Draagvlak EU-lidmaatschap neemt weer toe

Het aandeel Nederlanders dat het lidmaatschap van de Europese Unie steunt, neemt weer toe. Kalfde de steun het afgelopen halfjaar flink af van rond de twee derde naar 57 procent in mei dit jaar, in juli bedroeg het percentage voorstanders 64 procent. Dat meldt TNS Nipo vrijdag na onderzoek.

Europa is meer dan voorgaande keren een belangrijk thema bij de verkiezingen. Vond in 2010 slecht een procent van de kiezers dit onderwerp belangrijk, op dit moment geeft Europa voor negen procent van de Nederlanders de doorslag in het stemgedrag.

Met dit percentage neemt Europa de vierde plek in op het lijstje van belangrijke thema's. De economie met 21 procent, gezondheidszorg en welzijn met twintig procent en sociale zekerheid met zeventien procent zijn echter nog altijd belangrijker voor de kiezers.

Het onderzoek wijst uit dat PVV-aanhangers met 72 procent tegenstanders het meest tegen het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie zijn. Bij de SP-kiezers zijn er daarentegen meer voorstanders opgestaan: in juni was 53 procent voor en 37 procent tegen, tegenover 61 procent voor en 33 procent tegen in juli. De steun onder de achterban van D66, GroenLinks, CDA, VVD en PvdA is het grootst.