Ruim 38.000 wandelaars lopen 96e Vierdaagse uit

Ruim 38.000 wandelaars hebben vrijdag de eindstreep gehaald van de 96e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. De laatste dag vielen 326 deelnemers uit, meer dan vorig jaar op de vierde dag, toen 174 lopers het opgaven. De organisatie spreekt van een 'fantastische editie', ondanks de regenachtige dagen die het wandelevenement dit jaar kende.

De organisatie spreekt vrijdag van een 'sfeervolle intocht' en 'een meer dan volle Via Gladiola'. Rond 18.30 uur stond het plein bij de finish nog compleet vol, meldt een woordvoerder van het evenement.

De Brit Simon Brownlee, die al jaren als eerste finisht, kwam vrijdag even na 09.30 uur als eerste over de eindstreep op de Via Gladiola. Rond 14.00 kwam het merendeel van de in totaal 38.144 lopers over de streep. In de middag stonden er langs de route tussen Cuyck en Nijmegen zo'n achthonderdduizend mensen, schat een woordvoerder.

Hoewel met name donderdag veel wandelaars opgaven door de regen, is het totaal aantal uitvallers dit jaar beperkt gebleven. Deze editie vielen in totaal 2486 deelnemers uit sinds de start, vorig jaar waren dat er nog 2894. Dit jaar gingen met 40.630 lopers wel minder deelnemers van start dan vorig jaar, toen zich 41.316 wandelaars meldden op de eerste dag.

Veel lopers hadden vrijdagmiddag problemen met bellen, sms'en en mobiel internet, omdat het mobiele netwerk door de drukte overbelast raakte. De extra masten die onder meer T-Mobile en KPN gedurende het evenement hadden ingezet langs de route, konden niet voorkomen dat mensen vaak een aantal keer moesten proberen verbinding te krijgen, melden woordvoerders van de telecomaanbieders.