[Tour] Ritzege Cavendish

De achttiende etappe in de Tour de France, van Blagnac naar Brive-la-Gaillarde over 222,5 kilometer, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit boekte daarmee zijn tweede ritzege deze Tour.

Na 20 kilometer koersen lukte het zes man een gaatje te slaan: Perez, Simon, Fofonov, Pineau, Morkov en Sprick (Argos). Zij hadden achttien verder nog maar vijftien seconden voorsprong. Het peloton, met name Omega Pharma-Quick Step, wilde ze geen ruimte geven en even later werden de zes teruggepakt.

Na het eerste colletje (na 67,5 km) kwamen Karsten Kroon, Nuyens, Popovych, Srashiro,Millar,Fouchard, Boasson Hagen, Hansen,Vanendert,Paolini,Roy, Vinokourov Albasini,Costa,Boeckmans (Vacansoleil) en Gretsch (Argos) vooraan. Zij kregen wel de zegen van het peloton en hun voorsprong was al gauw boven de drie minuten. Dat was ook de maximale voorsprong die ze kregen.

Op een gegeven moment ging het peloton tempo maken. 35 kilometer voor de streep was de voorsprong nog maar een kleine anderhalve minuut en bestond de kopgroep nog maar uit veertien man. Roy en Hansen wisten vervolgens uit de kopgroep te ontsnappen. De voorsprong op het peloton was nog maar een halve minuut. Vinokourov, Nuijens en Paolini wisten zich nog bij het duo te voegen. De rest van de oude kopgroep was al weer door het peloton gegrepen. Dertien kilometer voor het einde demarreerde Vinokourov en alleen Hansen en Paolini konden volgen. Uit het peloton ontsnapten Roche en Klöden en even daarna Luis-Leon Sanchez. Het verschil was echter miniem.

De drie achtervolgers kwamen bij de drie koplopers en Sanchez probeerde gelijk weg te rijden. Zijn aanval werd echter gepareerd. Het verschil was nog voor vijf tellen drie kilometer voor het einde. Sánchez zette nog een keer aan maar het peloton zat er net achter. Sánchez zette nog een laatste jump aan maar Cavendish kwam als een duveltje uit een doosje en kwam als eerste over de meet.

Uitslag achttiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Mark Cavendish SKY GB 4.54.12
2 Matthew Goss ORI AUS z.t.
3 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
4 Luis-Léon Sánchez RAB SPA z.t.
5 Nicolas Roche AG2 IER z.t.
6 Tyler Farrar GAR VS z.t.
7 Borut Bozic AST SLO z.t.
8 Sebastien Hinault AG2 FRA z.t.
9 Daryl Impey ORI ZAf z.t.
10 Samuel Dumoulin COF FRA z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 83.22.18
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.41
4 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +5.53
5 Tejay van Garderen BMC VS +8.30
6 Cadel Evans BMC AUS +9.57
7 Haimar Zubeldia RSh SPA +10.11
8 Pierre Rolland EUR FRA +10.17
9 Janez Brajkovic AST SLO +11.00
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +11.46