FOK!filmblik: Kwakende Psychopaten en Puzzelende Seriemoordenaars

dekatophetspek

Het is aanstaande maandag alweer 31 jaar geleden dat de legendarische giallo-film Lo squartatore di New York, oftewel The New York Ripper, van Lucio Fulci in de bioscopen verscheen. Fulci was bij de liefhebbers al bekend vanwege zijn expliciete zombiefilms maar ook op het gebied van harde politiefilms had de Italiaanse regisseur in de vroege jaren zestig zijn sporen al verdiend. In de tijd van de goeie ouwe VHS-banden ging er regelmatig een oerkreet door de lokale videotheek als er weer eens een onbekende film van Fulci werd aangetroffen. Die mooie tijd van weleer, toen de bioscopen het nog aandurfden om een heerlijke splatterfilm te programmeren.

The New York Ripper vhs
De originele Nederlandse VHS band

Zoals we dat van Fulci kennen is het vanaf de eerste minuut in de film feest. Een oude man wandelt met zijn Golden Retriever in een park. De oude man gooit met een stok en de hond brengt hem die stok terug. Nadat de man de stok per abuis in de struiken gooit komt de hond terug met een menselijke hand in zijn bek. De hand is eigendom van een lokaal fotomodel en de politie vind na enig onderzoek ook de rest van het lichaam. Fred Williams (Jack Hedley), agent bij de politie van New York, wordt op de zaak gezet en ontdekt dat de moordenaar praat als een eend! Als er meer gruwelijke moorden volgen, onder meer met een kapotgeslagen fles, wordt ook het lijstje van verdachten steeds langer. Is het Mickey Scellenda (Howard Ross), een gigolo die twee vingers mist? Zijn het Dr. Lodge (Cosimo Cinieri) en zijn vrouw Jane (Alexandra Delli Colli), een echtpaar dat er op geilt om kinky audio tapes te maken? Of is het Peter Bunch (Andrea Occhipinti), wiens knappe vriendin Fay (Almanta Suska) bijna door de psychopatische moordenaar werd afgeslacht? Hoe dan ook, geen vrouw in New York is meer veilig tot de moordenaar gepakt wordt.

The New York Ripper 01
Brave hond

Wat deze film vooral de moeite van het kijken waard maakt is het feit dat er geen helden voorkomen in deze film. Inspecteur Williams is een kettingrokende smeerlap die graag naar de hoeren gaat. Daarbij heeft hij chronisch last van een slecht humeur en ontkomt zelfs een rouwende echtgenoot van een slachtoffer van the New York Ripper niet aan de nukken van de norse politieagent. Fulci maakt ook volop gebruik van zijn aanwezigheid in the Big Apple. Het WTC, het Empire State Building, het Vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge, ze komen allemaal voorbij in deze beklemmende thriller, gefilmd door de legendarische cameraman Luigi Kuveiller (bekend van onder meer Deep Red en Lizard In a Woman’s Skin). Kuveiller overleed afgelopen januari op 85-jarige leeftijd. Een groot deel van de film speelt zich af rondom 42nd Street waar we in die tijd de beroemde grindhouse theaters aantroffen waar ook regelmatig de films van grootmeesters als Fulci en Bava werden vertoond.

The New York Ripper 02

The New York Ripper staat al sinds 1982 in Groot-Brittannië op de zwarte lijst en mag tot op de dag van vandaag niet in de ongecensureerde versie vertoond worden. Zelfs de versie die we destijds op de Nederlandse videomarkt zagen verschijnen schijnt enkele momenten uit de gruwelijke martelscène te missen, die echter wel weer op de Japanse Blu-ray als extra zijn toegevoegd. De meest uitgebreide versies van de film treffen we aan op de Franse versie van de dvd van Néo Publishing, de Scandinavische uitgave van Another World Entertainment en de Nederlandse uitgave van Italian Shock Entertainment. Zo kent de Scandinavische uitgave een featurette over Howard Ross, de documentaire Francesco De Masi forever..., de Amerikaanse trailer en een uitgebreide slideshow met allerlei obscure afbeeldingen uit de film. Het mooiste van de AWE-uitgave is de documentaire Ti ricordi Di Lucio Fulci? AKA Do You Remember Lucio Fulci? waarin we interviews zien met diverse mensen die regelmatig met de eigenzinnige Italiaanse regisseur hebben gewerkt. Ook treffen we op deze dvd de langste versie van de originele film aan. Bij Néo Publishing verscheen een 2dvd editie met twee verschillende versies van de film, interviews met regisseur Lucio Fulci, acteur Howard Ross, componist Francesco De Masi en Make-Up assistent Rosario Prestopino. Verder kan je de film bekijken met audiocommentaar van Fulci-specialisten Paolo Albieri en Federico Caddeo.

FOKfilmbliklogo

Zodiac (2007)

Voor de filmtip van dekatophetspek gaan we ditmaal zes jaar terug in de tijd. Op 2 maart 2007 beleefde de thriller Zodiac van David Fincher zijn première. Zodiac was het waargebeurde verhaal van een mysterieuze seriemoordenaar die tussen december 1968 en oktober 1969 actief was in Noord-Californië. De moordenaar kreeg zijn naam door het versturen van brieven naar lokale kranten waarin door middel van cryptogrammen werd gecommuniceerd. De identiteit van de moordenaar is tot op de dag van vandaag onbekend, hoewel het onderzoek nooit gesloten is.

Zodiac 01

Rondom het verhaal van de Zodiac-moordenaar zijn diverse films gemaakt. Zo verscheen in 1971 de film Dirty Harry van Don Siegel met Clint Eastwood die losjes gebaseerd was op de Zodiac-zaak. Datzelfde jaar verscheen ook de tv-film The Zodiac Killer van Tom Hanson. In 1990 verscheen de film The Exorcist III, waarin sprake is van een zekere Gemini Killer, die duidelijke overeenkomsten had met de Zodiac killer. In 2005 bracht Lions Gate Entertainment de film Zodiac Killer uit waarin een copycat de moorden van de Zodiac killer nabootste. Twee jaar later zou bij dezelfde filmmaatschappij de film Curse of the Zodiac verschijnen, evenals Zodiac Killer geregisseerd door Ulli Lemmel.

Zodiac 02

In 2007 verscheen de film Zodiac van David Fincher, een regisseur die eerder naam had gemaakt met heerlijke films zoals Se7en, Fight Club en The Game. Fincher baseerde zijn film op een tweetal boeken van de Amerikaanse schrijver Robert Graysmith: Zodiac en Zodiac Unmasked: The Identity of America's Most Elusive Serial Killer. De film kende een indrukwekkende cast met onder meer Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo en Brian Cox in de belangrijkste rollen en gaf de meest trouwe benadering van het oorspronkelijke verhaal.