Doodvonnis moslimleider leidt weer tot bloedige rellen

Voor de derde dag op rij hebben woedende aanhangers van de ter dood veroordeelde leider van de grootste islamitische politieke partij van Bangladesh zaterdag de confrontatie met de politie gezocht. Ordetroepen probeerden met traangas te beletten dat demonstranten in Chittagong auto's vernielden en wegen versperden. Betogers en politie raakten daarop slaags. Twee mensen kwamen om en een tiental anderen raakte gewond.

Dat brengt het aantal levens dat de rellen in Bangladesh inmiddels hebben geëist op zeker 46. De onlusten braken uit nadat de aanvoerder van de islamitische partij Jamaat-e-Islami donderdag de doodstraf was opgelegd.

Een buitengewoon tribunaal bevond Jamaat-e-Islami-leider Delwar Hossain Sayedee schuldig aan oorlogsmisdaden, begaan tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971. De rechtbank achtte bewezen dat de 73-jarige Sayedee zich schuldig heeft gemaakt aan massamoord, verkrachtingen en wreedheden gedurende de negen maanden durende oorlog met Pakistan.

Het politiek beladen vonnis leidde in heel het land tot felle protesten. Aanhangers van Sayedee gingen de afgelopen dagen de straat op om hun woede over de uitspraak te koelen. Sommigen trokken relschoppend door de straten. Overheidsgebouwen en tientallen huizen van mensen die bekend staan als aanhangers van de regering werden aangevallen. Het kwam op veel plaatsen tot harde confrontaties met de politie.

Volgens oppositieleider Khaleda Zia, die in de eerste jaren van dit millennium een regering leidde waarvan Jamaat-e-Islami deel uitmaakte, probeert de regering de oppositie de mond te snoeren door deze voor oorlogsmisdaden te vervolgen. Jamaat en Zia eisen dat Sayedee op vrije voeten wordt gesteld en hebben de Bengalezen opgeroepen zondag een driedaagse algemene staking te beginnen.