Treinen opgeheven wegens personeelsgebrek

Voor Beter OV is zeer slecht te spreken over het opheffen van treinen wegens personeelsgebrek. De NS kondigde onlangs aan, deze zomer geen treinen uit de dienstregeling te halen, maar blijkt nu over onvoldoende personeel te beschikken om deze belofte waar te maken. Dat had de NS ten tijde van de aankondiging dat er geen treinen zouden worden geschrapt moeten hebben kunnen zien aankomen.  

Tussen Breukelen en Utrecht en tussen Utrecht en Veenendaal rijden vandaag minder Sprinters. Door personeelsgebrek (door de NS omschreven met de geheimzinnige term “door diverse oorzaken”). Dat is vreemd, aangezien ons land op dit moment niet wordt geteisterd door een griepgolf, en er dus normaal gesproken voldoende machinisten en conducteurs beschikbaar zouden moeten zijn voor de dienst. Overigens werd afgelopen woensdag de treinserie 2800 (IC Rotterdam - Amersfoort) ’s middags eveneens opgeheven, ook toen onder de noemer “door diverse oorzaken”.

Het zorgen voor voldoende personeel voor het rijden van de treindienst hoort bij de core-business van een vervoerbedrijf. Dat de NS dit blijkbaar niet op orde heeft, vindt Voor Beter OV zeer zorgwekkend.  

Overigens komen er ook veel klachten binnen over treinen die korter zijn dan normaal. Daarmee worden conducteurs en materieelkilometers uitgespaard, maar het gevolg is wel dat reizigers als haringen in een ton worden vervoerd. Dit speelt met name rond de Sprinters in Noord Holland die al waren ingekort terwijl de vakantieperiode daar nog niet was begonnen en rond de Intercity’s van en naar Schiphol, die in de vakantieperiode juist extra druk zijn.