FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 juli 2012

Olympische vlam arriveert in Londen

De olympische vlam is vrijdag in Londen aangekomen. Een marinier abseilde vanuit een marinehelicopter met de olympische toorts de Tower in. Met de aankomst van het symbool in de Britse hoofdstad is de olympische koorts voor de Londenaren nu echt aangebroken. Volgende week vrijdag is de openingsceremonie van het sportspektakel.

De olympische vlam kwam negen weken geleden aan in Land's End in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië. Vervolgens reisde het vuur het hele land door. Daarbij werd hij vooral gedragen door lopers, maar de vlam reisde ook per boot, te paard, per vliegtuig en in een heteluchtballon. Ruim negen miljoen Britten zagen de vlam al passeren.

De laatste week voor de Spelen krijgt de vlam geen rust. Alle delen van Londen worden de komende zeven dagen aangedaan. Hoe de vlam volgende week in het stadion wordt aangestoken is nog een groot geheim.

Uitslagen oefenduels 20 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AZ
Falkenburg, Maher
MVV Maastricht 2-0
PEC Zwolle
Van Hintum
N.E.C. Nijmegen
Koolwijk
1-1
FC Groningen
Schet
Hamburger SV (Dui) 1-2
FC Eindhoven Sparta Rotterdam
Calabro, Martinus, Van Son, Van Nieuwendaal
0-4
Go Ahead Eagles Excelsior 0-0
NAC Breda
Schalk (2), Gudelj, Smolarek
Cercle Brugge 4-1

Martina tweede in Monaco op 200 meter

Churandy Martina heeft bij het atletiekgala in Monaco een tweede plaats behaald op de 200 meter. In de Diamond Leaguewedstrijd eindigde de Nederlander in 20,07 seconden, vijf honderdste achter de Jamaicaan Nickel Ashmeade en vlak voor de Amerikaan Wallace Spearmon (20,09).

De Amerikaan LaShawn Merritt viel op de 400 meter uit met een dijbeenblessure. Het is onduidelijk of de favoriet voor olympisch goud op tijd hersteld zal zijn voor de wedstrijd in Londen. De Belgische broers Jonathan en Kevin Borlée werden respectievelijk eerste en derde in 44,74 en 44,94 seconden. Daar tussenin werd de Grenadiaan Kirani James tweede in 44,76.

Op de 4x100 meter wonnen de Amerikanen Trell Kimmons, Justin Gatlin, Tyson Gay en Ryan Bailey in 37,61 seconden, de beste tijd van dit seizoen. Bij de vrouwen won het B-team van de Verenigde Staten nadat bij het A-team uitviel met een mislukte wissel tussen Jeneba Tarmoh en Camelita Jeter. Ook de Nederlanders kwamen niet over de streep.

Dader aanslag Bulgarije gebruikte 'militaire' TNT

De dader van de zelfmoordaanslag op een bus in Bulgarije waardoor woensdag vijf Israëlische toeristen omkwamen, had een bom van 3 kilo TNT. Dat heeft de Bulgaarse regering vrijdag bekendgemaakt.

TNT (ook trotyl genoemd) zit onder meer in militaire bommen en wordt vaak gebruikt bij aanslagen door militanten.

Bij de aanslag kwamen ook de dader en de Bulgaarse buschauffeur om. Een Israëlische toeriste die omkwam, was zwanger.

De identiteit van de dader is nog steeds niet bekend. Onderzoekers proberen met behulp van DNA-materiaal zijn identiteit te vinden. Volgens de Bulgaarse regering is de dader niet Bulgaars.

Dader aanslag Bulgarije gebruikte 3 kilo TNT
Dader aanslag Bulgarije gebruikte 'militaire' TNT (Foto: ANP)

Geen vervolging na gesprek met nabestaanden

De bestuurder van een auto die in februari te water raakte in het Zuid-Hollandse Nieuwland, waarbij een 29-jarige vrouw om het leven kwam, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie in Dordrecht is het ongeval de man weliswaar te verwijten, maar na een gesprek met de nabestaanden van het slachtoffer is besloten de zaak te seponeren.

Het ongeval vond 17 februari plaats. De auto raakte te water langs de Kanaaldijk Noord. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, stond de 34-jarige bestuurder uit Hoogblokland op de kant. Hij vertelde dat zijn vrouw nog in het water lag. De vrouw werd naar een ziekenhuis gebracht, waar ze de volgende dag overleed.

FC Barcelona boekt recordwinst

Ondanks dat de ploeg van trainer Pep Guardiola in het vorige seizoen geen kampioen werd, maakte de club een winst van 48,8 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers.

"Als we kampioen waren geworden, hadden we twaalf miljoen euro aan bonussen moeten betalen, maar dan nog hadden we het beste financiële resultaat in de clubgeschiedenis geboekt", vertelt clubofficial Javier Faus in de Spaanse media.Vanwege de strenge eisen van de UEFA (Fairplay etc.) probeert Barcelona de grote schulden te verminderen.

De Spaanse grootmacht staat nu nog 335 miljoen euro in het rood. De winst zal grotendeels worden gebruikt om de schulden te verminderen. De totale inkomsten van Barca waren 494,9 miljoen euro. De uitgaven gingen omlaag met dertig miljoen euro (441,1 miljoen euro).

De salariskosten bedragen 298 miljoen euro per jaar. "Het is lastig om dat bedrag naar beneden te krijgen", weet Faus. "Maar we hopen dat te stabiliseren", besluit hij. Door contracten van ongewenste spelers te ontbinden, bespaart de club vele miljoenen euro's. Dat was het geval bij onder anderen Henrique en Aleksandr Hleb, die flink op de loonkosten drukten.

Man in geitenkostuum gezien in bergen Utah

Boswachters in de Amerikaanse staat Utah zijn op zoek naar een man die in de bergen rondloopt in een geitenkostuum. De natuurliefhebber zou zich mengen in een groep wilde geiten.

Volgens boswachter Phil Douglass heeft de geitenfanaat geen wet overtreden. Douglass zei echter bang te zijn dat de man zich niet bewust is van de gevaren van zijn daden. Zo worden in september zestig jachtvergunningen voor geiten afgegeven in het gebied. Daarnaast kunnen de geiten zelf ook gevaarlijk zijn.

Luiten haalt cut op The Open

Golfer Joost Luiten heeft the cut gehaald bij The Open, het derde major van het golfseizoen. De Bleiswijker ging vrijdag rond in het baangemiddelde. Daarmee kwam zijn totaal op de baan van het Engelse Royal Lythan & Saint Annes drie slagen boven par uit en dat was net genoeg om zich te kwalificeren voor de laatste twee dagen.

Luiten heeft een achterstand van dertien slagen op de Amerikaan Brandt Snedeker. Dankzij een ronde 64, zes onder het baangemiddelde, gaat hij aan de leiding met een score van -10. Snedeker is pas de tweede golfer ooit die na twee rondes op een major nog geen enkele bogey had genoteerd. Tiger Woods deed dat in 2000 al eens.

Diezelfde Woods staat vier slagen achter Snedeker derde na twee rondes. De Australiër Adam Scott staat tweede. Hij geeft slechts een slag toe op Snedeker.

Titelverdediger Darren Clarke was een van de grote namen die de cut niet haalde. De Noord-Ier was in goed gezelschap. Ook onder meer Justin Rose, Sergio Garcia, Charl Schwartzel, Phil Mickelson en Angel Cabrera horen bij de afvallers.

Van Gaal wil Kluivert als assistent

Louis van Gaal wil Patrick Kluivert als assistent bij het Nederlands elftal hebben. De trainer van Jong Twente moet de onlangs benoemde oefenmeester bijstaan op weg naar het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië. Van Gaal is de opvolger van Bert van Marwijk die na een mislukt EK opstapte.

Twente-voorzitter Joop Munsterman juicht de keuze van Van Gaal voor Kluivert toe. "Wij denken dat dit een mooie ervaring voor hem is en bieden hem daarvoor graag de ruimte. De werkzaamheden bij Oranje kan hij combineren met zijn functie bij FC Twente."

Het zal niet de eerste keer zijn dat Van Gaal en Kluivert samenwerken. Van Gaal liet in 1994 de 18-jarige Kluivert debuteren in het eerste van Ajax. De spits maakte dat seizoen de enige goal in de Champions League-finale tegen AC Milan. Later haalde Van Gaal Kluivert naar Barcelona en de spits speelde ook onder de oefenmeester in Oranje. Bij het Nederlands elftal is Kluivert nog altijd topscorer met veertig goals in 79 interlands.

Daarna kwamen Van Gaal en Kluivert elkaar weer tegen in het seizoen 2008/2009 bij AZ toen Kluivert bij de Alkmaarders stage liep om zijn trainerspapieren te halen. Nu wil Van Gaal Kluivert bij het Nederlands elftal halen. Eerder trok de oefenmeester al Danny Blind aan als assistent.

Veiligheidsmaatregelen bioscopen New York

De politie in New York gaat extra veiligheidsmaatregelen nemen bij bioscopen in de miljoenenstad. De politie besloot hiertoe na het bloedbad in de Amerikaanse stad Aurora, waar 12 mensen in een bioscoop werden gedood tijdens de première van de nieuwste Batmanfilm. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Volgens een zegsman worden extra eenheden ingezet uit voorzorg en om bioscoopbezoekers een gevoel van veiligheid te geven.

De nationale vereniging van bioscoopeigenaren zei dat ze de veiligheidsprocedures in hun zalen opnieuw willen bekijken.

Veiligheidsmaatregelen bioscopen New York
Veiligheidsmaatregelen bioscopen New York (Foto: ANP)

Gridstraf voor Rosberg op Hockenheim

Mercedes-coureur Nico Rosberg zal voor de Grand Prix van Duitsland op Hockenheim een gridstraf van vijf plaatsen ontvangen. De reden hiervoor is dat de versnellingsbak van de Mercedes van de Duitser voortijdig vervangen moest worden. Eerder kreeg Lotus-coureur Romain Grosjean dezelfde straf.

Rosberg: "We moeten uit voorzorg helaas de versnellingsbak vervangen, nadat we na afloop van de race in Silverstone hadden ontdekt dat er een probleem mee was. Dit betekent dat ik vijf plaatsen straf krijg voor mijn thuisrace, wat enorm balen is. Maar ik zal hard blijven pushen voor een goed resultaat. We hebben dit seizoen maar al te vaak gezien dat er in de race nog erg veel kan gebeuren."

Draagvlak EU-lidmaatschap neemt weer toe

Het aandeel Nederlanders dat het lidmaatschap van de Europese Unie steunt, neemt weer toe. Kalfde de steun het afgelopen halfjaar flink af van rond de twee derde naar 57 procent in mei dit jaar, in juli bedroeg het percentage voorstanders 64 procent. Dat meldt TNS Nipo vrijdag na onderzoek.

Europa is meer dan voorgaande keren een belangrijk thema bij de verkiezingen. Vond in 2010 slecht een procent van de kiezers dit onderwerp belangrijk, op dit moment geeft Europa voor negen procent van de Nederlanders de doorslag in het stemgedrag.

Met dit percentage neemt Europa de vierde plek in op het lijstje van belangrijke thema's. De economie met 21 procent, gezondheidszorg en welzijn met twintig procent en sociale zekerheid met zeventien procent zijn echter nog altijd belangrijker voor de kiezers.

Het onderzoek wijst uit dat PVV-aanhangers met 72 procent tegenstanders het meest tegen het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie zijn. Bij de SP-kiezers zijn er daarentegen meer voorstanders opgestaan: in juni was 53 procent voor en 37 procent tegen, tegenover 61 procent voor en 33 procent tegen in juli. De steun onder de achterban van D66, GroenLinks, CDA, VVD en PvdA is het grootst.

Geblesseerde Monfils mist Spelen

De Franse tennisser Gaël Monfils heeft zich afgemeld voor de Olympische Spelen. Dat meldt de internationale tennisfederatie ITF vandaag. De nummer zeventien van de wereld kwam wegens een knieblessure al sinds eind mei niet meer in actie. Hij miste ook de grandslamtoernooien van Roland Garros en Wimbledon.

De opengevallen plaats op de deelnemerslijst wordt opgevuld door Julien Benneteau. Monfils' landgenoot staat 32e op de wereldranglijst.


Geblesseerde Monfils mist Spelen (Foto: Novum)

'Israël houdt kinderen in eenzame opsluiting'

Israël schendt de mensenrechten door kinderen vast te houden in eenzame opsluiting. Dit stelde de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden, Richard Falk, vrijdag. Volgens hem zijn er sinds 2008 zeker 53 gevallen geweest waarbij kinderen van 15 à 17 jaar voor periodes oplopend tot 24 dagen in eenzame opsluiting zijn vastgehouden.

Israël pakt regelmatig minderjarigen op bij betogingen. In hechtenis wordt eenzame opsluiting dan als sanctie gebruikt, bijvoorbeeld voor het ophangen van een Palestijnse vlag. Volgens Falk is die praktijk onmenselijk, vernederend en illegaal.

Lotus test dubbele DRS in Duitsland

Het Lotus F1 Team heeft in de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Duitsland een dubbel Drag Reduction System getest. Het is een eigen variant op dat van Mercedes dat al eerder met name in de kwalificatie gebruik maakte van het systeem waarbij de achtervleugel opengeklapt kan worden.

Volgens Autosport zitten de luchtinlaten van het DRS van Lotus op de motorkap, naast de luchtinlaat voor de motor. Wanneer de DRS niet gebruikt wordt komt de lucht aan de achterzijde van de motorkap weer uit. Maar zodra het DRS open staat wordt er door gaten aan de zijkanten van de achtervleugel een onderdruk gecreëerd die de lucht die door de auto stroomt om gaat leiden naar de achtervleugel. Deze lucht wordt over de vleugel geblazen, waardoor de lucht die normaal tegen de vleugel botst er overheen geleid wordt. Dit vermindert de luchtweerstand.

Teammanager Alan Permane beseft dat er meer testwerk nodig is. "De eerste signalen van ons nieuwe prototype zijn bemoedigend. We zullen er hier nog niet mee racen, maar gaan er volgende week waarschijnlijk mee verder tijdens de vrije trainingen in Hongarije."

Sijsling halvefinalist in Canada

Igor Sijsling heeft bij het challengertoernooi in het Canadese Granby de halve finale bereikt. De als tweede geplaatste Amsterdammer sloeg zich in de kwartfinale langs Maxime Authom (5) uit België: 7-6 (7), 4-6 en 6-1. Bij de laatste vier treft Sijsling de nummer vier van de plaatsingslijst. De Thai Danai Udomchoke klopte James Duckworth (6) uit Australië met 7-6 (7), en 6-1.

Sijsling en Authom hadden in de eerste set elk twee breaks, waardoor een tiebreak noodzakelijk werd. Daarin trok de Nederlander met 9-7 aan het langste eind. In het tweede bedrijf ging het lang gelijk op, maar een late break van Authom bleek goed voor de setwinst. In de derde set liet Sijsling zijn opponent echter kansloos.

Saudi-Arabië: respecteer ramadan

Niet-islamitische buitenlanders in Saudi-Arabië moeten het niet wagen tijdens de ramadan in het openbaar te eten, drinken of roken. Doen zij dat wel dan lopen zij het risico het land te worden uitgezet. Die waarschuwing gaf het Saudische ministerie van binnenlandse zaken vrijdag op de eerste dag van de islamitische vastenmaand.

Niet-moslims moeten de 'gevoelens van moslims in acht nemen' en de 'heilige islamitische rituelen respecteren', aldus het ministerie.

In Saudi-Arabië wonen zo'n acht miljoen Aziatische gastarbeiders en honderdduizenden mensen uit andere delen van de wereld.

Schutter Denver zeer goed voorbereid

De man die donderdagnacht in een Amerikaanse bioscoop twaalf mensen doodschoot had zich zeer goed voorbereid op zijn daad. Dat bleek uit de persconferentie die de politie vrijdag gaf. In totaal werden 71 mensen getroffen door de kogels.

Op de persconferentie werd onder meer beschreven wat James Holmes allemaal bij zich had en hoe hij gekleed was. Zo had hij een semiautomatisch geweer, een hagelgeweer en twee pistolen bij zich. Drie van de vier wapens werden in ieder geval afgevuurd in de drukke bioscoop, aldus de politie.

De 24-jarige Holmes leek er rekening mee te hebben gehouden dat iemand terug zou schieten. Zijn helm, vest, broek en tok waren allemaal kogelwerend.

De politie was anderhalve minuut na de eerste melding ter plaatse en kon Holmes aldaar aanhouden. Zijn auto stond geparkeerd achter de bioscoop. De verdachte verzette zich niet tegen zijn arrestatie. Over het motief wilde de politie geen mededelingen doen.

[Tour] Cavendish op gelijke hoogte met Armstrong

Met zijn 22e overwinning in een touretappe staat Mark Cavendish sinds vandaag vierde op de ranglijst aller tijden. Die positie deelt de Britse sprinter met zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong, die zijn 22 ritzeges tussen 1993 en 2005 haalde, en de Fransman André Darrigade. Die laatste was tussen 1953 en 1964 22 keer succesvol.

Om de top drie binnen te komen moet Cavendish nog drie ritten winnen. Dan komt hij op gelijke hoogte met André Leducq die tijdens het interbellum zijn successen vierde. Bernard Hinault staat tweede met 28 ritoverwinningen. De onbetwiste nummer één is echter Eddy Merckx. De Belgische wielergrootheid kreeg 34 keer de felicitaties van de rondemissen.

Schumacher: "Crash was mijn eigen schuld"

Michael Schumacher crashte vandaag hard in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Duitsland. De Duitser schreef zijn Mercedes af toen hij bij het ingaan van het stadiongedeelte op Hockenheim van de baan raakte en in de bandenstapels belandde.

"Ik was met mijn aandacht niet helemaal bij het rijden. Ik was een paar settings aan het veranderen en was over de boordradio een gesprek aan het voeren toen ik de witte lijn raakte en de controle over mijn auto verloor. We moeten de situatie nemen zoals die is en er maar het beste van zien te maken."

De crash van Schumacher gebeurde vlak voor het einde van de tweede vrije training. Het leverde een code rood op, waardoor de sessie enkele minuten korter dan gepland duurde.

De zevenvoudig wereldkampioen kwam ook op een ander vlak in het nieuws. Schumacher liet tussen de eerste twee vrije trainingen door weten waarschijnlijk in oktober bekend te maken of hij ook in 2013 in de Formule 1 zal gaan racen. Zowel hij als Mercedes lijken de intentie te hebben om met elkaar door te gaan.

Ruim 38.000 wandelaars lopen 96e Vierdaagse uit

Ruim 38.000 wandelaars hebben vrijdag de eindstreep gehaald van de 96e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. De laatste dag vielen 326 deelnemers uit, meer dan vorig jaar op de vierde dag, toen 174 lopers het opgaven. De organisatie spreekt van een 'fantastische editie', ondanks de regenachtige dagen die het wandelevenement dit jaar kende.

De organisatie spreekt vrijdag van een 'sfeervolle intocht' en 'een meer dan volle Via Gladiola'. Rond 18.30 uur stond het plein bij de finish nog compleet vol, meldt een woordvoerder van het evenement.

De Brit Simon Brownlee, die al jaren als eerste finisht, kwam vrijdag even na 09.30 uur als eerste over de eindstreep op de Via Gladiola. Rond 14.00 kwam het merendeel van de in totaal 38.144 lopers over de streep. In de middag stonden er langs de route tussen Cuyck en Nijmegen zo'n achthonderdduizend mensen, schat een woordvoerder.

Hoewel met name donderdag veel wandelaars opgaven door de regen, is het totaal aantal uitvallers dit jaar beperkt gebleven. Deze editie vielen in totaal 2486 deelnemers uit sinds de start, vorig jaar waren dat er nog 2894. Dit jaar gingen met 40.630 lopers wel minder deelnemers van start dan vorig jaar, toen zich 41.316 wandelaars meldden op de eerste dag.

Veel lopers hadden vrijdagmiddag problemen met bellen, sms'en en mobiel internet, omdat het mobiele netwerk door de drukte overbelast raakte. De extra masten die onder meer T-Mobile en KPN gedurende het evenement hadden ingezet langs de route, konden niet voorkomen dat mensen vaak een aantal keer moesten proberen verbinding te krijgen, melden woordvoerders van de telecomaanbieders.

Ferguson bevestigt bod op Van Persie

Manchester United heeft een bod gedaan op Arsenal-aanvoerder Robin van Persie. Dat heeft manager Sir Alex Ferguson bevestigd. De Red Devils krijgen volgens de BBC concurrentie van aartsrivaal Manchester City en het Italiaanse Juventus. Arsenal zou echter rond de dertig miljoen euro verlangen voor de topscorer van afgelopen seizoen, terwijl de geboden bedragen rond de twintig miljoen euro liggen.

Eerder vandaag werd al duidelijk dat Van Persie niet met Arsenal was afgereisd naar Maleisië. De Gunners bereiden zich daar voor op het nieuwe seizoen. De 28-jarige Oranje-international besloot zijn volgende zomer aflopende contract bij Arsenal niet te verlengen. Hij is het niet eens met de toekomstvisie van de Londenaren.

'Next-gen waarschijnlijk volgend jaar'

John Riccitiello, CEO van EA, is in de veronderstelling dat we vanaf begin 2013 aankondigingen van de next-gen consoles kunnen verwachten. Hierbij is het eventueel zelfs mogelijk dat de consoles rond de feestdagen al verkrijgbaar zijn.

“A major catalyst going forward, and the most important catalyst going forward is visibility on next-generation console, because that NPD data – that minus 10-25% that you’ve been seeing – that can and should be reversed out and some point, probably starting next year.” aldus John Riccitiello.

Geruchten over next-gen consoles zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Op dit moment is het afwachten wanneer Sony en Microsoft met een aankondiging komen. Of dit tijdens de E3 gaat gebeuren, of eventueel eerder, is uiteraard niet bekend.

GTA V niet aanwezig op Gamescom

Organisatoren van Gamescom hebben vandaag aangegeven dat GTA V volgende maand in Keulen daadwerkelijk niet aanwezig is. Tot op heden waren er diverse speculaties waarin Rockstar mogelijk aanwezig zou zijn op Gamescom met GTA V.

In een officiële trailer van Gamescom van vorige maand werd er een aantal seconden aan beeldmateriaal gespot van GTA V, wat voor veel opschudding zorgde. Een medewerker van Gamescom heeft inmiddels aangegeven dat het om een fout ging.

“Rockstar Games is not scheduled and has never been scheduled to exhibit at Gamescom 2012. We apologize for any confusion this may have caused.” aldus Tim Enders, projectmanager van Gamescom.

Gamescom zal plaatsvinden van 15 tot en met 19 augustus in Keulen. Een releasedatum of verdere informatie over Grand Theft Auto V is tot op heden nog niet bekend.

GTA V

Charlie Sheen blij dat Ashton Kutcher Emmy misloopt

Charlie Sheen is opgelucht dat zijn Two and a Half Men-opvolger Ashton Kutcher niet genomineerd is voor een Emmy Award. "Dat zou een klap in mijn gezicht zijn geweest", liet Sheen donderdag weten in de talkshow Jimmy Kimmel Live!

"Toen ik het hoorde vond ik het een paar seconden jammer voor Ashton, maar snel daarna niet meer." Toch zit Sheen niet vol haat en wrok. "Hij is een aardige man, hij doet zijn best", zei de 46-jarige acteur.

Ashton Kutchers Two and a Half Men-collega Jon Cryer kreeg donderdag tijdens de bekendmaking van de nominaties te horen dat hij wel kans maakt op een award, in de categorie beste hoofdrol. Sheen is vol lof over zijn voormalige collega. "Die man is geweldig. Hij verdient het."

Sheen werd in maart 2011 na acht jaar ontslagen door producenten van Two and a Half Men vanwege zijn losbandige gedrag. Kutcher volgde hem het negende seizoen op. Sheen is momenteel te zien in zijn nieuwe serie Anger Management. De Emmy's worden 23 september uitgereikt.

Onlusten in Bahrein

Duizenden antiregeringsdemonstranten zijn tijdens betogingen in Bahrein slaags geraakt met de oproerpolitie. De straatgevechten vonden op diverse plekken plaats, zeiden journalisten van Associated Press. De politie zette traangas in.

De betogers voerden actie tegen plannen van de regering om geen vergunningen meer uit te geven voor straatdemonstraties. Die verstoren het verkeer en het alledaagse leven, aldus de regering.

Het kleine koninkrijk is al zeventien maanden in de greep van de strijd tussen de regerende soennitische minderheid en de sjiitische meerderheid die meer rechten eist.

Super Mario nog altijd de populairste

Super Mario 3D Land blijft voor de tweede achtereenvolgende week het populairste spel van Nederland. Het spel wordt op de voet gevolgd door het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 en het racespel Mario Kart 7. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Het actierollenspel Diablo 3 zakt weg in de verkooptoptien. Het spel stond vorige week op de tweede plaats, maar is nu te vinden op de vijfde plek. Ondertussen keert de actiegame Max Payne 3 na een week afwezigheid terug op de zesde plek.

Door de terugkeer van Max Payne 3 is het avonturenspel Skylanders: Spyro's Adventure verdwenen uit de top tien. 

01. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
02. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
03. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
04. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
05. Diablo 3 (pc)
06. Max Payne 3 (Playstation 3)
07. Battlefield 3 (pc)
08. Pro Cycling Manager 2012 (pc)
09. Spec Ops: The Line (Playstation 3)
10. Battlefield 3 (Playstation 3)


Super Mario nog altijd de populairste (Foto: Novum)

Doden bij aanval op vluchtelingenkamp Ivoorkust

Een boze menigte heeft in Ivoorkust een vluchtelingenkamp aangevallen. Vijf mensen vonden daarbij de dood. Ook werd er brand gesticht. Negentig procent van het kamp is in vlammen opgegaan, zei de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties vrijdag.

Volgens de locoburgemeester van het plaatsje Duekoue ging het om een wraakoefening. Een dag eerder werden vier inwoners van Duekoue gedood. De woedende menigte legde de schuld hiervoor bij bewoners van het vluchtelingenkamp.

Het kamp bood onderdak aan duizenden mensen die in de gewelddadige nasleep van de Ivoriaanse verkiezingen in november 2010 huis en haard noodgedwongen moesten ontvluchten.

Olieterminal Odfjell gedeeltelijk stilgelegd

De omstreden Rotterdamse olieterminal Odfjell is vrijdagmiddag gedeeltelijk stilgelegd. Van twee tankputten met daarin meerdere tanks is niet duidelijk of de blus- en koelvoorzieningen wel in orde zijn, waardoor een ernstig veiligheidsrisico bestaat, meldt de Rijnmondse milieudienst DCMR.

Het bedrijf moet van de milieudienst en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond binnen 48 uur vijf tanks leeghalen. De tanks, die zondag om 18.00 uur leeg moeten zijn, bevatten stoffen waarvoor de blus- en koelvoorzieningen nodig zijn.

Ook moet het bedrijf in de tussentijd zorgen voor maatregelen om incidenten te voorkomen. Verder moeten vijftien andere tanks binnen zes dagen worden leeggehaald, tenzij Odfjell kan aantonen dat de koel- en blusvoorzieningen hierbij wel in orde zijn.

De problemen met de tanks kwamen aan het licht tijdens een nacontrole van de Veiligheidsregio deze week. Het bedrijf wordt al jarenlang geregeld op de vingers getikt vanwege milieu- en veiligheidsovertredingen. Het bedrijf kreeg onder meer een dwangsom opgelegd, omdat het niet kon aantonen dat koel- en blusinstallaties goed onderhouden werden.

'Schutter Denver beweerde dat hij The Joker was'

De schutter van het drama in Denver van afgelopen nacht wilde het personage uit de film The Dark Knight, The Joker, naspelen. Hij had zijn haar rood geverfd en schreeuwde constant dat hij de desbetreffende Joker was. Dit is bekendgemaakt door agenten van het NYPD.

Holmes droeg tijdens zijn schietpartij een jachtgeweer, een AK-47, een pistool en een mes. Tijdens de schietpartij overleden er twaalf mensen en raakten er zeker vijftig gewond.

denver

Gasol vervangt Nadal als vlaggendrager Spanje

Basketballer Pau Gasol is de nieuwe vlaggendrager van Spanje. De ster van Los Angeles Lakers vervangt tennisser Rafael Nadal, die zich donderdag terugtrok. Gasol toont zich op Twitter opgetogen en noemt zijn benoeming 'een van gelukkigste momenten van mijn carrière'.

Nadal bracht op Twitter zijn felicitaties over aan Gasol, die hij een 'ijkpunt en een voorbeeld' noemt. "Geniet van het moment. Je verdient het."

In het olympische tennistoernooi wordt Nadal vervangen door Feliciano Lopez. In het dubbelspel neemt Marc Lopez de plaats in van de gravelkoning aan de zijde van Marcel Granollers.


Pau Gasol vervangt Nadal als vlaggendrager Spanje (Foto: Novum)

Man betrapt met zestien kilo wiet in auto

Een 35-jarige man is maandag in Gorinchem betrapt met zestien kilo wiet in zijn auto. De man werd betrapt, omdat hij een honkbalknuppel wel erg in het zicht had liggen in zijn auto. Agenten vroegen de man de knuppel op te bergen. Toen de man zijn kofferbak opende, zagen de agenten daar vijf zakken met wiet liggen, meldt de politie vrijdag.

De man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, werd betrapt op de Nieuwe Wolpherensedijk. Donderdag besloot de rechter-commissaris dat hij in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden. De auto, honkbalknuppel en drugs zijn in beslag genomen.

Men in Black 4 gaat er komen

Men in Black 3 was succesvol genoeg om een vierde deel te maken. Dat zegt studiobaas Doug Belgrad van Columbia Pictures tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De film heeft wereldwijd ruim 615 miljoen dollar opgebracht.

"We zijn heel blij met hoeveel Men in Black 3 heeft opgebracht en we geloven dat de filmserie kan worden voortgezet", zegt Belgrad. "We gaan nog een Men in Black maken, we weten alleen nog niet waar het verhaal over moet gaan." Ook over de planning en premièredatum is nog niets bekend.

In Men in Black 3 komt Agent J, wederom gespeeld door Will Smith, erachter dat door een kronkel in het tijdreizen van de Men in Black zijn partner Agent K, gespeeld door Tommy Lee Jones, is vermoord. Hij reist terug in de tijd om ervoor te zorgen dat de jonge versie van Agent K, een rol van Josh Brolin, dit lot bespaard blijft.


Men in Black 4 gaat er komen (Foto: Novum)

Originele Sugababes weer bij elkaar

De drie oorspronkelijke leden van de Sugababes komen weer bij elkaar. Dat bevestigt de woordvoerder van Mutya Buena, Keisha Buchanan en Siobhán Donaghy tegenover de BBC. De meiden gaan door als een nieuwe groep met de naam Mutya Keisha Siobhan.

Al maanden gaan geruchten dat het trio weer bij elkaar zou komen. Ze hebben een platencontract getekend en schrijven nummers voor een nieuwe plaat.

Buchanan, Donaghy en Buena begonnen in 1998 met de Sugababes en scoorden een grote hit met Overload. In de jaren daarna werden ze een voor een vervangen. De band bestaat momenteel uit Heidi Range, Amelle Berrabah en Jade Ewen.

Zowel Donaghy als Buena bracht na haar vertrek bij de meidengroep solomateriaal uit en ook Buchanan maakte eerder bekend eigen nummers te hebben opgenomen. Buena vertelde in januari nog dat er van een reünie geen sprake was omdat ze het te druk had met haar eigen carrière.

KNVB repareert regels play-offs

De play-offs om Europees voetbal worden voortaan altijd door de nummers vijf tot en met acht van de Eredivisie gespeeld. Dat heeft de KNVB vandaag bekendgemaakt. Met die maatregel wil de voetbalbond een situatie zoals vorig seizoen voorkomen. Toen was sc Heerenveen bij een zege of nederlaag in de laatste speelronde zeker van een Europees ticket, maar bij een gelijkspel aangewezen op de play-offs.

De bond had zelf een voorkeur voor een oplossing waarbij de verliezend bekerfinalist nooit alsnog Europa in kon. De Europese voetbalbond UEFA wilde daar echter niet aan. Het spelen van de Bekerfinale na afloop van de competitie zag de KNVB zelf niet zitten. Als een of beide finalisten zich al voor Europees voetbal heeft geplaatst, komt dat de spanning in de wedstrijd immers niet ten goede.

Manager competitiezaken Gijs de Jong stelt dat de aanpassing 'vanuit sportief oogpunt en een eerlijk verloop van de competitie' nodig is. Met de nieuwe regels zijn er in sommige gevallen twee Europese tickets te vergeven in de play-offs.

Er is slechts een uitzondering waarbij de nummer negen van de competitie aan de play-offs mee mag doen. Dat gebeurt alleen als de Beker naar een ploeg gaat die tussen plaats vijf en acht eindigt in de competitie.

Verbaasde reacties op plan snelheidsverhoging A2

Het voorstel van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) om de snelheid op een deel van de A2 's nachts te verhogen tot 130 kilometer per uur, heeft vrijdag voor verbaasde reacties gezorgd. Wethouders van gemeenten langs de A2 zeggen niet op de hoogte te zijn gebracht over het voorstel. Ook verschillende oppositiepartijen zetten hun vraagtekens bij de noodzaak voor de snelheidsverhoging.

"Wij zijn zeer verbaasd over de nieuwe uitspraken van de minister en over het moment waarop zij die doet", laat verkeerswethouder Pieter de Groene (D66) van de langs de A2 gelegen gemeente Stichtse Vecht vrijdag weten. "Vanaf het begin zijn die zonder enige vorm van overleg gedaan en dat vinden wij bijzonder jammer."

De Groene vreest voor de nachtrust van de inwoners van zijn gemeente. "Harder rijden heeft bewezen effecten op de gezondheid en levensverwachting van mensen die aan een drukke weg wonen", waarschuwt de verkeerswethouder.

Ook zijn collega Kees Schouten (ChristenUnie-SGP) van gemeente De Ronde Venen liet vrijdag op Radio 1 weten verbaasd te zijn over de beslissing van Schultz, omdat de plannen volgens hem niet zijn overlegd met de gemeenten langs de snelweg. "De minister baseert haar mening op onderzoek waarin de eisen van luchtkwaliteit en geluidsoverlast zijn bekeken, maar ik wil daar eerst harde cijfers van zien", zei Schouten vrijdag.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent noemt de snelheidsverhoging op het traject tussen Vinkeveen en Maarssen 'onverantwoord'. De partij vreest naast geluidsoverlast en milieuvervuiling ook meer ongelukken. Ook denkt Van Gent dat minister Schultz de verkiezingen in haar achterhoofd had bij het nemen van de beslissing. "Zoals we gewend zijn van de VVD, is dit weer een flink staaltje verkiezingsretoriek", laat Van Gent weten.

Een 'hapsnapoplossing' noemt D66-Kamerlid Kees Verhoeven het voorstel van Schultz vrijdag op Twitter. Toch sluit hij een mogelijke snelheidsverhoging op de A2 niet in het geheel uit. "Voor vijf miljoen mag het maar dan alleen in de nacht tussen Maarssen en Vinkeveen."

Minister Schultz liet vrijdag weten haar voorstel te doen in een brief aan de Tweede Kamer. De snelheidsverhoging geldt alleen op het wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen tussen 19.00 en 06.00 uur. Daarnaast heeft de minister laten weten een scherm, dat ongeveer vijf miljoen euro kost, te plaatsen bij Breukelen om luchtvervuiling te voorkomen. De geluidsoverlast blijft volgens Schultz bij de hogere snelheid op het traject binnen de wettelijke normen.

'Spice Girls zingen twee liedjes bij Spelen'

De Spice Girls komen deze zomer vrijwel zeker weer even bij elkaar. De meidengroep zingt twee liedjes tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen, schrijft de Britse krant Daily Telegraph.

De vijf zangeressen brengen naar verluidt hun hit Wannabe ten gehore, samen met nog een ander nummer. Geri Halliwell zou daarbij de vlaggenjurk dragen die ze ook aanhad bij de Brit Awards in 1997.

Victoria Beckham zei donderdag in een radio-interview dat ze niets liever wil dan zingen met de rest van de groep. "Over een comebacktoer heb ik mijn twijfels, maar het is geweldig om weer met de meiden te zijn. We hebben ontzettend veel zin in de Olympische Spelen."

Volgens een ingewijde zijn de Spice Girls twee jaar geleden al benaderd voor een optreden tijdens de ceremonie. "Maar Victoria's drukke schema en het feit dat zij en Mel B in de Verenigde Staten wonen, was tot nu toe altijd een probleem."


'Spice Girls zingen twee liedjes bij Spelen' (Foto: Novum)

V-raad verlengt waarnemersmissie Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is vrijdag akkoord gegaan met verlenging van de VN-waarnemersmissie in Syrië met dertig dagen. Na die periode kan de missie opnieuw worden verlengd. De driehonderd waarnemers zouden eigenlijk vrijdag moeten vertrekken.

Rusland weigerde aanvankelijk in te stemmen met een voorstel van Groot-Brittannië, maar nadat deze was herschreven schaarde het land zich achter de veertien andere leden van de Veiligheidsraad.

De waarnemers zijn sinds april in Syrië om toe te zien op de naleving van een bestand en de uitvoering van een vredesplan van internationaal Syrië-gezant Kofi Annan. Van geen van beide is tot nu toe iets terechtgekomen.

De missie kan na dertig dagen opnieuw worden verlengd als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Veiligheidsraad bevestigen dat er een einde is gekomen aan het gebruik van zwaar wapentuig in Syrië en het geweld in het land is verminderd.

[Upd] Boobytraps in huis schutter Denver

In de woning van de man die donderdagnacht in een bioscoop nabij Denver twaalf mensen doodschoot zitten boobytraps. Dat hebben agenten van de politie en de FBI vrijdag gezegd.

De autoriteiten hebben vijf gebouwen rond de woning ontruimd. Ze bepalen momenteel hoe de explosieven en brandbommen in het huis kunnen worden ontmanteld. De schutter had eerder gesproken over mogelijke explosieven in zijn woning, aldus de politie.

Update 18.05 uur
Ondertussen komt er steeds meer informatie over de schutter beschikbaar. James Holmes was student geneeskunde aan de Universiteit van Colorado. Hij heeft recentelijk zijn opleiding stopgezet. Holmes zou een rustige man zijn, makkelijk in de omgang. Ook zijn familie heeft inmiddels gereageerd. "Onze harten gaan uit naar de nabestaanden", was hun commentaar.

Update 18.20 uur
Er is een foto van de dader vrijgegeven. Het gaat om een oudere foto van de Universiteit van Colorado. Holmes zal maandag voor de rechter komen.

R. Koeman wil weten waar hij aan toe is

Het is nog onduidelijk hoe de nabije toekomst van Ron Vlaar er uitziet. Trainer Ronald Koeman heeft de verdediger van Feyenoord om duidelijkheid gevraagd.

De verdediger staat naar verluidt in de belangstelling van het Engelse Aston Villa. Afgelopen zondag bracht Vlaar al een bezoek aan de club uit Birmingham. Na het bezoek bleef het rustig rondom een mogelijke transfer van de Oranje-international. Feyenoord heeft na het verzoek niets vernomen van Villa en daar is Koeman niet blij mee.

"Het is leuk als je een speler uitnodigt en hem een positief gevoel geeft, maar het lijkt mij dat je de transfer vervolgens direct afrondt als je die speler graag wilt hebben", zegt de trainer in gesprek met NuSport. "Zoveel geld hoeven ze niet voor hem te betalen."

"Want ik wil zo langzamerhand wel weten waar ik aan toe ben. Als ik niet de zekerheid heb dat Ron blijft, ga ik in de laatste oefenwedstrijden spelen met een centrum zonder hem".

Ik ga scheiden 32

Ons huis leek niet veranderd. Er waren wat kleine zaken anders. De bedden waren netjes opgemaakt. Toch begon ik met al het beddengoed te wassen. Ik belde Marleen op, ik wilde haar vragen: ‘Hoe nu verder?’ Hoeveel kans had ik als ik de voogdij over mijn kinderen weer terug wilde hebben? Hoeveel kans maakte ik om in ons huis te blijven wonen? Ik zou haar morgen zien en bestelde een taxi. De bus in met een rollator vond ik nog te veel van het goede, maar ik besefte wel dat ik aan het reguliere leven plus openbaar vervoer moest wennen. Ik had eenvoudig het geld niet.

Katy Perry in opspraak wegens te sexy optreden

Katy Perry is in opspraak geraakt omdat ze een te sexy optreden heeft gegeven. Een advocaat heeft in India een klacht ingediend omdat de zangeres in april tijdens de opening van de Indian Premier League te innig met cricketer Doug Bollinger zou hebben gedanst. De rechtbank buigt zich 31 juli over de zaak.

Volgens de Britse boulevardkrant The Sun heeft een advocaat de klacht ingediend omdat die voor het publiek wil opkomen. Het optreden wordt door de advocaat bestempeld als 'obsceen en hitsig'. Studenten die aan het leren waren voor hun examens zouden door de pikante show te veel zijn afgeleid.

Katy Perry liet voor het optreden weten erg uit te kijken naar haar Indiaase show. De Amerikaanse zangeres, die in het Aziatische land in 2010 haar jawoord gaf aan Russell Brand, wilde iets terug doen voor het land dat ze persoonlijk had leren kennen. Brand en Perry gingen eind vorig jaar uit elkaar.

Zombie-survival shooter-MMO op komst

Ontwikkelaar Hammerpoint Interactive heeft via een persbericht een zombie-survival shooter-MMO aangekondigd. De game draagt de naam The War Z. In de herfst van 2011 begon Hammerpoint met de ontwikkeling. Deze herfst komt de MMO naar Windows.

In The War Z speel je als iemand die moet zien te overleven in een post-apocalyptische wereld. Een groot deel van de mensheid is vernietigd door een virus dat mensen verandert in zombies. De game bevat veel RPG-elementen zoals skills en het aanpassen van je personage naar smaak. Er zitten ook enkele sociale aspecten in de game zoals de mogelijkheid om beloningen uit te reiken voor het vermoorden van iemand. Er zijn twee modes: normal en hardcore. In hardcore is het niet mogelijk om verder te spelen als je sterft en moet je met een nieuw personage beginnen.

De wereld is redelijk groot, er is maar liefst 200 tot 400 vierkante kilometer te ontdekken. Elke server heeft een maximum van 250 spelers tegelijk. Door te overleven en steeds meer van de grote wereld te ontdekken krijg je nieuwe wapens en upgrades. In een wereld zijn ook veilige plaatsen waar je spullen kunt kopen en verkopen, en je kunt briefjes achterlaten voor andere spelers.

Er komen dedicated openbare servers, en er is de mogelijkheid om een private server te maken. Hammerpoint belooft regelmatige updates en nieuwe content. Na het aanschaffen van de game hoef je niet elke maand geld af te laten schrijven, je betaalt dus alleen voor de game zelf. Het spel gaat 30 dollar kosten, maar of dat ook 30 euro wordt is nog niet bekend.

The whole team is completely obsessed with the zombie culture as well as with post-apocalyptic games like Fallout”, vertelt Eric Nordin, senior game designer. “Since we started the design of the game, we have continued to incorporate new features that inspire us as we go.  At the end of the day we want to ship a game that we want to play ourselves and we’re hoping that other gamers will recognize our passion and be excited about playing as well!”

Met dank aan WhiteLightning voor de submit!

Spaanse rente naar nieuw record

De rente op Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is vrijdag gestegen naar het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Nadat bekend werd dat de regio Valencia financiële steun bij de centrale overheid heeft gevraagd, steeg de rente naar 7,22 procent, vier basispunten hoger dan het oude record van 7,18 procent.

Het definitieve akkoord van de eurolanden over het steunpakket voor de Spaanse banken kon dat niet verhelpen. Een speciaal Spaans bankenfonds ontvangt de hulp van maximaal honderd miljard euro uit het tijdelijke Europese noodfonds EFSF en sluist dat vervolgens door naar de Spaanse banken. In ruil voor de hulp krijgt de Spaanse bankensector te maken met strenger toezicht.

Treinen opgeheven wegens personeelsgebrek

Voor Beter OV is zeer slecht te spreken over het opheffen van treinen wegens personeelsgebrek. De NS kondigde onlangs aan, deze zomer geen treinen uit de dienstregeling te halen, maar blijkt nu over onvoldoende personeel te beschikken om deze belofte waar te maken. Dat had de NS ten tijde van de aankondiging dat er geen treinen zouden worden geschrapt moeten hebben kunnen zien aankomen.  

Tussen Breukelen en Utrecht en tussen Utrecht en Veenendaal rijden vandaag minder Sprinters. Door personeelsgebrek (door de NS omschreven met de geheimzinnige term “door diverse oorzaken”). Dat is vreemd, aangezien ons land op dit moment niet wordt geteisterd door een griepgolf, en er dus normaal gesproken voldoende machinisten en conducteurs beschikbaar zouden moeten zijn voor de dienst. Overigens werd afgelopen woensdag de treinserie 2800 (IC Rotterdam - Amersfoort) ’s middags eveneens opgeheven, ook toen onder de noemer “door diverse oorzaken”.

Het zorgen voor voldoende personeel voor het rijden van de treindienst hoort bij de core-business van een vervoerbedrijf. Dat de NS dit blijkbaar niet op orde heeft, vindt Voor Beter OV zeer zorgwekkend.  

Overigens komen er ook veel klachten binnen over treinen die korter zijn dan normaal. Daarmee worden conducteurs en materieelkilometers uitgespaard, maar het gevolg is wel dat reizigers als haringen in een ton worden vervoerd. Dit speelt met name rond de Sprinters in Noord Holland die al waren ingekort terwijl de vakantieperiode daar nog niet was begonnen en rond de Intercity’s van en naar Schiphol, die in de vakantieperiode juist extra druk zijn.

Fotograaf Smulders opgepakt door marechaussee

Edwin Smulders is vrijdag op Schiphol opgepakt door de marechaussee. De fotograaf, die op de luchthaven was om de terugkeer van André Kuipers in Nederland vast te leggen, werd gearresteerd wegens belediging van een ambtenaar in functie.

Smulders trad buiten het persvak, waarop hij het aan de stok kreeg met een medewerker van de marechaussee. "Ik stond buiten de dranghekken, terwijl een hoop collega's tussen de dranghekken doorliepen om foto's te maken", vertelt Smulders aan De Telegraaf.

Toen André Kuipers weg was, maakte de fotograaf naar eigen zeggen een opmerking naar een collega. "Ik zeg: wat kut geregeld, wat een sukkels. En toen zei hij: je bent gearresteerd. Belediging van een ambtenaar in functie."

Volgens de marechaussee wilde de 43-jarige Smulders een dranghek opzijzetten, waar hij op werd aangesproken. Toen hij een beledigende opmerking maakte, werd hij aangehouden. Smulders werd snel weer op vrije voeten gesteld. Waarschijnlijk krijgt hij een boete, maar hij is niet van plan die te betalen.

[Tour] Cavendish: "Ik ben zo, zó blij"

Mark Cavendish moest zich als sprinter in dezelfde ploeg als Bradley Wiggins deze Tour de France tevreden stellen met een bijrol. Vandaag kreeg de wereldkampioen echter weer een kans en die liet de Brit niet aan zich voorbij gaan.

"Ik ben zo, zó blij", zo zei Cav die vanmorgen voor de start van de etappe had gesmeekt om een kans vandaag. "Ploegleider Sean Yates zei voor de start in de bus: we gaan het rustig aan doen. Ik heb toen gevraagd: geef me alsjeblieft een kans! Wiggins en Froome zeiden meteen: gaan we doen. Ik heb niet veel kunnen laten zien in deze Tour, maar ben nu heel blij."

Tweede scène uit The Bourne Legacy vrijgegeven

Vierentwintig uur na de eerste scène hebben de makers van The Bourne Legacy al een tweede scène vrijgegeven. Deze keer is te zien dat Aaron Cross niet alleen handig is met zijn vuisten maar ook met motoren. Zijn motorijkunsten zijn kampioenwaardig.

Achtervolgingen op motoren lijken in de mode tegenwoordig aangezien ze ervoor Skyfall ook mee bezig zijn. Al zullen de makers van Skyfall van goede huize moeten komen om de heerlijke, pure chaos van The Bourne Legacy te overtreffen.

Voetgangers vliegen je links en rechts om de oren in deze nieuwe scène waarin het lijkt of Cross zichzelf in de problemen heeft gebracht, om daaruit te komen maakt hij de vetste grind ooit gezien in film. Zeker geen standaard scène. The Bourne Legacy scoort hier punten op het out of the box-denken.

Wat nog meer opvalt is de koele blik van Renner in deze scène, die het 'gewoon even' lijkt te doen. Het is duidelijk dat Rachel Weisz angstig genoeg is voor hen beiden.

Geregisseerd door Tony Gilroy komen deze keer Edward Norton en tevens bekende gezichten als Joan Allen, Albert Finney en David Strathairn voorbij. Saillant detail overigens in deze, leading lady Rachel Weisz is getrouwd met Daniël Craig. Juist ja, James Bond.

De vierde film uit The Bourne-reeks gaat half augustus in première.

[Tour] Ook B-staal Schleck positief

Bij wielrenner Fränk Schleck is ook de B-staal geweest op het middel diureticum Xipamide. Dit middel staat te boek als een vochtafdrijvend middel en kan dienen als maskeringsmiddel voor doping.

Schleck werd op 14 juli betrapt op het verboden middel en stapte afgelopen dinsdagavond na het horen van het nieuws uit de Tour de France. De renner van RadioShack-Nissan-Trek was vandaag aanwezig bij het uitvoeren van de contra-expertise. "Voor mij is er niks veranderd. Ik weet dat ik niks heb misdaan. Ik blijf onderzoeken hoe de substantie in mijn lichaam is gekomen."

De nummer drie van de Tour van vorig jaar gaf eerder aan dat als de test van de B-staal ook positief uit zou pakken hij een aanklacht in zou dienen tegen een onbekend persoon die hem vergiftigd zou hebben. De Luxemburger stelt dat hij zelf onschuldig is aan het innemen van het middel.

Wapenbezit twistpunt Obama en Romney

Het bloedbad in Aurora, Colorado, is ruim 15 weken voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarin strijdt de zittende Democratische president Barack Obama om het behoud van zijn post tegen de Republikeinse uitdager Mitt Romney. Het bezit en dragen van vuurwapens is omstreden in de Verenigde Staten en de verordeningen over wapens verschillen plaatselijk. Voorstanders van het recht wapens te dragen behaalden in 2008 en 2010 belangrijke overwinningen bij het hooggerechtshof.

Obama erkent dat er een traditie van wapenbezit is, Hij erkent in principe het recht vuurwapens te dragen of te bezitten, maar hij beklemtoont dat dat recht niet absoluut is en plaatselijk beperkt kan en moet worden. Romney, die als gouverneur van Massachusetts wapenbezit beperkte, heeft als de nationale aanvoerder van de Republikeinen betoogd tegen beperking te zijn.

Geen geweld tegen vrouwen in God of War: Ascension

Het team achter God of War: Ascension besloot om geen geweld tegen vrouwen in de game te stoppen. Hoewel Kratos op gewelddadige, brute wijze zijn vijanden vermoord, waren er enkele dingen die te ver gingen voor het team.

"The team has a set of rules that define those sorts of things very clearly", vertelt David Hewitt van Santa Monica. "There are some things we've pulled back from. I think where this has been an issue is with violence against women - the team's pulled back from some of that and assessed that a little more carefully."

"There are certain things that carry a different kind of resonance that we don't want to get into. This isn't about statement-making in that regard. It's about fleshing out this character", voegt hij er aan toe. En ook al moordt Kratos er op los, hij geniet er niet van. "He's always leaning forward, he's always moving forward. He's seeking revenge and he's after his ultimate objective and he will tear through enemies - rip them in half - as quickly as he can. There's not a lot of flourishes, there's not any kind of enjoying the moment. There's nothing about this that he's enjoying."

God of War: Ascension staat gepland voor maart 2013.

EK-hit Wolter Kroes en Yes-R alsnog goud

De EK-hit van Wolter Kroes, Yes-R en Ernst Daniël Smid heeft de gouden status bereikt. Hoewel het Nederlands elftal het toernooi een maand geleden zonder punten moest verlaten, hebben de artiesten meer dan tienduizend exemplaren verkocht van Ben Je Ook Voor Nederland?

Het nummer is gebaseerd op de vogeltjesdans, en Oranjespelers als Wesley Sneijder en Nigel de Jong speelden een rol in de videoclip. "Wat zijn we ongelofelijk trots", reageerde Wolter Kroes vrijdag via Twitter op de gouden status. Yes-R liet weten dat de gouden plaat al een plaats op zijn muur heeft gekregen. "Ja ja onze gouden plaat hangt hoor!"

Wolter Kroes, Yes-R en Ernst Daniël Smid zijn niet de enige muzikanten die een poging waagden om de grootste EK-hit te scoren. Zo brachten ook onder anderen Dries Roelvink, René Froger, Peter Beense en Danny de Munk een voetballied uit tijdens het toernooi.

Tiener met laserpen bescheen vliegtuig niet

De 15-jarige jongen uit Zwolle die werd verdacht van het beschijnen van een vliegtuig met een laser, heeft pas een laserpen ter hand genomen toen een politiehelikopter op zoek ging naar de dader van het eerste incident. Dat heeft de jongen aangegeven tijdens zijn verhoor, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het lijntoestel werd donderdagnacht beschenen met een laser, toen het op ruim zes kilometer hoogte vloog. De laser was vanuit een woonwijk op het vliegtuig gericht. Toen de politie op zoek ging naar de dader, werd de politiehelikopter vervolgens beschenen met een laser.

De politie vermoedt na het verhoor dat nog een andere schijner in het spel was. De jongen heeft zijn laserpen moeten inleveren. Na verhoor mocht hij vrijdag weer gaan. Het Openbaar Ministerie beslist later wat er met de tiener gaat gebeuren.

Een laser die krachtig genoeg is om een vliegtuig op twintigduizend voet te beschijnen, kan oogletsel veroorzaken. Ook kan het vliegverkeer door het beschijnen van vliegtuigen ernstig in gevaar worden gebracht.

Atleet Gezzar betrapt op epo

De Franse atleet Nordine Gezzar is betrapt op het gebruik van doping. De specialist op de steeple-chase, die op het EK in Helsinki vierde werd, is uit de olympische ploeg gezet en voorlopig geschorst.

Gezzar testte positief bij een wedstrijd in het Franse Lille in juni van dit jaar. In het verleden had hij overigens al eens positief getest op verboden middelen. De atleet heeft inmiddels om een contra-expertise gevraagd.

De Spaanse steeple-loper Angel Mullera kan de Olympische Spelen ook op zijn buik schrijven. De Spaanse atletiekbond verdenkt hem van het gebruik van doping. Aanleiding is een door de krant El Pais gepubliceerde mailwisseling van hem met een arts,

Ophef over homo-uitspraken Frank de Boer

Frank de Boer ligt onder vuur vanwege zijn uitspraken over homo's in een interview met BNN. Geconfronteerd met de stelling dat in de Eredivisie 'eigenlijk nul' homo's te zien zijn, poneerde de trainer van Ajax zijn eigen visie. "Als ik het zo een beetje inschat, als je de homo bekijkt, denk ik: die is wat minder asportief meestal denk ik, en heeft een slechtere motoriek normaal gesproken."

De jongerenomroep interviewde De Boer naar aanleiding van de thema-avond over homoseksualiteit, genaamd FC Gay. In de uitzending van 4 augustus, de dag van de grachtenparade van Gay Pride 2012, staat centraal waarom in de voetbalwereld zo weinig homo's te vinden zijn.

COC Nederland vindt dat De Boer zijn excuses moet aanbieden. "We hopen dat hij nog eens goed over zijn woorden nadenkt", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie voor homo's. "Zijn uitspraken zijn gekleurd door vooroordelen. Een op de twintig Nederlanders is homo, dus ook in het voetbal. Door dit soort uitspraken voelen ze zich niet veilig."

Het COC hoopt dat Ajax en de KNVB een duidelijk signaal geven en afstand nemen van de uitlatingen. Tweelingbroer Ronald noemt de ophef juist een storm in een glas water. "Weet niet wat er precies aan de hand is, maar mijn broer heeft niks tegen homo's", schrijft hij op Twitter.

VVD-wethouder in Amsterdam Eric van der Burg liet alvast weten dat Frank de Boer van harte welkom is naast hem op de boot bij de Gay Pride op 4 augustus.

In een reactie liet Frank de Boer weten de ophef te betreuren. Hij zegt dat de uitspraak uit zijn verband is gerukt. "Voetbal is van iedereen, ook van homo's. Ik heb niemand willen kwetsen." Op de uitnodiging van Van der Burg heeft hij nog niet gereageerd.


Ophef over homo-uitspraken Frank de Boer (Foto: Novum)

Vijf tips over aanslag gemeentehuis Waalre

De politie heeft na oproepen over de aanslag op het gemeentehuis in Waalre vijf tips binnengekregen. Donderdag werden foto's vrijgegeven van de gestolen auto's die het pand hebben geramd. Ook werden beelden van beveiligingscamera's getoond waarop silhouetten van de daders te zien zijn.

Nu blijkt dat nieuwe tips binnen blijven druppelen naar aanleiding van die beelden. In de ochtend kwam er maar één tip binnen. De politie hoopt dat er bruikbare aanwijzingen tussenzitten en dat nog meer mensen die iets weten over de daders of de aanslag zich melden.

Woensdagnacht vloog het monumentale gemeentehuis van Waalre in brand, nadat twee auto's tegen het gebouw waren gecrasht. De gemeente heeft vrijdag een nieuwe locatie gevonden in een kantorenpand in Aalst. De burgemeester sprak eerder zijn hoop uit dat het ambtelijk apparaat vanaf volgende week weer aan de slag kan.

Mars tegen slecht weer gaat door ondanks zon

De protestmars tegen het aanhoudende slechte zomerweer zaterdag in Amsterdam gaat ondanks het aangekondigde mooie weer gewoon door. Op de Facebook-pagina van de mars van het actiecomité Stop het Slechte Weer hebben bijna negenhonderd mensen zich aangemeld voor de tocht.

Nog eens vijfhonderd mensen geven aan 'misschien' te zullen meelopen. De betogers vertrekken zaterdag om 13.00 uur met spandoeken vanaf het Rembrandtplein richting Leidseplein.

Weeronline.nl verwacht dat het zaterdag in de hoofdstad een graad of 18 wordt en droog blijft. Ook laat de zon zich regelmatig zien. Na zondag barst het zomerweer volgens de meteorologen echt los.

Eurolanden definitief akkoord met lening Spanje

De eurolanden zijn definitief akkoord met de noodlening van maximaal honderd miljard euro aan de Spaanse banken. De ministers van financiën van de zeventien eurolanden hebben daar vrijdag unaniem toe besloten, lieten ze vrijdag weten.

Een speciaal Spaans bankenfonds ontvangt het geld uit het tijdelijke Europese noodfonds EFSF en sluist dat vervolgens door naar de Spaanse banken. Hoewel het geld niet via de Spaanse regering naar de banken gaat, blijft eerstgenoemde er wel verantwoordelijk voor dat de lening wordt afgelost.


Eurolanden definitief akkoord met lening Spanje (Foto: Novum)

[Tour] Ritzege Cavendish

De achttiende etappe in de Tour de France, van Blagnac naar Brive-la-Gaillarde over 222,5 kilometer, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit boekte daarmee zijn tweede ritzege deze Tour.

Na 20 kilometer koersen lukte het zes man een gaatje te slaan: Perez, Simon, Fofonov, Pineau, Morkov en Sprick (Argos). Zij hadden achttien verder nog maar vijftien seconden voorsprong. Het peloton, met name Omega Pharma-Quick Step, wilde ze geen ruimte geven en even later werden de zes teruggepakt.

Na het eerste colletje (na 67,5 km) kwamen Karsten Kroon, Nuyens, Popovych, Srashiro,Millar,Fouchard, Boasson Hagen, Hansen,Vanendert,Paolini,Roy, Vinokourov Albasini,Costa,Boeckmans (Vacansoleil) en Gretsch (Argos) vooraan. Zij kregen wel de zegen van het peloton en hun voorsprong was al gauw boven de drie minuten. Dat was ook de maximale voorsprong die ze kregen.

Op een gegeven moment ging het peloton tempo maken. 35 kilometer voor de streep was de voorsprong nog maar een kleine anderhalve minuut en bestond de kopgroep nog maar uit veertien man. Roy en Hansen wisten vervolgens uit de kopgroep te ontsnappen. De voorsprong op het peloton was nog maar een halve minuut. Vinokourov, Nuijens en Paolini wisten zich nog bij het duo te voegen. De rest van de oude kopgroep was al weer door het peloton gegrepen. Dertien kilometer voor het einde demarreerde Vinokourov en alleen Hansen en Paolini konden volgen. Uit het peloton ontsnapten Roche en Klöden en even daarna Luis-Leon Sanchez. Het verschil was echter miniem.

De drie achtervolgers kwamen bij de drie koplopers en Sanchez probeerde gelijk weg te rijden. Zijn aanval werd echter gepareerd. Het verschil was nog voor vijf tellen drie kilometer voor het einde. Sánchez zette nog een keer aan maar het peloton zat er net achter. Sánchez zette nog een laatste jump aan maar Cavendish kwam als een duveltje uit een doosje en kwam als eerste over de meet.

Uitslag achttiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Mark Cavendish SKY GB 4.54.12
2 Matthew Goss ORI AUS z.t.
3 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
4 Luis-Léon Sánchez RAB SPA z.t.
5 Nicolas Roche AG2 IER z.t.
6 Tyler Farrar GAR VS z.t.
7 Borut Bozic AST SLO z.t.
8 Sebastien Hinault AG2 FRA z.t.
9 Daryl Impey ORI ZAf z.t.
10 Samuel Dumoulin COF FRA z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 83.22.18
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.41
4 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +5.53
5 Tejay van Garderen BMC VS +8.30
6 Cadel Evans BMC AUS +9.57
7 Haimar Zubeldia RSh SPA +10.11
8 Pierre Rolland EUR FRA +10.17
9 Janez Brajkovic AST SLO +11.00
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +11.46

Tilburg maakt zich op voor de jaarlijkse kermis

De Tilburgse kermis gaat vrijdag weer van start. De grootste kermis van de Benelux trekt ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers en is daarmee een van de best bezochte evenementen van Nederland. Tot volgende week zondag kunnen er ritjes in het reuzenrad worden gemaakt en oliebollen worden gegeten in de Brabantse stad.

Om 19.30 uur opent de Tilburgse kermiswethouder Joost Möller het evenement, dat al 442 jaar wordt gehouden. Ook dit jaar wordt de opening opgeluisterd door optredens, onder meer van Glennis Grace.

Een woordvoerder van de gemeente is opgetogen over de weersverwachtingen en verwacht daardoor geen tegenvallende bezoekersaantallen. "Het wordt echt kermisweer". Hij verwacht vooral na het weekend op Roze Maandag veel bezoekers. Zo'n driehonderdduizend feestende homo's, lesbiennes en ongetwijfeld ook heteroseksuele bezoekers vullen dan de binnenstad.

De NS zet die dag ook extra treinen in, waaronder de Rozemaandagexpress. Die trein rijdt met de Tilburgse kermiswethouder van Amsterdam naar Tilburg en wordt bemand door 24 'roze' conducteurs. Tijdens de treinrit wordt de song voor Gay Pride 2012 gelanceerd.

Ook de gemeente besteedt extra aandacht aan de drukbezochte themadag en opent een speciale roze camping in het centrum vlakbij het kermisterrein. De boekingen zijn nog niet massaal binnengestroomd, want er zijn nog 35 van de 50 plekken vrij. De gemeente hoopt dat door het goede weer de camping zondag- en maandagnacht toch vol komt te staan.

Om 'raddraaiers' op de kermis aan te pakken, deelt het Openbaar Ministerie ook dit jaar weer speciale taakstraffen uit. Overlastbezorgers worden op een speciale zitting voorgesteld om de straten van de kermis schoon te maken. Als zij dit niet willen, moeten ze alsnog voor de rechter verschijnen en eist het OM een hogere straf. Vorig jaar namen twintig mensen de bezem in de hand na een licht vergrijp.

Mensen die met de auto naar het evenement gaan, komen waarschijnlijk veel medekermisgangers tegen. De ANWB waarschuwde eerder deze week voor files rondom Tilburg komend weekend.

De Bakker naar laatste vier, Schoorel verliest

Thiemo de Bakker heeft zich geplaatst voor de halve finale van het challengertoernooi in Grez-Doiceau. De 23-jarige Westlander was met tweemaal 6-4 te sterk voor Andre Ghem uit Brazilië. Omdat Thomas Schoorel met 6-1 en 6-2 onderuitging tegen Stéphane Robert uit Frankrijk komt er geen Nederlands onderonsje in België.

De Bakker klaarde de klus na een uur en twintig minuten. Zijn opponent Ghem had eerder nog de Nederlanders Nick van der Meer en Matwé Middelkoop uitgeschakeld, maar De Bakker riep hem een halt toe. Schoorel had verrassend weinig in te brengen tegen Robert, die 61 plekken lager staat op de wereldranglijst.

Man ernstig gewond na steekpartij Amsterdam

Een 43-jarige man is vrijdag ernstig gewond geraakt bij een steekpartij in Amsterdam. De politie laat weten dat een 29-jarige man korte tijd na het incident is aangehouden. De tweede verdachte is nog voortvluchtig.

Het slachtoffer kreeg volgens de politie rond 14.00 uur ruzie met twee andere mannen op de Poeldijkstraat in stadsdeel Nieuw-West. Waar de mannen precies over ruzieden is niet duidelijk. De toestand van het slachtoffer is zorgwekkend.

Festiviteiten Europese première Batman afgelast

Het rodeloperevenement voor de première van The Dark Knight Rises in Parijs is vrijdag afgelast. Dat meldt de Franse televisiezender TF1. De annulering komt na de fatale schietpartij bij een vertoning van de film in Aurora, een voorstad van Denver. Daarbij kwamen donderdagnacht minstens twaalf mensen om het leven.

Een groot deel van de cast van de film, onder wie Anne Hathaway, Christian Bale en Joseph Gordon-Levitt is nu in Parijs voor de Europese première van de film. Alle interviews met de sterren zijn vrijdagochtend geschrapt. De cast is op de hoogte van het drama dat zich in de Verenigde Staten heeft afgespeeld.

De schutter opende rond 00.30 uur het vuur bij een van de zalen in de bioscoop waar de nieuwste Batman-film werd vertoond. Volgens ooggetuigen opende hij een of andere spuitbus. "Ze hoorden een sissend geluid van een ontsnappend gas en de schutter opende het vuur", zei politiewoordvoerder Dan Oates op een persconferentie.


Festiviteiten Europese première Batman afgelast (Foto: Novum)

Haas weer verder in Hamburg

Tommy Haas heeft in zijn geboortestad Hamburg de halve finale van het ATP 500-toernooi bereikt. In de kwartfinale was de 34-jarige zijn landgenoot Florian Mayer in twee sets de baas.

Haas had grote moeite om zijn eerste opslagbeurt te behouden, en de eerste game duurde dan ook meteen zeven minuten. Het leek een moeilijke pot te gaan worden voor de Hamburger toen Mayer zijn eerste servicegame binnen een minuut op love won. Maar Haas herpakte zich snel en brak Mayer maar liefst twee keer achter elkaar, om de eerste set met 6-1 binnen te slepen.

In de tweede set ging Mayer steeds beter spelen. Hij kreeg een aantal breakpunten in verschillende games, maar Haas wist die telkens gedecideerd weg te werken. Op 4-4 brak Haas Mayer tegen de verwachtingen in zelf, en serveerde hij de wedstrijd koeltjes uit naar 6-4.

De in Amerika wonende Tommy Haas is in Hamburg op jacht naar zijn tweede ATP-titel dit jaar. Eerder won hij het toernooi in Halle, door in de finale Roger Federer te verslaan.

De concurrentie voor de nummer 49 van de wereld is ook dit toernooi groot. Zo doen er nog enkele spelers mee uit de top twintig, zoals Marin Cilic, Nicolas Almagro en Juan Monaco. Die laatste versloeg vandaag in een eerdere kwartfinale de Franse Jeremy Chardy met 6-3 en 7-5.

Inbreker gepakt bij 22e kraak in amper twee maanden

Een 37-jarige man uit Groningen heeft bekend 21 inbraken te hebben gepleegd in een periode van nauwelijks twee maanden tijd. Dat meldt de Groningse politie vrijdag. Bij de 22e inbraak werd hij op heterdaad betrapt.

De man pleegde de inbraken tussen 3 april en 28 mei. Twintig keer sloeg hij toe in woningen, schuren en bedrijven in de stad Groningen, één keer week hij uit naar het nabijgelegen dorp Peize.

Bij een inbraak op 28 mei in een woning aan de Groningerweg werd de man op heterdaad betrapt door bewoners. Die leverden hem over aan de politie. De Groninger bekende de inbraken en liet weten niet alleen te hebben gehandeld. Ook vertelde hij zijn roofgoed te hebben verkocht om drugs te kunnen kopen. Onderzoek naar zijn mededader en heler hebben tot nu toe niets opgeleverd, meldt de politie.

Slecht weer vertraagt herstel zendmast Hoogersmilde

Door het slechte weer loopt de oplevering van de gerepareerde zendmast in Hoogersmilde flinke vertraging op. De mast had 1 augustus klaar voor gebruik moeten zijn, maar dat wordt nu waarschijnlijk pas half september, meldt een woordvoerder van eigenaar Novec vrijdag. De zendmast werd in juli vorig jaar door brand verwoest.

"Door het slechte weer zijn er meer onwerkbare dagen bij gekomen dan waar wij rekening mee hielden", meldt de woordvoerder. Het trekken van kabels en het aansluiten van apparatuur was daardoor onmogelijk. "Op de punt van de 303 meter hoge toren staat al gauw windkracht 6 of 7 en daarbij mag niet meer gewerkt worden."

Voor kijkers en luisteraars in Noord-Nederland verandert er door de vertraging weinig, melden de twee bedrijven die televisie en radio verzorgen via de mast, KPN en Broadcast Partners. Enkele dagen na de brand is in Assen een noodmast geplaatst. Daarnaast vangen omringende zendmasten deels de functie van de mast in Hoogersmilde op. Totdat de mast is hersteld, blijven deze noodvoorzieningen werken.

Een woordvoerder van Broadcast Partners laat weten de vertraging in het herstel zeer te betreuren. Volgens hem zou naast het slechte weer ook de keuze voor het soort kabels voor vertraging zorgen. Novec zegt dat de brandwerende kabels inderdaad lastiger te plaatsen zijn dan gedacht, maar dat het weer de grootste boosdoener is.

De zendmast in de Drentse plaats stortte vorig jaar bij de brand gedeeltelijk in. 26 duizend mensen in de noordelijke provincies konden daardoor enkele dagen geen televisie kijken en hadden geen radio-ontvangst. In oktober werd gestart met de reparatie van de mast.

'Leden protestpunkband nog zes maanden vast'

Drie vrouwelijke punkers die werden opgepakt na een grap over Vladimir Poetin blijven in elk geval nog een halfjaar in voorarrest. Dat heeft de rechter in Moskou vrijdag bepaald, meldt de Britse omroep BBC.

De leden van punkformatie Pussy Riot riskeren een celstraf van zeven jaar voor het zingen van 'Moeder Maria, verdrijf Poetin' in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou. Nadat de vijfkoppige band de kansel van Christus Verlosser-kathedraal bestormden, baden ze tot Maria om Rusland te verlossen van een derde presidentstermijn van Poetin.

Nadezjda Tolokonnikova (23), Jekaterina Samoetsevitsj (29) en Maria Alechina (24) zouden zich volgens staatsmedia schuldig hebben gemaakt aan godslastering en gebrek aan eerbied jegens de Russisch-orthodoxe kerk. Bij de rechtbank waar het proces werd gehouden stonden vrijdag agenten van de oproerpolitie en critici en aanhangers van de band.


'Leden protestpunkband nog zes maanden vast' (Foto: Novum)

Uitslag tweede vrije training Duitsland

Pastor Maldonado heeft de snelste tijd op de klokken gebracht tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Duitsland. Nico Rosberg zette de tweede tijd neer op de langzaam opdrogende Hockenheimring. Sebastian Vettel reed de derde tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 P. Maldonado Williams 1:27.476   14
2 N. Rosberg Mercedes 1:27.564 +0:00.088 24
3 S. Vettel Red Bull 1:27.902 +0:00.426 24
4 S. Perez Sauber 1:28.402 +0:00.926 26
5 R. Grosjean Lotus 1:28.420 +0:00.944 20
6 N. Hülkenberg Force India 1:28.495 +0:01.019 22
7 D. Ricciardo Toro Rosso 1:28.513 +0:01.037 23
8 J. Button McLaren 1:28.516 +0:01.040 16
9 M. Webber Red Bull 1:28.877 +0:01.401 21
10 K. Räikkönen Lotus 1:29.327 +0:01.851 22
11 J. Vergne Toro Rosso 1:29.364 +0:01.888 26
12 F. Massa Ferrari 1:29.719 +0:02.243 15
13 K. Kobayashi Sauber 1:29.785 +0:02.309 24
14 C. Pic Marussia 1:30.090 +0:02.614 19
15 T. Glock Marussia 1:30.220 +0:02.744 16
16 B. Senna Williams 1:30.291 +0:02.815 22
17 H. Kovalainen Caterham 1:30.331 +0:02.855 26
18 P. di Resta Force India 1:30.437 +0:02.961 14
19 L. Hamilton McLaren 1:30.617 +0:03.141 16
20 F. Alonso Ferrari 1:31.207 +0:03.731 20
21 V. Petrov Caterham 1:32.241 +0:04.765 22
22 N. Karthikeyan HRT 1:32.349 +0:04.873 17
23 M. Schumacher Mercedes 1:32.777 +0:05.301 18
24 P. de la Rosa HRT 1:42.566 +0:15.090 8

[Upd] Doden bij première Batmanfilm VS

Er zijn zojuist mensen gedood tijdens een nachtelijke première van Batman. Het gebeurde in Aurora, vlakbij Denver in de Amerikaanse staat Colorado.

Toen de film bezig was gingen er eerst rookbommen af waarna er geschoten werd, aldus de eerste berichten. Twee gemaskerde mannen zouden de daders zijn. Het dodental zou al zijn opgelopen naar tien, het aantal gewonden staat op 39. Naar verluidt is een verdachte al opgepakt, een tweede is nog voortvluchtig. De bioscoop en het aangrenzende winkelcentrum zijn inmiddels afgesloten.

The Dark Knight Rises, de laatste film uit de Batman-trilogie van regisseur Christopher Nolan, gaat vandaag wereldwijd in première.  

Update 11.25 uur

Inmiddels is bekendgemaakt dat er veertien doden zijn te betreuren bij de schietpartij, zo meldt 9 News. De zender is ter plaatse met een livestream.

Update 11.32 uur

De opgepakte verdachte heeft de politie te kennen gegeven dat hij explosieven heeft geplaatst in zijn woning, op de parkeerplaats van de bioscoop en in de bioscoop zelf.

Update 11.49 uur

Volgens ooggetuigen waren er ook kinderen zo jong als zes aanwezig bij de premiere van de film. Een andere man zei dat de betreffende bioscoop niet bekend staat als een van de veiligste in de stad, waardoor er vannacht drie politieagenten voor de bioscoop stonden te controleren. Volgens hem kwam de man erin zonder problemen omdat hij door zijn gehele zwarte outfit leek op de hoofdrolspeler van de film, Batman. Tot op heden zijn er vijftig gewonden naar het ziekenhuis vervoerd.

Update 12.22 uur

De politie heeft gezegd dat ze de mogelijke dader hebben gearresteerd. Het zou gaan om een actie van één man, er wordt niet gezocht naar een tweede dader. Ziekenhuizen hebben bevestigd dat het jongste slachtoffer zes jaar oud is, het jongetje is in zijn rug geschoten.

Update 12.30 uur

Om 19.00 uur Nederlandse tijd zal er een persconferentie plaatsvinden van de lokale politie.

Update 15.45 uur

Inmiddels is de identiteit van de dader bekendgemaakt. Het gaat om de 24-jarige James Holmes, ook afkomstig uit Aurora. Hij had drie wapens bij zich, waaronder een (semi)automatisch wapen. Het dodental is bijgesteld naar 12 en er zouden 50 gewonden in het ziekenhuis liggen. Het jongste slachtoffer is een jongetje van zes jaar.

Getuigenverklaringen stromen bij de politie binnen. Volgens een van de getuigen begon de man te schieten toen er ook net in de film geschoten werd. "We bleven gewoon naar de film kijken, pas later realiseerden we dat er ook echt geschoten werd. Toen brak er paniek uit", aldus getuige Chris Jones. Ook de eerste foto's (deze kunnen schokkend zijn) duiken op internet op.

 

Ajax rondt overgang Boccara af

Ajax heeft zich vandaag verzekerd van de komst van Ilan Boccara. De 19-jarige verdedigende middenvelder komt over van Paris Saint-Germain. Hij tekent een verbintenis voor drie seizoenen in Amsterdam. Hoeveel Ajax voor de Nederlandse jeugdinternational betaalt, is niet bekendgemaakt.

Boccara, die vier keer uitkwam voor Oranje onder 19, sluit in eerste instantie aan bij Jong Ajax. Hij heeft behalve de Nederlandse ook de Franse nationaliteit. Ajax en PSG wikkelen op dit moment de laatste formaliteiten af, meldt de Nederlandse kampioen.

Rebellen Mali: miljoenen losgeld voor gijzelaars

De islamitische rebellengroep MUJAO heeft vijftien miljoen euro ontvangen voor de vrijlating van drie Europese gijzelaars in het noorden van Mali eerder deze week. Ook zijn twee gedetineerde leden van de rebellenbeweging vrijgelaten. Dat heeft MUJAO vrijdag gezegd.

De rebellen zeggen geen andere westerse gijzelaars vast te houden, maar dreigen wel met nieuwe ontvoeringen in de Sahel.

De regeringen van Spanje en Italië, waar de drie gijzelaars vandaan komen, hebben niet bekendgemaakt of er losgeld is betaald. Een bemiddelaar en assistent van de president van Burkina Faso bevestigde wel dat er twee MUJAO-leden zijn vrijgelaten in ruil voor de gijzelaars.

De drie Europeanen werden in oktober vorig jaar ontvoerd uit een vluchtelingenkamp in het zuiden van Algerije waar ze werkten.

Neckermann in Nederland kan verder

Neckermann Benelux heeft vooralsnog geen last van het faillissement dat het Duitse moederbedrijf deze week aanvroeg. De tak in de Benelux is alleen afhankelijk van Duitsland voor de productie van eigen modemerken en printcatalogi. De Nederlandse tak van het bedrijf is financieel gezond, meldt het bedrijf vrijdag.

De medewerkers van Neckermann.com zijn dan ook gewoon aan het werk en volgens het bedrijf kunnen klanten als vanouds bestellingen plaatsen. "De komende weken wordt de huidige situatie bekeken en worden vervolgstappen bepaald", zei directeur Kurt Staelens.

De productie van eigen mode en catalogi gaat de Nederlandse tak in eigen hand nemen. "Het modeassortiment gaan we zelf opbouwen. De eerdere investeringen in printcatalogi worden vrijgemaakt om gedeeltelijk in nieuwe media en online marketingkanalen te investeren."

[NBA] Gadzuric al aan de kant gezet door Portland

Basketballer Dan Gadzuric mag na een week vertrekken bij Portland Trail Blazers. Dat meldt de formatie uit de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Hagenaar werd door New York Knicks overgedaan aan de Trail Blazers, maar die stellen komend seizoen geen prijs op zijn aanwezigheid.

De 34-jarige Gadzuric werd zondag betrokken in een spelersruil waarin hij samen met forward Jared Jeffries de overstap maakte naar Portland, terwijl Kurt Thomas en Raymond Felton de omgekeerde weg bewandelden. De center blijkt vooral opvulling geweest te zijn in de deal.

Gadzuric kwam afgelopen seizoen slechts twee keer in actie voor de Knicks. Hij stond eerder onder contract bij New Jersey Nets, Golden State Warriors en Milwaukee Bucks.

Vitesse mogelijk tegen Anzhi in Europa League

Vitesse neemt het in de derde voorronde van de Europa League mogelijk op tegen Anzhi Makhachkala. De Arnhemse ploeg moet dan in de return zien af te rekenen met Lokomotiv Plovdiv. De Russische formatie van coach Guus Hiddink dient het Hongaarse Budapest Hónved aan de kant te zetten.

Anzhi nam gisteren een stap in de goede richting door voor eigen publiek met 1-0 te winnen. Vitesse speelde in zijn eerste Europese duel in tien jaar tijd met 4-4 gelijk bij het Bulgaarse Plovdiv.

Sc Heerenveen komt in zijn eerste voorrondeduel de winnaar van het tweeluik tussen het Roemeense Rapid Boekarest en Myllykosken Pallo uit Finland tegen. De ploeg van trainer Marco van Basten speelt op 2 augustus thuis, een week later is de return. Rapid won het eerste duel voor eigen publiek met 3-1.

Als FC Twente de derde voorronde haalt dan is het Tsjechische FK Mladá Boleslav of Thór Akureyri uit IJsland de volgende tegenstander. De Tukkers speelden thuis met 1-1 gelijk tegen Inter Turku, de return wordt volgende week afgewerkt.

EA: 'Dead Space is te eng'

Hoewel EA blij is met haar twee Dead Space-games, hebben ze nu gezegd dat de games te eng zijn. Daarom komen ze in deel drie met coöp die ervoor moet zorgen dat het spel niet zo 'eng' is als de eerste twee delen.

EA zei: "We were hearing feedback that they love the thriller game, but it was pretty scary, and the obvious next step was that they wanted to play with someone. So we introduced co-op into the game.'' Volgens EA betekent dit niet dat de horror in het spel helemaal weg is. 

"The horror of Dead Space is still all there. It's still true to its roots and no less scary, but people felt far more comfortable playing it with someone else than they did doing it on their own. Personally, I would rather go to scary movie with my husband rather than sit at home with the lights out watching one on my own. We're looking for that to reach out to consumers that perhaps were not open to Dead Space 1 and 2."

Dead Space 3 komt in februari 2013 uit voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Windows. Of het spel nog een beetje spannend en eng gaat worden moet nog blijken.

Argos-Shimano krijgt wildcard voor Eneco Tour

Argos-Shimano heeft van de organisatie van de Eneco Tour een wildcard gekregen. De Nederlandse formatie verschijnt met een sprintploeg aan de start van de Nederlands-Belgische rittenkoers, die van 5 tot en met 12 augustus wordt gehouden. Teammanager Iwan Spekenbrink van Argos rekent vooral op Marcel Kittel en Tom Veelers.

"Het deelnemersveld is sterk, maar ik ben ervan overtuigd dat wij een prominente rol kunnen spelen", laat Spekenbrink weten op de website van de koers. "Met Kittel hebben we een van de snelste spurters uit het peloton in de rangen."

Overigens is het nog wel de vraag of de 24-jarige Duitser voldoende hersteld is van zijn ziekte, die hem in de Tour de France noopte tot afstappen. "Maar met ook Veelers erbij zullen we zeker een mooie sprinttrein op de rails kunnen zetten."

Argos is de derde Nederlandse ploeg die deelneemt aan de Eneco Tour. Rabobank en Vacansoleil zijn als World Tour-ploegen automatisch verzekerd van een startbewijs.

Poels heeft intensive care verlaten

Wout Poels heeft de intensive care van het ziekenhuis in Venlo verlaten. De renner van Vacansoleil-DCM lag daar vanwege een valpartij in de zesde etappe van de Tour de France. Hij liep hierbij een breuk in zijn linkernier, een gescheurde milt, gekneusde longen en drie gebroken ribben op.

Poels had dit seizoen zijn zinnen gezet op het WK op de weg in Valkenburg, maar hier kan hij een streep door halen. Zelf sprak hij alweer voorzichtig over het fietsen in 2013, maar onduidelijk is of dat er ook echt van zal gaan komen. Volgens Vacansoleil is de periode tussen drie weken en drie maanden na zijn val cruciaal voor zijn herstel. Pas daarna kan gezegd worden of hij volledig zal gaan herstellen of met een beperking moet leren leven.

Batman: een geschiedenis

Sinds vandaag draait de nieuwe Batman-film in de Nederlandse bioscopen. Een mooie reden voor FOK!film om eens een duik te nemen in de geschiedenis van de meest bekende misdaadbestrijder van Gotham City. In Batman: een geschiedenis kijken we vooral naar de verrichtingen van Bruce Wayne en zijn alter-ego op het witte doek, maar is er ook aandacht voor de stripverhalen die de oorsprong van Batman vormden en de beroemde tv-serie uit de jaren zestig.

Alves: "Ik wil bij Zenit blijven"

Bruno Alves heeft niet de intentie om Zenit St. Petersburg deze zomer te verlaten. De Portugees wordt aan verschillende clubs gelinkt.

Volgens Italiaanse media zou Juventus de verdediger in de gaten houden, terwijl ook Fiorentina en Queens Park Rangers geïnteresseerd zijn. Alves weet daar zelf echter niets van. "Mijn zaakwaarnemer heeft me er niks over verteld", sprak hij tegen Sovietsport.

"Ik heb bij Zenit nog een contract voor twee jaar en ik wil hier blijven om meer prijzen te winnen." Alves won met de Russische grootmacht twee keer de landstitel. Met FC Porto veroverde hij onder meer vier keer de Portugese landstitel.

Zenit nam Alves twee jaar geleden over van Porto. De 30-jarige verdediger heeft inmiddels 55 interlands achter zijn naam staan. Hij was deze zomer actief op het EK in Polen en Oekraïne, waar Portugal werd uitgeschakeld in de halve finales. Alves miste toen een strafschop tegen Spanje.

Europees hof verwerpt klacht SGP vrouwenstandpunt

De SGP heeft ook bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bot gevangen over het vrouwenstandpunt van de partij. Het hof in Straatsburg verwierp een klacht die de partij had ingediend over het arrest van de Hoge Raad, die in 2010 oordeelde dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen.

De streng gereformeerde SGP noemt de uitspraak 'ingrijpend'. Volgens de partij kan die verstrekkende gevolgen hebben, en niet alleen voor de SGP zelf. "De uitspraak komt erop neer dat het gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt", schrijft de partij in een reactie.

De partij denkt dat de uitspraak ertoe kan leiden dat de vrijheid van andere christelijke organisaties en kerken in het gedrang komt. De partij wil de uitspraak nu eerst bestuderen om vervolgens na te gaan wat de mogelijke consequenties ervan zijn.

Stalker Seth Rogen krijgt contactverbod

Een 30-jarige man mag voorlopig niet in de buurt komen van Seth Rogen en zijn vrouw Lauren Miller. De man genaamd Yasin Ajani probeerde het huis van het stel binnen te komen door te zeggen dat hij bevriend was met Miller.

Ajani ging onlangs twee keer naar de woning van de acteur en zijn vrouw, schrijft entertainmentzender E!. De tweede keer wist hij tot de voordeur te komen, waarna de huishoudster de politie belde. Ajani werd daarop in de boeien geslagen.

"Ik ben bang dat hij terugkomt", stelde Miller in haar aanvraag voor een contactverbod. "Ik heb moeite met slapen en kijk altijd of ik Ajani zie als ik thuiskom en wegga."

De man moet op 10 augustus opnieuw voor de rechter verschijnen. Mogelijk krijgt hij dan een contactverbod voor langere tijd.

Nieuwe trailer komedie The Campaign

Warner Bros. heeft een nieuwe trailer gelanceerd voor de komedie The Campaign. De film, met Will Ferrell en Zack Galifianakis in de hoofdrollen, verschijnt eind augustus in de bioscoop.

The Campaign wordt geproduceerd door Jay Roach, meest bekend van de Austin Power-films en Meet the Parents. In de film is Cam Brady (Will Ferrell) al jarenlang congreslid voor North Carolina. Hij heeft geen enkele concurrentie tijdens verkiezingen. Dit verandert wanneer een club van puissant rijke ondernemers een eigen kandidaat naar voren schuiven, de naïve Marty Huggins (Zack Galifianakis). In eerste instantie lijkt Huggins niet op te kunnen tegen de charismatische Brady, maar er ontwikkelt zich toch een heftige verkiezingsstrijd.

Op 10 augustus gaat de film in de Verenigde Staten in première, eind augustus draait hij in de Nederlandse bioscopen. Dus zowel de Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney als onze Nederlandse politici kunnen nog wat lessen trekken uit The Campaign. In de trailer is vast te zien dat het per ongeluk slaan van een baby electoraal niet handig is.

  

Pathé geschokt door schietpartij Denver

Pathé Nederland laat weten "geschokt" te zijn door de schietpartij in een bioscoop in Denver. Het bloedbad gebeurde om middernacht bij de première van de nieuwe Batmanfilm. In Nederland is de film eveneens vandaag voor het eerst te zien.

"We wachten het nieuws uit de VS af. Op dit moment weten we nog niet of de schietpartij iets met de film heeft te maken", aldus een woordvoerder. "We willen natuurlijk wel absoluut garanderen dat de Nederlandse bezoekers met een veilig gevoel naar de film gaan." De bioscoopketen zal, afhankelijk van het motief van de dader, zeer nadrukkelijk nadenken over maatregelen. Te denken valt dan aan extra beveiliging, maar de woordvoerder vindt dat nu veel te prematuur. "Extra bewaking zou de bezoekers juist ook weer een gevoel van onveiligheid kunnen geven."

Voor meer informatie over de schietpartij kan je hier terecht.

Wii U moet Nintendo weer zwarte cijfers geven

De nog te verschijnen Wii U-spelcomputer moet Nintendo vanaf de eerste dag winst opleveren. In een interview met gamewebsite Gamasutra zei topman Satoru Iwata dat het Japanse bedrijf niet twee jaar achter elkaar verlies wil draaien. Nintendo heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met een verlies van 403 miljoen euro.

Het Japanse gamebedrijf wil de opvolger van de Nintendo Wii dit jaar op de markt brengen. Een exacte datum of prijskaartje heeft de gamegigant nog niet genoemd. "De prijs is een van de belangrijkste beslissingen voor ons", zei Iwata in het vraaggesprek.

De topman benadrukte dat de markt is veranderd sinds de Wii in 2006 op de markt kwam. Hij noemde in dat verband onder meer de opkomst van smartphones en het spelen van games op sociale netwerken. Iwata liet niets los over de wijze waarop Nintendo op de veranderingen reageert.


Wii U moet Nintendo weer zwarte cijfers geven 

Topclubs azen op Van Persie

Robin van Persie maakt geen deel uit van de selectie van Arsenal voor de oefentrip naar Maleisië. De aanvaller lijkt vanwege een mogelijke transfer achter te blijven in Londen. Eerder deze maand besloot Van Persie zijn volgend jaar aflopende verbintenis niet te verlengen, waardoor Arsenal openstaat voor een vertrek van de aanvoerder.

Manchester United, Manchester City en Juventus zouden inmiddels een bod hebben uitgebracht op de 28-jarige Van Persie, meldt de BBC vrijdag. De biedingen voor de topscorer van de Premier League bedragen ongeveer twintig miljoen euro, terwijl Arsenal zo'n dertig miljoen verlangt.

De Rotterdammer besloot zijn contract bij de Gunners niet te verlengen omdat hij met de leiding van mening verschilt over het te voeren beleid. Hij speelde acht seizoenen voor Arsenal, dat hem in 2004 overnam van Feyenoord.


Van Persie niet met Arsenal naar Maleisië (Foto: Novum)

Branagh speelt schurk in Jack Ryan-film

Kenneth Branagh neemt niet alleen de regie van de Jack Ryan-reboot op zich, hij wil ook de schurkenrol gaan spelen. De onderhandelingen vinden momenteel plaats, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Chris Pine speelt de rol van de jonge Jack Ryan.

Jack Ryan is gebaseerd op het personage van de Amerikaanse thrillerschrijver Tom Clancy. De 31-jarige Pine, vooral bekend als Captain Kirk in de laatste Star Trek-film, is de vierde acteur die als Jack Ryan te zien is. Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck gingen hem voor.

Pines versie is de jongste tot nu toe, wat betekent dat hij nog maar net weg is bij de Amerikaanse marine. In het verhaal, wat niet gebaseerd lijkt op een boek van Clancy, is Ryan werkzaam als financieel adviseur in Moskou. Als hij ontdekt dat zijn Russische werkgever een terroristische aanval op de Verenigde Staten wil financieren, grijpt hij persoonlijk in.

Welke rol de 51-jarige Branagh precies gaat spelen, is nog onduidelijk. Het ligt voor de hand dat hij de Russische directeur speelt van het bedrijf waar Ryan werkt. Aan de andere kant wil hij wellicht de rol van bloeddorstige terrorist vertolken.

Wanneer de nog titelloze Jack Ryan-film in productie gaat, is nog onbekend.

Kenneth Branagh zegt nee tegen Thor 2 (Novum)

Rus onderuit in Bastad

Arantxa Rus is in de achtste finales van het WTA-toernooi in het Zweedse Bastad uitgeschakeld. De beste Nederlandse tennisster op de wereldranglijst verloor met 4-6 en 5-7 van de thuisspelende Sofia Arvidsson.

Rus werd na het verlies van de eerste set in het tweede bedrijf gelijk gebroken. Vervolgens brak ze terug, maar even daarna moest Rus opnieuw haar service inleveren. Ze leek zich nog te herstellen en kwam terug tot 5-5. Arvidsson maakte het echter vervolgens af.


Rus onderuit in Bastad (Foto: Pro Shots)

WRC3 ook voor PlayStation Vita

De racegame WRC3 is de eerste in de reeks die ook voor PlayStation Vita gemaakt wordt. Het spel, dat gebaseerd is op de World Rally Championship-racecompetitie, ligt vanaf 12 oktober in de winkel voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Dat heeft uitgever Pqube vrijdag bekendgemaakt.

WRC2, die vorig jaar verscheen, werd met gematigd enthousiasme ontvangen. Het spel zou te veel lijken op zijn voorganger. Gamestudio Milestone belooft dat WRC3 grafisch flink verbeterd is ten opzichte van het tweede deel.

Voor het spel wordt gebruikgemaakt van nieuwe technieken om de spetterende modder en belichting in het spel mooier en realistischer te maken. Alle vijftig teams uit het rallykampioenschap zijn in de game terug te vinden. Hetzelfde geldt voor de coureurs en bekende racewagens als de Volkswagen Polo R WRC-testauto, de Renault Twingo R2 en de Proton Satria Neo S2000.

[CL] Feyenoord treft Dynamo Kiev in derde voorronde

Feyenoord loot Dynamo Kiev in de derde voorronde van de Champions League. Heenwedstrijden zijn op 31 juli en 1 augustus. Returns volgen op 7 en 8 augustus. Feyenoord begint eerst uit. 

De vier winnaars van de niet kampioenenroute voegen zich bij Málaga, Udinese, Sporting Braga, Borussia Mönchengladbach, Lille en Spartak Moskou. In een onderlinge play-off zullen uiteindelijk vijf clubs meedoen aan het miljoenenbal. Ook via de kampioenenroute zullen vijf ploegen zich kwalificeren. 

Loting Niet kampioenenroute

Thuis Uit
Fenerbahçe SK (TUR) FC Vaslui (ROE)
Motherwell FC (SCO) Panathinaikos FC (GRI)
FC København (DEN) Club Brugge KV (BEL)
FC Dynamo Kiev (OEK) Feyenoord (NED)

Loting kampioenenroute

Thuis Uit
NK Maribor (SLO)/FK Zeljezničar (BOS) F91 Dudelange (LUX)/FC Salzburg (OOS)
FC BATE Borisov (WRU)/FK Vardar (MAC) KS Skënderbeu (ALB)/Debreceni VSC (HON)
CFR 1907 Cluj (ROE) FC Slovan Liberec (TZJ)/FC Shakhter Karagandy (KAZ)
RSC Anderlecht (BEL) Shamrock Rovers FC (IER)/FK Ekranas (LIT)
FK Budućnost Podgorica (MON)/WKS Śląsk Wroclaw (POL) The New Saints FC (WAL)/Helsingsborgs IF (SWE)
Ulisses FC (ARM)/FC Sheriff (MOL) PFC Ludogorets Razgrad (BUL)/GNK Dinamo Zagreb (KRO)
Celtic FC (SCO) HJK Helsinki (FIN)/KR Reykjavík (IJS)
Molde FK (NOR)/FK Ventspils (LET) FC Flora Tallinn (EST)/FC Basel 1893 (ZWI)
MŠK Zilina (SLO)/Hapoel Kiryat Shmona FC (ISR) Neftçi PFK (AZE)/FC Zestafoni (GEO)
AEL Limassol FC (CYP)/Linfield FC (NIR) Valletta FC (MAL)/FK Partizan (SER)

Sony plant Jumanji reboot

Vandaag in uw dagelijkse portie reboots: Sony plannen heeft voor een reboot van Jumanji. Het origineel stamt alweer uit 1995, de cast bestond toentertijd uit o.a. Robin Wiliams & Kirsten Dunst.

Jumanji gaat over Alan (Robin Williams) die een bovennatuurlijk bordspel vindt. Door een wat ongelukkige worp belandt Alan in het spel. 26 jaar later wordt hij bevrijdt door twee kinderen, gezamenlijk moeten ze het spel uit proberen te spelen.

Het feit dat de CGI uit het origineel nogal achterhaald is, is reden genoeg voor Sony om de reboot groen licht te geven. Er is nog geen schrijver of regisseur aan het project verbonden.

Een Jumanji reboot, is het echt nodig?

Manchester United richt vizier op Sahin

Manchester United heeft zijn pijlen gericht op Nuri Sahin. The Red Devils zien in de middenvelder een goedkopere optie dan São Paulo-talent Lucas Moura.

United ging in eerste instantie vol voor Lucas, die in Brazilië te boek staat als een van de grootste talenten van het land. Het forse prijskaartje dat de middenvelder om zijn nek heeft hangen, ongeveer veertig miljoen euro, heeft The Red Devils echter afgeschrikt. Goal.com weet dat de Engelse recordkampioen in Sahin een aantrekkelijk alternatief ziet.

Sahin speelt sinds begin vorig jaar voor Real Madrid, maar kwam mede door blessureleed amper aan spelen toe in de Spaanse hoofdstad. Trainer José Mourinho is van plan om de voormalig Feyenoord-speler een hele voorbereiding mee te laten spelen, maar desondanks is Real bereid om een eventueel bod in behandeling te nemen.

Ook Bayern München en Galatasaray werden in de voorbije weken gelinkt aan Sahin, die in mei nog de intentie uitsprak om bij Real te blijven. De komst van Luka Modric, die op het punt staat om Tottenham Hotspur te verruilen voor De Koninklijke, lijkt de kansen op speelminuten voor de Turkse spelmaker alleen maar te verkleinen.

Van Geel: "Terugkeer Guidetti geen optie"

Een terugkeer van John Guidetti bij Feyenoord is voorlopig niet aan de orde, zo heeft de technisch directeur van de Rotterdammers Martin van Geel aan AD Sportwereld laten weten. Van Geel bracht een bezoek aan Manchester City waar onder meer Guidetti onder contract staat.

"Zie dit bezoek maar als relatiebeheer. We hebben bij City afgelopen seizoen goede contacten opgebouwd, wat ondermeer resulteerde in de huur van Omar Elabdellaoui. Hij komt zondag naar Rotterdam, dat is één van de zaken waar ik in Manchester over heb gesproken."

Guidetti zit volgens Van Geel voorlopig nog in de lappenmand met een zenuwblessure die hij vorig jaar tijdens zijn verblijf bij Feyenoord opliep. "Daar is hij nog wel even zoet mee. Voorlopig is een terugkeer in elk geval geen optie."

Uitslag eerste vrije training Duitsland

Jenson Button heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland. De Brit bleef op de Hockenheimring team- en landgenoot Lewis Hamilton een halve seconde voor. Fernando Alonso reed de derde tijd. Tijdens de sessie vielen er drie korte buitjes.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Button McLaren 1:16.595   27
2 L. Hamilton McLaren 1:17.093 +0:00.498 22
3 F. Alonso Ferrari 1:17.370 +0:00.775 21
4 M. Schumacher Mercedes 1:17.382 +0:00.787 20
5 S. Perez Sauber 1:17.413 +0:00.818 28
6 N. Hülkenberg Force India 1:17.599 +0:01.004 17
7 N. Rosberg Mercedes 1:17.915 +0:01.320 27
8 F. Massa Ferrari 1:17.995 +0:01.400 22
9 P. Maldonado Williams 1:18.020 +0:01.425 20
10 R. Grosjean Lotus 1:18.130 +0:01.535 21
11 K. Kobayashi Sauber 1:18.226 +0:01.631 22
12 S. Vettel Red Bull 1:18.339 +0:01.744 21
13 V. Bottas Williams 1:18.422 +0:01.827 28
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:18.709 +0:02.114 30
15 K. Räikkönen Lotus 1:18.831 +0:02.236 13
16 J. Bianchi Force India 1:18.972 +0:02.377 21
17 J. Vergne Toro Rosso 1:19.039 +0:02.444 34
18 V. Petrov Caterham 1:19.674 +0:03.079 24
19 H. Kovalainen Caterham 1:19.963 +0:03.368 24
20 M. Webber Red Bull 1:20.122 +0:03.527 27
21 C. Pic Marussia 1:20.169 +0:03.574 20
22 T. Glock Marussia 1:20.539 +0:03.944 18
23 P. de la Rosa HRT 1:21.138 +0:04.543 24
24 D. Clos HRT 1:21.740 +0:05.145 27

Kidman genoot van drinkgelag met Hemingway

Nicole Kidman had veel plezier in haar rol als Martha Gellhorn in de film Hemingway & Gellhorn. De oorlogsjournaliste was getrouwd met schrijver Ernest Hemingway, gespeeld door Clive Owen. "Hun relatie stond bol van de alcohol", vertelt Kidman aan Novum Nieuws. "Om daar te zitten met al die mannen en Hemingway onder de tafel te drinken was heerlijk."

De 45-jarige Australische, die donderdag werd genomineerd voor een Emmy Award voor haar rol in de tv-film, kon vroeger een stevig glaasje meedrinken. "Toen ik jong was, in de twintig, was ik daar echt toe in staat", vertelt ze. "Dat kunnen anderen bevestigen." Tegenwoordig houdt ze het netjes. "Nu? Vergeet het. Nu lig ik er zo af."

Hemingway & Gellhorn gaat over de relatie tussen de twee intellectuelen, die van 1940 tot 1945 getrouwd waren. "Ik hoop dat ik ook maar een tiende van haar avontuurlijke geest heb", zegt Kidman. "Ze werkte nog tot diep in de tachtig. Ze werd daar toen ook nog verkracht, maar ze bleef maar doorgaan." Gellhorn werd op 80-jarige leeftijd verkracht in Kenia.

In de tv-film wordt duidelijk dat Hemingway en Gellhorn zich seksueel sterk tot elkaar voelden aangetrokken. De journaliste schreef in 1972 dat ze eigenlijk niet van seks hield, maar daar gelooft Kidman niet veel van.

"Ik denk dat seks niet hoog op haar verlanglijstje stond," analyseert de Australische. "Maar uit haar relatie met Hemingway wordt duidelijk dat het wel degelijk haar interesse had", vindt de actrice. "Maar we zeggen allemaal dingen, omdat we onszelf willen overtuigen."

De actrice is in de film zowel in een jonge als een oudere versie van Gellhorn te zien, die terugblikt op haar leven. "Ik vond het lastig om de oudere versie te spelen, omdat het moeilijk is haar authentiek te maken. Ik wilde dat je in haar ogen kon zien dat ze zo veel heeft meegemaakt. Mensen die zulke oorlogssituaties hebben gezien, dat dringt diep binnen in de ziel."

Hemingway & Gellhorn is op 22 juli te zien bij HBO Nederland.


Kidman genoot van drinkgelag met Hemingway (Foto: Novum)

Lesje zwaardvechten in Metal Gear Rising

Konami heeft een video vrijgegeven waarin we de tutorial van Metal Gear Rising: Revengeance zien uit een gedeelte van het spel dat ook te spelen was op de E3. 

Veel zwaardvechten dus, maar in dit gedeelte nog met uitleg van een Russiche opdrachtgever. In Revengeance volgen we Raiden die een contract heeft met private militaire organisaties. Hij komt in verschillende opdrachten terecht, zoals het opleiden van legers en het beschermen van een belangrijk persoon in een onbekend land dat aan het herstellen is van een vorige burgeroorlog. In dat land is meer aan de hand, want daar komt hij een cyber-leger tegen, die hij moet stoppen.

Metal Gear Rising: Revengeance komt begin volgend jaar uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Schumacher ziet bandenoorlog wel zitten

Michael Schumacher ziet een nieuwe bandenoorlog in de Formule 1 wel zitten. De Duitser lijkt dan ook voorstander te zijn van het plan van de pogingen van FIA-president Jean Todt om Michelin te verleiden tot een terugkeer in de sport. De Fransen zouden alleen willen als er weer een bandenoorlog zou komen.

Michelin vocht tussen 2001 en 2006 een verbeten strijd uit met Bridgestone. Mercedes-coureur Schumacher ziet een strijd van een ander bandenmerk, zoals Michelin, met Pirelli om persoonlijke redenen wel ziten. "Dan zouden we ten minste fatsoenlijke banden hebben." De zevenvoudig wereldkampioen hekelt de huidige manier waarop met de Pirelli's omgesprongen moet worden. Het is volgens hem nu te vergelijken met het 'rijden op rauwe eieren'.

Chris Hemsworth in nieuwe Spielberg-film

Thor-ster Chris Hemsworth zal de hoofdrol vertolken in Robopocalypse, de nieuwe film van Steven Spielberg. De Australische acteur speelde naast Thor eerder ook in Star Trek, Snow White and The Huntsman en The Avengers.

De nieuwe film van Spielberg is gebaseerd op het gelijknamige boek van Daniel H. Wilson uit 2011. In de nabije toekomst komen robots onder leiding van de intelligente robot Archos in opstand tegen de mensheid. Een groepje mensen probeert te overleven, zonder technologie en onder hevige aanvallen van de robots.

Robopocalypse werd in 2011 zeer goed ontvangen door de critici. Robert Crais van The New York Times schreef over het boek: "Robopocalypse doet me denken aan Michael Crichton in zijn beste dagen. Het verhaal is briljant en mooi geschreven." De vergelijking met Crichton is opmerkelijk, omdat Spielberg eerder veel succes had met  twee verfilmingen van zijn boeken, Jurassic Park en The Lost World.

De film, geproduceerd door Dreamworks en Twentieth Century Fox, verschijnt eind april 2014 in de bioscoop.

Cover van Robopocalypse

'Final Fantasy Versus XIII gestopt'

Er zijn verschillende bronnen die melden dat de ontwikkeling van Final Fantasy Versus XIII gestopt is. Er wordt gesuggereerd dat de resources in een ander spel, Final Fantasy XV, zijn gestopt.

Final Fantasy Versus XIII is een veelgeplaagd project van Square Enix. Het is al zes jaar geleden aangekondigd, maar er werd maar weinig vooruitgang getoond. Hoofd van ontwikkeling Tetsuya Nomura beloofde in januari nog een realtime demo te laten zien, maar gaf in maart weer aan dat het niet doorging en dat ze geen details zouden geven. In mei vroeg hij nog om geduld en nu gaan er steeds geruchten dat het hele spel de prullenbak in is gekieperd. Square Enix Japan wil niets kwijt over deze geruchten.

Vandaag is ook bekendgemaakt dat Square Enix op 1 september meer nieuws omtrent de jarige franchise gaat geven. Dat is tijdens het evenement in Japan rondom het vijfentwintigjarig bestaan. Er zou nieuws gegeven worden over Final Fantasy XIII. Of dat over DLC voor XIII-2 gaat, toch een XIII-3 of toch Versus XIII is niet bekend.

KNSB wil EK inline-skaten 2013 organiseren

De KNSB hoopt het EK inline-skaten van 2013 naar Nederland te halen. De schaatsbond gaat de komende tijd kijken welke verenigingen en steden het toernooi willen organiseren. De Europese titelstrijd werd vorig jaar al in Nederland gehouden, toen werden de wedstrijden in Zwolle en Heerde verreden.

Het EK bestaat uit drie onderdelen, die op verschillende plaatsen afgewerkt kunnen worden. Voor de baanwedstrijden is een piste vereist, aan de wegwedstrijd en marathon zijn minder strikte regels verbonden, meldt de KNSB vandaag. Het EK van dit jaar begint volgende week in het Hongaarse Szeged.

Fans flippen na recensie The Dark Knight Rises

Op de website RottenTomatoes.com verschenen vanaf donderdag de recensies van The Dark Knight Rises na de première van de film. De film krijgt overwegend positieve kritieken, maar kreeg, wellicht ook vanwege de hoge verwachtingen vooraf, ook enkele negatieve kritieken.

De trouwe fans van de film kunnen dit echter niet aan. Ze scholden recensenten uit en ook konden meerdere filmcritici bedreigingen tegemoet zien. Het liep zó de spuigaten uit dat de website zich genoodzaakt zag om de mogelijkheid tot reageren tijdelijk uit te zetten. "Het was gewoon niet meer te doen" volgens een woordvoerder.

Naar aanleiding van dit incident overweegt de website om de reacties van bezoekers op een andere manier te gaan beheren, want ze willen deze ellende niet nog een keer bij het verschijnen van de tweede grote film in 2012: The Hobbit: An Unexpected Journey.

NAC-trainer Karelse hoopt op De Roover

NAC Breda-trainer John Karelse is tijdens de voorbereiding onder de indruk geraakt van Sepp de Roover. De Belg was de afgelopen week op proef bij de Bredase club en speelde gisteravond ook mee in het met 4-1 gewonnen oefenduel tegen Cercle Brugge. De oefenmeester ziet in de verdediger een welkome aanwinst.

"Voor Sepp de Roover mag je best wat meer uitgeven", zo laat Karelse optekenen door Omroep Brabant. "Ik ben er erg tevreden over. Hij heeft toch wat extra's". De Roover speelde in het verleden eerder bij Sparta Rotterdam en FC Groningen.

Ook Edwin de Graaf en Ebi Smolarek zijn op proef bij NAC. Hoewel laatstgenoemde één van de vier treffers tegen Cercle voor zijn rekening nam, is over hun toekomst nog niets bekend. "Daar beslissen we eind deze week, begin volgende week over", aldus de oefenmeester.

Palestijn schikt met Baron Cohen over Brüno-film

De Palestijnse kruidenier die in de film Brüno wordt neergezet als terroristenleider heeft een schikking getroffen met Sacha Baron Cohen. De zaak is 'naar iedereens tevredenheid afgehandeld', zegt de advocaat van kruidenier Ayman Abu Aita. Details zijn niet bekendgemaakt.

In Brüno, een komedie uit 2009, speelt Baron Cohen een Oostenrijkse homoseksueel die vrede wil stichten in het Midden-Oosten. Abu Aita werd geïnterviewd en zag zichzelf terug op het witte doek, zonder daar naar eigen zeggen toestemming voor te hebben gegeven.

De Palestijn klaagde ook David Letterman aan, omdat die de bewuste scene in zijn tv-show liet zien. Abu Aita eiste 110 miljoen dollar van Baron Cohen.

Zanger Bert van Cindy & Bert overleden

De Duitse zanger Norbert Berger, die deel uitmaakte van het duo Cindy & Bert, is zaterdag in een ziekenhuis in Düsseldorf aan een longontsteking overleden. Dat heeft zijn management meegedeeld. Het duo had in de jaren 70 ook in Nederland veel succes met het nummer Immer wieder sonntags. Dries Holten, bekend van het duo Sandra en Andres, schreef voor dat lied de tekst.

Berger is 66 jaar geworden. Hij trouwde in 1967 met Jutta Gusenburger, met wie hij één zoon kreeg. In 1969 namen zij als Cindy & Bert hun eerste single op: Saturday morning. Twee jaar later besloten de twee zich geheel op hun muzikale carrière te storten. Zij hadden hits met nummers als Der Hund von Baskerville en Ich fand eine Hand, maar op het Eurovisiesongfestival van 1974 moesten zij diep buigen voor de Zweedse popgroep Abba, die met Waterloo won. Cindy & Bert werden met Sommermelodie laatste.

In 1988 scheidden Berger en Gusenburger en gingen ze ook muzikaal hun eigen weg. Sinds de jaren 90 traden ze weer samen op.


Cindy & Bert Immer wieder sonntags (Video: Youtube)

Valencia neemt Gago over van Real Madrid

Valencia heeft middenvelder Fernando Gago overgenomen van Real Madrid. De 26-jarige Argentijn had in Madrid weinig zicht op speeltijd onder trainer José Mourinho. Hij wordt vanmiddag officieel gepresenteerd door Valencia, dat naar verluidt zo'n 3,5 miljoen euro voor hem betaald.

Gago werd afgelopen seizoen verhuurd aan AS Roma, waar hij dertig Serie A-duels in actie kwam. De controlerende middenvelder kwam in 2006 voor twintig miljoen euro over van Boca Juniors. Hij had een aandeel in de landstitels van 2007 en 2008, maar zag zijn kansen op een basisplaats slinken met de komst van Xabi Alonso.

Sergio Canales lijkt Gago te volgen naar Valencia. De aanvallende middenvelder werd afgelopen seizoen al gehuurd van Real Madrid, waar hij sinds zijn komst van Racing Santander twee jaar geleden niet veel werd ingezet. Afgelopen seizoen stond de 21-jarige Spanjaard lang aan de kant met een knieblessure.


Valencia neemt Gago over van Real Madrid (Foto: Novum)

'Aanpak woninginbrekers faalt'

De aanpak van woninginbrekers faalt. Het aantal woninginbraken stijgt sinds 2007, maar de politie pakt steeds minder daders op. Daarbij staan de inbrekers veelal na honderd dagen of minder weer buiten. Dat meldt het Nederlands Dagblad vrijdag op basis van een nog te verschijnen rapport van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het onderzoek maakt deel uit van het Nationaal Dreigingsbeeld, dat eind dit jaar uitkomt. Uit het rapport blijkt dat het ophelderingspercentage is gedaald van 10,2 procent in 2007 tot 6,8 procent vorig jaar. Tussen de zestien- en 25 duizend inbraken, een vijfde van het totaal, zouden worden gepleegd door goed georganiseerde bendes. Daders uit Oost-Europa zouden oververtegenwoordigd zijn.

De onderzoekers waarschuwen dat een gelijkblijvende pakkans 'allesbehalve een remmende werking' op het aantal woninginbraken zal hebben. Ook de strafmaat van gemiddeld drie maanden schrikt niet af, stellen de analisten. De daders nemen volgens hen hun verlies en gaan daarna weer over tot het plegen van inbraken. "De straffen in het land van herkomst zijn vele malen hoger."

Eind mei kondigde de politie overigens aan de aanval op woninginbrekers te openen. De politiekorpsen streven ernaar de komende vier jaar 25 procent meer daders op te pakken. Voortaan worden alle inbraken uitvoerig onderzocht, schakelt de politie vaker forensische deskundigen in die op zoek gaan naar dna-sporen van de daders om die te vergelijken met profielen in de dna-databank en wordt geprobeerd inbraken te voorkomen door onder meer op grote schaal preventiecampagnes te voeren. Ook gaan agenten gerichter surveilleren op inbraakgevoelige plekken.

CNV Jongeren wil meer begrip voor vastende moslims

Werkgevers moeten meer begrip hebben voor werkende moslims die meedoen aan de ramadan. CNV Jongeren wil dat daar zo nodig afspraken over worden gemaakt in de cao, zo laat de bond vrijdag weten bij de start van de vastenactie.

CNV Jongeren krijgt nu veel signalen binnen van werkenden die bang zijn hun baan te verliezen doordat ze vermoeider zijn dan anders of problemen hebben om zich te concentreren. Door bijvoorbeeld de roosters aan te passen zouden vastende moslims de ramadan beter door kunnen komen.

"Als werkgevers en werknemers niet zelf tot afspraken kunnen komen, moeten er in de cao afspraken worden gemaakt", licht een woordvoerder vrijdag toe op Radio 1. "Werkgevers moeten dan verplicht meewerken aan een flexibele opstelling."

Om beter zicht te krijgen op de problemen heeft CNV Jongeren een meldpunt geopend voor misstanden. Het gaat volgens de bond vooral om wederzijds begrip. "Als dat begrip er is, dan zijn we al heel ver."

USADA adviseert aanklacht Armstrong af te wijzen

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft de rechter gevraagd om de aanklacht van Lance Armstrong af te wijzen. Volgens het USADA is het belangrijk dat de zaak tegen de zevenvoudige winnaar van de Tour de France wordt doorgezet. "Anders zouden we ons werk niet goed doen", lichtte directeur Travis Tygart toe.

Armstrong is het er niet mee eens dat hij wordt aangeklaagd voor dopinggebruik tijdens zijn loopbaan. Hij is van mening dat het USADA zijn grondwettelijke rechten op een eerlijk proces schendt en dat er een heksenjacht tegen hem wordt gevoerd. De Texaan spande al eerder een rechtszaak aan tegen USADA, maar die vond geen doorgang.

Opgave titelverdediger Fish in Atlanta

Mardy Fish heeft bij het ATP-toernooi in Atlanta geblesseerd moeten opgeven. Fish won het toernooi vorig jaar en het jaar ervoor.

De Amerikaan staakte het duel tegen de Luxemburger Gilles Muller bij een stand van 6-4 en 3-2 in zijn voordeel vanwege een enkelblessure. Die liep hij op toen hij een bal wilde halen en daarbij zijn enkel verdraaide.

John Isner, verliezend finalist in de afgelopen twee edities, bereikte de kwartfinales. Isner was de Belg Ruben Bemelmans met 4-6, 6-3 en 6-4 de baas.

Obama waarschuwt voor cybercrime

President Barack Obama waarschuwt voor cyberaanvallen op cruciale infrastructuur in de Verenigde Staten en roept de Amerikaanse volksvertegenwoordigers op actie te ondernemen.

In een vrijdag in The Wall Street Journal gepubliceerd opiniestuk schrijft Obama dat bestrijding van cybercriminaliteit een van de belangrijkste uitdagingen is op het gebied van de economie en de veiligheid.

Volgens de Amerikaanse president proberen buitenlandse mogendheden, criminele organisaties en individuen elke dag financiële, energie- en veiligheidssystemen binnen te dringen.

Obama waarschuwt voor cybercrime
Obama waarschuwt voor cybercrime (Foto: ANP)

Van Ginkel: "Mooi om thuis te vertellen"

Vitesse speelde donderdagavond met 4-4 gelijk, mede door twee doelpunten van uitblinker Marco van Ginkel. De speler was niet ontevreden na zijn Europese debuut.

"Ik heb in ieder geval iets moois om thuis te vertellen", verklaarde de aanvaller na afloop van het duel met Lokomotiv Plovdiv aan Omroep Gelderland. Hij was de tweede speler uit de familie Van Ginkel die in Europees verband scoorde. Vader Alex vond namens FC Utrecht het net in de Europa Cup.

Van Ginkel was te spreken over zowel zijn eigen als de collectieve prestatie. "Dit was een lekker Europees debuut met twee doelpunten van mij. Vier keer scoren geeft vertrouwen en we hadden nog wel een paar kansen. De hitte van 32 graden was niet helemaal in ons voordeel."

Vitesse speelt volgende week de return in Arnhem. De club verzekerde zich vorig seizoen onder trainer John van den Brom van Europees voetbal. Inmiddels heeft Fred Rutten het roer overgenomen bij de club, die onder leiding van eigenaar Merab Jordania jacht maakt op de Nederlandse top.

Miljardenbod Heineken in Azië

Heineken lanceert een bod ter waarde van 5,1 miljard Singapore dollar (zo'n 3,3 miljard euro) op het belang van Fraser & Neave (F&N) in Asia Pacific Breweries (APB). Dat werd vrijdag bekendgemaakt door de bierbrouwer.

Het concern biedt 50 Singapore dollar per aandeel op de stukken APB. Verder heeft het 163 miljoen Singapore dollar over voor andere deelnemingen van F&N.

Wanneer aan de voorwaarden van het bod zijn voldaan, zal Heineken een verplicht bod uitbrengen op alle aandelen APB die nog niet in het bezit zijn van de onderneming. Ook dan wordt 50 Singapore dollar per aandeel geboden, voor maximaal 2,4 miljard Singapore dollar.

Miljardenbod Heineken in Azië
Miljardenbod Heineken in Azië (Foto: ANP)

Winkeliers willen zwarte lijst helers

Zwarte markten en veilingsites moeten beter optreden tegen criminelen die er massaal gestolen goederen verkopen. Zo moet er een zwarte lijst komen van louche handelaren en een legitimatieplicht. Daarvoor pleit winkeliersorganisatie Detailhandel Nederland vrijdag.

Vorig jaar werd voor ongeveer 1,4 miljard euro gestolen uit de Nederlandse winkels. Goederen worden daarna vaak via veilingsites en zwarte markten doorverkocht. Ook worden vaak zaaltjes voor een korte periode gehuurd om gestolen artikelen te verkopen.

Het gaat vaak om doorgewinterde criminelen, georganiseerde bendes of drugsverslaafde veelplegers, weet de winkeliersvereniging. Detailhandel Nederland wil nu dat de wet wordt aangepast om winkelcriminaliteit en heling te stoppen.

"Wanneer blijkt dat zwarte markten, veilingsites en goudopkopers bij herhaling een platform blijken voor helers en onvoldoende maatregelen treffen, moeten deze door de autoriteiten worden gesloten", zegt een woordvoerder.

Zestiende editie Zwarte Cross van start

's Werelds grootste motorcrossspektakel barst weer los in de Achterhoek. Vrijdag, zaterdag en zondag vindt in Lichtenvoorde de zestiende editie van de Zwarte Cross plaats. Dit jaar zorgen onder meer Bertolf, Racoon en Di-rect voor muzikale afwisseling tussen het motorgeweld.

Ook Normaal, Within Temptation en Kaiser Chiefs zijn van de partij tijdens Zwarte Cross. Naast muziek, crossraces en motorstunts kent het festival ook een theaterprogramma. Daarvoor zijn onder meer Leo Blokhuis, Gerda Havertong en Ronald Giphart gestrikt.

De Zwarte Cross trok vorig jaar 152 duizend bezoekers, een record. Nooit eerder bezochten zo veel mensen het festival, dat zonder noemenswaardige incidenten verliep. Ook Britt Dekker brengt dit jaar een bezoek aan het cross- en muziekfestijn. De realityster is sinds kort helemaal verslingerd aan het motorcrossen. Ook een concert van Normaal viel eerder dit jaar in de smaak bij Britt.

Superheld Batman verovert bioscoop

Als er één film is die deze zomer ongetwijfeld volle zalen zal trekken, dan is het wel The Dark Knight Rises. De derde en laatste Batmanfilm van de Britse Hollywoodregisseur Christopher Nolan gaat vrijdag wereldwijd in première.

Filmmaatschappij Warner Bros heeft hoge verwachtingen, ook voor Nederland. "Het is het slotstuk van een sage, te vergelijken met de laatste film van Harry Potter" , aldus een woordvoerster van de Nederlandse tak van WB.

Aan de zogeheten buzz over de film op internet hoeft het niet te liggen. Die was enorm. Overal werd druk gespeculeerd over het verhaal, de karakters, de special effects en natuurlijk de afloop. De recensies, zowel in de VS als in Nederland, zijn overwegend zeer positief.

De superheld Batman werd in de jaren 60 wereldberoemd door de gelijknamige Amerikaanse tv-serie. Later volgden speelfilms van wisselende kwaliteit. Nolan pakte deze eeuw de draad weer op met een drieluik: Batman Begins, The Dark Knight en nu The Dark Knight Rises waarin Batman wordt vertolkt door Christian Bale.

Superheld Batman verovert bioscoop
Superheld Batman verovert bioscoop (Foto: ANP)

Moslims maken zich op voor ramadan

Moslims beginnen vrijdag aan hun traditionele vastenmaand ramadan. Tot en met 18 augustus mogen zij volgens de koran niet eten, drinken, roken en seks hebben tot het donker is.

Na zonsondergang 'breekt' het vasten en wordt vaak uitbundig gedineerd, de zogeheten iftar. De ramadan wordt afgesloten met het islamitische Suikerfeest, ook wel Id al-Fitr of 'het kleine feest'. Moslims vieren dan het einde van de ramadan.

Vasten tijdens de zomermaanden wordt vaak als extra zwaar gezien, omdat het langer licht is. Veel moslims zijn niet naar hun warme land van oorsprong op vakantie gegaan of eerder teruggekomen, omdat het met hoge temperaturen zwaarder is om niet te drinken.

Vanwege de zomerse ramadan dit jaar hebben politie en gemeenten extra maatregelen getroffen. In Rotterdam mogen de moskeeën openblijven tot middernacht in plaats van 22.00 uur, wanneer de zon pas net onder is. In Den Haag en Utrecht worden meer politieagenten ingezet tijdens de avonduren, omdat dit jaar meer levendigheid op straat wordt verwacht.

Vrijdag gaat de zon om 21.48 uur onder. De komende maand wordt het elke dag een paar minuten eerder donker. Op 18 augustus mag bijna vijftig minuten vroeger gegeten en gedronken worden dan aan het begin van de ramadan.

De start van de vastenperiode valt niet elk jaar in de zomer. De stand van de maan bepaalt wanneer de vastentijd begint en eindigt. De ramadan valt elk jaar ongeveer elf dagen eerder. Volgend jaar start de feestmaand rond 9 juli. Door de maanstand is er soms een verschil tussen de data die Marokkanen en Turken aanhouden voor de start van ramadan en het Suikerfeest.

Opnieuw sterke groei internetgebruik in China

De snelle verspreiding van draadloos internet heeft het aantal internetters in China, al langer de grootste online gemeenschap ter wereld, opgestuwd tot 538 miljoen. Dat blijkt uit donderdag vrijgegeven cijfers van het China Internet Network Information Center. Bijna veertig procent van de Chinese bevolking is aangesloten op internet.

Zeker 388 miljoen Chinezen internetten via mobiele telefoon of andere draadloze apparaten. Dat is 22 procent meer dan vorig jaar. De sterke groei van (draadloos) internet heeft in China geleid tot de opkomst van tal van internetbedrijfjes, van microblogs tot online videodiensten.

De Chinese regering is een groot voorstander van het gebruik van internet door bedrijven en voor onderwijsdoeleinden, maar probeert de toegang tot potentieel subversief materiaal te blokkeren. Met name na de volksopstanden in het Midden-Oosten, die ten dele werden voortgedreven door sociale media, worden dit soort internetdiensten aan banden gelegd.


Opnieuw sterke groei internetgebruik in China (Foto: Novum)

Madeira geteisterd door bosbranden

Bewoners van bosgebieden op het Portugese eiland Madeira hebben donderdag hun heil elders gezocht, omdat hun woningen worden bedreigd door bosbranden. Twee huizen zijn inmiddels door het vuur verteerd, nog eens 25 woningen raakten beschadigd.

Op televisiebeelden is te zien hoe bewoners van de plaats Funchal het vuur met tuinslangen en bezems te lijf gaan. Honderd inwoners van Funchal zijn geëvacueerd, sommigen liepen ademhalingsproblemen op door de rook.

Ook elders op het eiland braken bosbranden uit. De bluspogingen worden bemoeilijkt door de felle wind.

President Egypte wil gevangenen vrijlaten

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft donderdag de vrijlating bevolen van honderden gevangenen die door de militairen zijn vastgezet. Dit meldde het officiële persbureau MENA.

Morsi, de vorige maand beëdigde nieuw gekozen burgerpresident van Egypte, heeft "een order gegeven om 572 mensen die door het militaire rechtssysteem zijn veroordeeld, gratie te verlenen", aldus MENA.

Eerder gaf de president opdracht tot de vorming van een commissie die alle veroordelingen van burgers door de militairen opnieuw moest bekijken. In totaal zijn 11.879 Egyptenaren door het leger gedetineerd sinds de opstand tegen het vroegere bewind van Hosni Mubarak uitbrak. Van hen zijn er inmiddels 9714 vrijgelaten, blijkt uit cijfers van de commissie.

President Egypte wil 572 gevangenen vrijlaten
President Egypte wil gevangenen vrijlaten (Foto: ANP)

Hittegolf eist leven in Cyprus

De hittegolf die Cyprus al een week in zijn greep houdt, heeft een eerste slachtoffer geëist. Een 65-jarige vrouw werd woensdag getroffen door een hartaanval en met spoed naar een ziekenhuis gebracht, alwaar ze overleed. Dat heeft het Cypriotische ministerie van volksgezondheid donderdag gezegd.

Autopsie op het lichaam van de vrouw heeft uitgewezen dat ze door hitte bevangen was en als gevolg daarvan getroffen werd door een hitteberoerte. Momenteel liggen in het algemene ziekenhuis van Nicosia negen mensen die symptomen vertonen van een hitteberoerte.

Eerste exclusive voor Ouya bekend

Er is al heel wat geschreven over Ouya, de Android-gameconsole-voor-99-dollar. Op dit moment staat de Kickstarter-teller op ruim vijf miljoen dollar, ruim voorbij het vooraf opgegeven doel van 950.000 dollar.

Het grootste punt van kritiek dat men op dit moment heeft is het feit dat de console helemaal open wordt voor developers en hackers waardoor het lastig kan zijn om games winstgevend te maken. Toch is er al de eerste exclusieve game voor het apparaat aangekondigd.

De game komt van ex-Call of Duty-developer Robert Bowling en heet Human Element. De game is eerder al aangekondigd en gaat in 2015 verschijnen voor de consoles van dan. Ouya krijgt exclusieve episodische content en dat gaat dienen als voorafje. 

Op de Ouya-Kickstarterpagina kun je een video vinden van Bowling waarin hij enthousiast vertelt over zowel de game als Ouya.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.