[OS 2012] Terugblik Peking 2008

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen gaan rond dit grote evenement.

Algemeen

Peking kreeg de Spelen toegewezen op 13 juli 2001. De Chinese stad kreeg de voorkeur boven Toronto, Parijs, Istanbul en Osaka. Al in de tweede ronde kreeg Peking een absolute meerderheid. De Olympische Spelen van 2008 werden de duurste uit de geschiedenis. Sommige bronnen hebben het zelfs over een totaal van 40 miljard dollar aan kosten. Veel daarvan ging op aan nieuwe stadions zoals het olympisch stadion, dat de bijnaam 'Het vogelnest' kreeg.

Het brons

Nederland won in Peking vier bronzen medailles. Al deze medailles werden gehaald in het judo. Ruben Houkes won brons in de klasse tot 60 kilogram. Hij verloor in de halve finale van de Zuid-Koreaan Min-Hoi Choi, maar won de strijd om het brons van Gal Yekutiel uit Israël. Henk Grol won een bronzen medaille in de klasse tot 100 kilogram. Na een nederlaag in de halve finale tegen de Kazak Askhat Zhitkeyev won hij de strijd om het brons van Levan Zhorzholiani uit Georgië.

Bij de dames was er brons voor Elisabeth Willeboordse in de klasse tot 63 kilo. Ze verloor in de kwartfinale van de Noord-Koreaanse Im Won Ok maar kwam via de herkansing alsnog tot brons. Ze won het beslissende duel van de Cubaanse Driulis Gonzales. Voor Edith Bosch was er brons in de klasse tot 70 kilo. Ze verloor in de halve finale van de Japanse Masae Ueno, maar won de strijd om brons van Leire Iglesias uit Spanje.

Internationaal

De grote ster van de Olympische Spelen werd de Jamaicaanse atleet Usain Bolt. Hij won de 100 meter in een fabelachtig wereldrecord van 9,69 seconden. Daarna won hij ook de 200 meter en verbeterde het onaantastbaar geachte wereldrecord van Michael Johnson. Hij liep een tijd van 19,30 seconden, tweehonderdste sneller dan de tijd van Johnson uit 1996. Tot slot won Bolt samen met zijn landgenoten Michael Frater, Nesta Carter en Asafa Powell ook de 4x100 meter estafette. Ook hier werd weer een wereldrecord gelopen, namelijk 37,10.

Usain Bolt onderweg naar de zege op de 100 meter (Foto: Pro Shots)

De meest succesvolle atleet van Peking was de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps. Hij won maar liefst acht gouden medailles en verbeterde daarmee het record van Mark Spitz, die in 1972 tot zeven keer goud kwam. Samen met de zes gouden medailles die Phelps in 2004 al won mag hij zich tevens de meest succesvolle olympiër ooit noemen.

Het zilver

Nederland kwam in Peking tot vijf zilveren medailles. In het judo werd naast vier bronzen plakken ook eenmaal zilver gewonnen, namelijk door Deborah Gravenstijn. In de halve finale won ze van de de Chinese Xu Yan, in de finale was echter de Italiaanse Giulia Quintavalle te sterk. Bij dressuur was er bijna traditioneel het zilver in de landenwedstrijd. Het team met Anky van Grunsven, Hans Peter Minderhoud en Imke Schellekens-Bartels moest zoals gebruikelijk Duitsland voor laten gaan. Bij het roeien was er zilver voor de vrouwen-acht. De Nederlandse dames moesten de Verenigde Staten voor laten gaan, maar bleken wel sterker dan Roemenië.

In het zeilen won Nederland twee zilveren medailles. In de 470-klasse wonnen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout zilver, terwijl er in de Yngling-klasse zilver was voor het team bestaande uit Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen.

De teleurstellingen

Naast de zestien medailles waren er ook Nederlandse sporters voor wie de Spelen op een teleurstelling uitliepen. Theo Bos was een paar jaar lang oppermachtig op de sprintnummers in het baanwielrennen, maar kwam in Peking niet in de buurt van deze prestaties. In de teamsprint samen met Teun Mulder en Tim Veldt werd het team slechts vijfde, op de keirin viel Bos in de halve finale. Bij de individuele sprint verloor Bos in de kwartfinales van de Fransman Mickael Bourgain.

Ook voor de hockeymannen verliep het toernooi teleurstellend. De groepsfase verliep goed met vier overwinningen en alleen tegen Australië een gelijkspel. In de halve finale werd echter na strafballen verloren van Duitsland. In de strijd om brons trof Oranje wederom Australië, maar nu verliep de wedstrijd dramatisch. Nederland verloor de wedstrijd met maar liefst 6-2.

Het goud

Nederland was in Peking zeer succesvol met zeven gouden medailles. Alleen Sydney in 2000 was met twaalf keer goud een groter succes. De meest verrassende gouden plak was voor de waterpolodames. In een zinderende finale werden de Verenigde Staten met 9-8 geklopt, vooral dankzij een uitblinkende Danielle de Bruijn. Ook verrassend was het goud voor Maarten van der Weijden op de 10 km open water zwemmen. Hij bleef in de eindsprint de Brit David Davis en de Duitser Thomas Lurz voor.

Bepaald niet onverwacht was het goud voor de estafettezwemsters op de 4x100 meter vrije slag. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis werden eerder dat jaar al Europees kampioen in een wereldrecord en bevestigden hun status in Peking. De Verenigde Staten werden op ruim een halve seconde tweede. Ook het goud voor Anky van Grunsven had iedereen wel verwacht. Net als vier jaar eerder was ze met Salinero de beste. Het betekende het derde opeenvolgende goud na eerdere zeges in Sydney en Athene.

De 'Golden girls' van het Nederlandse zwemmen met hun gouden medailles (bron: Pro Shots)

Vooraf werd er al geroepen dat Marianne Vos misschien wel met drie keer goud naar huis zou gaan. De wegwedstrijd en de tijdrit verliepen echter teleurstellend. Dit maakte ze goed door op de baan goud te winnen op de puntenkoers. In het roeien was het goud voor het duo Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen in de lichte dubbel twee. Ze waren oppermachtig en bleven de concurrentie ruim voor.

Tot slot was er nog goud voor de hockeydames. In de halve finale werd op indrukwekkende wijze met 5-2 gewonnen van Argentinië. In de finale trof het gastland China. Ook deze wedstrijd werd gewonnen. De Nederlandse dames zegevierden met 2-0 door doelpunten van Naomi van As en Maartje Goderie.