Tilburg maakt zich op voor de jaarlijkse kermis

De Tilburgse kermis gaat vrijdag weer van start. De grootste kermis van de Benelux trekt ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers en is daarmee een van de best bezochte evenementen van Nederland. Tot volgende week zondag kunnen er ritjes in het reuzenrad worden gemaakt en oliebollen worden gegeten in de Brabantse stad.

Om 19.30 uur opent de Tilburgse kermiswethouder Joost Möller het evenement, dat al 442 jaar wordt gehouden. Ook dit jaar wordt de opening opgeluisterd door optredens, onder meer van Glennis Grace.

Een woordvoerder van de gemeente is opgetogen over de weersverwachtingen en verwacht daardoor geen tegenvallende bezoekersaantallen. "Het wordt echt kermisweer". Hij verwacht vooral na het weekend op Roze Maandag veel bezoekers. Zo'n driehonderdduizend feestende homo's, lesbiennes en ongetwijfeld ook heteroseksuele bezoekers vullen dan de binnenstad.

De NS zet die dag ook extra treinen in, waaronder de Rozemaandagexpress. Die trein rijdt met de Tilburgse kermiswethouder van Amsterdam naar Tilburg en wordt bemand door 24 'roze' conducteurs. Tijdens de treinrit wordt de song voor Gay Pride 2012 gelanceerd.

Ook de gemeente besteedt extra aandacht aan de drukbezochte themadag en opent een speciale roze camping in het centrum vlakbij het kermisterrein. De boekingen zijn nog niet massaal binnengestroomd, want er zijn nog 35 van de 50 plekken vrij. De gemeente hoopt dat door het goede weer de camping zondag- en maandagnacht toch vol komt te staan.

Om 'raddraaiers' op de kermis aan te pakken, deelt het Openbaar Ministerie ook dit jaar weer speciale taakstraffen uit. Overlastbezorgers worden op een speciale zitting voorgesteld om de straten van de kermis schoon te maken. Als zij dit niet willen, moeten ze alsnog voor de rechter verschijnen en eist het OM een hogere straf. Vorig jaar namen twintig mensen de bezem in de hand na een licht vergrijp.

Mensen die met de auto naar het evenement gaan, komen waarschijnlijk veel medekermisgangers tegen. De ANWB waarschuwde eerder deze week voor files rondom Tilburg komend weekend.