FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 maart 2013

Schreuder: "Geen grip op Ajax"

FC Twente-coach Alfred Schreuder zag dat Ajax beduidend sterker was dan zijn ploeg en zodoende met 0-2 won. De interim-coach wil lering trekken uit het verloren duel.

"Na de 0-1 hebben we een behoorlijke tik gekregen en zag je dat we geen grip op Ajax hadden. In balverlies speelden we te ver uit elkaar en in balbezit hebben we niet gedaan wat we hadden afgesproken. We zouden opbouwen, omdat we wisten dat Ajax druk zou zetten. Uiteindelijk moet je daar doorheen spelen of erachter spelen en dat hebben we niet goed gedaan", aldus Schreuder tegenover Eredivisie Live.

"We zitten gewoon in een moeilijke fase, dat zie je, en dan zit er weinig vertrouwen in de ploeg. We wisten dat Ajax goed zou zijn aan de bal. Dat had deels met ons te maken, maar vooral ook met Ajax omdat ze gewoon uitstekend hebben gespeeld."

"We moeten gericht trainen, lering uit deze wedstrijd trekken. We moeten gewoon verder, natuurlijk is het niet goed voor Twente, maar het moet gewoon beter. Het is de doelstelling van de club om bij de eerste vier te eindigen en dat hebben we nog wel in eigen hand."

Advocaat: "Matig om te zien"

PSV-coach Dick Advocaat erkent dat zijn ploeg tegen VVV-Venlo niet het mooiste duel uit de clubgeschiedenis speelde, maar koestert desondanks de 2-0 zege.

"Het zijn drie punten en die moet je koesteren, want het was matig om te zien. We hebben hard gewerkt, maar niet goed gespeeld. Dit soort wedstrijden zitten er ook tussen. We hebben veel thuiswedstrijden gehad waarin we veel goals hebben gemaakt, maar we hadden nu een tegenstander die heel georganiseerd speelde", aldus Advocaat tegenover Eredivisie Live.

"Je moet bij 1-0 oppassen dat het publiek niet gaat joelen, omdat de spelers daardoor uit hun concentratie kunnen raken en uit hun positie gaan lopen. We moesten vanuit ons systeem blijven spelen en dat deden we ook wel", zo voegde de oefenmeester van de Eindhovenaren eraan toe.

"De jonge spelers hebben hard gewerkt, ook niet goed gespeeld, maar je kunt natuurlijk ook niet opvallen als het hele elftal niet draait. We konden de openingen niet vinden, we speelden veel breed en veel naar achteren."

[Primera Divisíon] Zeer welkome zege voor Athletic Bilbao

Athletic Bilbao zal in het restant van de competitie moeten waken voor degradatievoetbal. De zege op Osasuna (0-1) is in ieder geval een steun in de rug. Los Leones hadden een lastige klus aan Osasuna, maar in de tweede helft viel uiteindelijk toch de treffer voor Athletic. Markel Susaeta wist het vijandige doel te vinden, een voorzet van Ibai Gómez wist de 25-jarige vleugelspeler in het doel van Osasuna te schieten.

Het bleek uiteindelijk ook een zwaarbevochten zege voor de Basken. De ploeg van Marcelo Bielsa slaagde er niet in om een tweede treffer te scoren, dus bleef de marge klein. Desondanks is de zege niet minder welkom, aangezien Athletic nog behoorlijk wat werk moet verzetten om definitief boven de degradatiestreep te blijven.

De ploeg uit Bilbao stijgt dankzij de zege naar de veertiende plaats, die voorheen bezet werd gehouden door Osasuna. De ploeg uit Pamplona zakt dus een plaats en zal evenals Athletic in de slotfase van de competitie voornamelijk tegen degradatie gaan strijden.

[Serie A] Milan stoot Lazio van plaats drie

AC Milan heeft ten koste van Lazio de derde plaats van de ranglijst weten te bemachtingen. De Rossoneri versloegen de Romeinen, de vorige nummer drie, met 3-0. Voor Lazio begon de narigheid na ruim een kwartier spelen. De Biancocelesti kwamen toen met tien man te staan, nadat Antonio Candreva de doorgebroken Stephan El Shwaarawy neerhaalde en een scoringskans ontnam. Het duurde enige tijd voordat Milan uit de verf kwam, maar nog voor rust werd de voorsprong bewerkstelligd.

Vijf minuten voor rust was het Giampaolo Pazzini die de Milanezen aan de leiding bracht. Een gevaarlijke aanval van de Rossoneri werd in eerste instantie gepareerd, maar in de rebound wist de spits de bal alsnog binnen te tikken. De ploeg van Massimiliano Allegri ging nog comfortabeler de rust in toen Kevin Prince-Boateng vanuit een corner de 2-0 wist te scoren.

De Romeinen wisten in de loop van de tweede helft verrassend gevaarlijk te worden, maar de 3-0 van Pazzini maakte een einde aan alle illusies. Een laag schot van afstand trof het Romeinse doel. De scoringswoede van de Milanezen nam af na de derde treffer en het laatste halfuur wist de ploeg van Allegri het doel niet meer te vinden.

De driepunter heeft ervoor gezorgd dat de Rossoneri de derde plaats hebben bemachtigd ten koste van de ploeg van Vladimir Petkovic. Alhoewel het loodzware klus zal zijn om Juventus van de eerste plaats te stoten, is Milan nog niet uitgesloten van de landstitel.

Excuses NAVO voor dood Afghaanse jongetjes

De NAVO heeft zaterdag excuses aangeboden voor de dood van twee Afghaanse jongetjes die door een helikopter onder vuur waren genomen. De kinderen, jonger dan 7, waren aangezien voor opstandelingen.

Het incident gebeurde donderdag in de provincie Uruzgan waar Nederlandse militairen tot enkele jaren geleden actief waren. "Ik bied de familie van de gedode jongens mijn persoonlijke verontschuldigingen en condoleances aan", aldus de bevelhebber van de internationale troepenmacht ISAF. Generaal Joseph Dunford zei dat de troepenmacht "de volledige verantwoordelijkheid neemt voor de tragedie".

Twee weken geleden kwamen 10 burgers om door een luchtaanval door de NAVO op een dorp in de oostelijke provincie Kunar.

Derde testdag Barcelona (2/2/2013)

Lewis Hamilton heeft tijdens de derde testdag van deze testweek de snelste tijd neergezet. De Brit was op het circuit van Barcelona zeven tienden sneller dan Felipe Massa. Adrian Sutil zette de derde tijd neer. Giedo van der Garde reed wel veel ronden (126 stuks) maar kwam niet verder dan de dertiende en laatste tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:20.558 -.--- 117
2 F. Massa Ferrari 1:21.266 +0.708 94
3 A. Sutil Force India 1:21.627 +1.069 109
4 P. Maldonado Williams 1:22.305 +1.747 34
5 V. Bottas Williams 1:22.468 +1.910 31
6 E. Gutiérrez Sauber 1:22.553 +1.995 99
7 M. Webber Red Bull Racing 1:22.658 +2.100 59
8 S. Perez McLaren-Mercedes 1:22.694 +2.136 101
9 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:23.223 +2.665 114
10 R. Grosjean Lotus 1:23.380 +2.822 46
11 D. Valsecchi Lotus 1:23.448 +2.890 16
12 J. Bianchi Marussia 1:24.028 +3.470 74
13 G. van der Garde Caterham 1:24.235 +3.677 126

[Primera Divisíon] Deportivo blijft hekkensluiter

Een zege op Rayo Vallecano had ervoor kunnen zorgen dat Deportivo La Coruña de laatste plaats van de ranglijst was ontstegen, maar de stand was na het eindsignaal 0-0. De ploeg van Fernando Vázquez slaagde er maar niet in om een gat in de verdediging van Rayo te vinden. Zodoende moest de hekkensluiter van de Primera División genoegen nemen met een punt. Tot overmaat van ramp moest ook Carlos Marchena vijf minuten voor het einde van de wedstrijd het veld verlaten.

De 33-jarige oud-international van Spanje kreeg zijn tweede gele kaart en is dus voor de volgende wedstrijd geschorst. Het gelijke spel is voor Los Blanquiazules onvoldoende om van de laatste plaats af te komen, aangezien ze nu zeventien punten hebben. Real Mallorca staat met achttien punten op de voorlaatste plaats.

Rayo hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken. De ploeg van Paco Jémez bezet de negende plaats van de ranglijst en heeft aan het behaalde punt voldoende om deze plek voorlopig te behouden. Levante, dat de tiende plaats bezet, heeft drie punten minder dan de Madrilenen.

[Bundesliga] Leverkusen kantelt duel in slotfase

Bayer Leverkusen leek het onderspit te delven tegen VfB Stuttgart, maar wist een 0-1 achterstand om te buigen naar een 2-1 zege. Stuttgart kreeg reeds vroeg in de eerste helft een strafschop toegewezen en deze werd benut door Vedad Ibisevic. Die Werkself bleven lange tijd tegen deze 0-1 achterstand aanhikken, maar in de laatste tien minuten werd de inzet van de thuisploeg toch beloond en wist Leverkusen zelfs een zege uit het duel te slepen.

Allereerst kreeg Leverkusen in de 81e minuut een strafschop toegewezen. Een handsbal van Cristian Molinaro was de oorzaak van de penalty, die door Stefan Kießling werd benut. De gelijkmaker motiveerde de thuisploeg om uiteindelijk de overwinning over de streep te trekken en dankzij Lars Bender kwam deze overwinning er ook.

Vier minuten na de benutte strafschop wist de middenvelder met een kopbal het vijandige doel te raken en zodoende stond de 2-1 op het scorebord. Borussia Dortmund, de nummer twee van de ranglijst, is daardoor niet uit het zicht van Leverkusen geraakt.

[Premier League] Suarez steelt de show tegen Wigan

Wigan Athletic is op eigen bodem volledig afgetroefd door Liverpool (0-4). Voornamelijk sterspeler Luis Suarez was absoluut onhoudbaar voor The Latics. De wedstrijd was slechts twee minuten op gang, toen Stewart Downing ervoor zorgde dat The Reds op voorsprong kwamen.

Vanaf toen leek het voor Wigan al een onmogelijke om nog iets uit te richten tegen de bezoekende ploeg. Een kwartier na de 0-1 wist Suarez de score te verdubbelen en leek het doek al gevallen voor The Latics.

De Uruguayaanse sterspeler besloot om flink aan zijn doelpuntenaantal te werken en nog voor rust scoorde hij zijn tweede treffer. Zijn schot werd weliswaar van richting veranderd door Shaun Maloney, maar het was duidelijk dat de voormalige topschutter van Ajax wederom op dreef was.

Kort na rust wist Suarez een geslaagde aanval koeltjes af te ronden en had hij zijn hattrick binnen. The Reds hadden na de 0-4 nog behoorlijk wat tijd om de score nog meer op te voeren, maar de drang om doelpunten te maken nam geleidelijk af en langzaam bloedde het duel dood. Desondanks kan de ploeg van Brendan Rodgers terugkijken op een uiterst geslaagd duel.

Uitslag FC Twente - Ajax

Om 20.45 begon in Enschede het duel tussen FC Twente en Ajax. De Tukkers zijn er ook na het ontslag van trainer Steve McClaren niet in geslaagd de negatieve spiraal te doorbreken. Ajax was in de Grolsch Veste met 0-2 te sterk.

Al na vier minuten kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Moisander kon ongehinderd het middenveld oversteken en vervolgens met een afstandsschot Michailov te verschalken. Na dit doelpunt bleef Ajax de betere ploeg en dreigde Twente te worden overlopen. De kansen werden door Ajax echter niet benut. De bezoekers bleven echter rustig en na 35 minuten was het alsnog raak. Alderweireld bracht met een knappe kopbal de stand op 0-2. 

Er leek voor Ajax geen vuiltje aan de lucht totdat Vermeer plotseling een aantal keer moest optreden. Onder meer via een vrije trap van Holscher en een kopbal van Fer had Twente kansen, gescoord werd er echter niet. Ajax kon het duel via Sigthorsson definitief beslissen, maar ook dat gebeurde niet. De thuisploeg gaf in de rest van de wedstrijd een hoop ruimte weg, waar Ajax niet van profiteerde, zelf werd Twente nauwelijks gevaarlijk. 


Ajax-speler Ricardo van Rhijn met FC Twente-speler Tim Holscher (Foto: Pro Shots)

FC Twente

0 - 2

AFC Ajax

     4' Moisander 
 35' Alderweireld 
 
 Gele kaart: , Moisander (AFC Ajax)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Douglas
Bengtsson
Schilder
Janssen
Tadic
Fer
Gutiérrez (Castaignos/46)
Boelykin
Holscher (Gyasi/83)
  Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S. de Jong
Poulsen
Eriksen
Schone (Hoesen/86)
Sigthorsson (Boerrigter/72)
Fischer

'Levenseindekliniek werkt zorgvuldig'

De euthanasiepraktijk van de Levenseindekliniek is zorgvuldig. Dat zei zaterdagavond Willie Swildens, voorzitter van de toetsingscommissies euthanasie, in Nieuwsuur. De commissies bepalen of euthanasie of hulp bij zelfdoding volgens de wet zijn uitgevoerd. Zo niet, kan door justitie tot vervolging worden overgegaan.

26 van de 104 Levenseindekliniek-zaken zijn het afgelopen jaar door de vijf regionale toetsingscommissies bekeken en niet zoals gangbaar is dooréén commissie. Volgens Swildens gebeurde dit om een gedegen oordeel te krijgen. Ze vindt die extra check niet meer nodig. Swildens vindt verder dat de kliniek "in een behoefte blijkt te voorzien". De resterende gevallen worden nog bekeken.

De Levenseindekliniek ging een jaar geleden open. Sindsdien hebben honderden mensen zich bij de kliniek gemeld. 17 mobiele teams met een arts en een verpleegkundige beoordelen de aanvragen. Na uitgebreid onderzoek wordt eventueel euthanasie uitgevoerd bij mensen thuis.

'Levenseindekliniek werkt zorgvuldig'
'Levenseindekliniek werkt zorgvuldig' (Foto: ANP)

Emma Stone blij met script The Amazing Spider-Man 2

Tijdens een promotie-interview voor haar film The Croods is Emma Stone ook even ingegaan op The Amazing Spider-Man 2, het vervolg op de succesvolle remake uit 2012. En hoe kan het ook anders bij een perstour: ze is laaiend enthousiast.

"Ik zit erin, Andrew (Garfield, red.) zit erin. Ze hebben Dane DeHaan, die echt een zeer goed acteur is, gecast als Harry Osborn, dat wordt volgens mij geweldig," aldus de roodharige schone. "En Shaeline Woodley als Mary Jane, zij is ook geweldig. Dus dat heb je allemaal en het script is zeer, zeer goed. Ik kijk er erg naar uit."

"Ik ben blij dat de eerste film zo goed werd ontvangen. Het wordt cool om te zien hoe Gwen en Peter de afstand gaan overbruggen die aan het einde van de eerste film tussen hen was ontstaan. Ik hoop dat ze Gwen nog steeds heldhaftig zullen laten zijn. Ik denk dat ze dat wel doen!"

Het script voor The Amazing Spider-Man 2 is neergepend door Roberto Orci en Alex Kurtzman, die eerder medeverantwoordelijk waren voor de Star Trek-reboot en de serie Lost. De film komt in 2014 uit.

Emma Stone in The Amazing Spider-Man
Emma Stone in The Amazing Spider-Man

Genk bekerfinalist na strafschoppen

Een strafschoppenthriller was nodig om een winnaar te bepalen in de halve bekerfinale tussen Racing Genk en Anderlecht. De ploeg van Mario Been won uiteindelijk.

Anderlecht moest in Limburg een 0-1 voorsprong zien te verdedigen. De ploeg van John van den Brom wist het de eerste helft aardig vol te houden, maar in de tweede helft wist Genk langszij te komen. De ploeg uit Brussel begon te wankelen op het moment dat Dieumerci Mbokani met een rode kaart van het veld werd gestuurd.

De spits van Paarswit trapte in de 55e minuut na en zodoende moest hij van het veld. Het tiental van Anderlecht was niet bestand tegen de thuisploeg, die in de 64e minuut de 1-0 via Jelle Vossen. De 23-jarige aanvaller schoot van dichtbij vernietigend raak en een uitschakeling van Anderlecht in het bekertoernooi lag op de loer.

Toch hield de bezoekende ploeg het vol en ook in de verlenging wist Genk niet vernietigend toe te slaan. Anderlecht had zelfs nog de grootste kansen, maar kwam net te kort om de bevrijdende gelijkmaker te scoren. Strafschoppen moesten uitmaken wie een plaats in de bekerfinale zou krijgen.

Een bloedstollende strafschoppenserie was het gevolg. Er werden veel strafschoppen gemist, maar de misser van doelman Silvio Proto zorgde ervoor dat Genk naar de finale gaat. Doelman Laszlo Köteles trapte de winnende pingel binnen.

'Terroristenleider Belmokthar gedood in Mali'

De Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar is in Mali gedood door troepen uit Tsjaad. Dat zegt het leger van Tsjaad.

Belmokhtar is een leider van de terroristische organisatie Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM). Onlangs eiste hij de verantwoordelijkheid op voor de gijzeling op een gascomplex in Algerije, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen.

AQIM is een van de radicale islamitische groepen die vorig jaar in het noorden van Mali de macht wisten te grijpen. Het Franse leger greep in januari in om de radicalen te verdrijven. AQIM heeft zijn wortels in Algerije en heette voorheen GSPC. De groepering is naar schatting honderden strijders sterk.

Belmokthar staat behalve als jihadist ook bekend als smokkelaar van onder meer sigaretten. Daaraan heeft hij de bijnaam Mr. Marlboro te danken.

'Terroristenleider Belmokthar gedood in Mali'
'Terroristenleider Belmokthar gedood in Mali' (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 02/03/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PEC Zwolle was met 2-0 te sterk voor Willem II en PSV was met dezelfde cijfers te sterk voor VVV-Venlo. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.


Duel tussen Willem II-speler Marc Hocher en Zwolle-speler Bram van Polen. (Foto: Pro Shots)

PEC Zwolle

2 - 0

Willem II

 56' Valpoort
 60' Klich
   
 
 
Stadion: IJsseldeltastadion, Zwolle
Toeschouwers: 10.220
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Valpoort
Klich
Slot (Drost/37)
Pluim
Mokhtar
Avdic (Benson/77)
  Meul
Cornelisse
Peters
Haastrup
Jallo (v. Buuren/40)
Haemhouts
Ippel
Hofs (Guyt/67)
Lumu (misidjan/58)
Joachim
Hocher


PSV-speler Oscar Hiljemark krijgt de gele kaart van scheidsrechter Kevin Blom. (Foto: Pro Shots)

PSV

2 - 0

VVV-Venlo

 3' Depay
 90' v. Bommel
   
 
 Gele kaart: Hiljemark, (PSV), Linssen, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.600
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Willems
v. Bommel
Wijnaldum
Hiljemark
Depay
Locadia
Mertens (Toivonen/59)
  Maenpaa
Joppen
Roseler
Seip
Fleuren
Maguire
Radosavljevic
Turk
Ramsteijn (v. Haaren/66)
Linssen (Cullen/77)
Wildschut (Otsu/59)

Sintnicolaas tweede na eerste dag zevenkamp

Zevenkamper Eelco Sintnicolaas staat na de eerste vier onderdelen tweede bij het EK in Göteborg. Hij haalde bij het hoogspringen een hoogte van 2,02 meter en kwam op 3444 punten. De Serviër Mihail Dudas ging over 2,08 meter en staat op 3476 punten. Kevin Mayer uit Frankrijk heeft 3442 punten. Pelle Rietveld kwam tot 1,90 meter en is met 3195 punten dertiende.

Fabian Florant speelde een bijrol in de finale van het hink-stap-springen. Hij kwam met 16,55 meter niet in de buurt van zijn Nederlands record uit de kwalificaties en werd achtste en laatste. De titel was voor de Italiaan Daniele Greco die tot 17,70 meter kwam.

Rusland pakte zaterdag twee titels. Darya Klishina won het verspringen met 7,01 meter. Sergey Mudrov was met 2,35 meter de beste hoogspringer. De Zweedse Abeba Aregawi was oppermachtig op de 1500 meter. Met een tijd van 4.04,47 bleef ze haar concurrenten haast tien seconden voor.

De Fransman Jimmy Vicault won de 60 meter. In 6,48 seconden was hij even snel als de Brit James Dasaolu, maar Vicault drukte zijn schouders een fractie eerder over de lijn. Holly Bleasdale bezorgde Groot-Brittannië toch nog een titel. Ze sprong met haar polsstok over een hoogte van 4,67 meter heen en troefde zo de Poolse Anna Rogowska af.

Hayle Ibrahimov won tenslotte de 3000 meter. De man uit Azerbeidzjan liet de klok na 7.49,74 minuten stilstaan.

België wil radicale imams niet betalen

De Belgische regering wil voorwaarden stellen aan de subsidiëring van imams. Zo wil de minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, voorkomen dat imams al te radicale preken houden.

Reynders is naar eigen zeggen gewaarschuwd door leiders van Arabische landen dat Belgen actief zijn binnen fundamentalistische bewegingen in die Arabische landen.

De Moslimexecutieve, die scholing voor imams organiseert, zegt dat het onmogelijk is om alle preken van imams te controleren.

Uitslag NAC Breda - sc Heerenveen

Vanavond om 18.45 uur begon de wedstrijd tussen NAC Breda en sc Heerenveen. Dit duel werd in het Rat Verlegh Stadion in Breda gespeeld. Hieronder vind je de uitslag en de bijbehorende karakteristieken.

NAC Breda

1 - 2

sc Heerenveen

 49' Gudelj    82' Finnbogason
 85' Finnbogason 
 
 Gele kaart: Botteghin (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.750
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: Finnbogason mist penalty (74)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Van de Weg
Buijs (Hadiour/86)
Gilissen
Gudelj
Hooi (Seuntjens/80)
Lurling
Verbeek (Ten Voorde/62)
  Nordfeldt
Van Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Kum
De Roon
Kums (Pappa/73)
Marecek (Van den Berg/55)
Van La Parra (Slagveer/90+1)
Finnbogason
Djuricic

Chauffeur krijgt boete na 27 uur rijden

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur heeft een boete gekregen omdat hij al 27 uur achter het stuur zat. Dat meldde de politie. Hij kreeg een boete van 1650 euro.

Agenten betrapten de 47-jarige zaterdagmorgen tijdens een reguliere controle langs de A28 bij Nijkerk. De trucker was zijn rit ruim een dag eerder begonnen in Zuid-Frankrijk en via Italië en Duitsland naar Nederland gereden.

In de Rijtijdenwet staat dat truckers maximaal 9 of 10 uur per dag mogen rijden, waarvan 4,5 uur aaneengesloten.

Doping van Matschiner voor zes Nederlandse sporters

Dopingarts Stefan Matschiner heeft zes Nederlandse sporters van doping voorzien. Dat zegt de Oostenrijker zaterdag tegen RTL Nieuws. Hij wil alleen de naam van Thomas Dekker prijsgeven, omdat de Noord-Hollander zelf zijn dopinggebruik al toegaf.

Matschiner, een voormalig atleet en sportmanager, voorzag tot 2009 tientallen sporters van epo, testosteron, groeihormonen en vooral bloeddoping. Ook Rabobank maakte gebruik van zijn diensten. Zeven oud-renners van de Nederlandse ploeg hebben inmiddels dopinggebruik toegegeven.

Eerder deze week werd bekend dat Michael Boogerd in 2006 en 2007 bijna zeventienduizend euro overmaakte naar Matschiner. De dopinghandelaar wil echter niet veel kwijt over de rekeningen. "Je gelooft toch niet dat iemand vitamines koopt voor een bedrag van zeventienduizend euro?", liet hij wel weten.

Matschiner was de spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. Hij mocht onder anderen Dekker, Michael Rasmussen en Bernhard Kohl tot zijn klantenkring rekenen.

Kerry wil akkoord regering en oppositie Egypte

Alleen als de Egyptische regering en de oppositie tot een vergelijk komen maakt Egypte kans uit de economische crisis te geraken. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zaterdag bij zijn aankomst in Caïro de politieke kemphanen op het hart gedrukt.

Kerry dringt er vooral op aan dat Egypte de hervormingen doorvoert die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van het land vraagt. Dan pas kan de Egyptische regering aanspraak maken op een pakket noodleningen van omgerekend ruim 3,6 miljard euro. Komt Caïro er met het IMF uit, dan komt ook Washington over de brug met de eerder beloofde hulp.

De nieuwbakken minister wil op zijn eerste buitenlandse reis alle partijen bewerken om nog voor de parlementsverkiezingen van volgende maand een principeakkoord te sluiten over de koers van het nieuwe Egypte. Kerry sprak daarover zaterdag al met Mohammed ElBaradei, de leider van het Nationaal Reddingsfront. Die coalitie van oppositiepartijen roept aanhangers op de stembus volgende maand links te laten liggen.

Progressieve en seculiere Egyptenaren klagen dat de Amerikaanse regering gemene zaak maakt met de Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi en hen in de steek laat.

Geen spoor van man in slaapkamergat

Van een Amerikaan die verdween in een groot gat in de grond onder zijn slaapkamer is nog altijd geen spoor gevonden. De 36-jarige Jeff Bush is hoogstwaarschijnlijk overleden, reddingswerkers hebben geen levenstekenen opgevangen. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

Het slachtoffer lag in bed in zijn huis in Seffner, Florida toen de grond zich in de nacht van donderdag op vrijdag onder hem opende. Huisgenoten hoorden luid geraas en de man schreeuwen. Een broer sprong nog in het gat, maar vond Jeff niet meer terug. De broer moest zelf uit het metersbrede gat worden gered.

Nadien is naar het slachtoffer gezocht door camera's en microfoons in het 'sinkhole' te laten zakken, maar zonder resultaat. Een sinkhole is een natuurverschijnsel waarbij onder de grond een loze ruimte ontstaat die uiteindelijk instort en bijvoorbeeld volloopt met water en modder.

FIFA laat initiatief verplaatsen WK aan Qatar

De FIFA laat het initatief over verplaatsen van het WK 2022 over aan organisator Qatar. Dat heeft Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de overkoepelende instantie, zaterdagmiddag laten weten.

Als Qatar een aanvraag doet om het toernooi in de winter te houden, wil de wereldvoetbalbond daar zeker over nadenken. Voorwaarde is dan wel dat er sterke medische redenen zijn.

"FIFA heeft nooit gezegd het toernooi niet te willen verplaatsen. We wachten op een officieel verzoek van Qatar." Een snel besluit zit er niet in: "Het duurt nog negen jaar: we hebben de tijd."

UEFA-voorzitter Michel Platini liet weten voorstander zijn van het verplaatsen. "Met temperaturen boven de 40 graden kan er onmogelijk gevoetbald worden."

Aanvoerder Mulder mist seizoenseinde Willem II

Willem II kan dit seizoen niet meer beschikken over aanvoerder Hans Mulder. De 25-jarige middenvelder blijkt vorige week in het eredivisieduel tegen NEC de kruisband in zijn linkerknie te hebben afgescheurd. Hij gaat komende week onder het mes en moet daarna maanden revalideren, melden de Tilburgers op de eigen website.

Ook Jens Podevijn komt voorlopig niet in actie voor de hekkensluiter. De Belg kampt met een verrekking van de kruisband. Die kwetsuur liep hij tijdens de training op.

Pools hondje redt vermiste peuter

Een hondje heeft het leven gered van een 3-jarig meisje dat vermist was geraakt in een bos in Polen. Het dier heeft het kind in de ijskoude nacht warmgehouden door niet van haar zijde te wijken, zegt de Poolse brandweer.

Het meisje, Julia, werd zaterdag gevonden. Ze lag samen met de kleine hond op de grond op enkele kilometers van haar huis in het dorp Pierzwin. Ze was vrijdag vermist geraakt en heeft vermoedelijk de hele nacht door de bossen gezworven, terwijl zo'n 200 mensen naar haar op zoek waren

"Het dier is de hele nacht bij het meisje geweest, het is nooit weggegaan. Het was 5 graden onder nul en het kind was nat", aldus een brandweerman. Volgens hem heeft de hond de peuter warm genoeg gehouden om het avontuur te overleven. Helemaal ongeschonden is ze niet. Het meisje is met bevriezingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis, meldt de BBC.

Pools hondje redt vermiste peuter
Pools hondje redt vermiste peuter (Foto: ANP)

FOK!filmtips van de dag: Pan's Labyrinth (El Laberinto del Fauno)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Paul Brenner is rechercheur bij het Amerikaanse leger. Hij wordt op de brute moord van kapitein Elisabeth Campbell gezet. Elisabeth is de dochter van de belangrijke generaal Campbell. De generaal staat op het punt om met pensioen te gaan om daarna als kandidaat voor het vice-presidentschap de politiek in te gaan. Daarom vraagt hij aan Paul om alles in het werk te zetten om de moordenaar te vinden. Wanneer Paul ontdekt dat Elisabeth het met de hele staf van de basis heeft aangelegd, is in feite iedereen verdacht. John Travolta heeft een overtuigende rol in deze (misdaad)thriller. The General’s Daughter om 21.45 uur op NET5.

Aaron Hallam, een rol van Benicio Del Toro, was een soldaat bij de Special Forces van het Amerikaanse leger, die nu is gedeserteerd. Aaron houdt er nogal een eigen idee op na over de wildstand, want hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op tenminste vier jagers. De FBI krijgt hem niet te pakken en schakelt uiteindelijk de hulp in van L.T. Bonham, gespeeld door Tommy Lee Jones, Aarons mentor destijds in het leger. Deze begrijpt de situatie van Aaron en gaat achter hem aan. Alleen, zonder wapens. Aaron heeft echter ook nog een rekening te vereffenen met L.T. waardoor soms niet meer duidelijk is wie de jager is en wie de opgejaagde… The Hunted om 22.00 uur op Veronica.

De Engelse regisseur Danny Boyle maakte samen met schrijver John Hodge en producent Andrew Macdonald naam met de thriller Shallow Grave en de cult-hit Trainspotting. Daarna maakte hij de grote oversteek naar Hollywood, maar helaas vielen A Life Less  Ordinary en The Beach minder in de smaak bij de bioscoopbezoekers. Nu is hij terug in Engeland en zet met  28 Days Later… zijn eerste schreden op het pad van de horror.

Een gevaarlijk virus ontsnapt uit een Brits onderzoekscentrum en wordt al doorgegeven door een enkel druppeltje bloed. Diegenen die besmet raken met het virus krijgen last van moordneigingen. Binnen 28 dagen is het hele land met het virus besmet en is het aan de paar overlevenden die er zijn om de toekomst te redden. Om 22.30 uur op RTL7.

Na de Hollywoodfilms Blade II en Hellboy vond de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro het wel weer tijd om een film in zijn moedertaal te maken. Hij keerde terug naar de sprookjesachtige, maar ook doodenge stijl die zijn eerdere films Cronos en The Devil's Backbone al kenmerkten en als mengeling van drama, fantasy en horror moeilijk onder één genre te scharen zijn. Het resultaat is Pan’s Labyrinth (El Laberinto del Fauno) en werd wereldwijd met veel enthousiasme ontvangen. De Oscar voor Beste Buitenlandse Film ging aan Del Toro's neus voorbij, maar het beeldschone Pan’s Labyrinth won wel drie Oscars voor Cameravoering, Art Direction en Make-Up. Daarnaast was de film in de race voor de Gouden Palm en won een British Film Award voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Spanje, 1944. Het land is in de nasleep van een bloederige burgeroorlog. Carmen is onlangs hertrouwd met de koude en autoritaire man Vidal, een kapitein in Franco's fascistische leger dat in de binnenlanden jacht maakt op rebellen. Ze trekt met haar dochtertje Ofelia in bij haar nieuwe man, maar het jonge meisje heeft moeite met dit nieuwe leven. Ze zoekt afleiding in het mysterieuze labyrint, dat zich vlak naast het huis in de bossen bevindt. Pan, een faun die het labyrint bewaakt, vertelt haar dat ze niemand minder is dan de verloren prinses van een magisch koninkrijk. Om de waarheid te achterhalen, geeft hij Ofelia drie gevaarlijke opdrachten... Om 22.50 uur op RTL5.

Andere films die je vanavond kan zien op televisie zijn Hairspray, Percy Jackson and the Lightning Thief, Patriot Games, Wind Chill, The Mist, Jamón jamón, The First Grader, Katalin Varga, Lars and the Real Girl, The Private Lives of Pippa Lee en Decoy 2: Alien Seduction.

Ingenieurs: verbreding A27 Utrecht geen noodzaak

De omstreden verbreding van de A27 bij Utrecht is niet noodzakelijk als de rijbaan smallere rijstroken krijgt en de maximumsnelheid wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Dat concludeert ingenieursbureau Witteveen en Bos in een studie in opdracht van de gemeente Utrecht.

Het onderzoek is zaterdag naar de Tweede Kamer en de gemeenteraad gestuurd. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil de A27 verbreden naar twee keer zeven rijstroken. Dat zou ten koste gaan van een strook bomen in natuurgebied Amelisweerd. Dat zien veel inwoners van Utrecht niet zitten.

De gemeente liet onderzoeken of het ook een optie is om de weg binnen de huidige betonnen bak te verbreden naar twee keer zes rijstroken. Dat kan volgens het ingenieursbureau, maar dan moeten wel offers worden gemaakt.

Zo kunnen er dan geen vluchtstroken zijn. Het bureau wijst erop dat er nu ook geen vluchtstrook is en dat het gemis van een vluchtstrook voor stedelijke ringwegen niet ongebruikelijk is.

Daarbij moeten de rijstroken dan 3,05 meter breed zijn, terwijl de voorkeur 3,5 meter is. Wel voldoet de breedte dan nog aan de ondergrens. Ook smalle rijstroken worden volgens het bureau regelmatig toegepast. "Zeker in stedelijk gebied met beperkte ruimte."

Of deze oplossing genoeg doorstroming biedt is niet onderzocht. Om tot een goede afweging te komen moet dit model volgens het bureau eerst worden doorgerekend.

Het onderzoek toont volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven aan dat de verbreding van de A27 groener en goedkoper kan. Als de betonnen bak niet hoeft te worden verbreed, zou dat 400 miljoen euro schelen. Zij kondigt aan het kabinet te vragen deze variant uit te werken. Schultz zou dit moeten doen voordat het kabinet een beslissing over de verbreding neemt.

In het regeerakkoord staat dat de 'besluitvorming over de verbreding van de ring Utrecht (2 x 7 rijstroken) wordt afgerond'. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken sprak in januari echter tegen dat haar partij al akkoord is met de verbreding. De toevoeging tussen haakjes is een verwijzing naar de discussie over de verbreding maar betekent niet dat de zaak al beklonken is, stelde zij.

Arrestatie bij huis bewaakte advocaat Waalre

Een 33-jarige man uit Zeist is zaterdag opgepakt omdat hij zich verdacht ophield in de buurt van de woning van de advocaat uit Waalre die anderhalve week geleden werd beschoten. De man leek op de schutter. Uit onderzoek is echter gebleken dat de man niets kwaads in de zin had, meldt de politie.

De arrestatie vond plaats op de Vlasrootlaan, waar de advocaat vorige week werd beschoten. Vrijdag werd bekend dat de raadsman beveiliging krijgt. Surveillerende agenten zagen de man rond 03.45 uur lopen op de Vlasrootlaan. Ze vertrouwden het niet en vonden dat de verdachte leek op de schutter.

De man, die bleek te verblijven in een nabijgelegen hotel, had echter slechts een nachtelijk ommetje willen maken. Hij is zaterdagmiddag weer vrijgelaten.

Vrijdag werd een beveiligingscontainer bij het huis van de advocaat, de 36-jarige Marcel Senders, geplaatst. Senders werd anderhalve week geleden onder vuur genomen in zijn auto. Hij werd niet geraakt. Afgelopen zondag werd brand gesticht in het kantoor waar Senders werkzaam is.

[Premier League] Kagawa op schot voor koploper United

Shinji Kagawa heeft zaterdag een hoofdrol gespeeld bij Manchester United. Mede dankzij drie goals van de Japanner won de koploper van de Premier League met 4-0 van Norwich City. Wayne Rooney nam de vierde treffer van de Red Devils voor zijn rekening. United staat nu dertien punten voor op Manchester City.

Chelsea boekte op het eigen Stamford Bridge een 1-0 zege op West Bromwich Albion. Demba Ba scoorde na een klein halfuur de enige treffer. De Chelsea-fans richtten hun pijlen desondanks opnieuw op trainer Rafael Benitez.

Michel Vorm en Jonathan de Guzman wonnen tegen de vergoudingen in met Swansea City van Newcastle United: 1-0. Luke Moore maakte in de 87e minuut de enige treffer. Bij Newcastle ontbrak de geblesseerde Tim Krul.

Martin Jols Fulham gaf een 2-0 voorsprong uit handen bij Sunderland: 2-2. Dimitar Berbatov opende de score uit een strafschop voor de Londenaren en Sascha Riether verdubbelde de marge. Vlak daarna maakte Craig Gardner vanaf de penaltystip de aansluitingstreffer en na rust tekende Stéphane Sessegnon voor de gelijkmaker.

Hekkensluiter Queens Park Rangers pakte een belangrijke zege bij Southampton: 2-1. Loïc Rémy en Jay Boothroyd scoorden voor QPR. Tussendoor had Gaston Ramirez Southampton op 1-1 gebracht.

Everton won overtuigend met 3-1 van Reading. Oud-Ajacied Steven Pienaar scoorde een treffer voor Everton. West Ham United snoepte Stoke City drie punten af. In Stoke on Trent werd het 1-0.


Kagawa op schot voor koploper United (Foto: Novum)

Djokovic verslaat Berdych in finale Dubai

Novak Djokovic heeft zaterdag het ATP-toernooi in Dubai gewonnen. De als eerste geplaatste Serviër was in de finale te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych (3): 7-5, 6-3. Hij was eerder in 2009, 2010 en 2011 de beste in de Verenigde Arabische Emiraten. Na zijn zege op de Australian Open is het zijn tweede titel van het jaar.

Djokovic kwam nog wel op achterstand. Berdych, die vrijdag Roger Federer (2) uitschakelde, sloeg in de vijfde game toe, maar zag zijn opponent sterk terugkomen. Door breaks op 3-4 en 6-5 trok de nummer één van de wereld de eerste set naar zich toe.

In het tweede bedrijf hielden beide spelers elkaar aanvankelijk in evenwicht. Djokovic maakte op 4-3 echter het verschil en trok de zege vervolgens over de streep. Voor de 25-jarige Serviër was het alweer de achttiende overwinning op rij.


Djokovic verslaat Berdych in finale Dubai (Foto: Novum)

[Primera Divisíon] Barcelona moet weer buigen voor Real Madrid

Barcelona heeft zaterdag tegen Real Madrid geen revanche kunnen nemen voor de bekeruitschakeling eerder deze week. De Madrilenen waren in eigen stadion met 2-1 te sterk. Karim Benzema en Sergio Ramos scoorden voor Real. Tussendoor maakte Lionel Messi de gelijkmaker. De Koninklijke bracht door de zege de achterstand op koploper Barça terug tot dertien punten.

Real-trainer Jose Mourinho leek niet al teveel waarde te hechten aan de zesde El Clasico van dit seizoen, getuige zijn opstelling. Hij gaf sterspeler Cristiano Ronaldo rust en trad ook aan zonder Xabi Alonso en Mesut Özil. Dit met het oog op de Champions Leaguewedstrijd tegen Manchester United van komende week.

Op zijn beurt leek Barcelona ook niet echt geïnspireerd. Hoewel de Catalanen dinsdag in eigen huis bij vlagen weggespeeld werden door Real leek van revanchegevoelens geen sprake. Het treffen tussen de aartsrivalen draaide daardoor uit op een gezapige pot.

Het begon nog aardig met de vroege openingsgoal van Benzema. De Franse spits reageerde attent op een fraaie voorzet van Alvaro Morata. De amusementswaarde daalde in het vervolg van de eerste helft, hoewel de fans in Bernabeu nog wel op een doelpunt getrakteerd werden. De verder onzichtbare Messi nam de gelijkmaker voor zijn rekening.

De tweede helft was qua spanning en voetbalkwaliteit van iets betere kwaliteit, vooral na de entree van Ronaldo. Real legde de meeste energie in de wedstrijd en werd daarvoor uiteindelijk beloond. Nadat Ronado en Morata er niet in geslaagd waren de 2-1 te maken, groeide verdediger Ramos uit tot de gevierde man. De Spaans international kopte raak uit een corner.

In de blessuretijd haalde het Madrileense publiek opgelucht adem, toen Barcelona een penalty onthouden werd. Arbiter Miguel Angel Pérez Lasa weigerde naar de stip te wijzen, hoewel invaller Adriano overduidelijk geholpen door Ramos naar de grond ging. De gemoederen liepen na het laatste fluitsignaal vervolgens hoog op. Barça-doelman Víctor Valdés kreeg rood vanwege aanmerkingen op de leiding.


Barcelona moet weer buigen voor Real Madrid (Foto: Novum)

Weer christenen uit Libië gezet

Libië zet vijftig Egyptenaren het land uit die vorige week in Benghazi werden opgepakt omdat ze zieltjes voor het christendom zouden hebben willen winnen. Ze worden aangeklaagd voor het clandestien verblijven en werken in Libië, liet een Libische veiligheidsfunctionaris zaterdag weten.

Op sociale media doet een filmpje de ronde dat een groep Egyptische christenen toont met kaalgeschoren hoofden, Bijbels en christelijke lectuur. Een bebaarde jongeman in een uniformjasje zegt voor de camera dat het bijna honderd kopten betreft die het christendom aan de man brachten.

Volgens de Egyptische regering hebben de ministers van buitenlandse zaken van de twee buurlanden de heikele kwestie zaterdag opgelost.

Koningin Beatrix bewondert zichzelf

Koningin Beatrix heeft zaterdagmiddag een tentoonstelling van portretten van haar in Paleis Het Loo bezocht. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag. De tentoonstelling Beeld van Beatrix wordt gehouden vanwege de 75e verjaardag van de koningin.

In januari riep de NOS vanwege de verjaardag mensen op een beeld van Beatrix op te sturen. Meer dan 2200 mensen deden dat. De tentoonstelling toont een selectie van 68 inzendingen. Ontwerper Jan des Bouvrie, NOS-presentator en fotograaf Sacha de Boer en conservator van Paleis Het Loo Marieke Spliethoff vormden de jury. Ook worden zeven werken van kunstenaars als Andy Warhol en Ans Markus getoond.

De in totaal 75 kunstwerken zijn niet alleen schilderijen in olie- of acrylverf, tekeningen en foto's, maar ook sculpturen in brons, klei of steen, mozaïeken van glas en bijzondere materialen als sloophout, koffiecupjes, eurocenten en postzegels.

Biebers feestje is helemaal verpest

Justin Biebers verjaardagsfeest is niet verlopen zoals hij had gehoopt. "Slechtste verjaardag", heeft de zanger, die vrijdag 19 jaar werd, laten weten via Twitter. Wat er is gebeurd laat hij niet weten. Er zou een opstootje hebben plaatsgevonden.

Bieber vierde zijn verjaardag met een feest met een circusthema in de Londense club Cirque du Soir. Plotseling ging het fout en vond er een confrontatie plaats tussen Biebers aanhang en de beveiliging van de club, vertelt een ooggetuige aan entertainmentzender E!

Naar verluidt was alles snel weer rustig. De zanger ging na het incident direct terug naar zijn hotel.

Een helm voor onze kleinzoon

Luuk is zes, later deze maand zeven. Zijn beide ouders zijn motormuizen, dus de besmetting slaat al vroeg toe. De jaarlijkse motorbeurs in Utrecht is dan ook een hoogtepunt in zijn leventje. Een paar maanden tevoren begint hij al te stuiteren. Opa kan lullen wat hij wil over niet zo leuk, veel te veel mensen, rare motoren, vieze broodjes, hij is niet te houden. Opa maakt altijd grapjes, daar let hij niet meer op. Dus vorige week donderdag moest het maar gebeuren. Met zijn paps en Gramps in de auto naar het transferium in Westraven en vandaar met de sneltram verder naar de Jaarbeurs. 

Scorende Huntelaar met Schalke langs Wolfsburg

Schalke 04-spits Klaas-Jan Huntelaar heeft zaterdag het onderonsje met Bas Dost van VfL Wolfsburg in zijn voordeel beslecht. Het Bundesligaduel in de Volkswagen Arena eindigde in 4-1. Huntelaar nam vier minuten voor tijd de laatste treffer van de bezoekers uit Gelsenkirchen voor zijn rekening. Het was zijn eerste competitietreffer sinds 27 november.

Julian Draxler zette Schalke na een halfuur op voorsprong. Na de gelijkmaker van Ivica Olic , was de Duits international nogmaals succesvol. Voormalig PSV-aanvaller Jefferson Farfan zorgde in de 79e minuut voor de beslissing. Schalke klimt naar de vijfde plaats, terwijl Wolfsburg vijftiende staat.

Borussia Dortmund was voor eigen publiek met 3-1 te sterk voor Hannover 96. Robert Lewandowski was met twee treffers de grote man. Nadat Mohammed Abdellaoue iets terugdeed, tekende Julian Schieber voor de eindstand. Dortmund, dat tweede staat, kijkt nu tegen een achterstand van veertien punten aan op Bayern München, dat zondag speelt.

Rafael van der Vaart speelde met Hamburger SV met 1-1 gelijk tegen hekkensluiter Greuther Fürth. De bezoekers waren via Nikola Djurdjic zelfs op voorsprong gekomen, maar Maximilian Beister bracht HSV in de 21e minuut op gelijke hoogte. HSV, waar Jeffrey Bruma drie minuten voor tijd inviel, handhaaft zich op de zevende plaats.

Werder Bremen liet zich verrassen door FC Augsburg. Door een goal van Tobias Werner in de 29e minuut trok de laagvlieger aan het langste eind: 1-0. FC Nürnberg en SC Freiburg deelden de punten: 1-1.


Scorende Huntelaar met Schalke langs Wolfsburg (Foto: Novum)

Kupers en Ghafoor uitgeschakeld op EK

Thijmen Kupers en Madiea Ghafoor zijn zaterdag uitgeschakeld op het EK indooratletiek in Göteborg. Kupers werd in zijn halve finale op de 800 meter laatste in 1.50,29 minuten, de tiende tijd van de twaalf halvefinalisten. Ghafoor werd op de 400 meter ook laatste. Haar 53,12 seconden was de tiende tijd van de elf loopsters die de eindstreep haalden.

Eelco Sintnicolaas heeft ook na drie onderdelen de leiding in de zevenkamp nog in handen. Hij stootte de kogel 14,11 meter ver en werd daarmee achtste. Pelle Rietveld had twee ongeldige pogingen voor hij uiteindelijk een afstand van 13,79 meter liet noteren. Dat was goed voor de tiende plaats.

In het algemeen klassement staat Sintnicolaas op 2622 punten. Dat zijn er vijftien meer dan nummer twee Karel Joevali uit Estland en 21 meer dan Jérémy Lelièvre uit Frankrijk die derde staat. Rietveld is met 2481 punten de nummer tien.

Leger Congo herovert oostelijke stad op rebellen

Het Congolese leger heeft de stad Kiwanja na ruim een halfjaar op de opstandelingenbeweging M23 heroverd. Volgens inwoner Jacques Kambala trokken legerkolonnes vrijdagmiddag de stad binnen.

In een andere Oost-Congolese stad, Kitchanga, hebben volgens Artsen Zonder Grenzen in hevige gevechten zeker 55 burgers het leven gelaten. Er raakten 135 mensen gewond, en duizenden zijn op de vlucht geslagen.

Het geweld in het oosten van Congo laaide woensdag weer op na een scheuring in rebellenbeweging M23.

Napolitano wint in Vlaanderen, Markus derde

Danilo Napolitano heeft zaterdag de eerste etappe in de Driedaagse van West-Vlaanderen gewonnen. De Italiaan was in de rit van Brugge naar Harelbeke over 175 kilometer de sterkste in de massasprint. De Nederlanders Barry Markus en Kenny van Hummel van Vancansoleil werden respectievelijk derde en vierde, achter de Belg Tom van Asbroeck.

Opvallende afwezige in de top tien was Mark Cavendish. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step gold vooraf als de grote favoriet, maar kon zich niet mengen in de sprint. Zijn ploeggenoot Kristof Vandewalle, die vrijdag de proloog won, blijft het algemeen klassement aanvoeren.

De slotrit voert de renners zondag van Nieuwpoort naar Ichtegem over 182 kilometer. De Belg Julien Vermote verdedigt zijn titel.

Leger Syrië herovert cruciale toegangsweg Aleppo

Het Syrische regeringsleger heeft verscheidene dorpen langs een strategisch gelegen snelweg naar de belegerde luchthaven van Aleppo heroverd. De dorpen en het vliegveld zelf zijn nu weer stevig in handen van het leger, liet het opperbevel zaterdag weten.

Rebellen belegeren de een-na-grootste luchthaven van Syrië al weken. Ze slaagden erin het leger uit enkele bases rond het vliegveld te verdrijven en wisten de hoofdweg naar Hama af te snijden waarlangs het luchthavengarnizoen wordt bevoorraad.

Zaterdagmiddag sloeg op de bezette Golan-hoogten volgens het Israëlische leger een aantal mortiergranaten in. De granaten kwamen neer in verlaten gebied en richtten geen schade aan. Het Israëlische leger zegt ervan uit te gaan dat het een afgedwaald salvo betreft.

Rechtszaak moeder Jackson tegen AEG start in april

De rechtszaak die de moeder van Michael Jackson heeft aangespannen tegen AEG Live gaat door. Een rechter veegde de meeste van Katherine Jacksons aantijgingen tegen de concertpromotor van tafel, maar deed dat niet met de beschuldiging dat AEG nalatig is geweest in het in dienst nemen en controleren van Conrad Murray, de arts die verantwoordelijk is voor Jacksons dood. De rechtszaak gaat op 2 april van start.

AEG was de promotor van de concertreeks die Jackson in 2009 zou geven. Hij overleed echter vlak ervoor, nadat Murray hem een fatale dosis propofol toediende. De arts zou zijn aangenomen door AEG, maar de advocaat van het bedrijf ontkent dat. De raadsman heeft vertrouwen in een goede afloop, omdat volgens hem nooit kan worden bewezen dat AEG kon weten dat Murray een gevaar was voor de zanger.

Ambulancepersoneel voert vanaf maandag actie

Ambulancemedewerkers in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Flevoland gaan vanaf maandag actievoeren voor een betere cao. De protocollen, brancherichtlijnen en wetgeving worden vanaf maandag bij het geplande ziekenvervoer veel zorgvuldiger nageleefd dan normaal, meldt vakbond Abvakabo FNV zaterdag.

Het geplande ziekenvervoer vormt het overgrote deel van de ritten. Komende weken gaan ambulancemedewerkers meer tijd nemen om patiënten voor te lichten en voor het reinigen van bijvoorbeeld brancards en gaan ze zich beter houden aan de snelheidslimieten. "Dit is zoals het hoort te zijn, maar de druk vanuit de werkgever is op veel locaties zo hoog dat ambulancemedewerkers gedwongen worden de regels en richtlijnen te overtreden", aldus de vakbond.

Bestuurder van Abvakabo FNV Fred Seifert zegt dat het gaat om 'patiëntzorgvuldigheidsacties' onder de leus 'uw zorg is onze zorg'. "Wij willen kwaliteit en veiligheid waarborgen, maar wij willen ook dat de werkgever weet dat het zo niet langer kan."

De onderhandelingen over een nieuwe cao strandden in februari, nadat de werkgevers met een eindbod voor de nieuwe cao kwamen. Leden van Abvakabo FNV vonden punten in het bod zoals op het gebied van salaris, werkgelegenheidsgaranties, flexibele roosters en standplaatsen onbespreekbaar.

De acties zijn in eerste instantie aangekondigd voor de periode van een week, maar gaan langer door als de vakbond dat nodig vindt. Abvakabo FNV verwacht dat ambulancemedewerkers uit andere regio's zich in de loop van de week aansluiten bij de actie.

Sloper Berlijnse muur trotseert protesten

De Duitse projectontwikkelaar die een van de laatste stukken van de Berlijnse Muur wil slechten trekt zich niets aan van de felle protesten tegen zijn voornemen. Maik Uwe Hinkel kondigde zaterdag aan dat de sloop volgende week wordt hervat.

Vrijdag maakten honderden demonstranten het de bouwvakkers nog zo moeilijk dat er voor hen niets anders op zat dan hun werk te staken. Ze hadden de opdracht negentien betonnen muurdelen van elk ruim een meter te verwijderen. Het gedeelte van de zogenoemde East Side Gallery moet plaatsmaken voor een toegangsweg naar luxueuze appartementen aan de oever van de Spree.

De 1,3 kilometer lange openluchtgalerie is het langste stuk van de muur dat nog overeind staat en is een van de populairste toeristische trekpleisters van de gedurende de Koude Oorlog verdeelde Duitse hoofdstad. Het betreffende stuk stond aan de oostelijke kant en bleef daardoor verschoond van de graffiti die de westelijke kant sierde. Enkele maanden na de val van de muur op 9 november 1989 werd het omgetoverd in een kunstwand.

Projectontwikkelaar Hinkel gaf zaterdag geen krimp. Hij hield vol dat hij over alle vereiste vergunningen beschikt om de geliefde muurdelen te verplaatsen.

[WBC] Nederland begint met zege op Zuid-Korea

De Nederlandse honkballers zijn uitstekend begonnen aan de World Baseball Classic. Zuid-Korea werd in het Taiwanese Taichung met 5-0 verslagen. De Koreanen werden in 2008 de laatste olympisch kampioen en waren een jaar later verliezend finalist tijdens de vorige editie van de WBC.

Het Nederlands team kwam in de tweede inning op voorsprong door Andruw Jones. In de vijfde inning liep Oranje uit naar 3-0, twee innings later lieten de mannen van manager Meulens nog twee punten aantekenen. Morgen speelt Oranje het tweede groepsduel tegen gastland Taiwan. 

Huta Galung naar finale challenger Cherbourg

Jesse Huta Galung is zaterdag doorgedrongen tot de finale van het challengertoernooi in Cherbourg. De 27-jarige Haarlemmer rekende in de halve eindstrijd verrassend af met de als tweede geplaatste Sergiy Stakhovsky uit Oekraïne: 7-6 (4) en 6-1. In de finale stuit Huta Galung op een Fransman. Vincent Millot en Kenny De Schepper (4) mogen onderling uitvechten wie dat wordt.

De finaleplaats van Huta Galung is verrassend, omdat hij als lucky loser tot het hoofdtoernooi werd toegelaten. De zege op Stakhovsky mocht er bovendien zijn. De mondiale nummer 106 staat op de wereldranglijst 240 plekken hoger dan Huta Galung.

Moser wint Strade Bianche, Sagan tweede

Moreno Moser heeft zaterdag de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Italiaan van Cannondale kwam na 188 kilometer solo over de finish in Siena. Ploeggenoot Peter Sagan maakte het feestje enkele seconden later compleet. De Slowaak was in de steile slotkilometer de sterkste van de achtervolgende groep. De Italiaan Rinaldo Nocentini (AG2R) werd derde.

De koers over de grindwegen van Toscane werd kleurgegeven door een vluchtpoging van vier man. Aleksejs Saramotins, Maxim Belkov, Giairo Ermeti en Michael Schär kozen kort na vertrek uit Gaiole het hazenpad en hielden lang stand. Zij kregen op zo'n tien kilometer van de streep gezelschap van Moser.

In de extreem steile slotkilometer hield de pas 22-jarige Moser stand, waar de andere vluchters nog werden bijgehaald. Ook Blanco Pro Cycling-renner Tom-Jelte Slagter maakte deel uit van de groep. Hij kon in de loodzware finale echter niet meer meedingen om de podiumplaatsen en werd achttiende.

Moser is de eerste Italiaan die de Strade Bianche wint. De koers wordt sinds 2007 verreden. Vorig jaar ging Fabian Cancellara met de zege aan de haal. De Zwitser eindigde nu als vierde.

Geen treinen Zaandam na vondst asbest bij spoor

Tussen Uitgeest en Zaandaam rijden tot zondagmiddag geen treinen omdat asbest op en langs het spoor moet worden opgeruimd. De asbest is vrijgekomen bij een brand in een loods in Assendelft woensdagnacht, meldt de gemeente Zaanstad. De NS laat weten dat het treinverkeer, dat zaterdagmiddag werd stilgelegd, naar verwachting zondag rond 14.00 uur weer wordt opgestart.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van meer dan een uur. Reizigers tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal moeten omreizen via Hoorn. Reizigers tussen Uitgeest en Amsterdam Centraal kunnen omreizen via Haarlem.

De brand woedde in de nacht van woensdag op donderdag. Een deel van de loods en een woonhuis gingen in vlammen op. Ook op het terrein van praktijkschool De Brug aan de Saenredamstraat is asbest gevonden. Dit terrein wordt sinds vrijdag schoongemaakt. Geprobeerd wordt de werkzaamheden voor maandag te hebben afgerond, zodat leerlingen maandag weer naar school kunnen.

Dronken man botst op huis

Een dronken automobilist uit Eindhoven is vrijdagnacht in zijn woonplaats tegen een huis gebotst. De 34-jarige man liep lichte verwondingen op aan zijn hoofd. Hij is aangehouden, meldt de politie.

Agenten zagen de man rond 02.30 uur rijden op de Aalsterweg. Voor een stoplicht remde hij met piepende banden, waardoor flinke rookontwikkeling ontstond. De agenten besloten de man te volgen, maar de Brabander ging er met hoge snelheid vandoor over de Floralaan.

Plotseling stuurde de automobilist naar links, reed over een grasveld en een weg voor tegemoetkomend verkeer en botste op een hoek tegen een woning. Op het politiebureau bleek de man net niet genoeg alcoholische versnaperingen te hebben gedronken om meteen zijn rijbewijs in te kunnen nemen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt, waarna hij weer werd vrijgelaten.

[WB] Nederland verslaat Zuid-Korea nipt op ploegenachtervolging

Nederland heeft op een nippertje de ploegenachtervolging tijdens de wereldbeker in Erfurt gewonnen. Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Koen Verwij redden 3.45,12 over acht ronden en dat was nipt sneller dan het trio uit Zuid-Korea. Het brons ging naar Polen in 3.45,79. 

Nederland heeft ook de eerste twee wedstrijden gewonnen en staat daarmee met de maximale score bovenaan in het klassement. Volgende week is de finale in Heerenveen. De top8 na de vier wedstrijden mogen naar de WK afstanden in Sochi. 

# Land Tijd
1 Nederland 3.45,12
2 Zuid-Korea 3.45,33
3 Polen 3.45,79
4 Rusland 3.46,67
5 Noorwegen 3.46,74
6 Duitsland 3.47,85
7 Italië 3.47,87
8 Verenigde Staten 3.48,60

Klassement 

# Land Punten
1 Nederland 300
2 Zuid-Korea 230
3 Rusland 180
4 Noorwegen 165
5 Polen 160
6 Canada 150
7 Duitsland 130
8 Italië 100

Vos wint ook op de mountainbike

Ze heeft al wereldtitels op de weg, het veld en de baan, en dus werd het tijd voor een nieuwe uitdaging bij Marianne Vos. Die zoekt ze op de mountainbike en ook daar boekt ze succes. Vos won vandaag de tweede etappe van de Sunshine Tour, een MTB-wedstrijd op Cyprus.

Vos kwam solo over de finish met een voorsprong van drie minuten op Blaza Klemencic. De Sloveense won gisteren nog de eerste etappe maar verliest nu de leiding in het algemeen klassement aan Vos.

Zenderbazen willen weer af van Jay Leno

Jay Leno staat op het punt opnieuw zijn baan als presentator van de Tonight Show kwijt te raken. NBC, de zender die de latenighttalkshow uitzendt, zou de 62-jarige komiek willen vervangen door de 38-jarige Jimmy Fallon om een jonger publiek te trekken.

In mei wordt waarschijnlijk bekendgemaakt dat Leno begint aan zijn laatste seizoen, laten vooraanstaande tv-bronnen weten aan entertainmentsite The Hollywood Reporter. Fallon, momenteel presentator van het programma Late Night, zou rond de zomer van 2014 beginnen aan zijn nieuwe klus.

Leno trekt een groot, maar oud publiek en NBC ziet veel jonge kijkers vertrekken naar de concurrent. "Ik snap best waar die angst vandaan komt en dat ze vinden met Fallon de oplossing in huis te hebben", zegt een bron. Een woordvoerder van Leno weigert te 'speculeren op basis van geruchten'.

Vier jaar geleden moest Leno om dezelfde reden al afstand doen van de Tonight Show. Hij werd toen vervangen door de jongere Conan O'Brien. Het aantal kijkers van het programma liep toen echter terug, waarop Leno werd teruggehaald.

Man rijdt politiebureau Tilburg binnen

Een 52-jarige man is zaterdagmiddag met een auto het hoofdbureau van de politie in Tilburg ingereden. Niemand is gewond geraakt, meldt een politiewoordvoerder. De man heeft verklaard dat hij werd achtervolgd.

Het voorval vond rond 13.45 uur plaats op de Ringbaan-Oost. De automobilist reed eerst door een slagboom op een parkeerdek, om vervolgens door de glazen schuifpui die de hoofdingang van het bureau vormde te rijden. Achter die pui ligt een hal en een tweede schuifpui, waar de man ook doorheen reed. Hij kwam tot stilstand op de plek waar normaal bezoekers zitten te wachten.

Niemand was in de hal van het bureau aanwezig toen de man er met zijn wagen inreed. Zodoende raakte niemand gewond. De bestuurder zelf bleef ook ongedeerd.

De schade is groot, aldus de zegsvrouw. "Twee grote glazen schuifpuien zijn kapot, de slagboom ligt op zijn kant en is er helemaal uitgeknald. Het is een behoorlijke klap geweest."

De man maakte een verwarde indruk. Hij wordt nog verhoord. Onderzoek moet nog uitwijzen of de man echt werd achtervolgd.

Graaiers bedrijfsleven Zwitserland aangepakt

Zwitserland mag bedrijven dan onthalen op allerlei belastingvoordelen, voor de topmensen van die ondernemingen wordt het land dit weekeinde een stuk minder aantrekkelijk. Zondag stemmen de Zwitsers naar verwachting met grote meerderheid voor een burgerinitatief dat riante beloningen in het bedrijfsleven aan banden legt.

Slaagt het 'Pluk ze'- initiatief inderdaad, dan krijgen aandeelhouders voortaan het recht te beslissen over de salarissen en bonussen van de bedrijfsleiding. Bovendien zijn welkomstbonussen, gouden handdrukken en gouden parachutes dan verleden tijd. Het burgerinitiatief verplicht ondernemingen voorts tot volledige openheid over onder meer leningen aan bestuurders.

Hooligans opgepakt bij vechtpartij

Zeven hooligans zijn zaterdagochtend vroeg aangehouden na een vechtpartij in het centrum van Goirle. Een Ajaxfan raakte lichtgewond, meldt de politie zaterdag.

De vechtpartij ontstond rond 03.00 uur nadat vier supporters van Ajax en vijf van Feyenoord ruzie hadden gekregen in een eettent. Een van de Ajaxfans verliet de zaak, maar werd gevolgd door een aanhanger van de rivaliserende club. Een handgemeen waarbij de Ajaxfan klappen kreeg ontstond.

De Ajaxfan ging vervolgens weer naar binnen, maar zag daarop dat buiten een groep aan het vechten was. Een van de vrienden van de man werd daarbij getrapt en geslagen en raakte lichtgewond. Maar ook de Ajaxfans lieten zich niet onbetuigd; over en weer werd geslagen.

Agenten hebben zeven hooligans opgepakt. Een van de hooligans, een 26-jarige man uit Hilvarenbeek, verzette zich tegen zijn arrestatie, waarop de politie hem met geweld oppakte. De man die gewond raakte bij de vechtpartij is naar een ziekenhuis gebracht. Hij is later die nacht opgepakt en in een cel gezet. Bij de arrestaties is een steekwapen in beslag genomen. De verdachten zijn 19, 20, 20, 21, 22 en 26 jaar en komen uit Hilvarenbeek, Goirle, Esbeek en Tilburg.

Onderzoek naar omstreden tandarts heropend

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een onderzoek naar een Nederlandse tandarts die in Frankrijk in opspraak is geraakt heropend. Het onderzoek was stilgelegd toen de tandarts naar Frankrijk verhuisde en zich in 2009 uitschreef uit het artsenregister. Onlangs heeft hij zich weer ingeschreven en daarom is het onderzoek heropend, zegt een woordvoerder van de IGZ zaterdag. Zij laat weten dat ook de Franse inspectie een onderzoek heeft ingesteld.

Franse media schreven eerder dat de bewoners van Château-Chinon, in het midden van Frankrijk, aanvankelijk blij waren met de komst van de Nederlander. Er waren namelijk nauwelijks tandartsen te vinden in de regio. Maar inmiddels is de blijdschap omgeslagen in verdriet. De man zou tanden hebben getrokken terwijl dat niet nodig is, patiënten hebben verminkt en veel te hoge rekeningen hebben opgestuurd.

De woordvoerder van de IGZ kon niet zeggen waar het onderzoek in 2009 zich op richtte. Het komt vaker voor dat artsen naar wie een onderzoek loopt naar het buitenland verhuizen. "Per geval wordt bekeken of het onderzoek dan nog moet worden voortgezet. In dit geval is besloten dit niet te doen." Het was volgens haar 'zeker in die tijd' niet gebruikelijk om buitenlandse inspecties in zulke gevallen te waarschuwen. "Vooral niet als er nog niets is bewezen."

De Franse inspectie heeft de man nog geen beperkingen opgelegd. De inspecties houden in het onderzoek contact met elkaar.

The Elder Scrolls Online-bèta eind deze maand

Ontwikkelaar Bethesda heeft vandaag aangekondigd dat eind deze maand de uitnodigingen worden verstuurt van de gesloten bèta. Als je je nog niet hebt opgegeven voor de bèta kan dat nog steeds hier.

Voor meer informatie over het proces van de bèta kun je de FAQ op de officiële website nog even doorlezen. The Elder Scrolls Online wordt ergens eind dit jaar verwacht.    

The Elder Scrolls Online
The Elder Scrolls Online

Sintnicolaas leidt op zevenkamp op EK

Eelco Sintnicolaas gaat op het EK indoor in Göteborg na twee onderdelen aan de leiding op de zevenkamp. De Nederlandse favoriet liep op de zestig meter een persoonlijk record van 6,88 seconden en kwam bij het verspringen tot 7,61 meter. Daarmee behaalde hij 1887 punten. Pelle Rietveld (6,95 seconden en 7,22 meter) staat tiende met 1766 punten.

De 25-jarige Sintnicolaas heeft een voorsprong van slechts drie punten op Kaarel Joevali uit Estland. De Oostenrijker Dominik Distelberger volgt met 1863 punten. Op de eerste dag staan verder het kogelstoten en het hoogspringen op het programma.

Dafne Schippers plaatste zich eenvoudig voor de halve finale van de 60 meter. De 20-jarige Utrechtse snelde naar een persoonlijk record van 7,15 seconden, waarmee ze in haar serie alleen de Duitse Verena Sailer (7,12) voor zich moest dulden. In het hele veld was het de vijfde tijd.

Ook Jamile Samuel komt zondag in actie in de halve eindstrijd. Zij liep een tijd van 7,34 en werd daarmee vierde in haar serie.

Mark Nouws kwam op de 1500 meter niet door de series. Met een tijd van 3.49,78 minuten werd hij laatste in zijn heat.

[WB] Wüst wint schaatsmijl in baanrecord

Ireen Wüst heeft met overmacht de 1500 meter gewonnen in Erfurt. Ze won de schaatsmijl in een baanrecord van 1.55,61. Wüst won ook al de vorige ontmoeting in Inzell. Diane Valkenburg werd tweede met 1.58,32. Marrit Leenstra maakt het Nederlandse podium met 1.58,38 compleet. Leenstra blijft aan de leiding in het wereldbekerklassement. 

Ireen Wüst stelt met haar zege een ticket voor de wereldkampioenschappen afstanden in Sochi veilig. Volgende week tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen worden de resterende tickets verdeeld. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1.55,61
2 Diane Valkenburg Ned 1.58,32
3 Marrit Leenstra Ned 1.58,38
4 Katarzyna Bachleda-Curus Pol 1.58,75
5 Linda de Vries Ned 1.58,75
10 Lotte van Beek Ned 1.59,39

Klassement

# Naam Land Punten
1 Marrit Leenstra Ned 375
2 Christine Nesbitt Can 270
3 Yekaterina Shikhova Rus 232
4 Diane Valkenburg Ned 220
5 Linda de Vries Ned 205
6 Ireen Wüst Ned 200
9 Lotte van Beek Ned 143

Ajilore: "Wacht af wat de club van plan is"

FC Groningen wilde Oluwafemi Ajilore eigenlijk slijten in de winterstop, maar de Nigeriaan koos ervoor te blijven. De Nigeriaan krijgt nu weer speelminuten. Na een lastige periode heeft Ajilore, de duurste aankoop ooit van Groningen een basisplaats. "Ik heb twee moeilijke jaren gekend in Groningen", zegt de controlerende middenvelder tegen Voetbal International. "Vorig jaar heb ik me laten verhuren aan Bröndby, aangezien de kans op speelminuten in Groningen gering was."

"Onder Robert Maaskant leek ik een nieuwe kans te krijgen, maar ik raakte zwaar geblesseerd aan mijn hamstring. Er was veel concurrentie en ik kon alleen maar toekijken. Het klopt dat ik weg mocht in de winter. Ik ben gebleven en heb mijn kans gepakt. Nu wil ik het ook goed afmaken", aldus Ajilore, die rustig afwacht.

De Afrikaan heeft een aflopend contact in de Euroborg. Hij hoorde nog niets van de clubleiding. "Dat vind ik ook niet zo raar. Ik heb weinig gespeeld. We hebben geen haast. Ik heb wel een paar andere mogelijkheden, maar het zijn geen opties waar ik om sta te springen. Ik wacht af wat de club van plan is", besluit de controleur.

Ferguson: "Ferdinand langer bij United"

Sir Alex Ferguson heeft er alle vertrouwen in dat Rio Ferdinand zijn aflopende contract bij Manchester United zal verlengen. De verdediger speelt sinds 2002 voor The Red Devils, maar is inmiddels geen vaste basisspeler meer. Toch is Ferguson nog altijd lovend over de inmiddels 34-jarige Ferdinand. "Rio speelt niet alle wedstrijden meer, maar in sleutelduels is hij nog altijd van grote waarde", aldus de Schot in Engelse media.

Ferdinand speelde tot dusver liefst 420 duels voor United. De verdediger won met de club vijf keer de Premier League, één keer de Champions League, één keer het WK voor clubs en drie keer de League Cup. Eerder al verlengde de 39-jarige Ryan Giggs zijn contract met één seizoen.

Benitez: "Spelers staan achter me"

Rafael Benitez voelt weinig vertrouwen van de Chelsea-fans. De spelers staan volgens de Spanjaard nog wel achter hem. Benitez liet onlangs weten aan het eind van het seizoen te zullen vertrekken bij Chelsea. De oefenmeester is niet geliefd bij de Chelsea-supporters en acht het daarom beter om de club uit te zwaaien. Naar eigen zeggen heeft Benitez wel een uitstekende band met zijn spelers.

"Veel spelers steunen me, zeggen dat ik gewoon door moet gaan met mijn werk", vertelt de oefenmeester aan Sky Sports. "Ik heb altijd veel gesprekken met mijn spelers. De meerderheid zegt dat blij te zijn met mijn trainingsmethoden en oefeningen. We doen dan ook ons best." Ondanks de moeizame band met de supporters is er intern volgens Benitez niks aan de hand. "De sfeer is hier uitstekend. Ik heb met iedereen een goede relatie."

[WB] Hansen wint kilometer voor Groothuis

Brian Hansen heeft de kilometer gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijd in Erfurt. De Amerikaan was de snelte in 1.09,79. Tweede werd Stefan Groothuis in 1.09,84. Omdat hij de beste Nederlander is in Erfurt krijgt hij een ticket voor de wereldkampioenschappen afstanden in Sochi over drie weken. 

Het brons ging naar Nico Ihle in 1.10,18. Mark Tuitert werd zesde in 1.10,29. Kjeld Nuis werd negende maar voert nog wel het klassement aan van de wereldbeker. Hein Otterspeer en Michel Mulder werden respectievelijk elfde en twaalfde. Volgende week wordt het eindklassement van de wereldbeker opgemaakt tijdens de finale in Heerenveen. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Brian Hansen VS 1.09,79
2 Stefan Groothuis Ned 1.09,84
3 Nico Ihle Dui 1.10,18
4 Dmitry Lobkov Rus 1.10,18
5 Tyler Derraugh Can 1.10,19
6 Mark Tuitert Ned 1.10,29
9 Kjeld Nuis Ned 1.10,59
11 Hein Otterspeer Ned 1.10,70
12 Michel Mulder Ned 1.10,75

Klassement

# Naam Land Punten
1 Kjeld Nuis Ned 482
2 Hein Otterspeer Ned 479
3 Shani Davis VS 456
4 Samuel Schwarz Dui 445
5 Denny Morrison Can 325
6 Michel Mulder Ned 291
15 Pim Schipper Ned 158
16 Stefan Groothuis Ned 156
21 Mark Tuitert Ned 94

Levensgevaarlijk zuur sijpelt Chinees dorp binnen

Het weglekken van een grote hoeveelheid zwavelzuur uit een chemicaliënopslagplaats in noordoostelijk China heeft zaterdag ten minste drie mensen het leven gekost. Het uiterst giftige zuur verspreidde zich over de wijde omtrek van het dorp Fangshen, zodat het rampgebied voor hulpverleners onbereikbaar werd, bericht staatspersbureau Xinhua. Het zuur verspreidt giftige dampen en vreet de huid aan.

Twee miljoen liter van de levensgevaarlijke vloeistof lekte weg uit een magazijn van een familiebedrijf in het dorp in de provincie Liaoning. De oorzaak, het tijdstip van de giframp en het precieze slachtoffertal zijn volgens Xinhua nog niet bekend.

Geen hoger beroep Ajax-hooligan Rick H.

Rick H. legt zich neer bij de zestien jaar cel die hij kreeg voor het doodschieten van een man in Amsterdam. Hij gaat niet in hoger beroep, zegt zijn advocaat Petra Breukink zaterdag. Het Openbaar Ministerie, dat achttien jaar cel had geëist, toonde zich eerder al tevreden over de uitspraak en gaat dus ook niet in hoger beroep.

Het 29-jarige lid van de harde kern van Ajax werd vorige week vrijdag veroordeeld voor het doodschieten van een man in de Amsterdamse Albert Cuypstraat in 2011. De rechter kwam tot de relatief lange celstraf omdat H. zijn daad beging zonder enige duidelijke aanleiding. Ook zouden dit soort schietpartijen de angst voor dit soort incidenten in de samenleving aanwakkeren.

Rusland twijfelt aan sectierapport adoptiekindje VS

Rusland neemt geen genoegen met de slotsom van de lijkschouwing van een door een Amerikaans echtpaar geadopteerde Russische peuter. Vier Amerikaanse artsen concludeerden vrijdag dat de dood van de 3-jarige Max Shatto geen kwade opzet was, maar Rusland toont zich nog niet overtuigd.

De Texaanse pleegmoeder van het Russische weesjongetje trof hem op 21 januari levenloos aan in hun tuin. De lijkschouwer vond tal van blauwe plekken op zijn lichaam, maar nader onderzoek wees vrijdag uit dat de kleine Max zichzelf moet hebben verwond.

De Russische regering twijfelt aan die verklaring, en houdt Max' pleegouders verantwoordelijk voor zijn dood. Het Kremlin voerde het drama de afgelopen maanden vaak aan om het onlangs afgekondigde verbod op adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse ouders te rechtvaardigen. Dat verbod was volgens de Verenigde Staten echter eerst en vooral een vergeldingsmaatregel voor een Amerikaanse sanctie voor Russische mensenrechtenschenders.

Rusland 'gaat ervan uit dat het om voorlopige bevindingen van het onderzoek gaat', zei de mensenrechtengezant van het Russische ministerie van buitenlandse zaken zaterdag. Gezant Konstantin Dolgov maande Washington voorts het sectierapport en het Russische paspoort van het overleden jongetje vrij te geven.

De Russische Onderzoekscommissie buigt zich over de zaak.

Roemenen willen uitwijken voor Davis Cupduel

Het Davis Cuptreffen tussen Roemenië en Nederland wordt mogelijk verplaatst van Cluj naar Brasov. Dat meldt tennisbond KNLTB zaterdag. Het voorstel tot verplaatsing is een idee van de onlangs verkozen voorzitter van de Roemeense bond, die een voorkeur voor het centraler gelegen Brasov heeft. De KNLTB gaat alleen akkoord als Nederlandse supporters die al een ticket naar Cluj hadden geboekt schadeloos worden gesteld.

De definitieve beslissing over de speelstad valt volgens de bond volgende week. De ontmoeting tussen Nederland en Roemenië vindt plaats van 5 tot en met 7 april. De winnaar speelt vijf maanden later een play-off voor promotie naar de Wereldgroep.

Handboogschutter Van der Ven Europees kampioen

Handboogschutter Rick van der Ven is zaterdag in het Poolse Rzeszow Europees kampioen boogschieten geworden op het onerdel recurve. Van der Ven, die vierde werd tijdens de Olympische Spelen in Londen, was vorig jaar ook al de beste in deze categorie, maar dan outdoor. 

In de finale versloeg de Fransman Jean-Charles Valladont uit Frankrijk met 6-4. Valladont is de wereldkampioen outdoor. Van der Ven begon opende de finale sterk, maar Valladont kon in de derde set op gelijke hoogte komen. In de vierde set schoot Valladont met zijn laatste pijl een acht en Van der Ven een tien en daardoor de set pakte(5-3). De laatste set schoten beide schutters drie pijlen in de roos waardoor Van der Ven de Europese titel won. 

[WB] Wang wint ook tweede 500m in Erfurt, Oenema derde

Beixing Wang heeft ook de tweede 500 meter in Erfurt gewonnen. Ze won vandaag in 38.15 en was daarmee iets trager dan gister. Thijsje Oenema werd derde ze was twee duizensten trager dan Olga Fatkulina die met het zilver naar huis ging.

Sang-Hwa Lee die de overige wedstrijden over 500 meter won was niet aanwezig in Erfurt. Laurine van Rissen werd met 38.78 achtste en Margot Boer noteerde de tiende tijd. Volgende week staan er nog twee wedstrijden gepland tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Beixing Wang Chi 38.15
2 Olga Fatkulina Rus 38.21
3 Thijsje Oenema Ned 38.21
4 Jenny Wolf Dui 38.22
5 Miyako Sumiyoshi Jap 38.63
8 Laurine van Riessen Ned 38.78
10 Margot Boer Ned 38.79

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee ZKo 800
2 Jenny Wolf Dui 611
3 Heather Richardson VS 530
4 Beixing Wang Chi 516
5 Olga Fatkulina Rus 454
6 Margot Boer Ned 410
9 Thijsje Oenema Ned 366
10 Laurine van Riessen Ned 286

Doden Haaksbergen door gezinsmoord

De twee doden die vrijdag in het Overijsselse Haaksbergen werden gevonden zijn omgekomen door een gezinsmoord. De 51-jarige man heeft zijn 46-jarige vrouw vermoord en daarna zelfmoord gepleegd, concludeert de politie zaterdag uit onderzoek.

De slachtoffers zijn de bewoners van het pand aan de Ammeloeweg waar zij werden gevonden. Een familielid had rond 13.00 uur de politie gewaarschuwd omdat hij of zij zich zorgen maakte. In de woning werden de doden gevonden. De politie onderzoekt nog wat er precies in de woning is gebeurd, maar is er al zeker van dat er geen derden bij het incident zijn betrokken.

Blacklight: Retribution naar consoles

De gratis FPS Blacklight: Retribution komt binnenkort naar consoles. Ontwikkelaar Zombie Studios heeft namelijke de wereldwijde rechten voor de game gekregen van pc-uitgever Perfect World Studios.

Zombie Studios zei in een persbericht het volgende: "Reacquiring the console rights to Blacklight: Retribution allows us a great deal of flexibility in the growth of the Blacklight franchise. We have always had huge plans for the Blacklight franchise and with this move we will finally be able to bring the game to console."

Wanneer en voor welke consoles Blacklight: Retribution precies moet uitkomen, is nog onbekend.

Blacklight: Retribution

[WB] Smeekens wint 500m in Erfurt

Jan Smeekens heeft de 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Erfurt. Hij versloeg in een onderling duel Joji Kato die tweede werd. Smeekens noteerde 35.06 en Kato 35.16. Het brons ging naar Ronald Mulder mt 35.28. 

Ronalds broer Michel werd zevende met 35.43. Hein Otterspreer en Kjeld Nuis werde negende en veertiende. Smeekens vergroot zijn voorsprong ten opzichte van Kato in het klassement van de 500 meter. Morgen staat er opnieuw een 500 meter op het programma. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Jan Smeekens Ned 35.06
2 Joji Kato Jap 35.16
3 Ronald Mulder Ned 35.28
4 Yuya Oikawa Jap 35.34
5 Mika Poutala Fin 35.35
7 Michel Mulder Ned 35.43
9 Hein Otterspeer Ned 35.47
14 Kjeld Nuis Ned 35.70

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Jan Smeekens Ned 730
2 Joji Kato Jap 606
3 Michel Mulder Ned 435
4 Ronald Mulder Ned 375
5 Keiichiro Nagashima Jap 363
14 Hein Otterspeer Ned 222
20 Kjeld Nuis Ned 109

Doodvonnis moslimleider leidt weer tot bloedige rellen

Voor de derde dag op rij hebben woedende aanhangers van de ter dood veroordeelde leider van de grootste islamitische politieke partij van Bangladesh zaterdag de confrontatie met de politie gezocht. Ordetroepen probeerden met traangas te beletten dat demonstranten in Chittagong auto's vernielden en wegen versperden. Betogers en politie raakten daarop slaags. Twee mensen kwamen om en een tiental anderen raakte gewond.

Dat brengt het aantal levens dat de rellen in Bangladesh inmiddels hebben geëist op zeker 46. De onlusten braken uit nadat de aanvoerder van de islamitische partij Jamaat-e-Islami donderdag de doodstraf was opgelegd.

Een buitengewoon tribunaal bevond Jamaat-e-Islami-leider Delwar Hossain Sayedee schuldig aan oorlogsmisdaden, begaan tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971. De rechtbank achtte bewezen dat de 73-jarige Sayedee zich schuldig heeft gemaakt aan massamoord, verkrachtingen en wreedheden gedurende de negen maanden durende oorlog met Pakistan.

Het politiek beladen vonnis leidde in heel het land tot felle protesten. Aanhangers van Sayedee gingen de afgelopen dagen de straat op om hun woede over de uitspraak te koelen. Sommigen trokken relschoppend door de straten. Overheidsgebouwen en tientallen huizen van mensen die bekend staan als aanhangers van de regering werden aangevallen. Het kwam op veel plaatsen tot harde confrontaties met de politie.

Volgens oppositieleider Khaleda Zia, die in de eerste jaren van dit millennium een regering leidde waarvan Jamaat-e-Islami deel uitmaakte, probeert de regering de oppositie de mond te snoeren door deze voor oorlogsmisdaden te vervolgen. Jamaat en Zia eisen dat Sayedee op vrije voeten wordt gesteld en hebben de Bengalezen opgeroepen zondag een driedaagse algemene staking te beginnen.

Squashster Van der Heijden verliest finale Montreal

Squashster Milou van der Heijden is er vrijdag niet in geslaagd de Montreal Open op haar naam te schrijven. De 22-jarige Brabantse (2) moest in de finale haar meerdere erkennen in de als eerste geplaatste Canadese Samantha Cornett. Van der Heijden won de eerste set, maar gaf daarna de regie uit handen: 11-9, 4-11, 2-11 en 8-11

Voor Van der Heijden, vorige maand tijdens het NK nog derde, was het de derde finale op de WSA World Tour. Vorige zomer won de mondiale nummer 55 haar eerste toernooi in het Australische Alice Springs.

Duitsland strenger tegen besnijdenis

Duitsland gaat strenger optreden tegen genitale kinderverminking. Er zal een wet komen waarmee besnijdenis van meisjes en vrouwen verboden zal worden. Minister voor Familiezaken Kristina Schröder kondigde dat vandaag aan.

De minister zegt haast te willen maken met de maatregelen. De Duitse wet kent op dit moment nog geen artikel over genitale kindermutilatie.

Zoontjes van joodse en islamitische mensen hebben nog even pech gehad. Genitale mutilatie van jongetjes blijft voorlopig gewoon legaal.

Lampre met Scarponi naar Parijs-Nice

Michele Scarponi zal zondag zijn rentree maken in de UCI World Tour. De Italiaan stond enkele maanden op non-actief vanwege zijn banden met de omstreden dopingarts Michele Ferrari. Hij zal aan de aan de start staan van Parijs-Nice.

De 37-jarige Scarponi werd eind februari in genade aangenomen door Lampre. Sindsdien reed hij enkele eendagskoersen, Parijs-Nice wordt zijn eerste meerdaagse wedstrijd na zijn schorsing. In de koers naar de zon zal hij ploegenoot Diego Ulissi moeten bijstaan, die iets moois hoopt te kunnen laten zien. Ook sprinter Alessandro Petacchi zal proberen een sprint te winnen namens Lampre.

Slang in kont niet zo populair

De meest effectieve manier om darmkanker op te sporen, is niet zo populair. Tijdens de coloscopie wordt namelijk een slang via de anus in de dikke darm geschoven en daar zitten mensen over het algemeen niet echt op te wachten. Uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) blijkt dat maar één op de vijf burgers mee zou doen aan een bevolkingsonderzoek naar darmkanker via deze methode.

Thomas de Wijkerslooth, promovendus aan het AMC, deed een proefbevolkingsonderzoek onder ongeveer 10.000 Nederlanders. Een deel kreeg een oproep voor een CT-scan van de darmen, het andere deel kreeg een oproep voor een coloscopie. Voor het onderzoek via de CT-scan, dat iets minder goed kanker opspoort dan de coloscopie, was meer animo, 34 procent deed mee. De onderzoeker hoopt op 7 maart op dit onderwerp te promoveren.

Het echte bevolkingsonderzoek naar darmkanker, dat in september van start gaat, gebeurt overigens met poep. Mensen krijgen het verzoek wat ontlasting in te sturen voor onderzoek. Wordt daarin bloed gevonden, dan kan dat wijzen op poliepen of darmkanker.

Battlefield eindigt met End Game

Het einde is bijna in zicht. Het laatste DLC-pakket van Battlefield 3 wordt deze week gelanceerd. Het pakket bevat onder andere nieuwe multiplayermaps en nieuwe voertuigen, waaronder motoren en anti-aircraftvoertuigen. 

PlayStation 3-bezitters die in het bezit zijn van Premium-account kunnen aankomende dinsdag 5 maart al aan de slag. Xbox 360- en pc-bezitters moeten een weekje wachten. Iedereen zonder Premium-account kan pas 26 maart ermee aan de slag. 

Van Marwijk: "Schreuder erg talentvol"

Bert van Marwijk heeft er alle vertrouwen in dat interim-trainer Alfred Schreuder FC Twente weer op de goede weg kan krijgen. Schreuder werd deze week aangesteld als trainer van Twente, nadat Steve McClaren vanwege de teleurstellende resultaten ontslag nam.

De oud-voetballer mag meteen aan de bak, want vanavond komt Ajax op bezoek in Enschede. Van Marwijk, die ook werd genoemd als kandidaat voor het Twente hoofdtrainerschap, gelooft in de capaciteiten van Schreuder.

"Het feit alleen al, dat ik hem heb gevraagd voor het Nederlands elftal, zegt genoeg. Al bij Feyenoord merkte ik, dat Alfred iemand is, die echt nadenkt over het spelletje. Ik zie hem als een heel talentvolle trainer, net als zijn generatiegenoten Frank de Boer en Phillip Cocu met wie ik eerder samenwerkte bij Oranje", aldus de oud-bondscoach tegen De Telegraaf.

Ook oud-Feyenoord Patrick Paauwe is te spreken over Schreuder. "Bij Alfred lag het er heel dik bovenop, dat hij deze kant op zou gaan. In besprekingen nam hij toen al het voortouw en kwam hij met tactische ideeën. En de trainer riep Alfred en Kees wel eens bij zich om te overleggen over de tactiek."

Ferrer en Nadal naar eindstrijd in Acapulco

De finale van het tennistoernooi in Acapulco wordt een Spaans onderonsje. David Ferrer en Rafael Nadal drongen door tot de eindstrijd. De als eerste geplaatste Ferrer versloeg met veel pijn en moeite de Italiaan Fabio Fognini in drie sets: 6-3, 6-7 (5) en 6-1. Nadal (2) had aanmerkelijk minder moeite met landgenoot Nicolas Almagro, die ook in de negende onderlinge ontmoeting het hoofd moest buigen: 7-5 en 6-4.

Ferrer won de laatste drie edities in Acapulco en is inmiddels negentien partijen ongeslagen op het Mexicaanse gravel. Tegen Nadal, die in 2005 zegevierde, is Ferrer echter de underdog. Van de twintig eerdere ontmoetingen met Nadal wist hij er slechts vier te winnen.

Ook het vrouwentoernooi kreeg een droomfinale. Sara Errani uit Italië en de Spaanse Carla Suarez, respectievelijk de nummers een en twee van de plaatsingslijst, wonnen allebei hun halvefinalepartij met 6-2 en 6-1. Errari, in de kwartfinale nog te sterk voor Kiki Bertens, stuurde Alizé Cornet naar huis, terwijl Suarez landgenote Silvia Soler een illusie armer maakte.

Arredondo wint Ronde van Langkawi, Weening tweede

Julian Arredondo heeft zaterdag de Ronde van Langkawi op zijn naam geschreven. De leidende positie van de Colombiaan, die woensdag de kop pakte, kwam in de afsluitende tiende etappe niet meer in gevaar. De Nederlander Pieter Weening eindigde als tweede in het eindklassement, gevolgd door de Spanjaard Sergio Pardilla. Arredondo is na José Serpa de tweede Colombiaanse eindwinnaar op rij in Langkawi.

De slotrit werd gewonnen door Francesco Chicchi. De Italiaan bleef in de straten van Kuala Terengganu Nieuw-Zeelander Rico Rogers en Blanco-renner Graeme Brown voor. Ondanks dat Brown naast de zege greep, kon de Nederlandse wielerformatie terugkijken op een geslaagde ronde. Blanco was met Bos (2) en Tom Leezer drie keer succesvol.

'Arnold Schwarzenegger heeft nieuwe liefde'

Arnold Schwarzenegger heeft naar verluidt een nieuwe vriendin gevonden in fysiotherapeut Heather Milligan. Een ingewijde vertelt aan entertainmentzender E! dat de twee al sinds de herfst aan het daten zijn.

Het stel heeft de jaarwisseling gevierd in Las Vegas. "Ze hadden het heel erg leuk", aldus de ingewijde.

Volgens de Amerikaanse krant New York Daily News is Heather 27 jaar jonger dan de 65-jarige Schwarzenegger. De twee werden onlangs op de gevoelige plaat vastgelegd toen ze samen dineerden in Santa Monica.

Arnolds ex, Maria Shriver, vroeg twee jaar geleden een scheiding aan na een huwelijk van 25 jaar. Shriver was klaar met Schwarzenegger nadat bekend werd dat hij een kind had met de huishoudster van het gezin. Schwarzenegger gaf ook toe dat hij in de jaren tachtig een affaire had met actrice Brigitte Nielsen. Schwarzenegger en Shiver hebben samen vier kinderen.

James Cameron stuurt Arnold Schwarzenegger bij (Novum)

Meer kinderen gepest

Bijna een tiende van de basisschoolleerlingen zegt dagelijks of wekelijks gepest te worden. Dat meldt onderzoeksbureau School & Innovatie Groep zaterdag naar aanleiding van een grootschalig onderzoek onder ongeveer 10.000 leerlingen van Nederlandse basisscholen.

Het pesten gebeurt volgens het onderzoeksbureau meer verbaal en mentaal dan fysiek. De gepeste kinderen zeggen bijvoorbeeld het slachtoffer te zijn van scheldpartijen en geroddel. Ook worden ze naar eigen zeggen buitengesloten of krijgen ze de schuld van iets wat ze niet gedaan hebben.

Het pesten gebeurt het vaakst op het schoolplein, aldus de School & Innovatie Groep.

Helft Amsterdamse kinderdagverblijven in de fout

De helft van de Amsterdamse kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangen heeft zijn zaken niet op orde. Dat constateerde het Bureau Handhaving Kinderopvang, schrijft Het Parool zaterdag. De verblijven zijn begin dit jaar gewaarschuwd voor boetes die kunnen oplopen tot achtduizend euro.

Het bureau constateerde bijvoorbeeld dat mederwerkers geen verklaring van goed gedrag hebben, waar een boete van drieduizend euro voor kan worden uitgedeeld. Ook hadden verblijven nog geen oudercommissie ingesteld (drieduizend euro boete) of ontbraken veiligheidsprotocollen (achtduizend euro boete).

Bij 350 kinderdagverblijven en opvangen bleek iets mis te zijn. Bij een volgende controle kunnen zij boetes krijgen.

Het Bureau Handhaving Kinderopvang werd in februari vorig jaar speciaal opgericht naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. Bij die zaak bleek dat Robert M. kinderen misbruikte op kinderdagverblijven zonder dat zijn collega's dit doorhadden. Het bureau moet voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt.

Het was de bedoeling dat het bureau meteen boetes kon opleggen, maar dat is pas sinds de zomer mogelijk. Vorig jaar zijn 21 Amsterdamse kinderdagverblijven dichtgegaan. Vijftien daarvan hadden hun zaken niet op orde. Op last van het Bureau Handhaving Kinderopvang werden twee kinderdagverblijven opgedoekt. Het gaat om De Blauwe Paraplu op de Amstelveenseweg en De Jeugdkampioen op de Bijlmerdreef.

Dinsdag is de eerste zitting van het beroep dat M. tegen het vonnis van de rechtbank hadden ingesteld. M. kreeg in mei achttien jaar en tbs met dwangverpleging.

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked komt in april

Gameontwikkelaar Ghostlight heeft bekendgemaakt dat Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked op 5 april in Europa gaat uitkomen voor Nintendo 3DS. Eerder stond het spel nog gepland voor een release in februari, maar die datum bleek niet haalbaar.

De Europese fans wachten al langere tijd op deze remake van het DS-spel uit 2009. Het 3DS-spel is namelijk al sinds eind augustus 2011 uit in Amerika en Japan.

Booth over vertrek Razia

Vrijdagavond ontsloeg Marussia Luiz Razia om financiële redenen. Om diezelfde redenen moest eerder Timo Glock het veld ruimen.

Teambaas John Booth legt de beslissing als volgt uit: “Wij bevonden ons in een situatie waarbij we het contract met Luiz Razia hebben moeten beëindigen. We hebben een fundering voor 2013 neergelegd en we konden niet anders doen dan vast te houden aan deze fundering als we onze toekomst op de lange termijn wilden veiligstellen. We kunnen ons nu op de rest van het testprogramma focussen en ons voorbereiden op wat voor het team een interessant seizoen zal worden.

Ballet des doods in The Showdown Effect

Paradox Interactive heeft een trailer uitgebracht voor hun actiegame The Showdown Effect. De video, met de titel Le ballet of death, laat korte stukjes gameplay zien, maar dan in slowmotion. En laten we eerlijk zijn, alles is beter in slowmotion.

The Showdown Effect is een actiegame die is gebaseerd op de actiefilms uit de jaren 80 en 90. Spelers kunnen met maximaal acht spelers tegelijk gevechten aangaan waar de essentie van de actiefilms uit de jaren 80 en 90 duidelijk naar voren komt. Alles kan, alles mag en alles kan als wapen dienen.

The Showdown Effect komt 5 maart uit op pc en Mac.

Sam Raimi gaat Evil Dead 4 schrijven

Men mag dan wel bezig zijn met een remake van The Evil Dead, maar de regisseur en schrijver van het origineel, Sam Raimi, heeft zo zijn eigen plannen. Hij gaat deze zomer beginnen aan het script voor Evil Dead 4

Op een persconferentie van zijn nieuwste film, OZ: The Great and Powerful, werd Raimi gevraagd naar een mogelijk vervolg op de horrorserieZijn antwoord: "Ik zou heel graag Evil Dead 4 maken. Mijn broer en ik zijn van plan deze zomer aan het script te gaan werken." De broer waaraan Raimi refereert is waarschijnlijk Ivan Raimi, die met de regisseur gewerkt heeft aan scripts voor Drag Me to Hell en het hilarische Army of Darkness. 

Verder is nog weinig bekend, maar we mogen wel verwachten dat Bruce Campbell terug zal keren als Ash. Hij en Raimi zijn nog steeds goed bevriend en Campbell heeft in veel van Raimi's recente films een cameo gehad. 

De remake van The Evil Dead gaat 27 juni in première. Oz: The Great and Powerful gaat 14 maart draaien in de Nederlandse bioscopen. Behalve als je FOK!ker bent natuurlijk, want dan kun je naar de exclusieve voorpremière op 12 maart!

Bruce Campbell als Ash
Bruce Campbell als Ash

Jennifer Lawrence regelt dates voor Bradley Cooper

Jennifer Lawrence regelt het ene na het andere afspraakje voor Bradley Cooper. "Ik heb het idee dat ik de afgelopen tijd alleen maar bezig ben geweest met dates regelen", zegt de kersverse Oscarwinnares, die met Cooper in Silver Linings Playbook te zien is, tegen MTV.

"Ik zei tegen hem: weet je wat, ik geef je een boek met foto's van mijn vriendinnen", grapt de 22-jarige actrice. "Kies jij er maar eentje uit, want dit is nogal vermoeiend voor mij." De 38-jarige Cooper zette begin dit jaar naar verluidt een punt achter zijn relatie met actrice Zoe Saldana.

Jennifer Lawrence is aardig onder de indruk van haar oscar

Te paard of te spin in Neverwinter

Er is een trailer online verschenen voor de aanstaande MMORPG Neverwinter. In de video leren we dat je net als bij bijna elke MMO paarden kunt kopen om sneller rond te reizen. Als je echter het Hero of the North Founder’s Pack aanschaft bij het spel krijg je geen paard maar een grote spin als mount. Mount your spiders!

Neverwinter komt in 2013 uit op pc. Een precieze releasedatum is nog niet bekend.

Robert M. op herhaling in hoger beroep

Robert M., middelpunt van een van de schokkendste zedenzaken uit de Nederlandse geschiedenis, moet vanaf dinsdag in hoger beroep terechtstaan voor het gerechtshof in Amsterdam. Speciaal voor dit proces wordt het nieuwe onderkomen van het hof aan het IJ, dat de poorten officieel pas in april opent, in gebruik genomen.

Ook M.’s echtgenoot, Richard van O., moet voor het hof verschijnen. De rechtbank veroordeelde M. vorig jaar tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs, wegens seksueel misbruik van 67 kinderen. Van O. kreeg 6 jaar voor de ondersteuning die hij zijn partner bij het misbruik gaf. Beiden verzetten zich tegen hun rechtbankvonnis en hebben hoger beroep aangetekend, evenals het Openbaar Ministerie.

M. schold rechter Frans Bauduin uit toen deze het vonnis voorlas. Ook gooide hij water naar de magistraat.

M. misbruikte de kinderen in de Amsterdamse crèches waar hij werkte en tijdens oppassessies bij mensen thuis of in zijn eigen woning in Amsterdam-West. In een aantal gevallen ging het om baby’s. In een enkel geval liet hij kinderen door een ander misbruiken.

Robert M. op herhaling in hoger beroep
Robert M. op herhaling in hoger beroep (Foto: ANP)

[WBC] Taiwan wint openingswedstrijd van Australië

De honkballers van Taiwan zijn de World Baseball Classic begonnen met een overwinning. De Taiwanezen, die gastheer zijn in de eerste ronde, versloegen Australië met 4-1.

Beide landen zitten in dezelfde groep als Nederland dat om 12.30 aantreedt tegen Zuid-Korea. De nummers één en twee plaatsen zich voor de tweede ronde in Tokio. De finale van de WBC is op 19 maart in San Francisco.

'Helft grote gemeenten heeft onvoldoende reserves'

De helft van de grote gemeenten in Nederland heeft niet genoeg geld om tegenvallers op te vangen. Dat concludeert NRC Handelsblad uit een inventarisatie onder de twintig grootste gemeenten.

Tien gemeenten hebben volgens de krant minder reserves dan de risico's die zij lopen. Volgens de norm moeten risico en reserve even groot zijn. Enschede en Groningen scoren het slechtst. Tegenover de risico's die zij lopen staat nog niet de helft aan reserves.

Enschede stond er een jaar geleden nog goed voor, maar zag de reserves snel dalen en heeft nu nog maar vijf miljoen euro algemene reserve over. De Arnhemse wethouder van financiën Martijn Leisink (D66) zegt in de krant dat zijn gemeente geen reserves meer heeft. "Elke tegenvaller betekent dat wij direct moeten ingrijpen op de lopende begroting. Dat is een zorgelijke en kwetsbare situatie."

Volgend jaar krijgen gemeenten meer bezuinigingen te verwerken. Dan worden zij verantwoordelijk voor onder meer jeugdzorg. Nu gaat het rijk daar nog over.

Breda kan alleen nog bezuinigen op onderhoud, zegt wethouder Saskia Boeleman (D66) in de krant. Zij verwacht dat er meer onkruid in de wijken komt. "We accepteren dat het wegdek gaat verslechteren." Sportkantines worden dan ook niet meer op kosten van de gemeente schoongemaakt.

Hoogleraar decentrale overheden Maarten Allers waarschuwt in de krant voor een te snelle invoering van bezuinigingen. Zorgvuldigheid is volgens hem van groot belang. "Maar daar neemt men geen tijd voor."

Bianchi rijdt vandaag voor Marussia

Vandaag zal Jules Bianchi voor het eerst rijden voor Marussia tijdens de laatste testdag van deze week. Gisteravond werd bekend dat de Fransman dit jaar zijn Formule 1-debuut gaat maken.

Luiz Razia bleek niet te kunnen voldoen aan de betalingseisen van Marussia en is gisteren uit het team gezet. Bianchi zal in Barcelona vandaag zijn eerste meters voor het team rijden. In het verleden testte hij al voor Ferrari en Force India.

Duitser eist tonnen voor verkeerde diagnose

Een 49-jarige Duitser eist 300.000 euro van een kliniek in het Duitse Würzberg vanwege een foute diagnose. Dat meldt de krant Bild zaterdag.

De man, Christian Gerhäuser, kreeg in 2006 te horen dat hij nog maar een halfjaar te leven had vanwege huidkanker. Om nog alles uit het leven te halen verkocht hij zijn twee winkels en vertrok naar de Filipijnen om daar feest te vieren. Vier jaar later keerde hij berooid terug in Duitsland en ging terug naar de kliniek voor onderzoek. Daar kreeg hij te horen dat de huidkanker bij nader inzien ongevaarlijk is. "Ik heb door een foute diagnose mijn mooie oude leven weggegooid", zegt hij nu.

De advocaat van Gerhaüser meent dat er sprake is van een fundamenteel foute diagnose. De Uni Klinik Würzberg ziet dat anders. "De diagnose was in overeenstemming met de toenmalige stand van de wetenschap en is door twee andere centra bevestigd.", aldus een woordvoerder. Het is niet bekend wanneer de zaak dient.

Samsom wil referendum bij nieuw Europees verdrag

Bij een nieuwe verdragswijziging van de Europese Unie moet in Nederland een raadgevend referendum worden gehouden. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Door verdragswijzigingen voor te leggen krijgt de EU volgens Samsom meer democratisch mandaat. "Misschien voelen mensen dan eindelijk niet meer dat ze met hun rug tegen de muur staan, maar een keus hebben."

Premier Mark Rutte (VVD) en andere regeringsleiders houden er rekening mee dat het Europees verdrag binnen enkele jaren wijzigt. Dat zou nodig zijn om de afspraken over een meer gecoördineerd Europees economisch bestuur een wettelijke basis te geven. Samsom wil hier ook Europese afspraken op sociaal terrein aan toevoegen.

Grote bedrijven worden in hoog tempo internationaler, zegt Samsom in de krant. "Maar het sociale vangnet dat als tegenmacht voor de vrije markt functioneert, regelen we nationaal. Dat moet je dus ook op Europese schaal organiseren.

In 2005 werd in Nederland voor het eerst een raadplegend referendum gehouden. Dat ging ook over een nieuw Europees Verdrag. Een meerderheid van de bevolking wees het verdrag toen af. De regering had zich toen aan de uitslag gebonden. Later is het Europees Verdrag alsnog aangepast, zonder dat hier een referendum over werd gehouden.

Van de fouten in 2005 kan volgens Samsom worden geleerd. Bij een nieuw referendum zou een meer genuanceerde vraag moeten worden gesteld. Het zou niet om een simpel voor of tegen de Europese Unie moeten gaan.


Samsom wil referendum bij nieuw Europees verdrag (Foto: Novum)

'Ontwikkelingshulp' verdwijnt

Het begrip ontwikkelingshulp zal uiteindelijk helemaal verdwijnen. Dat zegt PvdA-minister Lilianne Ploumen zaterdag in een gesprek met de Volkskrant. Het is volgens de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tijd voor een nieuwe definitie.

Ploumen, net terug van een bezoek aan Afrika, vindt dat ontwikkelingshulp en handel prima kunnen samengaan. Al enige tijd wordt ingezet op het opvoeren van handel met arme landen. Kritiek als zouden die twee niet te combineren zijn, vindt de bewindsvrouw 'ouderwets'.

'Meer verbanden schietpartijen Alphen en Columbine'

Tussen de schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011 en die op de Columbine High School in 1999 bestaan meer verbanden dan gedacht. Dat stelt auteur Ivo van Woerden van het boek Het drama van Alphen zaterdag in het AD. Zijn boek verschijnt komende week.

Justitie gaf enkele maanden na de schietpartij al aan dat de schutter van Alphen, Tristan van der V., vaak op internet zocht naar informatie over eerdere schietpartijen, onder meer over die op de Columbine High School. Van Woerden ziet meer verbanden. Hij wijst erop dat de schietpartij plaatshad op de dag dat Eric Harris, een van de daders van Columbine, 30 jaar zou zijn geworden.

De schietpartij begon om 12.08 uur, het tijdstip dat de twee daders van Columbine hun moordpartij met zelfmoord afsloten. Bij beide schietpartijen werden semi-automatische wapens gebruikt en schoten de daders zichzelf na de moorden door het hoofd. Een dag voor de schietpartij bezocht Van der V. een site over Rachel Scott, het eerste slachtoffer in Columbine.

In zijn auto liet Van der V. een brief achter waarin hij waarschuwde dat bommen zouden afgaan in winkelcentra. De schutters in Columbine hadden bommen geplaatst, maar Van der V. niet. Van Woerden vindt dat in het onderzoek van justitie te weinig verbanden met Columbine zijn gelegd.

Bij de schietpartij schoot Van der V. zes mensen dood en verwondde hij zestien personen.

Botte megabezuinigingen VS in werking

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het document ondertekend waarmee 85 miljard dollar wordt gekort op het budget van onder meer de gezondheidszorg en defensie. Daarmee stelde hij bezuinigingen in werking waar hij tegen was maar die hij niet kon afwenden.

De automatische miljardenbezuinigingen die nu worden ingevoerd, zijn het gevolg van een wet die twee jaar geleden werd aangenomen. Daarin werden lukraak enorme bedragen bezuinigd. De verwachting was toen dat de politici in het Congres zich genoopt zouden zien tot overeenstemming te komen, omdat de gevolgen van de bezuinigingen fors zijn.

De Democraten en Republikeinen kwamen echter niet nader tot elkaar. Een valreepoverleg liep vrijdag op niets uit. Obama stond erop dat ook belastingverhogingen werden ingevoerd, maar de Republikeinen wezen ieder plan waarin belastingen werden verhoogd af.

De bezuinigingen zorgen er volgens de overheid voor dat veel overheidsmedewerkers binnenkort te horen krijgen dat ze vrij krijgen. Ook de bedragen die de overheid uitgeeft aan defensiecontracten worden verlaagd. Militair personeel dat momenteel wordt ingezet wordt gespaard. De bezuinigingen hebben grotendeels ook geen effect op maatregelen tegen armoede en de bijstand voor mensen met een laag inkomen.


Obama tekent voor automatische bezuinigingen (Foto: Novum)

Mogelijk tien Nederlandse doden door Diane-35

De Diane-35 pil is in Nederland mogelijk de oorzaak van tien sterfgevallen. In bijna alle gevallen gaat het om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie, zegt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb zaterdag in Trouw.

In de meldingen wordt aangegeven dat de pil mogelijk een rol heeft gespeeld bij het overlijden. Frankrijk kondigde vorige maand aan Diane-35 van de markt te halen omdat daar in 25 jaar vier doden onder de gebruiksters vielen. Daarna bleek dat in januari in Nederland een gezonde 21-jarige vrouw was overleden aan een longembolie nadat ze de pil een aantal maanden had ingenomen.

Dit leidde bij Lareb tot 97 nieuw meldingen, waaronder negen sterfgevallen. Lareb had dit graag eerder willen weten omdat het bij oudere sterfgevallen moeilijk is te achterhalen of naast de pil andere omstandigheden een rol speelden.

Het College ter Beoordeling van Geneeesmiddelen meldde aanvankelijk dat er in Nederland geen doden onder slikkers van de pil zijn. Door de cijfers van Lareb denkt het college daar nu anders over, zegt een woordvoerder in de krant.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schreef vrijdag aan de Tweede Kamer dat de pil voorlopig in Nederland niet uit de handel wordt gehaald. Zij wil eerst de resultaten van een herbeoordeling afwachten.

[upd] 'Moeder Teresa was een kutwijf'

De geestelijke erfenis van Moeder Teresa is tweezijdig: in de ogen van het publiek was ze een menslievende weldoener, terwijl critici, aangevoerd door wijlen Christopher Hitchens, haar beschrijven als een wreed onmens. Onderzoekers van de University of Montreal hebben na een diepgaand onderzoek geconcludeerd dat de tweede groep het bij het juiste eind heeft.

Serge Larivée en Genevieve Chenard onderzochten 95% van de literatuur over Moeder Teresa, die in Albanië geboren werd als Agnes Gonhxa. Hun conclusie is vernietigend: Teresa was volgens hen een sadistische, gierige, oerconservatieve en gewetenloze vrouw, die hypocriet was en die mogelijk enorme hoeveelheden geld heeft verduisterd.

Zo verhaalt het onderzoeksrapport over de omstandigheden in de door Teresa's organisatie gerunde ziekenhuizen. Bezoekende doktoren beschreven die als 'huizen voor de stervenden'. Er was een tekort aan alles: voedsel, hygiëne, pijnstillers en voedsel, ondanks de honderden miljoenen die Teresa jaarlijks ophaalde aan schenkingen.

De erbarmelijke toestanden hadden te maken met Teresa's sadistische opvattingen over lijden. Zo zei ze: "Er is een zekere schoonheid in het zien dat de armen hun lot omarmen, dat ze het lijden zoals Christus' passie. De wereld wint veel bij hun lijden." Toen Moeder Teresa zelf palliatieve zorg nodig had, genoot ze die echter in een modern Amerikaans hospitaal.

Ook komt een beeld naar voren van een gierige en hebberige vrouw. Teresa's organisatie, de Missionarissen der Liefdadigheid (OMC) kreeg enorme schenkingen, die allemaal verdwenen naar geheime bankrekeningen. De bron van de schenking was niet belangrijk. Zo nam Teresa een schenking - en een medaille -  aan van de wrede dictator Francois 'Papa Doc' Duvalier.

Echter, dat geld kwam nooit aan bij de nooddruftigen. Hoewel Teresa genereus rondstrooide met haar gebeden, zagen noch de mensen in haar ziekenhuizen noch de slachtoffers van rampen als de talloze overstromingen in India of de giframp in Bhopal ooit een cent. Wat er met het geld is gebeurd, is tot op heden een mysterie.

Dan rest de vraag hoe zo'n onmens ooit zo'n geweldige reputatie heeft kunnen krijgen dat haar heiligverklaring er door de katholieke kerk in recordtijd werd doorgeramd. De verklaring vinden we volgens de onderzoekers in een ontmoeting in het Londen van 1968. Teresa ontmoette daar de eveneens oerconservatieve journalist Malcolm Muggeridge. Hij besloot Teresa te promoten, en Teresa ontdekte de kracht van public relations.

Na een door Muggeridge geproduceerde propagandafilm, begon Teresa aan een pr-offensief, dat haar uiteindelijk een Nobelprijs voor de Vrede opleverde. Volgens Larivée was haar dood voor de katholieke kerk een geweldige kans om het eigen imago op te poetsen door de vrouw te huldigen die door zovelen werd aanbeden.

Toch moeten we volgens Larivée en Chenard niet alleen het slechte zien: "Als het buitengewone beeld van Moeder Teresa dat in de publieke verbeelding werd overgedragen humanitaire initiatieven heeft aangemoedigd die oprecht bezig zijn met hen die door armoede verdrukt worden, kunnen we alleen verheugd zijn." Desalniettemin verwijten ze de media dat die niet 'rigoreus' genoeg waren in hun berichtgeving over Teresa.

Penn & Teller deden in hun programma 'BULLSHIT!' al een boekje open over onder andere Moeder Theresa

Update:


Video toegevoegd.

FNV mag van leden niet tekenen voor lagere WW

FNV-voorzitter Ton Heerts mag bij het overleg tussen werknemers, werkgevers en kabinet niet instemmen met versobering van het ontslagrecht en een lagere en kortere WW. Dat heeft het ledenparlement van de vakcentrale vrijdag bepaald, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Heerts heeft het ledenparlement volgens de krant laten weten dat hij weigert met deze 'onmogelijke eisen' in Den Haag te gaan onderhandelen. De voorzitter is in theorie nog niet verplicht de eis van de ledenraad te volgen, maar hij heeft wel heel veel uit te leggen als hij dat niet doet.

De Federatieraad, die bestaat uit de voorzitters van de aangesloten bonden, beslist maandag met welke opdracht Heerts naar Den Haag wordt gestuurd. Heerts heeft volgens de krant aangekondigd dat hij het ledenparlement opnieuw bijeenroept als de raad de motie volgt.

De motie van het ledenparlement is nu op papier nog een 'zwaarwegend advies', maar na de vernieuwing van de FNV in mei heeft het ledenparlement het laatste woord. Het zou daarom ondenkbaar zijn dat een motie van de ledenraad wordt genegeerd nu het nog net kan.

De motie wordt ook nog eens gesteund door de twee grootste bonden binnen de FNV, namelijk FNV Bondgenoten en Abvakabo. Die hebben samen geen meerderheid binnen de raad, maar in ledenaantal hebben zij samen wel een ruime meerderheid. Agnes Jongerius moest als voorzitter het veld ruimen nadat zij de tegenstand van deze bonden negeerde.

Als Heerts echt geen handtekening mag zetten onder de versobering van de WW en een versoepeling van het ontslagrecht, wordt een breed gedragen akkoord volgens de krant zo goed als onmogelijk.

FOK! wat een weer...Even doorbijten

Goedemorgen! Er komen een paar heerlijke dagen aan, maar dit weekend zal het helaas nog geen stralend weer worden. De bewolking blijft overheersen en de zon is maar af en toe te zien. Hier en daar valt er zelfs een spatje regen of motregen en warmer dan 5 graden zal het niet worden. Veel wind is er niet.

Na morgen komen er een aantal zachte en zonnige dagen aan en daar moeten jullie echt gebruik van gaan maken, want nog steeds lijkt dit van tijdelijke aard te zijn. Laat ik het hier maar even bij houden......

Wederom is het bijzonder nat in Spanje. Als we boven onze omgeving een hogedrukblokkade hebben, dan zal het slechte weer toch ergens naar toe moeten. Met name in het oosten van Spanje viel er plaatselijk méér dan 100 millimeter regen. Dit is alleen maar goed voor de droge en hete zomers daar...

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Hazen Haasje over! Winter of niet, de hazen blijven buiten spelen. KlapMongeaul zag dit spelletje en maakte daar deze foto van,




Echte liefde is wel/niet te koop

Mijn aanstaande ex zoals mijn vrienden haar liefkozend noemen, volgende week zie ik haar. Het heeft een tijdje geduurd maar echte liefde is het wachten waard. Ondertussen surf ik doelloos op het internet terwijl ik de dagen tot haar aankomst aftel. Na wat willekeurige zoektermen in Google te hebben ingetypt valt mijn oog op een advertentie: “Kom naar de workshop Vrouwen Versieren en je leert alle ins & outs van het versiervak”. Ik wist niet dat versieren, laat staan vrouwen, een vak was. Een vak apart daar ben ik me geheel van bewust, maar een vak als zijnde beroep, zo had ik het nog nooit bekeken. Ik zie de omgang met de andere sekse als een uit de hand gelopen hobby, niet als een vak. Toen ik 12 jaar oud was heb ik vast en zeker ook op mijn beroepskeuzetest ook het hokje versierder over het hoofd gezien.

Extra geld voor aanleg wegen en parkeerplaatsen

Het kabinet wil volgend jaar met gerichte investeringen in de infrastructuur de noodlijdende bouwsector een steun in de rug geven. Het gaat daarbij om de versnelde aanleg en verbreding van een aantal wegen. Dat blijkt uit de brief over de extra bezuinigingen die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De investeringen betreffen het versneld aanleggen van de A12 tussen Ede en Grijsoord, van de N35 tussen Zwolle en Wijthmen en de aanleg van zevenhonderd parkeerplaatsen voor het vrachtvervoer langs de A1 en A67. Verder krijgen de Velsertunnel en de A27 een opknapbeurt.

Na 2018 wordt de A6 tussen Almere en Lelystad verbreed, net als de A2 tussen Deil en Den Bosch en de A1 tussen Muiderberg en Eemnes. Ook komt er extra geld voor investeringen aan de noordrand van Amsterdam en de zogeheten brainport rond Eindhoven.

In totaal trekt het kabinet een half miljard euro uit om de bedrijvigheid en werkgelegenheid te stimuleren. Zo is er ook extra geld beschikbaar voor investeringen in energiebesparing.

Het extra geld voor wegen is goed nieuws voor minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Zij moest eerder nog een flink deel van haar budget afstaan voor de 'sociale agenda' van het kabinet.

Londen geeft Russische bankier asiel

Een Russische bankier die in zijn eigen land wordt beschuldigd van fraude heeft naar eigen zeggen politiek asiel in Groot-Brittannië gekregen om hem te beschermen tegen de Russische premier Dmitri Medvedev. Andrej Borodin, voormalig baas van de Bank van Moskou, zei dat hij de Britse autoriteiten ervan heeft weten te overtuigen dat vier Russische aanklachten van grootschalige fraude politiek zijn gemotiveerd. Groot-Brittannië zei niet te reageren op individuele gevallen.

Borodin vluchtte in 2011 naar Londen. Zijn eerste asielaanvraag werd in mei vorig jaar verworpen, maar Borodin ging in beroep. In augustus vaardigde Interpol op verzoek van Rusland een internationaal arrestatiebevel uit. De Russische autoriteiten zeiden vrijdag door te gaan met hun pogingen Borodin uitgeleverd te krijgen.

Medvedevs perssecretaris, Natalia Timakova, zei tegen de zakenkrant Vedomosti dat de asieltoekenning het gevolg was van Groot-Brittanniës 'onhandige mechanisme' wat betreft een asielprocedure. Die leunt volgens haar volledig 'op het zo hard mogelijk praten over politieke vervolging'.

De spanningen tussen Londen en het Kremlin zijn groter geworden sinds meerdere controversiële Russen, onder wie de Tsjetsjeense rebellenleider Achmed Zakajev en oligarch Boris Berezovski, asiel kregen in Groot-Brittannië.

De oud-burgemeester van Moskou Joeri Loezjkov, die een buitengewoon innige band had met de bank toen hij de stad gedurende vele jaren als persoonlijk leengoed runde, verwelkomde de Britse beslissing. Hij noemde Borodin een gerespecteerde bankier en sprak van ongefundeerde beschuldigingen. Loezjkov, die veel buiten Rusland verblijft sinds Medvedev hem in 2010 ontsloeg wegens aantijgingen van grootschalige corruptie, zei dat de aanklachten tegen Borodin een manier waren om hem indirect aan te vallen.

Borodin wordt er onder meer van beschuldigd 443 miljoen dollar (338 miljoen euro) aan leningen naar lege vennootschappen te hebben overgemaakt, die het geld vervolgens overhevelden naar Loezjkovs echtgenote, bouwmagnate Elena Baturina. Baturina was de rijkste vrouw van Rusland ten tijde van het burgemeesterschap van Loezjkov. Ze kreeg erg gunstige contracten van de Moskouse autoriteiten en kon land kopen en verkopen tegen zeer goede voorwaarden.

Borodin zei tegen Vedomosti dat hij uit de Bank van Moskou is gewerkt, omdat die moest worden omgebouwd tot een 'pensioenfonds' en een 'toekomstig financieel imperium' voor Medvedev. De regering op haar beurt heeft Borodin afgeschilderd als een louche figuur die de Russische politiek van een afstandje probeerde te manipuleren.

Treindienstleider zat fout bij botsing Maasvlakte

De frontale botsing tussen twee goederentreinen op de Maasvlakte in april vorig jaar werd veroorzaakt door een vergissing van de treindienstleider. Die liet de twee treinen per ongeluk in tegengestelde richting toe op hetzelfde spoor. Ook Prorail en een van de betrokken machinisten maakten fouten, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Prorail had volgens de inspectie het proces van de treindienstleiding niet op orde. Wissels werden lokaal bediend en niet overal stonden seinen. Daarin schoot het veiligheidszorgsysteem van de spoorbeheerder tekort, aldus de inspectie. Inmiddels heeft Prorail het systeem aangepast.

Behalve de fouten van de treindienstleider en Prorail reed de machinist van een van de goederentreinen te hard voor het beperkte zicht dat hij had. Daardoor kon de trein niet op tijd stoppen. Door de hoge snelheid waren de gevolgen van de botsing flink groter.

Bij het ongeluk op 13 april bij de kruising tussen de Yukonweg en Missouriweg raakten twee machinisten van een van de treinen lichtgewond aan het hoofd. De machinist van de andere trein bleef ongedeerd. De botsing veroorzaakte veel schade aan de locomotieven, wagons, lading en de spoorweginfrastructuur.

Schippers: Diana 35-pil niet uit de handel

De Diana 35-pil wordt in Nederland vooralsnog niet uit de handel gehaald. Dat laat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag weten als antwoord op Kamervragen van de PVV over de anticonceptiepil.

Volgens Schippers is zij niet bevoegd geneesmiddelen uit de handel te nemen en beslist het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) daarover. Het Europees geneesmiddelenbureau, waarin het CBG is vertegenwoordigd, doet momenteel onderzoek naar de bijwerkingen van de pil. De minister wil dit onderzoek eerst afwachten.

In Frankrijk ligt een plan om de pil uit de schappen te halen nadat vier gebruiksters overleden. Het CBG ontving deze maand een melding van een jonge vrouw die de Diane 35-pil gebruikte en door een longembolie overleed. Waarschijnlijk speelde het pilgebruik hier een rol in. Ook uit 2004 is een dergelijk geval bekend, dat nu door de Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt onderzocht, volgens Schippers.

"Het is bekend dat in zeldzame gevallen een trombo-embolie kan optreden bij het gebruik van Diane-35. In de officiële productinformatie van het geneesmiddel wordt uitdrukkelijk gewaarschuwd voor deze bijwerking", aldus de minister. Het CBG adviseert gebruiksters van de pil niet te stoppen, maar naar hun arts te gaan als zij klachten hebben of zich ongerust maken.

De Diane 35-pil wordt vooral voorgeschreven ter behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid.


Schippers: Diana 35-pil niet uit de handel (Foto: Novum)

Twee doden in woning Haaksbergen

In een woning in Haaksbergen zijn vrijdagmiddag twee doden aangetroffen. Wat zich precies in de woning heeft afgespeeld is niet bekend. Ook de identiteit van de twee slachtoffers is niet bekend, meldt de politie.

Rond 13.00 uur kwam de melding binnen over de woning aan de Ammeloeweg in de Overijsselse plaats, vlak aan de Duitse grens. In verband met het onderzoek wil de politie vrijdagavond verder niets kwijt.

Rechter houdt vast aan datum rechtszaak Lohan

Rechter Jim Dabney ziet geen reden om de rechtszaak tegen Lindsay Lohan wegens onder meer liegen tegen de politie uit te stellen. Lohans advocaat Mark Heller had vrijdag bij een hoorzitting gevraagd of de zaak, die voor 18 maart op de agenda staat, kon worden uitgesteld naar de eerste week van april.

Heller zei graag meer tijd te willen om zich goed te kunnen voorbereiden op de zaak. Verder zou Lohan dan volgens hem vaker een psycholoog kunnen bezoeken. De 26-jarige actrice riskeert een celstraf omdat ze na een aanrijding in juni loog tegen de politie.

Lijk Oostvoorne van vermiste man uit Hoogvliet

Het lichaam dat woensdag werd gevonden op het strand in Oostvoorne is van een 35-jarige man uit Hoogvliet. Hij werd sinds oktober vermist. De politie gaat ervanuit dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven is gekomen, werd vrijdag bekendgemaakt.

Het slachtoffer dronk op 12 oktober aan het einde van de middag in Spijkenisse een borrel met collega's. Daarop fietste hij naar zijn woning in Hoogvliet. Rond 19.00 uur verliet hij zijn huis weer, maar daarna is niets meer van hem vernomen.

Zijn lichaam werd woensdagochtend op het strand van het Oostvoornse meer aangetroffen door een wandelaar. Het lijk was in plastic gewikkeld. De politie zet het onderzoek in de zaak voort.

[Jupiler League] Sparta verstevigt leiding

Sparta Rotterdam heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in de Jupiler League. De Rotterdammers boekten zelf een nipte zege op De Graafschap en zagen naaste belagers MVV en Helmond Sport punten verspelen. Sparta vergrootte zodoende de voorsprong op MVV tot vier punten, terwijl Helmond Sport nu zes punten achterstaat.

Sparta beëindigde de ongeslagen reeks van elf wedstrijden van De Graafschap: 2-1. Donovan Deekman opende halverwege de eerste helft de score, waarna Sandro Calabro in de 78e minuut vanaf de strafschopstip de marge naar twee tilde. De aansluitingstreffer van De Graafschap-middenvelder Anco Jansen kwam te laat om de zege van Sparta nog te bedreigen.

MVV slikte een verrassende thuisnederlaag tegen FC Emmen: 1-2. Ruud ter Heide schoot de bezoekers al na vijf minuten op voorsprong. MVV'er Kjell Knops zorgde vlak na rust voor evenwicht, maar door een goal van Norair Mamedov pakte Emmen alsnog de volle buit.

Helmond Sport verspeelde in eigen huis eveneens dure punten. Tegen Excelsior kwamen de Brabanders niet verder dan 1-1. Sebastian Stachnik zorgde voor een vroege 1-0 voorsprong, maar Feyenoord-huurling Elvis Manu bepaalde de eindstand op 1-1.

FC Volendam won wel. Mede door drie goals van Jack Tuyp werd het 0-4 bij SC Veendam. De spits tilde daarmee zijn seizoensaantal naar 24.

Overige uitslagen Jupiler League vrijdag:

Telstar - Go Ahead Eagles 1-3

FC Oss - FC Eindhoven 1-0

Doellijntechnologie moet zichtbaar zijn

Het gebruik van videocamera's om te bepalen of de bal al dan niet over de doellijn is geweest, moet ten dienste staan van iedereen. FIFA-voorzitter Sepp Blatter zei vrijdag tijdens een bijeenkomst in Edinburgh dat de supporters op de tribunes en de tv-kijkers thuis de beelden ook te zien moeten krijgen en niet alleen de scheidsrechter en de andere officials.

"Het moet geen geheim zijn", aldus Blatter. "Nu we de technologie hebben en we objectief kunnen vaststellen of het een goal is of niet, moeten we daar ook heel open over zijn. Anders is het weinig zinvol het systeem in te voeren. Voetbal heeft dat nodig."

Alex Horne, de secretaris van de Engelse bond FA, heeft er geen moeite mee dat de tv-zenders het materiaal krijgen, maar zei dat het vertonen van bepaalde controversionele beslissingen op de grote schermen in de stadions in sommige gevallen minder wenselijk is.

Doellijntechnologie moet zichtbaar zijn
Doellijntechnologie moet zichtbaar zijn (Foto: ANP)

[Serie A] Topper Napoli en Juventus eindigt onbeslist

Juventus heeft concurrent Napoli vrijdagavond op afstand gehouden. De topper van de Italiaanse competitie eindigde onbeslist: 1-1. Giorgio Chiellini kopte de Oude Dame vroeg in de wedstrijd op voorsprong, maar vlak voor rust kwamen de Napolitanen gelukkig langszij via Gökhan Inler. Door de puntendeling behield Juventus de voorsprong van zes punten op Napoli.

Gadegeslagen door het Argentijnse clubicoon Diego Maradona, die Napoli de enige twee landstitels uit de historie bezorgde, hoopte de ploeg van Walter Mazzarri voor eigen publiek de spanning in de titelstrijd terug te brengen.

De openingsfase pakte volledig anders uit. Na tien minuten kopte Chiellini de bezoekers op voorsprong. Na een voorzet van veldheer Andrea Pirlo torende hij hoog boven zijn directe tegenstander uit. Napoli mocht van geluk spreken dat spits Mirko Vucinic vervolgens twee forse kansen onbenut liet en de schade beperkt bleef tot één tegendoelpunt.

Met veel energie knokte Napoli zich terug in de wedstrijd. Vlak voor rust leidde dat tot de gelijkmaker. Een afstandsschot van Inler werd van richting veranderd, wat Juve-doelman Gianluigi Buffon in een klap kansloos maakte. Ondanks een open en amusante tweede helft veranderde aan de score niets meer.

FOK!filmblik: Kwakende Psychopaten en Puzzelende Seriemoordenaars

Op FOK!film kan je elke dag het laatste filmnieuws, de meest verse roddels over filmsterren en ander aanverwant filmnieuws lezen. Een beetje filmgek heeft echter ook interesse voor films uit het verleden. In FOK!filmblik neemt dekatophetspek u mee naar de donkerste uithoeken van de filmgeschiedenis, op zoek naar verborgen cineastische pareltjes van weleer.

Megaboete Samsung aan Apple fors lager

Apple heeft een tegenslag moeten incasseren in de juridische strijd tegen concurrent Samsung in de Verenigde Staten. De rechter halveerde vrijdag bijna de schadevergoeding van ruim een miljard dollar die Samsung vorig jaar kreeg door een jury opgelegd omdat het patenten van de Amerikaanse rivaal zou hebben geschonden.

Volgens de rechter heeft de jury die de megaboete oplegde een verkeerde berekening gemaakt. Voor ruim 450 miljoen dollar van de boete van ruim 1,05 miljard dollar moet daarom opnieuw worden bekeken wat Samsung aan Apple moet betalen. De schadevergoeding kan uiteindelijk zowel hoger of lager uitvallen dan het oorspronkelijke bedrag.

In veel andere landen, waaronder Nederland, ving Apple bot nadat meermaals werd aangetoond dat het rechthoekige ontwerp tientallen jaren voordat Apple ermee kwam al gemeengoed was.

Schadevergoeding Samsung aan Apple fors lager
Schadevergoeding Samsung aan Apple fors lager (Foto: ANP)

De geschiedenis van: Tomb Raider

Tomb Raider en vooral Lara Croft zijn algemeen bekend bij elke gamer. Ondanks dat niet elke game gigantisch goed werd ontvangen blijft Lara Croft immens populair. De rondborstige heldin waar veel gamers warm van worden is er niet meer. Vanaf volgende week spelen we namelijk met een jonge en onervaren Lara Croft. Tijd om snel nog eens terug te kijken naar de geschiedenis van de Tomb Raider-franchise…

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.