Bjørndalen stopt na dit seizoen

De succesvolste biatleet allertijden stopt ermee. Ole Einar Bjørndalen heeft aangekondigd dat hij na dit seizoen een punt achter zijn imposante loopbaan zal zetten. De 40-jarige Noor zal nog drie wereldbekerwedstrijden meedoen, voordat hij zich op andere zaken zal gaan richten.

Bjørndalen werd in Sochi de meest succesvolle winterolympiër ooit. De Noor staat na vijf Olympische Spelen met acht gouden, vier zilveren en een bronzen medaille nu op dertien olympische plakken, een meer dan zijn landgenoot Bjørn Dæhli. Daarnaast won de biatleet talloze wereldbekerwedstrijden en wereldtitels.

Voor aanvang van het seizoen had Bjørndalen al door laten schemeren dat dit mogelijk zijn laatste seizoen zou gaan worden. Tegenover de ZDF bevestigde hij dat de knoop nu definitief doorgehakt is. "Nog drie wedstrijden, dan is het seizoen voorbij en stop ik." De Noor werd in Sochi gekozen in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité. "Wat ik verder in de toekomst ga doen, weet ik nog niet. Het zal heel moeilijk worden om een nieuwe weg te vinden."

Bjørndalen zet punt achter imposante loopbaan (Foto: Pro Shots/Bildbyran)