Oekraïne richt blik op EU

De prioriteit voor Oekraïne moet nu het herstel van de economie zijn en integratie met Europa. Dat heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov, die zondag door het parlement werd aangewezen als tijdelijk vervanger van Viktor Janoekovitsj, gezegd. Ondertussen zijn Duitsland en Rusland het erover eens dat Oekraïne niet uit elkaar mag vallen.

De kersverse interim-president riep de bevolking op zich terughoudend op te stellen. Ook moet er gewaakt worden voor 'separatisme en bedreigingen voor de Oekraïense territoriale integriteit', aldus Toertsjinov. In het Westen zijn veel mensen op hand van de antiregeringsbetogers die de afgelopen weken de straat op gingen, maar Oost-Oekraïne geldt als machtsbasis van de gevluchte president Janoekovitsj. De bevolking daar heeft van oudsher meer op met oosterbuur Rusland.

Pro-Russisch
In bijvoorbeeld de oostelijke stad Kertsj heeft men weinig op met de pro-westerse betogers in de hoofdstad Kiev. Pro-Russische politici organiseerden zondag demonstraties en riepen op tot afscheiding van de Krim, het schiereiland in de Zwarte Zee. De betogers scandeerden 'Rusland, Rusland!' en haalden de Oekraïense vlag bij het stadhuis neer. De demonstranten botsten met politieagenten en de burgemeester, die niet konden voorkomen dat de Russische vlag op het stadhuis werd gehesen.

Territoriale integriteit
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin zijn het er over eens dat er zo snel mogelijk een slagvaardige regering in Oekraïne moet worden gevormd. Ook moet de territoriale integriteit van het land worden gewaarborgd. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering gezegd tegen persbureau dpa. Merkel en Poetin spraken elkaar zondag per telefoon.

'Terroristen'
De Europese Unie en Rusland stonden de afgelopen weken tegenover elkaar waar het Oekraïne betreft. Europa sprak zijn steun uit voor de betogers, die protesteerden tegen president Viktor Janoekovitsj. Rusland steunde Janoekovitsj echter en maakte de antiregeringsbetogers vorige week uit voor 'terroristen'.