberg geen probleemloze dag, want na problemen in de middag hield Mercedes het voor gezien. Ook Force India was snel klaar na versnellingsbakproblemen, terwijl Marussia problemen had met het brandstofsysteem en Sauber met het chassis. Ook Caterham, Red Bull en Toro Rosso konden door verschillende oorzaken geen volledig programma afwerken. Felipe Nasr maakte vandaag zijn testdebuut voor Williams.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:33.283 89
2 J. Button McLaren 1:34.957 66
3 K. Raikkonen Ferrari 1:36.718 81
4 F. Nasr Williams 1:37.569 87
5 P. Maldonado Lotus 1:38.707 59
6 S. Perez Force India 1:39.258 19
7 D. Ricciardo Red Bull 1:39.837 15
8 J. Vergne Toro Rosso 1:40.472 19
9 K. Kobayashi Caterham 1:43.027 17
10 M. Ericsson Caterham 1:45.094 4
11 A. Sutil Sauber geen tijd 7
12 J. Bianchi Marussia geen tijd 5


Cumulatief

Pos. Coureur Team Motor Tijd Ronden
1 N. Rosberg Mercedes Mercedes 1:33.283 173
2 L. Hamilton Mercedes Mercedes 1:34.263 140
3 K. Magnussen McLaren Mercedes 1:34.910 126
4 J. Button McLaren Mercedes 1:34.957 168
5 N. Hulkenberg Force India Mercedes 1:36.445 137
6 F. Alonso Ferrari Ferrari 1:36.516 160
7 K. Raikkonen Ferrari Ferrari 1:36.718 124
8 F. Massa Williams Mercedes 1:37.066 64
9 E. Gutiérrez Sauber Ferrari 1:37.180 149
10 V. Bottas Williams Mercedes 1:37.328 170
11 S. Perez Force India Mercedes 1:37.367 75
12 F. Nasr Williams Mercedes 1:37.569 87
13 P. Maldonado Lotus Renault 1:38.707 85
14 D. Kvyat Toro Rosso Renault 1:38.974 62
15 D. Ricciardo Red Bull Renault 1:39.837 43
16 K. Kobayashi Caterham Renault 1:39.855 82
17 S. Vettel Red Bull Renault 1:40.224 70
18 A. Sutil Sauber Ferrari 1:40.443 89
19 J. Vergne Toro Rosso Renault 1:40.472 77
20 R. Grosjean Lotus Renault 1:41.670 26
21 R. Frijns Caterham Renault 1:42.534 68
22 M. Chilton Marussia Ferrari 1:42.511 20
23 M. Ericsson Caterham Renault 1:42.905 100
24 J. Bianchi Marussia Ferrari geen tijd 8

Judoka Van Emden pakt brons in Düsseldorf

Bij de Grand Prix in Düsseldorf heeft judoka Anicka van Emden brons gewonnen. Ze was in Düsseldorf in de categorie tot 63 kilogram met ippon te sterk voor de Oostenrijkse Kathrin Unterwurzachter. Twee weken geleden won ze ook al brons tijdens de Grand Slam in Parijs.

Linda Bolder (-70 kg) liet de strijd om het brons schieten. In de halve finale verdraaide ze haar knie, waardoor ze niet meer in actie kon komen. Maandag volgt er een MRI-scan om de knieblessure in kaart te brengen. 

Sam van 't Westende (-73 kg) en Neal van de Kamer (-81kg) werden in de eerste ronde al uitgeschakeld. Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. 

Mugabe viert zijn verjaardag

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft zaterdag zijn 90e verjaardag gevierd. Van pensioen is echter nog geen sprake, zei hij. De president zei in een televisie-interview 'zo fit als een hoentje' te zijn, maar leek toch vooral erg broos.

Mugabe was eigenlijk vrijdag jarig, maar toen was hij in Singapore voor een operatie aan zijn linkeroog. Zondag wordt pas echt groots uitgepakt, met festiviteiten in een sportstadion in Marondera, ten oosten van Harare.

Volgens zijn tegenstanders is Mugabe van plan in het harnas te sterven. "De waarheid is dat we met een zeer zieke president zitten die niet met pensioen wil", zei de analist Ibbo Mandaza tegen Associated Press.

[PD] Real Madrid thuis ruim langs Elche

Real Madrid heeft de druk bij FC Barcelona en Atlético Madrid gelegd in de Primera División. De ploeg van coach Carlo Ancelotti was zaterdag thuis met 3-0 te sterk voor Elche. Asier Illarramendi brak de ban in de 34e minuut. Na de pauze scoorden Gareth Bale en Isco.

De geschorste Cristiano Ronaldo ontbrak bij Real, dat nu drie punten meer heeft dan de concurrenten. Barcelona speelt zaterdagavond in Baskenland tegen Real Sociedad. Atlético komt zondag in actie tegen Osasuna.

Nasr derde rijder bij Williams

Het Formule 1-team Williams heeft Felipe Nasr vastgelegd als derde coureur. De 21-jarige Braziliaan mocht vandaag meteen in actie komen tijdens de vierde en laatste testdag in Bahrein en zal daarnaast vijf vrijdagtrainingen mogen rijden. Felipe Massa en Valtteri Bottas zijn de vaste rijders.

Nasr schreef in 2011 de titel in de Britse Formule 3 op zijn naam en werd een jaar later derde in de 24 uur van Daytona. De jonge Braziliaan kwam afgelopen seizoen uit in de GP2 waarin hij in het kampioenschap als vierde eindigde. Of Susie Wolff nog een rol in het team krijgt is onduidelijk. De Schotse was afgelopen jaar ontwikkelingscoureur bij de renstal uit Grove.

[PL] Arsenal en Manchester City in spoor Chelsea

Arsenal en Manchester City blijven in het spoor van koploper Chelsea in de Premier League. Arsenal won zaterdag voor eigen publiek overtuigend met 4-1 van Sunderland. Manchester City rekende door een goal van Yaya Touré in de zeventigste minuut thuis af met Stoke City: 1-0.

Voor de Londense club opende Olivier Giroud al na drie minuten de score. Na de tweede treffer van de Fransman was de wedstrijd gespeeld, waarna Arsenal via Tomas Rosicky en Laurent Koscielny verder afstand nam. Emanuele Giaccherini deed in de 81e minuut nog iets terug.

Chelsea was eerder op de dag al Everton de baas (1-0) en leidt nu met een punt voorsprong op Arsenal en drie op Manchester City, dat wel een duel minder speelde.

Trainer Felix Magath zat voor het eerst op de bank bij Fulham, dat met 1-1 gelijkspeelde bij West Bromwich Albion. Een vroege treffer van Ashkan Dejagah leek de Londense club in de eerste wedstrijd na het ontslag van René Meulensteen een zege op te leveren, maar in de 86e minuut maakte Matej Vydra gelijk. Fulham blijft laatste, West Bromwich staat zestiende.

Cardiff City, dat negentiende staat met een punt meer dan Fulham, kreeg in eigen huis een pak slaag van Hull City: 0-4. West Ham United knokte zich langs Southampton met 3-1.

Roemer: stem tegen!

De gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart bieden mensen de kans een rode kaart uit te delen en zo af te rekenen met 'cynische politiek'. SP-leider Emile Roemer sprak zaterdag tijdens het partijcongres de hoop uit dat dit ook veelvuldig zal gebeuren.

Roemer gaf aan dat hij de afgelopen weken 'knap misselijk' werd van alle Haagse 'spelletjes' waardoor het Binnenhof volgens hem een slangenkuil is geworden. "De bevolking voorliegen, de Tweede Kamer verkeerd informeren, van kletspraatjes staatsgeheim maken: alles lijkt geoorloofd."

Finse ijshockeyers winnen bronzen medaille

Finland heeft vanmiddag beslag gelegd op de bronzen medaille van het ijshockeytoernooi. In de strijd om de derde plek werd Amerika overtuigend met 0-5 verslagen.

In de eerste periode hadden de Amerikanen nog een licht overwicht. Finland gaf twee powerplays weg waar de Amerikanen niet van wisten te profiteren. Patrick Kane kreeg zelfs de kans via een penalty shot om de score te openen in het voordeel van Amerika, maar hij stuitte op Tuuka Rask. Rask raakte naarmate het toernooi vorderde steeds meer in vorm en vandaag bereikte die vorm zijn hoogtepunt.

In de tweede periode mocht Kane het namelijk nogmaals gaan proberen middels een penalty shot. Opnieuw stond Rask in de weg. Ditmaal voorkwam hij niet de openingstreffer, maar de aansluitingstreffer. Finland had binnen twee minuten al twee keer weten te scoren. Teemu Selanne was na anderhalve minuut degene die de openingstreffer voor zijn rekening nam. Negen seconden later verdubbelde Jussi Jokinen de score naar 0-2. Amerika leek aangeslagen en de Finnen kregen het heft steeds meer in handen.

Kane raakte gefrustreerd en pakte na vier minuten in de derde periode een penalty, waardoor Finland een powerplay kreeg. Net op het moment dat Kane het ijs weer betrad scoorde Juuso Hietanen de 0-3. Die klap kwamen de Amerikanen niet meer te boven. Zo'n twee minuten later scoorde Selanne zijn tweede goal van de wedstrijd, ditmaal een powerplaygoal. Niet veel later zette Ollie Maatta in de vijfde powerplay voor Finland de eindstand van 0-5 op het bord.

Morgen wordt de wedstrijd om het goud en het zilver gespeeld tussen Zweden en Canada. Deze wedstrijd zal om 13.00 uur Nederlandse tijd van start gaan.

Zubkov naar de leiding in viermansbob

De Rus Alexander Zubkov heeft na de eerste run de leiding gepakt in de viermansbob. De olympisch kampioen in de tweemansbob was niet zo dominant als in de kleinere slee, maar wist de Duitser Maximilian Arndt nipt voor te blijven.

Met een tijd van 54,82 wist Zubkov een nieuw baanrecord neer te zetten, 0,06 seconden sneller dan Arndt. Nadat de Duitsers zwaar tegenvielen in de tweemansbob, ze hadden materiaalproblemen, ging het nu beter. Arndt staat op plek twee, Thomas Florschütz staat vierde op 0,24 seconden en Francesco Friedrich staat op 0,33 seconden op plek zeven.

Tussen Arndt en Florschütz staat de regerend olympisch kampioen, de Amerikaan Steven Holcomb. Hij leek lang te veel last te hebben van een blessure, maar is op tijd hersteld om goed te kunnen starten. De Nederlander Edwin van Calker deed het naar behoren. Samen met Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen moest Van Calker 0,73 seconden inleveren op Zubkov, goed voor de dertiende plek in een veld van dertig deelnemers.

Matt wint goud op slalom, Hirscher pakt zilver

Mario Matt heeft het laatste goud tijdens het skiën op de Olympische Spelen van Sochi gepakt. De 34-jarige Oostenrijker wist de bijzonder moeilijk gestoken piste snel genoeg te bedwingen om landgenoot Marcel Hirscher van zich af te houden.

Na de eerste run ging Matt aan de leiding en stond Hirscher slechts op de negende plek. De piste voor de tweede run was echter gestoken door Ante Kostelic, de Kroaat die erom bekend staat om zeer moeilijke slaloms te bedenken. Hirscher kon duidelijk goed overweg met de lastige piste, en wist een zeer sterke run neer te zetten. Hij was ruim een halve seconde sneller dan de Noor Henrik Kristoffersen, die op dat moment aan de leiding ging.

Na Hirscher ontstond een waar slagveld. Alexis Pinturault, Felix Neureuther, Ted Ligety en Jean-Baptiste Grange wisten allemaal de finish niet te bereiken. Mattias Hargin en Stefano Gross slaagden daar wel in, maar zij vielen buiten het podium. Nadat ook André Myhrer al snel op moest geven was het de beurt aan Matt. De Oostenrijker werd in 2001 al wereldkampioen, pakte zes jaar later opnieuw de titel maar de Olympische Spelen waren nog geen succes. Daar kwam verandering in, want ondanks enkele fouten kon hij zijn grote voorsprong nipt behouden en 0,28 seconden sneller dan Hirscher over de finish te komen.

SP: snorscooter is overbodig

De Socialistische Partij wil een verbod op de verkoop van snorscooters. Daartoe moet Nederland weer zelf over voertuigeisen gaan en niet de EU, stelt de partij in haar Europese verkiezingsprogramma.

"De Europese Unie hoort niet te bepalen welke voertuigen op onze wegen rijden. Met de elektrische fiets en elektrische bromscooter is de snorscooter overbodig geworden", zegt Laurens Ivens van de Amsterdamse afdeling van de SP tegen AT5.

De partij is niet van plan mensen hun 'duurbetaalde snorscooter' af te pakken, maar wil een verkoopverbod in kunnen stellen om te voorkomen dat er nieuwe bijkomen. Ook zouden snorscooters van smalle fietspaden moeten worden geweerd.

'Autopiloot in 2020 werkelijkheid'

De automatische piloot in auto's kan in 2020 al werkelijkheid worden. Dat verwacht topman Dieter Zetsche van de Duitse autofabrikant Daimler, producent van Mercedes-Benz en Smart.

"Realistisch gezien zou ik zeggen dat aan het einde van dit decennium alle essentiële onderdelen beschikbaar zijn om een auto autonoom te laten rijden", zegt Zetsche zaterdag in het Duitse magazine Focus.

De automobilist raakte niet al zijn verantwoordelijkheid kwijt. "Bij extreme omstandigheden moet de bestuurder zelf ingrijpen", aldus de Daimler-topman. Hij trekt hierbij de vergelijking met een piloot die in bepaalde omstandigheden zijn vliegtuig handmatig aan de grond moet zetten.

Daimler is naast producent van personenauto's ook 's werelds grootste vrachtwagenfabrikant.

'Autopiloot in 2020 werkelijkheid'
'Autopiloot in 2020 werkelijkheid' (Foto: ANP)

Kramer opgelucht met goud op achtervolging

Sven Kramer is opgelucht dat het na twee mislukte pogingen op de Spelen zaterdag wel lukte met de ploegenachtervolging. Samen met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij pakte hij de gouden medaille. "Vancouver en Turijn waren niet goed, ik ben blij dat het nu wel gelukt is", zei Kramer tegen de camera's van de NOS.

In 2010 (Vancouver) en 2006 (Turijn) pakten de Nederlandse equipe brons op de Winterspelen. "Er stond veel spanning op", liet drievoudige olympisch kampioen Kramer weten. "Je weet dat de Koreanen hard beginnen, dus dat moesten wij ook doen om niet te veel tijd te verliezen. Het is toch mooi om met zijn drieën over de finish te komen. Dat geeft een andere beleving dan normaal."

In een spannende race wonnen de Nederlanders in de finale van Zuid-Korea. De Aziaten kwamen ruim drie seconden later binnen dan Kramer en consorten. Blokhuijsen: "We weten dat de Koreanen hard starten, maar ons doel was om een vlakke race te rijden. Het is kicken dat we dan ook nog een olympisch record rijden."

Blokhuijsen en Verweij pakten hun eerste gouden plak ooit op de Spelen. "Hier hebben we vier jaar lang naartoe gewerkt", zei Blokhuijsen. "We hebben onze individuele routes opzij gezet om hier te presteren. Dan is het mooi dat je in de finale je beste race schaatst."

Verweij zat bij de vorige Spelen nog niet bij de selectie voor de ploegenachtervolging. "Ik heb eigenlijk altijd in een winnend team gezeten. Dat heb ik hier mooi doorgetrokken" zei Verweij, die eerder op de Spelen op drieduizendste van een seconde het goud op 1.500 meter miste. "Hier doe je het voor, dit gevoel."

FOK!toen: Het bombardement van Nijmegen

Vandaag is het alweer 70 jaar geleden dat Nijmegen getroffen werd door een verwoestend bombardement. Dinsdag 22 februari 1944 zou voor veel landgenoten de zwartste dag in de Tweede Wereldoorlog worden, toen vier Nederlandse steden getroffen werden door een plotselinge reeks volstrekt zinloze bombardementen, tot grote verbijstering van het volk uitgevoerd door eskaders van onze bondgenoot Amerika. Bij het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944 verloren meer dan 800 Nijmegenaren het leven en veel van het oude hart van de stad werd verwoest. Hoe kon het zover komen?

Uit het Dagblad van het Zuiden van 24 februari 1944 2
Uit het Dagblad van het Zuiden van 24 februari 1944

Operatie Argument
Voor de oorzaak van de bombardementen van Nijmegen, Arnhem, Enschede en Deventer moeten we terug naar oktober 1943. In die maand werd een plan bekendgemaakt waarbij de geallieerde luchtmacht een grootse aanval zouden uitvoeren op Duitsland, om de gehele vliegtuigindustrie te vernietigen. Er was duidelijk veel vertrouwen in het resultaat van deze luchtactie en de Amerikaanse luchtmacht was bereid om driekwart van haar vliegtuigen en bemanning te offeren voor deze kwestie.

De verwezenlijking van het plan was in grote mate afhankelijk van het weer. Operatie Argument zou alleen doorgezet kunnen worden als het helder vliegweer was en ook het doelgebied niet onder een wolkendek verborgen lag. Dit waren omstandigheden die vrij zelden voorkwamen en zo werd er vanaf dat moment constant rekening gehouden met het feit dat de operatie elk moment kon gaan plaatsvinden. In eerste instantie werd het idee geopperd om de lokale bevolking te waarschuwen met strooibiljetten, maar men zag daar vanaf omdat dan ook de vijand op de hoogte zou zijn van de komende situatie.

Uit het weekblad van de NSB (Volk en Vaderland) van 25 februari 1944
Uit het weekblad van de NSB (Volk en Vaderland) van 25 februari 1944

De doelen
Bij de voorbereidingen van D-day hadden de geallieerden ontdekt dat het vrij essentieel zou zijn om eerst de Duitse Luchtmacht te verzwakken. Hiervoor werd Operatie Argument bedacht. Het doel van de operatie was het uitschakelen van grote industriële complexen. Zo hadden de RAF en de USAAF hun vizier gericht op steden als Leipzich, waar de grootste productiefabriek van de Messerschmitt 109 toestellen stond en een belangrijke kogellagerfabriek. Daarna zou het de beurt zijn aan de complexen Oscherleben, Ascherleben, Gotha en Halberstadt, waar een- en tweemotorige jachtvliegtuigen werden gemaakt. Ook stond de stad Bernburg, waar de Junker Ju-88 voor de Luftwaffe werden geassembleerd, op de lijst van doelwitten, net als Stuttgart, waar een enorme kogellagerfabriek stond, die al meerdere malen was aangevallen.

Operatie Big Week
Op 20 februari begon operatie Big Week. Hoewel de weersvoorspellingen voor die dag goed waren, ging het eigenlijk al heel snel mis: door het hoge wolkendek konden de vliegtuigen niet goed verzamelen en raakten veel vliegers elkaar al vlak na het opstijgen kwijt. Een groot deel van de deelnemende vliegtuigen besloten ook al na een kwartier om de missie af te breken. Toen bleek er nog een groot probleem te zijn. De Amerikaanse luchtmacht gebruikte een storingsapparaat genaamd Mandrell om de Duitse radar in de war te brengen. Het apparaat had echter de nare eigenschap om ook het communicatieverkeer tussen de verschillende USAAF eenheden te verstoren. Hierdoor ontvingen sommige eenheden niet de 'recall' en gingen door met de geplande aanval.

Het grootste probleem was echter de vastzittende zendsleutel van een van de radiotelegrafisten. Hierdoor bleef deze op zenden staan en drukte zo anderen die in de buurt vlogen weg, zodat deze niet in staat waren om hun order te bevestigen. Ook waren er de nodige sneeuwstormen die het radioverkeer stoorden. Als gevolg hiervan ontvingen sommige toestellen hun 'recall' eerder dan anderen en gingen op zoek naar een geschikt doelwit. Door het dikke wolkendek boven Duitsland hadden de navigators geen idee waar ze zich bevonden. Toen het landschap door de wolken te zien was hadden de mannen geen idee dat ze alweer boven Nederland vlogen.

Uit het Dagblad van het Zuiden van 24 februari 1944
Uit het Dagblad van het Zuiden van 24 februari 1944

Het bombardement op Enschede
De 448ste Bombardementsgroep was gestationeerd in het plaatsje Seething, in het Engelse graafschap Norfolk. De groep had op 22 december 1943 haar eerste missie gevlogen en had zodoende nog maar weinig ervaring. Op 22 februari was het de 448ste Bombardementsgroep die gedurende de gehele missie keurig in formatie bleef en die ook als enigen een aanval 'als uit het boekje' hadden uitgevoerd. Op weg naar Gotha had de eenheid dan ook maar weinig last gehad van afweergeschut en luchtverdediging.

Na de 'recall' bogen zowel de 448ste als 93ste Bombardementsgroep af richting het noorden. De toestellen gingen op zoek naar geschikte militaire doelen. Vliegende boven Haaksbergen zagen de bemanningen van de vliegtuigen in verte een stad liggen waarvan men dacht dat het Münster moest zijn. In dat geval was de stad waarboven men op dat moment vloog Dülmen. Op een koers van 50° vloog het eskader richting Enschede. Nieuwsgierige Enschedeërs kwamen naar buiten om te kijken hoe de geallieerden de mof aan zouden pakken maar tot hun grote schrik zagen ze dat de geallieerde strijdkrachten de stad bombardeerden.

In totaal verschenen 35 Liberators boven de stad waarvan 31 hun dodelijke lading afwierpen. Elk toestel had 12 clusterbommen van het type M-17 (brandbommen) aan boord. Elke cluster bestond uit 110 staafbommen van zo'n 2 kilo per stuk. In totaal werden er 362 clusters afgeworpen en kwamen er zo'n 39820 van deze brandbommen op Enschede terecht. Ook werd de stad geraakt door een vijftal brisantbommen, zogenaamde 500-ponders.

Omdat de stad op 10 oktober 1943 ook al eens 'per ongeluk' was aangevallen waren veel inwoners op de hoede bij het horen van vliegtuigen. Mede hierdoor zouden honderden mensenlevens gespaard blijven. Het noordelijke deel van de stad, de wijk Pathmos en de binnenstad stonden in lichterlaaie. Overal braken grote branden uit en de brandweerkorpsen uit Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Haaksbergen en Deventer moesten machteloos toezien hij de oude panden door het vuur verteerd werden. In totaal vallen in Enschede 40 doden en 41 zwaargewonden. In totaal is Enschede tijdens de Tweede Wereldoorlog 61 keer gebombardeerd, waarbij 356 mensen om het leven zouden komen.

Uit de Leeuwarder Courant van 26 februari 1944
Uit de Leeuwarder Courant van 26 februari 1944

Het bombardement op Arnhem
Luitenant Henderson was met een divisie van 34 Liberators op weg naar Gotha toen de straalblauwe lucht veranderde in een dicht wolkendek. Hierdoor was oriëntatie op de grond niet meer mogelijk. De vliegtuigen zwenkten af naar het noorden om daar op zoek te gaan naar een geschikt doelwit. Nog steeds denkend dat ze boven Duitsland vlogen zagen de piloten een stad aan een rivier met bruggen en besloten om deze aan te vallen. Op het moment dat de vliegtuigen een teken kregen om hun bommenluiken te openen moesten ze opeens gedwongen een bocht naar rechts maken, omdat ze werden gehinderd door een andere groep B-24 bommenwerpers. Deze hadden het druk met het bombarderen van een vliegveld bij een (vermeende) Duitse stad. Dat bleek later Deventer te zijn.

Henderson stond op het punt om met zijn eenheid naar huis te keren toen ze door gaten in het wolkendek een andere stad zagen liggen met bruggen en opslagplaatsen. Kapitein Schmidt, de aanvalsleider van de eenheid, besloot om tot de aanval over te gaan en zette daarbij een derde van zijn eskader in. Vanaf een hoogte van vijf kilometer wierpen twaalf bommenwerpers hun lading van twaalf 500-ponders op het doel. Een deel van de gasfabriek, de Rijnwijk en een stuk industriegebied werden door de bommenregen verwoest. Ook vielen er een aantal bommen in een aantal straten in Arnhem-Zuid. In totaal zouden er 57 doden vallen.

Uit het Rotterdamsch nieuwsblad van 26 februari 1944
Uit het Rotterdamsch nieuwsblad van 26 februari 1944

Het bombardement op Nijmegen
Na de aanval op Arnhem bestond de eenheid van Henderson nog uit een twaalftal vliegtuigen, uitgebreid met een tweetal bommenwerpers van de 453e Bombardementsgroep, die hun eigen eenheid waren kwijtgeraakt en zodoende aansluiting hadden gezocht bij Henderson. De mannen hadden nog steeds niet in de gaten dat ze boven Nederland vlogen en Schmidt gaf opdracht om het nieuwe doel aan te vallen, waarvan men pas later te horen kreeg dat dit de stad Nijmegen was geweest.

Toen de vliegende forten op de middag van 22 februari over de stad vlogen ging in Nijmegen het luchtalarm af, maar de inwoners van de stad schrokken daar niet echt van. Ze woonden tenslotte vlakbij de Duitse grens en de Nijmegenaren hadden al regelmatig dekking moeten zoeken voor overvliegende gevechtsvliegtuigen. Een uur daarna, om 13.16 uur, werd het sein 'veilig' gegeven en stroomde het volk de straten weer op vanuit de schuilkelders. Het was op dat moment dat de geallieerden hun vernietigende lading op de stad lieten vallen.

De bommenwerpers in de formatie van Henderson wierpen in totaal 144 500-ponds brisantbommen en 426 20-ponds splinterbommen af, waarbij de splinterbommen neer zouden komen in het stationsgebied van Nijmegen. Door rondvliegende staalsplinters vielen in de eerste minuut van het bombardement al een enorm aantal doden en zwaargewonden. De bommenregen trok een alles vernietigend spoor door de hele stad. Door omgevallen kacheltjes ontstonden op vele plaatsen brandjes, die al snel uitgroeiden tot een hels inferno waarbij complete straten in de hens stonden. Bij de Gasfabriek werd een hoofdleiding van de waterleiding getroffen, zodat men ook nog eens zonder bluswater zat.

De straten lagen bezaaid met doden en gewonden en ook een kleuterschool was geraakt door een voltreffer. Hierbij waren een achttal zusters en ongeveer twintig kleine kinderen omgekomen. Mensen moesten radeloos toekijken hoe ze hun hele hebben en houden verloren aan het oorlogsgeweld. Het zou nog drie dagen duren voordat de branden in de oude stad gedoofd waren. Bij het bombardement van Nijmegen zouden meer dan 800 mensen om het leven komen. Ondertussen liet een Amerikaanse piloot aan de thuisbasis weten dat er weer met succes een Duitse stad was platgegooid.

Nazi propaganda poster 1944
Nazi propaganda poster 1944

Foutje of bewust bombardement?
Direct na het afschuwelijke bombardement wisten de Duitsers te melden dat de in ballingschap verkerende Nederlandse regering toestemming had gegeven voor het bombardement van de Nederlandse steden. Ondanks het sterke staaltje propaganda werden de geallieerde bevrijders maanden later alsnog met open armen in de stad ontvangen. Wat het precieze motief voor het bombardement van de stad was, is tot op de dag van vandaag onduidelijk.

In eerste instantie werd aan een vergissing gedacht maar bij een onderzoek in 2006 kwamen een aantal nieuwe feiten naar boven. Zo waren er veel getuigen die vliegtuigen laag hadden zien overkomen, die een goed zicht moeten hebben gehad op de stad die ze platgooiden. Waarom werd het strategische doelwit de Waalbrug ongemoeid gelaten? Het onderzoek toonde ook aan dat er ook in België en Frankrijk bewust burgerdoelen waren bestookt als voorbereiding voor D-day.

De Fatale Aanval van Brinkhuis
De Fatale Aanval van Brinkhuis

Ook Joost Rosendaal, docent geschiedenis aan de Radboud Universiteit, heeft in 2009 onderzoek gedaan naar deze fatale dag in 1944 en komt tot de conclusie dat het bombardement geen vergissing kan zijn geweest. Zijn rapport is hier in pdf-formaat terug te lezen. Mocht je nog meer over het bombardement van Nijmegen willen lezen, dan is deze online publicatie van het boek De Fatale Aanval van Alfons E. Brinkhuis een absolute aanrader, met hartverscheurende verhalen van ooggetuigen van deze inktzwarte dag in februari 1944.

Veiligheidsraad: voor heel Syrië hulp

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag unaniem ingestemd met een resolutie die van Syrië eist dat overal in het land humanitaire hulp wordt toegelaten.

Rusland en China schaarden zich zaterdag aan de zijde van de andere leden van de Veiligheidsraad en steunden de resolutie. Die eist van de regering van president Bashar Assad dat burgers geholpen worden.

Er wordt in de resolutie niet met sancties gedreigd, maar de Veiligheidsraad spreekt wel van 'verdere stappen' als zij niet wordt nageleefd.

Dichter Leo Vroman overleden (98)

Dichter Leo Vroman is zaterdag in zijn woonplaats Fort Werth in de Amerikaanse staat Texas overleden. Dat maakte zijn uitgeverij Querido zaterdag bekend. Vroman is 98 jaar geworden.

De in Gouda geboren Vroman was bioloog en tekenaar, maar is in Nederland vooral bekend om zijn dichtwerk. Hij publiceerde meer dan vijftig dichtbundels en zijn werk werd met prestigieuze prijzen bekroond, waaronder de P.C. Hooftprijs voor poëzie.

Uitgever Annette Portegieslaat liet in een verklaring weten bedroefd te zijn over het overlijden van Vroman. "Hij is Querido bijna zeventig jaar trouw gebleven en was voor vier generaties uitgevers en redacteuren een lieve vriend, die vanuit de Verenigde Staten wekelijks, en nadat hij op internet actief was geworden zelfs vrijwel dagelijks, met de uitgeverij in contact stond. Zijn dood vervult ons met diepe melancholie."

[Bundesliga] HSV verslaat Dortmund na ontslag Van Marwijk

Hamburger SV heeft in de eerste wedstrijd zonder Bert van Marwijk voor een stunt gezorgd. De nieuwe trainer Mirko Slomka debuteerde zaterdag met een 3-0 thuiszege op Borussia Dortmund. Petr Jirácek opende de score kort voor rust. Na de thee sloeg Pierre-Michel Lasogga toe, waarna het via Hakan Calhanoglu in blessuretijd zelfs nog 3-0 werd.

HSV had de laatste zeven duels in de Bundesliga verloren. Na de nederlaag bij hekkensluiter Eintracht Braunschweig (2-4) vorige week moest Van Marwijk het veld ruimen. Door de uitstekende start van zijn opvolger klimt HSV naar de zestiende plaats. Met die plek is de club nog wel veroordeeld tot de nacompetitie, maar ontloopt het rechtstreekse degradatie.

Rafael van der Vaart was er niet bij tegen Dortmund, dat derde blijft achter koploper Bayern München en Bayer Leverkusen. De 31-jarige middenvelder kampt met een enkelblessure.

Gertjan Verbeek won voor eigen publiek met 2-1 van Eintracht Braunschweig. Na een rode kaart voor Per Nilsson en de openingsgoal van Dominick Kumbela leek Verbeek een donkere middag tegemoet te gaan. Via Hiroshi Kiyotake en Tomá? Pekhart werd het tij direct na rust echter gekeerd. Braunschweig deed zichzelf wel te kort door twee strafschoppen te missen.

Nürnberg staat nu veertiende in de Bundesliga, maar het heeft nog altijd maar een punt voorsprong op onder meer HSV en vijf op Braunschweig.

Paul Verhaegh scoorde voor FC Augsburg tijdens de 4-2 uitzege bij SC Freiburg. De Nederlandse verdediger maakte er in de 78e minuut 2-2 van, waarna Augsburg in de slotfase de drie punten pakte.

Overige uitslagen Bundesliga:

Borussia Mönchengladbach - Hoffenheim 2-2

VfB Stuttgart - Hertha BSC 1-2

Tweehonderd man bij pedoprotest

Op een demonstratie tegen pedofiel Benno L. in Leiden zijn zaterdagmiddag tussen de honderd en tweehonderd mensen afgekomen. Dat is te zien op beelden van Omroep West. Er worden spandoeken meegedragen en de politie houdt een oogje in het zeil. De betogers lopen een andere route dan aanvankelijk gepland, omdat ze wegens een samenscholingsverbod niet bij het huis van L. mogen komen.

De demonstranten kwamen bjieen bij een zwembad en liepen richting het huis van L., maar mogen niet bij de veroordeelde pedoseksueel in de straat komen.

Een week geleden werd bekend dat L. in Leiden woont. Ondanks protest van omwonenden heeft burgemeester Henri Lenferink besloten dat L. mag blijven. Zijn huisvesting is wel aan voorwaarden verbonden. Zo staat hij in nauw contact met reclassering.

Mexicaanse drugsbaas opgepakt

De baas van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa, Joaquin 'El Chapo' Guzman, is door de Mexicaanse en Amerikaanse autoriteiten opgepakt. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse politie zaterdag gezegd. Guzman werd gearresteerd in een hotel in het Mexicaanse kuststadje Mazatlan.

Guzman wordt in de VS gezocht voor drugshandel en staat op de lijst met meest gezochte personen van de drugsbestrijdingsdienst DEA. Zijn drugsimperium strekt zich uit van Noord-Amerika tot Europa en Australië.

Het Sinaloa-kartel is verwikkeld in een bloedige drugsoorlog die delen van Mexico al jaren in zijn greep heeft.

Landstitel voor badmintonners VELO

De badmintonners van Van Zundert/VELO hebben zaterdag het landskampioenschap veroverd. In de Maaspoort in Den Bosch werd Dekker Almere afgetekend met 5-1 verslagen. De Wateringse club boekte zo zijn tiende landstitel.

Het mannendubbel Jim Middelburg en Russell Muns pakte het eerste punt voor VELO door Dave Khodabux en Alex Vlaar met 21-12 en 21-6 te verslaan. Yvonne de Sie en Cheryl Seinen zorgden echter even later voor een gelijke stand na een 21-16 en 22-20 zege op Wendy Slaats en Myke Halkema.

Het mannenenkelspel tussen Dicky Palyama en Justin Teeuwen bleek de sleutelpartij. De gelouterde Palyama had zijn handen vol, maar won uiteindelijk met 23-21 en 21-14. Ya-Lan Chang uit Taiwan won vervolgens namens VELO met 21-8 en 21-16 van Manon Sibbald.

Het winnende punt kwam van het racket van Rikkert Suijkerland. Hij versloeg Stephan Branderhorst met 21-16 en 21-19. Lisa Malaihollo maakte het VELO-feestje compleet. Zij klopte Rachel Howard uit Engeland met 21-11 en 25-23.

Contador wint voor Costa en Kwiatkowski in Algarve

Alberto Contador heeft zaterdag de vierde en voorlaatste etappe in de Ronde van Algarve gewonnen. De voormalig Tour de France-winnaar bleef op de slotklim Alto do Malhao wereldkampioen Rui Costa en klassementsleider Michal Kwiatkowski voor. Voor de Spanjaard van Tinkoff-Saxo is het de eerste overwinning van het seizoen.

De 31-jarige Contador finishte drie seconden voor Costa. Kwiatkowski kwam op tien seconden over de streep. De Pool verdedigt in de slotrit, die een vlakke finale kent, een voorsprong van zestien tellen op Contador en 29 op de Portugees. Kwiatkowski greep donderdag de macht en verstevigde zijn leidende positie een dag later door de winst in de tijdrit.

Wilco Kelderman blijft redelijk in het spoor van de grote kanonnen. De 22-jarige Belkin-renner kwam zaterdag als zestiende over de streep 27 seconden achter Contador. In het klassement staat hij vijfde op 1.29 minuten.

[Six Nations] Dropgoal bezorgt Schotland de overwinning

Met een dropgoal van Duncan Weir in de laatste minuut hebben de rugbyers van Schotland Italië verslagen. In het Stadio Olympico te Rome werd het 20-21. Schotland pakt daarmee hun eerste overwinning na twee nederlagen tegen Ierland en Engeland. 

Een try, conversie en twee strafschoppen van Tommaso Allan gaf Italië bij rust een 13-3 voorsprong. Greig Laidlaw zette daar één benutte strafschop tegenover. Hoewel Schotland in de beginfase beter was leverde dat geen punten op. 

Na de rust lukkte het wel. Alex Dunbar maakte twee trys en Duncan Weir benutte één conversie nadar Laidlaw al gewisseld was. Laidlaw miste de eerste conversie. Het stond 13-18 voor Schotland. Italië pakte twee minuten later direct de voorsprong terug. Luciano Orquera kon aan de rechterkant van het veld met de bal kon doorlopen. Via aanvoerder Sergio Parisse kwam de bal bij Joshua Furno die uiteindelijk de try maakte. Orquera benutte daarna de conversie. 

Schotland kreeg in de laatste minuut de schrum mee. De bal belandde bij Chris Cusiter en met nog vijftien tellen op de klok speelde hij de bal naar Weir. De fly-half dacht niet na en schoot de bal direct tussen de palen. Dit betekende een domper voor 60.000 toeschouwers in Rome. 

Het is de eerste Schotse overwinning in Rome op Italië sinds 2006. Schotland doorbreekt ook hun negatieve uitreeks. De voorgaande acht uitduels werden verloren. 

[upd] Joelia Timosjenko is vrij

Voormalig premier van Oekraïne en icoon van de oppositie Joelia Timosjenko is zaterdag vrijgelaten uit de gevangenis in Charkov. Dat heeft haar woordvoerster Natasja Lysova gezegd.

Timosjenko is de aartsrivaal van president Viktor Janoekovitsj. Haar arrestatie in 2011 en daaropvolgende veroordeling voor ambtsmisbruik werden beschouwd als politieke wraakoefening.

Het Oekraïense parlement stemde vrijdag voor de vrijlating van Timosjenko.

Update 16.40 uur:
Een woordvoerder van Timosjenko heeft ontkend dat ze nu al vrij is. De eerdere berichtgeving bleek te gaan over het feit dat het parlement de noodzaak voor presidentiële goedkeuring heeft geschrapt.

Update 17.25 uur:
Joelia Timosjenko is zaterdag in Charkov vrijgelaten uit het ziekenhuis waar ze gevangen werd gehouden. Dat heeft haar politieke partij bekendgemaakt. Timosjenko heeft twee jaar gevangengezeten.

Timosjenko verliet het ziekenhuis in een rolstoel en vertrok in een zwarte auto. Ze is onderweg naar de hoofdstad Kiev om zich daar aan te sluiten bij de betogers op het Onafhankelijkheidsplein.

Timosjenko is de aartsrivaal van president Viktor Janoekovitsj. Haar arrestatie in 2011 en daaropvolgende veroordeling voor ambtsmisbruik werden beschouwd als politieke wraakoefening.

Wüst beste olympiër na achtervolgingsgoud

Ireen Wüst is na het veroveren van goud op de ploegenachtervolging de beste Nederlandse olympiër aller tijden. Met vier gouden, drie zilveren en een bronzen plak passeert ze zwemster Inge de Bruijn. Zij haalde ook vier keer goud, maar slechts twee keer zilver. Ook pakte ze twee keer brons.

Leontien van Moorsel, Charles Pahud de Mortanges en Fanny Blankers-Koen wonnen ook vier keer goud. Wielrenster Van Moorsel voegde daar een keer zilver en een keer brons aan toe. Ruiter Pahud de Mortanges pakte ook een zilveren plak. Atlete Blankers-Koen won in haar olympische loopbaan louter goud.

De meeste medailles werden gewonnen door dressuuramazone Anky van Grunsven. Zij won drie keer goud, vijf keer zilver en een keer brons voor een totaal van negen plakken. Wüst en De Bruijn staan op acht medailles.

Ireen Wüst met de gouden medaille op de 3000 meter in Sochi (PRO SHOTS/ANP)
Ireen Wüst met de gouden medaille die ze won op de 3000 meter in Sochi (PRO SHOTS/ANP)

Vervolg The Lego Movie krijgt releasedatum

Voordat de eerste Lego-film uit was gekomen, was het vervolg al aangekondigd. Nu heeft dit vervolg ook een releasedatum gekregen. The Lego Movie 2 komt op 27 mei 2017 uit in de Amerikaanse bioscopen.

The Lego Movie blijkt een daverend succesnummer. De film heeft na twee weken release al meer dan 200 miljoen dollar in het laatje gebracht. En daarin is de merchandise die aan de film verbonden niet meegeteld.

In de film wordt het doodgewone Lego-poppetje Emmet Brickowoski per ongeluk aangezien voor het Lego-poppetje dat de wereld van de ondergang moet redden. Dit levert (uiteraard) hilarische perikelen op.

Filmposter The LEGO MovieFilmposter The LEGO Movie

Kramer heeft niets tegen Bergsma

Sven Kramer werd vanmiddag met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij olympisch kampioen op de achtervolging. Na afloop van de gouden race blikte de Fries terug op het incident met Jorrit Bergsma. Kramer benadrukte dat er tussen hem en Bergsma onderling niets speelt.

"Wij hebben niets tegen Jorrit, in tegendeel zelfs. Het is niets persoonlijks, er is geen vete, niets," zo zei Kramer tegenover de camera's van de NOS.

Jan Blokhuijsen zei dat hij niet snapt wat er aan de hand is. "Ik begrijp het niet, maar het is gebeurd en wij zijn ons op onszelf blijven focussen."

'PVV doet bijna niks'

Volgens VVD-senator Heleen Dupuis is de PVV bijzonder passief en voornamelijk afwezig in de Eerste Kamer. De partij 'is er vaak niet, meldt zich bijna overal bij af, doet weinig mee en komt niet goed met argumenten'. Ze noemt de club van Wilders 'een partij die heel weinig bereid is mee te werken aan allerlei maatschappelijke projecten'. De politica deed haar uitspraken in het radioprogramma De Ochtend van Vier.

Dupuis verwijt de PVV bovendien de politieke voortgang te frustreren. "Dat betekent dat een groep van tien mensen op de 75 in de Eerste Kamer eigenlijk voortdurend een spaak in het wiel steekt", zei Dupuis. "Het is wel een beetje verontrustend als straks deze partij de grootste zou worden."

De VVD-senator constateert dat de PVV zich alleen maar op 'het sluiten van de grenzen' en Europa richt. "Je ziet eigenlijk voor het eerst in Nederland dat de democratie ook nadelen heeft. We hebben een politiek systeem waarvan we weten dat het het minst slechte is en we zien dat het ook problemen geeft."

Timmermans begint bezoek Australië en Nieuw-Zeeland

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) reist zaterdag naar Australië en Nieuw-Zeeland voor een vijfdaags werkbezoek. Doel is de goede banden met de twee landen verder aan te halen en zakelijke mogelijkheden te bekijken. Hij zal onder meer spreken met zijn collega-ministers van buitenlandse zaken en andere politici.

Ook zal Timmermans spreken met leden van de Nederlandse gemeenschappen, die ruim vertegenwoordigd zijn in beide landen. In Nieuw-Zeeland zal de minister in Auckland, de grootste stad van het land, een krans leggen bij het Nieuw-Zeelands/Nederlands oorlogsmonument. In Australië opent hij in de hoofdstad Canberra het vernieuwde Nederlandse ambassadegebouw en bezoekt hij in Melbourne een centrum voor ouderenzorg met veel Nederlanders.

Het bezoek duurt tot donderdag.

Russen sluiten biatlon af met estafettegoud

De Russische biatleten hebben op de valreep toch een gouden medaille gewonnen. De mannen waren in de estafette het sterkste team, waardoor slotloper Anton Shipulin onder luid gejuich als eerste over de finish kwam. Het zilver ging naar het geplaagde Duitse team, voor de Oostenrijkers.

Na de eerste groep lopers gingen de Noren aan de leiding. Tarjei Bø wist tien maal het doel te raken en had dus geen enkel extra patroon nodig. Ook de Duitser Erik Lesser was foutloos, maar op de ski's moest hij wel tien seconden toegeven, waardoor hij als tweede wisselde. Op korte afstand volgden ook de Russen met Alexei Volkov, de Amerikaan Lowell Bailey en Christoph Sumann voor Oostenrijk.

Noorwegen wist de leiding in de tweede groep vast te houden. Dit keer was het Johannes Thingnes Bø, het jongere broertje van Tarjei, die de leiding uit wist te breiden. Evenals de Duitser Daniel Böhm had hij één extra patroon nodig, maar op de ski's was de Noor sneller. Noorwegen wisselde hierdoor als eerste, op twintig seconden gevolgd door de Duitsers. Kort daarachter kwamen Evgeniy Ustyugov namens Rusland, Dominik Windish voor Italië, de Sloveen Jakov Fak en de Oostenrijker Daniel Mesotitsch.

De derde Noor was Ole Einar Bjørndalen. Bij zijn eerste schietbeurt schoot hij in rap tempo alles raak, waardoor hij ruim twintig seconden eerder vertrok dan de rest. Achter hem volgde Dmitry Malyshko voor Rusland, samen met Simon Eder en Arnd Peiffer namens Oostenrijk en Duitsland. Ook bij zijn, waarschijnlijk, laatste olympische schietbeurt was hij ongenaakbaar. De oude rot was echter niet snel genoeg op de ski's, waardoor hij vrijwel gelijk wisselde met Peiffer. Rusland, Slovenië en Oostenrijk volgden op een kleine twintig seconden.

Vervolgens was het de beurt aan de slotlopers, Emil Hegle Svendsen voor Noorwegen en Simon Schempp namens Duitsland. Bij de eerste schietbeurt bleven beiden niet foutloos, net als Anton Shipulin uit Rusland en Dominik Landertinger uit Oostenrijk. Met vier man ging het richting de beslissende vijf schoten. Svendsen bezweek onder de druk en verloor zelfs het podium uit zicht, maar Schempp en Shipulin bleven foutloos en gingen de strijd om het goud aan. Schempp probeerde weg te komen van zijn medekoploper, maar slaagde daar niet in. Honderd meter voor de finish gaf de Duitser het op, tot groot genoegen van het Russische publiek. Landertinger wist voor Oostenrijk het brons over de finish te lopen.

[upd] Janoekovitsj moet veld ruimen

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is niet van plan af te treden. Dat zei hij zaterdag in een verklaring op de televisie. Hij beschuldigde zijn politieke opponenten ervan een staatsgreep te willen plegen en vergeleek de politieke crisis in zijn land met de opkomst van de nazi's in het Duitsland van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Uren nadat Janoekovitsj en oppositieleiders vrijdag hun handtekeningen onder een akkoord over het beëindigen van de crisis hadden geplaatst vertrok de president naar de oostelijke stad Charkov, waar zijn machtsbasis ligt.

Janoekovitsj' vertrek naar Charkov wordt door velen niet los gezien van de ontwikkelingen van vrijdag. Oppositieleiders tekenden een akkoord met de president dat een uitweg moet bieden uit de politieke crisis in het land. De betogers die de afgelopen week op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev hevige strijd leverden met ordetroepen lieten echter weten alleen met het onmiddellijke vertrek van Janoekovitsj als president genoegen te nemen.

Update 16.35 uur
Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag gestemd voor het aftreden van president Viktor Janoekovitsj. Daarnaast besloot de Rada nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Die moeten op 25 mei worden gehouden.

Bejaarden botsten op trein

Een auto met twee ouderen, vermoedelijk een echtpaar, is zaterdagmiddag bij Oudesluis gebotst op een trein. De man en de vrouw moesten door de brandweer uit de zwaar gehavende auto worden gehaald. Zeker een van hen was volgens een woordvoerder van politie nog aanspreekbaar, maar details over hun toestand zijn niet bekend.

Het ongeluk gebeurde rond 13.15 uur op een bewaakte spoorwegovergang in de Noord-Hollandse plaats. De auto reed met de voorkant tegen de trein, maar werd niet meegesleept. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk.

Nederlandse schaatsers verbreken langlaufrecord Noren

De Nederlandse schaatsploeg heeft bij de Olympische Winterspelen in Sochi gezorgd voor een bijzonder record. Minimaal één Nederlandse schaatser belandde op elke afstand en elk onderdeel op het podium.

Tot nu toe was het Noorwegen die bovenaan de lijst stond. Bij de Winterspelen van 2002 was het Scandinavische land erg succesvol bij het langlaufen. De Noren haalden toen medailles op tien langlaufonderdelen.

Nederland wist op alle twaalf onderdelen bij het langebaanschaatsen in Sochi een plak te behalen.

De eerste drie medailles die Nederland binnensleepte deze Winterspelen. Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Jorrit Bergsma met hun sweep op de 5000 meter (PRO SHOTS/ANP)
De eerste drie medailles die Nederland binnensleepte deze Winterspelen. Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Jorrit Bergsma met hun sweep op de 5000 meter (PRO SHOTS/ANP)

Wüst, Leenstra en Ter Mors pakken goud

De Nederlandse achtervolgingsploeg schaatsen bij nde vrouwen bestaande uit, Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors hebben voor het achtste goud gezorgd. De dames versloegen het Poolse team wat al tevreden was met zilver. Lotte van Beek zal ook een medaille in ontvangst nemen vanwege haar optreden in de kwartfinales.

Het brons gaat naar de Russische ploeg. Zij versloegen Japan met een ruime voorsprong. 

Voor Wüst betekent dit dat zij nu de beste Olympiër bij de vrouwen is, voor Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel.

De Nederlandse dames zijn dolblij met de gouden medaille bij de achtervolging (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
De Nederlandse dames zijn dolblij met de gouden medaille bij de achtervolging (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Magnetron in de fik: 11 woningen ontruimd

In Leiderdorp zijn zaterdagmiddag 11 woningen in een verzorgingshuis ontruimd nadat een magnetron in brand was gevlogen. Door de enorme rookontwikkeling ademden vijf mensen rook in. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. De andere twee konden ter plekke worden behandeld.

De brand bij de instelling aan het Klaprooskamp brak uit in een keuken op de eerste etage. Verschillende ambulances rukten uit. Volgens een woordvoerder was de brand snel onder controle, maar is het nog onduidelijk wanneer de bewoners terug naar huis kunnen.

Brand in magnetron: 11 woningen ontruimd
Dit is een brandweerauto (Foto: ANP)

Graaien mag weer bij Engelse bank HSBC

De Britse bank HSBC heeft de bonuspot voor 2013 uitgebreid naar 2,4 miljard pond (2,9 miljard euro). De bank maakt de verhoging van het budget voor bonussen over vorig jaar maandag bekend bij de publicatie van de jaarcijfers. Dat schrijft Sky News zaterdag op basis van anonieme bronnen.

Over 2012 betaalde HSBC, dat van oorsprong uit Hong Kong en Shanghai komt, nog 2,2 miljard pond aan bonussen. De bank schrijft volgens bronnen van Sky News een forse winststijging over 2013. De stijging van de winst zou een stuk hoger dan de stijging van het bonusbudget.

Barclays maakte eerder deze maand bekend de bonussen te verhogen met tien procent, eveneens naar 2,4 miljard pond. Dat kwam de bank op veel kritiek van politici en vakbonden te staan aangezien Barclays ook liet weten tien- tot twaalfduizend banen te willen schrappen. HSBC heeft mogelijk tweeënhalf keer zo veel winst behaald als Barclays en is financieel een stuk gezonder, zeggen de bronnen van Sky.

[PL] Chelsea in blessuretijd langs Everton

Chelsea heeft zaterdag een nipte overwinning geboekt op Everton. Frank Lampard maakte in de derde minuut van de blessuretijd uit een vrije trap de enige treffer van de wedstrijd. Chelsea blijft door overwinning koploper in de Premier League.

Everton, de nummer zes van de Engelse rangschikking, bleef door een aantal goede reddingen van keeper Tim Howard lang geloven in een gelijkspel. De doelman zag er echter niet goed uit bij het doelpunt van Lampard. Uit een vrije trap van grote afstand hinderde Chelsea-verdediger John Terry de goalie zodanig, dat die de bal in eigen doel tikte.

Chelsea heeft nu vier punten voorsprong op Arsenal en zes op Manchester City, dat wel nog twee duels tegoed heeft. Beide ploegen komen later op de dag in actie. Arsenal treft in eigen stadion Sunderland, terwijl City het in Manchester opneemt tegen Stoke City.

Rusland: oppositie Oekraïne schendt akkoord

De oppositie in Oekraïne heeft zich niet gehouden aan de voorwaarden van het akkoord dat het einde van de politieke crisis in het land moest inluiden. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd.

Lavrov heeft zijn collega's uit Duitsland, Frankrijk en Polen gevraagd hun invloed op de Oekraïense oppositie aan te wenden om de volgens hem uitzinnige betogers in Kiev in toom te houden.

Arrestaties na nachtelijke schietpartij Oosterhout

Bij een ruzie in Oosterhout is vrijdagnacht geschoten en gedreigd met een taser. Of er iemand gewond is geraakt is nog niet bekend. De Brabantse politie heeft drie mannen van 29, 32 en 38 jaar aangehouden. Wie er heeft geschoten is onduidelijk, laat de politie zaterdag weten.

In de wijk Slotjes werd rond 01.45 uur geruzied, vermoedelijk om iets in de relationele sfeer. Twee mannen sloegen een ruit van een voordeur stuk, deelden een klap uit aan de bewoner en gingen er daarna in een auto vandoor. Een buurman was op het rumoer afgekomen, maar werd met een stroomstootwapen verjaagd. Eenmaal binnen hoorde hij een schot.

De politie vond een kogelhuls op de stoep, maar trof geen slachtoffer aan. Twee van de vier ruziënde mannen waren er nog en zijn aangehouden, omdat niet duidelijk is wie heeft geschoten. Later in de nacht werd elders een derde verdachte opgepakt, vermoedelijk een van de twee gevluchte betrokkenen.

Er is nog geen vuurwapen gevonden. De politie stelt een buurtonderzoek in.

'Hogere opkomst bij stemmen via smartphone'

Van de mensen die niet van plan zijn te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen zou een derde dit wel doen als dat via internet of een smartphone kan. Zo'n maatregel zet veel meer zoden aan de dijk dan een langere openstelling van stemlokalen of verkiezingen in het weekeinde, concludeert I&O Research uit een peiling onder 10.500 kiezers.

De niet-stemmers geven ook aan dat ze eerder zouden gaan stemmen als politieke partijen zich duidelijker van elkaar onderscheiden, als de discussies begrijpelijker worden en als de gemeenteraadsverkiezingen tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen zouden plaatsvinden. Ook voeren ze als reden om niet te stemmen aan dat het ontbreekt aan goede lokale politici. Verder missen zij informatie over de standpunten van de partijen in hun gemeente.

Onder de niet-stemmers zitten relatief veel mensen van onder de 35 jaar en kiesgerechtigden met een relatief laag opleidingsniveau. Maatregelen zoals het mogelijk maken van stemmen in het weekeinde hebben volgens deze groep weinig zin. Ook het herinvoeren van de stemplicht zou weinig invloed op hen hebben.

Nederland Olympisch kampioen ploegenachtervolging

De Nederlandse heren achtervolgingsploeg in het schaatsen zijn Olympisch kampioen geworden. In de finale tegen Zuid-Korea ging het de eerste ronden gelijk op maar later werd er dan toch een voorsprong genomen van ruim twee seconden. Voor Nederland is dit het eerste goud opde Olympische Spelen op dit onderdeel. 

Het brons gaat naar Polen, die Canada versloeg in de B-finale. Noorwegen wordt vijfde, Rusland zesde, Amerika zevende en Frankrijk achtste.

De Nederlandse heren zijn dolblij met de gouden medaille bij de achtervolging (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
De Nederlandse heren zijn dolblij met de gouden medaille bij de achtervolging (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Oh ja. Update voor wie het nog niet doorhad: ook de Nederlandse vrouwenachtervolgingsploeg heeft goud gepakt.
Vlagsmiley NL

Langlaufer Hellner niet bij 50 kilometer-race

Langlaufer Marcus Hellner heeft zich met een blessure afgemeld voor de olympische 50 kilometer vrije stijl van zondag. De Zweed heeft te veel last van een voorhoofdsholteontsteking, zo maakte hij zaterdag bekend. Hellner pakte afgelopen zondag nog goud met het Zweedse team bij de estafette.

Hellner was eerder in Sochi al goed voor een zilveren medaille bij de skiatlon. Vier jaar geleden was hij met Zweden eveneens de sterkste in de estafette en won hij individueel goud op de 30 kilometer achtervolging.

Algerijnse president wil langer door

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika wil in de verkiezingen in april een nieuwe regeertermijn veiligstellen. Dat heeft premier Abdelmalek Sellal zaterdag gezegd. Bouteflika staat al drie termijnen aan het roer van het Algerijnse landsbestuur.

Bouteflika weet zich verzekerd van de steun van een groot deel van de bevolking, met name vanwege zijn inzet bij de strijd tegen islamitische extremisten. De president is al bijna drie decennia aan de macht. Toch lijkt de tijd langzaam maar zeker vat op hem te krijgen. Vorig jaar april werd de 76-jarige president getroffen door een beroerte.

De Algerijnse presidentsverkiezingen worden op 17 april gehouden.

Arsenal onthult standbeeld Bergkamp

Arsenal heeft zaterdag een standbeeld onthuld van de Nederlandse clublegende Dennis Bergkamp. Een grote groep mensen had zich verzameld bij het Emirates Stadium om de onthulling bij te wonen, zo meldt de Londense club op de website. Bergkamp zelf was ook aanwezig bij het grote moment.

"Ik ben enorm vereerd en trots op dit moment", zei de oud-aanvaller die elf seizoenen uitkwam voor de Gunners. "Iedereen weet dat ik van Arsenal hou en dat ik een geweldige tijd hier had. Het team was geweldig en we boekten veel successen. Voor mij en mijn familie was het een heel belangrijke en aangename periode in ons leven."

Het standbeeld stelt Bergkamp voor die hangend in de lucht een bal aanneemt. De sierlijke spits kwam in 1995 naar Londen en speelde 423 wedstrijden voor Arsenal, waarin hij 120 doelpunten scoorde. Bergkamp voegt zich met zijn standbeeld bij de clubiconen Thierry Henry, Herbert Chapman en Tony Adams die eerder al vereeuwigd werden.

Ken Friar was ten tijde van de komst van Bergkamp directeur van Arsenal. "Dennis heeft zo veel betekend voor de club. Hij heeft de fans getrakteerd op enkele van de meest opwindende voetbalduels die dit land ooit gezien heeft. Dit beeld vereeuwigt een publiekslieveling en een simpelweg unieke voetballer, wiens vaardigheid en bekwaamheid absoluut een genot waren om te aanschouwen."

Havik uit kippenhok bevrijd

In een kippenhok in Woudrichem heeft een agent zaterdagochtend een havik gevonden. De politie was getipt via het dierenalarmnummer 144. De roofvogel was niet gemerkt of gechipt en is vermoedelijk in het wild gevangen. De dierenpolitie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van het terrein waar de vogel werd gehouden.

De havik is overgebracht naar naar een opvangcentrum. Hoe het dier eraan toe is en of het weer kan worden vrijgelaten is onduidelijk.

Oranje bij EK-kwalificatie wél groepshoofd

Waar Oranje bij de WK-loting in pot 2 belandde en landen als België en Zwitserland in pot 1, zijn de rollen bij de loting voor het kwalificatietoernooi van het EK 2016 omgedraaid. Nederland is ingedeeld in pot 1, zo meldt De Telegraaf.

Daardoor ontloopt de ploeg Spanje, Duitsland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Rusland en Bosnië-Herzegovina, die ook in de hoogstgeklasseerde groep zijn ingedeeld. België en Zwitserland, bij de WK-loting nog ingedeeld in de hoogste pot, zakken naar pot 2. Anders dan bij het WK, waar de FIFA wereldranglijst de groepsindeling bepaalde, kijkt de UEFA bij de EK-kwalificatie naar de resultaten van de laatste drie grote toernooien.

Opvallende wijziging in de opzet van het kwalificatietoernooi. Ook het gastland, Frankrijk, wordt ingedeeld in de groepen. Michel Platini liet onlangs al weten dat zijn geboorteland zal deelnemen aan de kwalificatiecampagne, om te kunnen oefenen op respectabel niveau. De uitslagen van de duels met Frankrijk tellen niet mee voor de kwalificatie, omdat Les Blues als gastland automatisch gekwalificeerd zijn.

Een andere aanpassing is de 'Week van het Voetbal'. De voorbije edities van het WK werden kwalificatiewedstrijden op dinsdagen en vrijdagen afgewerkt. Richting het EK 2016 worden de duels verspreid van donderdag tot en met dinsdag. Op die manier kunnen fans meer verschillende wedstrijden zien.

Mysterieuze jongen houdt politie bezig

De politie in Eindhoven heeft vrijdagavond de handen vol gehad aan een mysterieuze, Engelstalige jongen (9). De speurtocht naar de herkomst van de knaap, die uit Spanje zei te komen, eindigde uiteindelijk in Duitsland. Dat meldde de politie zaterdag.

NS-personeel trof de jongen vrijdagavond aan op het station van Eindhoven. De NS'ers schakelden de politie in. De jongen hield zelf vol uit Spanje te komen, maar dat klopte niet. "Uit de tas van de jongen kwam vervolgens een briefje tevoorschijn met daarop de naam van een school in het Duitse Eschweiler, bij Aken", liet de politie weten. De meldkamer zocht contact met de politie in Aken, die bevestigde dat de jongen als vermist was opgegeven.

"Daarop is de jongen door de politiemensen naar de grens bij Heerlen gebracht, waar de Duitse politie al stond te wachten om de jongen over te nemen en naar huis te brengen", aldus de politie. Het is nog onduidelijk hoe de knaap in Eindhoven terecht is gekomen.

Cocu: "Bakkali moet leren leven als een prof"

Zo snel als hij opkwam, zo geruisloos verdween Zakaria Bakkali weer uit de basisopstelling van PSV. De voorbije weken maakte hij zelfs geen deel uit van de wedstrijdselectie. Het 18-jarige toptalent groeide bij de start van het huidige seizoen uit van jeugdspeler tot basisspeler bij PSV en Belgisch international.

Vervolgens kampte hij met een terugslag, die hem uiteindelijk zijn basisplaats kostte. Ondanks zijn vormdip wil PSV het tot medio 2015 lopende contract van Bakkali dolgraag verlengen. Zolang beide partijen echter geen akkoord hebben bereikt, houden diverse clubs verspreid over Europa hoop op zijn handtekening.

Phillip Cocu zou ervoor kunnen kiezen om Bakkali gedurende de contractonderhandelingen tevreden te houden met speeltijd, maar daar voelt de geplaagde trainer weinig voor. "We zijn PSV, hè. Wij gaan geen keuzes maken om iemand erbij te nemen, omdat er wordt gesproken over een contractverlenging", legt hij uit in De Telegraaf. "Je moet op basis van het vertoonde spel en je trainingen zelf een plaats in de selectie afdwingen."

Volgens Cocu moet de Belgische dribbelaar nog veel leren. "De concurrentie op bepaalde posities is groot. Zakaria is nog een jonge speler, die een aantal dingen moet oppakken. Die zich bewust moet worden van wat er wordt gevraagd voor het leven als een prof, zowel op het veld als erbuiten."

Dat neemt niet weg dat Bakkali de potentie heeft om een sleutelspeler te worden. "We zien in hem nog steeds een heel talentvolle speler, die in de toekomst door moet kunnen groeien tot een basisspeler van PSV", denkt Cocu. "Het signaal dat wij geven door het contract te willen verlengen en verbeteren, geeft aan, dat wij veel vertrouwen in hem hebben."

Mogelijk acties vrachtwagenchauffeurs

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen organiseren 15 maart vier protestbijeenkomsten in het land die mogelijk de opmaat vormen naar acties in het beroepsgoederenvervoer over de weg.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao liggen sinds vorige week stil. De ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) besloot de gesprekken niet voort te zetten nadat een overleg was verstoord door demonstranten. De werkgevers houden bovendien vast aan hun standpunt dat er geen ruimte is voor loonstijging.

Kaderleden van beide vakbonden hebben "het loonbod van 0 procent" zaterdag afgewezen en besloten de protestbijeenkomsten te organiseren, meldden de vakbondsbestuurders Egon Groen (FNV) en Tjitze van Rijssel (CNV) na afloop van de vergaderingen.

Mogelijk acties vrachtwagenchauffeurs
Mogelijk acties vrachtwagenchauffeurs (Foto: ANP)

Nieuwe minister binnenlandse zaken Oekraïne

Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag parlementariër Arsen Avakov benoemd tot minister van binnenlandse zaken. Hij zal de taken waarnemen tot er een nieuwe coalitieregering is gevormd, meldt het Oekraïense persbureau Interfax.

Avakov is lid van de partij van oud-premier Joelia Timosjenko en is afkomstig uit de stad Charkov. Die stad, in het oosten van het land, is een belangrijke machtsbasis van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

FOK!sport foto-onderschrift week 8

Elke maandag beginnen we de week hier op FOK!sport met een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Ouwesok met het volgende onderschrift: "Volgende keer toch maar inschrijven voor het Paren voor Kunstrijders"

De opgave van deze week:

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren in de eerste week van de Winterspelen aanwezig in Sochi. Ze bezochten de diverse onderdelen waaraan Nederlanders mee deden. Maar waar staan ze hier samen met chef de mission Maurits Hendriks nou precies naar te kijken? En waar hebben ze het over?
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren in de eerste week van de Winterspelen aanwezig in Sochi. Ze bezochten de diverse onderdelen waaraan Nederlanders mee deden. Maar waar staan ze hier samen met chef de mission Maurits Hendriks nou precies naar te kijken? En waar hebben ze het over?

Ruzie Apple en Samsung nog niet voorbij

Het slepende conflict over patenten tussen Samsung en Apple is nog altijd niet beslecht. De topmannen van beide bedrijven spraken in februari over schendingen van patentrechten nadat de rechter hen in januari tot een dialoog had gemaand. Die gesprekken leverden niets op, blijkt zaterdag uit Amerikaanse rechtbankdocumenten. Wel willen de bedrijven opnieuw om tafel.

Onder meer bestuursvoorzitter Tim Cook van Apple en diens collega van Samsung Shin Jong-Kyun troffen elkaar om de talrijke geschillen door te spreken tijdens een sessie die een dag duurde. Sinds 2011 voeren Apple en Samsung over de hele wereld juridische gevechten uit in strijd om dominantie in de smartphonemarkt.

Hoewel Apple en Samsung niet als vrienden uit elkaar gingen, gaven beide bedrijven aan open te staan voor nieuwe gesprekken. Als die ook op niets uitlopen dan beginnen het Amerikaanse en het Zuid-Koreaanse bedrijf eind maart aan een nieuwe rechtszaak in de VS. De rechtbank in San José wilde dat de technologiebedrijven schikkingsgesprekken zouden voeren om een nieuwe rechtszaak te voorkomen.

Bij de gesprekken waren meer afgevaardigden van beide bedrijven aanwezig, en een neutrale partij. In 2012 voerden de bedrijven ook al schikkingsgesprekken. Ook toen leverde dat niets op.

Ex-paus bij kardinalencreatie

Voormalig paus Benedictus XVI heeft zaterdag een zeldzame publieke opwachting gemaakt bij een ceremonie voor de creatie van kardinalen. Huidig kerkvader Franciscus begroette zijn voorganger in de Sint Pietersbasiliek met een omhelzing.

Benedictus verscheen met een kleine entourage in de kerk en werd door gelovigen in de kerkbanken met applaus en tranen verwelkomd.

Het is voor het eerst sinds het terugtreden van Benedictus dat de huidige en de voormalige kerkvader gezamenlijk een liturgische ceremonie bijwonen. Benedictus was de eerste kerkvorst in zeshonderd jaar tijd die voor zijn laatste ademtocht het pauselijk ambt verliet.

Jongen (15) alarmeert medereizigers bij brand Oostenrijk

Een Nederlandse 15-jarige jongen heeft in Oostenrijk mogelijk het leven van vijftien reisgenoten gered door hen te waarschuwen voor een brand. Hij schrok vrijdagnacht rond 03.30 uur wakker en merkte dat het vakantiehuis waar de groep in verbleef in brand stond, meldt de Oostenrijkse politie van de deelstaat Salzburger Land.

In het huis verbleven naast de jongen nog zeven jongeren en acht volwassenen uit Nederland. Iedereen kon het huis op tijd verlaten, niemand raakte gewond. Korte tijd later stond het huis volledig in brand. De politie onderzoekt waardoor de brand is veroorzaakt.

Sochi vandaag - zaterdag 22 februari

Vandaag breekt de eennalaatste dag van de Olympische Winterspelen in Sochi aan. Het snowboardtoernooi wordt afgesloten met de parallelslalom, waar twee Nederlandse deelneemsters aan meedoen. Bij het schaatsen kan Nederland twee gouden medailles pakken als beide ploegen de finale van de ploegenachtervolging winnen.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.15 uur Snowboarden Parallelslalom kwalificatierun vrouwen Nee
06.45 uur Snowboarden Parallelslalom eliminatierun vrouwen Nee
07.15 uur Snowboarden Parallelslalom kwalificatierun mannen Nee
07.45 uur Snowboarden Parallelslalom eliminatierun mannen Nee
10.15 uur Snowboarden Parallelslalom 1/8 finales mannen Nee
10.30 uur Langlaufen 30 kilometer vrije stijl vrouwen Ja
10.39 uur Snowboarden Parallelslalom kwartfinales mannen Nee
10.47 uur Snowboarden Parallelslalom halve finales mannen Nee
10.59 uur Snowboarden Parallelslalom small final run 1 mannen Nee
11.01 uur Snowboarden Parallelslalom big final run 1 mannen Nee
11.03 uur Snowboarden Parallelslalom small final run 2 mannen Ja
11.05 uur Snowboarden Parallelslalom big final run 2 mannen Ja
11.10 uur Snowboarden Parallelslalom 1/8 finales vrouwen Nee
11.41 uur Snowboarden Parallelslalom kwartfinales vrouwen Nee
11.50 uur Snowboarden Parallelslalom halve finales vrouwen Nee
11.58 uur Snowboarden Parallelslalom big final run 1 vrouwen Nee
12.00 uur Snowboarden Parallelslalom small final run 1 vrouwen Nee
12.01 uur Snowboarden Parallelslalom small final run 2 vrouwen Ja
12.03 uur Snowboarden Parallelslalom big final run 2 vrouwen Ja
13.45 uur Alpineskiën Slalom run 1 mannen Nee
14.30 uur Schaatsen Ploegenachtervolging halve finales vrouwen Nee
14.51 uur Schaatsen Ploegenachtervolging finale D mannen Nee
14.58 uur Schaatsen Ploegenachtervolging finale C mannen Nee
15.14 uur Schaatsen Ploegenachtervolging finale D vrouwen Nee
15.20 uur Schaatsen Ploegenachtervolging finale C vrouwen Nee
15.30 uur Biatlon 4x 7,5 kilometer estafette mannen Ja
15.53 uur Schaatsen Ploegenachtervolging finale B mannen Ja
15.59 uur Schaatsen Ploegenachtervolging finale A mannen Ja
16.00 uur IJshockey Troostfinale mannen Ja
16.16 uur Schaatsen Ploegenachtervolging finale B vrouwen Ja
16.21 uur Schaatsen Ploegenachtervolging finale A vrouwen Ja
17.15 uur Alpineskiën Slalom run 2 mannen Ja
17.30 uur Bobsleeën Viermansbob run 1 mannen Nee
19.00 uur Bobsleeën Viermansbob run 2 mannen Nee


Nederlanders in actie

Al vroeg komen snowboardsters Michelle Dekker en Nicoline Sauerbreij in actie. Om 6.15 uur moeten ze zich via een kwalificatierun proberen te plaatsen voor de 1/8 finales van de parallelslalom om daarna te snowboarden voor de finale. Om half drie nemen de Nederlandse schaatsdames het in de halve finale van de ploegenachtervolging op tegen Japan. Als Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Lotte van Beek dit winnen schaatsen ze later op de middag om het goud. De mannen, Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, nemen het iets voor 16 uur in de finale op tegen Zuid-Korea. Hierdoor is de ploeg al verzekerd van minimaal een zilveren medaille.

Vanavond begint voor Edwin van Calker het viermansbobtoernooi. Samen met Sybren Jansma, Bror van der Zijde en Arno Klaassen worden de eerste twee runs afgelegd. Morgenochtend zijn de resterende twee runs waar de medailles worden verdeeld.


De viermansbob van Van Calker begin dit jaar in actie in Igls (PRO SHOTS/GEPA)

Prominenten in actie

Op het laatste onderdeel van het alpineskiën, de slalom bij de mannen, komt een halve Nederlander in actie: de moeder van Marcel Hirscher is Nederlands. Hirscher is regerend wereldkampioen op dit onderdeel, en is dan ook één van de grootste favorieten. De afgelopen twee seizoenen won hij de World Cup algemeen en ook op de slalom is hij de houder van de World Cup. In Vancouver in 2010 werd hij vierde op de reuzenslalom en vijfde op de slalom. In Sochi werd hij teleurstellend vierde op de reuzenslalom, vandaag gaat hij voor niks minder dan goud.

Opmerkelijk

Voor de zesde keer staat hij vandaag aan de start van de Olympische Spelen, Prinz Hubertus von Hohenlohe uit Mexico. De Duitse Mexicaan had makkelijk het recordaantal deelnames in handen kunnen hebben, want hij was er in Sarajevo 1984 al bij. Hij mistte echter de Spelen van 1998, 2002 en 2006. Hij heeft al op elk onderdeel meegedaan in zijn carrière. In dertien olympische wedstrijden haalde hij altijd de finish, wat op dit niveau uniek is. Alleen op de combinatie in 1988 werd hij gediskwalificeerd. Zijn beste prestaties zijn de 26e plek op de slalom in Sarajevo en de dertigste plek, ook op de slalom, vier jaar later in Calgary. De 55-jarige prins zal vandaag als 113e naar beneden suizen.

De Sa vervangt geblesseerde Schöne bij Ajax

Ajax-trainer Frank de Boer heeft Lesley de Sa in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen AZ in zijn selectie opgenomen. Dat laten de Amsterdammers zaterdag weten. De rechtsbuiten is de vervanger van de geblesseerde Lasse Schöne.

De 27-jarige Deen raakte in de warming-up voor het Europa Leagueduel tegen Red Bull Salzburg (3-0 nederlaag) geblesseerd aan zijn enkel. Ajax verwacht maandag duidelijkheid te kunnen geven over de duur van zijn afwezigheid.

Nederlandse dames in Olympisch record door naar finale

Tijdens de halve finales van de ploegenachtervolging bij het schaatsen heeft Nederland, bestaande uit Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors een Olympisch record geschaatst in 2.58,43. De oude tijd stamde uit de kwartfinale die gisteren verreden werd.

Nederland versloeg hiermee Japan. In de andere halve finale won Polen van Rusland. De Russische dames zullen het later vandaag opnemen tegen de Japanse dames voor het brons. Nederland zal vanmiddag in een andere samenstelling tegen Polen rijden om het goud. In de plaats van Leenstra zal Lotte van Beek starten. 

Skiër Matt op weg naar goud, Hirscher valt tegen

De Oostenrijkse skiër Mario Matt heeft na de eerste run op de slalom de leiding in handen genomen. De 34-jarige tweevoudig wereldkampioen verdedigt later op zaterdag een voorsprong van een kleine halve seconden op de Zweed André Myhrer.

Myhrer mocht als eerste naar beneden en liet direct een goede run zien. Alleen Matt, die als derde mocht starten, bleek sneller te zijn en haalde 0,45 seconden van de tijd van de Zweed af. Stefano Gross uit Italië en Mattias Hargin uit Zweden staan op 0,75 seconden op de gedeeld derde plek. 

De favorieten vielen tegen in de eerste run. Marcel Hirscher, regerend wereldkampioen, kon niet met de slechte sneeuwcondities overweg en moest maar liefst 1,28 seconden toegeven op zijn landgenoot. De Duitser Felix Neureuther staat op de zevende plek op 0,87 seconden, voor de Fransman Alexis Pinturault.

Chris Froome wint vijfde rit in Ronde van Oman

De Britse wielrenner Chris Froome heeft zaterdag de vijfde etappe in de Ronde van Oman gewonnen. De tourwinnaar van vorig jaar kwam na 147,5 kilometer als eerste boven op Jabal Al Akhdhar, de groene berg. De Sky-renner bleef Tejay van Garderen (BMC) en Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick-Step) voor.

In het algemeen klassement is Froome nu ook de nieuwe leider. Hij lost Peter Sagan af die vrijdag na zijn etappezege eerste kwam te staan in het klassement. Zondag staat de laatste rit in de Ronde van Oman op de planning.

30% gemeenten gebruikt nog Windows XP

Een derde van de Nederlandse gemeenten werkt vanaf april met computers die minder goed zijn beveiligd omdat ze op Windows XP draaien. Daaronder vallen de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Dat meldt NuTech.nl zaterdag.

Windows XP is vanaf april minder veilig omdat Microsoft het besturingssysteem vanaf die maand niet langer bijhoudt. Hierdoor worden beveiligingslekken niet meer gedicht en zijn computers die op XP draaien vatbaarder voor schadelijke en kwaadaardige software. Tegen NuTech.nl noemt technisch directeur van Microsoft Nederland Hans Bos het risico 'reëel'.

Amsterdam stapt pas in 2015 definitief over naar een nieuw besturingssysteem voor de 6400 gemeentelijke pc's. 96 procent van de gemeenten stapt dit jaar nog over, maar voor veel plaatsen komt april te vroeg. De gemeente Utrecht heeft 4500 computers die op het verouderde systeem draaien. Veel gemeenten hebben extra maatregelen genomen om veiligheid te garanderen. Dat helpt, erkent Microsoft, maar het risico blijft. "De architectuur is achterhaald", aldus Bos.

NuTech kreeg van ruim de helft van de 405 gemeenten antwoord. Bij consumenten gebruikt tien procent Windows XP.

Krajicek wint toernooi in Kreuzlingen

Michaëlla Krajicek heeft het ITF-25k toernooi in Kreuzlingen gewonnen. De nummer 277 versloeg in de finale de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA-195) met 6-4 en 7-6 (5). Bacsinszky was in de eerste ronde nog te sterk voor Cindy Burger.

In de eerste set wisten beide spelers nauwelijks hun service te behouden. In de tweede set werd geen enkele break gemaakt en moest een tiebreak de uitkomst bieden. In beide sets trok Krajicek aan het langste eind. 

Dankzij deze overwinning mag Krajicek vijftig punten voor de wereldranglijst bijschrijven. Ze zal ongeveer dertig plaatsen gaan stijgen. Krajicek won ook het dubbeltoernooi in Kreuzlingen met Eva Birnerova uit Tsjechië. Het is de eerste toernooizege voor Krajicek sinds april vorig jaar. Het is haar negende ITF-toernooizege in totaal, naast haar drie WTA-zeges. 

Parlement Oekraïne door betogers afgegrendeld

Het parlement van Oekraïne, de Rada, is door gewapende betogers van het Onafhankelijkheidsplein volledig afgegrendeld. Zij willen de parlementariërs in het gebouw op die manier dwingen zaterdagmiddag een besluit te nemen over het afzetten en arresteren van president Viktor Janoekovitsj.

Oppositieleider Arsenij Jatsenjoek liet voor het parlementsgebouw weten dat 'vanaf nu de democratie wordt hersteld' en dat Oekraïne 'op weg naar de Europese Unie' is.

Uruguayaan Texeira van Groningen naar Dallas

Aanvaller David Texeira verruilt FC Groningen voor FC Dallas. Dat meldden beide clubs zaterdag. De 22-jarige Uruguayaan speelde sinds hij in 2011 werd overgenomen van Defensor Sporting tweeënhalf seizoen voor Groningen. In 68 duels scoorde hij vijftien keer.

Texeira moet nog wel persoonlijk een deal bereiken met de club uit de Amerikaanse Major League Soccer. Ook moet hij nog een visum krijgen. Als dat lukt kan hij op 8 maart aan de aftrap staan van de eerste wedstrijd van Dallas in het nieuwe MLS-seizoen. De afgelopen twee jaargangen plaatste Dallas zich niet voor de play-offs.

Antipedotocht niet meer door straat Benno L.

De protesttocht die zaterdagmiddag wordt gehouden tegen pedoseksueel Benno L. gaat toch niet door zijn straat. Dat zijn de politie en initiatiefnemer Marcel Groenendijk zaterdagochtend overeengekomen, zegt een politiewoordvoerder.

Afgesproken is dat de demonstranten door een straat achter de woning van Benno L. lopen. In de straat waar ze aanvankelijk doorheen wilden gaan geldt nog een samenscholingsverbod vanwege eerdere protesten die daar werden gehouden. Daarom was het de vraag of de demonstratie nog wel door kon gaan.

De demonstratie krijgt politiebegeleiding die 'vergelijkbaar is met andere demonstraties'. Dat houdt in dat enkele agenten de stoet begeleiden. Tegenover Omroep West roept Groenendijk mensen op zonder gezichtsbedekking te verschijnen. Spandoeken zijn bij de vreedzame demonstratie welkom, maar de teksten moeten niet te ver gaan.

Oosten Oekraïne wuift gezag Kiev weg

Het oosten van Oekraïne lijkt zich aan het centale gezag in Kiev te onttrekken. In de stad Charkov hebben gouverneurs en provinciale bestuurders zaterdag regionale autoriteiten opgeroepen de volledige verantwoordelijkheid voor de constitutionele orde in hun gebieden in eigen hand te houden.

Het oosten van Oekraïne is op de hand van president Viktor Janoekovitsj, wiens machtsbasis in de hoofdstad Kiev lijkt afgebrokkeld. Als het oosten van het land Kiev de rug toekeert, maakt dat de mogelijkheid van een opdeling van Oekraïne plots een stuk reëler.

Sommige bestuurders drongen aan op het vormen van vrijwillige eenheden om zich te verdedigen tegen betogers uit regio's in het westen. Eenheden van het leger werd daarentegen verzocht neutraal te blijven en zich toe te leggen op de bewaking van munitiedepots.

Obama maant Congres tot instemmen met minimumloon

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres opgeroepen voor verhoging van het minimumloon te stemmen om 'hardwerkende Amerikanen een loonsverhoging te geven'. Dat zei Obama zaterdag in zijn wekelijkse radiotoespraak. De Republikeinen in het Congres willen daar niet aan.

Volgens Obama hebben zes staten hun minimumloon al verhoogd en spelen een aantal anderen met het idee dit ook te doen. Obama wil dat het Congres wetgeving doorvoert die het wettelijk minimum vaststelt op 10,10 dollar (7,35 euro) per uur. Bedrijven die met de federale overheid samenwerken moeten hun personeel dit bedrag al minimaal betalen. Sinds 2009 was het minimumloon 7,25 dollar per uur.

In zijn jaarlijkse State of the Union in januari gaf Obama al aan dat hij wil strijden tegen de groeiende inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten. Het verhogen van de lonen is hierbij volgens de president een belangrijk middel.

Renzi beëdigd als premier Italië

Matteo Renzi is zaterdag beëdigd als premier van Italië, de jongste ooit. Daarmee is het kabinet-Renzi I officieel van start gegaan. Zijn kabinetsploeg, die als taak heeft meegekregen oude problemen snel op te lossen, telt zestien ministers. Van hen zijn er acht vrouw, een andere primeur.

De grootste uitdaging voor de coalitie is de frêle vlam van het economische herstel aan te wakkeren. Daarnaast wil Renzi (39) de politieke instabiliteit in Italië met electorale hervormingen te lijf gaan.

Zaterdag staat direct de eerste ministerraad op het programma. Maandag zet de kersverse premier het regeerprogram in de Senaat uiteen, dinsdag volgt een toespraak in de Kamer van Afgevaardigden.

Renzi, voormalig burgemeester van Florence, kreeg van president Giorgio Napolitano de opdracht een nieuwe regering te vormen nadat hij als leider van de Democratische Partij het vertrouwen had opgezegd in zijn partijgenoot en voorganger als premier Enrico Letta.

'Justin Bieber heeft deal met aanklager op zak'

Justin Bieber gooit het mogelijk op een akkoordje met de aanklager in de zaak wegens rijden onder invloed. Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ heeft de 19-jarige zanger, die eind vorige maand werd opgepakt in Miami Beach terwijl hij had geblowd en medicijnen had gebruikt, een aanbod gekregen van de aanklager.

De aanklachten wegens rijden onder invloed en verzet bij zijn arrestatie komen te vervallen als de zanger zich aan een aantal voorwaarden houdt. Zo moet Bieber onder meer een taakstraf van veertig uur vervullen, een cursus over alcohol volgen en een bijeenkomst bijwonen waar slachtoffers praten over hun ervaringen met rijden onder invloed.

Verder wordt de zanger, als hij akkoord gaat met de deal, in een periode van zes tot negen maanden regelmatig getest op drugsgebruik. Hij moet dan zijn reisplannen doorgeven aan de rechtbank, waarna hij op niet vooraf aangekondigde tijdstippen een test moet ondergaan.

Het is niet duidelijk wat Bieber van de voorgestelde deal vindt. Als hij niet akkoord gaat, belandt hij mogelijk achter tralies. Voor 3 maart staat een zitting bij de rechtbank in Miami gepland.

'Slachtoffer krijgt te veel info over verdachte'

Slachtoffers krijgen door het recht zich uit te laten over de straf die een crimineel moet krijgen te veel inzage in privacygevoelige informatie van verdachten. Daardoor ontstaat het risico dat die gegevens op straat belanden, waarschuwt oud-rechter Frans Bauduin zaterdag in Het Parool.

Om een zinnig advies te kunnen geven moeten de slachtoffers volgens Bauduin inzage krijgen in de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Het gevaar dat reclasseringsrapporten en bevindingen van psychiaters uit het strafdossier op straat komen te liggen zou dan levensgroot zijn. "Stel je voor dat zo'n slachtoffer alles op internet zet, dat is het einde van de privacy van de verdachte", zegt hij in de krant. "Dat raakt de fundamenten van ons rechtssysteem."

Slachtoffers kunnen nu al hun verhaal doen in de rechtszaal, maar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven (VVD) wil dat zij zich ook kunnen uitspreken over het bewijs, de schuld van de verdachte en de straf die zij passend vinden. Het wetsvoorstel dat dit regelt wil hij nog voor de zomer aan de Kamer voorleggen. Een woordvoerder van Teeven zegt in de krant dat slachtoffers niet alles mogen inzien. Het blijft een 'zorgvuldige afweging van belangen'.

De Raad voor de Rechtspraak vreest dat slachtoffers vooral gefrustreerd raken, omdat de rechtbank hun advies zelden over zal nemen. Die moet meer meewegen dan alleen het belang van het slachtoffer.

"Het slachtoffer komt terecht in een complex juridisch systeem. Het is de vraag of hij dat kan overzien", zegt Bauduin in de krant.

Koreanen protesteren tegen 'partijdige' jury

Het Zuid-Koreaanse olympisch comité vindt dat kunstschaatser Yuna Kim op de Olympische Spelen een gouden medaille door de neus is geboord. De olympische kampioene van Vancouver eindigde in Sochi als tweede achter de 17-jarige Russin Adelina Sotnikov. De Koreanen stellen dat zij alleen voor Kim eindigde omdat de jury partijdig was.

Korea had volgens de regels onmiddellijk na de wedstrijd een klacht in moeten dienen. Dat deden de Aziaten echter niet, waardoor het vraag is of de zaak door de internationale schaatsunie ISU behandeld gaat worden. De ISU heeft bovendien nog geen officiële klacht ontvangen van Zuid-Korea.

[upd] Brein wil tóch verbod op Pirate Bay

Stichting Brein gaat in cassatie (dan verwijderen ze je ballen -red) tegen het besluit van het Haagse gerechtshof om het verbod op torrentsite Pirate Bay op te heffen. Dat heeft de zelfbenoemde auteursrechtenwaakhond vrijdag gemeld. Volgens Brein staat de uitspraak haaks op het oordeel van rechters in andere Europese landen.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde op 28 januari dat internetaanbieders Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay niet langer hoeven te blokkeren omdat de blokkade niet effectief genoeg is en op grote schaal wordt ontweken. Bovendien moest Brein van de rechter de proceskosten van ruim 360 duizend euro betalen (LOL).

Stichting Brein vreest dat illegaal downloaden de creatieve industrie de nek omdraait, net zoals andere neanderthalers dachten dat tv de radio zou slopen, dat het cassettebandje de muziekindustrie kapot zou maken, dat de videoband de doodsteek zou zijn voor televisie en bioscoop enzovoort. "De uitspraak van het hof is nadelig voor de ontwikkeling van de legale online markt omdat die bescherming nodig heeft tegen illegale concurrentie", zei directeur Tim Kuik destijds in een verklaring.

Donderdag werd bekend dat de omzet van de Nederlandse muziekindustrie vorig jaar voor het eerst sinds twaalf jaar groeide en bioscopen doen betere zaken dan ooit, films breken omzetrecord en bezoekersecord na omzet- en bezoekersrecord. De opbrengsten van advertenties en abonnementen op diensten als Spotify groeiden met 113,5 procent, ondanks het overweldigende gratis aanbod.

Diverse studies van vooraanstaande universiteiten toonden al aan dat downloaden uiteindelijk een zeer positieve invloed heeft op het koopgedrag van mensen, en dat artiesten juist gebaat zijn bij het 'illegale' online aanbod, maar Tim Kuik van Brein weet dat natuurlijk veel beter.

Update:

Bericht aangevuld.

Oekraïense langlaufster Lisogor betrapt op doping

De Oekraïense langlaufster Marina Lisogor is het derde dopinggeval van deze Olympische Spelen. Dat heeft het Oekraïense olympisch comité zaterdag bekendgemaakt. Bij Lisogor is het middel trimetazidine gevonden. Dat staat sinds begin dit jaar op de lijst van verboden middelen.

Lisogor claimt dat ze het middel Preductal nam zonder te weten dat dat het verboden ingrediënt bevatte. De antidopingcommissie van het Oekraïense olympisch comité zal binnenkort beslissen over haar straf. Trimetazidine staat op een lijst van middelen die wel verboden is, maar die makkelijker onbewust binnen te krijgen zijn.

Lisogor kwam in Sochi op de sprint in de vrije stijl en de 10 kilometer klassieke stijl in actie. Op beide onderdelen werd ze 58e. Bij de teamsprint kwam ze woensdag niet in actie. Officieel was dat vanwege een blessure bij teamgenote Katerina Serdjoek.

Vrijdag werden de eerste twee dopinggevallen in Sochi bekend. De Duitse langlaufster Evi Sachenbacher-Stehle en de Italiaanse bobsleeër William Frulani gingen Lisogor voor.

Wederom goud voor snowboarder Wild

Vic Wild heeft zijn tweede olympische titel van deze Winterspelen binnen. Na het goud op de parallelreuzenslalom was de Amerikaan, die sinds zijn huwelijk met een Russin, voor Rusland uitkomt, ook de beste op de parallelslalom bij het snowboarden.

In de finale was Wild Zan Kosir over twee runs de baas. Brons ging naar de Oostenrijker Benjamin Karl die de Italiaan Aaron March de baas was.

Tv verslaat internet voor verkiezingsinformatie

Negen van de tien kiezers laten zich vooral door kranten, radio en televisie informeren over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Vier op de tien kiezers doen een test via online applicaties als kieskompas.nl en stemwijzer.nl. Dertig procent zoekt via websites en social media naar informatie over partijen. Dat stelt onderzoeksbureau I&O Research zaterdag.

Kiezers die traditionele media gebruiken, hebben vaak een voorkeur voor ouderenpartij 50Plus en het CDA, blijkt uit de peiling. De mensen die kieskompas en stemwijzer gebruiken, zeggen relatief vaak te kiezen voor D66, Groenlinks en Partij voor de Dieren, aldus de onderzoekers.

Na de traditionele media baseren kiezers hun keuze vaak op gesprekken met vrienden en familie. Tien procent bezoekt een verkiezingsbijeenkomst om een oordeel te vormen. De groep die online zoekt naar informatie, is 'aanmerkelijk vaker' tussen de 18 en 35 jaar oud. Die groep gaat zelden naar bijeenkomsten en vertrouwt minder op traditionele media, zegt I&O.

Mannen gaan vaker online op zoek om hun mening over de verkiezingen te vormen dan vrouwen, blijkt verder uit het onderzoek onder ruim tienduizend kiezers. Vrouwen raadplegen over het algemeen liever een stemhulp.

Beveiligers G4S hebben sociaal akkoord

Er ligt een nieuw sociaal akkoord voor de beveiligers van G4S. De vakbonden en het beveiligingsbedrijf kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag tot overeenstemming, nadat de stakers twaalf dagen het werk hadden neergelegd. Dat meldt vakbond De Unie zaterdag op Facebook en Twitter.

Maandagochtend besluiten de werknemers of ze akkoord zijn met de plannen, die nog niet openbaar zijn gemaakt. FNV Beveiliging, CNV Beveiliging en De Unie Security geven een positief stemadvies aan de stakers over het 'Justitie-akkoord', zoals De Unie de overeenkomst noemt. Tijdens de bijeenkomst wordt ook besloten of de beveiligers weer aan de slag gaan.

Onderhandelaar Maarten Hoelscher van De Unie meldt zaterdagochtend via Twitter dat er 7,5 uur is onderhandeld tussen de partijen. Om 18.00 uur begonnen de gesprekken en om 01.30 uur waren de onderhandelaars uitgepraat.

De beveiligers begonnen twee weken geleden met staken omdat ze een beter sociaal plan wilden. In juni verliezen vierhonderd werknemers hun baan omdat de overheid door bezuinigingen gevangenissen niet langer door particuliere beveiligingsbedrijven wil laten bewaken.

Donderdag besloot G4S de bonden weer aan de onderhandelingstafel uit te nodigen nadat enkele stakers, de bonden en de directie kort hadden overlegd. De stakers hadden zich voor de deur van het hoofdkantoor in Amsterdam verzameld. Woensdag hadden ongeveer honderd stakende beveiligers de gang van het hoofdkwartier van G4S bezet.

Doden door brand in hotel Noord-Spanje

Bij een brand in een klein hotel op het platteland in Noord-Spanje zijn zes doden en vijf gewonden gevallen. Dat heeft het bestuur van de regio Castilla y Leon zaterdag gezegd. Alle slachtoffers zijn familieleden van elkaar.

Drie volwassenen en drie minderjarigen vonden de dood. Drie andere volwassenen en twee kinderen zijn met brandwonden en ademhalingsproblemen in het ziekenhuis opgenomen.

Het noodlottige hotel ligt in het stadje Tordomar, meer dan tweehonderd kilometer ten noorden van Madrid.

Goud en historie voor Bjørgen

De Noorse langlaufsters hebben de afsluitende wedstrijd voor de vrouwen, de 30 kilometer vrije stijl, volledig gedomineerd. Het goud ging naar Marit Bjørgen, voor Therese Johaug en Kristin Størmer Steira. Voor Bjørgen was het de zesde gouden medaille uit haar carrière, waarmee zij de meest succesvolle atlete ooit is op de Winterspelen.

Na iets minder dan 10 kilometer vertrok het trio uit de grote groep, waarna ze pas bij de finish weer gezien werden door de rest. Bjørgen, Johaug en Steira bouwden gestaag een voorsprong op, die halverwege al ruim een halve minuut bedroeg. Na 20 kilometer lag het Noorse trio een minuut voor op de groep die streed voor de vierde plek. 

In de laatste kilometer was Steira duidelijk de zwakkere van de drie, zij moest lossen zodra Bjørgen en Johaug de versnelling inzetten. Voor Johaug was de slotklim de laatste kans om Bjørgen te lossen, maar de winnares van de skiatlon liet geen gat vallen. Johaug had haar laatste krachten verspeeld, waardoor Bjørgen naar het goud kon langlaufen. Het is haar derde gouden medaille van deze Olympische Spelen, nadat ze al goud pakte in de skiatlon en in de teamsprint, samen met Ingvild Flugstad Østberg.

Voor Bjørgen was het een historisch moment. Het was namelijk de zesde olympische titel voor de 33-jarige Noorse. Hiermee komt ze op gelijke hoogte met de Russische langlaufster Lyubov Yegorova, die in 1992 en 1994 totaal zes keer goud en drie keer zilver won. Bjørgen heeft naast drie zilveren medailles ook een bronzen exemplaar, en is daarmee de meest succesvolle vrouwelijke wintersporter ooit.


Homokieswijzer niet populair in Amsterdamse politiek

Nog geen achttien procent van de partijen die in Amsterdam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen heeft meegewerkt aan de roze kieswijzer. De stad die ooit bekend stond als de homohoofdstad van de wereld wordt voorbijgestreefd door Rotterdam, waar bijna 65 procent meewerkte. Dat blijkt uit cijfers die belangenorganisatie COC Nederland zaterdag bij de lancering van zijn kieswijzer bekend heeft gemaakt.

In Amsterdam vulden vijf van de 28 deelnemende partijen een online vragenlijst in. In Rotterdam waren dat er elf van de zeventien. De partijen werd onder meer gevraagd wat zij de afgelopen tijd voor homo's, lesbiennes, bi- en transseksuelen hebben betekend. Ook wordt gevraagd in hoeverre de partij het eens is met stellingen als 'De gemeente dient met sportclubs samen te werken aan een LHBT-vriendelijk sportklimaat'.

Een woordvoerder van COC Nederland kan de verschillen moeilijk verklaren. "We zien de laatste tijd wel dat Rotterdam flink aan de weg aan het timmeren is als het om homobelangen gaat."

Bij de vorige verkiezingen was Amsterdam nog een van de koplopers. "Maar dat is moeilijk te vergelijken. Toen hadden we ook de stadsdelen aangeschreven waardoor veel meer partijen waren vertegenwoordigd", zegt de woordvoerder. "Nu hebben we dat niet gedaan omdat stadsdelen weinig inbreng hebben als het om rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders gaat."

De organisatie heeft partijen benaderd door in elke gemeente de gemeentelijke griffie te vragen een link naar de vragenlijst naar alle deelnemende partijen te sturen. Ook zijn partijen via hun landelijk bureau (als dat er was) benaderd. Verder zijn roze netwerken binnen partijen ingezet.

Na Rotterdam had Den Haag de meest inzendingen, waar negen van de negentien partijen (47 procent) meewerkte. Utrecht kwam er met zes deelnemers van de zeventien partijen (35 procent) bekaaid vanaf.

In totaal zijn 231 partijen van 91 gemeenten vertegenwoordigd op gayvote.nl. De meeste inzendingen (41) komen van D66. Daarna volgt GroenLinks met 31 inzendingen. PvdA en VVD delen de derde plaats met ieder 24 inzendingen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren er in totaal 163 inzendingen en kwamen de meeste inzendingen van de PvdA, gevolgd door D66 en GroenLinks.

'Sony bedonderde deelnemers American Idol'

Sony heeft mogelijk een aantal deelnemers aan American Idol belazerd. Artiesten, onder wie Kelly Clarkson en Carrie Underwood, zouden miljoenen dollars aan royalty's zijn misgelopen. Dat stelt 19 Recordings, het platenlabel waar een aantal deelnemers van American Idol onder contract staat, in een aanklacht.

19 Recordings, opgericht door American Idol-bedenker Simon Fuller, kwam tot de aanklacht na het controleren van de boekhouding van Sony. "We wilden deze aanklacht niet indienen, maar Sony liet ons geen keus en wij moeten onze artiesten beschermen", zei een woordvoerder van 19 Entertainment tegen The Hollywood Reporter.

Volgens 19 Recordings, dat tien miljoen dollar eist, heeft Sony foutieve bedragen uitgekeerd voor onder meer online streaming. Sony is een van de grotere muziekconcerns die licentieovereenkomsten heeft met streaming services van Spotify, Google en Apple.

Naast Clarkson en Underwood zouden onder anderen Clay Aiken, Chris Daughtry en Jordin Sparks zijn benadeeld.

'Hiddink wil Stam ook bij technische staf Oranje'

Jaap Stam kan na dit seizoen aan de slag als assistent-trainer bij het Nederlands elftal. De oud-verdediger is door Guus Hiddink gevraagd of hij zich na het WK bij de technische staf wil voegen, meldt het AD zaterdag.

Hiddink zou de oud-speler van onder meer Manchester United, Ajax en PSV op parttimebasis willen laten werken bij Oranje. Eventueel zou Stam dat met een andere baan kunnen combineren.

Stam, momenteel hulptrainer bij Ajax, zou ook in de belangstelling staan van Clarence Seedorfs AC Milan. Eerder was hij assistent-trainer bij PEC Zwolle.

Vrijdag meldde het AD dat oud-spits Ruud van Nistelrooy Hiddink na het WK gaat assisteren. Danny Blind, die Louis van Gaal momenteel bijstaat, blijft ook na het WK assistent. De KNVB moet de aanstelling van Hiddink overigens nog officieel bekendmaken.

Huta Galung ook verder in kwalificatie Dubai

Tennisser Jesse Huta Galung heeft zich in navolging van Thiemo de Bakker geplaatst voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Dubai. De als eerste geplaatste Haarlemmer versloeg Sergej Boebka uit Oekraïne zaterdag met 6-4 en 6-0. De Nederlanders moeten nog twee wedstrijden winnen om het hoofdtoernooi te bereiken.

Huta Galung treft in de tweede kwalificatieronde de Roemeen Marius Copil, de nummer 158 van de wereld. Huta Galung staat 95e. De Bakker (148) speelt tegen de winnaar van het duel tussen de Zwitser Marco Chiudinelli (158) en de Duitser Peter Gojowczyk (104).

N-Korea: rapport VN leugens

Noord-Korea heeft zaterdag het rapport van een VN-onderzoekscommissie, waaruit blijkt dat het land misdaden tegen de mensheid pleegt die "sterk lijken op de gruwelen uit het tijdperk van de nazi's", verworpen. ,,Het zijn leugens en verzinsels, opzettelijk bekokstoofd door vijandelijke krachten", volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uit het VN-rapport dat maandag werd gepresenteerd blijkt dat het regime van Noord-Korea zich systematisch en op ongeëvenaarde schaal schuldig maakt aan moord, marteling en verkrachting. Ook worden tegenstanders van het bewind van Kim Jong-un uitgehongerd.

Het is de eerste officiële reactie van Pyongyang op het rapport.

Noord-Korea: rapport VN leugens en verzinsels
Noord-Korea: rapport VN leugens en verzinsels (Foto: ANP)

'Microsoft verlaagt prijs Windows'

Microsoft is van plan de prijs van de nieuwste versie van Windows op tablets en goedkope laptops te verlagen met zeventig procent. De technologiereus heeft te lijden onder forse concurrentie van met name Apple en Google. Dat zeggen bronnen rondom Microsoft zaterdag tegen persbureau Bloomberg.

Het installeren van Windows 8.1 op het goedkopere segment computers die bestemd zijn voor de verkoop kost nu vijftig dollar voor computerfabrikanten. In de toekomst moet zo'n licentie vijftien dollar gaan kosten. Het gaat om alle toestellen die in de verkoop goedkoper zijn dan 250 dollar, zeggen de bronnen.

De inkomsten uit licenties liepen in 2013 ver terug omdat de besturingssystemen van Apple en Google minder kosten. Microsoft verkocht meer dan tweehonderdmiljoen licenties voor Windows 8 sinds de start van de verkoop in 2012. Voorganger Windows 7 werd veel vaker afgenomen.

Paus maakt 19 nieuwe kardinalen

Paus Franciscus verleent 19 geestelijken zaterdag de titel van kardinaal. Hij overhandigt hun de ring die hun band met de wereldkerk symboliseert, en de kardinaalshoed met de 15 kwasten, die rood zijn als het bloed dat 'martelaren' voor het christelijk geloof hebben vergoten. Dat was helaas grotendeels niet hun eigen bloed.

Het is het eerste consistorie, zoals de samenkomst van de nieuwe kardinalen heet, onder Franciscus. Hij werd op 13 maart vorig jaar tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk gekozen. De namen van de 19 werden vorige maand bekend. Onder hen is de nieuwe tweede man van het Vaticaan, kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, en Gerhard Ludwig Müller, het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.

De meeste anderen komen uit niet-westerse landen, zoals de aartsbisschoppen van de Chileense hoofdstad Santiago en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en de bisschop van Les Cayes in Haïti. Ook aartsbisschop Vincent Nichols van Westminster (Londen) krijgt de kardinaalshoed.

Een van de 19 nieuwe kardinalen, de 98-jarige Italiaan Loris Francisco Capovilla, woont om gezondheidsredenen de plechtigheid niet bij.

In het college van kardinalen zitten twee Nederlanders: oud-aartsbisschop Ad Simonis van Utrecht en zijn opvolger Wim Eijk. Omdat hij ouder dan 80 jaar is, mag Simonis niet meer deelnemen aan het conclaaf dat de nieuwe paus kiest.

Paus verleent 19 mannen titel van kardinaal
Paus verleent 19 mannen titel van kardinaal (Foto: ANP)

'Gepikeerde Bergsma meldt zich af voor finale'

Jorrit Bergsma is niet langer reserve bij de Nederlandse achtervolgingsploeg. De Friese schaatser heeft zich afgemeld omdat hij zich niet serieus genomen voelt, meldt de NOS zaterdag. Bondscoach Arie Koops heeft een probleem als een van de andere drie ploegleden, Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, voorafgaand aan de finale van zaterdag geblesseerd raakt.

De olympisch kampioen op de 10.000 meter zou teleurgesteld zijn dat hij vrijdag niet in de kwartfinale of halve finale mocht rijden. Omdat Bergsma hoogstwaarschijnlijk ook niet in actie zou komen in de finale zou hij geen medaille krijgen.

De eindstrijd tegen Zuid-Korea begint zaterdag om 14.51 uur.

Amnesty: Winterspelen ontsierd door arrestaties

De Olympische Winterspelen in Sotsji zijn ontsierd door arrestaties en mensenrechtenschendingen. Ook heeft het Internationaal Olympisch Comité te weinig gedaan om de Russische autoriteiten aan te spreken op de arrestaties en het geweld tegen demonstranten. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrijdag gezegd.

"De Olympische Spelen horen bij te dragen aan een vreedzame en betere wereld. Dat doel is in Sotsji niet bereikt", aldus het hoofd van de Russische afdeling van Amnesty, Sergej Nikitin. "De repressie, detenties, arrestaties, gefabriceerde aanklachten en oneerlijke rechtszaken die onder het oog van de wereld plaatsvonden zijn een smet op de Spelen. Dit voorspelt weinig goeds voor wanneer de Spelen voorbij zijn en de internationale media Rusland verlaten."

Nikitin haalde een lijst van voorbeelden van mensenrechtenschendingen aan. Een homoactiviste werd gearresteerd omdat ze een regenboogvlag omhoog hield. Negen mensen, onder wie twee leden van de punkgroep Pussy Riot, werden eerst gearresteerd en daarna door een militie van kozakken mishandeld. Meerdere journalisten werden gehinderd in hun werk of gearresteerd.

Ook milieuactivisten moesten het ontgelden. Bij de aanleg van het olympisch terrein werden mensen gedwongen uit hun huis gezet en moesten arbeiders die de infrastructuur aanlegden onder slechte arbeidsomstandigheden werken. Ook werden beschermde natuurgebieden door de Russische regering beschadigd. Activisten die deze zaken aankaartten, werden geïntimideerd, gearresteerd en soms zelfs vervolgd.

Het IOC heeft nauwelijks iets gedaan om de mensenrechtenschendingen te veroordelen, aldus Amnesty. De organisatie noemt de stilte van het IOC 'oorverdovend'. Het IOC heeft altijd gezegd dat de Olympische Winterspelen los moeten staan van politiek. Nikitin is het hier niet mee oneens, maar stelt dat de Spelen in geen geval los moeten staan van mensenrechten.

Klitsjko: ik stem voor vertrek Janoekovitsj

De Oekraïense oppositieleider Vitali Klitsjko is van plan in het parlement voor het vertrek van president Viktor Janoekovitsj te stemmen. Dat zei hij zaterdag voor hij de volksvertegenwoordiging inging.

Klitsjko zette vrijdag nog zijn handtekening onder een akkoord met Janoekovitsj dat een einde moet maken aan de huidige politieke crisis in Oekraïne. In de overeenkomst is onder meer besloten tot vervroegde verkiezingen, het inperken van de macht van de president en een amnestie voor opgepakte tegenstanders van de regering.

De betogers op het Onafhankelijkheidsplein zijn niet tevreden met het akkoord en eisen het onmiddellijke vertrek van Janoekovitsj. De oppositieleiders die het akkoord tekenden werden vrijdag op het plein met boegeroep onthaald.

Vandaag weer antipedo-demonstratie

De politie spreekt zaterdagochtend met de organisator van een nieuwe demonstratie tegen pedoseksueel Benno L. Die demonstratie moet in de middag in Leiden plaatsvinden. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in het Leidsch Dagblad. Op de inhoud van het gesprek wil hij niet vooruit lopen. Burgemeester van Leiden Henri Lenferink maakte vrijdag bekend dat L. in zijn gemeente mag blijven wonen.

De organisator, Marcel Groenendijk, zegt tegen de krant dat hij zo veel mogelijk tegenstanders wil verzamelen. Het moet een vreedzame demonstratie worden tegen het verblijf van Benno L. in Leiden. Wel benadrukt Groenendijk dat hij een woordvoerder van de groep is en geen leider. "Ik kan niet instaan voor de anderen die mee demonstreren."

Rond het huis van Benno L. geldt na eerdere bedreigingen deze week een samenscholingsverbod. De politiewoordvoerder wilde niet zeggen of dit betekent dat de demonstratie daar niet kan plaatsvinden, zoals Groenendijk wil.

'BTN vertraagt goedkeuring zorg-cao bewust'

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de behandeling van de aanvraag voor een nieuwe zorg-cao stopgezet. De eind vorig jaar afgesloten cao kan niet worden afgerond omdat thuiszorgorganisatie BTN de aanvraag blokkeert door de oude cao niet op te zeggen. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

De oude cao loopt nog door tot het einde van het jaar. Omdat BTN met die overeenkomst doorgaat, kan er geen algemeenverbindendverklaring worden afgegeven. Met die verklaring geldt de cao van Actiz en CNV voor de hele zorgsector, dus ook voor de thuiszorg. BTN zegt de aanvraag bewust te vertragen omdat er zo meer tijd is om een eigen tekst voor te leggen aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), schrijft de krant.

Werkgeversorganisatie Actiz sloot eind vorig jaar een akkoord met een aantal bonden, waaronder CNV Publieke Zaak. Akvakabo FNV was het niet met het plan eens en verliet de onderhandelingstafel samen met werkgeversorganisatie BTN. Die twee partijen sloten begin dit jaar een alternatief akkoord.

Anna Drijver was depressief

Anna Drijver heeft naar eigen zeggen een zwaar jaar achter de rug. "Ik vond het allemaal niet meer leuk", zegt de actrice zaterdag in Volkskrant Magazine. "Ik functioneerde nog wel, maar lag ook hele dagen op bed. Het was alleen nog maar zwart. Ik kon niet meer mooi schrijven of goed spelen. Nogmaals: alles was zwart."

De 30-jarige Drijver denkt dat ze aan een depressie leed. "Ik zat vol twijfels", legt ze uit. "Ik dacht: wat heb ik eigenlijk toe te voegen aan het vak, weet je wel? Als ik op een feestje was, wist ik niet wat ik moest zeggen. Als ik goed in mijn vel zit, denk ik daar niet over na, maar in die periode dacht ik over alles na."

De actrice, die hulp zocht bij een psycholoog, had ook last van tics en dwanggedachten. "Ik moest dingen op een bepaalde manier neerleggen, ik moest dingen tellen." Ondanks haar problemen denkt Drijver niet dat veel mensen doorhadden hoe slecht het met haar ging. "Je hebt ook geen zin om erover te praten. Maar voor mezelf voelde het alsof ik een ziek dier in een kudde was, mensen willen daar niet bij horen."

Drijver 'bouwde zichzelf weer op met steun van haar omgeving. "Je houdt je vast aan de simpele dingen. Ik heb een vriend die van mij houdt en van wie ik houd. Ik heb lieve ouders, ik heb vrienden." Haar therapie is inmiddels afgerond. "Dat was ook het doel: dat ik daar niet meer naartoe hoefde", aldus de actrice, die binnenkort de hoofdrol vertolkt in het stuk Gejaagd door de Wind. "Ik ben weer vrij nu. Er is een nieuwe fase, ik ben gelukkig."

Sauerbreij: "Niet goed genoeg"

Snowboardster Nicolien Sauerbreij slaagde er zaterdag bij haar laatste olympische optreden ooit niet in door de kwalificaties te komen op de parallelslalom.

"Je wordt er niet blij van als je niet bij de beste 16 zit. Ik ben niet op mijn sterkst op dit soort eenvoudige pistes. De eerste run heb ik onderin wat laten liggen. Ik had wat meer risico moeten nemen. In de tweede run was ik wat lichtvoetiger. Het was wel beter maar het was niet goed genoeg", vertelde de 34-jarige Amsterdamse na haar vroege aftocht.

Of ze daarmee haar laatste grote wedstrijd had geboard? "Ik weet het echt niet. Als ik hier top had gepresteerd had ik gezegd: het is mooi geweest. Maar ik heb het gevoel dat ik nog helemaal niet klaar ben met de sport. Misschien is het WK van volgend jaar toch nog wel interessant. Toen ik daar laatst trainde, dacht ik: hoe zonde zou het zijn om er niet bij te zijn. Ik heb woensdag op de parallelreuzenslalom laten zien dat ik nog bij de top hoor. Het was echt mijn dag, daarom was die vroege uitschakeling, op 5-honderdsten, heel zuur. Maar het tweede gevoel was wel dat ik er op het juiste moment stond. Alles klopte, behalve die 5-honderdsten. En dat na zo'n lastig seizoen. Daar heb ik veel aan voor de rest van mijn leven."

Ontslag na klagen over uitbuiting

Het contract van de Portugese werknemers die aan de bel trokken over hun hoge leefkosten tijdens de bouw van de A2-tunnel is niet verlengd. De beloofde vergoeding voor het ten onrechte te veel inhouden van loon voor huisvesting hebben ze nog niet gekregen. Dat schrijft Dagblad De Limburger zaterdag.

Een woordvoerder van hoofdaannemer Avenue2 zegt tegen de krant dat de acht werknemers 'niet meer nodig waren of niet in het team pasten'. Volgens De Limburger steeg het aantal Portugese werknemers dat met de bouw bezig was wel, van vijftig naar tachtig, aldus de krant.

De werknemers klaagden vorig jaar over de veel te hoge kosten voor huisvesting en vervoer die op hun loon waren ingehouden. In januari zegde Avenue2 toe de kosten voor huisvesting terug te betalen. Het bouwconsortium had de werknemers via het Ierse uitzendbureau Rimec ingehuurd. De Portugezen moesten bijna duizend euro per maand betalen voor een slooppand. Avenue2 beloofde 14,30 euro netto per dag terug te betalen over 2012 en 2013. Volgens vakbond FNV Bouw is dat te weinig.

De Bakker eenvoudig door in kwalificatie Dubai

Tennisser Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Dubai bereikt. De als achtste geplaatste Hagenaar versloeg Hamad Abbas Janahi uit de Verenigde Arabische Emiraten zaterdag met 6-2 en 6-1 in minder dan drie kwartier. De Bakker moet drie kwalificatieronden doorkomen om het hoofdtoernooi te bereiken.

Jesse Huta Galung komt later op de dag in actie. De als eerste geplaatste Haarlemmer treft Sergei Bubka uit Oekraïne in de eerste kwalificatieronde.

'Janoekovitsj uit Kiev gevlucht'

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zou de hoofdstad Kiev zijn ontvlucht. Oekraïense media melden dat hij naar het oosten van het land is gevlucht, waar hij vandaan komt. Dat deel van het land is in tegenstelling tot het westen meer verbonden met Rusland. De verhalen over het vertrek van Janoekovitsj konden niet direct worden bevestigd. De demonstranten claimen inmiddels de volledige controle over de hoofdstad te hebben.

Een leider van het protestkamp op het Onafahankelijkheidsplein in Kiev, Andriy Parubiy, stelt tegenover het Russische persbureau Interfax dat Janoekovitsj is gevlucht naar Charkov, het centrum van Oekraïnes industriële gebied. De politie heeft zich vrijdag teruggetrokken van haar posities.

De oppositie en de regering sloten vrijdag een akkoord waarmee een einde moet komen aan de politieke crisis die nu drie maanden duurt. In de vredesovereenkomst is onder meer afgesproken dat de president minder macht krijgt en dat er dit najaar presidentsverkiezingen worden gehouden.

Na een week met veel doden en gewonden verliep de nacht van vrijdag op zaterdag rustig, maar dat betekent niet dat de demonstranten tevreden zijn. Zij blijven aandringen op het onmiddellijke vertrek van de president. De oppositie presenteerde vrijdag plannen aan de demonstranten waarin de macht van Janoekovitsj aan banden wordt gelegd en verkiezingen worden aangekondigd. De oppositieleden werden echter uitgejouwd omdat Janoekovitsj niet direct van zijn positie wordt verwijderd.

De overeenkomst heeft veel losse eindjes die tot een snelle escalatie van het conflict kunnen leiden. De verkiezingen kunnen worden uitgesteld tot december, wat volgens veel demonstranten veel te laat is. Ook vermeldt de overeenkomst niks over de aanleiding van de protesten. In november koos Janoekovitsj onverwacht voor nauwere samenwerking met Rusland ten koste van de aangehaalde banden met de Europese Unie, tot woede van een groot deel van de bevolking.

Sachenbacher-Stehle: "Ik nam niet bewust doping"

Biatlete Evi Sachenbacher-Stehle ontkent dat ze bewust verboden middelen heeft gebruikt. "Ik beleef de ergste nachtmerrie die je je kan voorstellen, want ik ben niet bij machte uit te leggen hoe er een positieve test kan zijn", stelt de Duitse in een verklaring. Vrijdag kwam naar buiten dat de olympische atlete zich schuldig heeft gemaakt aan dopinggebruik.

Sachenbacher-Stehle is inmiddels uit het olympisch toernooi gezet en naar huis gestuurd. Ze geeft de schuld van de positieve test aan een voedingssupplement, waarvan ze nooit wist dat er verboden middelen in zaten.

De tweevoudig olympisch kampioene testte in zowel haar eerste test als de contra-expertise positief op methylhexanamine, dat de alertheid verhoogt en de vermoeidheid vermindert.

Vrijdag kwamen de eerste twee dopinggevallen van de Spelen in Sochi aan het licht. Naast Sachenbacher-Stehle werd de Italiaanse bobsleeër William Frullani vanwege dopinggebruik naar huis gestuurd.

Van Gelder vond SBS-programma's te suf

Jochem van Gelder stond naar eigen zeggen niet te springen toen SBS6 hem vroeg voor Wie Trouwt Mijn Zoon en Bonje Met de Buren. Bij het maken van de programma's verdwenen de reserves van de presentator echter.

"Ik had aanvankelijk weinig trek in 'mutserige' humaninterestprogramma's vol geklets over gevoelens", zegt de 50-jarige Van Gelder in het AD. "Maar tijdens de opnamen bleek hoe verschrikkelijk leuk ik dat juist vind. Mijn angst voor sociaal geneuzel bleek nergens op gebaseerd."

De presentator, die in 2010 na twintig jaar afscheid nam van de NCRV, voelt zich op zijn plek bij SBS, waar hij onlangs zijn contract verlengde. "Toen ik stopte bij de NCRV was Talpa-baas John de Mol de eerste die mij belde om nieuwsgierig te informeren naar mijn ambities. Uiteindelijk heeft hij zich sterk voor mij gemaakt. Je moet maar het geluk hebben dat mensen je zien zitten. En het voelt goed dat er eindelijk weer vertrouwen is in mij."

Isner en Cilic bereiken halve finale in Florida

John Isner en Marin Cilic hebben zich vrijdagavond geplaatst voor de halve finale van het ATP-toernooi van Delray Beach. De als tweede geplaatste Isner was in Florida met 4-6, 6-3 en 6-2 te sterk voor zijn Amerikaanse landgenoot Rhyne Williams. Cilic (7), afkomstig uit Kroatië, won met 6-2 en 6-3 van de Rus Tejmoeraz Gabasjvili.

Cilic is 2014 goed begonnen. De nummer 29 van de wereld bereikte vorige week de finale van het ATP-toernooi van Rotterdam, die hij verloor van Tomas Berdych. Een week eerder won hij in eigen land het ATP-toernooi in Zagreb.

De Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (4) versloeg Marinko Matosevic uit Australië met 6-7 (2), 6-3 en6-3 in Delray Beach. Hij speelt in de halve finale tegen de Amerikaan Steve Johnson, die de Spanjaard Feliciano Lopez (6) verrassend met 6-3 en 6-2 de baas was.

[NBA] Phoenix Suns veel te sterk voor San Antonio Spurs

Phoenix Suns heeft voor een kleine verrassing gezorgd in de NBA. De basketballers uit Arizona versloegen San Antonio Spurs, die voorafgaand aan het duel vier keer op rij hadden gewonnen, vrijdagavond met 106-95. Markieff Morris scoorde 21 punten voor de Suns, die zesde staan in de Western Conference. De Spurs bezetten de tweede plek.

Portland Trail Blazers won met 102-94 van Utah Jazz. Damian Lillard werd met 28 punten topscorer voor de equipe uit Oregon, gevolgd door Wesley Matthews met 24 punten. Portland staat vijfde op de westelijke ranglijst, Utah dertiende.

Chicago Bulls boekte zijn vijfde zege op rij. Denver Nuggets werd met 117-89 aan de kant gezet, onder meer dankzij 22 punten en acht rebounds van D.J. Augustin. Tony Snell voegde daar twintig punten aan toe. Chicago staat vierde in de Eastern Conference, Denver elfde in de westelijke tegenhanger.

Overige uitslagen
Charlotte - New Orleans 90-87
Orlando - New York 129-121 (n.v.)
Philadelphia - Dallas 112-124
Toronto - Cleveland 98-91
Detroit - Atlanta 115-107
Memphis - LA Clippers 102-96
LA Lakers - Boston 101-92 

Leenstra vervangt Van Beek op ploegenachtervolging

Marrit Leenstra vervangt Lotte van Beek bij het Nederlandse team voor de ploegenachtervolging. Bondscoach Arie Koops doet de aanpassing vanuit tactisch oogpunt.

"Ik heb tot op heden altijd gereden", aldus Leenstra die gisteren voelde dat bondscoach Arie Koops haar wel in de latere ritten zou inzetten. Zaterdagmiddag nemen de Oranje-vrouwen het in de halve finales op tegen Japan. De Nederlandse ploeg bestaat nu uit Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Leenstra.

Zinloze medische behandelingen in kaart gebracht

Medisch specialisten brengen in kaart welke behandelingen geen bewezen werking hebben. Ze willen zo een lijst maken van behandelingen die beter niet kunnen worden uitgevoerd, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Als voorbeeld noemt de krant de behandeling van een gescheurde achillespees. Er is geen bewijs dat patiënten die een operatie ondergaan beter af zijn dan patiënten die afwachten.

De lijst waar kno-artsen, gynaecologen, neurologen en vier andere beroepsgroepen nu aan werken is volgens de koepel van universitaire medische centra NFU hard nodig. Volgens de koepel stoelt de helft van de medische behandelingen niet op onderzoek maar op intuïtie, empathie of gezond verstand. Soms kan een behandeling zelfs uit bedrijfseconomische redenen worden verklaard. "Een investering in apparatuur moet immers wel worden terugverdiend."

Als voorbeeld wordt de operatierobot van een miljoen euro genoemd die inmiddels bij zeventien ziekenhuizen in gebruik is. Het zou niet voldoende zijn aangetoond dat patiënten daar baat bij hebben. De helft van de 800 miljoen euro die jaarlijks In de gynaecologie wordt uitgegeven gaat naar behandelingen waarvan niet zeker is of ze echt helpen, zegt hoogleraar gynaecologie Ben Willem Mol in de krant.

De specialisten zeggen vijftig miljoen euro nodig te hebben voor hun onderzoek. Dat moet volgens hen door zorgverzekeraars worden betaald omdat die baat hebben bij de besparing die het onderzoek moet opleveren. Oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), tegenwoordig bestuurslid bij zorgverzekeraar VGZ, voelt daar volgens de krant wel voor. Ook Achmea en CZ zijn geïnteresseerd.

Sauerbreij en Dekker uitgeschakeld op Winterspelen

Snowboardsters Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker zijn zaterdag op de Olympische Spelen in de kwalificaties uitgeschakeld op de parallelslalom. De twee Nederlanders wisten op de Roza Choetor niet bij de beste zestien te eindigen.

De 17-jarige Dekker finishte in 1.05,66 minuten op de negentiende plek, Sauerbreij in 1.05,69 een plaats lager.

Alle snowboardsters moesten twee keer de berg af, eenmaal via het wat langzamere blauwe parkoers en een keer via het snellere rode parkoers. Zowel Dekker (33,14) als Sauerbreij (32,91) stelden op het blauwe parkoers teleur. Op het rode parkoers klokte Dekker 32,52 en Sauerbreij 32,78.

Sauerbreij had gehoopt haar Spelen op de parallelslalom te redden, nadat ze er woensdag op de parallelreuzenslalom niet in was geslaagd haar titel te verdedigen. De jonge Dekker maakte haar olympisch debuut in Rusland. Eerder was ze op de parallelreuzenslalom in de kwalificaties als 22e geëindigd.

De Oostenrijkse Marion Kreiner was in de kwalificaties van de parallelslalom, een nieuw olympisch onderdeel, de snelste in 1.03,58. De Tsjechische Ester Ledecka (1.03,74) en Patrizia Kummer (1.03,82) uit Zwitserland volgde haar op de voet. Kummer won op de Roza Choetor al de parallelreuzenslalom.

Bij de mannen ging de tot Rus genaturaliseerde Amerikaan Vic Wild, die op de parallelreuzenslalom al goud won op de Roza Choetor, in 57,96 als eerste door naar de laatste zestien. De Sloveen Zan Kosir (58,92) en de Oostenrijker Lukas Mathies (58,93) werden respectievelijk tweede en derde.

Blok twijfelt over zelfstandig voortbestaan KPN

Bestuursvoorzitter Eelco Blok weet niet zeker of KPN in de toekomst een zelfstandig bedrijf kan blijven. Dat komt doordat de telecombranche de komende jaren sterk zal veranderen. Dat zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

"Ik denk dat over vijf jaar het telecomlandschap in Europa er anders uit ziet dan nu. Of KPN daar zelfstandig onderdeel van zal zijn, dat weet ik niet", zegt Blok in de krant. Blok vindt dat de crisis de gehele sector onder druk zet. Veranderend consumentengedrag, zoals het overstappen van sms'en en bellen naar internetdiensten als Whatsapp, drukken de omzet verder voor de branche.

Vorig jaar leek KPN een prooi te worden voor het Mexicaanse América Móvil. In oktober trok het bedrijf van zakenman Carlos Slim zijn bod echter in, nadat een aan KPN gelieerde stichting een beschermingswal rond het telecombedrijf had opgeworpen. De stichting vond dat de overnamepoging vijandig was. Tegen NRC laat Blok weten dat hij Slim nooit persoonlijk heeft ontmoet.

KPN wil de komende jaren verder inkrimpen en 'versimpelen', zei Blok al eerder. Het bedrijf verkocht het Duitse E-Plus aan Téléfonica en maakte onlangs bekend nog eens vijftienhonderd tot tweeduizend banen te schrappen bovenop de vierduizend banen die al eerder verdwenen. Of de verkoop van E-Plus doorgaat, is nog onzeker omdat er vanuit Brussel weerstand tegen de verkoop is.

Nadal maakt in Rio gehakt van Sousa

Rafael Nadal heeft op het ATP-toernooi in Rio de Janeiro eenvoudig de halve finale bereikt. De Spaanse nummer een van de wereld won vrijdagavond met 6-1 en 6-0 van de Portugees Joao Sousa (48). Nadal treft in de halve finale zijn landgenoot Pablo Andujar (40).

Nadal was na afloop van zijn duel tevreden. "Ik denk dat ik me in alles verbeterd heb", zei de Spanjaard, die de afgelopen weken last had van een rugblessure. "Ik speelde mijn beste wedstrijd van het toernooi, en niet alleen dat, ik speelde op een heel erg hoog niveau. Echt, ik deed dingen waar ik een paar dagen geleden niet toe in staat was. Ik bewoog beter, ik was intenser, agressiever."

Andujar versloeg zijn landgenoot Tommy Robredo (6-1 en 6-1). David Ferrer, de nummer vier op de wereldranglijst, treft in de andere halve eindstrijd Aleksandr Dolgopolov (54). De Oekraïner was verrassend met 6-1 en 6-1 te sterk voor Fabio Fognini uit Italië (14).

'Wilders sloopte coalitie wegens leugen CDA'

PVV-leider Geert Wilders trok de stekker uit het eerste kabinet-Rutte omdat toenmalig CDA-leider Maxime Verhagen hem beloften had gedaan die hij niet kon nakomen. Een bezuiniging van anderhalf miljard euro op Ontwikkelingssamenwerking bleek toch niet mogelijk en hierdoor stond Wilders met lege handen, schrijft de Volkskrant zaterdag in een reconstructie die is gebaseerd op gesprekken met elf betrokkenen.

Verhagen had partijgenoot en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen laten uitrekenen hoeveel hij nog kon missen uit zijn budget voor Ontwikkelingssamenwerking. "Als we echt willen, kan er nog twee miljard vanaf", zou Knapen op basis van een berekening van zijn ambtenaren tegen Verhagen hebben gezegd.

Verhagen en premier Mark Rutte (VVD) stelden hun gedoogpartner daarop gerust. In ruil voor zijn steun aan nieuwe miljardenbezuinigingen zou er flink bezuinigd worden op ontwikkelingshulp. Hierdoor zou er minder op zaken die voor de Nederlandse burger belangrijk zijn hoeven worden bezuinigd. Wilders had ingezet op een bezuiniging van drie miljard.

Toen Knapen vervolgens van Verhagen te horen kreeg dat hij inderdaad een tot anderhalf miljard euro moest bezuinigen, kwam hij volgens de krant in verzet. Het bedrag van twee miljard dat hij had doorgegeven had hij beschouwd als een technische exercitie en niet als een reële mogelijkheid. Knapen gaf aan dat hij zou aftreden als het daadwerkelijk tot zo'n bezuiniging kwam. Verhagen en Rutte waren volgens de krant stomverbaasd, maar Knapen kreeg steun van partijgenoten in het kabinet die zich net hadden voorgenomen dat zij zich feller zouden verzetten tegen elke inzet van Wilders.

Verhagen vreesde volgens de krant daarom voor het uiteenvallen van het CDA als hij Knapen liet gaan. Daarom kreeg Wilders tijdens de onderhandelingen in het Catshuis te horen dat de bezuiniging op Ontwikkelingssamenwerking toch niet doorgaat. Hierdoor brak hij de onderhandelingen na zeven weken plotseling af, terwijl er al een begrotingsakkoord in zicht was.

"Wilders heeft geprobeerd een grote slag te slaan met ontwikkelingssamenwerking. Dat is hem niet gelukt", zegt Knapen in de krant. Zijn verhaal zou worden bevestigd door toenmalig minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD).

Alternatieve versie Anchorman 2 in bioscopen

Anchorman 2: The Legend Continues wordt opnieuw uitgebracht in de Amerikaanse en Britse bioscopen. Een alternatieve versie van de komedie die eind vorig jaar verscheen is vanaf 28 februari een week lang te zien. In de nieuwe release zijn alle grappen vervangen door nieuwe, gewaagdere varianten.

Regisseur Adam McKay liet de acteurs zo veel improviseren tijdens de opnames, dat hij elke grap in Anchorman 2 kon vervangen met een alternatief. Dat is gebeurd. In totaal bevat de later deze maand te verschijnen versie 763 nieuwe grollen. McKay raadt alle Anchorman-fans aan de film te gaan kijken. "Maar ben je dat niet, blijf er dan heel ver vandaan."

In Nederland zou Anchorman 2 met Will Ferrell eigenlijk niet eens in de bioscopen verschijnen. Filmstudio Universal wilde de film niet naar Nederland halen vanwege tegenvallende bioscooprecettes in de rest van Europa. Fans reageerden met een online petitie, waarop werd besloten Anchorman 2 op 27 maart alsnog uit te brengen.


Alternatieve versie Anchorman 2 in bioscopen (Foto: Novum)

[vid] Ruud en Billy bonken in Utopia (nsfw)

De eerste sekspartij in reallifesoap Utopia is een feit. Na een mislukt feestje doken Billy en Ruud bij elkaar in bed.

De twee Utopianen bedreven de liefde nadat er flink wat alcohol naar binnen was gegoten. Een eerste poging, waarbij Billy een poging deed tot het oraal bevredigen van Ruud werd bruut verstoord door Jimmy. De ex-militair adviseerde de twee niet te gaan neuken, door de twee uit elkaar te houden.

Later doken de twee toch weer bij elkaar. Streamers konden meegenieten hoe de twee tot tweemaal toe van bil(ly) gingen. In beeld en tekst werd op het FOK!forum verslag gedaan van de batspartij.

Het vrijgezellenfeest, georganiseerd door Giorgio, faalde bij voorhand. Animo was er nauwelijks. Ruud de Wild werd gevraagd te komen draaien, maar gaf aan pas te komen als er meer dan 100 aanmeldingen waren. Met 17 feestgangers werd dat aantal niet gehaald.

Later op de dag pas op de Utopiasite (want die slapen nog), dan op Glamora.ma (want die slapen ook nog) en over een week of anderhalf pas op tv, maar nu al op FOK!

Meer Utopia-nieuws is te vinden op utopia.fok.nl, en scoor meteen ff een gratis account zodat je mee kunt kletsen.

Arizona neemt anti-homowet aan

Bedrijven in de Amerikaanse staat Arizona kunnen op basis van religieuze redenen homoseksuele klanten weigeren. Vrijdag werd een wetsvoorstel met een kleine meerderheid (33-27) aangenomen door het Huis van Afgevaardigden van de staat.

Voorstanders van de wet zeggen dat het dient als bescherming van de godsdienstvrijheid. Zo kan een fotograaf weigeren te werken bij een homohuwelijk zonder zich zorgen te maken over juridische consequenties.

Tegenstanders klagen dat de nieuwe wet discriminatie uitlokt. Het wetsvoorstel moet nog wel langs gouverneur Jan Brewer van Arizona.

Arizona neemt omstreden anti-homowet aan
Arizona neemt omstreden anti-homowet aan (Foto: ANP)

Cameron dankt Nederland voor hulp tegen water

De Britse premier David Cameron heeft Nederland vrijdagavond via zijn collega Mark Rutte bedankt voor de hulp die ons land biedt bij het bestrijden van de wateroverlast die het Verenigd Koninkrijk teistert. Nederland staat de Britten vooral met pompen bij in Somerset.

De mannen stelden ook vast dat er nog mogelijkheden zijn om ideeën en ervaringen op dit gebied uit te wisselen. Dat hebben woordvoerders van beide premiers laten weten. Rutte werd vrijdagavond door zijn Britse collega ontvangen op Chequers, diens officiële buitenverblijf, voor een werkoverleg en een etentje.

Op de agenda stonden actuele Europese dossiers, zoals het het motto 'Europees wat moet, nationaal wat kan’. Ook kwam de situatie in Oekraïne aan de orde.

Maar ze feliciteerden elkaar ook met de prestaties van hun beide landen op de Olympische Spelen.

Cameron dankt Nederland voor hulp tegen water
Cameron dankt Nederland voor hulp tegen water (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.