Slang in kont niet zo populair

De meest effectieve manier om darmkanker op te sporen, is niet zo populair. Tijdens de coloscopie wordt namelijk een slang via de anus in de dikke darm geschoven en daar zitten mensen over het algemeen niet echt op te wachten. Uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) blijkt dat maar één op de vijf burgers mee zou doen aan een bevolkingsonderzoek naar darmkanker via deze methode.

Thomas de Wijkerslooth, promovendus aan het AMC, deed een proefbevolkingsonderzoek onder ongeveer 10.000 Nederlanders. Een deel kreeg een oproep voor een CT-scan van de darmen, het andere deel kreeg een oproep voor een coloscopie. Voor het onderzoek via de CT-scan, dat iets minder goed kanker opspoort dan de coloscopie, was meer animo, 34 procent deed mee. De onderzoeker hoopt op 7 maart op dit onderwerp te promoveren.

Het echte bevolkingsonderzoek naar darmkanker, dat in september van start gaat, gebeurt overigens met poep. Mensen krijgen het verzoek wat ontlasting in te sturen voor onderzoek. Wordt daarin bloed gevonden, dan kan dat wijzen op poliepen of darmkanker.