FOK!filmtips van de dag: Pan's Labyrinth (El Laberinto del Fauno)

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Paul Brenner is rechercheur bij het Amerikaanse leger. Hij wordt op de brute moord van kapitein Elisabeth Campbell gezet. Elisabeth is de dochter van de belangrijke generaal Campbell. De generaal staat op het punt om met pensioen te gaan om daarna als kandidaat voor het vice-presidentschap de politiek in te gaan. Daarom vraagt hij aan Paul om alles in het werk te zetten om de moordenaar te vinden. Wanneer Paul ontdekt dat Elisabeth het met de hele staf van de basis heeft aangelegd, is in feite iedereen verdacht. John Travolta heeft een overtuigende rol in deze (misdaad)thriller. The General’s Daughter om 21.45 uur op NET5.

Aaron Hallam, een rol van Benicio Del Toro, was een soldaat bij de Special Forces van het Amerikaanse leger, die nu is gedeserteerd. Aaron houdt er nogal een eigen idee op na over de wildstand, want hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op tenminste vier jagers. De FBI krijgt hem niet te pakken en schakelt uiteindelijk de hulp in van L.T. Bonham, gespeeld door Tommy Lee Jones, Aarons mentor destijds in het leger. Deze begrijpt de situatie van Aaron en gaat achter hem aan. Alleen, zonder wapens. Aaron heeft echter ook nog een rekening te vereffenen met L.T. waardoor soms niet meer duidelijk is wie de jager is en wie de opgejaagde… The Hunted om 22.00 uur op Veronica.

De Engelse regisseur Danny Boyle maakte samen met schrijver John Hodge en producent Andrew Macdonald naam met de thriller Shallow Grave en de cult-hit Trainspotting. Daarna maakte hij de grote oversteek naar Hollywood, maar helaas vielen A Life Less  Ordinary en The Beach minder in de smaak bij de bioscoopbezoekers. Nu is hij terug in Engeland en zet met  28 Days Later… zijn eerste schreden op het pad van de horror.

Een gevaarlijk virus ontsnapt uit een Brits onderzoekscentrum en wordt al doorgegeven door een enkel druppeltje bloed. Diegenen die besmet raken met het virus krijgen last van moordneigingen. Binnen 28 dagen is het hele land met het virus besmet en is het aan de paar overlevenden die er zijn om de toekomst te redden. Om 22.30 uur op RTL7.

Na de Hollywoodfilms Blade II en Hellboy vond de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro het wel weer tijd om een film in zijn moedertaal te maken. Hij keerde terug naar de sprookjesachtige, maar ook doodenge stijl die zijn eerdere films Cronos en The Devil's Backbone al kenmerkten en als mengeling van drama, fantasy en horror moeilijk onder één genre te scharen zijn. Het resultaat is Pan’s Labyrinth (El Laberinto del Fauno) en werd wereldwijd met veel enthousiasme ontvangen. De Oscar voor Beste Buitenlandse Film ging aan Del Toro's neus voorbij, maar het beeldschone Pan’s Labyrinth won wel drie Oscars voor Cameravoering, Art Direction en Make-Up. Daarnaast was de film in de race voor de Gouden Palm en won een British Film Award voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Spanje, 1944. Het land is in de nasleep van een bloederige burgeroorlog. Carmen is onlangs hertrouwd met de koude en autoritaire man Vidal, een kapitein in Franco's fascistische leger dat in de binnenlanden jacht maakt op rebellen. Ze trekt met haar dochtertje Ofelia in bij haar nieuwe man, maar het jonge meisje heeft moeite met dit nieuwe leven. Ze zoekt afleiding in het mysterieuze labyrint, dat zich vlak naast het huis in de bossen bevindt. Pan, een faun die het labyrint bewaakt, vertelt haar dat ze niemand minder is dan de verloren prinses van een magisch koninkrijk. Om de waarheid te achterhalen, geeft hij Ofelia drie gevaarlijke opdrachten... Om 22.50 uur op RTL5.

Andere films die je vanavond kan zien op televisie zijn Hairspray, Percy Jackson and the Lightning Thief, Patriot Games, Wind Chill, The Mist, Jamón jamón, The First Grader, Katalin Varga, Lars and the Real Girl, The Private Lives of Pippa Lee en Decoy 2: Alien Seduction.