Verbaasde reacties op plan snelheidsverhoging A2

Het voorstel van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) om de snelheid op een deel van de A2 's nachts te verhogen tot 130 kilometer per uur, heeft vrijdag voor verbaasde reacties gezorgd. Wethouders van gemeenten langs de A2 zeggen niet op de hoogte te zijn gebracht over het voorstel. Ook verschillende oppositiepartijen zetten hun vraagtekens bij de noodzaak voor de snelheidsverhoging.

"Wij zijn zeer verbaasd over de nieuwe uitspraken van de minister en over het moment waarop zij die doet", laat verkeerswethouder Pieter de Groene (D66) van de langs de A2 gelegen gemeente Stichtse Vecht vrijdag weten. "Vanaf het begin zijn die zonder enige vorm van overleg gedaan en dat vinden wij bijzonder jammer."

De Groene vreest voor de nachtrust van de inwoners van zijn gemeente. "Harder rijden heeft bewezen effecten op de gezondheid en levensverwachting van mensen die aan een drukke weg wonen", waarschuwt de verkeerswethouder.

Ook zijn collega Kees Schouten (ChristenUnie-SGP) van gemeente De Ronde Venen liet vrijdag op Radio 1 weten verbaasd te zijn over de beslissing van Schultz, omdat de plannen volgens hem niet zijn overlegd met de gemeenten langs de snelweg. "De minister baseert haar mening op onderzoek waarin de eisen van luchtkwaliteit en geluidsoverlast zijn bekeken, maar ik wil daar eerst harde cijfers van zien", zei Schouten vrijdag.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent noemt de snelheidsverhoging op het traject tussen Vinkeveen en Maarssen 'onverantwoord'. De partij vreest naast geluidsoverlast en milieuvervuiling ook meer ongelukken. Ook denkt Van Gent dat minister Schultz de verkiezingen in haar achterhoofd had bij het nemen van de beslissing. "Zoals we gewend zijn van de VVD, is dit weer een flink staaltje verkiezingsretoriek", laat Van Gent weten.

Een 'hapsnapoplossing' noemt D66-Kamerlid Kees Verhoeven het voorstel van Schultz vrijdag op Twitter. Toch sluit hij een mogelijke snelheidsverhoging op de A2 niet in het geheel uit. "Voor vijf miljoen mag het maar dan alleen in de nacht tussen Maarssen en Vinkeveen."

Minister Schultz liet vrijdag weten haar voorstel te doen in een brief aan de Tweede Kamer. De snelheidsverhoging geldt alleen op het wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen tussen 19.00 en 06.00 uur. Daarnaast heeft de minister laten weten een scherm, dat ongeveer vijf miljoen euro kost, te plaatsen bij Breukelen om luchtvervuiling te voorkomen. De geluidsoverlast blijft volgens Schultz bij de hogere snelheid op het traject binnen de wettelijke normen.