Kerry wil akkoord regering en oppositie Egypte

anoniem_22072019025900

Alleen als de Egyptische regering en de oppositie tot een vergelijk komen maakt Egypte kans uit de economische crisis te geraken. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zaterdag bij zijn aankomst in Caïro de politieke kemphanen op het hart gedrukt.

Kerry dringt er vooral op aan dat Egypte de hervormingen doorvoert die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van het land vraagt. Dan pas kan de Egyptische regering aanspraak maken op een pakket noodleningen van omgerekend ruim 3,6 miljard euro. Komt Caïro er met het IMF uit, dan komt ook Washington over de brug met de eerder beloofde hulp.

De nieuwbakken minister wil op zijn eerste buitenlandse reis alle partijen bewerken om nog voor de parlementsverkiezingen van volgende maand een principeakkoord te sluiten over de koers van het nieuwe Egypte. Kerry sprak daarover zaterdag al met Mohammed ElBaradei, de leider van het Nationaal Reddingsfront. Die coalitie van oppositiepartijen roept aanhangers op de stembus volgende maand links te laten liggen.

Progressieve en seculiere Egyptenaren klagen dat de Amerikaanse regering gemene zaak maakt met de Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi en hen in de steek laat.