Nederlands-Arabische lente

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Wij worden geregeerd door een stel klapdebielen. Mark Rutte voorop, maar ook de rest van zijn ploeg ministers en staatssecretarissen stelt verdomd weinig voor. En met z’n allen helpen ze ons land de vernieling in en laten ze de burger opdraaien voor alle financiële schades.

Onze regering vond het nodig om een door mismanagement van een stel lijders aan grootheidswaanzin te gronde gerichte bank te redden. De rekening: een kleine vier miljard euro. En wat schetst ons aller verbazing? Juist. Extra bezuinigingen volgend jaar, want de staatskas is blut. Volgend jaar wordt er, linksom of rechtsom, een kleine vier miljard uit de zakken van de burger geklopt. Door bevriezing van salarissen van ambtenaren en verplegers die inmiddels sowieso al een procent of tien achterlopen bij de inflatie. Door belastingverhogingen, zodat we er allemaal netto op achteruit gaan. En om dat voor mekaar te krijgen, doet Mark Rutte een slijmrondje met de oppositie. En voor alle duidelijkheid: ook de oppositie is te dom om te poepen. Die prostitueert zijn beginselen om gedaan te krijgen dat de winkels op zondag iets minder vaak open mogen en meer van dat fraais. Maar hoe dan ook: het volk draait op voor de kosten van het redden van een debielenbank.

De provincies zijn tegenwoordig de baas over het openbaar vervoer. Ze bepalen dus ook de tarieven, in samenwerking met de regionale treinmaatschappijen. Door een technische blunder betalen reizigers die zijn overgestapt van een NS-trein naar een regionale trein twee keer het instaptarief van ongeveer 85 cent. De decentrale vervoerbedrijven dachten “pik in, ’t is winter” en verdisconteerden de winst uit deze pure diefstal in de prijzen die ze bij aanbestedingen aan de provincie in rekening brengen voor het rijden van hun treinen. De staatssecretaris van verkeer had als opdracht dat ze een einde zou maken aan dat dubbele instaptarief. Dat deed ze. Door die regionale treinmaatschappijen hun geroofde centjes af te pakken? Nee. Door volgend jaar de tarieven van de NS extra te verhogen. Zo. Probleem opgelost. Het geld voor deze oplossing gaat echter niet ten koste van de winsten van die commerciële treinjongens, maar wordt gestolen van de NS-reiziger, die in meer dan 90% van de gevallen niet eens overstapt op zo’n boerentrein. De staatssecretaris heeft gewoon een smerige streek uitgehaald.

Wat zegt u? We leven ineen democratie? Klopt. Maar daar hoort bij, dat degene die zich verkiesbaar stelt en wordt gekozen, zich ook eerlijk gedraagt. Dus doen wat je belooft, en nalaten wat je niet belooft. Dát is voor mij de basis van de democratie. Ik heb in geen enkel verkiezingsprogramma zien staan: “Als er door wanbeheer een bank failliet gaat, laten we de schade betalen door de Nederlandse burger, ondanks het feit dat die totaal niet schuldig is aan het gebeurde.” Ik heb in geen enkel verkiezingsprogramma zien staan: “Als commerciële vervoerbedrijven door technische trucs met de chipkaart de reiziger bestelen, dan mogen ze die winst houden, en verhogen we gewoon de tarieven van de nietsvermoedende passagier.” Het beleid van deze regering is niet alleen te schofterig voor woorden, het ontbeert dus ook elke vorm van democratische legitimatie. En de oppositie in de Kamer heult met de vijand: er zou met deze regering geen woord moeten worden gewisseld. Dus Pechtold, Slob en hun kompanen zijn niet beter dan een NSB-burgemeester in oorlogstijd. Zij houden dit kabinet per slot van rekening wel in het zadel. En dan heb ik het nog niet eens over de ongrondwettelijke rol die de Eerste Kamer nu opeens heeft: niet controleren, maar meeregeren. Al met al is het hoog tijd dat het volk het heft in eigen hand neemt.

We zagen met veel plezier de in Libië, Tunesië en Egypte begonnen Arabische Lente. Daar pikte het volk het niet langer, en werden schofterige regeringen verdreven uit de parlementsgebouwen. Mooi zo. Het is de hoogste tijd voor een Nederlandse lente. Waarbij het volk het niet langer pikt, en oprukt naar Den Haag om Mark Rutte en zijn debiele vriendjes en vriendinnetjes uit het Binnenhof en de departementen te sodemieteren. Tijd voor een interimbestuur dat bestaat uit mensen  met een IQ dat de 80 wél overstijgt. Hoopgevend in dit verband, is dat de heer Wijnand Duyvendak is benoemd tot campagneleider van Groen Links. Wijnand heeft in ieder geval voldoende verstand van brandbommen.