Janoekovitsj is kwijt

anoniem_22072019025900

Het is onduidelijk waar de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zich bevindt. Zelfs zijn woordvoerder zei zondag niet te weten waar de president is.

Janoekovitsj verliet zaterdag de hoofdstad Kiev en zou naar Charkov, de tweede stad van het land en een belangrijke steunpilaar van de president, zijn afgereisd. Zondag bleek dat een vliegtuig met Janoekovitsj aan boord geen toestemming heeft gekregen om vanuit Donetsk, net als Charkov gelegen in het oosten van het land, naar Rusland te vertrekken.

Zaterdagavond sprak het Oekraïense oppositieboegbeeld en aartsrivaal van Janoekovitsj Joelia Timosjenko kort na haar vrijlating uit de gevangenis de betogers in Kiev toe. De 53-jarige voormalig premier werd onthaald door een euforische menigte. Zittend in een rolstoel en vermoeid ogend noemde ze de gesneuvelde demonstranten 'helden'. "Jullie zijn de trots van het land." Eerder op de dag, toen Timosjenko de gevangenis verliet na tweeënhalf jaar gevangenschap, zei ze al voor het presidentschap te gaan.

In het centrum van Kiev was het zondagochtend rustig.