Sloper Berlijnse muur trotseert protesten

De Duitse projectontwikkelaar die een van de laatste stukken van de Berlijnse Muur wil slechten trekt zich niets aan van de felle protesten tegen zijn voornemen. Maik Uwe Hinkel kondigde zaterdag aan dat de sloop volgende week wordt hervat.

Vrijdag maakten honderden demonstranten het de bouwvakkers nog zo moeilijk dat er voor hen niets anders op zat dan hun werk te staken. Ze hadden de opdracht negentien betonnen muurdelen van elk ruim een meter te verwijderen. Het gedeelte van de zogenoemde East Side Gallery moet plaatsmaken voor een toegangsweg naar luxueuze appartementen aan de oever van de Spree.

De 1,3 kilometer lange openluchtgalerie is het langste stuk van de muur dat nog overeind staat en is een van de populairste toeristische trekpleisters van de gedurende de Koude Oorlog verdeelde Duitse hoofdstad. Het betreffende stuk stond aan de oostelijke kant en bleef daardoor verschoond van de graffiti die de westelijke kant sierde. Enkele maanden na de val van de muur op 9 november 1989 werd het omgetoverd in een kunstwand.

Projectontwikkelaar Hinkel gaf zaterdag geen krimp. Hij hield vol dat hij over alle vereiste vergunningen beschikt om de geliefde muurdelen te verplaatsen.