'Meer verbanden schietpartijen Alphen en Columbine'

Tussen de schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011 en die op de Columbine High School in 1999 bestaan meer verbanden dan gedacht. Dat stelt auteur Ivo van Woerden van het boek Het drama van Alphen zaterdag in het AD. Zijn boek verschijnt komende week.

Justitie gaf enkele maanden na de schietpartij al aan dat de schutter van Alphen, Tristan van der V., vaak op internet zocht naar informatie over eerdere schietpartijen, onder meer over die op de Columbine High School. Van Woerden ziet meer verbanden. Hij wijst erop dat de schietpartij plaatshad op de dag dat Eric Harris, een van de daders van Columbine, 30 jaar zou zijn geworden.

De schietpartij begon om 12.08 uur, het tijdstip dat de twee daders van Columbine hun moordpartij met zelfmoord afsloten. Bij beide schietpartijen werden semi-automatische wapens gebruikt en schoten de daders zichzelf na de moorden door het hoofd. Een dag voor de schietpartij bezocht Van der V. een site over Rachel Scott, het eerste slachtoffer in Columbine.

In zijn auto liet Van der V. een brief achter waarin hij waarschuwde dat bommen zouden afgaan in winkelcentra. De schutters in Columbine hadden bommen geplaatst, maar Van der V. niet. Van Woerden vindt dat in het onderzoek van justitie te weinig verbanden met Columbine zijn gelegd.

Bij de schietpartij schoot Van der V. zes mensen dood en verwondde hij zestien personen.