Londen geeft Russische bankier asiel

Een Russische bankier die in zijn eigen land wordt beschuldigd van fraude heeft naar eigen zeggen politiek asiel in Groot-Brittannië gekregen om hem te beschermen tegen de Russische premier Dmitri Medvedev. Andrej Borodin, voormalig baas van de Bank van Moskou, zei dat hij de Britse autoriteiten ervan heeft weten te overtuigen dat vier Russische aanklachten van grootschalige fraude politiek zijn gemotiveerd. Groot-Brittannië zei niet te reageren op individuele gevallen.

Borodin vluchtte in 2011 naar Londen. Zijn eerste asielaanvraag werd in mei vorig jaar verworpen, maar Borodin ging in beroep. In augustus vaardigde Interpol op verzoek van Rusland een internationaal arrestatiebevel uit. De Russische autoriteiten zeiden vrijdag door te gaan met hun pogingen Borodin uitgeleverd te krijgen.

Medvedevs perssecretaris, Natalia Timakova, zei tegen de zakenkrant Vedomosti dat de asieltoekenning het gevolg was van Groot-Brittanniës 'onhandige mechanisme' wat betreft een asielprocedure. Die leunt volgens haar volledig 'op het zo hard mogelijk praten over politieke vervolging'.

De spanningen tussen Londen en het Kremlin zijn groter geworden sinds meerdere controversiële Russen, onder wie de Tsjetsjeense rebellenleider Achmed Zakajev en oligarch Boris Berezovski, asiel kregen in Groot-Brittannië.

De oud-burgemeester van Moskou Joeri Loezjkov, die een buitengewoon innige band had met de bank toen hij de stad gedurende vele jaren als persoonlijk leengoed runde, verwelkomde de Britse beslissing. Hij noemde Borodin een gerespecteerde bankier en sprak van ongefundeerde beschuldigingen. Loezjkov, die veel buiten Rusland verblijft sinds Medvedev hem in 2010 ontsloeg wegens aantijgingen van grootschalige corruptie, zei dat de aanklachten tegen Borodin een manier waren om hem indirect aan te vallen.

Borodin wordt er onder meer van beschuldigd 443 miljoen dollar (338 miljoen euro) aan leningen naar lege vennootschappen te hebben overgemaakt, die het geld vervolgens overhevelden naar Loezjkovs echtgenote, bouwmagnate Elena Baturina. Baturina was de rijkste vrouw van Rusland ten tijde van het burgemeesterschap van Loezjkov. Ze kreeg erg gunstige contracten van de Moskouse autoriteiten en kon land kopen en verkopen tegen zeer goede voorwaarden.

Borodin zei tegen Vedomosti dat hij uit de Bank van Moskou is gewerkt, omdat die moest worden omgebouwd tot een 'pensioenfonds' en een 'toekomstig financieel imperium' voor Medvedev. De regering op haar beurt heeft Borodin afgeschilderd als een louche figuur die de Russische politiek van een afstandje probeerde te manipuleren.