Kiev, een dag later

anoniem_22072019025900

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is het na de stormachtige gebeurtenissen van zaterdag rustig. De barricades blijven evenwel onverkort liggen en er is nog geen enkel teken te bespeuren dat de demonstranten ze zullen afbreken.

De betogers geven daarmee gehoor aan de oproep van de zaterdag vrijgelaten oppositieleidster Joelia Timosjenko. Die stelde dat de demonstranten niet het recht hadden naar huis te gaan tot het moment dat Oekraïne over een degelijk en eerlijk landsbestuur beschikt.

Op het Onafhankelijkheidsplein, Maidan in de volksmond, staat Marian Mazoerak nog altijd met een houten knuppel de wacht te houden. "Natuurlijk ben ik tevreden met de gebeurtenissen van gisteren", zegt de twintiger. "Het goede is dat er eerst pas verkiezingen zouden komen in de herfst en dat die er nu veel vroeger aankomen (op 25 mei, red.)."

Tot die tijd blijft Mazoerak op Maidan staan. "We helpen de politie de orde te bewaken. Er lopen nog altijd titoesjki (aanhangers van Janoekavitsj, red.) rond die uit zijn op provocaties", zegt hij.

Even verderop vertelt een jongeman in camouflagepak en het kogelvrije vest nog aan dat hij vrienden heeft verloren in de strijd tegen de Oekraïense oproerpolitie. "Daarom staat ik hier nog. De oppositie heeft grote stappen gezet, maar ook eerst een deal gesloten met het regime. En daarvoor zijn mensen niet gestorven, maar voor democratie."

Zaterdag stemde het Oekraïense parlement in met de afzetting van president Viktor Janoekovitsj, die zich momenteel ergens in het oosten van het land bevindt. Vandaag besluit het Lagerhuis over een verbod op Janoekovitsj' Partij van de Regio's en van de Communistische Partij van Oekraïne.