FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 februari 2014

[Serie A] Napoli verspeelt zege tegen Genoa

Napoli heeft maandag in de Serie A twee punten laten liggen. Thuis tegen middenmoter Genoa werd in de slotfase een 1-0 voorsprong verspeeld: 1-1. Napoli ziet daardoor het verschil met nummer twee AS Roma, dat zaterdag al met 1-0 won van Bologna, oplopen tot zes punten.

Napoli kwam vroeg op voorsprong door een goal van Gonzalo Higuaín en dacht daarna de wedstrijd op halve kracht uit te kunnen spelen. Door een fraaie vrije trap van Emmanuele Calaio kreeg de thuisploeg in de 84e minuut het deksel op de neus.

Ook nummer vier Fiorentina kwam niet tot winst. De uitwedstrijd tegen Parma eindigde in 2-2. Maar liefst drie spelers werden uit het veld gestuurd. Fiorentina beëindigde de wedstrijd met negen man, Parma met tien.

[FA Cup] Hull en Charlton in kwartfinale

Hull City en Charlton Athletic hebben via een replay de kwartfinale van de FA Cup bereikt. De nummer elf van de Premier League won maandag met 2-1 van Brighton & Hove Albion. Charlton, dat in Engeland uitkomt op het tweede niveau, zegevierde uit bij Sheffield Wednesday met dezelfde cijfers.

Curtis Davies en Robert Koren maakten de goals voor Hull, waarna Jose Leonardo Ulloa de spanning terugbracht. Namens Charlton werd Simon Church in de tweede helft de matchwinner.

Hull speelt op 8 maart in de kwartfinale thuis tegen Sunderland. Voor Charlton staat opnieuw een wedstrijd tegen een club uit Sheffield op het programma. Deze keer is derdedivisionist Sheffield United, dat thuis mag spelen, de tegenstander.

SP tegen 'EU-dwang' Oekraïne

Tweede Kamerlid voor de SP Harry van Bommel vindt dat de Europese Unie moet stoppen te proberen om Oekraïne voor de EU te winnen ten koste van de Russische invloed. Hij vindt dat de verdeeldheid van het land daarmee niet wordt gerespecteerd.

Volgens van Bommel probeert de EU de bevolking steun en lidmaatschap voor te spiegelen aan de hand van een grote zak geld, maar is het helemaal niet duidelijk of dat wel het beste is voor het land. Dat zei de SP-politcus maandagsvond in Pauw en Witteman.

Van Bommel wijst erop dat een aanzienlijk deel van de bevolking juist op Rusland is gericht. Hij vreest dat er enkel tweespalt wordt gezaaid door het land voor het blok te zetten en te dwingen om tussen Rusland en de Europese Unie te kiezen. Dat zou bovendien de betrekkingen met Rusland op den duur op scherp kunnen zetten.

Zondag zeiden de Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Poetin na een telefoongesprek dat Oekraïne één land moet blijven. In het zuidoosten van het land wonen veel etnische Russen. Op het schiereiland De Krim heeft Rusland een belangrijke marinebasis.

Bankovervaller keihard uitgelachen

In Shanghai ging een bankoverval niet bepaald zoals een Chinese wannabe-gangster het bedacht had. De man dacht met een vleesmes het bankpersoneel te kunnen imponeren, teneinde zijn zakken te vullen met de nodige yuans, maar dit liep iets anders.

De ietwat amateuristische overval werd vastgelegd met bewakingscamera's. Daarop valt te zien hoe De Ke met zijn mes voor kogelwerend glas iedereen ervan probeert te overtuigen dat hij een serieus gevaarlijke crimineel is. Dit tot hilariteit van de bankbediende die achter het loket zit.

Tot overmaat van ramp gaat dan ook nog de telefoon. De legt op luide toon uit dat hij later zal terugbellen, waarna bewakers weinig moeite hebben om de man te overmeesteren.


Dom, dommer, De Ke

Hyenaman Amersfoort dood na ruzie met vrouwtje

In Dierenpark Amersfoort is een hyena overleden. Het mannetje, Mo, was vorige week gewond geraakt bij een ruzie met hyenavrouwtje Luena en is waarschijnlijk overleden aan een bloedvergiftiging.

Mo herstelde volgens het park goed van zijn verwondingen, maar zondag ging het ineens slechter. Een dierenarts heeft hem toen onder narcose gebracht en antibiotica gegeven, maar dat heeft niet geholpen. Verzorgers vonden Mo maandagochtend dood in zijn nachtverblijf.

Het dier is naar de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht voor sectie. Het park hoopt binnenkort een nieuwe man voor Luena te verwelkomen.

[JL] Schalk loodst Jong PSV langs Emmen

Jong PSV heeft in de Jupiler League een thuiszege geboekt op FC Emmen. Dankzij twee doelpunten van Alex Schalk, in de winterstop overgenomen van NAC Breda, won de Eindhovense club maandag met 2-0. Jong PSV stijgt door de overwinning naar de elfde plaats, FC Emmen staat nu dertiende.

Schalk scoorde zijn goals in de 59e en 81e minuut. Jong PSV begint door de zege goed aan de vierde periode. Eerder sleepte de club van trainer Darije Kalezic al de tweede periode in de wacht. Als beloftenploeg mag Jong PSV echter niet deelnemen aan de play-offs om promotie naar de Eredivisie.

Robin Thicke en vrouw uit elkaar

Robin Thicke en zijn vrouw Paula Patton zijn uit elkaar. "We hebben gezamenlijk besloten om uit elkaar te gaan", laat het koppel weten in een verklaring aan het Amerikaanse tijdschrift People. De twee kregen verkering toen de zanger 16 jaar oud was en trouwden in 2005.

"We zullen altijd van elkaar blijven houden en de beste vrienden blijven." De 36-jarige zanger en de 38-jarige actrice kregen in 2010 zoon Julian Fuego. Het is niet duidelijk waarom het koppel uit elkaar gaat. Wel zegde Thicke vrijdag en zaterdag concerten af omdat hij ziek was.

500 Moslimbroeders voor de rechter

Ruim vijfhonderd aanhangers van de verdreven Egyptische president Mohammed Morsi moeten voor de rechter verschijnen. Dat heeft de Egyptische justitie bepaald. Maandag werden de namen van de Moslimbroeders vrijgegeven die worden vervolgd voor hun rol in de protesten vorig jaar in augustus, die op bloedvergieten uitliepen.

Het gaat om precies te zijn om 504 aanhangers van de Moslimbroederschap.

Sinds het Egyptische leger Morsi vorig jaar in juli afzette zijn duizenden van zijn aanhangers gearresteerd, gedood en gewond geraakt.

Griekse joden slepen Duitsland voor de rechter

De grootste joodse gemeenschap in Griekenland sleept Duitsland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog betaalde de Griekse gemeenschap losgeld aan de nazi's om Grieken die gebruikt werden voor dwangarbeid vrij te krijgen. De joodse gemeenschap wil nu geld zien van Duitsland.

De rechtszaak is een initiatief van de Joodse Gemeenschap van Thessaloniki. In 1942 werden duizenden Griekse joden in Thessaloniki door de nazi's gedwongen om te werken aan bouwprojecten. Door de erbarmelijke omstandigheden kwam tien procent van de dwangarbeiders om het leven.

De gemeenschap sloot uiteindelijk een deal met de lokale nazicommandant om de dwangarbeiders vrij te krijgen. Daarvoor werd 1,9 miljard drachme - een bedrag dat tegenwoordig zou neerkomen op zo'n vijftig miljard euro - betaald. Het mocht echter niet baten: niet lang na het betalen van het losgeld werden de joden uit Thessaloniki naar vernietigingskampen in Duitsland gestuurd.

Lijk gevonden in Bredase vijver

In een vijver in Breda is maandag aan het begin van de avond een stoffelijk overschot gevonden. Het is nog niet duidelijk of het om een man of een vrouw gaat. Ook over de doodsoorzaak kan de politie nog niets zeggen.

Het lichaam in de vijver van het Burgemeester van Sonsbeeckpark werd gevonden door een voorbijganger. De politie is bezig met sporenonderzoek en houdt rekening met meerdere scenario's. Het kan om een misdrijf gaan of een ongeluk, maar ook zelfmoord wordt niet uitgesloten.

KNVB geeft uitleg: "Castaignos geen buitenspel"

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB, heeft maandag uitleg gegeven over de dubieuze treffer van FC Twente tegen Feyenoord. Twente kwam zondag ver in blessuretijd op 2-2 door een afstandsschot van Cuco Martina.

Feyenoord voelde zich bestolen, omdat spits Luc Castaignos in de baan van het schot hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan. Volgens de KNVB klopt dat echter niet. "We begrijpen de discussie over het feit dat hij mogelijk hinderlijk in de weg stond. Maar in dit geval belemmert hij het zicht van de doelman niet", aldus Van Egmond volgens De Telegraaf.

"Op het moment van schieten kan Erwin Mulder zowel de speler als de bal zien. Castaignos doet ook geen poging de bal te raken. Volgens de internationale regels is het dan geen buitenspel."

Bij Feyenoord was iedereen woest op arbiter Serdar Gözübüyük, die de treffer gewoon goedkeurde. "Deze scheidsrechter is niet capabel om te fluiten. Wij moeten dit slikken. Ik moet me nu inhouden", brieste coach Ronald Koeman.

Ook vingerscanner in nieuw Samsung-toestel

Samsung voorziet zijn nieuwste smartphone Galaxy S5 van een vingerafdrukscanner. Dat heeft de fabrikant maandagavond in Barcelona aangekondigd. Samsung volgt daarmee het voorbeeld van Apple, dat in de iPhone 5S ook een vingerscanner inbouwde.

In de Galaxy S5 zit hij op dezelfde plaats als in de iPhone 5S: de homeknop onder het scherm. Het scannen gaat bij het Samsung-toestel wel anders. De gebruiker moet met zijn vinger over de knop vegen, terwijl bij de iPhone 5S de vinger even stil op de knop moet liggen. Met de vingerscanner is het mogelijk om het scherm te ontgrendelen zonder eerst een code in te voeren.

Nieuw is ook dat de Galaxy S5 waterdicht is: hij kan een halfuur lang onder water tot een diepte van een meter. Ook heeft het toestel een nieuw ontworpen achterkant van kunststof met een patroon van putjes. Volgens Samsung stelt de camera het snelst scherp van alle smartphones. Het toestel heeft een 5,1 inch scherm en verschijnt in zwart, wit, bruin en blauw. Hij komt in april op de markt.

Euforisch slot Wall Street

De Amerikaanse beurzen hebben de eerste handelsdag van de week fors hoger afgesloten ondanks vrees voor een aanstaande Chinese kredietcrisis. De S&P 500 steeg maandag 0,6 procent naar 1.847,71 punten, de Dow Jones won 0,6 procent op 16.209,13 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 4.292,97 punten.

De breder samengestelde S&P500 bereikte daarmee het hoogste punt in de geschiedenis, terwijl de technologiebeurs Nasdaq op het hoogste punt in liefst veertien jaar tijd sloot.

Beleggers negeerden daarmee in grote mate negatief nieuws. Uit data verzameld door persbureau Bloomberg en de U.S. Commodity Futures Trading Commission bleek maandag dat professionele beleggers speculeren op een daling van de S&P 500. Voor het eerst sinds september 2012 is er sprake van een netto shortpositie van de uitstaande futures die de koersbeweging schaduwt van de index.

Verder negeerden beleggers met de recordstanden de vrees voor een kredietcrisis in China. Lokale Chinese media berichtten vanochtend dat de Industrial Bank is gestopt met het uitlenen aan vastgoedontwikkelaars, wat de vrees voor een kredietcrisis aanwakkerde. Met name vastgoedfondsen en bankaandelen moesten het ontgelden in China.

Ook bleek dat de activiteit in de dienstensector van de Verenigde Staten in februari in een lager tempo groeide. De inkoopmanagersindex nam volgens voorlopige cijfers van Markit Economics af van 56,7 in januari naar 52,7 in februari, nadat het afgelopen maand nog op de hoogste stand in vier maanden noteerde.

Daar stond tegenover dat de G20, een bijeenkomst van de ministers van financiën van de 20 grootste economieën van de wereld en de voorzitters van de centrale banken, in het Australische Sydney de intentie uitspraken om circa 1500 miljard euro in de wereldeconomie te pompen. Met de injectie wil de G20 de wereldeconomie stimuleren. Doel is om de komende vijf jaar twee procent extra groei te realiseren in 's werelds grootste economieën.

Voor later deze week richten beleggers zich vooral op de kersverse voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, die donderdag een verklaring zal afleggen voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat.

Facebook sloot 3,2 procent hoger nadat oprichter Jan Koum van Whatsapp een spraakfunctie voor de applicatie aankondigde. Vorige week nam het socialmediabedrijf de berichtendienst nog over voor negentien miljard dollar.

Beleggers reageerden met een plus van 3,1 procent positief op de inmenging van activistische aandeelhouder Carl Icahn bij eBay. Icahn beschreef eBay als een zeer waardevol bedrijf, maar gaf aan dat er in de top van het bedrijf een grote schoonmaak nodig is als gevolg van een 'flagrant' gebrek aan verantwoordingsplicht.

Erwin Koeman geeft deze week duidelijkheid

RKC Waalwijk krijgt deze week te horen wat de toekomstplannen van Erwin Koeman zijn. De trainer liet onlangs doorschemeren dat hij misschien wil vertrekken. Volgens Voetbal International brengt Koeman dinsdag zaakwaarnemer Kees Ploegsma op de hoogte.

Een dag later maakt hij de clubleiding van RKC duidelijk of hij op hun verzoek ingaat. De Brabantse club wil graag met de 52-jarige hoofdcoach verder. Koeman slaagde er vorig seizoen overtuigend in om RKC in de Eredivisie te houden. Deze jaargang heeft zijn ploeg het moeilijker. Met een zestiende plek na 25 speelronden is de voorsprong op hekkensluiter Roda JC maar vier punten.

Toch hoopt technisch manager Janus van Gelder dat Koeman in het Mandemakers Stadion wil blijven werken. "We zijn erg tevreden over Erwin en zien hem graag langer bij ons blijven."

"Volgens Ploegsma zijn er vooralsnog geen aanbiedingen van andere clubs of landenteams voor Koeman. Maar dat is ook niet zo gek. Niemand weet nog wat Erwin gaat beslissen. Ik zelf ook niet."

Uitstel EP-besluit netneutraliteit en belkosten

Het Europees Parlement neemt voorlopig geen besluit over netneutraliteit en de kosten van mobiel bellen in het buitenland. De EP-commissie voor industrie zou maandagavond stemmen over een voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes, maar dat ging niet door. Een aantal Europarlementariërs stak een stokje voor de stemming omdat een Duitse vertaling van het voorstel ontbrak.

Naar de stemming was met spanning uitgekeken. Het pakket maatregelen dat op tafel lag verlaagde de kosten van mobiel bellen in het buitenland via het vaak peperdure zogeheten roaming. Maar de telecomindustrie kreeg daar volgens internetactivisten en consumentenorganisaties heel wat voor terug. De zogenoemde netneutraliteit, het beginsel dat internetproviders diensten niet mogen bevoordelen of benadelen door deze bijvoorbeeld meer of minder bandbreedte te gunnen, was volgens hen in gevaar. Vooral Nederlandse Europarlementariërs verzetten zich fel tegen zo'n maatregel, omdat die de in Nederland bij wet vastgelegde netneutraliteit zou doorkruisen.

Als de commissie maandagavond over de voorstellen had gestemd had het pakket eind maart aan het voltallige Europees Parlement kunnen worden voorgelegd. Door het oponthoud van naar verluidt enkele weken lukt het volgens verscheidene EP-leden niet meer om een besluit te nemen voor de Europese verkiezingen van mei.

Nederlandse Europarlementariërs reageerden woedend op de gang van zaken in de commissie. Het 'gescherm met procedures om politieke redenen' is volgens sociaaldemocrate Judith Merkies 'een belabberd signaal'.

Iraakse eerwraakmoordenaar weg uit Nederland

Een Irakees die jaren vastzat voor een eerwraakmoord in Drenthe in de jaren negentig is teruggekeerd naar zijn vaderland. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven (VVD) maandag aan de Tweede Kamer. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) probeerde hem al jaren het land uit te krijgen.

Moayad A. was in 1992 betrokken bij de moord op zijn schoonmoeder. De 37-jarige vrouw werd in het Drentse Vledder, waar ze in een asielzoekerscentrum verbleef, meerdere keren door een auto overreden. Na familieberaad was bepaald dat ze dood moest omdat ze vreemd zou zijn gegaan.

A. kreeg acht jaar en cel kwam in 1997 vervroegd vrij, waarop Nederland hem wilde uitzetten als ongewenst vreemdeling. De Irakees bleef zich daartegen verzetten. In 2009 bepaalde de Raad van State uiteindelijk dat de IND een verblijfsvergunning niet kon weigeren op grond van de veroordeling wegens moord.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma volgt de zaak al jaren op de voet en had Teeven vorig jaar naar de stand van zaken gevraagd. De staatssecretaris laat nu weten dat de man is 'teruggekeerd naar het land van herkomst'. Een nog lopende beroepsprocedure mag hij niet in Nederland afwachten, aldus Teeven.

De bewindsman geeft in de brief verder geen details. Zijn woordvoerder wilde die ook niet geven.

Dagelijkse update TwitchPlaysPokemon

Beste Pokemonvriendjes, het was me een druk weekendje weer wel. Behalve dat een heleboel FOK!ers weer hun Pokemoncardridges uit het stof hebben getrokken en weer begonnen zijn met Pokemon vangen, heeft Red ook weer spannende avonturen beleefd.

Red is nu bezig PC's te bestasten in Cinnabar Island waar hij Lord Heliz en Nidoking surf probeert te leren. Al eerder dit weekend heeft hij ook al zijn zesde badge verdiend! Daar heeft uw favoriete Pokemonreporter op gedronken. Het leek even of kwade goden van Bird Jezus af wilde, maar gelukkig is hij nog steeds going strong. Samen met Archangel of Justive AA-j, Fresh Prince AIIIIIIIRRR, Moon King AAAAAAAAA en All Terrain Venomoth is Red nu op zoek naar de Secret Key!

Rick Gastly GASTLY is even aan het uitrusten enbijtrainen in de Daycare, dus hopelijk komt hij straks weer Red ondersteunen met zijn megalikjes.  Helaas hebben we gisteren afscheid moeten nemen van BigDig AAJST(????, Seed of Hope x(araggbaj, King Leer DUX en vele anderen. Deze dag zal vanaf nu bekend staan als Bloody Sunday.

Wil je live meekijken, dan kan dat hier. Uitgebreid erover discussiëren kan natuurlijk op ons forum!

HAIL HELIX!

Held weg als assistent bij volleybalmannen

Bondscoach Edwin Benne van de Nederlandse volleybalmannen moet op zoek naar een nieuwe assistent. Na drie jaar komt er een eind aan zijn samenwerking met Henk Jan Held. De Nederlandse volleybalbond Nevobo eist vanaf dit jaar dat trainers het hele jaar door beschikbaar zijn. Held wil echter in Italië blijven wonen.

Benne vindt het jammer dat hij verder moet zonder Held. "De afgelopen drie jaar hebben we niet alleen met veel plezier en focus met elkaar gewerkt; we voelen en vullen elkaar goed aan", zegt de bondscoach, die het nationale team samen met zijn assistent terugbracht in de World League. Wie de opvolger wordt van Held is nog niet bekend.

Sporters overweldigd door grote belangstelling

De Nederlandse olympiërs zijn onder de indruk van de enthousiaste reacties na hun terugkeer uit Sochi. "Dat er zo veel mensen zijn, is onwerkelijk", vertelde schaatser Michel Mulder, winnaar van goud op de 500 en brons op de 1000 meter, op het grote podium in Assen aan de NOS. "Ik had niet verwacht dat we zo veel los hadden gemaakt."

Ook Stefan Groothuis, olympisch kampioen op de 1000 meter, was aangenaam verrast door de drukte. "Ik was al verbaasd dat er zo veel mensen op het vliegveld stonden", vertelde hij over de aankomst op vliegveld Eelde. "In Sochi krijg je wel een beetje mee dat het leeft bij de mensen, maar toch niet helemaal."

Voor de medaillewinnaars staat dinsdag ook nog een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het programma. Ook worden veel sporters nog in hun eigen gemeente gehuldigd. "Het is heel groots allemaal", vindt Ireen Wüst, sinds afgelopen weekeinde Nederlands succesvolste olympiër ooit. "Ik heb geen idee wat me de komende dagen nog allemaal te wachten staat."

VS bereid Oekraïne financieel te helpen

De Verenigde Staten zijn bereid om Oekraïne financiële hulp te bieden als aanvulling op de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft het Witte Huis maandag laten weten.

De nieuwe leiders van Oekraïne denken dit jaar ruim 25 miljard euro hulp nodig te hebben om de economische situatie te stabiliseren. Zonder buitenlandse hulp koerst het land af op een bankroet.

"De Verenigde Staten staan, samen met partners vanuit de hele wereld, klaar om Oekraïne hulp te bieden tijdens de hervormingen die nodig zijn om terug te keren naar politieke stabiliteit", aldus een woordvoerder. "Deze hulp kan een IMF-programma aanvullen en Oekraïne helpen om hervormingen eenvoudiger door te voeren en meer te investeren in zorg in onderwijs." Zo kan het noodlijdende land zijn menselijke kapitaal en sociale vangnet versterken, aldus Washington.

Jolie vindt Libanese gastvrijheid voorbeeld

Angelina Jolie vindt dat andere landen een voorbeeld kunnen nemen aan de gastvrijheid van Libanon. "De gastvrijheid en de solidariteit die Libanon voelt tegenover zijn buurlanden is een voorbeeld voor de rest van de wereld waar we dankbaar voor moeten zijn", zegt de actrice in een verklaring. Eind vorig jaar bedroeg het aantal Syrische vluchtelingen een kwart van de Libanese bevolking.

Jolie, speciaal gezant voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, arriveerde zaterdag in Libanon om onder meer Syrische kinderen te ontmoeten. De actrice bezocht een kamp waar meer dan drieduizend Syrische kinderen wonen die wees zijn of hun familie zijn kwijtgeraakt nadat ze naar Libanon waren gevlucht vanwege de oorlog in hun eigen land.

"Het was hartverscheurend om deze kinderen te ontmoeten", zegt Jolie. "De oorlog heeft ervoor gezorgd dat ze hun families en jeugd zijn kwijtgeraakt. Ze zijn nog zo jong, maar ze moeten met deze lasten omgaan alsof ze al volwassen zijn."

De 38-jarige Jolie kwam zaterdagmiddag aan voor haar driedaagse bezoek en had meerdere gesprekken over vluchtelingen uit Syrië. De actrice was voor de derde keer in het land.

Sochi de terugreis, de leukste tweets

De afgelopen twee weken kon je hier de leukste tweets uit Sochi lezen. Eigenlijk was gisteren de laatste editie, maar de terugreis van de olympiërs leverde weer veel mooie berichten op. Dus vandaag nog één keer de leukste olympische tweets. Later deze week kun je ook nog een overzicht van de allerleukste tweets van de afgelopen Winterspelen verwachten.

Afgelopen nacht nam Michel Mulder nog gepast afscheid van het olympisch dorp:

En na de Spelen mogen atleten het er even goed van nemen:

Vandaag stond in het teken van de terugreis van de sporters naar huis. De sporters pakten hun spullen en namen afscheid van hun appartementen:

Op het strand van Sochi was het weer goed vertoeven:

Bart Veldkamp had een kleine teleurstelling te verwerken:

En toen iedereen zijn spullen gepakt had kon de laatste fietstocht beginnen, op weg naar de bus die ze naar het vliegveld zou gaan brengen:

Eenmaal in de bus viel er nog van alles te zien:

Wegkomen uit Sochi was nog niet zo makkelijk:

Maar dat ondervonden andere sporters al eerder:

Bryan Fletcher ging van Sochi naar Lahti, maar is 24 uur onderweg.....:

Maar uiteindelijk konden de Nederlandse atleten aan boord en na enige wachttijd kon de terugreis dan ook echt beginnen:

Je moet goed uitkijken met zoveel medailles aan boord:

Na geland te zijn op vliegveld Eelde was er het traditionele onthaal:

Daarna volgde de busreis naar Assen. Er stonden veel fans langs de weg en in de bus was ook veel gezelligheid:

Daarna volgde een mooi feestje in Assen:

En daarna was het eindelijk home sweet home:

Geen samoerais in de volgende Assassin's Creed

Jade Raymond, ontwikkelaar bij Ubisoft Montréal, heeft verteld dat het volgende deel van Assassin's Creed geen samoerais zal bevatten.

Door de fans van de gamereeks wordt al lang gevraagd om een game in de Japanse Heian-periode. De game gaat zich wel afspelen in Raymonds favoriete historische periode. Momenteel wil ze geen verdere uitspraken doen over de nieuwe game, maar het lijkt haar wel leuk om een keer een Assassin's Creed te maken waar onder andere samoerais in zitten.

EU gaat Oekraïne heel veel geld geven

Oekraïne is vrijwel failliet. De nieuwe leiders hebben voor dit jaar om noodhulp gevraagd ter waarde van ruim 25,5 miljard euro. Eind 2013 was de economische toestand van het land al zo beroerd dat de regering vrijwel niets meer kon uitrichten zonder buitenlandse geldschieters.

Het begrotingstekort en het tekort op de lopende rekening zijn gestegen tot circa 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De schulden van Oekraïne staan voor ruim 40 procent van het bbp, meer dan drie keer zo veel als in 2007, kort voor de economische crises losbarstten. Oekraïne is zwaar door de crisis getroffen. In de economie van het land speelt nog steeds de staalindustrie een belangrijke rol en die is kwetsbaar en voert vooral uit naar Rusland.

De effecten van de economische tegenslag zijn verergerd door de chronische corruptie in het land en het wanbeleid dat daarbij bijhoort. Op de wereldranglijst van corruptste landen ter wereld laat Oekraïne alle Europese landen ver achter zich en behaalt niveaus zoals die van Zimbabwe of Oost-Timor. Behalve de corruptie berokkenen rechteloosheid, willekeur in de ambtenarij en een inhalige elite de economie schade. Zo gaat het familie en vrienden van de president doorgaans goed in Oekraïne. Zoon Aleksandr van de verdreven president Viktor Janoekovitsj zou goed zijn voor 250 miljoen euro.

Het economisch vastgelopen land kreeg in december een infuus van het Kremlin, ter waarde van ruim 13 miljard euro; circa 11 miljard aan kortlopende kredieten en 2,2, miljard euro korting op gasrekeningen. Moskou legde de noodkredietverlening eind januari stil toen bleek dat Janoekovitsj de controle kwijtraakte.

Zuckerberg: WhatsApp blijft hetzelfde

Mark Zuckerberg zegt dat er niets zal veranderen aan hoe WhatsApp met de data van zijn gebruikers omgaat. De chatdienst zal na de overname door Facebook autonoom blijven werken. Dat zei de ceo van Facebook maandagavond op een telecomcongres in Barcelona.

"WhatsApp blijft precies hetzelfde", aldus Zuckerberg. Facebook zou gegevens van gebruikers niet gaan gebruiken voor tonen van advertenties. Ook zal Facebook berichten en foto's van WhatsApp-gebruikers nadat ze zijn aangekomen niet permanent op zijn servers opslaan. "WhatsApp bewaart niets meer dan nodig is. Dat is wat mensen willen. Het zou stom zou daar iets aan te veranderen."

Het team van WhatsApp blijft volgens de Facebook-oprichter zelfstandig opereren. Het team mag wel gebruikmaken van de infrastructuur en medewerkers van Facebook.

Ruim de helft van de Nederlandse WhatsApp-gebruikers maakt zich zorgen om de overname van de chatdienst door Facebook, bleek maandag uit een onderzoek door tv-programma Radar. Een kwart overweegt over te stappen. Acht procent heeft dat al gedaan. De meeste overstappers noemen als reden dat ze de gegevens die ze op WhatsApp uitwisselen niet willen delen met Facebook.

Jan Pronk stemt GroenLinks

Voormalig PvdA-minister Jan Pronk brengt bij de gemeenteraadsverkiezingen een stem uit op GroenLinks. Dat schrijft hij maandag in een verklaring op de website van de Haagse afdeling van die partij. Pronk had vorig jaar zijn lidmaatschap van de PvdA al opgezegd.

Het is de eerste keer dat de oud-minister op een andere partij dan de PvdA stemt. Pronk was bijna vijftig jaar lid van die partij, maar nam in mei afscheid omdat hij zich er niet meer bij thuis voelde.

Pronk wil zich niet afzetten tegen zijn oude partij, maar noemt een stem op de PvdA niet meer vanzelfsprekend. Zijn stem gaat volgende maand naar GroenLinks omdat hij zich naar eigen zeggen altijd verwant heeft gevoeld met die partij.

De 73-jarige Pronk was ruim dertig jaar politiek actief voor de PvdA en was drie keer minister voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM.

Vrouw (29) krijgt paarsgepunte klit

Een 29-jarige vrouw heeft onlangs vijf dagen rondgelopen met een knoeperd van een erectie. De vrouw was namelijk een proefkonijn voor een nieuw antidepressivum.

De niet met naam genoemde vrouw wilde graag op simpele wijze een paar centjes bijverdienen. Onwetend schreef zij zich in voor een onderzoek naar een nieuw antidepressivum.

De jongedame werd ingeloot, en kreeg een cocktail van bupropion en trazodone. Zij wist echter niet dat dit libidoverhogend werkt.

Toen ze ontdekte dat haar punani begon te groeien, stopte zij direct met de medicijnen. Het kwaad bleek echter al geschied. Haar clitoris had een omvang van maar liefst twee bij 0,7 centimeter bereikt. Ook was de clitoris paarsgepunt geworden.

Een duidelijk geval van priapisme, een kwaal die normaal alleen mannen treft. Maar liefst vijf dagen lang had de vrouw last van een enorme, pijnlijke erectie. Uiteindelijk verdween de stijve klit weer, en mocht de vrouw huiswaarts keren.

Girls Aloud-zangeres Kimberley Walsh is zwanger

Kimberley Walsh is in verwachting van haar eerste kind. "Justin en ik zijn zo blij jullie te laten weten dat we een baby krijgen", twitterde de Girls Aloud-zangeres maandag. "We konden niet wachten dit fantastische nieuws met jullie te delen." De 32-jarige Walsh is al tien jaar samen met zanger Justin Scott.

Twee andere zangeressen van de Britse meidenband reageerden enthousiast op het nieuws. "Ik kan niet bij hoe blij ik voor ze ben", twitterde Nicola Roberts. "Ik heb ze de afgelopen tien jaar zien groeien en dit is het mooiste tot nu toe", zei Cheryl Cole op Instagram. "Ik houd heel veel van jullie allebei."

Circa vijftienduizend mensen juichen olympiërs toe

De feestelijke huldiging van de Nederlandse olympiërs in Assen heeft maandag ongeveer vijftienduizend mensen op de been gebracht. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Vooraf was op ongeveer tienduizend belangstellenden gerekend.

Na afloop van de huldiging stroomde het grote plein snel leeg en gingen mensen weer op weg naar huis. Aan de oproep om zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen is volgens de woordvoerder 'vrij goed gehoor gegeven'. De feestvreugde in Assen werd niet verstoord door incidenten.

'Cricket spelen tegen de Taliban'

Wat kan je het beste doen wanneer de vredespijp definitief begraven lijkt te zijn en het onderlinge geweld weer is opgelaaid? Cricket spelen met de vijand! Dat lijkt de Pakistaanse minister van binnenlandse zaken, Chaudhry Nusar, tenminste een lumineus idee. Hij heeft dan ook bloedserieus het voorstel gedaan om een overheidsteam uit te laten komen tegen een aantal cricketliefhebbers van de Taliban.

De Pakistaanse regering heeft een poging gedaan om te onderhandelen met de in het land aanwezige haatbaarden, maar deze besprekingen werden ruw afgebroken toen zomaar 23 militairen geëxecuteerd werden. Daarop werd weer gereageerd door stellingen van de hypermoslims te bombarderen, waarna 38 terroristen aanspraak konden maken op 72 maagden. Sindsdien zijn beide partijen niet meer echt on speaking terms.

Gelukkig bestaan er in het land, waar vervolging van niet-moslims wettelijk geregeld is, verlichte geesten als Chaudhry. Politici zoals Nawaz Sharif en oppositieleider Imran Khan hebben in het verleden bewezen een aardig potje te kunnen ballen, dus is het wellicht een goed plan om de tegenpartijen middels sport en spel wat dichter bij elkaar te brengen.

Experts zijn echter de mening toegedaan dat het geweld nog wel even zal voortduren.

FOK!toen: Metallica - Master of Puppets

Vandaag keren we met FOK!toen 28 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 24 februari 1986 dat het legendarische album Master of Puppets van Metallica voor het eerst verscheen. Master of Puppets was het derde studio-album van de heavy metalband uit Los Angeles, die eerder naam had weten te maken met de baanbrekende albums Kill 'Em All en Ride the Lightning. Master of Puppets was een album dat volgens veel fans van Metallica nog steeds tot het allerbeste werk van de band mag worden gerekend.

Metallica - Master Of Puppets

1984
Het jaar 1984 was best wel slecht begonnen voor Metallica. Zo had de band optredens moeten afzeggen nadat hun apparatuur was gestolen in Boston. De gebeurtenis zou zanger-gitarist James Hetfield wel inspireren tot het schrijven van het nummer 'Fade to Black'. Ook had de groep afscheid genomen van hun vorige manager Jon Zazula, welke opgevolgd zou worden door het duo Cliff Burnstein en Peter Mensch van Q Prime Management. Toch was het niet alleen kommer en kwel in 1984. Zo verscheen het fijne album Ride the Lightning en had de groep een platencontract getekend bij Elektra Records.

Ook deed Metallica in 1984 Europese tour, als voorprogramma van de band Twisted Sister. Bij deze tour werd ook Nederland aangedaan, met onder meer concerten in Zwolle (Aardschok Festival), Leiden, Oldenzaal en Zwaagwesteinde. Later dat jaar stond Metallica voor het eerst als hoofdact op diverse Europese podia, tijdens de Bang That Head That Doesn't Bang-tour, waarbij de band voor gemiddeld 1300 man publiek per avond speelde.

Begin januari 1985 volgde de Ride the Lightning-tour, met als hoogtepunten het optreden op 31 augustus 1985 op het Day On The Green Festival in Oakland (60.000 man publiek) en het Monsters of Rock Festival in Donnington Park (70.000 man publiek). Het was de eerste keer dat Metallica op Monsters of Rock zou spelen.

Metallica - Master Of Puppets (bootleg cassette Oekraine)
Metallica - Master Of Puppets (bootleg cassette Oekraine)

Een nieuw album
In de zomer van 1985 waren Lars Ulrich en James Hetfield begonnen met het schrijven van nieuwe nummers voor het volgende album. Dit werd gedaan in een garage in El Cerrito. Ulrich en Hetfield begonnen met opnemen van jams en haalden daar geschikte stukken uit om die te bewerken tot complete instrumentale nummers. Daarna kreeg een track een titel en een onderwerp en mocht Hetfield aan de slag met de tekst van het liedje. Uiteraard kregen ook Kirk Hammett en Cliff Burton de nodige ruimte om hun inbreng aan nummers te geven.

Begin september 1985 gaan de mannen van Metallica naar de Sweet Silence Studios in Kopenhagen, om daar samen met producer Flemming Rasmussen te werken aan de totstandkoming van het nieuwe album. In drie maanden tijd neemt Metallica acht beukende nieuwe nummers op. De opnames worden daarna afgemixt door Michael Wagener (bekend van zijn werk voor onder meer Mötley Crüe, Dokken en Accept) in de Amigo Studios in Los Angeles en gemastered bij het legendarische Sterling Sound in New York.

Metallica - Master Of Puppets (1988 her-uitgave Japan)
Metallica - Master Of Puppets (1988 her-uitgave Japan)

Master of Puppets
Op 24 februari 1986 lag Master of Puppets van Metallica in de schappen van de betere platenwinkels. Door zowel critici als fans wordt het album als een mijlpaal in de geschiedenis van de metalmuziek gezien. Master of Puppets stond onafgebroken 72 weken in de Billboard album top 200 en zou het eerste gouden album voor de band worden. De eerste drie weken na het verschijnen ging het album al zo'n 300.000 keer over de toonbank. Ondanks het feit dat het album niet op de radio te horen was en er ook geen videoclips waren gemaakt verkocht het album in het eerste jaar 500.000 keer. In 2003 waren er al meer dan 6 miljoen exemplaren van Master of Puppets verkocht, waarmee het album een zesvoudige platina status behaalde.

Master of Puppets was het allereerste thrashmetal-album dat een platina status zou behalen. Aan het begin van de negentiger jaren werd Metallica dan ook als één van de bands gezien die het thrashmetal-genre bij een groter publiek bekend zou maken. Zo was de groep één van de allereerste heavy metalbands die stadionconcerten ging geven en die ook regelmatig te gast was in programma's zoals MTV's Headbangers Ball.

Het album
Kant A:

Metallica - Master Of Puppets A

01 Battery 5:10
Het centrale thema van het album Master of Puppets was machteloosheid. Zo horen we in 'Battery' wat voor invloed woede op het gedrag van een mens kan hebben.

Hypnotizing power.
Crushing all that cower.
Battery is here to stay.
Smashing through the boundaries.
Lunacy has found me.

Cannot stop the battery.
Pounding out aggression.
Turns into obsession.
Cannot kill the battery.

02 Master of Puppets 8:38
Het nummer 'Master of Puppets' gaat over een persoon en diens verslaving aan cocaine. Hij blijft doorgaan, zelfs al kan hij er dood aan gaan.

End of passion play.
Crumbling away.
I'm your source of self-destruction.

Veins that pump with fear.
Sucking darkest clear.
Leading on your death's construction.

Taste me you will see.
More is all you need.
Dedicated to.
How I'm killing you.

03 The Thing That Should Not Be 6:32
'The Thing That Should Not Be' was gebaseerd op het korte verhaal The Shadow Over Innsmouth van H.P. Lovecraft en gaat over een man die de strijd aan moet gaan met onaardse machten.

Not dead which eternal lie.
Stranger eons Death may die.
Drain you of your sanity.
Face The Thing That Should Not Be.

04 Welcome Home (Sanitarium) 6:28
Het nummer 'Welcome Home (Sanitarium)' was gebaseerd op Ken Kesey's boek One Flew Over the Cuckoo's Nest. Het nummer gaat over een man die onschuldig opgesloten zit in een psychiatrische inrichting.

Sleep my friend and you will see.
That dream is my reality.
They keep me locked up in this cage.
Can't they see it's why my brain says rage.

Sanitarium, leave me be.
Sanitarium, just leave me alone.

Kant B:

Metallica - Master Of Puppets B

01 Disposable Heroes 8:14
In 'Disposable Heroes' bezingt Metallica het verhaal van een jonge soldaat en de superieuren die zijn lot in handen hebben.

Bodies fill the fields I see.
Hungry heroes end.
No one to play soldier now.
No one to pretend.

Running blind through killing fields.
Bred to kill them all.
Victim of what said should be.
A servant 'til I fall.

Soldier boy, made of clay.
Now an empty shell.
Twenty one, only son.
But he served us well.

02 Leper Messiah 5:38
'Leper Messiah' is een track waarmee de mannen van Metallica iedereen willen waarschuwen voor valse profeten. Van die reli-dwazen die beweren dat ze je ziel kunnen redden zolang je maar flink blijft lappen.

Spineless from the start, sucked into the part.
Circus comes to town, you play the lead clown.
Please, please.
Spreading his disease, living by his story.
Knees, knees.
Falling to your knees, suffer for his glory.
You will.

03 Orion 8:12
Naast het titelnummer was ook 'Orion' één van de favoriete composities van Cliff Burton. Ook door veel fans wordt dit nummer als één van de allermooiste composities van Burton gezien.

04 Damage, Inc. 5:08
In 'Damage, Inc.' zingt de band over zinloos geweld en vernietiging.

Dealing out the agony within.
Charging hard and no one's gonna give in.
Living on your knees, conformity.
Or dying on your feet for honesty.
Inbred, our bodies work as one.
Bloody, but never cry submission.
Following our instinct not a trend.
Go against the grain until the end.

Blood will follow blood.
Dying time is here.
Damage Incorporated.

Metallica - Master Of Puppets ins 2

Op tournee met Ozzy
In maart 1986 gaat Metallica op tournee met Ozzy Osbourne. Het zal de laatste tour zijn waarbij Metallica als voorprogramma zou spelen. De optredens met de voormalige zanger van Black Sabbath zou de band veel naamsbekendheid geven. 1986 zou echter ook een jaar worden die de bandleden van Metallica nooit meer zouden vergeten.

De ellende begon midden 1986 toen James Hetfield zijn pols brak bij een ongelukje met een skateboard. Zijn plaats werd daarna tijdelijk overgenomen door roadie John Marshall, die ook aan de snaren plukte in de band Metal Church. Op 26 september was James Hetfield weer beschikbaar als gitarist en de band speelde een spetterend optreden in de Solnahallen in Stockholm. Het zou ook Cliff Burtons laatste optreden met Metallica zijn.

Metallica - Master Of Puppets ins 1

Cliff 'Em All
Bij de tour door Europa maakte Metallica gebruik van een eigen tourbus. De mannen waren echter niet te spreken over de slaapruimtes in de bus en zodoende werd er elke avond geloot wie de meest comfortabele slaapruimte mocht gebruiken. Op de avond van 27 september was het Cliff Burton die de schoppenaas had getrokken. Burton lag net te slapen toen de bus betrokken raakte bij een slippartij. Door ijzel gleed de bus naar de rechterkant van de weg en de chauffeur probeerde dat te corrigeren door de andere kant op te sturen. Op datzelfde moment schoot de achterkant van de bus naar rechts en sloeg om. Burton was bij het ongeval door het raam van de bus gevlogen en was daarna onder de bus terechtgekomen. De 24-jarige bassist was op slag dood.

Met de dood van Cliff Burton kwam een einde aan een succesvolle periode in het bestaan van de jonge en veelbelovende thrashmetalband. Niet dat Metallica er na de dood van Cliff Burton mee ophield, maar het was niet meer de band die velen had weten te verblijden met baanbrekende tracks als 'Motorbreath' en 'For Whom the Bell Tolls'.

Metallica - Master Of Puppets back

Master of Puppets live
Metallica-fans met teveel vrije tijd hebben eens een berekening gemaakt welke nummers de groep het vaakst live heeft gespeeld. Bij Master of Puppets blijkt het titelnummer het meestgespeelde nummer van de groep te zijn. Het nummer werd tussen 31 december 1985 en 8 december 2013 maar liefst 1439 keer uitgevoerd. Ook 'Battery' en 'Welcome Home (Sanitarium)' waren vaak op de setlisten van de groep terug te vinden. Het instrumentale 'Orion' werd daartegen maar vijftig keer op een podium gespeeld. Het zou tot 3 juni 2006 duren voordat Metallica het volledige album Master of Puppets live zou spelen. Dit was bij een optreden op het Rock Am Ring Festival in Nürburg (Duitsland). Hieronder een overzicht van alle tracks van het album, gerangschikt op het aantal keren dat het nummer live werd uitgevoerd.

Master Of Puppets - 1439
Battery - 875
Welcome Home (Sanitarium) - 883
Damage, Inc. - 285
The Thing That Should Not Be - 262
Disposable Heroes - 139
Leper Messiah - 108
Orion - 50

De Bakker direct onderuit in Dubai

Thiemo de Bakker is bij het ATP-toernooi van Dubai al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Nederlandse tennisser verloor met 3-6, 3-6 van de als zevende geplaatste Duitser Philipp Kohlschreiber. De Bakker had zich voor het hoofdtoernooi geplaatst door zijn tweede partijen in de kwalificaties te winnen.

Door de uitschakeling van De Bakker moet Igor Sijsling nu de Nederlandse eer in de Verenigde Arabische Emiraten verdedigen. Hij komt dinsdag de baan op tegen de Tunesiër Malek Jaziri, die met een wildcard is toegelaten.

Mexico klaagt drugsbaron Guzman aan

De Mexicaanse autoriteiten hebben drugskartelbaas Joaquin Guzman officieel in staat van beschuldiging gesteld. Dat heeft de Mexicaanse justitie maandag bekendgemaakt. Guzman, de machtige baas van het Sinaloa-drugskartel, wordt onder meer beschuldigd van cocaïnesmokkel.

De aanklachten tegen Guzman werden zondag ingesteld in de zwaarbewaakte gevangenis waar hij wordt vastgehouden.

Guzman werd zaterdagochtend opgepakt. Met de arrestatie kwam er een einde aan een jarenlange klopjacht op de man die wel als de machtigste drugsbaas ter wereld werd gezien. In 2001 wist hij in een wasmand uit een zwaarbewaakte Mexicaanse gevangenis te ontsnappen, waarna zijn persona tot mythische proporties uitgroeide. Forbes schat het fortuin van Guzman op meer dan een miljard dollar.

De Verenigde Staten hebben Mexico om Guzmans uitlevering gevraagd. Het is echter maar de vraag of Mexico Guzman wil afstaan.

Ex-neuroloog Jansen en OM in hoger beroep

Zowel Ernst Jansen als het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank tegen de Twentse ex-neuroloog. Justitie wilde dat Jansen zes jaar de cel in zou gaan, maar de rechtbank in Almelo veroordeelde hem eerder deze maand tot een gevangenisstraf van drie jaar.

De raadsman van Jansen had na de uitspraak al gezegd hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep te gaan. Hij sprak van een 'dramatische' veroordeling die hard aankwam bij Jansen.

Het Openbaar Ministerie reageerde na de zitting verheugd op de veroordeling van de oud-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente. Toch wordt hoger beroep ingesteld omdat Jansen van een aantal feiten werd vrijgesproken, laat een woordvoerder van het OM maandag weten.

CAS schorst wielrenner Sinkewitz toch acht jaar

Het internationaal sportarbitragehof CAS heeft de Duitse wielrenner Patrick Sinkewitz alsnog een schorsing van acht jaar opgelegd. Sinkewitz werd in februari 2011 betrapt op het gebruik van groeihormonen. Een jaar later sprak het Duitse sporttribunaal DIS hem vrij. De Duitse antidopingautoriteit NADA was daarop bij het CAS in beroep gegaan.

Het CAS bepaalde dat de Duitse antidopingwaakhond onomstotelijk had aangetoond dat Sinkewitz groeihormoon heeft gebruikt. Omdat de Duitser in 2007 al eens betrapt was op testosteron, kreeg hij een straf van acht jaar opgelegd. Daarvan heeft hij al een jaar, drie maanden en vier dagen er op zitten, doordat hij tussen maart 2011 en juni 2012 voorlopig geschorst was.

De nu 33-jarige Sinkewitz mag in september 2020 weer zijn opwachting maken in het peloton. Dat is echter ongeveer een maand voor zijn veertigste verjaardag en dus is de CAS-uitspraak zo goed als zeker het einde van zijn carrière.

Sinkewitz reed voor Quick-Step en T-Mobile op het hoogste niveau. Na zijn eerste dopingschorsing was hij nog in dienst bij een aantal kleinere ploegen. In 2004 won hij de Ronde van Duitsland en drie jaar later Rund um den Henninger Turm. De Ronde van Saksen in 2009, de Ronde van Romagna in 2010 en de Wielerweek van Lombardije in 2013 prijken ook op zijn palmares.

Acteur Harold Ramis (69) overleden

Harold Ramis is maandagochtend op 69-jarige leeftijd overleden. De acteur en schrijver overleed aan complicaties van een auto-immuunziekte aan zijn bloedvaten.

Ramis is het meest bekend van zijn rol als Egon Spengler in de Ghostbusters-films. De acteur schreef ook mee aan de twee films. Ook voor Groundhog Day, waar hij ook in speelde, klom Ramis in de pen. Ook was de acteur te zien in films als Knocked Up en As Good As It Gets.

De Amerikaan laat zijn vrouw Erica Mann, met wie hij sinds 1989 was getrouwd, en drie kinderen achter. Ramis kreeg twee zoons met Mann en een dochter met zijn eerste vrouw.

Franse krant moet Real Madrid tonnen betalen

De Franse krant Le Monde moet voetbalclub Real Madrid driehonderdduizend euro schadevergoeding betalen. Dat heeft het Spaanse hooggerechtshof maandag besloten. Le Monde had Real in een artikel in 2006 aan dopingdokter Eufemiano Fuentes gelinkt. Eerder hadden lagere rechtbanken ook al in het voordeel van Madrid beslist.

Le Monde schreef in december 2006 dat het handgeschreven notities van Fuentes had gezien die trainingsplannen voor Madrid en FC Barcelona bevatten. Fuentes werd daarna schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van de gezondheid van patiënten in de wielerdopingzaak Operacion Puerto.

Barcelona kreeg ook een schadevergoeding, maar moet het doen met slechts vijftienduizend euro. De Catalanen hadden een technische onvolkomenheid in hun klacht.

'Christelijke strijders slachtten moslims CAR af'

Een groep christelijke strijders heeft minstens zeventig moslims vermoord in het afgelegen zuidwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat hebben een rooms-katholieke priester en andere ooggetuigen van het bloedbad, dat vorige maand plaatsvond, maandag gezegd. De zogeheten anti-Balaka zouden twee dagen lang hebben huisgehouden in het dorp Guen.

Volgens priester Rigobert Dolongo, die hielp de slachtoffers te begraven, vermoordden de christenstrijders op de eerste dag 27 mensen. De tweede dag volgden er nog eens 43. "Ze dreven tientallen mensen bij elkaar en dwongen hen op hun buik te gaan liggen", zei de geestelijke vanuit zijn schuilplaats in een kerk in Carnot. Daar, op een kilometer of honderd van de plek des onheils, heeft Dolongo met zo'n achthonderd anderen een veilig heenkomen gezocht.

In Guen houden zich nog honderden moslims schuil. Ze hebben zich verschanst in de plaatselijke rooms-katholieke kerk en in het huis van de imam van het dorp.

De achterblijvers hebben vredessoldaten in Carnot per telefoon om hulp gevraagd, beweren twee islamitische inwoners. Ze vrezen voor hun leven. Zwaarbewapende anti-Balaka hebben Guen nog altijd in handen. De bevelhebber van de vredesmacht in Carnot zegt echter dat hij pas kan ingrijpen als hij toestemming heeft van hogerhand.

PostNL levert flink in op hoger Damrak

PostNL is maandag op het Damrak hard onderuit gegaan nadat het bedrijf zijn verwachtingen naar beneden bijstelde. Het aandeel van de postbezorger verloor in korte maar liefst 19,7 procent aan waarde en kwam die dreun de rest van de dag niet meer te boven. Doordat veel andere bedrijven op de AEX-index wel met winst sloten, eindigde de Amsterdamse hoofdgraadmeter alsnog met een klein plusje.

Waardepapier van PostNL kost nu nog 3,44 euro. Voor het openen van de beurs maakte PostNL bekend dit jaar uit te gaan van een operationele winst tussen de 260 en 330 miljoen euro. Dat is veel minder dan de onder- en bovenmarge van 300 en 370 miljoen die het bedrijf eerder nog aanhield. Bovendien vrezen beleggers dat de verwachte hoeveelheid post sterker daalt dan PostNL verwacht.

De AEX won 0,4 procent en sloot de dag daardoor af op een stand van 401,76 punten. Ook de beurs van Frankfurt sloot 0,4 procent hoger, terwijl de Franse beurs 0,9 procent won.

De drie grootste beursfondsen - ING, Shell en Unilever - wonnen allemaal licht aan waarde. Het drietal won elk tussen de 0,2 en 1 procent. Grootste winnaar was echter Air France-KLM dat een goed rapport ontving van analisten en daardoor 2,8 procent won. Postbezorger TNT Express steeg 1,9 procent in waarde.

Net als in de AEX ging echter ook de aandacht in de Midkap niet uit naar de stijgers, maar juist naar de grootste daler. Pharming verloor 22,8 procent nadat de Amerikaanse toezichthouder besloot te wachten met het goedkeuren van een medicijn. Navigatiespecialist Neways was met een winst van 6,8 procent een van de sterkste stijgers.

Olympiërs onthaald door fans op vliegveld Eelde

Het vliegtuig met ruim veertig Nederlandse olympische sporters is maandagmiddag rond 17.10 uur geland op vliegveld Eelde. Daar werden de olympiërs onthaald door ruim duizend mensen, die het tafereel van achter glas kunnen zien. De sporters worden vervolgens om 18.30 uur gehuldigd in Assen.

Het vliegtuig, bestuurd door piloot en oud-zeilster Lisa Westerhof, was om 13.30 uur uit Sochi vertrokken met ruim een uur vertraging. In Eelde werden de sporters over een oranje loper naar bussen geleid die richting Assen zijn vertrokken.

Wachtende fans konden in restaurant Weelde, dat een glazen pui heeft, kijken naar hun helden op zo'n honderd meter afstand. "Al vanaf vanmiddag zit het hier afgeladen vol", zegt een werknemer. "Mensen gaan niet echt aan het bier, maar de oranje tompoucen gaan heel hard." In Assen staat het plein waar de sporters het podium betrekken al helemaal vol.

GroenLinks wil veel minder werken

Er moet een werkweek komen van 32 uur. Vier dagen per week werken moet de norm worden. Dat staat in het plan 'Werk eerlijk delen', dat GroenLinks-leider Bram van Ojik maandag heeft gepresenteerd. Van Ojik pleit daarin ook voor minder belasting op arbeid, gerichtere scholing en flexibele bijstand.

De GroenLinks-leider wijst erop dat er vorig jaar 134.000 werklozen bij zijn gekomen. In totaal staan nu 678.000 mensen aan de kant. Het kabinet legt de verantwoordelijkheid om een baan te vinden helemaal bij de werkzoekenden, zegt Van Ojik. "Maar er is helemaal geen werk. En het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. We moeten nu in actie komen voor meer banen."

Door het beschikbare werk eerlijker te delen, kunnen meer mensen aan de slag blijven. "In tijden waarin massaontslagen aan de orde van de dag zijn, is voor veel werknemers de keuze voor iets minder werk maar met meer zekerheid op baanbehoud aantrekkelijk", staat in het plan.

Bovendien is werken voor mensen die nog wel een baan hebben 'topsport' geworden, vindt Van Ojik. "Ouders rennen heen en weer tussen werk en kinderdagverblijf en komen tijd tekort voor bijvoorbeeld zorgtaken."

GroenLinks wil verder de loonkosten voor werkgevers fors verlagen. Dat kan door dingen die het milieu vervuilen zwaarder te belasten. Als arbeid goedkoper wordt, komen er meer banen. De partij heeft dit al vaker voorgesteld.

Het plan pleit daarnaast voor recht op deeltijdbijstand, zodat bijstandsgerechtigden parttime aan de slag kunnen. Ook moeten er in de bijstand een wettelijk recht op scholing komen en ruimere vrijstellingen om onderwijs te volgen.

Ebay wil Paypal niet afstoten

Ebay gelooft dat het het beste is voor aandeelhouders om Paypal niet af te stoten. Dat heeft het bedrijf achter de onlineveilingsite maandag laten weten, nadat activistisch belegger Carl Icahn vorige maand in een brief had aangedrongen op een splitsing.

Icahn schreef destijds dat Ebay en Paypal los van elkaar 'meer kans hebben om competitief te blijven voor werknemers en aandeelhouders'. Ebay reageerde toen al meteen negatief op het voorstel, en dat herhaalt het Amerikaanse bedrijf nu. "Paypal en Ebay zijn samen beter", schrijft het bedrijf. De top van het bedrijf zegt bovendien zelf prima in staat te zijn om in te schatten wat het beste is voor de aandeelhouders. "Het bestuur evalueert regelmatig alle strategische opties voor het bedrijf."

Ebay reageert maandag ook op de beschuldigingen dat verschillende bestuursleden van het bedrijf niet onafhankelijk zouden zijn. Zo zou toezichthouder Scott Cook een dubbelrol spelen, omdat hij bestuurder en oprichter is van Intuit, een directe concurrent van Paypal. Ook de loyaliteit van Marc Andreessen werd door Icahn in twijfel getrokken.

Ebay kwalificeert de beschuldigingen nu als 'modder gooien'. Icahn zou oude berichten hebben 'geknipt en geplakt' en gebeurtenissen uit hun context hebben gehaald om de integriteit van de bestuurders in twijfel te trekken. Volgens Ebau is Cook al jaren een waardevolle kracht en is de overlap met zijn bedrijf minimaal.

Icahn heeft twee mensen uit eigen kring genomineerd te vervanging van de twee die hij bekritiseert. De adviescommissie van het bestuur zal snel komen met een oordeel over deze kandidaten, schrijft Ebay. "Zelfs als ons bestuur niet voor de nominaties is, is het aan de aandeelhouders om te bepalen of de werknemers van Icahn beter gekwalificeerd zijn dan bestuurders zoals meneer Cook om leiding te geven aan een leidend technologiebedrijf."

Vierdaagse wordt cultureel erfgoed

De Nijmeegse Vierdaagse wordt cultureel erfgoed. De officiële ondertekening van het certificaat en de uitreiking van het schildje vindt woensdagochtend plaats in Nijmegen, meldt directeur Ineke Stroucken van Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Daarmee krijgt het evenement bescherming.

Het grootste meerdaagse wandelevenement van Nederland is levende traditie, zegt Stroucken. Ook is er een grote gemeenschap die zijn best doet om de Vierdaagse levensvatbaar te houden.

Om erkend te worden als cultureel erfgoed, heeft de Vierdaagse een analyse gemaakt van kansen en bedreigingen. "De Vierdaagse wordt niet bedreigd, maar er zijn wel enkele punten", zegt Stroucken. We vragen de organisaties om daar goed over na te denken in een erfgoedzorgplan." Een recente verbetering van de organisatie is bijvoorbeeld het invoeren van barcodekaarten.

Nederland ondertekende in 2012 het Unesco-verdrag dat voorziet in het beschermen van immaterieel erfgoed. Het VIE inventariseert sindsdien welke Nederlandse tradities daarvoor in aanmerking komen. Eerder werd Koningsdag al erkend als cultureel erfgoed, net als enkele plaatselijke tradities.

De Vierdaagse werd in 1916 voor het eerst gelopen. Er zijn dit jaar 46.000 startplekken.

WhatsApp-gebruikers bezorgd om privacy

Ruim de helft van de WhatsApp-gebruikers maakt zich zorgen om zijn persoonlijke gegevens nu Facebook de berichtendienst heeft overgenomen. Ruim een kwart overweegt over te stappen op een andere app, blijkt uit een onderzoek van het consumentenprogramma Radar.

Acht procent van de 52.000 ondervraagden is al overgestapt op een andere berichtendienst. Van hen vindt veertig procent dat andere apps betere privacyvoorwaarden hebben. Het populairste alternatief is Telegram.

Bijna zeventig procent van de ondervraagde WhatsApp-gebruikers denkt dat Facebook de overname gebruikt om persoonlijke gegevens uit WhatsApp aan het Facebook-profiel te koppelen. Bijna alle ondervraagden vinden dat Facebook daar uitdrukkelijke toestemming voor zou moeten vragen.

Fischer minimaal zes weken aan de kant

Viktor Fischer heeft in het duel van afgelopen zondag met AZ een scheur in zijn linkerhamstring opgelopen. Hij staat hierdoor minimaal zes weken aan de kant. Dat meldt Ajax op haar website.

Fischer verstapte zich na tien minuten in het duel en kon niet meer verder. Hij greep direct naar zijn linkerbovenbeen, waardoor er al gevreesd werd voor een hamstringblessure.  Vandaag werd duidelijk dat het inderdaad een scheur in zijn linkerhamstring betreft en dat hij zes weken niet in actie kan komen.

Ook werd er meer bekend over de blessures van andere spelers. Lasse Schöne heeft een ingescheurde enkelband in zijn linker enkel en een klein scheurtje in het kapsel van het gewricht. Verwacht wordt dat hij de uitwedstrijd met Feyenoord niet gaat halen, ondanks een voorspoedig herstel.

Thulani Serero kampt nog steeds met een liesblessure. Hij vliegt woensdag wel mee naar Salzburg, maar enkel om bij het team te revalideren. Hij zal niet in actie komen in de return tegen Red Bull Salzburg.

Nicolai Boilesen heeft ook hamstringklachten en is daarom een aantal weken niet inzetbaar. Het is de zoveelste blessure voor de jonge Deen op rij.

Breivik krijgt geen nieuwe Playstation

De Noorse politie heeft een klacht van massamoordenaar Anders Behring Breivik over de omstandigheden in de gevangenis ongegrond verklaard. Breivik zei eerder deze maand dat zijn detentie illegaal is en dreigde in hongerstaking te gaan als zijn eisen niet worden ingewilligd.

Breivik klaagt onder meer over het feit dat hij in eenzame opsluiting zit. Daarnaast eist hij een modernere spelcomputer met betere spellen, een bank en meer ruimte om te sporten.

De extreemrechtse Breivik zit een celstraf van 21 jaar uit voor de moord op tientallen mensen in 2011. Breivik bracht eerst een bom tot ontploffing bij een overheidsgebouw, met acht doden tot gevolg. Vervolgens zette hij, tot de tanden bewapend, koers naar het eiland Utøya, waar de jongerenafdeling van de Arbeiderspartij op zomerkamp was. Daar schoot Breivik 69 mensen, veelal kinderen, dood.

Breiviks celstraf kan na 21 jaar worden verlengd als de autoriteiten hem nog steeds een gevaar voor de maatschappij achten.

Nederlandse skiër verongelukt in Oostenrijk

Een 40-jarige Nederlander is maandag in Oostenrijk om het leven gekomen bij een skiongeluk. De man raakte door nog onbekende oorzaak van de piste en kwam tegen een boom terecht, laat de Oostenrijkse politie weten.

Het ongeluk gebeurde in Bad Hofgastein in de deelstaat Salzburg. De man was met vier andere Nederlanders aan het skiën in het skigebied Schlossalm. Hij droeg geen helm.

Griekse gevangenen in hongerstaking

Gedetineerden in het enige gevangenisziekenhuis in Griekenland zijn al een week in hongerstaking. Ook weigeren ze medicatie in te nemen. Hiermee willen de gevangenen protesteren tegen wat zij de erbarmelijke omstandigheden in het ziekenhuis noemen.

In het ziekenhuis in de gevangenis van Korydallos, ten westen van Athene, is plek voor zestig gevangenen. Volgens mensenrechtenorganisaties liggen er momenteel echter meer dan tweehonderd gevangenen in het ziekenhuis. Velen zijn seropositief of hebben besmettelijke ziektes onder de leden zoals tuberculose, hepatitis en schurft.

De Griekse gevangenissen zijn van oudsher overvol, maar dat probleem is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Aan de ene kant is er door de economische crisis minder geld voor personeel en aan de andere kant zijn er meer gevangenen bijgekomen.

Van Gaal laat 35 spelers hopen op WK

Op een paar uitzonderingen na hoeven de spelers die geen uitnodiging kregen van Louis van Gaal voor de oefeninterland tegen Frankrijk niet te rekenen op het WK in Brazilië.

"Zeg nooit nooit, maar met de selectie van 33 voor de vriendschappelijke interland tegen Frankrijk op 5 maart heb ik een duidelijke richting aangegeven welke spelers op een plaats in de WK-selectie van Oranje kunnen rekenen", zegt Van Gaal in gesprek met De Telegraaf.

Spelers die ontbreken in de 33-koppige voorselectie lijken het WK uit hun hoofd te moeten zetten. "Rafael van der Vaart en Jeremain Lens zijn de uitzonderingen want Rafael is geblesseerd en Jeremain geschorst voor Frankrijk. Op ons initiatief, omdat ik vind dat een international zich altijd moet beheersen", aldus Van Gaal, doelend op de rode kaart die Lens kreeg in de vriendschappelijke interland tegen Colombia.

"Deze twee spelers hebben wel iets laten zien en scoren – samen met Robin van Persie - het hoogste rendement gedurende deze periode van mij als bondscoach. Zij hebben een streepje voor. Luciano Narsingh scoorde evenzeer een hoog rendement en daarom zit hij bij de groep van 33. Alle geselecteerden dienen bij hun club te laten zien waarom ze in aanmerking komen voor het WK. Nee, mijn selectie voor Brazilië staat niet vast."

Kabinet schort hulp aan Uganda op

Het kabinet schort de hulp aan de Ugandese overheid op. Aanleiding is de ondertekening door president Yoweri Museveni van een omstreden antihomowet. De hulp aan maatschappelijke organisaties wordt wel voortgezet.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is 'zeer teleurgesteld' dat Museveni toch zijn handtekening heeft gezet. "Internationale druk heeft hem helaas niet weerhouden. Dit is een slechte dag voor de mensenrechten in Uganda", stelt Timmermans in een persverklaring.

Nederland geeft ontwikkelingsgeld aan de Ugandese justitiesector. Daar maakt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) nu een einde aan. De hulp aan maatschappelijke organisaties, waaronder organisaties die opkomen voor homorechten, gaat wel door.

Timmermans zal met voorstellen komen om internationaal maatregelen te treffen tegen Uganda, bijvoorbeeld in Europees verband. De Nederlandse ambassade in de Ugandese hoofdstad Kampala houdt intussen nauw contact met de homogemeenschap in het land, mede om te bezien hoe die het beste kan worden ondersteund.

Timmermans maakte vorige week al duidelijk dat het consequenties zou hebben als Museveni de wet daadwerkelijk zou ondertekenen, maar trad niet in detail. Direct nadat Museveni maandag zijn handtekening zette, eisten D66 en ChristenUnie al dat de hulp aan de overheid zou worden stopgezet.

Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid. Op de wet is in het westen veel kritiek. Museveni zei een maand geleden dat hij de wet niet zou tekenen, maar kwam later terug op dit besluit.


Amerikaanse christenen hebben lang gelobbyd om homohaat wettelijk te organiseren.


En ook de inheemse christenen dragen hun steentje bij.

Budget noodhulp voor 2014 al half op

Het kabinet heeft al ruim de helft uitgegeven van de 36 miljoen euro die dit jaar beschikbaar is voor hulp bij acute crises zoals die in Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er is nu nog 17 miljoen te besteden. Dat heeft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maandag laten weten.

Dat er al zoveel hulpgeld is uitgegeven, komt vooral door de burgeroorlog in Syrië. Die crisis houdt de hoogste prioriteit, maar het kabinet is 'voorzichtig met toezeggingen totdat er in de loop van het jaar meer duidelijkheid komt over de diverse noden wereldwijd', schrijft Ploumen in een brief aan de Tweede Kamer.

Naast het potje voor acute crises geeft het kabinet ook vaste bedragen aan organisaties als het Rode Kruis en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In totaal gaat het om 205 miljoen euro per jaar. Aan humanitaire hulp voor de slachtoffers van het conflict in Syrië heeft Nederland de afgelopen jaren in totaal 75 miljoen euro besteed.

Sinds afgelopen najaar wil de Tweede Kamer vooraf geïnformeerd worden als Ploumen vijf miljoen euro of meer wil besteden uit het budget voor noodhulp. De VVD vond dat Ploumen te snel de knip trok, waardoor het potje te snel leeg raakte.

Banken profiteren van 'too big to fail'-status

Grote banken profiteren flink van hun positie dat ze 'te groot zijn om te laten vallen' door de overheid. Deze banken zijn door deze impliciete overheidssteun gemiddeld 0,67 procentpunt minder kwijt aan leningen dan kleinere banken. Dat leverde in vier jaar gemiddeld per bank een voordeel op van 1,6 miljard euro, staat in een maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

De onderzoekers van het CPB ontdekten dat de allergrootste banken ter wereld, die essentieel zijn voor het internationale systeem, een financieringsvoordeel van 1,21 procentpunt genieten. Dat kwam in de onderzoeksperiode, tussen 2008 en 2010, neer op een gemiddeld voordeel van 10,2 miljard euro.

De onderzoekers vergeleken het faillissementsrisico van grote banken met kleinere banken, onder dezelfde marktomstandigheden en met dezelfde bankkarakteristieken. Vlak na de val van Lehman Brothers waren de verschillen tussen de grote banken en kleine banken vrijwel nihil. Daarna liepen de financieringsvoordelen hard op, toen de regeringen beschermingsconstructies optuigden na de kredietcrisis. Sinds 2009 is het voordeel uit de impliciete overheidssteun vrijwel stabiel gebleven.

Het CPB constateert dat beleidsmakers de afgelopen jaren al verschillende maatregelen hebben genomen om het voordeel van 'too big to fail' weg te nemen. Zo zijn de internationale kapitaaleisen verhoogd en wordt in de Europese Unie gewerkt aan een systeem waarbij banken eerst bij hun aandeelhouders moeten aankloppen, voor ze bij de belastingbetaler terecht kunnen. Desondanks bestaan de financieringsvoordelen nog wel, ziet het planbureau.

Been: "Feyenoord is uitgesloten"

Mario Been gaf maandag tekst en uitleg bij zijn ontslag als trainer van KRC Genk. De coach liet tegelijkertijd weten dat een terugkeer naar Feyenoord geen optie is. Genk verloor zondag in eigen huis van Waasland-Beveren (0-2) en dat was voor het clubbestuur reden om Mario Been te ontslaan.

"Ik sluit mijn ogen niet voor de mindere resultaten. Tot dusver bleef ik het vertrouwen krijgen, maar ik wist dat het een keer voorbij kon zijn", zegt Been op een speciaal belegde persconferentie. "Ik heb vanmorgen de spelers nog toegesproken en gevraagd om donderdag tegen Anzhi een vervolg te geven aan het succes in Europa. Ik heb bij het weggaan applaus van hen gekregen. Misschien niet van iedereen even gemeend, maar toch. Het is nu aan hen."

Been zegt dat de spelersgroep het nu moet laten zien. "De club heeft mij geslachtofferd, maar nu moeten de spelers laten zien dat ze uit het goede hout zijn gesneden. Dit is dezelfde ploeg als die waarmee we de beker wonnen en zo veel andere successen boekten." Ondanks zijn vertrek hoopt Been dat Genk dit seizoen toch een goede eindklassering neerzet. "Ik hoop dat mijn ontslag de juiste steun is om weer op te bloeien en Play Off I te halen. Want ik wens deze club het allerbeste, uit de grond van mijn hart. Ik heb hier een enorm fijne tijd gehad, die ik zal koesteren. Ik zal hier zeker nog terugkeren."

Verwijten wil Been niet maken, maar dat er fouten zijn gemaakt is duidelijk. "We hebben misschien toch een aantal inschattingsfouten gemaakt bij de transfers." De trainer weet nog niet waar zijn toekomst ligt. Zijn vorige werkgever Feyenoord is op zoek naar een nieuwe coach, maar hoeft niet bij Been aan te kloppen. "Feyenoord is uitgesloten. Op basis van het verleden. Ik ben daar op een vervelende manier weggegaan. Dat was niet leuk. Is nog steeds niet leuk. Koeman heeft daar goed werk gedaan. Ze moeten nu op zoek naar een capabel iemand."

Paniek om panter in warenhuis en ziekenhuis

Een verdwaalde panter zorgt in de Noord-Indiase stad Meerut voor paniek. Hij zou vanuit de bossen de stad in zijn gekomen, meldt de BBC.

Alle scholen in de stad zijn gesloten. Talloze politieagenten en experts proberen de panter op te sporen en te vangen. Het dier werd zondagmiddag voor het eerst in de stad gesignaleerd, in een warenhuis. Daar viel hij een man aan. Later ging de grote kat een ziekenhuis in. Het lukte om hem in een kamer op te sluiten, maar de panter wist via het raam te ontsnappen.

Experts weten niet precies hoeveel panters er in India leven. Zij, en andere katachtigen, komen soms in een stad terecht.

Meerut ligt op zo'n 2 uur rijden van de hoofdstad Delhi.

Somalië jaagt op hypermoslims

Somalische militairen zijn sinds zondag in de hoofdstad Mogadishu op zoek naar militanten en wapens van de radicaalislamitische beweging Al-Shabab. De zoektocht is een reactie op de aanval van vorige week op het presidentieel paleis, die door Al-Shabab werd opgeëist. Hierbij kwamen elf mensen om het leven.

Diverse wegen in de hoofdstad zijn afgezet door het leger. "De operatie komt op gang", zei politiechef Mohamed Hussein over de strengere veiligheidsmaatregelen. "We hebben al veel verdachten opgepakt, maar de echte misdadigers zullen pas na het onderzoek worden ontdekt."

Veel inwoners van Mogadishu betwijfelen dat de veiligheidstroepen de stad tegen terroristische aanvallen kunnen beschermen. "We hopen dat het ze lukt, maar het is een kwestie van dagen tot de volgende aanval", zei Hassan Ali, die in Mogadishu studeert.

Somalië probeert al twee jaar een centrale regering te vestigen, na jaren zonder een functionerend landsbestuur. In 2011 werd Al-Shabab verdreven uit Mogadishu en enkele andere grote steden. De beweging is echter nog altijd niet verslagen en de regering van president Hassan Sheikh Mohamud heeft slechts de controle over een klein deel van het land. Bovendien heeft zij grote moeite de veiligheid te handhaven en de corruptie in toom te houden.

'Sprintster Campbell-Brown vrijgesproken'

Atlete Veronica Campbell-Brown is vrijgesproken van dopinggebruik. Dat heeft de 31-jarige Jamaicaanse volgens de BBC maandag bekendgemaakt. In een urinestaal van de tweevoudig olympisch kampioene op de 200 meter werd in mei vorig jaar een verboden vochtafdrijvend middel aangetroffen. Sindsdien was ze geschorst.

Campbell-Brown maakte de beslissing van het internationaal sportarbitragehof CAS zelf bekend. "De laatste rechtbank die voor ons atleten beschikbaar is heeft gesproken en ik zeg nederig dat ze mijn onschuld hebben bevestigd."

Zeer ernstige mishandeling zoontje levert celstraf op

Een 31-jarige man uit Koggenland is veroordeeld tot twintig maanden cel voor poging tot doodslag op zijn vijf weken oude zoon. Het kind liep zwaar hersenletsel op toen het door de Noord-Hollander door elkaar werd geschud.

De man zei zelf dat hij zijn zoon niets aan heeft willen doen, maar dat hij hem wilde redden. Volgens de man werd het kind op 1 april vorig jaar onwel in de badkamer en schudde hij zijn zoon heen en weer om een reactie te krijgen. Zijn vrouw belde uiteindelijk 112 toen het kind het bewustzijn had verloren.

Het jongetje heeft blijvend letsel aan zijn schedel opgelopen. Ook is het kind slechtziend en heeft het spasmes. Mogelijk zal hij nooit kunnen lopen.

De rechtbank in Alkmaar legde de man maandag ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op met een proeftijd van drie jaar. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Japan neemt afstand van uitspraken oorlogsverleden

De Japanse regering heeft zich gedistantieerd van recente uitspraken van rechts-nationalistische organisaties over de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Japanse minister van buitenlandse zaken Fumio Kishida maandag gezegd. Rechtse politici ontkenden onlangs dat de massamoord bij het Chinese Nanjing, waarbij tussen 1937 en 1938 tussen de 100 en 300 duizend doden vielen, had plaatsgevonden. Een andere politicus bagatelliseerde het gebruik van vrouwen als seksslavinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

China en Zuid-Korea reageerden kwaad op de uitspraken. Volgens Kishida is de Japanse historische interpretatie niet veranderd. "Het is erg jammer dat deze opmerkingen tot misverstanden over de positie van de Japanse regering hebben geleid", aldus Kishida. Kishida noemde verder de militaire expansie van China in de regio reden tot zorg, maar ging niet zo ver deze als bedreiging te bestempelen.

Hoewel schattingen uiteenlopen, denken historici dat Japan ongeveer tweehonderdduizend vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ingezet als seksslavinnen aan het front. Het leeuwendeel hiervan bestond uit Koreanen, maar er waren ook ongeveer 250 Nederlandse 'troostmeisjes'.

Polare nu echt failliet

Boekwinkelketen Polare is maandag officieel failliet verklaard. De keten had eerder al uitstel van betaling aangevraagd, maar op verzoek van de tijdelijke bewindvoerder is dat omgezet in een faillissement. De twintig winkels blijven echter voorlopig open, zo maakte curator Kees van de Meent maandag bekend.

Het faillissement is vooral van technische aard, aldus Van de Meent. Uitkeringsinstantie UWV wil eventueel achterstalling loon pas betalen wanneer een bedrijf failliet is. Nu Polare officieel bankroet is krijgen de werknemers bovendien nog maximaal zes weken hun loon doorbetaald van het UWV.

Het open laten van de winkels van de noodlijdende boekenketen moet het gemakkelijker maken om een van de panden of een groepje vestigingen te kunnen verkopen, zo meldt de curator. De voorraad boeken die nog in de winkel ligt, wordt de komende tijd met korting verkocht.

Polare sloot begin februari alle Nederlandse winkels om ruimte te geven voor een 'strategische heroriëntatie'. De keten kreeg geen boeken meer van het Centraal Boekhuis, omdat de boekenleverancier er geen vertrouwen meer in had dat de boekhandel zijn schulden ging voldoen. Polare ontstond vorig jaar door het samenvoegen van Selexyz en De Slegte.

Russische kritiek op Oekraïense regering

Rusland betwijfelt of de huidige Oekraïense regering wel het recht heeft om het land te besturen. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev maandag gezegd. Ook noemde hij de onrust in Oekraïne een bedreiging voor Russische burgers en belangen in het land.

Medvedev ziet de keuze van de Europese Unie om het nieuwe bewind in Kiev te erkennen als een 'dwaling van het verstand'. Medvedev noemde de opstand 'gewapende muiterij'. Rusland is volgens hem bereid de betrekkingen met Oekraïne weer op te warmen als het land weer een 'normale, moderne regering heeft, gegrond op de Oekraïense grondwet'. "Als je mensen die met zwarte maskers en kalasjnikovs door Kiev dwalen beschouwt als de regering wordt het moeilijk voor ons om met die regering zaken te doen", aldus Medvedev.

De uitspraken van Medvedev zijn de felste kritiek van Rusland tot nu toe. Moskou steunde de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en noemde de antiregeringsbetogingen in Kiev vorige week een 'bruine revolutie'. Hiermee verwees het naar de machtsgreep van de nazi's in Duitsland in 1933. Rusland riep zondag zijn ambassadeur terug uit Oekraïne.

Megawietplantage opgerold in Aalsmeer

In Aalsmeer is vorige week een ondergrondse hennepplantage gevonden met rond de tienduizend planten. Een 50-jarige man uit die plaats en een 57-jarige man uit de gemeente Haarlemmermeer zitten vast, laat de politie maandag weten.

De kwekerij zat onder een terrein aan de Linnaeuslaan, waar voorheen een kassencomplex stond en nu gebruikt wordt als parkeerplaats voor Schiphol-reizigers. Achter hekken met donker folie vonden agenten een ingang naar een kelder, waar zich een forse hennepplantage bevond.

De politie kwam de plantage op het spoor doordat een agent van een andere eenheid in zijn vrije tijd in de buurt een henneplucht rook. De politie meldde de vondst vorige week al, maar toen was de omvang van de plantage nog niet duidelijk.

Boom en Vanmarcke kopmannen Belkin in Omloop

Lars Boom en de Belg Sep Vanmarcke zijn de kopmannen van Belkin bij de eendagskoers Omloop Het Nieuwsblad komende zaterdag. Bram Tankink, Maarten Tjallingii, Jos van Emden en Tom Leezer zijn de overige Nederlanders van Belkin die aan de start staan, zo maakte de wielerploeg maandag bekend.

De Omloop Het Nieuwsblad staat bekend als de opening van het wielerseizoen en is de eerste klassieker van het jaar. "Ik kijk erg uit naar komend weekeinde", laat Sep Vanmarcke, winnaar in 2011, weten. "Iedereen wil er goed zijn. Het verloop zal zijn als altijd. Op de Taaienberg zal de wedstrijd ontploffen en vanaf dat moment zal het vol koers zijn."

Een dag na de Omloop vindt traditiegetrouw Kuurne-Brussel-Kuurne plaats. Boom, Van Emden en Leezer komen daar niet in actie en worden vervangen door Jetse Bol, Barry Markus en Moreno Hofland. Naast de Nederlanders en Vanmarcke komen de Duitser Robert Wagner en de Belg Maarten Wynants zaterdag en zondag in actie voor Belkin.

Ploegleider Frans Maassen denkt dat Vanmarcke en Boom een kans maken. "Zij zijn onze kopmannen in de Omloop en zullen gesteund worden door een toegewijde groep renners. Sep rijdt een dag later ook Kuurne, maar we moeten even kijken hoe hij zich na de zaterdag voelt. Normaliter is Kuurne ook meer een wedstrijd voor sprinters, maar die hebben we ook."?

Ben Saunders haat showbizz

Ben Saunders heeft een broertje dood aan de showbizzwereld. "Het gaat mij om de muziek en het hele wereldje eromheen haat ik", zegt de zanger, wiens privéleven vaak besproken wordt in de media, voor de camera van Novum Nieuws.

"Het is één grote poppenkast, en dat ben ik gewoon niet. Iets begint met een roddel en een dag later staat het in de krant, of het nou waar is of niet", legt de 30-jarige Saunders uit. "Ze vragen jou niet eerst iets, maar ze vragen je ouders, kennissen en vrienden. En als iets niet waar is, kun je dat aan de hele wereld gaan uitleggen."

De zanger haalde twee weken geleden nog het nieuws toen Britt Dekker meldde dat ze met Saunders had gezoend terwijl hij nog een relatie had. "Dat was heel irritant." Saunders, die maandagavond te zien is in het nieuwe muziekprogramma The Hit, heeft naar eigen zeggen geen 'poespas' nodig om een succesvol artiest te zijn. "Een hype creëren om een hit te krijgen, dat hoef ik niet."

Zangeres Eva Simons, die net als Saunders te zien is in The Hit, denkt dat Saunders vaker het doelwit is van de roddelpers dan zij. "Bij mij gaat het in interviews vaker om muziek. Wij zijn minder in Nederland", doelt Simons op zichzelf en haar vriend, dj Sidney Samson. "Hij is veel meer in het oog van het Nederlands publiek."

Microsoft in de aanval met prijsdaling

De Xbox One zal op 28 februari officieel in prijs dalen in Groot-Brittannië. Dat laat Microsoft weten via Twitter. Voor £399,99 krijg je vanaf 28 februari een Xbox One met Titanfall.

Er wordt echter wel vermeld dat Titanfall alleen bij het pakket zit tot de voorraad strekt. In het pakket zit naast een Xbox One en een digitale code voor Titanfall ook een Kinect sensor, een standaard draadloze Xbox One controller, een Xbox One headset en één maand Xbox Live Gold.

'Miley Cyrus lijkt op Elvis'

Priscilla Presley ziet veel overeenkomsten tussen Miley Cyrus en haar ex-man Elvis Presley. "Ik kan geen kritiek op haar hebben want Elvis maakte hetzelfde mee", zegt Presley in het Amerikaanse programma Entertainment Tonight.

Cyrus krijgt net als de zanger, die in 1977 op 42-jarige leeftijd overleed, te maken met veel ophef in de media. Zo bewoog Elvis zijn heupen op een uitdagende manier, iets wat destijds werd gezien als vulgair. Ook Cyrus beweegt zich geregeld sexy op het podium in weinig verhullende kleding.

"Miley heeft het gevoel dat ze zichzelf moet uitdrukken", legt de 68-jarige Presley uit. "Dat is wat ze op dit moment nodig heeft." Presley vindt de 21-jarige zangeres, met haar sexy danspasjes, een goede artiest. "Ze is heel erg getalenteerd."

Barcelona betaalt belasting, blijft bij onschuld

FC Barcelona heeft maandag 13,5 miljoen euro belasting betaald, meldt de club. Dat is het bedrag dat de club volgens een aanklacht nog schuldig was aan de Spaanse fiscus rond de transfer van Neymar. Barcelona betaalde het bedrag om 'de goede naam en reputatie' van de club te beschermen. De Catalanen houden echter vol genoeg belasting te hebben afgedragen.

De directie van Barcelona kwam zondag bijeen en nam toen het besluit de betaling te regelen. Ook zal de Spaanse landskampioen uitgebreid meewerken aan het onderzoek van justitie omdat de club overtuigd is van het eigen gelijk. De betaling van de belasting is dan ook nadrukkelijk geen schuldbekentenis.

Nicolette Kluijver naakt in datingshow

Nicolette Kluijver ging zelf zonder problemen uit de kleren voor het RTL 5-programma Adam Zkt. Eva. Kluijver wilde deelnemers aan het programma, waarin singles elkaar naakt ontmoeten op een onbewoond eiland, een hart onder de riem steken.

"Ik heb het aan het eind van alle opnamen gedaan, dus ik had al wekenlang over naakt gesproken", vertelt Kluijver voor de camera van Novum Nieuws. "Het was met mijn cameracrew, die alleen maar naakte mensen had gefilmd, dus het was prima." Wat er op televisie precies te zien is van Kluijvers naaktsessie, laat ze in het midden. "Daarvoor moet je kijken."

De 29-jarige presentatrice, die onlangs overstapte van BNN naar RTL 5, zou zelf niet zo snel meedoen aan een programma als Adam Zkt. Eva. "Nee, ik denk het niet. Ik vind het heel stoer als je dat durft. Ik zou dat heel moeilijk vinden."

'Minder accijnsopbrengsten uit tabak'

De opbrengst uit accijnzen op tabak heeft de schatkist vorig jaar 32,7 miljoen euro minder opgeleverd dan een jaar eerder. Dat stellen NSO en TZN maandag. Volgens de tabaksbrancheorganisaties daalden de inkomsten, ondanks de accijnsverhoging van 35 cent op een pakje sigaretten en zestig cent op shag. Daarom moeten accijnzen in de EU worden geregeld, zegt de sector.

De accijnsverhoging van begin dit jaar ging gepaard met 'weglekeffecten', waarbij rokers goedkoper rookwaar in Duitsland en België kochten, zeggen NSO en TZN. "De schatkist van België en Duitsland wordt fors gespekt door Nederlanders die massaal hun rookwaren over de grens kopen".

Volgens de tabaksverenigingen worden er in België meer rookwaren verkocht dan in Nederland, terwijl Nederland veel meer inwoners heeft. Nederlandse winkeliers verkochten in 2013 dertien procent minder sigaretten en tien procent minder shag, terwijl het aantal rokers 'waarschijnlijk maar licht is gedaald', zeggen de organisaties.

Het ministerie van Financiën zoekt uit of de cijfers van TZN en NSO kloppen, meldt een woordvoerder maandag.

Paus neemt financiën Vaticaan op de schop

Paus Franciscus heeft een belangrijke eerste hervorming doorgevoerd in de bureaucratie van het Vaticaan. Hij bracht maandag alle economische, administratieve, personeels- en aankoopzaken onder in een nieuw secretariaat van economie.

De Australische kardinaal George Pell krijgt de leiding over het nieuwe departement. De nieuwe prefect legt rekenschap af aan een economieraad van acht kardinalen uit alle windstreken en zeven deskundige niet-geestelijken.

Pells secretariaat is straks verantwoordelijk voor de financiën van de Heilige Stoel, het bestuur van de rooms-katholieke kerk, en de stadsstaat met onder meer de musea van het Vaticaan.

Franciscus, die eenvoud en bescheidenheid hoog in het vaandel heeft, kondigde vorig jaar aan het bestuur van zijn kerk grondig op de schop te willen nemen. De bureaucratie van het Vaticaan is volgens velen verkalkt en corrupt.

Poëzieweek stuwt verkoop bundels

De verkoop van dichtbundels is in de Poëzieweek toegenomen met ruim 45 procent ten opzichte van de weken ervoor. De Poëzieweek had als thema verwondering en werd in Nederland en Vlaanderen gehouden van 31 januari tot en met 5 februari. In Vlaanderen verdubbelde de verkoop van dichtbundels, laat mede-organisator CPNB maandag weten.

In Nederland scoorden de bloemlezingen van Ahmed Aboutaleb en Arie Boomsma en de bloemlezing Domweg Gelukkig, in de Dapperstraat. Ook het Poëziegeschenk Buiten beeld van K. Schippers vond gretig aftrek. In België werden de dichtbundels Paul Bogaert, Miriam Van hee en Max Temmerman goed verkocht. De drie dichters waren genomineerd voor de Herman de Coninckprijs, die uiteindelijk werd gewonnen door Bogaert.

Ter gelegenheid van de Poëzieweek hield het Nederlandse Letterenfonds de actie Boek een Dichter, waarbij boekwinkels tegen speciaal tarief een dichter konden boeken. De samenwerking zorgde voor een toename van vijftien procent van het aantal poëzievoordrachten, in totaal waren er 72 optredens. Ellen Deckwitz, Erik van Os en Ester Naomi Perquin werden het meest geboekt.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van onder meer Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. Dit jaar vonden ook de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats in de Poëzieweek. De wedstrijd werd gewonnen door Daniël Vis.

Legeroefeningen VS en Zuid-Korea van start

De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse legers zijn maandag aan hun jaarlijkse militaire oefeningen begonnen. Dat heeft woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Korea Kim Yong-kyu bevestigd. De oefeningen zijn een doorn in het oog van Noord-Korea.

De oefeningen bestaan uit een deel dat gebaseerd is op computersimulaties en een deel dat uit militaire training bestaat. Er zijn standaard al bijna 30 duizend Amerikaanse militairen in Zuid-Korea gestationeerd en tijdens de oefeningen komen daar nog duizenden bij. Daar trainen zij hoe ze het best kunnen reageren als Noord-Korea het Zuiden binnenvalt. Volgens de Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn de oefeningen defensief en routineus. Noord-Korea heeft nog niet op de start van de trainingen gereageerd.

Noord-Korea ziet de legeroefeningen als oorlogsvoorbereidingen om Noord-Korea binnen te vallen. Het land dreigde eerder om familiereünies niet door te laten gaan als de oefeningen niet werden afgezegd. Na twee series gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea liet Pyongyang de herenigingen alsnog doorgaan. De eerste twee dagen van de oefeningen vallen samen met de laatste twee dagen van de familiereünies. Vorig jaar dreigde Noord-Korea uit woede over de oefeningen om Seoul in een vlammenzee te veranderen en om Zuid-Korea en de VS met een kernwapen aan te vallen.

Woordvoerder voor het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie Kim Min-seok zei dat er geen ongebruikelijke Noord-Koreaanse troepenbewegingen waren gesignaleerd. De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse legers organiseren de oefeningen sinds 1976 ieder jaar. De gezamenlijke training duurt tot 18 april.

Charlie Sheen: mijn verloofde is geen pornoster

Charlie Sheen vindt het volgens een ingewijde walgelijk dat zijn verloofde in de media wordt neergezet als een pornoster. "Ze zit niet meer in die wereld", zegt een bron tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online over Brett Rossi. "Ze heeft pas haar opleiding tot verpleegkundige afgerond."

"Verder is Brett Rossi haar artiestennaam. Haar echte naam is Scottine Ross", gaat de ingewijde verder. "Charlie wil dat mensen haar Scotti noemen, want dat is haar roepnaam." De acteur heeft naar verluidt zijn publicist ingeschakeld om alle media te laten weten dat ze zijn verloofde geen pornoster meer mogen noemen.

Vorige week werd bekend dat Rossi, die half zo oud is als de 48-jarige Sheen, nog getrouwd is met haar ex. De scheiding tussen de twee moet in de komende maanden worden afgerond.

Toch weer otter gespot in Groene hart

De otter is toch niet verdwenen uit het Groene Hart. Natuurorganisaties vreesden het ergste nadat een doodgereden exemplaar was gevonden op de A12, maar die vrees was ongegrond. Vijf dagen na het ongeval is bij de Nieuwkoopse Plassen opnieuw een otter waargenomen door camera's, meldt Natuurmonumenten maandag.

Boswachter Martijn van Schie noemt de ontdekking 'fantastisch nieuws'. "De doodgereden otter op de A12 en de nieuwe beelden van de levende otter bewijzen dat het dier met een voorzichtige opmars bezig is in het Groene Hart", zegt hij in een verklaring.

Er werden al eerder otters gezien in de Randstad, maar die sneuvelden haast allemaal op het asfalt. Volgens Van Schie is het belangrijk dat er snel tunneltjes onder wegen komen zodat de otter veilig kan oversteken. Natuurmonumenten is daarover inmiddels in overleg met de gemeente Nieuwkoop en de provincie Zuid-Holland.

Otters stierven zo'n 25 jaar geleden uit in Nederland, maar kregen in 2002 een nieuwe kans. De roofdieren werden toen in verschillende regio's uitgezet. Sindsdien laten ze zich op steeds meer plekken zien.

Schorsing dreigt voor Feyenoorder Pellè

De aanklager betaald voetbal begint een onderzoek naar het gedrag van Feyenoord-speler Graziano Pellè na de wedstrijd tegen FC Twente. Dat heeft de KNVB maandag bekendgemaakt.

De 28-jarige Italiaanse spits liep zondag woedend het veld af na de gelijkmaker van Twente in de laatste seconden van het duel. Pellè trapte tegen de dug-out van de Enschedeërs, schopte een reclamebord kapot en stampte een lamp van een cameraploeg omver.

De aanklager wil een schriftelijke verklaring van Feyenoord en Pellè. De speler en club hebben tot dinsdag 11.00 uur om te reageren. De KNVB is van mening dat onbehoorlijk gedrag ook na de wedstrijd niet thuishoort in het voetbal.

Pellè scoorde dit seizoen in 23 competitieduels al negentien doelpunten voor de Rotterdammers. Als de Italiaan geschorst wordt, mist hij in ieder geval de wedstrijd van komende zondag in de Kuip tegen aartsrivaal en koploper in de Eredivisie Ajax.

Philips stopt wifi in lantaarnpaal

Philips komt samen met de producent van netwerkapparatuur Ericsson met straatverlichting waarin zendmasten voor mobiel internet kunnen worden geplaatst. Dat maakten beide bedrijven maandag op de internationale technologiebeurs in Barcelona bekend.

Gemeentes kunnen de zendapparatuur in de lantaarnpalen, die zijn bedoeld voor energiezuinige led-lampen, verhuren aan telecombedrijven. Die kunnen zo hun wifi-netwerk verbeteren, terwijl de installatie van de nieuwe led-lampen rendabeler wordt voor een stad.

De led-lampen kunnen volgens Philips de energiekosten van een stad met 50 tot 70 procent terugdringen. De besparingen kunnen volgens het technologiebedrijf oplopen tot 80 procent als de verlichting op een slimme wijze continu wordt aangepast.

Philips stopt wifi in lantaarnpaal
Een gebouw met een groot Philips-logo (Foto: ANP)

Minder bezoekers voor Huishoudbeurs

De Huishoudbeurs heeft dit jaar minder bezoekers getrokken dan vorig jaar. In de afgelopen week kwamen ruim 220 duizend mensen naar de Amsterdamse RAI, bijna 25 duizend minder dan in 2013. De organisatie zegt desondanks tevreden te zijn.

De daling van het aantal bezoekers komt vermoedelijk voor een deel door de successen van de Nederlandse sporters op de Olympische Winterspelen. "Met name in het eerste gouden Oranjeweekend in Sotsji was het op de beursvloer iets rustiger dan normaal", zegt beursmanager Nicole Mengerink in een verklaring.

De Huishoudbeurs werd dit jaar voor de 69e keer gehouden.

EU gaat Oekraïne geld geven

De Europese Unie overlegt met internationale financiële instellingen over een hulppakket voor Oekraïne. De nieuwe machthebbers in Kiev moeten wel serieuze economische hervormingen doorvoeren, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

"We werken aan steunplannen voor de korte, middellange en langere termijn", aldus een zegsman. De EU praat daarover met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Oost-Europabank (EBRD) en de Europese Investeringsbank (EIB).

De buitenlandcoördinator van de EU, Catherine Ashton, praat maandag in Kiev over een duurzame politieke oplossing en een stabilisatie van de Oekraïense economie. Ze ontmoet er leden van de oppositie die nu aan de macht is, alsook een vertegenwoordiger van de Partij van de Regio's van de afgezette president Viktor Janoekovitsj.

Een donorconferentie voor Oekraïne is nog niet aan de orde, aldus de EC-woordvoerder. De Oekraïense waarnemende minister van financiën Joeri Kolobov had daartoe eerder op maandag opgeroepen.

Europees Commissaris voor economische zaken Olli Rehn heeft Kiev voor miljarden euros aan steun in het vooruitzicht gesteld. Dan moet er wel eerst een democratische oplossing voor de politieke crisis zijn en een legitieme regering in het zadel zitten die zich inzet voor hervormingen, zei Rehn zaterdag op een G20-conferentie in Sydney.

Susie Wolff twee keer actief bij grand prix

De rol van Susie Wolff bij de formule 1-stal van Williams wordt intensiever. De Schotse autocoureur zal komend seizoen in twee grands prix de vrije training rijden. Ze wordt daarmee de eerste vrouw in 22 jaar die echt actief tijdens een grandprixweekeinde in de koningsklasse van de autosport.

Het Britse team meldde niet in welke grands prix de 31-jarige Wolff achter het stuur van de Williams FW36 zal kruipen. Wel dat de echtgenote van Mercedesbaas Toto Wolff een grote rol blijft houden bij het testen en ontwikkelen van de bolide van het team. De kans dat Wolff komend seizoen echt zal racen in de wedstrijd, is zeer klein. De Braziliaan Felipe Nasr is de officiële reserverijder bij Williams. De Fin Valtteri Bottas en de Braziliaan Felipe Massa zijn in 2014 de wedstrijdrijders.

De laatste vrouw die actief meedeed in een raceweekeinde van de Formule 1 was in 1992 de Italiaanse Giovanna Amati. Zij reed dat jaar voor Brabham en slaagde zich er niet in zich te kwalificeren voor een race.

Susie Wolff twee keer actief bij grand prix
Susie Wolff twee keer actief bij grand prix (Foto: ANP)

Broersen verkozen tot Europees atlete van de maand

Nadine Broersen is door European Athletes verkozen tot Europees atlete van de maand januari. De 23-jarige geboren Noord-Hollandse kreeg de prijs vooral vanwege de verbetering van haar persoonlijk indoorrecord en beste seizoensprestatie op de vijfkamp. Broersen behaalde die mijlpaal bij een internationale wedstrijd in Sheffield eind vorige maand.

Bij de mannen werd de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie verkozen tot atleet van de maand. Hij won alle vier zijn wedstrijden in januari. Eerder deze maand verbrak hij het wereldrecord door over 6,16 meter te springen.

De uitverkiezing voor Europees atleet van de maand bestaat sinds 2007. Hij is erop gericht uitzonderlijke prestaties van atleten uit te lichten.

Nederland keek massaal naar Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Sochi zijn de afgelopen weken massaal bekeken. In totaal zagen veertien miljoen Nederlanders, 91 procent van de bevolking boven de zes jaar, tenminste vijf minuten van de Spelen. Dat meldt de NOS maandag. De 1500 meter bij de vrouwen trok de meeste kijkers. Direct na de zege van Jorien ter Mors hadden 4,8 miljoen kijkers op de Spelen afgestemd.

Ook de schaatswedstrijden die tijdens weekdagen 's middags werden afgewerkt, werden massaal bekeken. Gemiddeld trokken die races 2,2 miljoen kijkers. Afgezien van voetbalwedstrijden werden er de afgelopen tien jaar geen 's middagse televisieuitzendingen door meer dan twee miljoen kijkers gezien.

Mensen die wel moesten werken konden op de site van de NOS naar livestreams kijken. Tijdens de 10.000 meter werd dat massaal gedaan. Naar die wedstrijd keken circa 230 duizend mensen, een record voor een livestream van een sportevenement.

De sluitingsceremonie van de Spelen was zondag het op een na best bekeken programma. Met ruim 3,1 miljoen kijkers deed die uitzending alleen onder voor het achtuurjournaal. Daar keken meer dan 3,8 miljoen mensen naar.

Alec Baldwin zegt leven NY vaarwel

Alec Baldwin trekt zich terug uit de schijnwerpers. Dat kondigt de acteur, die eind vorig jaar door tv-zender MSNBC werd ontslagen na homofobe opmerkingen, aan in een stuk voor de New York Magazine-blog Vulture. Baldwin zegt na verschillende incidenten klaar te zijn met de media en wil weg uit New York.

"Ik kan echt niet meer in New York wonen", aldus de 55-jarige Baldwin. "Ik verlang nu naar alles wat ik haatte aan Los Angeles. In Los Angeles woon je achter een hek en is je contact met de buitenwereld minimaal." Volgens de acteur is New York veranderd. "Ik wil dat mijn jongste kind een zo normaal mogelijk leven krijgt. New York lijkt me daarvoor niet de meest geschikte plek."

Baldwin is naar eigen zeggen een ander mens in vergelijking met een paar jaar geleden. "Ik was gescheiden, vervreemd van mijn dochter en rende in New York van het ene naar het andere evenement. Ik had geen gezin om naartoe te gaan. Nu heb ik geen zin meer om 'mister showbusiness' te spelen, ik wil wat iedereen wil. Ik wil een gelukkig gezin, en dan heb ik voor het eerst in mijn volwassen leven. Ik hou meer van mijn vrouw en kind dan van wie ook en ik wil niet dat dat verandert."

Baldwin stelt dat er een totaal verkeerd beeld over hem bestaat, veroorzaakt door verschillende incidenten waarna hij als homofoob werd bestempeld. "Denken jullie nou echt dat ik die fotograaf voor de camera een 'faggot' heb genoemd?", verwijst hij naar een opstootje met een paparazzo van TMZ. "Geloven jullie echt dat ik iemand als Harvey Levin van TMZ nog een stok zou geven om me mee te slaan?"

Bloedmooie juf (26) doet scholier

Een bronstig pubertje uit het Welshe Newport is ongetwijfeld de baas van de school. Het ventje, met een leeftijd tussen de 13 en 17 jaar, heeft namelijk seks gehad met zijn 26-jarige dramalerares. In tegenstelling tot veel andere juffen, is Kelly Burgess nog bloedmooi ook.

De geile onderonsjes vonden plaats tussen januari en augustus vorig jaar. De blondine in kwestie begeleidt namelijk de succesvolle schoolmusical. De zingende scholieren wisten maar liefst zeshonderd toeschouwers te trekken.

Tijdens de voorbereidingen sloeg de vonk over tussen Burgess en het knaapje. In die acht maanden heeft het kereltje de bloedmooie docente viermaal een veeg gegeven.

Uiteindelijk lekte de zaak toch weer uit. North Somerset school heeft de geile juf inmiddels de laan uitgestuurd. Zij zal zich volgende maand voor de rechter moeten verantwoorden.

WhatsApp wil bellen toevoegen aan app

WhatsApp gaat later dit jaar spraakdiensten toevoegen aan de populaire app voor berichten en foto's. Gebruikers kunnen hun contacten dan via een internetverbinding opbellen. Dat maakte topman Jan Koum van WhatsApp maandag bekend op het Mobile World Congress in Barcelona.

De app gaat daarmee de concurrentie aan met onder meer Skype, de BBM-messenger van BlackBerry en KakaoTalk, een app die in Azië erg populair is. Die bieden al langer spraakdiensten aan. De dienst wordt volgens Koum als eerste beschikbaar gemaakt voor de Android- en iOS-versie van WhatsApp, later volgen de telefoons van Nokia en BlackBerry.

WhatsApp heeft inmiddels wereldwijd zo'n 465 miljoen actieve gebruikers. Het bedrijf, dat voor ongeveer 14 miljard euro wordt overgenomen door Facebook, wil overeenkomsten sluiten met telecombedrijven, die klanten vervolgens de mogelijkheid kunnen geven de dienst tegen een speciaal tarief te gebruiken. De eerste deal zou het bedrijf hebben gesloten met E-Plus, het Duitse dochterbedrijf van KPN dat later dit jaar naar verwachting wordt verkocht aan het Spaanse Telefónica.

WhatsApp wil bellen toevoegen aan app
WhatsApp wil bellen toevoegen aan app (Foto: ANP)

Eerbetoon Leo Vroman in Letterkundig Museum

Het Letterkundig Museum in Den Haag brengt een kleine hommage aan de zaterdag overleden dichter Leo Vroman. In het eerbetoon zijn onder meer foto's, brieven en tekeningen te zien, maakte het museum maandag bekend.

Vroman overleed zaterdag op 98-jarige leeftijd in Forth Worth in de Verenigde Staten waar hij sinds 1947 woonde. Naast dichter, was Vroman ook tekenaar en wetenschapper. Het museum toont ook tekeningen die Vroman in de jaren dertig met schrijver Anton Koolhaas maakte voor NRC Handelsblad.

De joodse dichter vluchtte voor de nazi's en kwam uiteindelijk in Nederlands-Indië terecht. Daar belandde hij als krijgsgevangene in kampen op Java. Het museum exposeert een aantal dagboeken die hij toen bijhield. Het eerbetoon in het Letterkundig Museum valt in een reeks van korte, actuele tentoonstellingen. Hoe lang het museum de werken van Vroman toont, is nog onbekend.

De schrijver debuteerde in 1946 met de bundel Gedichten. Hij won in 1964 de P.C. Hooft-prijs. Recensent Kees Fens noemde hem ooit de 'vlakbijste dichter van Nederland'. Kenmerkend voor zijn werk was de spontane, pratende toon en de relativering van grote gedachten en zware gevoelens.

Nederland wil geen nucleaire toppen meer

De formule van topconferenties over nucleaire beveiliging, waarvan de aanstaande NSS in Den Haag er een is, raakt uitgewerkt. Nederland wil het onderwerp vanaf 2016 daarom weer overdragen aan organisaties als het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, zei de Nederlandse hoofdonderhandelaar Piet de Klerk maandag.

De reeks topconferenties, die in 2010 in Washington begon, heeft volgens De Klerk veel opgeleverd. Regeringsleiders staan tijdens een vergadering met hun collega's en veel tromgeroffel en flitslicht niet graag met lege handen. Hun ambtenaren lopen in de aanloop naar de top daarom steevast een stapje harder, meent De Klerk.

De hoofdonderhandelaar ziet die formule inmiddels echter aan kracht verliezen. De door de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigde NSS-slotaflevering, over twee jaar in de Verenigde Staten, moet dan ook de laatste zijn.

Obama verraste afgelopen jaar met het nieuws dat hij in 2016 een vierde top wil organiseren. Nederland dacht lang dat de serie op 24 en 25 maart in Den Haag zou worden afgesloten.

D66 en ChristenUnie: stop steun aan Uganda

Nederland moet de hulp aan de Ugandese overheid stopzetten nu president Yoweri Museveni de omstreden antihomowet heeft ondertekend. Dat bepleiten D66 en ChristenUnie, die maandag samen Kamervragen hebben gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

"Stille diplomatie heeft niet gewerkt, het is nu tijd voor een krachtig signaal tegen deze afschuwelijke wet", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Nederland geeft zo'n zeven miljoen euro per jaar aan de Ugandese overheid.

Het Nederlandse geld gaat naar verbetering van de justitiesector in het Afrikaanse land. "Maar als justitie nu homo's in het gevang gaat gooien, bereiken we het tegenovergestelde van wat we willen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Het geld moet voortaan worden overgemaakt naar organisaties in Uganda die zich inzetten voor homorechten, stellen D66 en ChristenUnie.

Timmermans maakte vorige week al duidelijk dat het consequenties zou hebben als Museveni de wet daadwerkelijk zou ondertekenen, maar trad niet in detail. Op de ondertekening heeft Timmermans nog niet gereageerd. Hij bezoekt deze week Australië en Nieuw-Zeeland.

Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid. Op de wet is in het westen veel kritiek. Museveni zei een maand geleden dat hij de wet niet zou tekenen, maar kwam later terug op dit besluit.

Conflict Griekenland en trojka geeft problemen

Een conflict tussen de trojka van schuldeisers en de Griekse regering over de hoogte van een kapitaalinjectie voor Griekse banken bedreigt een akkoord over een nieuw noodpakket voor het geplaagde land. Dat meldt Financial Times maandag. Maandagmiddag hervat de trojka gesprekken met minister van financiën Yannis Stournaras.

Athene berekent dat de financiële sector hoogstens zes miljard aan nieuw kapitaal behoeft om zijn kaspositie te versterken. De schuldeisers, de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, menen echter dat Griekse banken zeker drie keer zo veel nodig hebben. Het meningsverschil leidt tot spanningen in de onderhandelingen over een nieuw noodpakket later dit jaar.

Media vatten de aankomst van de trojka in Griekenland maandag op als een signaal dat een principeakkoord tussen beide partijen binnen handbereik ligt. Het is echter de vraag of zij tot een overeenkomst komen voor 10 maart, als de ministers van Financiën van de eurozone in Brussel bijeenkomen om over de overeenkomst te praten.

Volgens een woordvoerder van de regering zou Griekenland zeer dicht bij een akkoord zijn met de trojka. Hij verwacht met de schuldeisers overeen te komen meer marktwerking in te voeren en de verzekeringspremies voor werkgevers te verlagen.

Sinds september liggen onderhandelingen tussen de trojka en Griekenland vast. De trojka vindt dat Griekenland treuzelt met hervormingen rondom bijvoorbeeld ontslagbescherming. Griekenland beschuldigt de trojka ervan de Griekse progressie te onderschatten en onnodige impopulaire maatregelen te eisen.

De belangrijkste oppositiepartij Syriza is tegen een akkoord met de trojka. De linkse partij geeft de door de schuldeisers opgelegde bezuinigingen en hervormingen de schuld van de groeiende armoede en de werkloosheid van 28 procent in Griekenland.

Gorbatsjov: Oekraïne moet verenigd blijven

Het is belangrijk dat Oekraïne in de huidige crisis verenigd blijft. Dat heeft de voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov in de Verenigde Arabische Emiraten gezegd.

In het oosten van Oekraïne wonen veel etnische Russen die voor meer samenwerking met Moskou zijn, terwijl het westen van het land op meer samenwerking met Europa aanstuurt. Volgens Gorbatsjov hebben de Oekraïners een 'gedeelde geschiedenis' en moeten ze niet door druk van Rusland, de Europese Unie of de Verenigde Staten verdeeld raken.

Zondag zei Gorbatsjov dat de crisis in Oekraïne voortkomt uit het onvermogen van de regering om democratisch te handelen. Volgens hem is de oorzaak van de onrust in Oekraïne de 'onderbreking van de perestrojka', verwijzend naar zijn hervormingsbeleid, en van het democratische proces in het land.

De 82-jarige Gorbatsjov was de laatste Sovjet-leider en zijn hervormingen leidden uiteindelijk tot de val van de Sovjet-Unie. In 1990 won hij de Nobelprijs voor de Vrede. In het huidige Rusland heeft hij echter weinig invloed.

Migranten bestormen Spaanse enclave

De Spaanse enclave Melilla is maandag bestormd door rond de vijfhonderd migranten. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. De migranten, veelal afkomstig uit Afrika beneden de Sahara, waren gewapend met stokken en stenen en bestormden het met prikkeldraad versterkte hek rond de enclave. Zo'n honderd migranten wisten over het hek te klimmen.

Marokkaanse grenswachten probeerden de migranten nog tegen te houden, maar werden aangevallen. Ze moesten noodgedwongen een veilig heenkomen zoeken. Het is de tweede keer in een week tijd dat migranten proberen Melilla te bereiken.

Het komt geregeld voor dat migranten proberen Melilla en Ceuta, de andere Spaanse enclave op Marokkaanse bodem, binnen te dringen. Jaarlijks gaat het om enkele duizenden mensen die op die manier proberen Europa te bereiken. De enclaves worden omringd door Marokko en grenzen aan de Middellandse Zee.

Enorm beveiligingslek in iOS

Bezitters van een Apple-speeltje moeten goed oppassen. Er is namelijk een gigantisch beveiligingslek ontdekt in het besturingssysteem. Het gaar hierbij niet alleen om iOS, maar ook om OSX.

Apple kwam afgelopen vrijdag met 7.0.6. En dat is niet geheel toevallig. De nieuwste update voor iPhone en iPad dient namelijk om een enorm veiligheidslek te dichten.

Het is dus zaak snel je gadget te updaten. Doe je dit niet, dan loop je groot gevaar. Via het lek kunnen kwaadwillenden namelijk eenvoudig gevoelige data als creditcardgegevens buitmaken. "Het is het ergste wat kan gebeuren, dat is alles wat ik er over kan zeggen", laat Matthew Green, hoogleraar cryptografie aan de Johns Hopkins universiteit, weten.

Hoewel er al wel een update is voor iOS, is deze voor het desktopbesturingssysteem OS X nog in de maak. "We zijn op de hoogte van het probleem en zorgen binnenkort voor een update", laat Apple weten.

Nederjihadisten maken terreurdreiging hoog

De uitgaande dreiging van Nederlandse jihadisten die terugkeren uit Syrië blijft onverminderd groot. Daarom blijft het dreigingsniveau gehandhaafd op substantieel, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maandag. Inmiddels hebben ruim honderd Nederlanders zich aangesloten bij reli-terroristische groeperingen in Syrië.

Zeker tien van hen zijn omgekomen in Syrië, twintig mensen zijn inmiddels teruggekeerd naar Nederland. De vrees bestaat dat zij door traumatische ervaringen radicaliseren en zo een bedreiging vormen voor Nederland. Waarschijnlijk zal het aantal terugkeerders de komende maanden oplopen door vijandelijkheden tegen buitenlandse jihadisten.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft verschillende maatregelen genomen om Nederlandse jongeren hier te houden. Zo is van elf mensen het paspoort ingenomen en is van vier mensen een bankrekening bevroren. Ook zijn uitkeringen stopgezet en lopen er verschillende politieonderzoeken en strafrechtelijke onderzoeken naar ronselaars van jihadisten.

Vanuit heel Europa vechten jongeren in Syrië, de schattingen variëren eind 2013 van twaalfhonderd tot tweeduizend. Het merendeel is onder de 25 jaar, onder wie een relatief groot aantal vrouwen. Allemaal sluiten ze zich aan bij groepen die een antiwesterse ideologie uitdragen, wat kan leiden tot geweld tegen westerse doelwitten.

De NCTV kent verschillende dreigingsniveaus, te weten minimaal, beperkt, substantieel en kritiek. Sinds maart vorig jaar geldt het dreigingsniveau 'substantieel', maar dit heeft nog niet tot het nemen van drastische maatregelen geleid.

De dood of de gladiolen

"Dat zou ik dus nooit doen, hè", meng ik mij ongevraagd in een conversatie die gaande is tussen twee bebrilde dames tegenover me. "Wanneer loopt je abonnement af?", vraagt het blonde meisje met de blauwe bril. "In april", antwoordt het 'gingermeisje’ met de groene bril. "Dan mag je nu al een nieuwe telefoon uitzoeken, welke neem je?" "Ik weet het nog niet, ik denk de Galaxy S4, maar misschien wil ik ook wel een iPhone 5s." In haar handen houdt ze een Galaxy S3 vast.

Klokkenluider claimt tonnen van SNS Reaal

Klokkenluider Hetty van de Laar sleept haar oude werkgever SNS Reaal voor de rechter. De oud-medewerkster van vastgoedtak Property Finance eist een schadevergoeding van 725.000 euro van de inmiddels genationaliseerde bank. Dat meldt uitgeverij Bertram & De Leeuw, die haar boek over SNS uitbracht, maandag in een verklaring.

Van de Laar meent dat zij er op 'brutale wijze uitgewerkt' werd bij SNS-dochter Property Finance, die sinds begin dit jaar door het leven gaat als Propertize. Ze wijst erop dat ze daarbij geen rechtmatige ontslagvergoeding kreeg en niet werd betaald voor het werk dat ze al voor de vastgoedbank had gedaan.

Het juridische gevecht dat op haar ontslag volgde, heeft Van de Laar naar eigen zeggen tienduizenden euro's gekost. Daarbij werden volgens haar peperdure advocatenbureaus ingezet om haar de mond te snoeren. Ook werd de klokkenluider naar eigen zeggen bedreigd nadat zij een boekje had opengedaan over de fraude bij Property Finance.

Van de Laar werd in 2011 ontslagen nadat ze aangifte deed van fraude bij de vastgoedbank die SNS Reaal op de rand van de afgrond bracht. De klokkenluider beschuldigde onder meer haar baas Buck G. van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek.

Na haar aangiftes deed de oud-medewerkster van Property Finance ook een boekje over de fraude open in onder andere Het Financieele Dagblad. Daarnaast schreef zij een boek over de misstanden bij de vastgoedbank met de titel 'De ondergang van de SNS Bank'.

Pirelli: "Veel minder marbles en blaren"

Bandenleverancier Pirelli is tevreden na de tweede testweek ter voorbereiding op het 2014 seizoen. In Bahrein heeft niemand geklaagd over de Italiaanse bandenfabrikant. De nieuwe banden lijken het beter te doen dan de banden van vorig jaar.

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery heeft het goede gevoel zelf ook: "De data tot nu toe geeft aan dat onze banden meer consistent en duurzaam zijn. We zien ook geen blaren of grote stukken rubber die los breken van het oppervlak van de banden meer. We hebben een aantal van onze ontwikkelingsdoelen verwezenlijkt."

Volgens Hembery hoeven wij niet te vrezen voor minder pitstops: "Voor Bahrein zitten we tussen twee en drie stops met coureur, vorig jaar was dat nog tussen drie en vier stops."

Egyptische regering treedt af

De Egyptische interim-premier Hazem el-Beblawi heeft maandag in een televisietoespraak het aftreden van de regering bekendgemaakt. Volgens de Egyptische staatskrant Al-Ahram is de verwachting dat interim-president Adly Mansour het ontslag van de regering aanvaardt en Ibrahim Mahleb, minister van huisvesting onder El-Beblawi, de opdracht krijgt een nieuw kabinet te vormen.

Hoewel het aftreden van de regering als een verrassing komt, lag de regering al langere tijd onder vuur. Zo hebben medewerkers van de vuilnisophaaldienst het werk neergelegd, evenals medewerkers van het openbaar vervoer. De afgelopen dagen stonden de kranten bovendien vol met berichten over een acuut tekort aan kookgas in het land.

Oeganda nu officieel homohatend

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft maandag de omstreden antihomowet getekend. Dat melden Oegandese media. Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid. Oorspronkelijk wilde het Oegandese parlement in de wet opnemen dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan. Dit werd na internationale kritiek afgezwakt.

Homoseksualiteit is al verboden in Oeganda. Het Oegandese parlement nam de wet in december aan en deze moest alleen nog door de president worden getekend. Museveni zei een maand geleden dat hij de wet niet zou tekenen, maar kwam later op dit besluit terug.

Ugandese 'wetenschappers' hebben volgens Museveni aangetoond dat homoseksualiteit niet genetisch is bepaald. Als westerse wetenschappers hem het tegendeel kunnen bewijzen, wil hij eventueel op zijn besluit terugkomen. Aangezien dat allang het geval is, hoeft er aan die toezegging geen enkele waarde te worden gehecht.

De wet is populair in Oeganda, maar wordt door mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap veroordeeld. Meerdere Europese landen hebben gedreigd om ontwikkelingshulp aan Oeganda stop te zetten of te verminderen als de wet wordt aangenomen. De Amerikaanse president Barack Obama riep Museveni op om de wet niet te tekenen. Als hij dit wel zou doen, zou dit de betrekkingen met Washington compliceren, aldus Obama.

Zondag zei de gepensioneerde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu dat het tekenen van de wet verkeerd zou zijn. "Er is nooit een wetenschappelijke rechtvaardiging voor vooroordelen en discriminatie, nooit", zei Tutu. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei vorige week maatregelen te zullen nemen als Museveni de wet ondertekent. "Die wet is onacceptabel en kan niet zonder consequenties blijven." Ook de Tweede Kamer riep Timmermans op om druk op Oeganda uit te oefenen.

De Oegandese homohaat is geïnitieerd door verschillende religieuze groeperingen. Met name Amerikaanse evangelisten hebben het promoten van homovervolging hoog op hun agenda staan.

Dochters Mandela naar Oscars

De Academy of Motion Picture Arts & Sciences heeft Nelson en Winnie Mandela’s dochters Zindzi en Zenani uitgenodigd om de Oscars bij te wonen. U2 zal er het Oscargenomineerde nummer Ordinary Love ten gehore brengen, dat op de soundtrack staat van Mandela: Long Walk To Freedom.

Bono en de andere bandleden waren persoonlijke vrienden van Mandela en werkten sinds de jaren ’70 via hun muziek al in de anti-Apartheidbeweging. Zindzi en Zenani waren toen nog tieners. Ze laten nu in een verklaring weten “Dit is erg speciaal voor ons, want onze vader had een voorliefde voor films. Dit lied is geïnspireerd op de mooie brieven die onze ouders uitwisselden toen hij vastzat op Robbeneiland.”

De Academy heeft verder al bekendgemaakt dat naast U2 alle ander genomineerde nummers live gespeeld gaan worden door Pharrell Williams, Karen O. en Idina Menzel. Verder zijn er optredens van Pink en Bette Midler.

De Oscars worden uitgereikt op 2 maart aanstaande.

Mandela: Long Walk To Freedom

Vliegtuigje crashte na onverantwoorde duikvlucht

De piloot van het sportvliegtuigje dat vorig jaar mei neerstortte in de Noordzee had een 'onaanvaardbaar' risico genomen door een duikvlucht te maken. De man hoopte dat het zicht op lagere hoogte beter zou zijn, maar botste vervolgens op het water. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Bij de crash van de Cessna 172P kwam de piloot, een 71-jarige man uit Sint Maartensvlotbrug, om het leven. De tweede inzittende, een 48-jarige fotograaf uit Bussum, raakte gewond. De twee waren op weg om een schip te fotograferen voor de kust van Egmond aan Zee toen het mis ging.

Het weer tijdens de vlucht was grauw met slecht zicht en plaatselijk dichte mist. De piloot hoopte dat het zicht op lagere vlieghoogte beter zou zijn en daalde daarom zo'n tweehonderd tot driehonderd voet. Omdat hij geen enkele referentie had klapte het vliegtuig onverwachts op de zee.

Uit het onderzoek bleek verder dat beide bemanningsleden geen schoudergordels droegen, wat hoogstwaarschijnlijk bijgedragen heeft aan de verwondingen. Beide slachtoffers wisten uit het vliegtuig te komen. De fotograaf kon de kustwacht alarmeren maar de reddingsactie werd bemoeilijkt door het slechte weer.

Levende haai aangespoeld op Vlieland

Op het strand van Vlieland is zondagmiddag een levende haai aangespoeld. Dat meldt natuurcentrum De Noordwester. Er is nog geprobeerd het dier van ruim een meter lang terug te zetten in zee, maar dat mislukte.

De haai, een gevlekte toonhaai, is in een van de bassins van het zeeaquarium gezet. Of het dier later alsnog in zee wordt teruggezet, is nog niet bekend. Het dier was lichtgewond aan de neus toen het werd gevonden. Het komt zelden voor dat een levende haai aanspoelt op de Nederlandse stranden.

Verdwenen gedetineerde binnen gevangenismuren gepakt

De gevangene die maandagochtend plots was verdwenen uit zijn cel in Vught is weer gevonden. Hij is binnen de poorten van de gevangenis gepakt, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De gedetineerde zat bij het openen van de cellen maandag niet meer in zijn cel, terwijl hij zondagavond wel was ingesloten. Hoe hij weg kon komen, is nog niet duidelijk. Na de ontdekking werden zowel binnen als buiten de gevangenis grote zoekacties opgestart.

De man zat op een reguliere afdeling en niet in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Uit voorzorg werden bezoekers niet toegelaten. Alleen het gevangenispersoneel mocht naar binnen. Waar de man voor is veroordeeld, is niet bekend.

Eind 2010 verdween ook al een gedetineerde uit zijn cel in Vught. Een 30-jarige gevangene wist toen te ontsnappen door met een groepje bezoekers mee naar buiten te lopen. Enkele weken later werd hij opgepakt in België.

[NBA] Oklahoma City verliest wederom

De basketballers van Oklahoma City Thunder hebben zondag het tweede achtereenvolgende duel in de NBA verloren. Los Angeles Clippers was in Oklahoma City met 125-117 te sterk voor de koploper van de Western Conference. Kevin Durant wist ondanks het verlies 42 punten te scoren.

Vlak voor het einde van de wedstrijd leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor Oklahoma City. Durant zorgde met een driepunter voor een 115-112 voorsprong met nog iets minder dan drie minuten te spelen. De Clippers namen echter de controle over en liepen uit naar het hoogste aantal punten dat Oklahoma City dit seizoen te verwerken kreeg.

Miami Heat was te sterk voor Chicago Bulls. Zonder de geblesseerde LeBron James, die donderdag zijn neus brak, werd het 93-79 voor de titelverdediger in de NBA. Het betekende de vijfde zege op rij voor de huidige nummer twee in de Eastern Conference. Chris Bosh nam 28 punten voor zijn rekening en Dwyane Wade was goed voor 23 punten.

Overige uitslagen:
Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 83-96
Toronto Raptors - Orlando Magic 105-90
Denver Nuggets - Sacramento Kings 95-109
Phoenix Suns - Houston Rockets 112-115
Los Angeles Lakers - Brooklyn Nets 102-108
Portland Trail Blazers - Minnesota Timberwolves 108-97

Ziggo en Liberty Global boeken vooruitgang

Het Amerikaanse Liberty Global en Ziggo boeken vooruitgang in de voorbereiding van de overname van de Nederlandse kabelaar. Liberty Global levert 'zo snel mogelijk, maar uiterlijk in april' een aanvraag voor de overname in bij de Autoriteit Financiële Markten. Dat melden beide bedrijven maandag in een gezamenlijk persbericht. De bedrijven waren volgens de Nederlandse wet verplicht na vier weken de voortgang te melden.

Eind januari maakten de bedrijven bekend dat Liberty Global Ziggo wil overnemen voor tien miljard euro. Daarbij zullen banen verdwijnen, maar hoeveel en waar is nog niet bekend.

Ziggo en Liberty Global hebben hun plannen al bij de Europese Commissie aangemeld. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een aanvraag in Brussel gedaan om de overname te onderzoeken.

Ter Mors wil baanwielrennen

Shorttrackster en schaatsster Jorien ter Mors wil haar focus binnenkort tijdelijk verschuiven naar het baanwielrennen. Tot die tijd houdt de tweevoudig olympisch kampioen op de langebaan zich bezig met het wereldkampioenschap shorttrack dat volgende maand op het programma staat.

"Ik zou graag bij de baanwielrenners aansluiten in voorbereiding op het nieuwe seizoen." De 24-jarige Ter Mors wil tijdelijk in een andere omgeving verblijven na jarenlang met dezelfde personen gewerkt te hebben. "Even wat andere gezichten, even weg uit het schaatsen. Ik denk dat het af en toe belangrijk is."

Het betekent allerminst dat Ter Mors de schaatssport vaarwel gaat zeggen, want over vier jaar in Pyeongchang wil ze er weer staan. "Maar ik wil het eerst even rustig aan doen. Ik heb een heel druk seizoen gehad."

[vid] Warlords of Draenor-beelden vanuit Korea

Er zijn drie video's online verschenen van de aankomende World of Warcraft-uitbreiding Warlords of Draenor. De beelden zijn gemaakt tijdens een perstour van de game door Korea, waarbij de aanwezige pers het spel gedurende een vijf uur durende sessie mocht spelen.

Volgens de Koreaan die het gespeeld heeft was hij na vijf uur spelen met ongeveer tachtig voltooide quests geleveld van 90 naar 92. Verder geeft de beste man aan dat er een aantal monsters uit The Burning Crusade een upgrade hebben gehad die er goed uitziet en dat Shadowmoon Valley, het startgebied voor Alliance-spelers, er schitterend uitziet.

Warlords of Draenor staat gepland voor een release op pc en Mac in de herfst van 2014.

LET OP! Onderstaande filmpjes kunnen spoilers bevatten over de verhaallijn en lore van de game. Bekijken is op eigen risico.

[Upd] Manager: Schumacher nog in ontwakingsfase

Het gaat helaas weer de slechte kant op met Michael Schumacher. De poging om de oud-coureur te doen ontwaken uit zijn coma zou zijn stilgelegd.

Schumi ligt inmiddels 57 dagen in coma na een ernstig skiongeluk eind december. Eind januari ondernamen de artsen pogingen om hem uit zijn kunstmatig coma te halen.

Dit ontwakingsproces van de 45-jarige Duitser zou naar verluidt zijn gestaakt. Over eventuele complicaties is niets bekendgemaakt. Ook is nog niet bekend of en wanneer het proces zal worden hervat.

Update 11.36 uur
Volgens Sabine Kehm, de manager van Michael Schumacher, is de oud-coureur nog niet ontwaakt uit zijn kunstmatige coma. "Het ontwakingsproces wordt onveranderd voortgezet en dit proces kan lang duren." Ze reageert hiermee op de berichten die vandaag in Focus stonden. "Tot mijn spijt leidt de gezondheidstoestand van Michael voortdurend tot speculaties."

'WhatsApp kost 37 cent per bericht'

Een nieuwtje rond WhatsApp gaat als een lopend vuurtje over het internet. Binnenkort zal je maar liefst 37 cent per bericht moeten ophoesten. Gelukkig blijkt het om een hoax te gaan.

De nepinformatie volgt op de onrust die er heerst sinds de overname door Facebook. Vele gebruikers maken zich zorgen of de dienst wel gratis blijft.

Zo zouden er nog maar 530 accounts beschikbaar zijn voor WhatsApp. En verder moet je dus 37 cent dokken voor ieder bericht. Een stuk duurder dan het aloude sms.

De nepwaarschuwing zou zijn verstuurd uit naam van de directeur van de berichtenservice. Deze wil dat je het bericht naar al je contacten doorstuurt, anders wordt je account verwijderd.

Slachtoffer steekpartij Groningen overleden

De 27-jarige Groninger die zondagochtend in zijn gezicht werd gestoken, is overleden. Hij bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Dat heeft de politie maandagochtend bekendgemaakt.

Het slachtoffer werd om nog onduidelijke reden neergestoken in de Groningse straat Kostersgang. De verdachte, een 20-jarige man uit Assen, werd kort na het incident aangehouden.

Daarvoor was de verdachte achtervolgd door een groep getuigen. Een achtervolger, een 40-jarige man uit Groningen, wilde de verdachte te lijf gaan. Hij liep verschillende steekwonden op in de schouder.

De Drent wordt verdacht van poging tot doodslag en moord. Hij zit voorlopig vast en wordt maandag verder verhoord. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Vestia waarschuwt voor oplichters

Vestia waarschuwt maandag voor een valse brief van oplichters. In de brief wordt gesuggereerd dat de woningcorporatie een nieuw rekeningnummer heeft, maar dat klopt niet. De brief is niet door Vestia verstuurd, waarschuwt het bedrijf.

Vestia gaat aangifte doen bij de politie. Mensen die al geld hebben overgemaakt naar het valse rekeningnummer wordt aangeraden om direct contact op te nemen met de bank en de politie.

Nokia brengt Android-telefoon op de markt

Nokia brengt voor het eerst Android-telefoons op de markt. Dat heeft het Finse bedrijf dat is overgenomen door Microsoft maandagochtend bekendgemaakt.

De drie toestellen, de Nokia X, X+ en XL, werken met een aangepaste Android-versie zonder Google-diensten. "Nokia X brengt mensen naar de Microsoft-cloud en niet naar de Google-cloud", aldus Nokia-manager Stephen Elop. Nokia voegt zijn eigen diensten en diverse Microsoft-apps toe aan de Android-smartphones.

De toestellen zijn gericht op 'opkomende markten' en zijn goedkoper dan Nokia's Windows Phones. De Nokia X kost vanaf 89 euro. Nokia blijft wel Windows Phone gebruiken voor zijn high-end smartphones, aldus Elop.

Nokia's Android-telefoons bieden toegang tot Nokia's eigen appstore, maar niet tot de bekende Google Play-store. De Nokia X en X+ hebben vier inch schermen, de XL heeft een scherm van vijf inch. De telefoons verschijnen in het tweede kwartaal in opkomende markten, en komen later dit jaar ook naar Europa.

Judoka Bolder uitgeschakeld door knieblessure

Judoka Linda Bolder mist eind april het EK in Montpellier. Uit een MRI-scan bleek maandag dat ze in ieder geval een scheurtje in een voorste kruisband heeft. Mogelijk is de bewuste kruisband zelfs helemaal afgescheurd. Bolder krijgt over twee weken daarover uitsluitsel als haar gekwetste knie minder dik is.

"Dit is een klap in mijn gezicht. Ik heb er geen woorden voor", reageert de judoka. "Ik probeer positief te blijven maar heb het daar heel moeilijk mee." Bolder, uitkomend in de klasse tot 70 kilogram, raakte zaterdag geblesseerd tijdens een toernooi in Düsseldorf. Ze stak dit seizoen in uitstekende vorm en won het prestigieuze toernooi in Parijs.

De Velserbroekse judoka maakte in Parijs haar rentree na een operatie aan haar elleboog in oktober. "Het is ongelofelijk. Ik ben net fit, heb anderhalf toernooi gedraaid en nu dit. Ik heb het te accepteren, maar dat gaat niet makkelijk. Het is een mentale dreun", aldus Bolder.

Nieuw record-high score voor Spelunky

De gameswereld is een nieuw wereldrecord rijker. Na een run van bijna 7,5 uur heeft speler Bananasaurus Rex een topscore gehaald in Spelunky van $3.105.850. De gamer had al enige bekendheid binnen de Spelunky-community doordat hij de eerste was die een solo Eggplant Run had gehaald.

De topscore werd met name behaald door de vondst van een plasma cannon en een jetpack in het begin van de run. De hele run is uitgezonden op Twitch. Voor wie 7,5 uur over heeft, de video van de stream is hieronder te bekijken.

Haase en Sijsling zakken op wereldranglijst

Tennissers Robin Haase en Igor Sijsling zijn allebei een plaatsje gezakt op de wereldranglijst. Haase blijft de beste Nederlander op plek 45. Sijsling staat acht plaatsen lager op positie 53 op de wekelijkse ranglijst van de mannenbond ATP. Voor Jesse Huta Galung veranderde er niets. Hij behield zijn plekje in de top honderd van de wereld: 95.

Thiemo de Bakker leverde acht plekken in en vindt zichzelf terug op plaats 148. In de top tien veranderde niets. Rafael Nadal blijft eerste, gevolgd door Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka, David Ferrer, Juan Martin Del Potro, Tomas Berdych, Andy Murray, Roger Federer, Richard Gasquet en Jo-Wilfried Tsonga.

Bertens stukje dichter bij top honderd

Tennisster Kiki Bertens is op de wereldranglijst zes plaatsen gestegen ten opzichte van vorige week. De Wateringse staat nu op plek 119 en blijft de hoogst genoteerde Nederlandse in de lijst van de vrouwenbond WTA. Michaëlla Krajicek profiteerde nog niet optimaal van haar toernooiwinst in Zwitserland zaterdag en klom slechts twee plaatsen naar plek 275. Die winst wordt pas volgende week meegeteld.

De top vijf bleef ongewijzigd. Serena Williams leidt de dans, gevolgd door Na Li, Agnieszka Radwanska, Victoria Azarenka en Maria Sjarapova. Daarachter klom de Duitse Angelique Kerber van plek acht naar zes. Simona Halep uit Roemenië steeg van negen naar zeven. Die wijzigingen gingen ten koste van de Servische Jelena Jankovic en de Tsjechische Petra Kvitova, die naar plaats acht en negen zakten.?

D66 mag 40 miljoen in onderwijs steken

En weer kan een van de drie constructieve oppositiepartijen goede sier maken met het begrotingsakkoord dat ze vorig jaar sloten met het kabinet. Dit keer is het de beurt aan D66. Die partij mag in totaal 40 miljoen verdelen in 2015 en 2016.

Het geld was eerder bedoeld als compensatie voor kleine scholen omdat zij een toeslag zouden verliezen. Begin deze maand werd bekend dat deze instellingen hun toeslag toch behouden. Daarop claimde D66 het vrijgevallen bedrag.

Onderwijsspecialist Paul van Meenen van D66 mocht het geld besteden. De Leidse Instrumentmakersschool krijgt van hem 3 miljoen. Verder gaat 10 miljoen naar een fonds om scholen energiezuiniger te maken, ROC's krijgen 5 miljoen om extra aandacht te geven aan leerlingen en hetzelfde bedrag gaat naar onderzoek naar onderwijsmethoden. Tenslotte steekt hij nog eens 10 miljoen in Nederlandse scholen in het buitenland.

"Met deze investeringen kiezen we voor kwaliteit in het onderwijs. Scholen worden schoner, moeilijk lerende kinderen krijgen extra begeleiding en ons onderwijs houdt een open blik naar de wereld", liet Van Meenen maandag in een verklaring weten.

D66 mag 40 miljoen in onderwijs steken
Paul van Meenen van D66 (Foto: ANP)

Oculus VR kan de vraag niet meer aan

Oculus VR, het bedrijf achter de virtual reality-bril Oculus Rift, heeft aangekondigd voorlopig geen nieuwe orders meer aan te nemen. Door een gebrek aan bepaalde componenten van de Oculus Rift kan het bedrijf de vraag niet meer aan.

Ondanks dat er nog geen consumentenversie van de Oculus Rift bestaat kunnen bedrijven en particulieren momenteel wel de development kit bestellen. Deze versie blijkt met ruim 50.000 verscheepte exemplaren zo groot dat het bedrijf op dit moment moeite heeft om de componenten te krijgen die nodig zijn in de Oculus Rift.

"Certain components used in the Oculus Rift developer kit are no longer being manufactured, meaning they are no longer available to us for production", zegt community manager Andres Hernandez op de website van Oculus VR. "As a result, we don't have the necessary materials to produce additional kits. We still have some stock available, but we're quickly running out…As we sell out of inventory in each region we plan to suspend sales in that region until we are able to deliver new orders."

Tientallen arrestaties bij rechtbank Moskou

Bij een rechtbank in Moskou heeft de Russische politie tientallen mensen opgepakt. In de rechtbank is het proces gaande tegen acht betogers die hun straf te horen krijgen voor hun rol in een protest tegen de Russische president Vladimir Poetin in 2012. Vorige week werden de acht al schuldig bevonden.

Voorafgaand aan de zitting hadden zich honderden mensen bij de rechtbank verzameld. De politie pakte 65 mensen op, die volgens agenten de weg blokkeerden of probeerden door een politiekordon te breken.

Het proces tegen de acht, van wie sommigen al bijna twee jaar vastzitten, wordt gezien als een poging van het Kremlin critici de mond te snoeren. Het protest tegen Poetin op 6 mei 2012, aan de vooravond van zijn inauguratie als president, liep uit op geweld toen de politie de toegang tot het Bolotnaja-plein afsloot. Daar wilden demonstranten bijeenkomen.

Zwarte piet vrijgesproken voor overval in Leiden

Een vrouwelijke zwarte piet is maandag in hoger beroep vrijgesproken voor een gewapende overval op een koerier in Leiden. Volgens het gerechtshof in Den Haag is niet te bewijzen dat zij iets met de overval te maken heeft gehad. In eerste aanleg werd de vrouw nog tot dertig maanden cel veroordeeld.

De verdachte zou op in december 2011 verkleed als het hulpje van de goedheiligman met een andere 'zwarte piet' een koerier hebben bedreigd met een speelgoedpistool. De twee zouden vervolgens zijn auto hebben meegenomen.

Volgens het hof is niet bewezen dat de vrouw bij de overval betrokken was. Hoewel ze een zelfde auto rijdt als de koerier omschreef en haar telefoon een zendmast in Leiden aanstraalde, is ze niet herkend. Ook een aangetroffen pruik in de woning van de vrouw is niet genoeg bewijs voor een veroordeling, vindt het hof. De andere piet is wel veroordeeld.

[pic] Companions tracken in Deep Down

Gamestudio Capcom heeft drie afbeelding geplaatst op de Japanse communitysite van Sony. De afbeeldingen zijn afkomstig uit hun aanstaande RPG Deep Down, waarbij de eerste het companion-trackingsysteem laat zien.

In Deep Down heeft elke speler een aantal companions die door de wereld heen lopen. Met het systeem met de naam The Sphere kunnen spelers de voortgang van al hun companions bijhouden. The Sphere moet ook gaan fungeren als een soort sociaal netwerk voor spelers.

In het spel krijgen spelers ook Memento-items. Hiermee krijgen zij toegang tot de dungeons, kunnen zij hun wapens en armour versterken en krijgen zij nuttige informatie toegefluisterd over de lore van het spel.

Deep Down moet gaan uitkomen op PlayStation 4. Wanneer dit gaat gebeuren is echter nog niet bekendgemaakt.

Werkloosheid wederom het hoogst in Flevoland

Flevoland is voor het tweede jaar op rij de provincie met het hoogste werkloosheidscijfer. Bijna elf procent van de beroepsbevolking zocht er vorig jaar tevergeefs naar werk. Groningen en Friesland volgen met werkloosheidspercentages van respectievelijk 9,6 en 9,3 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Zeeland kent met 5,8 procent voor de vijfde keer op rij het laagste werkloosheidscijfer van alle provincies. Ook in Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland ligt de werkloosheid onder de acht procent. Limburg telde in 2012 nog een van de laagste percentages, maar dat liep vorig jaar op tot het landelijk gemiddelde van 8,3 procent.

Van de vier grote steden was de werkloosheid vorig jaar met 13,9 procent het hoogst in Rotterdam. In Amsterdam groeit de werkloosheid het snelst, van 7,9 naar tien procent. Nederland telde in januari volgens het CBS 678 duizend werklozen.

Grol vraagt om meer steun voor topsporters

Topjudoka Henk Grol roept de regering op topsporters financieel beter te steunen. "Ik vraag u sporters niet langer te laten verzuipen. Het is gemakkelijk om in Sochi te juichen. Maar denk ook na de Olympische Spelen aan topsporters", schrijft hij in een open brief aan premier Mark Rutte en minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Volgens Grol moet de regering er voor zorgen dat topsporters zich niet langer zorgen hoeven te maken over hun financiële toekomst, zo blijkt in de brief die De Telegraaf maandag heeft gepubliceerd.

"De meeste topsporters verdienen minder dan modaal", weet Grol. "Het is te zot voor woorden dat er voor atleten, die geen tijd hebben gehad om te studeren, te werken en veel risico nemen met hun fysieke gestel geen vorm van overbrugging of pensioen is. Ik vind dat voor topsporters met een bepaalde status een apart pakket met regelingen moet komen, zoals het CFK-fonds voor voetballers. Daarin kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat een deel van de inkomsten belastingvrij in een pensioenpot vloeit of dat er een overbruggingsregeling komt. Topsporters in Nederland zouden in staat moeten zijn na hun sportcarrière zich vijf jaar te kunnen voorbereiden op een tweede carrière."

"In sommige landen krijgen olympische medaillewinnaars hun leven lang een maandelijkse bijdrage", vervolgt Grol. "Dat is misschien het andere uiterste, maar het geeft wel aan hoe het ook kan. Geld is geen drijfveer voor topsporters maar wel een belangrijke voorwaarde om door te gaan. Een financieel vangnet heeft ook in mentaal opzicht een positieve werking. Anders leef je toch in onzekerheid over je toekomst. De Sven Kramers van deze wereld redden zich wel, omdat ze commercieel aantrekkelijk zijn. Maar hoe gaat het nu verder met grote sportmensen als Bob de Jong en Jorien ter Mors? Ik vrees dat niemand zich straks over hen bekommert, terwijl ze in andere landen de rest van hun leven absolute helden zouden zijn."

Grol vraagt om meer steun voor topsporters
Grol vraagt om meer steun voor topsporters (Foto: ANP)

[upd] Tiener misbruikte buurmeisjes

Een 14-jarige jongen uit Winschoten wordt verdacht van het misbruik van acht buurmeisjes. Het zou gaan om meisjes in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. De jongen werd in januari al aangehouden, maar is inmiddels al weer vrij, meldde de politie maandag.

De jongen zou een verklaring hebben afgelegd en staat sinds zijn vrijlating onder toezicht van de reclassering, schrijft RTV Noord. De politie kon dit niet bevestigen.

Update 10.24 uur
Hij heeft een bekentenis afgelegd. Het misbruik begon toen de jongen twaalf jaar was. De meisjes werden op straat en in de buurt van hun huizen misbruikt.

Volgens RTV Noord zou het gaan om ten minste acht meisjes in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. Bij in ieder geval twee meisjes zou de destijds 12-jarige jongen seksuele handelingen hebben verricht. De anderen moesten zich uitkleden en werden door hem betast en gestreeld. De politiewoordvoerder wil dit niet bevestigen. Ook wil hij niet zeggen gedurende welke periode het misbruik heeft plaatsgevonden.

"Wij zijn terughoudend met berichtgeving over deze zaak. Bovendien is het onderzoek nog in volle gang", aldus de zegsman. Als het onderzoek is afgerond, wordt het naar het Openbaar Ministerie gestuurd. "Als zij besluiten over te gaan tot vervolging, zal de jongen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden", zegt de woordvoerder.

Burgemeester van de gemeente Oldambt Pieter Smit laat aan de regionale omroep weten dat er een special team klaarstaat, mocht er onrust over de zedenzaak uitbreken in Winschoten. Hij noemt de impact voor zowel de ouders van de slachtoffers als van de verdachte groot. "Ze worden intensief begeleid door de zedenpolitie en hulpverleners. Ook is er contact geweest met de scholen waar de meisjes op zitten."

Lachen met Rodman in Noord-Korea

Peter Chernin gaat een comedy maken die gebaseerd is op de reisjes van Dennis Rodman naar Noord-Korea. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De regie is in handen van Tim Story en Jonathan Abrams verzorgt het script.

Rodman, die bevriend is met leider Kim Jong Un, bezocht Noord-Korea al meerdere keren. Onlangs was hij bij het verjaardagsfeestje van de Noord-Koreaanse leider, waar hij een liedje zong voor de dictator. De voormalige basketbalster, die zich onlangs liet opnemen in een afkickkliniek wegens een alcoholverslaving, organiseerde ook een basketbalwedstrijd in de totalitaire staat.

Honda benoemt vrouw in bestuur

Honda heeft voor het eerst in de bedrijfsgeschiedenis een vrouw benoemd tot lid van de raad van bestuur. Dat heeft de autofabrikant maandag bekendgemaakt. De 66-jarige hoogleraar en technologie-expert Hideko Kunii treedt in juni toe tot het bestuur van Honda, na goedkeuring door de aandeelhouders.

Met de benoeming van Kunii is Honda een van de eerste grote Japanse bedrijven die luistert naar de oproep van premier Shinzo Abe om meer vrouwen in het bestuur aan te stellen. Ondernemingen liggen in het land onder vuur omdat alleen Japanse mannen in aanmerking zouden komen voor topposities. Bestuurders van Honda benadrukken dat ze Kunii hebben gekozen om haar kwaliteiten en niet omdat ze een vrouw is.

[vid] Fans maken inFamous: Second Son-films

Over een kleine maand komt het derde deel uit in de inFamous-serie, inFamous: Second Son. Enige tijd geleden heeft Mofilm, een organisatie voor aspirant-filmmakers, een wedstrijd opgezet waarbij mensen werd gevraagd een live-actionfilm te maken op basis van de game.

De beste vijf filmpjes volgens de jury zijn hieronder te zien. Ze zijn op volgorde geplaatst, waarbij de bovenste de uiteindelijke winnaar is geworden.

inFamous: Second Son komt 21 maart exclusief uit op PlayStation 4.

 
 
 
 

Onderwereldbankier op vrije voeten

De vorige week gearresteerde vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg is voorlopig weer op vrije voeten. Zijn voorlopige hechtenis is door een Franse rechter geschorst, bevestigt het Openbaar Ministerie maandag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Volgens de krant is de hechtenis van Paarlberg vanwege gezondheidsredenen geschorst, maar justitie kan dat niet bevestigen. Door de beslissing van de rechter mag Paarlberg zijn overleveringsprocedure thuis afwachten. Wel moest hij zijn paspoort inleveren en moet hij zich regelmatig bij de Franse politie melden. Later deze week moet Paarlberg opnieuw voor de rechter verschijnen.

Paarlberg werd op verzoek van het OM aangehouden in zijn huis nabij Saint-Tropez. Hij is in Nederland veroordeeld tot vier jaar cel, die hij nog moet uitzitten. Paarlberg kreeg de straf voor onder meer het witwassen van de zeventien miljoen euro die was afgeperst van de later geliquideerde Willem Endstra.

Cilic knokt zich naar titel in Delray Beach

De Kroatische tennisser Marin Cilic heeft zondag het ATP-toernooi in het Amerikaanse Delray Beach gewonnen. In een zwaarbevochten finale klopte hij Kevin Anderson uit Zuid-Afrika. Het duurde meer dan drie uur voor de 7-6 (6), 6-7 (7) en 6-4 eindstand was bereikt.

Voor Cilic was de titel in Florida de tweede van dit jaar na Zagreb eerder deze maand. De Kroaat, die van de 29e naar de 25e plaats steeg door de zege won in zijn loopbaan al elf toernooien. Anderson won het toernooi in Delray Beach, een van zijn twee toernooizeges, al eens in 2012. Vorig jaar speelde hij drie finales, maar verloor ze allemaal. Dit jaar was het zijn eerste eindstrijd.

MILF-leider opgepakt

De Filipijnse autoriteiten hebben een leider van de machtige islamitische rebellengroep Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) opgepakt. Dat heeft directeur-generaal van de nationale politie Alan Purisima maandag gezegd.

Rebellenleider Wahid Tundoc werd gearresteerd voor onder andere meervoudige moord. Hij werd zondag met enkele gewapende volgelingen bij een controlepost van de regering aangehouden. Het MILF sloot vorige maand een vredesakkoord met de Filipijnse regering. Dit akkoord moet een einde maken aan een gewapende strijd die al meer dan veertig jaar duurt en tienduizenden levens heeft gekost.

Woordvoerder van de rebellengroep Ghadzali Jaafar zei dat het staakt-het-vuren met de regering Tundoc immuniteit garandeert. Volgens hem komt de rebellenleider spoedig weer vrij. Het vredesakkoord is volgens de woordvoerder niet in gevaar.

Arrestatiebevel voor Janoekovitsj

Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Dat heeft de interim-minister van binnenlandse zaken Arsen Akakov maandag gezegd.

Janoekovitsj zou voor het laatst zijn gezien in de Krim. Janoekovitsj en enkele andere politici worden gezocht voor de massamoord op burgers. Er gaan in Oekraïne meerdere stemmen op om Janoekovitsj te vervolgen omdat hij als president zijn macht misbruikte, zijn aanhangers steekpenningen betaalde en hard optrad tegen demonstranten.

Kostuums The Hunger Games bekroond met award

The Hunger Games: Catching Fire heeft zaterdagavond in Los Angeles een Costume Designers Guild Award gewonnen voor de beste kostuums in een fantasyfilm. Blue Jasmine ging tijdens de zestiende editie van de prijzenregen naar huis met de prijs voor beste outfits in een hedendaagse film.

Ook 12 Years a Slave mocht een award in ontvangst nemen. De film won de prijs voor beste kostuums in een film die zich afspeelt in een specifieke periode uit het verleden. De door Steve McQueen geregisseerde film viel de afgelopen maanden geregeld in de prijzen. De film maakt tijdens de Oscars, die volgende week zondag worden uitgereikt, kans op negen awards.

De kostuumprijzen worden ook uitgereikt aan onder meer televisieseries. Zo vielen House of Cards en Downton Abbey zaterdagavond in de prijzen.

The Hunger Games: Catching Fire

Kristallen Film voor Feyenoord-documentaire

The Other Side of the Heart is White is bekroond met een Kristallen Film. De documentaire van Leonardo Pansier en Brandon Baan is door meer dan tienduizend mensen bezocht. Dat heeft het Nederlands Filmfestival, dat de Kristallen Films uitreikt, zondag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat een documentaire in zo'n korte tijd de kristallen status heeft bereikt. In The Other Side of the Heart is White, die vorige week woensdag in première ging, worden vier Feyenoord-supporters twee jaar lang gevolgd. De documentaire is het debuut van Pansier en Baan.

 

12 Years a Slave heerst bij NAACP Image Awards

12 Years a Slave was zaterdagavond de grote winnaar tijdens de 45e editie van de NAACP Image Awards in Los Angeles. De film, die werd geregisseerd door Steve McQueen, sleepte vier prijzen in de wacht. De awards van de National Association for the Advancement of Colored People worden jaarlijks vergeven aan zwarte mensen in de entertainmentindustrie.

12 Years a Slave ging naar huis met de prijzen voor beste film, beste regie en beste scenario. Lupita Nyongo'o sleepte voor haar rol in de film, die het verhaal vertelt over een vrije man die wordt ontvoerd en wordt verkocht als slaaf, de prijs voor beste vrouwelijke bijrol in de wacht.

Scandal ging in de categorie televisie met de meeste prijzen naar huis. Zo won de show de award voor beste dramaserie. Actrice Kerry Washington, die in Scandal de hoofdrol speelt, sleepte de prijs voor beste actrice in de wacht. Acteur Joe Morton won de prijs voor beste mannelijke bijrol.

John Legend en Beyoncé werden in de categorie muziek gekroond tot beste mannelijke en vrouwelijke artiest. Komiek Kevin Hart werd uitgeroepen tot entertainer van het jaar.

12 Years a Slave lijkt favoriet filmprijzenseizoen (Foto: Novum)

"Starter zat fout bij relayfinale"

De teleurstelling die de Nederlandse shorttrackmannen afgelopen vrijdag na de mislukte relayfinale moesten verwerken, zal nog wel even wat langer aanhouden. De technische shorttrackcommissie van de internationale schaatsbond heeft achteraf erkend dat er een herstart had moeten plaatsvinden, omdat Nederland en China al in de eerste bocht onderuit gingen. 

Nederland heeft daar alleen helemaal niks aan. De uitslag blijft hetzelfde. Wilf O’Reilly, disciplinemanager shorttrack van de KNSB, ging om opheldering vragen bij de ISU. "Ik heb met Nathalie Lambert van de technical committee gesproken en zij erkende dat de starter fout zat. Freek van der Wart viel en nam een Chinees mee, volgens de regels had daar een herstart voor moeten plaatsvinden", geeft O’Reilly aan. Dit gebeurde niet, waardoor de wedstrijd oneerlijk werd en daarmee slechte reclame maakte voor het shorttrack vindt de geboren Brit. 

Nadat Nederland gevallen was, waren Rusland en Amerika niet meer te achterhalen. De Nederlandse mannen hadden nog even kans op brons, maar die medaille ging uiteindelijk naar China. O’Reilly: "Mensen zien deze sport niet vaak. Als zoiets gebeurt op de Olympische Spelen, word je niet serieus genomen. Dan begrijpt het publiek er niets van."

O'Reilly pleit er voor dat de scheidsrechter ook in het begin al mag ingrijpen en dat de starter niet langer autonoom is, dit om zulke situaties in de toekomst te voorkomen. 

Duhamel oefende met hond voor vaderschap

Josh Duhamel vond het hebben van een hond een goede voorbereiding op het vaderschap. "Het was niet alleen makkelijker dan ik van tevoren had verwacht, maar het heeft me op een vreemde manier ook voorbereid op het vader zijn", zegt de acteur, die samen met zangeres Fergie vorige zomer een zoon kreeg, tegen entertainmentzender E!

"Toen ik mijn hond kreeg was ik doodsbang voor de verantwoordelijkheid. Je moet de hele tijd zorgen dat het beest eten krijgt en naar buiten gaat om te poepen en plassen", zegt de 41-jarige Duhamel, die in 2009 met Fergie trouwde.

De acteur is nog steeds dolblij met zijn gezin. De zangeres zei eerder al dat de twee nooit langer dan twee weken niet bij elkaar zijn. Fergie is dan ook bij de acteur die momenteel in Austin bezig is met de opnames van de film Lost in the Sun. "We zijn een heel gelukkig gezinnetje in Austin in Texas. Ik kan niet te lang zonder haar en mijn jongen." Duhamel sluit niet uit dat het koppel in de toekomst nog een kind krijgt. "Dat komt wel op een gegeven moment."

Voor de acteur was het liefde op het eerste gezicht toen hij de 38-jarige Fergie jaren geleden ontmoette. De acteur versierde de zangeres door tegen haar te zeggen dat ze 'heet' is. "Het klinkt flauw als je het zegt, maar ze wist dat ik het spottend bedoelde omdat ze ook wel doorhad dat ik een beetje verliefd op haar was."

Josh Duhamel

Merkel wil eigen staat Palestijnen bevorderen

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland wil tijdens haar bezoek aan Israël, dat maandag begint, de totstandkoming van een zelfstandige Palestijnse staat naast Israël bevorderen. Dat heeft zij aan de vooravond van het bezoek gezegd.

Premier Benjamin Netayahu van Israël zei dat de bondskanselier Israël helpt om te voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Duitsland neemt met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad deel aan bij de onderhandelingen met Iran over zijn nucleair programma.

Het is de vijfde overlegronde tussen de Israëlische en Duitse regeringsleiders. Merkel blijft 2 dagen in Israël. Duitsland wordt in Israël gezien als de belangrijkste vriend na de Verenigde Staten. De bondskanselier krijgt dinsdag de hoogste Israëlische onderscheiding voor burgers. Bovendien tekenen de twee regeringen een overeenkomst waardoor Duitsland Israël gaat vertegenwoordigen in landen waar de Joodse staat geen consulaat heeft. Israëlische burgers die in zo'n land in de problemen komen, kunnen dan bij de Duitse vertegenwoordiging terecht.

Merkel wil eigen staat Palestijnen bevorderen
Merkel wil eigen staat Palestijnen bevorderen (Foto: ANP)

R. Scholten van Aschat: Cruijff niet te spelen

Reinout Scholten van Aschat vond het lastig om Johan Cruijff te spelen in de tv-serie Logisch is Anders, waarvan maandagavond het eerste deel op de buis komt. "Het was een enorme uitdaging om een authentiek persoon als Cruijff in de vingers te krijgen", zegt de acteur in het AD.

"Hij is zo'n fascinerend personage", vindt de 24-jarige Scholten van Aschat. "Je kan hem eigenlijk niet spelen. Niet als voetballer op het veld, maar ook niet daarbuiten. Hij is zo'n onafhankelijke geest, hij is altijd zichzelf. Daarom wordt hij zo aanbeden."

Ook met het accent van Cruijff had de acteur moeite. "Het is geen Jordanees accent, zoals ik in De Heineken Ontvoering moest toepassen. Johan komt uit Betondorp, daar spreken ze weer heel anders. Ik heb veel moeite gedaan om mij dat eigen te maken, ik oefende zelfs als ik aan het fietsen was. Soms betrap ik mij erop dat ik het accent van Cruijff nog gebruik ik een gesprek."

Reinout Scholten van Aschat

Cijfers PostNL vallen mee door besparingen

Het besparingsprogramma van PostNL leverde meer en eerder besparingen op dan verwacht, maar de winst nam af in het vierde kwartaal van 2013. Het bedrijfsresultaat van de postbezorger is wel toegenomen, met 21 procent en op jaarbasis met negen procent. Er werd 95 miljoen euro bespaard. Dat meldt het bedrijf maandag bij de publicatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers.

De winst in het vierde kwartaal was 19 miljoen euro, tegen 167 miljoen een jaar eerder. Dat was een gevolg van de besparingen die PostNL doorvoerde sinds februari. Over heel 2013 werd 170 miljoen euro verlies gemaakt, vooral door een krimpende Nederlandse postmarkt. Door de verkoop van TNT Express, eind vorig jaar, kon de nettoschuld worden verminderd met 426 miljoen euro naar 798 miljoen euro.

PostNL haalde in het vierde kwartaal 1,2 miljard euro omzet, nagenoeg evenveel als in die periode een jaar eerder. Over het hele jaar nam de omzet met een procent af, naar 4,3 miljard euro. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen noemt het resultaat in 2013 'solide, in een jaar vol uitdagingen'.

PostNl denkt dat de postmarkt de komende jaren krimpt met negen tot twaalf procent. Kostenbesparingen en prijsverhogingen moeten dat compenseren. Tot 2017 wil het bedrijf 75 miljoen euro extra besparen. PostNL verwacht dat dit kan zonder banenverlies. Vorig jaar maakte PostNL bekend 2700 tot 3500 banen te schrappen.

Voor 2014 wil PostNL een onderliggend resultaat van 180 tot 220 miljoen euro realiseren om in 2015 uit te komen op 260 tot 330 miljoen euro. In 2016 wil PostNL weer dividend gaan uitkeren.

'Pentagon wil leger inkrimpen'

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel is van plan het Amerikaanse leger fors in te krimpen. Als zijn plannen doorgaan krijgen de Verenigde Staten het kleinste leger sinds 1940. Dat schrijft de New York Times op basis van bronnen. De inkrimping is het gevolg van de noodzaak tot bezuinigingen en is bovendien ingegeven door het beleid van president Barack Obama die heeft beloofd een einde te maken aan de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Volgens bronnen bij het Pentagon blijft het Amerikaanse leger ondanks de inkrimping het sterkste leger ter wereld. Het voorstel van Hagel heeft de steun van de gezamenlijke chefs van staven. Het geld dat wordt bespaard door de strijdkrachten te verkleinen zorgt er volgens de bronnen voor dat de militairen die overblijven goed worden opgeleid en over het beste materieel beschikken. "We houden nog altijd een fors leger over", aldus een van de bronnen. "Maar het is een flexibel leger, een capabel, modern, goed getraind leger."

Kort na de aanslagen van 11 september 2001 bestond het Amerikaanse leger uit 570 duizend militairen. De afgelopen jaren is het aantal militairen al teruggebracht naar 490 duizend, maar Hagel wil dat aantal met nog eens ongeveer vijftigduizend terugbrengen. Het Pentagon meent dat het niet langer noodzakelijk is om te streven naar een leger dat twee oorlogen tegelijkertijd kan voeren. Doel is nu om een oorlog te kunnen winnen en een eventuele andere oorlog lang genoeg uit te kunnen stellen tot er voldoende militairen kunnen worden ingezet om ook die oorlog te winnen.

Niet alleen wil Hagel het aantal militairen verkleinen, ook wil hij de gehele vloot A-10-gevechtsvliegtuigen schrappen. Die toestellen waren vooral gebouwd om Sovjet-tanks te kunnen vernietigen in het geval van een invasie van West-Europa, maar zijn inmiddels verouderd.

Penningmeester rooft spaarkas voor carnaval leeg

De spaarkas van twee cafés in Boxtel die was bedoeld voor carnaval is leeggeroofd door de penningmeester. Dat schrijft het Brabants Dagblad maandag. De buit bedraagt vermoedelijk een halve ton. Er is aangifte gedaan.

De spaarkas van Partycentrum De Comsche Hoeve en Feestcafé De Nieuwe Stuiver werd door drie mensen beheerd. Het geld stond tot afgelopen donderdag op een bankrekening. Hoeveel spaarders de dupe zijn, is onbekend.

Vrees voor reistijd naar eerste hulp op platteland

Eerstehulpartsen vrezen dat mensen in dunbevolkte regio's langer moeten gaan reizen naar de eerste hulp, ook bij acuut levensgevaar. Dat schrijft Trouw maandag. Volgens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen Crispijn van den Brand kan 'goede spoedzorg wel eens ver van burgers in regio's als Noordoost-Groningen of Zeeland af komen te liggen'.

Voor elk van de elf zorgregio's maken zorgverzekeraars op dit moment plannen voor de concentratie van de spoedeisende hulp. De afgelopen weken lekten conceptplannen uit. "In de grote steden is het wellicht acceptabel dat niet in elk ziekenhuis de volledige spoedeisende hulp op peil blijft, maar in de regio kan het leiden tot problemen", zegt Van den Brand.

Volgens de voorzitter gaan verzekeraars ervan uit dat goede zorg vooral wordt geleverd door een ziekenhuis waar bepaalde handelingen veel worden uitgeoefend, ook als dat verder weg staat. "Maar voor de kwaliteit van bijvoorbeeld zorg bij een beroerte kan tijd heel belangrijk zijn", waarschuwt Van den Brand.

Rotterdam en omliggende gemeenten uitten vorige week al hun zorgen over de plannen. Zorgverzekeraars Nederland meldde vervolgens dat de concentratie van taken voor ziekenhuizen er niet toe leidt dat mensen straks een te grote afstand moeten afleggen voor ze spoedeisende hulp te krijgen. De spoedeisende hulp verdwijnt alleen in gebieden waar veel ziekenhuizen dicht bij elkaar zitten.

Miss Montreal: Even kletsen

Miss Montreal is door haar vriend, Handsome Poets-drummer Daniël Smit, een ander mens geworden. "Ik ben zachter geworden sinds ik een relatie heb", zegt de zangeres in De Telegraaf.

"Ik voel me fijner dan die eenzame vrouw die ik was", legt de 29-jarige Miss Montreal uit. "Als ik al mijn werk verlies, heb ik nog altijd een huis en een vriendje: een gedachte die me rust heeft gebracht."

Ook op muzikaal gebied heeft Smit invloed gehad op Miss Montreal, die naar eigen zeggen beter aan haar band kan verwoorden wat ze wil. "Muzikaal weet ik inmiddels waar het over gaat. Daarin ben ik wat duidelijker de baas geworden. Hoewel ik dus tegelijkertijd als mens redelijker ben. Vaag verhaal he?"

'Rijk moet regio's beter coördineren'

De nationale overheid coördineert Nederlandse steden en regio's te weinig in hun pogingen om internationale bedrijven binnen te halen. Dat stelt consultantsbureau Buck, meldt Het Financieele Dagblad maandag.

De onderlinge concurrentie van regio's leidt ertoe dat bedrijven zich versnipperd over Nederland vestigen. Hierdoor lopen bedrijven efficiëntievoordelen mis in vergelijking met gebieden waar bedrijven zijn geclusterd. Die voordelen zijn evident voor de concurrentiepositie, maar door de versnippering blijft Nederland achter bij regio's als Londen en Frankfurt.

Nederland kent 74 aparte kenniscampussen. Ook wetenschappers zien de versnippering als probleem. "Iedere gemeente meent dat er ruimte op haar grondgebied is voor een campus van kennisintensieve bedrijven. Maar niet iedere gemeente kan een eigen Silicon Valley hebben", aldus hoogleraar economische geografie Oedzge Atzema in de krant.

'Marco Kroon als planner naar Mali'

Kapitein Marco Kroon gaat deelnemen aan de VN-missie Minusma in Mali. Dat zegt kolonel Jan Swillens maandag in De Telegraaf. "Marco Kroon is er over zes weken bij", aldus Swillens. Kroon vertrekt begin april naar het Afrikaanse land met de eerste lichting Nederlanders die deelneemt aan de missie.

Kroon zal als planner aan de slag gaan en vanuit de oostelijke stad Gao langeafstandverkenningen uitzetten. Nederland neemt deel aan de missie van de Verenigde Naties om de stabiliteit in Mali te herstellen en de bevolking te beschermen tegen geweld.

De 43-jarige Kroon is een van de bekendste militairen van Nederland. Hij is in 2009 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor zijn optreden in Uruzgan. In 2011 moest hij voor de rechtbank verschijnen wegens verdenking van drugs- en wapenbezit. Hij werd vrijgesproken.

Het kabinet besloot eind vorig jaar op verzoek van de VN zo'n 380 mensen, voornamelijk militairen, naar Mali te sturen. Zij zijn vooral verantwoordelijk voor het verzamelen van inlichtingen. De missie is de op drie na grootste van de VN en ging op 1 juli van start onder leiding van oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA). Momenteel zijn in het hoofdkwartier van de VN-missie in Mali al Nederlandse militairen werkzaam.

De Nederlandse bijdrage duurt in principe twee jaar. Daarna wordt de bijdrage geëvalueerd en valt een besluit over eventuele verlenging. De kosten worden geraamd op 137,5 miljoen euro.

'Arme wanbetaler niet meer de cel in'

Mensen die hun verkeersboetes echt niet kunnen betalen, hoeven niet langer de cel in als het aan de kantonrechters ligt. Ze scherpen de regels hiervoor aan, zo schrijft het AD maandag.

Het Centraal Justitieel Incassobureau diende vorig jaar 37 duizend keer het verzoek in voor een gijzeling vanwege onbetaalde verkeersboetes. Mensen die hun boete niet betalen, belanden in de gevangenis als het verzoek door de kantonrechter wordt ingewilligd. Hun schuld blijft gedurende die periode staan.

Onterecht, zo vinden de rechters. "Het is heel vervelend als mensen worden gegijzeld die echt niet kunnen betalen. Er moet aantoonbaar sprake zijn van onwil, niet van onmacht", zegt voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker in het AD.

Daarom worden gijzelingsverzoeken in de toekomst bij twijfel afgewezen en moet het Openbaar Ministerie met meer 'gedegen' dossiers komen om te voorkomen dat mensen die tot hun nek aan in de schulden zitten in de cel terechtkomen.

"Het gaat om mensen die afkomstig zijn uit de onderkant van de samenleving. Dit zijn niet de mensen met aangeharkte tuintjes die hun leven op orde hebben", aldus Bakker.

Boek: Jillian Cantor - Margie

Het is 1959. Margie Franklin woont in Philadelphia en werkt als secretaresse op een advocatenkantoor. Ze leidt op het oog een rustig bestaan, maar draagt een groot geheim met zich mee: haar verleden en een godsdienst die ze ontkent. Haar werkelijke naam is Margot Frank, de zus van Anne Frank. Het verzonnen verhaal van Margot die aan de nazi's is ontsnapt staat centraal in Margie, een boek van schrijfster Jillian Cantor.

Warm onthaal olympische sporters in Assen

De olympische ploeg wacht maandagmiddag een groot onthaal in Assen. In de Drentse hoofdstad worden de medaillewinnaars gehuldigd voor hun prestaties tijdens de Winterspelen in Sochi. Er worden meer dan tienduizend bezoekers verwacht.

Op de Kop van de Vaart, dat plaats biedt aan zo'n zevenduizend mensen, worden de sporters toegejuicht. Als dat plein vol is worden bezoekers verwezen naar een ander plein waar ze de huldiging op grote beeldschermen kunnen volgen. De huldiging vindt plaats vanaf 17.00 uur. De sporters arriveren ruim een uur eerder op vliegveld Eelde.

Assen is dit jaar de officiële huldigingsplaats voor de olympische sporters. Na de Zomerspelen in 2012 werd de ploeg ontvangen in Den Bosch. Daarvoor waren respectievelijk Haarlem, Amsterdam en Zwolle de plaatsen waar de sporters in het zonnetje werden gezet. Verschillende andere gemeenten huldigen in de komende week los van het officiële ontvangst hun 'eigen' sporters.

De Nederlandse medaillewinnaars gaan dinsdag op bezoek bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Minister-president Mark Rutte ontvangt ze vervolgens op het ministerie van Algemene Zaken, waarna ze nogmaals worden gehuldigd in de Ridderzaal in Den Haag.

De Winterspelen gaan voor Nederland de boeken in als de succesvolste ooit. Er werden liefst 24 medailles gepakt, waarvan acht gouden, zeven zilveren en negen bronzen. Nederland eindigde daarmee als vijfde in het medailleklassement.

Amerikaan Kuck stopt met schaatsen

Jonathan Kuck stopt met schaatsen. Dat maakte de 23-jarige Amerikaan zondag bekend na afloop van de Winterspelen in Sochi. "Ik ben klaar met schaatsen", tekende de NOS op uit zijn mond. "Ik ga weer naar school en ik wil denk ik computerwetenschappen gaan studeren."

Kucks hoogtijdagen waren in 2010 toen hij tweede werd op het WK allround en zilver pakte met de Amerikaanse achtervolgingsploeg. Een jaar later wonnen de Amerikanen op dat laatste onderdeel goud op het WK afstanden.

In Sochi kwam Kuck niet meer in het stuk voor. Hij werd 19e op de 5000 meter en 37e op de 1500 meter.

'Morsi spioneerde voor Iraanse Revolutionaire Garde'

De Egyptische openbaar aanklager heeft ex-president Mohammed Morsi er zondag van beschuldigd te hebben gespioneerd voor Iran. Morsi zou staatsgeheimen hebben doorgespeeld aan de Iraanse Revolutionaire Garde.

Niet alleen Morsi, maar ook 35 andere leden van de Moslimbroederschap, spanden volgens de aanklager samen met buitenlandse groepen, in een poging Egypte te destabiliseren. De aanklager noemde in zijn verklaring niet alleen de Revolutionaire Garde, maar ook de Palestijnse Hamas-beweging en Hezbollah uit Libanon.

Duitsland: Israël moet moeilijke beslissingen nemen

Duitsland steunt vol overtuiging de vredesgesprekken in het Midden-Oosten en roept Israël op 'de moeilijke, maar noodzakelijke' beslissingen te nemen om ze te laten slagen. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zondag gezegd.

Steinmeier beloofde in een opiniestuk in de krant Yediot Ahronot dat Israël niet 'alleen staat'. Maandag brengt bondskanselier Angela Merkel met vrijwel haar gehele kabinet een tweedaags bezoek aan Israël.

Duitsland is de trouwste Europese bondgenoot van Israël en beide regeringen ontmoeten elkaar ieder jaar. De spanningen zijn de laatste tijd echter gestegen vanwege het Israëlische nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever.

Merkel maakte in haar wekelijkse videoboodschap dit weekeinde duidelijk dat ze bij premier Benjamin Netanyahu zal aandringen op vredesgesprekken. Haar regering is gekant tegen de bouwprojecten.

Been ontslagen bij RC Genk

Racing Genk heeft afscheid genomen van trainer Mario Been. De 0-2 nederlaag tegen Waasland-Beveren, de vijfde thuisnederlaag op een rij, was de druppel voor het bestuur van de voetbalclub.

De resultaten van RC Genk vielen de laatste maanden tegen. De club staat zesde in de Jupiler Pro League en moet vrezen voor hun plek voor play-off I, de strijd om het landskampioenschap. Het was wel de enige Belgische club die dit seizoen overwinterde in de Europa League. De club betreurt de genomen beslissing, maar dankt Been wel voor de successen die er zijn geweest.  

Been was sinds augustus 2011 in dienst bij Genk. Hij leidde de club in zijn eerste seizoen naar de derde plek en won het seizoen erop de Belgische beker.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.