Honderden documenten in woning Janoekovitsj

In en om het presidentieel paleis van president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne zijn honderden documenten gevonden die vermoedelijk confronterend materiaal bevatten. Journalisten en oppositieleden kregen zaterdag de kans om de presidentswoning te betreden. Naast een collectie voertuigen en boten, werd de schat aan documenten aangetroffen. Zo meldden de betrokkenen op Twitter.

Onder de documenten is een factuur van ruim 1,6 miljoen euro voor houten meubels in de theekamer van het paleis en ruim 1 miljoen euro voor planten. In een ander document staan foto's en namen van leden van de protestgroep Femen, naar wat mogelijk een 'zwarte lijst' was van de president. Ook zijn er lijsten met parlementsleden en journalisten gevonden.

Een deel van het papierwerk is verbrand, maar een belangrijk deel is in het water nabij een botensteiger gevonden. In het water zijn ook wapens en munitie opgedoken.

Volgens de Oekraïense krant Oekraïenska Pravda blijkt uit de documenten dat er miljoenen euro's zijn verduisterd en er veelvuldig steekpenningen zijn aangenomen. In een aanbesteding voor het presidentiële paleis wordt zelfs onder het kopje "omkoping voor aanbesteding" vermeld dat er ruim 2500 euro extra in rekening wordt gebracht.

Honderden documenten in woning Janoekovitsj
Honderden documenten in Persoon in bad in woning Janoekovitsj (Foto: ANP)