Olieterminal Odfjell gedeeltelijk stilgelegd

De omstreden Rotterdamse olieterminal Odfjell is vrijdagmiddag gedeeltelijk stilgelegd. Van twee tankputten met daarin meerdere tanks is niet duidelijk of de blus- en koelvoorzieningen wel in orde zijn, waardoor een ernstig veiligheidsrisico bestaat, meldt de Rijnmondse milieudienst DCMR.

Het bedrijf moet van de milieudienst en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond binnen 48 uur vijf tanks leeghalen. De tanks, die zondag om 18.00 uur leeg moeten zijn, bevatten stoffen waarvoor de blus- en koelvoorzieningen nodig zijn.

Ook moet het bedrijf in de tussentijd zorgen voor maatregelen om incidenten te voorkomen. Verder moeten vijftien andere tanks binnen zes dagen worden leeggehaald, tenzij Odfjell kan aantonen dat de koel- en blusvoorzieningen hierbij wel in orde zijn.

De problemen met de tanks kwamen aan het licht tijdens een nacontrole van de Veiligheidsregio deze week. Het bedrijf wordt al jarenlang geregeld op de vingers getikt vanwege milieu- en veiligheidsovertredingen. Het bedrijf kreeg onder meer een dwangsom opgelegd, omdat het niet kon aantonen dat koel- en blusinstallaties goed onderhouden werden.