Onderzoek naar omstreden tandarts heropend

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een onderzoek naar een Nederlandse tandarts die in Frankrijk in opspraak is geraakt heropend. Het onderzoek was stilgelegd toen de tandarts naar Frankrijk verhuisde en zich in 2009 uitschreef uit het artsenregister. Onlangs heeft hij zich weer ingeschreven en daarom is het onderzoek heropend, zegt een woordvoerder van de IGZ zaterdag. Zij laat weten dat ook de Franse inspectie een onderzoek heeft ingesteld.

Franse media schreven eerder dat de bewoners van Château-Chinon, in het midden van Frankrijk, aanvankelijk blij waren met de komst van de Nederlander. Er waren namelijk nauwelijks tandartsen te vinden in de regio. Maar inmiddels is de blijdschap omgeslagen in verdriet. De man zou tanden hebben getrokken terwijl dat niet nodig is, patiënten hebben verminkt en veel te hoge rekeningen hebben opgestuurd.

De woordvoerder van de IGZ kon niet zeggen waar het onderzoek in 2009 zich op richtte. Het komt vaker voor dat artsen naar wie een onderzoek loopt naar het buitenland verhuizen. "Per geval wordt bekeken of het onderzoek dan nog moet worden voortgezet. In dit geval is besloten dit niet te doen." Het was volgens haar 'zeker in die tijd' niet gebruikelijk om buitenlandse inspecties in zulke gevallen te waarschuwen. "Vooral niet als er nog niets is bewezen."

De Franse inspectie heeft de man nog geen beperkingen opgelegd. De inspecties houden in het onderzoek contact met elkaar.