Nederland eindigt als vijfde in medaillespiegel

Nederland is op de Olympische Spelen in Sochi als vijfde geëindigd in het medailleklassement. Er werd acht keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons gewonnen. Alleen Rusland, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten deden het beter.

Het totaal van 24 medailles betekent een absoluut record voor Nederland in de geschiedenis van de Winterspelen. De elf plakken die werden gepakt in Nagano stonden sinds 1998 als beste prestatie ooit in de boeken.

De Oranje-equipe deed het in Sochi drie keer zo goed als vier jaar geleden in Vancouver, toen acht medailles werden gepakt. Chef de mission Maurits Hendriks gaf eerder al toe dat de officiële doelstelling 'Vancouver plus één' iets te bescheiden is geweest.

Van de 24 medailles werden er maar liefst 23 verdiend op de langebaan. Nederland is daarmee het succesvolste land in de olympische geschiedenis van het langebaanschaatsen. Met brons op de 1.000 meter shorttrack was Sjinkie Knegt in Sochi de vreemde eend in de bijt.

Slechts één maal keerde Nederland met meer eremetaal terug van een olympisch toernooi. Tijdens de Zomerspelen van 2000 in Sydney werd een historisch aantal van 25 medailles veroverd.