FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 december 2011

Rutte belt Opstelten tijdens opnames College Tour

Premier Mark Rutte (VVD) heeft tijdens de opnames van het programma Nova College Tour met minister van Veiligheid van Justitie Ivo Opstelten (VVD) gebeld. Presentator Twan Huys betichtte de premier ervan dat de sollicitatieprocedure van de vicevoorzitter van de Raad van State niet transparant was verlopen. Hierop belde Rutte met zijn mobiele telefoon Opstelten op, om Huys en de aanwezige studenten van het tegendeel te overtuigen.

Volgens Huys zou Alexander Rinnooy Kan, die solliciteerde voor de functie, bij voorbaat geen kans hebben gemaakt, omdat Piet Hein Donner de gedoodverfde favoriet was. Opstelten zou dit tijdens het sollicitatiegesprek hebben gezegd, zo wierp Huys Rutte voor de voeten.

Voor Rutte was er maar een manier om dit gerucht uit de wereld te helpen: hij belde ten overstaan van de volle zaal Opstelten op. Die bevestigde dat Rinnooy Kan niet is gezegd dat hij het sowieso af zou leggen tegen Donner.

'Ook The Sun betaalde agenten voor informatie'

Het afluisteren van mobiele telefoons en het tegen betaling laten traceren van personen door agenten vond niet alleen plaats bij de inmiddels opgedoekte Britse schandaalkrant News of the World, maar ook bij The Sun. Dat heeft de broer van een van de klokkenluiders in het Britse afluisterschandaal maandag tegen een onderzoekscommissie gezegd.

Stuart Hoare, de broer van de in juli overleden Sean Hoare, maakte gewag van een praktijk die bekendstaat als 'pinging'. Hierbij worden agenten omgekocht om de locatie van mobiele telefoons te achterhalen. Stuart zei dat zijn broer hem hierover had ingelicht.

Sean Hoare was de eerste oud-journalist van News of the World die zijn voormalige hoofdredacteur Andy Coulson openlijk beschuldigde van de misstanden bij de krant.

'Lijst gevaarlijke snelwegen incompleet'

De lijst met onveilige snelwegen die van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) veilig moet worden gemaakt voordat er 130 kilometer per uur kan worden gereden is incompleet. Dat meldt RTL Nieuws op basis van politiecijfers.

Op zes zogeheten 'black spots' gaat de snelheid wel omhoog, maar worden geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Het gaat om de A1 tussen Deventer-Oost en Bathem, de A28 tussen Rouveen en Hasselt-Rouveen, de A58 tussen Middelbeers en Moergestel, de A6 tussen Sneek en St. Nicolaasga, de A28 tussen Ruinerwold en tankstation Lagerveen en de A7 tussen Edam en tankstation Kruisoord.

Volgens het ministerie zijn de zes gevaarlijke plekken wel bekeken bij de totstandkoming van de risicocijfers van Schultz. Waarom die niet zijn opgenomen in de lijst van gevaarlijke snelwegen is onduidelijk.

Maandag schreef Schultz aan de Kamer dat een deel van de wegen waar nu bij wijze van experiment 130 kilometer per uur mag worden gereden, nog niet geschikt is voor die hogere maximumsnelheid. Het gaat onder meer om de A7 tussen Hoorn en de Afsluitdijk waar nog maatregelen moeten worden getroffen om de veiligheid te verbeteren.

Schultz schrijft dat zij bij de selectie van de acht trajecten voor het experiment heeft getracht een doorsnede te maken die de kwaliteit van het wegennet weerspiegelt, zodat 'een goed beeld ontstaat van de verwachte effecten'.

Tijdens een debat over de verhoging van de maximumsnelheid zei Schultz vorige week dat op twintig procent van de wegen waar volgend jaar 130 mag worden gereden, nog aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. De Kamer debatteert dinsdag opnieuw over de verhoging van de maximumsnelheid.

Penningmeester voetbalclub verduistert 120.000 euro

De penningmeester van de voetbalclub SV Lelystad heeft zeker 120.000 euro verduisterd. Dat meldt Omroep Flevoland. Het bestuur van de voetbalclub kwam de fraude enkele weken geleden op het spoor.

Het voortbestaan van de club zou niet in gevaar komen. Wel wordt de renovatie van de kleedkamers op de lange baan geschoven.

De penningmeester heeft zo'n 28.000 euro teruggestort. Het bestuur gaat aangifte doen.

'Balotelli als kerstman door Manchester'

Mario Balotelli heeft weer eens van zich laten horen. Het enfant terrible van Manchester City zou afgelopen zaterdag verkleed als kerstman door Manchester hebben gelopen. De Italiaanse spits van The Citizens zou voorbijgangers geld hebben gegeven.

Roberto Mancini, trainer van Manchester City, kijkt niet meer op van de vreemde acties van Balotelli. "Ik weet er niets van, maar met Mario is alles mogelijk. Het kan zomaar zo zijn dat hij dat gedaan heeft, ik weet het niet."

"Maar Mario was zaterdagavond in het hotel. En het was trouwens verboden om vuurwerk mee te nemen!", doelde Mancini op een eerder incident met Balotelli. De Italiaan stak een tijd terug vuurwerk af in zijn badkamer, wat een brandje als gevolg had.

Afgelopen zondag won City van Arsenal en daardoor staat de ploeg voor het eerst sinds 1929 bovenaan met Kerstmis. "We willen daar lang blijven staan, niet alleen tijdens de kerst.”


'Mario Balotelli als kerstman door Manchester' (Foto: Pro Shots)

Monique van de Ven had relatie met David Soul

Monique van de Ven heeft ooit een relatie gehad met de Brits-Amerikaanse acteur en zanger David Soul. De actrice ontmoette Soul toen ze een Amerikaanse carrière nastreefde. Dat onthult Van de Ven maandag in De Kamer van Brabant van Omroep Brabant.

De presentator vroeg Van de Ven naar haar grootste geheim waarvan ze hoopte dat mensen het nooit te weten zouden komen. "Ik heb wel eens een relatie gehad met David Soul", bekent de actrice. "Dat wist echt niemand."

Volgens de 59-jarige Van de Ven eindigde de relatie omdat ze al een vriend had. "Daarom was het geheim, maar nu niet meer."

David Soul is bekend als detective Kenneth Hutchinson in de serie Starsky and Hutch, waarin hij tussen 1975 en 1979 te zien was. In de jaren zeventig scoorde de inmiddels 68-jarige Soul als zanger hits als Don't Give Up on Us en Silver Lady.

Van de Ven, bekend van films als Turks Fruit, was zeventien jaar getrouwd met regisseur Jan de Bont. Inmiddels is ze twintig jaar getrouwd met acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries. Ze kregen samen twee kinderen. Hun eerste kind overleed op 1-jarige leeftijd aan een hersenvliesontsteking.

[JL] Eindhoven buigt achterstand om bij Almere

FC Eindhoven heeft de aansluiting met koploper FC Zwolle enigszins behouden in de Jupiler League. De ploeg van trainer Ernest Faber won op bezoek bij Almere City FC met 3-1. Thijs Sluijter zette de thuisploeg nog wel op voorsprong na een half uur, maar in de tweede helft kwamen de Brabanders langszij.

Serhat Koç maakte in de 63e minuut gelijk, waarna Leon Kantelberg Eindhoven een kleine tien minuten voor tijd op voorsprong zette. Diep in blessuretijd stelde Koç de zege veilig. Eindhoven staat tweede met een achterstand van tien punten op Zwolle. Almere bezet de negende stek.

Eindhoven speelt donderdag nog tegen Vitesse in de beker. Voor Almere zit de eerste seizoenshelft erop.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
SC Veendam Sparta Rotterdam 1-2
FC Volendam FC Oss 1-2
FC Zwolle Fortuna Sittard 4-2
MVV Maastricht FC Den Bosch 1-4
Telstar FC Emmen 2-1
FC Dordrecht Go Ahead Eagles 3-1
Almere City FC FC Eindhoven 1-3
Willem II SC Cambuur 0-0
Helmond Sport AGOVV Apeldoorn afgelast


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 17 14 2 1 44 46 - 16
2 FC Eindhoven 17 10 4 3 34 28 - 15
3 SC Cambuur 17 9 3 5 30 40 - 26
4 Sparta Rotterdam 17 8 5 4 29 30 - 18
5 Willem II 17 9 2 6 29 31 - 22
6 FC Den Bosch 17 7 6 4 27 32 - 17
7 FC Volendam 17 8 3 6 27 33 - 24
8 FC Dordrecht 17 7 6 4 27 28 - 35
9 Almere City FC 17 7 3 7 24 32 - 31
10 Go Ahead Eagles 17 6 4 7 22 30 - 32
11 MVV Maastricht 17 6 4 7 22 29 - 35
12 Helmond Sport 16 6 3 7 21 28 - 34
13 FC Oss 17 6 3 8 21 34 - 37
14 Fortuna Sittard 17 5 4 8 19 31 - 32
15 Telstar 17 5 2 10 17 29 - 41
16 FC Emmen 17 4 3 10 15 17 - 37
17 SC Veendam 17 2 5 10 11 28 - 37
18 AGOVV Apeldoorn 16 1 2 13 5 14 - 51


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 17
2 Nassir Maachi FC Zwolle 11
= Erik Bakker SC Cambuur 11
4 Marcel van der Sloot FC Oss 10
= Donny de Groot Willem II 10
= Anco Jansen SC Veendam 10


Programma

Datum Thuis Uit
13/1 FC Eindhoven Helmond Sport
13/1 AGOVV Apeldoorn Almere City FC
13/1 FC Oss FC Emmen
13/1 Fortuna Sittard SC Cambuur
13/1 FC Den Bosch SC Veendam
13/1 Go Ahead Eagles FC Volendam
13/1 FC Dordrecht Telstar
15/1 Sparta Rotterdam FC Zwolle
16/1 MVV Maastricht Willem II
16/1 Helmond Sport AGOVV Apeldoorn

Feyenoord volgt Janmaat

Feyenoord volgt de verrichtingen van SC Heerenveen-speler Darryl Janmaat.

De rechtsback van de Friezen heeft een aflopend contract en is na dit seizoen transfervrij. De Rotterdammers zouden wellicht interesse in hem hebbben, meldt Voetbal International maandagavond.

Janmaat speelde in de jeugd bij Feyenoord en kwam daarna uit voor ADO Den Haag. Daar plukte Heerenveen hem weg. Nu kan hij de vervanger worden van Gill Swerts en Dani Fernández die geen nieuw contract krijgen in de Kuip.

Van Geel heeft aangegeven alleen transfervrije spelers te willen aantrekken. Vandaag werd ook een overeenkomst met Roda JC'er Ruud Vormer bereikt. De middenvelder had ook een aflopend contract bij de Limburgers.

'Vlotten gezien bij gekapseisd booreiland Rusland'

Voor de oostkust van Rusland, nabij de plek waar zondag een booreiland kapseisde en zonk, zijn reddingsvlotten met mensen aan boord gezien. Dat heeft de eigenaar van het booreiland Kolskaja, het bedrijf Arktikmorneftegazrazvedka, maandag gezegd. De Russische regering wilde het bericht echter niet bevestigen en het is nog niet duidelijk of er overlevenden zijn.

Arktikmorneftegazrazvedka zei dat er vier reddingsvlotten zijn gezien met mensen aan boord. Het is onduidelijk of ze nog in leven zijn. Het Russische ministerie van noodgevallen wilde de berichten niet bevestigen, en zei slechts dat er naar overlevenden wordt gezocht met vier schepen, een helikopter en een vliegtuig.

Het lijkt erop dat er nog maar weinig tijd is voor de tientallen medewerkers van het platform die nog worden vermist. Aan boord van het booreiland waren 67 personen toen het in een storm terechtkwam en omsloeg in de ijskoude Zee van Ochotsk. Er zijn al tien lichamen geborgen en vier lichamen zijn wel al aangetroffen, maar nog niet geborgen. Veertien personen konden direct na het ongeval uit het ijzige water worden geplukt. De kans dat er nog meer overlevenden zijn is nihil: de watertemperatuur in de Zee van Ochotsk is 1 graad Celsius.

Russische dagbladen speculeerden maandag dat het dodental lager had kunnen zijn als er minder bemanningsleden aan boord waren geweest. De Russische wet staat slechts 'een minimum aantal bemanningsleden' toe als een booreiland wordt gesleept. Passagiers zijn strikt verboden. Naar verluidt zouden er zeker veertien personen aan boord zijn geweest die geen onderdeel uitmaakten van de bemanning.

Mihaylov in belangstelling Tottenham

FC Twente-Goalie Nikolay Mihaylov staat in de belangstelling van Tottenham Hotspur. De club uit Engeland heeft al een bod van zes miljoen euro neergelegd bij de Tukkers, zo meldt Voetbal International.

De club van Rafael van der Vaart trekt de sluitpost graag aan. De huidige doelman, Brad Friedel, is inmiddels al veertig jaar oud, ook de Italiaan Carlo Cudicini tikt de veertig aan. The Spurs beschikken nog over ex-PSV-speler Heurelho Gomes, helaas krijgt hij niet voldoende vertrouwen van technische staf om als eerste doelman te functioneren.

Steam Holiday Sale begonnen

Hoewel bij iedereen de portemonnee nog helemaal leeg is van de vorige Steam Sale, is het nu alweer tijd voor de grootste sale van het jaar, de Steam Holiday Sale. Van 19 december tot en met 2 januari verschijnen er elke dag meerdere games in de uitverkoop. Vandaag begint de gekte.

Vandaag begint de sale met onder andere Portal 2, Just Cause 2 en Fable 3. De gehele lijst kun je hieronder zien. Hoewel er vanaf nu honderden games in de aanbieding zijn, is het voor iedereen een goede tip om te wachten op de Daily Deals. Uiteindelijk worden vele games dan nog stukken goedkoper. Dus leeg vanaf vandaag uw portemonnee weer bij de heer G. Newell!

steam

Massabegrafenissen om stijgend dodental Filipijnen

De Filipijnse autoriteiten hebben maandag voor het eerst een massabegrafenis georganiseerd voor slachtoffers van de overstromingen van de afgelopen dagen. Het dodental van het vrijdag door de tropische storm Washi aangerichte natuurgeweld is opgelopen tot 927. De mortuaria in het rampgebied kunnen de toestroom niet aan.

Het hoofd van de Filipijnse Burgerbeschermingsdienst meldde maandag dat er aan de kust nog altijd lichamen worden geborgen die door het kolkende water naar zee zijn gevoerd. De verschillende tellingen zijn het oneens over het aantal vermisten. Volgens de autoriteiten wordt nog naar 82 mensen gespeurd, maar het Rode Kruis schat dat er nog zeker achthonderd mensen zoek zijn. Van veel spoorloze Filipijnen is onduidelijk of zij bedolven zijn onder het vuil en de modder waarmee de watervloed hun woningen heeft bedekt, of dat ze tijdig elders een veilig heenkomen hebben gevonden.

Iligan, een bedrijvige kuststad van 330 duizend inwoners, besloot maandag vijftig nog ongeïdentificeerde lijken op het stadskerkhof te begraven. Volgens burgemeester Lawrence Cruz zat er niets anders op. De mortuaria van zijn stad zijn vol, en er moet plaats worden ingeruimd voor nieuwe lichamen.

Bovendien vormden de ontbindende lijken een gevaar voor de volksgezondheid. ''Veel van de lichamen liggen eenvoudigweg opgetast bij de mortuaria'', die het volgens de burgemeester ontbreekt aan conserveringsmiddelen en doodskisten. ''We gebruiken nu plastic tassen, alles wat we kunnen vinden.''

In het naburige Cagayan de Oro was de situatie nog wanordelijker. Massabegrafenissen stuitten daar op verzet. Nabestaanden eisten dat de lichamen van de slachtoffers worden bewaard tot zij zijn opgeëist door hun verwanten.

Vice-president Irak verdacht van terrorisme

De overwegend sjiitische Iraakse regering heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor haar soennitische vice-president. Tariq al-Hashemi wordt verdacht van terrorisme. Dat heeft het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken maandag bekendgemaakt.

Het arrestatiebevel wijst erop dat de spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land, nu de laatste Amerikanen de aftocht blazen, weer oplopen. Die spanningen brachten Irak een paar jaar geleden op de drempel van een burgeroorlog.

Libiër klaagt Londen aan om uitlevering aan VS

Het hoofd van de Libische militaire raad sleept Groot-Brittannië voor de rechter. De Britse regering en veiligheidsdiensten zijn volgens Abdel-Hakim Belhaj verantwoordelijk voor zijn overdracht aan een Amerikaanse gevangenis, waar hij zou zijn mishandeld. Dat heeft de Londense rechtsbijstandsorganisatie Reprieve maandag gezegd.

Belhaj en zijn echtgenote vroegen in 2004 in Groot-Brittannië asiel aan. Het stel werd echter naar een geheime Amerikaanse gevangenis gevlogen, waar zij zouden zijn mishandeld. Vervolgens werd het tweetal naar een Libische cel overgebracht. De Britse regering lijkt 'verantwoordelijk voor het in gang zetten van deze keten van gruwelen', zei Sapna Malik, de advocaat van het echtpaar Belhaj, maandag.

Reprieve en zijn Spaanse evenknie Access Info Europe beschuldigde Europese landen er maandag van hun aandeel in geheime CIA-vluchten te verdoezelen. Slechts zeven van de 28 Europese landen hebben de vluchtgegevens openbaar gemaakt die inzage kunnen bieden in de praktijk van wat de CIA eufemistisch 'buitengewone uitlevering' noemt. De Amerikaanse inlichtingendienst gebruikte de stiekeme vluchten om terreurverdachten buiten de wet om van en naar geheime gevangenissen te vervoeren.

De 21 Europese landen die hebben nagelaten de gevraagde gegevens te publiceren beweren niet langer over de informatie te beschikken, hebben nog altijd niet op het inzageverzoek geantwoord of wijzen dat onomwonden af.

Negatief Eredivisie-record voor VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft aan het jaar 2011 een negatief record overgehouden. De Limburgse ploeg speelde zestien keer buiten het eigen stadion en slaagde er in deze periode niet in om punten in de wacht te slepen.

Dat is voor de Eredivisie een unicum, aangezien dit nog niet eerder gebeurde. Natuurlijk waren er wel ploegen, die het eerste deel van het kalenderjaar geen punten wisten te pakken. De degradatie naar de Eerste Divisie zorgde er vervolgens door dat deze negatieve tendens werd doorbroken.

In de zestien verloren uitduels kreeg VVV-Venlo maar liefst 51 doelpunten om de oren. De meegereisde Limburgse fans mochten daarentegen slechts negen keer juichen. De laatste keer dat de Venlonaren een punt aan een uitduel overhielden, was in december vorig jaar. Toen werd gelijkgespeeld tegen Heracles Almelo (2-2).



De uitwedstrijden van VVV-Venlo in 2011:

Datum Wedstrijd Uitslag
29-01-2011 AZ - VVV-Venlo 6-1
12-02-2011 ADO Den Haag - VVV-Venlo 3-0
20-02-2011 Ajax - VVV-Venlo 1-0
05-03-2011 Vitesse - VVV-Venlo 2-0
13-03-2011 FC Twente - VVV-Venlo 2-1
03-04-2011 FC Groningen - VVV-Venlo 3-2
16-04-2011 Roda JC - VVV-Venlo 5-2
15-05-2011 De Graafschap - VVV-Venlo 1-0
13-08-2011 Vitesse - VVV-Venlo 4-0
27-08-2011 FC Twente - VVV-Venlo 4-1
24-09-2011 ADO Den Haag - VVV-Venlo 2-0
16-10-2011 Feyenoord - VVV-Venlo 4-0
28-10-2011 NAC Breda - VVV-Venlo 3-1
20-11-2011 FC Groningen - VVV-Venlo 2-1
02-12-2011 Heracles Almelo - VVV-Venlo 7-0
17-12-2011 N.E.C. Nijmegen - VVV-Venlo 2-0

Europese golfkalender telt 46 toernooien

De golfers op de Europese Tour krijgen het volgend seizoen druk, want de kalender telt vooralsnog 46 evenementen die meetellen in de strijd voor het eindejaarstoernooi in Dubai. Enkele plaatsen moeten nog worden ingevuld, maar het jaar start op 5 januari met het African Open in East London, Zuid-Afrika.

De Europese PGA Tour zal vijf continenten aan gaan doen waarbij er naast Europa, Azië en Afrika ook in Noord-Amerika en Australië zal worden gespeeld. Er zullen minimaal vijf Nederlanders aan meedoen: Joost Luiten, Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber, Reinier Saxton en Taco Remkes.

Het enige Nederlandse toernooi, het KLM Open op de Hilversumsche staat van 6 tot en met 9 september op het programma. In dezelfde maand staat de Ryder Cup in Chicago op het programma, terwijl het eindejaarsevenement van 22 tot en met 25 november in Dubai gehouden zal gaan worden.

'Villa dit seizoen niet meer in actie'

David Villa heeft slechts een kleine kans dat hij dit seizoen nog in actie komt. Dat zei een van de dokters die de aanvaller van FC Barcelona maandag opereerde aan zijn scheenbeenbreuk. Villa liep de blessure donderdag op tegen Al Sadd in de halve finale van het WK voor clubteams.

Barcelona won ondanks het uitvallen van de Spanjaard eenvoudig met 4-0 van de Aziatische kampioen. In de eindstrijd werd vervolgens ook Santos (4-0) verslagen. Die zege werd opgedragen aan de onfortuinlijke Villa.

De 30-jarige Villa lijkt ook het Europees kampioenschap van komende zomer aan zich voorbij te moeten laten gaan. Spanje verdedigt in Oekraïne en Polen zijn titel.


Villa lijkt niet meer te spelen dit seizoen (Foto: Novum)

Joe Jonas met spoed naar ziekenhuis

Joe Jonas heeft zich zondag gemeld bij de eerste hulp van een ziekenhuis in Los Angeles. De zanger kampte met hevige pijn in zijn buik, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Een woordvoerder van het 22-jarige Jonas Brothers-lid wil niet veel kwijt over het ziekenhuisbezoek. Het enige dat bekend is gemaakt is dat Jonas slechts kort werd behandeld en niet direct duidelijk was wat er mankeerde. Het is niet bekend hoe hij het nu maakt.

In de nacht van zaterdag op zondag leek er nog niets mis met de zanger. Hij werd toen gespot in Chicago terwijl hij uitging na een concert.

Oud-wielrenner Bakker (93) overleden

Oud-wielrenner Cor Bakker is zondag op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Zaandam. Dat meldt Wielerland. Bakker begon zijn profloopbaan in 1942 en was ruim dertien jaar actief op weg en baan. Hij won onder meer het puntenklassement en een etappe in de Ronde van Nederland.

Bakker werd in 1948 gekozen tot renner van het jaar. In dat seizoen eindigde hij als zesde in de Ronde van Vlaanderen en nam deel aan de Ronde van Frankrijk. Een zware valpartij maakte na zes etappes echter een einde aan zijn eenmalige optreden in de Tour.

Bakker was lid van verdienste van de Nederlandse wielerbond. In 1996 ontving hij de gouden KNWU-speld.

Vuurwerk en bommen gevonden in Spijkenisse

De politie heeft afgelopen week honderden kilo's vuurwerk in beslag genomen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook werden mortierbommen en imitatiewapens in beslag genomen. In Spijkenisse werd het meeste vuurwerk opgespoord. Dat meldt de politie maandag. De politie kwam het illegale vuurwerk op het spoor na onderzoek.

In Spijkenisse vond de politie 163 mortierbommen in de woning van een 30-jarige man. Hij had zo'n 56 kilo vuurwerk in zijn woning. Een 17-jarige jongen had 53 stuks illegaal vuurwerk en de twee gevonden imitatiewapens verstopt in zijn woning. Elders in Spijkenisse en in Rozenburg werd nog meer vuurwerk aangetroffen.

Al het vuurwerk is in beslag genomen en wordt vernietigd. De verdachten zijn na verhoor vrijgelaten. Zij moeten later voor de rechter verschijnen. Het meeste in beslag genomen vuurwerk valt onder de zogenoemde Big Five. Dit zijn lawinepijlen, mortierbommen, grote flowerbeds, grote Romeinse kaarsen en strijkers en nitraten langer dan 5,5 cm.

Overheidspersoneel België staakt donderdag

De Belgische ambtenarenbonden hebben hun leden opgeroepen donderdag het werk neer te leggen. De staking moet de nieuwe regering dwingen af te zien van de voorgenomen hervorming van het pensioenstelsel en de verhoging van de pensioenleeftijd.

De nieuwe regering van premier Elio Di Rupo wil onder meer het vervroegd pensioen voor overheidspersoneel beperken. De maatregel maakt deel uit van het bezuinigingspakket dat de staatsfinanciën van België op orde moet brengen. De vakbonden betichten het kabinet ervan op eigen houtje te hebben geopereerd en overleg met de bonden te hebben nagelaten.

De staking van donderdag treft vooral het openbaar vervoer, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Nova Zembla en New Kids wisselen stuivertje

Nova Zembla was afgelopen weekeinde weer de bestbezochte bioscoopfilm van Nederland. Het 3D-spektakel over ontdekkingsreiziger Willem Barentsz moest vorige week plaatsmaken voor New Kids Nitro, maar heeft de koppositie heroverd.

Zowel Nova Zembla als New Kids Nitro komen uit de koker van Reinout Oerlemans. Hij regisseerde de eerstgenoemde en zijn bedrijf Eyeworks produceerde de film over vijf hangjongeren in Maaskantje. Nova Zembla behaalde donderdag, met vierhonderdduizend bezoekers, de platina status. New Kids Nitro was met meer dan honderdduizend bezoekers goed voor de gouden status.

De top drie van de lijst van bestbezochte films in Nederland wordt gecompleteerd door nieuwkomer Sherlock Holmes: A Game of Shadows. Daarin is Robert Downey Jr. opnieuw te zien als de Britse detective. De film trok dit weekend in de Verenigde Staten wel de meeste bioscoopbezoekers.

Zwaartepunt christendom verschuift naar zuiden

Hoewel het zwaartepunt van het christendom van Europa naar het zuiden verschuift is het christendom nog altijd de religie met wereldwijd de meeste aanhangers. Dat stelt het Amerikaanse Pew Onderzoeksinstituut in een maandag uitgebracht rapport.

Was een eeuw geleden nog tweederde van alle christenen in Europa te vinden, inmiddels is dat nog maar een kwart. Dat is evenveel als er inmiddels in de Afrikaanse landen bezuiden de Sahara wonen. Meer dan een derde van de christenheid leeft in Noord- en Zuid-Amerika. Nergens ter wereld zijn christenen zo schaars als in het Midden-Oosten, de bakermat van het christelijk geloof.

Wereldwijd beschouwen 2,2 miljard mensen zich als christen. De islam volgt met 1,5 miljard aanhangers.

PS Vita niet uitverkocht in Japan

Er zijn nog geen officiële cijfers bekendgemaakt maar de PS Vita in Japan lijkt nog niet uitverkocht. Er zijn naar zeggen zo'n 700.000 handhelds verspreid over geheel Japan maar cijfers van retailers wijzen uit dat de verkoop wel goed is maar niet uitverkocht.

Volgens retailers liggen de verkochte handhelds voor het WiFi-model nu op 85% en die van het 3G-model op 56%. Daarentegen zijn de geheugenkaarten van 16GB en 32GB volgens retailers volledig uitverkocht. Zo'n 90% van alle mensen die een Vita kopen, kopen ook een geheugenkaartje volgens de retailers.

[Upd] Derksen krijgt nominatie Loden Leeuw

Maandagavond wordt vanaf 20.30 uur op Nederland 1 in de uitzending van TROS Radar de Loden Leeuw-nominaties 2011 bekendgemaakt. Met de nominaties wil het consumentenprogramma de meest irritante reclame en de meest irritante bekende Nederlander in een reclame 'belonen'.

Volgens het blog Reclamewereld maken Karin Bloemen (Becel), Johan Derksen (Nederlandse Energie Maatschappij), Jochem van Gelder (Dash), Gerard Joling (Remia), Tineke Schouten (C1000), Mark Tuitert (Kinder Bueno) en Eddy Zoëy (MediaMarkt) de meeste kans op een nominatie.

Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg verklapte eerder in de talkshow Eva Jinek op Zondag dat Derksen 'veel kans maakt'. Pikant detail is dat het RTL 7-programma van de besnorde journalist, Voetbal International, op hetzelfde moment als Radar wordt uitgezonden.

Update 20.55 uur - Nominaties Loden Leeuw 2011 bekend
TROS Radar heeft maandagavond de nominaties voor de Loden Leeuw 2011 bekendgemaakt. Stemmen kan tot en met 8 januari 2012. Een dag later worden de winnaars bekendgemaakt.

Nominaties meest irritante reclame: KFC, Amstel, Zalando, Hellema en Plus.

Nominaties meest irritante BN'er in een reclame:
Reamon Sluiter (Head and Shoulders)
Arie Boomsma (Douwe Egberts)
Robert Kranenborg (Delta Lloyd)
Kim Holland (Simpel)
Johan Derksen (Nederlandse Energie Maatschappij)

Stemmen kan hier!


Derksen krijgt nominatie Loden Leeuw (Beeld: TROS Radar)

[Video] Verdediger scoort prachtig eigen doelpunt

Waarschijnlijk was het nooit Festus Baises bedoeling om de bal zo achter eigen doelman te krijgen, maar hij deed het zeker op een prachtige manier. De verdediger van Citizen uit de Hong Kong First Division League verschalkte zijn eigen doelman met een technisch hoogstandje.

Ondanks de misser van Baise wist Citizen de wedstrijd in het Mongkok Stadium stadion van Sunray Cave JC Sun Hei winnend af te sluitend. Het werd 3-2 voor de ploeg van Baise.


De actie van Baise in beeld. (Bron: YouTube)

Minder treinen door verwachte sneeuwval

Door de verwachte sneeuwval in het oosten van het land rijden op sommige trajecten na 21.00 uur minder treinen. Dat meldt de NS. Het KNMI verwacht dat het maandagavond in het oosten van het land gaat sneeuwen. Ook elders kan natte sneeuw vallen.

De intercity's van Schiphol naar Nijmegen rijden niet tussen Ede-Wageningen en Nijmegen en de intercity's van Den Helder naar Nijmegen rijden niet tussen Arnhem en Nijmegen. De intercity's tussen Den Haag en Venlo rijden niet tussen Eindhoven en Venlo. Tussen Deurne en Venlo rijden sprinters in plaats van intercity's.

Het KNMI waarschuwt, met uitzondering van de westelijke kustprovincies, voor gladheid in het hele land. Zowel maandagavond als dinsdag kan het als gevolg van winterse neerslag glad zijn.

Milan praat donderdag met City over Tévez

AC Milan onderhandelt donderdag met Manchester City over de komst van Carlos Tévez. Dat heeft vice-voorzitter Adriano Galliano gezegd. "Het klopt dat ik een ontmoeting met City heb, maar ik denk niet dat een transfer dan al rond komt." Galliani meldde begin december een persoonlijk akkoord met Tévez.

Milan wil de 27-jarige Argentijn echter op huurbasis overnemen, met een optie tot koop. De Engelsen zien Tévez liever definitief vertrekken in januari. De aanvaller is in Manchester in ongenade gevallen, nadat hij eind september een invalbeurt zou hebben geweigerd in de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München.

Mutti volgt Mangia op bij Palermo

Palermo heeft trainer Devis Mangia ontslagen en Bortolo Mutti aangesteld als zijn vervanger. De 57-jarige Mutti had de club al eens onder zijn hoede in het seizoen 2001-2002. Zijn laatste klus was vorig seizoen bij Bari, maar daar kon hij degradatie niet voorkomen. Mutti was ook trainer van Piacenza, Napoli, Reggina, Messina en Atalanta.

Mangia was pas vier maanden werkzaam bij Palermo. De 2-0 nederlaag van zondag tegen Catania, waardoor de club afzakte naar de tiende plaats in de Serie A, werd hem fataal. Mangia was eind augustus aangesteld als de vervanger van de eveneens ontslagen Stefano Pioli.

Mangia is de negende trainer dit seizoen in de Serie A die zijn biezen moet pakken. Pioli, Roberto Donadoni (Cagliari), Gian Piero Gasperini (Inter), Pierpaolo Bisoli (Bologna), Marco Giampaolo (Cesena), Sinisa Mihajlovic (Fiorentina), Massimo Ficcadenti (Cagliari) en Eusebio di Francesco (Lecce) gingen hem voor.


Mutti volgt Mangia op bij Palermo (Foto: Novum)

Deel huidige 130-trajecten onveilig

Een deel van de wegen waar nu bij wijze van experiment 130 kilometer per uur mag worden gereden, is nog niet geschikt voor die hogere maximumsnelheid. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) maandag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

Het gaat onder meer om de A7 tussen Hoorn en de Afsluitdijk waar nog maatregelen moeten worden getroffen om de veiligheid te verbeteren. Schultz schrijft dat zij bij de selectie van de acht trajecten voor het experiment heeft getracht een doorsnede te maken die de kwaliteit van het wegennet weerspiegelt, zodat 'een goed beeld ontstaat van de verwachte effecten'.

De bewindsvrouw heeft aan Rijkswaterstaat gevraagd om de maatregelen voor het verbeteren van de veiligheid 'met de hoogste prioriteit ter hand te nemen', schrijft ze maandag. Dat geldt ook voor de andere trajecten van het experiment.

Tijdens een debat over de verhoging van de maximumsnelheid zei Schultz vorige week dat op twintig procent van de wegen waar volgend jaar 130 mag worden gereden, nog aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Dit leidde tot kritische reacties in de Kamer. Onder anderen Sander de Rouwe van regeringspartij CDA vindt dat de snelheid pas mag worden verhoogd als de weg veilig genoeg is.

Schultz heeft de steun van het CDA nodig voor een Kamermeerderheid voor haar plannen. De Rouwe liet vorige week weten dat hij alleen harder rijden wil invoeren op wegen waar dat veilig kan. Schultz wil meer dan honderd miljoen investeren in het verbeteren van de veiligheid, maar dat vindt De Rouwe gezien de economische crisis niet gepast.

De Kamer debatteert dinsdag opnieuw over de verhoging van de maximumsnelheid.


Deel huidige 130-trajecten onveilig (Foto: Novum)

Alleen Messi scoort meer dan Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar maakte afgelopen speelronde zijn dertigste doelpunt van dit seizoen. Hij kan zich meten met de grote sterren in Europa. Dat Huntelaar makkelijk het net kan vinden, is geen verrassing meer. Hij maakte dit jaar maar liefst 26 doelpunten in 26 duels voor Schalke. Voor het Nederlands elftal wist hij vier keer te scoren. 

Volgens Voetbal International staat de Nederlandse speler nu in een lijstje met de grote van Europa. De enige speler op Europese velden die meer wist te scoren, was Barcelona-speler Lionel Messi. Na zijn treffers tijdens het WK voor clubteams staat de teller bij Messi op 32 doelpunten dit seizoen. Hij kwam tot 29 treffers dit jaar voor de Catalanen en scoorde drie keer voor Argentinië.

Cristiano Ronaldo is ook goed op weg. Net als Huntelaar scoorde hij dertig goals voor zijn club. Hij leverde Real Madrid 25 doelpunten op en scoorde vijf keer voor de Portugese nationale ploeg.


Klaas-Jan Huntelaar moet alleen Lionel Messi voor zich dulden. (Foto: Pro Shots)

Saab bleek niet meer te redden

Met het maandag uitgesproken faillissement van Saab komt een einde aan een roemrucht Zweeds automerk dat de laatste jaren een Nederlands tintje had gekregen. Het begin van het merk lag in 1947, toen vliegtuigbouwers na de Tweede Wereldoorlog hun expertise op een auto richtten.

Geïnspireerd op vliegtuigen werd de Ursaab, het eerste model van de fabriek, een voor die tijd zeer gestroomlijnde auto. De eerste productieauto, de Saab 92, rolde in 1949 uit de fabriek in Trolhättan.

Tussen 1990 en 2010 was het merk met de griffioen in handen van het Amerikaanse General Motors. De Amerikanen hebben het merk maar enkele jaren winstgevend kunnen krijgen. Na aanhoudende problemen werd Saab in 2008 te koop gezet.

Het verkoopproces leidde aanvankelijk niet tot succes. De overname door het eveneens Zweedse Koenigsegg ketste op het laatste moment af. Bijna werd het faillissement over Saab eind 2009 al uitgesproken.

Uiteindelijk lukte het Victor Muller van het Nederlandse Spyker om voldoende middelen te vinden voor een overname. De omstreden Russische zakenman Vladimir Antonov bleek de overname gefinancierd te hebben.

Muller ging voortvarend aan de slag. De eerste plannen gingen uit van vijftigduizend auto's per jaar. Saab introduceerde ook nieuwe modellen. Door herstartproblemen en wantrouwen onder leveranciers is het Muller echter nooit gelukt om boven de 32 duizend auto's uit te komen.

In het voorjaar van dit jaar escaleerden de problemen. Vanwege betalingsproblemen leverden leveranciers geen onderdelen meer, waardoor de productie in april moest worden stilgelegd. Vanaf juni ontstonden vervolgens problemen om het personeel uit te betalen.

De Nederlander probeerde het merk nog te redden. Eerst vond Muller het Chinese Hawtai bereid om miljoenen te investeren in het merk. Die deal ging niet door omdat toestemming van de autoriteiten uitbleef. Met de eveneens Chinese partijen Pang Da en Youngman leek het aanvankelijk wel te lukken.

Verschillende scenario's passeerden de revue. De twee partijen zouden eerst een minderheidsbelang krijgen voor 245 miljoen euro, daarna een honderdprocentsbelang voor honderd miljoen euro. In ruil daarvoor mochten de twee partijen Saab op de Chinese markt brengen.

GM, dat nog steeds de licenties voor de techniek in de Saab-auto's in handen had, hield de overeenkomst echter tot twee keer toe tegen. De belangen van GM in China zouden door de deal worden geschaad.

In reactie hierop trok Youngman zich terug als financier. Victor Muller zag geen andere uitweg dan een faillissementsaanvraag. Maandag 19 december 2011 verleende een rechter in Vänersborg het bankroet.

Wellicht leeft het merk nog voort, als de curator erin slaagt het merk in zijn geheel of in delen door te verkopen. Het avontuur van Victor Muller is echter voorbij.


Saab bleek niet meer te redden (Foto: Novum)

Matthijs ontwikkelt DWDD-programma's

Matthijs van Nieuwkerk gaat voor de VARA programma's ontwikkelen die voortkomen uit zijn talkshow De Wereld Draait Door. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt.

"Het gaat goed met De Wereld Draait Door en ik blijf het programma met plezier presenteren. Maar er zit naar mijn gevoel meer in", laat Van Nieuwkerk weten. "We krijgen de komende jaren de kans om te laten zien of dat vermoeden juist is. Graag!"

Van Nieuwkerk gaat samen met DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia de hoofdredactie vormen van de nieuwe, creatieve tak. Haar voorgenomen overstap naar BNN is daarmee van de baan.


Matthijs ontwikkelt DWDD-programma's

Saab failliet

Saab is failliet verklaard. Dat heeft de rechtbank in het Zweedse Vänersborg maandag bekendgemaakt. Het faillissement werd die ochtend aangevraagd door topman Victor Muller van Swedish Automobile, de eigenaar van het Zweedse automerk.

Voormalig Saab-eigenaar General Motors keurde afgelopen weekend de herstructureringsplannen van de autobouwer af. De plannen van Saab om samen met de Chinese investeerder Youngman voet aan de grond te krijgen in China zouden de belangen van GM in dat land schaden.

Omdat GM de rechten op de techniek van Saab-auto's in handen heeft, was het nee van de Amerikanen funest voor het voortbestaan van het automerk. In reactie op het besluit van GM trok het Chinese Youngman de stekker uit de herstructureringsplannen. De directie van Saab zag zich daarna genoodzaakt het faillissement aan te vragen.


Saab failliet (Foto: Novum)

Kolobnev mag vertrekken bij Katusha

Alexandre Kolobnev rijdt komend seizoen niet meer voor Katusha. De 30-jarige Rus mag uitkijken naar een nieuwe werkgever, meldt teammanager Michael Holczer aan Gazeta.ru. Kolobnev, die sinds 2010 onder contract stond bij de Russische wielerformatie, kwam tijdens de Ronde van Frankrijk in opspraak.

Bij Kolobnev werden sporen gevonden van hydrochloorthiazide (HCT), een vochtafdrijvend middel dat dopinggebruik kan maskeren. Van de Russische bond kreeg hij slechts een waarschuwing en een boete, maar de internationale wielerunie UCI is naar sporttribunaal CAS gestapt.

Kolobnev kwam twee weken geleden opnieuw in het nieuws na berichten van omkoping tijdens Luik-Bastenaken-Luik van vorig jaar. Volgens het Zwitserse magazine l'Illustré zou hij Alexandre Vinokourov met opzet hebben laten winnen in ruil voor honderdduizend euro.


Kolobnev mag vertrekken bij Katusha (Foto: Novum)

Leeuwin drie duels geschorst na rode kaart

ADO Den Haag kan de komende drie wedstrijden niet beschikken over Ramon Leeuwin. De rechtsback accepteerde een schikkingsvoorstel van vier duels schorsing, waarvan een voorwaardelijk, naar aanleiding van zijn rode kaart zondag tegen Ajax.

Leeuwin werd al na tien minuten weggestuurd na een harde tackle op de benen van Christian Eriksen. Met tien man leed ADO zondag in de Arena een kansloze 4-0 nederlaag.

Leeuwin, die dit seizoen van trainer Maurice Steijn zeven keer een basisplaats kreeg, mist door de schorsing de competitiewedstrijden tegen Roda JC, N.E.C. Nijmegen en AZ.

Ulderink heeft geen verklaring voor zwak spel

De Graafschap kreeg afgelopen weekend het deksel op de neus en ging met 3-1 onderuit in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Komende week nemen De Superboeren het in de beker op tegen Heracles Almelo.

Voorafgaand aan deze wedstrijd liet de trainer van De Graafschap, Andries Ulderink, weten geen verklaring te hebben voor het zwakke spel van zijn ploeg tegen de Waalwijkers. "We hebben met de groep gesproken, maar ook de spelers hebben er niet echt een verklaring voor dat we een bepaald basisniveau niet vasthouden", liet hij aan Omroep Gelderland weten.

Toch heeft Ulderink goede herinneringen aan het bekertoernooi. In 2009 slaagde hij er met Go Ahead Eagles in om datzelfde Heracles Almelo uit te schakelen. "Dat zal ik de spelers ook nog eens voorhouden. Je moet ze zeker niet de ruimte geven. We gaan dan ook niet met elf man op de helft van de tegenstander spelen. Maar je ziet zaterdag ook dat ze moeite hebben om Vitesse kapot te spelen."

Emile Roemer politicus van het jaar

SP-leider Emile Roemer is verkozen tot beste politicus van het jaar. In de jaarlijkse verkiezing van het televisieprogramma EénVandaag bleef hij premier Mark Rutte (VVD) voor.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) eindigde op de derde plek. 37 duizend mensen van het EénVandaag-panel brachten een stem uit. De voorgaande twee jaar won PVV-leider Geert Wilders. Hij eindigde dit keer buiten de top drie.

Roemer werd vorige week door het jongerenpanel van EénVandaag ook uitgeroepen tot de beste politicus van 2011. Op de tweede plek eindigde premier Mark Rutte (VVD) en op de derde plaats D66-aanvoerder Alexander Pechtold. Ruim 1600 jongeren brachten hun stem uit.

Zondag werd Rutte door de parlementaire pers voor de tweede keer op rij verkozen tot politicus van het jaar. Roemer eindigde in die verkiezing als tweede en werd door de journalisten geroemd om zijn 'vrolijkheid en humor'.


Emile Roemer politicus van het jaar (Foto: SP)

Mertens meest waardevol in eerste seizoenshelft

Dries Mertens is de meest waardevolle speler van de eerste seizoenshelft in de Eredivisie. De Belg van PSV, die vorig seizoen nog voor FC Utrecht speelde, was bij 22 doelpunten betrokken.

Mertens was in de eerste zeventien wedstrijden dertien keer trefzeker en gaf daarnaast ook nog negen assists weg. Daarmee houdt hij Bas Dost, de huidige topscorer uit de Eredivisie, van deze eer af. De aanvaller van sc Heerenveen trof veertien keer doel, maar gaf slechts drie assists.

Luciano Narsingh (Heerenveen) en Luuk de Jong (FC Twente) completeren de top drie. Beide heren waren bij vijftien goals betrokken. Narsingh was vooral de aangever, waar De Jong steeds als afmaker fungeerde.

Alguersuari: "F1-loopbaan zit er nog niet op"

Jaime Alguersuari is er van overtuigd dat zijn Formule 1-loopbaan er nog lang niet op zit. De 21-jarige Spanjaard werd onlangs door Scuderia Toro Rosso na 2,5 seizoenen op straat gezet en zegt deze beslissing te respecteren.

"Het wordt moeilijk om nog een racestoeltje voor 2012 te vinden. Ik kijk naar de opties, er spelen wat dingen en spoedig volgt nieuws. Ik start een nieuwe fase, ik ben pas 21 en ik heb mijn werk meer dan gedaan bij Toro Rosso. Volgens mij heb ik een aardig seizoen achter de rug, geen slecht jaar. Ik heb geen haat, ik ben niet boos of verdrietig, integendeel. Ik ben Red Bull juist dankbaar voor alles dat ze me gegeven hebben. Ze hebben me in de Formule 1 gebracht en ik had graag bij ze gebleven," zei Alguersuari tegen EFE.

"Ik moet me volwassen opstellen, ik veroordeel de beslissing niet. Ik draag een positieve boodschap uit, er gloort altijd hoop. Ik weet dat nieuws over mijn toekomst aanstaande is. Ik ben meer ontspannen dan toen ik nog bij Toro Rosso zat. Mijn tijd in de Formule 1 eindigt niet hier."

Sevilla-voorzitter krijgt lange celstraf

Sevilla-voorzitter Jose Maria del Nido is maandag veroordeeld tot een celstraf van 7,5 jaar voor fraude in Marbella. De 54-jarige bestuurder moet van een rechtbank in Malaga bovendien een vergoeding van 2,7 miljoen euro betalen aan de stad in het zuiden van Spanje. Del Nido heeft vijf dagen om in beroep te gaan tegen zijn straf.

De preses van de club uit de Primera División zou tussen 1999 en 2003 voor miljoenen euro's aan valse rekeningen hebben ingebracht bij Marbella.

Del Nido is bezig aan zijn negende seizoen als voorzitter van Sevilla. In die periode won de ploeg zowel de Europa League als de Spaanse beker twee keer. Ook veroverde de ploeg de Europese Super Cup.

Vrees voor nieuwe zuiveringen in Noord-Korea

De vrees bestaat dat de machtswisseling in Noord-Korea zal leiden tot nieuwe zuiveringen. Maandag werd bekend dat leider Kim Jong-il zaterdag is overleden.

Kims jongste zoon, Kim Jong-un, is klaargestoomd om hem op te volgen. Volgens Amnesty International duiden recente berichten uit het gesloten land erop dat mogelijk honderden functionarissen die een bedreiging zouden kunnen vormen voor de zoon, zijn geëxecuteerd of in kampen voor politieke gevangenen zijn beland.

"Onze informatie over het afgelopen jaar wijst erop dat Kim Jong-un en zijn aanhangers zullen proberen zijn nieuwe machtspositie te consolideren door de repressie te intensiveren en elke mogelijke afwijkende mening te vernietigen", aldus Amnesty.

Na de dood van Kim Il-sung in 1994 en het aantreden van diens zoon Kim Jong-il werden volgens de mensenrechtenorganisatie tienduizenden vermeende of potentiële politieke tegenstanders en hun familieleden in kampen gestopt. Ook werden politieke opponenten geëxecuteerd.

Vrees voor nieuwe zuiveringen in Noord-Korea
Vrees voor nieuwe zuiveringen in Noord-Korea (Foto: ANP)

Geldtransport overvallen in Amersfoort

Een geldtransport is maandagmiddag in Amersfoort overvallen. Het incident vond iets na 14.00 uur plaats bij een geldautomaat op de Van Randwijcklaan. Hierbij werd gedreigd met een wapen, meldt de politie. Twee verdachten gingen er op een scooter vandoor met onbekende buit.

De politie heeft met helikopters en speurhonden gezocht naar de daders. Op de A27 is een verdachte aangehouden, maar het is niet zeker dat dit de dader is.

Niemand is gewond geraakt bij de overval.

Downloadbare Vita-games laden langzamer

Website Kotaku heeft twee Vita's naast elkaar neergelegd en gekeken welke gameversies sneller zijn: downloadbare of de gewone schijfjes. Kotaku heeft het bij meerdere games getest en de games op de gewone schijfjes zijn sneller dan de games die gedownload zijn.

Kotaku geeft aan dat de wachttijd nergens langer dan enkele seconden wordt. Ze hebben het voor twee games opgenomen en die filmpjes kun je hieronder bekijken. Games die voor de Vita gedownload worden zijn goedkoper dan de games in de winkel.

Stap naar 'Next Gen' is beangstigend

Evan Wells, één van de bazen bij Naughty Dog, heeft aangegeven in een gesprek met Eurogamer beangstigend te kijken naar de overstap naar de volgende generatie consoles. De overstap van PS2 naar PS3 was volgens de ontwikkelaar één van Naughty Dogs moeilijkste periodes.

Wells geeft aan dat het mogen spelen met nieuwe apparatuur altijd leuk is maar je er wel een andere mentaliteit voor moet hebben. Tijdens de overstap van PS2 naar PS3 namen wekelijks mensen ontslag omdat ze het niet zagen zitten. Bij een overstap naar de volgende console geeft de ontwikkelaar aan het anders te gaan doen.

Volgens de ontwikkelaar is het team van Uncharted 3 momenteel grotendeels op vakantie. Een aantal mensen werken nog aan DLC en op de vraag wat het team hierna gaat doen is nog niet bekend, dat zien ze wel.

Geen visum voor omstreden Marokkaanse imam

Het ziet ernaar uit dat de omstreden Marokkaanse imam Mohamed al-Maghraoui deze week niet naar Nederland komt. Hij heeft nog geen visum aangevraagd. Als hij dat alsnog zou doen, is het praktisch niet meer mogelijk dit document op tijd te verstrekken.

Bovendien zijn er redenen om hem een visum te weigeren, schreef minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag aan de Tweede Kamer. De As Soennahmoskee in Den Haag had de imam uitgenodigd om te komen spreken op een bijeenkomst over 'standvastigheid en verleiding' op 23 december. Een meerderheid van de Tweede Kamer was tegen de komst van de geestelijke, die onder meer voorstander zou zijn van het uithuwelijken van kleine meisjes. PvdA-Kamerlid Khadija Arib had het kabinet gevraagd voor vrijdag duidelijkheid te geven over het al dan niet verlenen van een visum aan de imam.

Geen visum voor omstreden Marokkaanse imam
Geen visum voor omstreden Marokkaanse imam (Foto: ANP)

Ruiz: "Speel met plezier bij Fulham"

Bryan Ruiz was zaterdag belangrijk voor Fulham. Mede dankzij één treffer van hem won Fulham met 2-0 van Bolton Wanderers.

De aanvaller uit Costa Rica nam met een uitgekiende lob de 2-0 voor zijn rekening. Daarmee gooide hij het duel op slot en pakte Fulham drie belangrijke punten. De overwinning kwam als geroepen na de uitschakeling in de Europa League. Daarin mocht Ruiz niet meespelen.

Oog in oog met Bolton-doelman Jussi Jääskeläinen koos de aanvaller voor een stift. "Ik stond oog in oog met de doelman en er schoot van alles door mijn hoofd. Maar ik koos voor een lob, omdat ik mezelf goed voel bij zo'n afwerking", citeert Sporza de voormalig speler van onder meer AA Gent en FC Twente.

Ruiz begint langzaamaan weer de trekjes te vertonen die hem tot een onmisbare speler bij FC Twente maakte. "Ik speel met veel plezier bij Fulham. Ik voel me topfit en je ziet dat ook op het veld. Ik kan nu negentig minuten aan, ik maak veel meters en dat is heel goed voor mijn vertrouwen."

Napoli mist Lavezzi waarschijnlijk voor vier weken

Napoli kan de komende vier weken geen beroep doen op Ezequiel Lavezzi. De spits van de Italiaanse ploeg heeft een spierblessure opgelopen in het competitieduel met AS Roma van afgelopen weekeinde.

Naast het uitvallen van Lavezzi ging de wedstrijd tegen AS Roma ook met 1-3 verloren. Naar alle waarschijnlijkheid moet hij vier duels in de Serie A missen. Napoli moet nog één wedstrijd spelen in het kalenderjaar 2011 tegen Genoa. Dit duel speelt Lavezzi sowieso niet. Of de Argentijn in actie komt tegen Palermo, Bologna en Siena is nog maar de vraag.

Bikini in FFXIII-2-video

Vanmiddag lieten we enkele eerste details weten over de aankomende DLC voor Final Fantasy XIII-2. Nu heeft Square Enix ook een filmpje online gezet waarin we de DLC in aktie zien. Zo zien we Serah haar DLC-outfit, een roze bikini met bloemetjes.

Final Fantasy XIII-2 komt begin februari uit voor PS3 en Xbox 360 in Europa. In Japan is de game vorige week uitgekomen en kan de eerste dlc morgen gedownload worden.

Golfer Luiten sluit jaar als 64e af

Golfer Joost Luiten heeft het seizoen afgesloten als de nummer 64 van de wereld. De Nederlander wist in de laatste week zonder te spelen nog twee plaatsen te stijgen in de ranking. Robert-Jan Derksen is op plaats 208 de tweede Nederlander, terwijl Giedo van der Valk 451e staat.

Bovenin sluit Luke Donald onbedreigd het jaar af op de eerste plaats. Lee Westwood klom naar de tweede stek door op het laatste moment Rory McIlroy voorbij te steken. Tiger Woods stond begin dit jaar nog tweede, maar door onder meer blessures is de Amerikaan afgezakt naar de 23e stek.

Höcher verruilt ADO voor Willem II

Marc Höcher verruilt ADO Den Haag zo goed als zeker voor Willem II. De 27-jarige aanvaller wordt tot het einde van het seizoen verhuurd en maakt daarna definitief de overstap. De clubs hebben daar een mondeling akkoord over bereikt. Bij de Tilburgers tekent Höcher een contract voor een jaar met een optie voor nog een seizoen.

ADO nam Höcher deze zomer over van Helmond Sport. De vleugelspeler werd vorig seizoen verkozen tot beste speler van de Jupiler League. Bij ADO kon hij echter niet op veel speelminuten rekenen. Höcher kwam slechts zeven duels in actie, waarvan vier als invaller. Hij was daarin een keer trefzeker.

Eerste trailer .hack-film

Namco Bandai en CyberConnect2 hebben de eerste trailer voor .hack//Sekai no Mukou ni vrijgegeven. Het wordt de eerste film in de .hack-serie en zal volledig met de computer geanimeerd zijn. Bekijk de trailer onderaan het bericht.

.hack is een populaire Anime/Manga-serie in Japan en ook in Amerika is het een bekende serie. Het draait voornamelijk om personages die in onze wereld toegang krijgen tot een virtuele wereld waarin ze een compleet andere personage zijn.
De film zal vanaf 21 januari in de Japanse bioscopen draaien. Of de film ook naar Amerika of ooit naar Europa zal komen is nog niet bekendgemaakt.

Weer Haags PVV-raadslid weg

Opnieuw verlaat een Haags gemeenteraadslid de PVV-fractie. Marjolein van de Waal laat maandag weten dat zij als zelfstandig raadslid verder gaat. Vorige week werd vicefractievoorzitter Arnoud van Doorn uit de fractie gezet. Ook hij gaat alleen door.

Van de Waal laat maandag weten dat zij 'na lang wikken en wegen' besloten heeft dat zij niet langer deel kan uitmaakten van de PVV-fractie. "Dit omdat ik mij niet kan vinden in de werkwijze van de fractie", meldt ze op Twitter.

Veroordeelde politici mogen blijven

Er komt geen wet waardoor politici met een strafblad hun baan verliezen. Dat schrijft oud-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) aan de Tweede Kamer.

Hij antwoordt dit op vragen van de PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Jeroen Dijsselbloem, die hadden aangedrongen op regelgeving voor politici die zijn veroordeeld tot een celstraf van een jaar of minder, 'vanwege de voorbeeldfunctie van een volksvertegenwoordiger'.

Bij langere straffen kan iemand het passieve kiesrecht wel worden ontnomen, hoewel dit voor zover Donner kan nagaan nooit is gebeurd. "De wetgever heeft willen voorkomen dat bij het begaan van lichte delicten het kiesrecht kan worden ontnomen", schrijft hij mede namens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

"Dit standpunt lijkt mij nog steeds juist, reden waarom ik geen aanleiding zie voor een wetswijziging in de door de vragenstellers gesuggereerde zin", aldus Donner. Hij vindt het vooral een taak van politieke partijen om bij de selectie van kandidaten de integriteit mee te wegen.

De PvdA'ers hadden de kwestie aan de orde gesteld naar aanleiding van de veroordeling van het Arnhemse gemeenteraadslid Martin van Meurs, die uit de partij Pro Arnhem is gezet.

Van Meurs, die eerder wethouder voor de PvdA was, kreeg negen maanden celstraf opgelegd voor het bezit en de verspreiding van kinderporno. Naar verwachting is hij maandagavond aanwezig bij een vergadering van de Arnhemse gemeenteraad. "In het geval van het gemeenteraadslid uit Arnhem is geen sprake van een delict waarvoor ontzetting van het kiesrecht als bijkomende straf kan worden opgelegd", aldus Donner.

Bijstandsuitkering en AOW omhoog

De uitkering voor mensen in de bijstand gaat vanaf januari omhoog, evenals de AOW en andere uitkeringen. De reden daarvoor is de stijging van het minimumloon, zo maakte het ministerie van Sociale Zaken maandag bekend.

Het minimumloon stijgt van 1435,20 euro naar 1446,60 euro bruto per maand. Dat is nodig, omdat de prijzen en de lonen de afgelopen tijd zijn gestegen. Het gevolg daarvan is dat de bijstandsuitkering voor gezinnen met 16,57 euro per maand omhooggaat. Zij krijgen vanaf 1 januari 1336,42 euro netto per maand bijgeschreven, inclusief vakantiegeld.

Alleenstaanden in de bijstand krijgen er 8,28 euro bij. Hun uitkering bedraagt voortaan 668,21 euro netto. De uitkering van alleenstaande ouders stijgt met 11,59 euro naar 935,49 euro per maand. Zij kunnen bovendien in aanmerking komen voor een toeslag van maximaal 267,28 euro per maand als zij geen woonkosten kunnen delen met een ander.

De bedragen zijn nog afhankelijk van de instemming van de Eerste Kamer. Die debatteert maandag over de wijziging van de bijstandswet. Een omstreden onderdeel uit die plannen is het voornemen van het kabinet om vanaf volgend jaar het gezamenlijke inkomen van een huishouden te toetsen bij het vaststellen of iemand recht heeft op een bijstandsuitkering.

Hierdoor worden voortaan ook lage inkomens van een partner of een meerderjarig kind meegerekend. Als dat gezamenlijke inkomen te hoog uitvalt, wordt de uitkering stopgezet.

Bij AOW'ers stijgt de netto-uitkering tussen de 7 en 14 euro per maand; het precieze bedrag is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Zo gaat de uitkering van een alleenstaande 65-plusser met 11 euro omhoog naar 972 euro per maand. Echtparen waarbij beide partners 65 of ouder zijn krijgen er 15 euro per maand bij en krijgen samen 1334,92 euro.

Ook de uitkeringen voor mensen in de WW, WIA en WAO gaan omhoog, met 0,79 procent. Hoeveel mensen er concreet op vooruitgaan is lastig te zeggen, omdat dit afhangt van persoonlijke omstandigheden. Zo is bijvoorbeeld van belang hoe hoog hun inkomen was voordat zij een uitkering kregen. Verder krijgen ook nabestaanden en jonggehandicapten een hogere uitkering.

Gekke familie in Namco-game

Namco is momenteel bezig met een game genaamd Listen To Me, Girls. I Am Your Father! en ze hebben daarvoor de eerste trailer uitgebracht. Aangezien ik geen fuck snap van wat er allemaal gebeurt in de trailer mogen jullie hieronder zelf oordelen.

Listen To Me, Girls. I Am Your Father! is in Japan een bekende serie waarvan binnenkort ook een Anime start. Het verhaal draait om een jongen die bij drie jongere meiden in huis trekt vanwege de vermissing van de ouders van de meiden, waarvan de moeder de zus is van de jongen. Van de drie meiden is de jongste echt familie door bloedverwant, de twee andere meiden komen uit een eerder huwelijk en zijn geen bloedverwanten waardoor er soms gekke situaties kunnen ontstaan.

Listen To Me, Girls. I Am Your Father! moet in april 2012 uitkomen voor de PSP in Japan, een Europese versie staat nog niet op het menu.

Zorg in Chinese partij over opkomst religie

De toenemende geloofsbeleving onder leden van de Chinese Communistische Partij vormt een bedreiging voor de eenheid en het nationale leiderschap van de partij. Dat zegt Zhu Weiqun, lid van het Centrale Comité en adjunctdirecteur van het departement dat verantwoordelijk is voor de contacten met groepen buiten de partij.

Partijleden behoren atheïst te zijn en niet aan religie of religieuze praktijken te doen, zegt Zhu volgens het staatspersbureau Xinhua in de jongste uitgave van het belangrijkste theoretisch tijdschrift van de partij, Qiushi.

Zhu zegt dat steeds meer mensen godsdienst praktiseren, vooral in gebieden die bewoond worden door etnische minderheden, en dat dit niet getolereerd moet worden. "Er gaan binnen de partij stemmen op om het verbod op religie af te schaffen, met het argument dat godsdienst goed is voor partijleden en zelfs dat het verbod op religie voor partijleden ongrondwettig is. Echter, ons principiële standpunt dat leden verbiedt in religie te geloven is geen jota veranderd."

Het vermaan van Zhu aan de tachtig miljoen partijleden komt in een tijd van toenemende spanningen tussen de Chinese regering en het Vaticaan en campagnes tegen onafhankelijke kerken, kloosters van boeddhistische Tibetanen en onrust onder de islamitische Oeigoeren in de noordwestelijke regio Xinjiang.

Het geloofsverbod voor partijleden wordt ook dikwijls van toepassing verklaard op ambtenaren en soms op studenten, vooral in Tibet en Xinjiang. Hoewel religie niet meer zo actief wordt bestreden als ten tijde van Mao, blijft de Chinese partij diepe argwaan koesteren en bepaalt zij waar en wanneer godsdienst mag worden beoefend. Kerken moeten zijn aangesloten bij officiële protestantse of katholieke organisaties, imams moeten hun preken ter goedkeuring voorleggen en boeddhistische monniken moeten eerst langdradige en tijdrovende politieke indoctrinatielessen aanhoren waarin de dalai lama wordt gedemoniseerd.

Kuipers neemt verstekeling mee in ruimte

De Nederlandse astronaut André Kuipers neemt woensdag een bijzondere verstekeling mee de ruimte in. De ruimtemascotte van dierentuin Artis gaat namelijk mee in de tas van Kuipers. De astronaut zorgt ervoor dat Artis de Marsis weer veilig thuis komt. Dat meldt de Amsterdamse dierentuin maandag.

Iedereen die het tweetal wil uitzwaaien, kan dat doen in zijn eigen ruimtepak in het Planetarium van Artis. De lancering is live te volgen in de koepel.

Kuipers vliegt woensdag om 14.16 uur Nederlandse tijd vanuit Kazachstan met een Sojoezraket naar het internationale ruimtestation ISS. Hij gaat voor een kleine zes maanden de ruimte in.


Kuipers neemt verstekeling mee in ruimte (Foto: Novum)

Square Enix maakt eerste details verhaal DQ X bekend

Square Enix heeft in het Japanse tijdschrift 'Weekly Shounen Jump' een klein beetje bekendgemaakt over het verhaal van Dragon Quest X. Het avontuur begint bij een tweeling die op jonge leeftijd hun ouders hebben verloren, ze wonen in een rustig dorpje genaamd Etene.

Bij het starten van het spel maak je eerst twee mensenkinderen aan, jouw personage en een broertje of zusje. Waar je als mens begint, zul je later veranderen naar één van de vijf niet-menselijke personages. Hoe dit gebeurt en waarom dit gebeurt heeft Square Enix niet bekendgemaakt.

Enkele personages uit Etene zijn bedacht en ontwikkeld door Akira Toriyama. Zo hebben we Aba en haar kleinzoon Shini. Aba werkt als een hulp bij een tempel en Shini zorgt voor zijn oma.

Dragon Quest X moet in 2012 uitkomen voor de Wii en Wii U en zal de eerste online Dragon Quest zijn.

Anton Corbijn in jury Berlinale

De Nederlandse fotograaf en regisseur Anton Corbijn zit in de jury van het filmfestival van Berlijn. Ook Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal en François Ozon maken maken deel uit van de jury onder leiding van de Britse regisseur Mike Leigh. Dat maakt de organisatie maandag bekend.

Corbijn maakte in 2007 zijn regiedebuut met het muziekdrama Control. In 2010 verscheen zijn film The American met George Clooney en Thekla Reuten en nu werkt hij aan zijn derde film, wederom spionagethriller A Most Wanted Man naar het boek van John le Carré.

Vorige maand werd de 56-jarige Corbijn onderscheiden met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De oeuvreprijs werd uitgereikt in bijzijn van de zangers Bono van U2 en Chris Martin van Coldplay met wie hij regelmatig samenwerkt aan videoclips en fotoreportages.

Onder meer het Amerikaanse Extremely Loud And Incredibly Close, het Chinese The Flowers of War en het Spaanse Dictado zijn geselecteerd voor het filmfestival. De twee Nederlandse jeugdfilms Kauwboy en Patatje Oorlog maken op het festival kans op een Kristallen Beer. Dit jaar won de Iraanse film A Separation de Gouden Beer voor Beste film.

De Berlinale vindt van 9 tot en met 19 februari plaats in de Duitse hoofdstad.


Anton Corbijn in jury Berlinale (Foto: Novum)

Drie nummers Rihanna beschikbaar voor Dance Central 2

Drie hits van de Amerikaanse zangeres Rihanna zijn vanaf dinsdag tegen betaling te downloaden voor in het dansspel Dance Central 2. Het gaat om de nummers What's My Name, S&M en Only Girl. Dat heeft Microsoft maandag bekendgemaakt. Alle nummers zijn te vinden op het album Loud, dat vorig jaar verscheen.

De drie nummers zijn los verkrijgbaar voor 240 Microsoftpunten, omgerekend ongeveer 2,50 euro. De nummers kunnen ook als pakket gedownload worden voor 640 Microsoftpunten. Dance Central 2 vereist het gebruik van Kinect.

In Dance Central 2 kunnen gamers met of tegen elkaar dansen. Lichaamsbewegingen worden tijdens het dansen herkend door de Kinect-camera. Spelers worden beoordeeld op onder meer de uitvoering en het ritmegevoel.


Drie nummers Rihanna beschikbaar voor Dance Central 2

Eredivisie op weg naar rood record

De Eredivisie lijkt in het seizoen 2011-2012 op weg te zijn naar een negatief record. Na zeventien speelronden zijn er al 45 spelers met rood voortijdig naar de kant gestuurd. Vorig seizoen stond de teller halverwege op 27 keer rood, waarna er na 34 speelronden 74 spelers een rode prent hadden gezien.

Het record staat op 79 rode kaarten die in de seizoenen 1997-1998 en 2009-2010 uitgedeeld werden. In het laatstgenoemde seizoen stond de teller na zeventien speelronden op 46 keer rood.

"Het is niet zo dat de scheidsrechters met deze getallen in het achterhoofd het veld betreden; zij bekijken per wedstrijd welke maatregelen er genomen moeten worden," zei een woordvoerdster van de KNVB die benadrukt dat de cijfers aan het eind van het seizoen worden bekeken. "Van belang is dat er op consequente wijze rood wordt gegeven als er sprake is van ernstig gemeen spel. Scheidsrechters zijn er niet alleen om het spel te leiden, maar ook om de spelers te beschermen."

Qua gele kaarten loopt het met 511 om 504 vorig jaar halverwege redelijk in de pas. Afgelopen seizoen stokte de teller voor de gele prenten uiteindelijk op 1.034 na 34 speelrondes.

'Apple komt met televisiedienst'

De Amerikaanse smartphone- en tabletfabrikant Apple heeft vergevorderde plannen om een nieuwe televisiedienst te lanceren. Het bedrijf zou daarover al hebben gesproken met enkele grote mediabedrijven, zo meldden bronnen maandag aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Het nieuwe tv-platform moet gebruikers onder meer de mogelijkheid bieden om programma's te kijken op tijden dat het hen uitkomt. Volgens de bronnen zou Apple ook bezig zijn met de ontwikkeling van een eigen televisie.

'Apple komt met televisiedienst'
'Apple komt met televisiedienst' (Foto: ANP)

Tienermeisjes hebben steeds vaker gedwongen groepseks

Extreme seks onder tieners komt in de Verenigde Staten steeds vaker voor. Schoolmeisjes nemen steeds vaker gedwongen deel aan orgies.

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat maar liefst een op de dertien meisjes tussen de 14 en 20 jaar wel eens heeft meegedaan aan een dergelijke orgie. Dit is de schokkende conclusie van enkele gezondheidsklinieken in de stad Boston.

In deze stad hebben 328 meisjes meegedaan aan een seksonderzoek. Maar liefst 7,3 procent van de deelneemsters heeft aangegeven wel eens aan groepseks te hebben gedaan. Nog schokkender: 45 procent van deze meisjes heeft bekend dat minstens een van de deelnemende mannen geen condoom gebruikte.

De Boston University School of Public Health, die het onderzoek heeft uitgevoerd, weet te melden dat de meerderheid van deze meisjes werd bedreigd of onder druk gezet om mee te doen aan de orgies. Hoewel er aan het onderzoek ook jonge vrouwen deelnamen, ligt de gemiddelde leeftijd waarop de meisjes met deze praktijken geconfronteerd werden op 15,6 jaar.

Een derde van de meisjes was tijdens de groepseks onder invloed van alcohol of drugs. Tienermeisjes die deel moesten nemen aan orgies blijken vaker te roken, slachtoffer te zijn van huiselijk geweld en hebben vaker een SOA.

Sharapova terug in Fed Cupteam Rusland

Maria Sharapova zal in februari haar rentree gaan maken in het Fed Cupteam van Rusland. De tennisster maakte het nieuws vandaag op haar website wereldkundig.

Begin dit jaar speelde ze in de kwartfinale tegen Frankrijk voor het laatst voor haar land. Ze verloor de eerste wedstrijd tegen Virginie Razzano om vervolgens voor de slotdag gepasseerd te worden. Rusland won de ontmoeting uiteindelijk met 3-2 waarna Italië met 5-0 opgerold werd en er in de finale verloren werd van Tsjechië.

"Ik speel mee met Rusland om de Fed Cup tegen Spanje. Ik ben blij dat we in Moskou spelen. Eerst vier weken de Australische zon en dan een week de Russische winter", zei Sharapova vandaag.

Scholier leest het liefst verfilmde boeken

Boeken die onlangs werden verfilmd zijn favoriet bij scholieren van de middelbare school. De Twilight-reeks van Stephenie Meyer en de Harry Potter-reeks, waarvan deze zomer de laatste film uitkwam, zijn buiten de leeslijst om het populairst. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek maandag op basis van onderzoek.

Meisjes lezen met 87 procent aanzienlijk vaker boeken dan jongens, van wie slechts 57 procent graag een boek oppakt. Doordat meisjes vaker lezen dan jongens, wordt de lijst met populairste boeken gedomineerd door de leesvoorkeur van meisjes. Bij jongens doet Harry Potter van J.K. Rowling het goed, maar ook Dan Brown, bekend van onder meer De Da Vinci Code, scoort hoog.

Dat de populairste boeken niet op de leeslijst voor school gezet mogen worden, vindt 44 procent van de ondervraagde scholieren jammer. De enquête onder zevenhonderd middelbare scholieren in de bovenbouw werd gehouden door scholieren.com.


Scholier leest het liefst verfilmde boeken (Foto: Novum)

Meer Nederlanders blijven met kerst in eigen land

Meer Nederlanders vieren de kerstvakantie dit jaar in eigen land. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen maandag. Het NBTC verwacht dat 375.000 vakantievierders in eigen land blijven. Dat zijn er 25.000 meer dan vorig jaar. In totaal gaan, net zoals vorig jaar, 750.000 Nederlanders van huis.

Ruim de helft van de vakantiegangers die in Nederland blijven heeft een vakantiehuis of -bungalow gehuurd. Een kwart heeft een hotelkamer geboekt.

Voor Nederlanders die wel de grens over gaan blijft Duitsland de populairste bestemming. België en Oostenrijk volgen op een gedeelde tweede plaats.

FOK!filmtip van de dag: Matilda

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...Matilda.

In deze verfilming van het beroemde boek van Roald Dahl wordt de kijker meegenomen in de wereld van de kleine Matilda. Dit meisje krijgt nauwelijks aandacht van haar ouders en zoekt daarom afleiding in de stapels boeken die ze haalt uit de plaatselijke bibliotheek. Haar vader en moeder begrijpen daar niets van, maar gelukkig zijn er ook nog mensen waar Matilda wel op kan rekenen. 

Danny DeVito is naast een van de hoofdrolspeler ook de regisseur van deze film uit 1996.

Matilda is niet het enige boek van Roald Dahl dat op het witte doek een volgend leven kreeg. Ook The Witches, Fantastic Mr Fox en Charlie and the Chocolate Factory werden succesvol verfilmd. Van De GVR verscheen een tekenfilmversie. In september werd bekend dat een volgende film over de Grote Vriendelijke Reus in de maak is. Of het weer om een animatiefilm gaat, is niet bekendgemaakt.

Mathilda is vanavond om 20:30 te zien op RTL 4.

Roald Dahl

Vier waarschuwingsschoten bij aanhouding 17-jarige

Bij de aanhouding van een 17-jarige jongen in Rotterdam heeft de politie zondagavond waarschuwingsschoten gelost. De verdachte zou een vuurwapen bij zich hebben gedragen. Toen agenten hem wilden aanhouden, zette hij het, samen met een vriend, op een lopen, meldt de politie.

Een getuige had de politie gewaarschuwd nadat hij de twee had zien lopen met een vuurwapen. Agenten zagen de twee op de Hillevliet. Na het lossen van vier waarschuwingsschoten kon de 17-jarige Rotterdammer op de Balsemienstraat worden gearresteerd.

Op de vluchtroute werd een vuurwapen met patronen gevonden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

UEFA start opnieuw onderzoek naar fans Celtic

Celtic hangt opnieuw een straf boven het hoofd vanwege het gedrag van de supporters. De UEFA start een onderzoek naar aanleiding van spandoeken die tijdens de Europa League-wedstrijd van donderdag tegen Udinese werden opgehangen met hatelijke teksten aan het adres van de Europese voetbalbond.

Celtic moest vorige week vijftienduizend euro betalen omdat fans pro-IRA-liederen hadden gezongen tijdens een Europese ontmoeting tegen Stade Rennes. Als reactie op die straf lieten fans zich via spandoeken kritisch uit over de UEFA. De voetbalbond buigt zich op 26 januari over de zaak.

Na de winter komt Celtic Europees niet meer in actie. Ondanks een 1-1 gelijkspel bij Udinese is de Schotse club uitgeschakeld.

Deep Purple geeft optreden in Amsterdam

Deep Purple komt volgend jaar weer naar Nederland voor een optreden. De Britse rockband staat dinsdag 4 december in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Kaarten zijn vanaf donderdag te koop, maakt concertorganisator Mojo maandag bekend. Deep Purple was twee weken geleden nog te zien in het Arnhemse Gelredome. Eerder maakte de band bekend eind volgend jaar landen als Frankrijk, Duitsland en België aan te doen.

Deep Purple, dat 43 jaar geleden werd opgericht, verkocht ruim 130 miljoen platen. De grootste hit van de band is Child in Time. Ook bracht Deep Purple nummers uit als Smoke on the Water, Hush en Strange Kind of Woman.

Nederlandse actrice wint prijs op Frans festival

Emma Levie heeft op het filmfestival in het Franse Les Arcs dit weekeinde de prijs voor beste actrice gewonnen. De 22-jarige Nederlandse debutante kreeg de prijs voor haar rol in Lena, maakte de organisatie bekend.

In Lena speelt Levie een 17-jarig dik meisje van Poolse afkomst dat bij haar instabiele moeder woont. Haar troosteloze liefdesleven lijkt voorbij als ze verkering krijgt met een vlotte jongen.

Met de film van Christophe Van Rompaey maakt Levie, die studeert aan de Gerrit Rietveld Academie, haar acteerdebuut. Lena draait vanaf 16 februari in de Nederlandse bioscoop.

De prijs voor beste acteur ging in Les Arcs naar de Belg Matthias Schoenaerts voor zijn hoofdrol in de misdaadfilm Rundskop. Het Slowaakse drama Gypsy kreeg de juryprijs voor beste film. De derde editie van het festival vond van 10 tot en met 17 december plaats in Zuid-Frankrijk.


Nederlandse actrice wint prijs op Frans festival (Foto: Novum)

Craig moet langst dienende Bond worden

De producenten van de 23e James Bond-film Skyfall zijn zeer te spreken over hoofdrolspeler Daniel Craig. Ze willen hem een contract voor nog eens vijf Bondfilms aanbieden. De Brit is momenteel bezig met de opnames van Skyfall, zijn derde. "Als hij klaar is, zullen we het zeker met hem bespreken", zegt producent Michael G. Wilson tegen de Britse boulevardkrant The People.

"Het filmen is tot nu toe zeer voorspoedig verlopen", gaat Wilson verder. "Craig is de droom van elke regisseur, niemand is zo gepassioneerd als het om James Bond gaat. Hij is ook voor vele fans de favoriet na Sean Connery en ik kan het daar alleen maar mee eens zijn."

Vooralsnog staat het record op naam van Roger Moore, die in twaalf jaar tijd zevenmaal in de huid van 007 kroop. "Ik zou het geweldig vinden als Daniel dat record verbreekt en acht titels maakt", laat Wilson weten.

De 44-jarige Craig was voor het eerst in 2006 als Bond te zien in Casino Royale. Craigs blonde, blauwogige en enigszins gedrongen Bond was een immense trendbreuk met de voorgangers, iets waar niet alle fans even blij mee waren. Toch was de film met een wereldwijde opbrengst van bijna zeshonderd miljoen dollar de succesvolste Bondfilm ooit. Twee jaar later volgde Quantum of Solace, met een bijna even hoge opbrengst.

Skyfall verschijnt 1 november in de Nederlandse bioscopen. Craig is eerst nog in de misdaadthriller The Girl With the Dragon Tattoo te zien. Die film, gebaseerd op Stieg Larssons eerste boek uit de Zweedse Millennium-reeks, gaat op 19 januari in Nederland in première.


Craig moet langst dienende Bond worden (Foto: Novum)

Stephen Fry moest ballen eten voor The Hobbit

Regisseur Peter Jackson heeft flink zijn best gedaan om het personage van Stephen Fry in The Hobbit zo ranzig mogelijk te maken. "Mijn personage moest zelfs testikels eten", vertelt de Brit aan de Amerikaanse entertainmentsite Digital Spy. Fry speelt The Master of Laketown, de burgemeester van een vies stadje op palen in het midden van een meer.

Fry is als burgemeester in The Hobbit niet om aan te zien. "Ik mag niet te veel weggeven", vertelt de acteur over zijn rol. "Maar ik heb een heel slechte pruik op en een piekerige snor en baard en een verschrikkelijke huid en walgelijke nagels. In het algemeen een erg onsmakelijke vent, een lafaard die ook nog eens heel hebberig is."

Fry brengt het eerdere, obscure werk van de Nieuw-Zeelandse regisseur in herinnering toen hij komische horrorfilms als Braindead en Bad Taste maakte. "Hij was een zeer intelligent en begaafd regisseur die de meest smerige en bloederige films maakte." Dat is terug te zien in The Hobbit. "De dwergen zijn grappig, de elven elegant en tovenaar Gandalf doortastend. Mijn personage biedt de mogelijkheid om vreselijk ranzig te doen."

The Hobbit: An Unexpected Journey is het eerste deel van de twee Hobbit-films die Jackson maakt. De film moet volgend jaar december in de Nederlandse bioscopen draaien.


Stephen Fry moest ballen eten voor The Hobbit (Foto: Novum)

Clive Owen in beeld als bad guy in Oldboy

Clive Owen overweegt de rol van slechterik in de Amerikaanse remake van Oldboy. Regisseur Spike Lee wil de Brit in zijn verfilming van de Koreaanse actiefilm uit 2003, schrijft de Canadese filmsite Twitchfilm. Aanvankelijk zou Colin Firth de bad guy spelen in Oldboy, maar die heeft om onbekende redenen het project moeten verlaten.

De 47-jarige Owen werkte eerder samen met Lee aan de thriller The Inside Man. De 22-jarige Mia Wasikowska is gevraagd voor de vrouwelijke hoofdrol van de remake van de film van Chan-wook Park.

De remake gaat over een man, gespeeld door Josh Brolin, die om onbekende redenen wordt ontvoerd. Zijn gezin wordt vermoord en na vijftien jaar wordt hij onverwacht vrijgelaten. Hij moet binnen vijf dagen zijn ontvoerder vinden, maar weet niet waar hij moet beginnen.

Wanneer de Amerikaanse film in de bioscopen moet draaien, is niet bekend.


Clive Owen in beeld als bad guy in Oldboy (Foto: Novum)

Presentatie nieuwe McLaren op 1 februari

Het Formule 1-team McLaren heeft bekendgemaakt dat de nieuwe auto voor 2012, de MP4-27, op 1 februari onthuld zal gaan worden. Hierdoor kan de bolide meteen al in de eerste wintertest van 7 tot en met 9 februari in Jerez ingezet worden.

Van de topteams maakten Red Bull en Ferrari eerder al bekend dat de nieuwe bolide voor de eerste test gereed zou zijn. Mercedes zal de W03 pas in de tweede testweek de sporen geven om zo meer ontwikkelingstijd voor de auto te hebben. Voor McLaren lijkt de testtijd op de baan belangrijker te zijn dan de extra tijd dien in de bouw van de auto kan worden gestoken.

Tweehonderd kilo vuurwerk in garage Landgraaf

De politie heeft in een garage in Landgraaf vrijdag tweehonderd kilo illegaal vuurwerk gevonden. Een 45-jarige inwoner uit Heerlen werd op heterdaad betrapt tijdens het in- en uitladen van vuurwerk. Dat meldt de politie maandag.

Het vuurwerk lag opgeslagen in een garage aan de Kampstraat. Het vuurwerk bestond gedeeltelijk uit 'massa-explosiefvuurwerk'. Er werden onder andere 3,0 inchmortieren en flowerbeds in beslag genomen. De verdachte is na verhoor op vrije voeten gesteld.

De politie heeft dit jaar tot nu toe ruim 72.000 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Vormer tekent voor drie jaar bij Feyenoord

Feyenoord heeft zich verzekerd van de komst van Ruud Vormer. De 23-jarige middenvelder komt na dit seizoen transfervrij over van Roda JC en tekent in de Kuip een contract voor drie jaar. De transfer komt niet als een verrassing. Zijn zaakwaarnemer liet eerder al weten dat alleen nog wat formaliteiten afgehandeld moesten worden.

Als Vormer de medische keuring in Rotterdam doorstaat, zet hij volgende maand zijn handtekening. De middenvelder is bij Roda bezig aan zijn vierde seizoen en voetbalde eerder voor AZ. Bij beide clubs had hij te maken met Martin van Geel, de huidige technisch directeur van Feyenoord.

Van Geel denkt dat de speelstijl van Vormer perfect bij Feyenoord past. "Ruud kan goed voetballen, maar beschikt daarnaast over een gezonde dosis agressie. Ik heb hem leren kennen als een ideale prof die zich wil blijven ontwikkelen. Ruud wil elke dag beter worden en die instelling past bij Feyenoord."

Sneeuw in aantocht!

Afgelopen dagen hebben we al kunnen 'genieten' van winterse buien, echter maandagavond neemt wederom de kans op sneeuw toe vanuit het westen. Maandagmiddag trekt er een warmtefront over het land, gevolgd door een koufront. Het koufront zal naar alle waarschijnlijkheid het warmtefront gaan inhalen later op de avond.

In het westelijk deel van het land krijgen we vanaf de middag te maken met regen dan wel natte sneeuw. In het midden van het land zal het erom spannen of men daar te maken gaat krijgen met sneeuw. Na het zien van de recente modellen lijkt het voorlopig verstandig om het bij natte sneeuw te houden. Het oostelijk deel van het land kan zich opmaken voor sneeuw; daar lijkt alles goed te vallen wat betreft de waardes.

De neerslaghoeveelheden die momenteel berekend worden, bedragen ongeveer twee centimeter in het noordoosten van het land, twee à drie centimeter in de Achterhoek en in het zuidoosten van het land kan er zo'n vier centimeter vallen.

Het verkeer moet in de avonduren en ook in de nachtelijke uren rekening houden met gladheid door sneeuwval. Dit geldt met name voor het oostelijk deel van het land. Voor de laatste stand van zaken omtrent de naderende sneeuw kan je uiteraard terecht op het forum van FOK!

Advocaat doet aangifte tegen bisdom Rotterdam

Advocaat Jan Boone heeft maandag aangifte gedaan tegen het bisdom Rotterdam. Hij wil dat justitie het bisdom vervolgt op verdenking van het vormen van een criminele organisatie die het plegen van seksueel misbruik als oogmerk had.

Boone, die zijn aangifte deed bij de hoofdofficier van justitie in Rotterdam, wil dat ook voormalig bisschop Bär en de leidinggevenden en leden van het bisdom worden vervolgd. Als onderbouwing verwees de raadsman naar het vrijdag verschenen rapport van de commissie-Deetman over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Boone, die de stap op eigen gezag neemt, deed eerder aangifte tegen het bisdom Utrecht toen het onderzoek van Deetman nog gaande was. Justitie schoof die aangifte terzijde, wegens gebrek aan onderbouwing. Met het rapport van Deetman is volgens Boone 'geen betere en gedetailleerder onderbouwing' van de verdenking te formuleren.

Volgens de raadsman voldoet het bisdom aan alle criteria van een criminele organisatie.

Advocaat doet aangifte tegen bisdom Rotterdam
Advocaat doet aangifte tegen bisdom Rotterdam (Foto: ANP)

'Laat kandidaten solliciteren voor Hoge Raad'

Het is beter kandidaten te laten solliciteren voor een post bij de Hoge Raad. Die stemmen gaan op binnen het hoogste rechtsorgaan van Nederland, schrijft NRC Handelsblad maandag. Nu stelt de Hoge Raad een lijst met kandidaten op waar de Tweede Kamer een keuze uit moet maken.

Door de politieke weigering om advocaat-generaal Diederik Aben te benoemen tot raadsheer is in de Hoge Raad onrust ontstaan, zeggen bronnen binnen de raad volgens de krant. De PVV heeft de benoeming van Aben tegengehouden vanwege diens kritische commentaar op een beslissing in het proces tegen Geert Wilders.

Aben noemde de beslissing van de wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank om de rechters vanwege de schijn van vooringenomenheid te vervangen 'een duister pad'. Hij deed deze uitspraak op persoonlijke titel. Aben werd op aandringen van de Tweede Kamer onder aan de kandidatenlijst geplaatst.

Een deel van de leden zou vinden dat het college niet had moeten buigen voor druk vanuit de Kamer. "Als je Aben boven aan de lijst zet, moet je hem daar ook handhaven." Anderen stellen in de krant dat hij juist niet had moeten worden voorgedragen.

"Als de politiek iemand niet wil, kunnen ze er beter openlijk over debatteren in plaats van de Hoge Raad onder druk te zetten om een voordracht te wijzigen", zegt een raadsheer volgens de krant. President Geert Corstens betreurt het dat er, waarschijnlijk vanuit de Tweede Kamer, is gelekt over de benoeming van raadsheren.

Gerechtsgebouw Luik ontruimd na bommelding

Het paleis van justitie in de Belgische stad Luik is maandagmiddag ontruimd na een anonieme bommelding. Op het plein voor het gebouw was vorige week de dodelijke aanslag waarbij vier personen en de dader om het leven kwamen.

Het telefoontje kwam omstreeks 13.00 uur binnen, meldden Franstalige Belgische media. De aanwezigen in het paleis van justitie en de aangrenzende gebouwen werden meteen geëvacueerd.

Gerechtsgebouw Luik ontruimd na bommelding
Gerechtsgebouw Luik ontruimd na bommelding (Foto: ANP)

Sleepspoor leidt naar dief spar Serious Request

Door een sleepspoor te volgen heeft de politie zaterdag in Leiden een dief van een kerstboom in de kraag gevat. De boom was door de gemeente geplaatst in het kader van de 3FM-actie Serious Request, waarbij diskjockeys zich voor een goed doel laten opsluiten in een glazen huis.

Een 28-jarige Leidenaar was nog op zoek naar kerstversiering en had de boom inclusief betonnen sokkel vanaf de Stationsweg naar zijn woning aan een zijweg gesleept. Een bewoonster van een nabijgelegen flat had echter de politie gewaarschuwd omdat ze buiten rare geluiden had gehoord.

Bij de flat stuitte de politie op een sleepspoor dat naar de woning van de Leidenaar leidde. In de hal zagen de agenten dennennaalden liggen. De boom bleek op het balkon te staan. De Leidenaar en een 25-jarige vriend in de woning werden aangehouden. De Leidenaar heeft de boom later met hulp van een vriend teruggezet.

Toekomst AGOVV voorlopig gered

De toekomst van AGOVV Apeldoorn is in ieder geval veiliggesteld tot maart volgend jaar. Het voldeed tijdens het laatste meetpunt van de KNVB aan de financiële voorwaarden.

AGOVV heeft op grond van de jaarcijfers van vorig seizoen voldoende punten behaald om overgeheveld te worden naar categorie 2 van de KNVB, meldt Omroep Gelderland. De club uit de Jupiler League moet echter ook bij het volgende meetpunt in maart nog aan die eisen voldoen om definitief overgeplaatst te worden.

Als dat niet zo is, blijft AGOVV in categorie 1. In dat geval wordt de licentie ingetrokken omdat een club niet langer dan drie jaar in die categorie mag bivakkeren. De clubleiding dacht in augustus van dit jaar al uit de gevarenzone te zijn geraakt, maar de KNVB beoordeelde anders. Mogelijk moeten de goedbetaalde spelers van de club vertrekken om ruimte te maken op de balans.

Ook bij het sportieve gedeelte zijn de prestaties ondermaats. In zestien wedstrijden werden pas vijf punten behaald, waarmee de club uit Apeldoorn de laatste plaats in de Jupiler League bezet. Na de winterstop staat de belangrijke wedstrijd tegen concurrent Almere City FC op het programma.

[Video] Onbemand golfkarretje maakt slachtoffers

Dat je bij het opruimen van de spullen na een American Footballwedstrijd goed op moet letten is men in de Verenigde Staten ook achter gekomen. Een onbemand golfkarretje ging er na de wedstrijd tussen de Spring Dekaney en Cibolo Steele vandoor en schepte zeven mensen.

Onder de gewonden bevond zich Spings-coach Willie Amendola die net bezig was een interview te geven na de 34-14 gewonnen wedstrijd waarbij de Texaanse ploeg kampioen werd in AAAAA District 2. Amendola moest samen met zes anderen naar het ziekenhuis worden gebracht. Eén van hen had een been gebroken.

Het is nog niet bekend waardoor het karretje is gaan rijden, maar het lijkt er op het opruimen niet zorgvuldig is gegaan, waardoor er iets op het gaspedaal is beland.

'Prijs Vita-games bekend'

De website Play.com heeft in hun webwinkel de prijzen van hun Vita-games aangepast en daarbij ook de mogelijkheid gegeven tot het pre-orderen van Vita-games. De duurste game, Uncharted: Golden Abyss kun je bestellen voor €49,99.

De duurste geheugenkaart, 16GB, zal ook €49,99 gaan kosten volgens de website. Play.com is niet de eerste website die hun prijzen aanpast voor Vita-games. Sony heeft nog niet officieel bekendgemaakt wat de prijs van de Vita-software in Europa gaat worden.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op een Rayman Origins-goodiepakket voor je in de aanbieding bestaande uit een T-shirt, magneetjes en sleutelhanger van Rayman Origins! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoe heet de speelbare vriend van Rayman in Rayman Origins?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Ecclestone: "F1 geen grote sport in VS"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt niet dat de Formule 1 in de Verenigde Staten een grote sport zal gaan worden. Volgend jaar keert de sport terug naar het land om een race te houden in Austin, Texas, waarna er in 2013 een wedstrijd in New Jersey bij komt.

"Als we veel meer races in Amerika zouden hebben en er meer televisie-aandacht zouden krijgen, zou de Formule 1 misschien wel een succes kunnen worden in de VS. Maar we hebben er straks maar twee races, terwijl Europa, dat ongeveer even groot is als dat land, veel meer races heeft. In Amerika wil men gelijk vanaf het eerste begin ook winst maken, maar het zal niet gemakkelijk voor ze worden om dat voor elkaar te krijgen," zei Ecclestone tegen Al Jazeera.

De Brit zei verder bezig te zijn met een mogelijke terugkeer van de Grand Prix van Zuid-Afrika op de kalender in 2013. De laatste keer dat de coureurs er raceten was in 1993. Verder zijn er plannen voor een Argentijnse Grand Prix en staat vanaf 2014 de Grand Prix van Rusland op het programma.

Wii U op CES 2012

Half januari is in Las Vegas de jaarlijkse Consumer Electronics Show, de CES. Jaarlijks wordt dit evenement groter en ook dit jaar zullen Microsoft, Nintendo en Sony aanwezig zijn. Nu geeft een redacteur aan met de Wii U aan de slag te gaan tijdens dit evenement.

Nintendo had aangegeven dat de Wii U in zijn definitieve vorm op de E3 van 2012 te zien zal zijn. Of de versie van CES 2012 een tussenversie of toch de definitieve versie zal zijn staat niet in het bericht. Het zou ook kunnen dat Nintendo de 'oude versie' meeneemt en die toont aan het publiek of de mensen achter de schermen.

Van Microsoft wordt verwacht dat ze zich gaan richten op de multimediafuncties van de Xbox 360. Sony zal naar verwachting de PS Vita gaan tonen.

Turkije dreigt Frankrijk om genocidewet

Turkije waarschuwt Frankrijk geen wet aan te nemen die het ontkennen van de Ottomaanse genocide op Armeniërs strafbaar stelt. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zondag gezegd.

Turkije verwerpt de term genocide voor de massamoord op de Armeniërs meer dan negentig jaar geleden, hoewel in andere landen wel degelijk wordt gesproken van volkerenmoord. Het Franse lagerhuis debatteert 22 december over een wetsvoorstel die het loochenen van de genocide op straffe van een jaar cel en een boete van 45 duizend euro verbiedt.

Turkije dreigt nu zijn ambassadeur uit Frankrijk terug te trekken, terwijl de Turkse premier Frankrijk toebeet eerst Franse misdaden in Afrika te onderzoeken voor het met een beschuldigende vinger wijst.

Bundesbank-chef: Duitsland behoudt AAA-rating

De president van de Bundesbank, de Duitse centrale bank, Jens Weidmann gelooft niet dat Duitsland zijn AAA-rating zal verliezen. Dit zegt hij maandag in een interview met de Franse krant Les Echos.

De opmerking komt nadat kredietbeoordelaar Fitch vrijdag een zestal landen, waaronder België, Spanje en Italië op de lijst voor een mogelijk lagere kredietwaardering heeft gezet.

Weidmann vindt verder dat het breken van wetten om het economisch vertrouwen in de regio te herstellen geen optie is. Hij doelt hiermee op het beperkt mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB) waarmee het de schulden van eurozonelanden niet rechtstreeks mag financieren.


Bundesbank-chef: Duitsland behoudt AAA-rating (Foto: Novum)

Supermarkten verwachten kerstrecord

De Nederlandse supermarkten verwachten dat de omzet in de week voor kerst een recordhoogte bereiken. De kerstomzet komt dit jaar voor het eerst boven de achthonderd miljoen euro uit, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van supermarkten en food service.

De verwachting is gebaseerd op basis van eerdere ervaringen en er is gekeken naar de tot nu toe gemaakte omzet van vorig jaar. De omzet kwam vorig jaar tijdens de kerstperiode uit op 759 miljoen euro.

Volgens de zegsvrouw heeft het feit dat kerst op zondag valt een positieve inbreng. 'Consumenten hebben een hele week de tijd om kerstinkopen te doen.'

Het CBL verwacht de topdrukte aan het eind van de week. Volgens de brancheorganisatie verzamelen consumenten de houdbare producten al eerder en kopen zij de verse producten op het laatste moment.

De brancheorganisatie denkt dat de omzet van supermarkten voor het hele jaar voor het eerst boven de 33 miljard euro uitkomt. De omzet was vorig jaar 32,1 miljard.


Supermarkten verwachten kerstrecord (Foto: Novum)

Dode en tientallen lichtgewonden door gladheid

Een 38-jarige vrouw is maandagochtend in Tilburg om het leven gekomen toen zij door de gladheid de macht over het stuur verloor. Ook elders in het land leidde de gladheid tot ongevallen met voertuigen, al werden vooral voetgangers en fietsers door de gladheid getroffen.

De vrouw in Tilburg kwam met haar auto op de andere weghelft en werd aangereden door een stadbus. Een verpleegster die in de bus zat, probeerde de vrouw te reanimeren maar het mocht niet meer baten.

De Amsterdamse GGD was druk met fietsers en voetgangers met botbreuken en kneuzingen. Volgens een woordvoerder gaat het om tientallen incidenten. Het aantal incidenten met auto's viel volgens de politie mee. De GGD besloot om maandagochtend alleen in spoedgevallen ambulances te laten rijden.

In Zeeland telde de politie meer dan honderdvijftig ongevallen. Het gaat vooral om fietsers en voetgangers. Een aantal van hen liep botbreuken op. In Oostkapelle raakten op de Munnikweg twee personen gewond toen zij met een auto tegen een boom botsten. De brandweer moest eraan te pas komen om een van de slachtoffers te bevrijden.

In het Zuid-Hollandse Vlist gleed rond 04.30 uur een veewagen van een dijk af. De brandweer werd te hulp geroepen. De brandweerwagen trof echter hetzelfde lot en belandde op zijn zij. De chauffeur van de veewagen liep geen verwondingen op. Een koe heeft het ongeval niet overleefd. De chauffeur van de brandweerauto moest door zijn collega's worden bevrijd en is voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

Buschauffeurs in Almere vonden het maandagochtend te gevaarlijk om de weg op te gaan. Vanaf 07.00 uur werd het stadsvervoer stilgelegd.

Bij de politie Flevoland regende het vanaf 06.00 uur meldingen bij de regionale meldkamer via 112, aldus een woordvoerder. Er waren tientallen aanrijdingen met vooral materiële schade. Bij zes aanrijdingen raakten bestuurders of passagiers lichtgewond. Op de Oostvaardersdijk in Lelystad raakten verschillende bestuurders tijdens inhaalmanoeuvres in de berm. Ze kwamen allemaal met de schrik vrij.

In het Brabantse Waspik ramde een vrachtwagen rond 06.55 uur een boom. Door het gladde wegdek begon de wagen te schuiven. De boom moest voor een deel worden afgezaagd. De 41-jarige chauffeur is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Wachtrijen voor Star Wars: The Old Republic

Star Wars: The Old Republic gaat morgen live maar mensen met vroege toegang kunnen al enkele dagen inloggen. Gamers geven nu aan dat er soms wachtrijen van 45 minuten tot twee uur zijn om te kunnen spelen. BioWare is op de hoogte en kijkt naar het probleem.

Een medewerker van BioWare geeft op het forum aan dat wachtrijen niet te vermijden zijn maar dat BioWare wel serieus naar dit probleem kijkt. Ze hopen een goede balans te kunnen vinden waarbij spelers snel kunnen spelen en een server te krijgen waarbij er een levendige gemeenschap is. Volgens BioWare is dit een hele kunst maar ze zijn er mee bezig.

Star Wars: The Old Republic heeft iets meer dan honderd servers draaien momenteel. Concurrent World of Warcraft, die al langer bestaat, heeft tegen de vijfhonderd servers draaien voor hun MMORPG.

Within Temptation geeft extra concerten

Within Temptation breidt zijn theatertournee uit met extra concerten. De symfonische rockband staat 21 maart in Heerlen en 25 maart in Groningen. Daarnaast geeft Within Temptation 15 april een tweede optreden in Koninklijk Theater Carré, maakt management AT Productions maandag bekend.

Within Temptation maakte in augustus bekend dat de band langs de theaters gaat trekken. De muzikanten trappen de theatertoer op 2 maart af in Almere en gaan dan via onder meer Utrecht, Eindhoven en Rotterdam naar Amsterdam.

Voor de nieuwe theatertournee wordt een show ontwikkeld met bijzondere arrangementen van een aantal oude en nieuwe nummers. Voor Within Temptation is het theater geen onbekend terrein. Ook in 2008 en 2010 verzorgde de band theaterconcerten. Afgelopen jaar toerde Within Temptation door twintig landen.

PS Vita heeft kuren

Sony heeft afgelopen weekend PS Vita gelanceerd in Japan. Nu duiken er verschillende klachten over de handheld op. Een aantal klachten worden getoond in YouTube-filmpjes. De klachten variëren van het niet meer aan kunnen zetten van de handheld tot het niet reageren van het touchscreen.

Omdat de handheld pas afgelopen zaterdag is gelanceerd is nog niet te zeggen hoeveel mensen klachten hebben met de handheld. Er is nog geen bericht van Sony over de klachten, we houden jullie op de hoogte. Bekijk hieronder een filmpje van iemand met PS Vita-problemen.

''Android 2,5 keer zo groot als iOS''

Uit een enquête op FOK!games, waar meer dan 900 bezoekers aan meegedaan hebben, blijkt dat Android verreweg het populairste mobiele platform is voor smartphones. Met bijna 49% blijft het de nummer twee, iOS met 19%, ruim voor.

Ver daarachter komen andere platformen als Symbian (bijna 5%) en Windows Phone (4%). Een groot deel van de bezoekers, ongeveer 20%, heeft aangegeven (nog) geen smartphone te hebben.

FOK!kers zijn hiermee redelijk normaal verdeeld als je het vergelijkt met de wereldwijde cijfers voor Android en iOS. Onlangs werd bekendgemaakt dat Android 52% van de markt in handen heeft en iOS volgt op 15%. Symbian en Blackberry zijn echter nagenoeg afwezig bij FOK!kers, of men ziet toestellen met een dergelijk OS niet als smartphone. 

In de toekomst zullen we weer een dergelijke poll online zetten om te kijken of er verschuivingen zijn.

Denen oefenen in juni tegen Australië

Denemarken speelt een week voor de eerste groepswedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal tegen Nederland een vriendschappelijk duel met Australië.

De wedstrijd vindt zaterdag 2 juni plaats in Kopenhagen, zo is maandag bekendgemaakt. Een week later spelen Denemarken en Nederland op het EK tegen elkaar.

Het is de derde keer dat Australië en Denemarken het tegen elkaar opnemen. Beide landen wonnen tot dusverre één keer.

Di Montezemolo predikt optimisme

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft bij de eindejaarsspeech in Maranello gezegd dat hij vindt dat het Formule 1-team alles nu in huis heeft om het teleurstellende seizoen 2011 achter zich te laten en in 2012 de strijd met onder meer Red Bull Racing aan te gaan.

"Ik wil optimistisch zijn, want ik kan de inzet en het oog voor details zien die Stefano Domenicali, Pat  Fry, Luca Marmorini, Corrado Lanzone, Nikolas Tombazis en de rest van het team leveren. We werken op alle gebieden om verbeteringen door te voeren: het ontwerp van de nieuwe auto, de simulaties, de pitsstops, de starts en nog veel meer," zei Di Montezemolo.

"We kunnen niet trots zijn op de verloop van dit jaar en we hunkeren ernaar om onszelf hiervan te verlossen, maar goede resultaten komen niet vanzelf, ze worden niet door een ooievaar gebracht. Van ieder van jullie wordt hard werken verlangd, er wordt beroep gedaan op de kundigheid om alles perfect te doen en zo van poleposition te starten en juist deze kundigheid is de kracht van dit bedrijf. Achter de fantastische producten zitten fantastische mannen en vrouwen. Alles is op zijn plaats om weer te gaan winnen."

Di Montezemolo hoopt hierbij dat coureur Felipe Massa zijn vorm weer terug zal vinden. De Braziliaan moet samen met Fernando Alonso goed samenwerken met het team om tot goede resultaten te komen.

Allegri: "Onmogelijk Barça te kopiëren"

Silvio Berlusconi liet onlangs weten dat hij AC Milan het liefst op de Barcelona-manier zou zien spelen. Massimiliano Allegri denkt niet dat dat mogelijk is.

"Het is onmogelijk om Barcelona te kopiëren. We hebben een selectie met grote spelers en echte kampioenen. We zijn de top in Italië en ik denk dat we ook hoge ogen kunnen gooien in de Champions League. Maar wel met andere kwaliteiten dan Barcelona", aldus Allegri tegen Domenica Sportiva.

"De dingen die de spelers van Barça doen zijn uniek en kunnen niet worden gekopieerd", zegt de Milan-coach, die het in de groepsfase van de Champions League twee keer opnam tegen FC Barcelona.

In Spanje werd het 2-2. Tijdens de return in Milaan wonnen de Catalanen met 2-3. Daarmee werd FC Barcelona groepswinnaar in Poule H.

'Zelda timeline wordt onthuld'

Het lijkt erop alsof het grote Hyrule-boek dat Nintendo gaat uitgeven in Japan (een groot deel van) de Zelda-timeline bekend gaat maken. Dit meldt Go Nintendo naar aanleiding van de inhoudsopgave van het boek.

Vrij vertaald:

History of Hyrule

~Finally Revealed, The Genealogy of the Legend~

The Timeline of Hyrule, Kingdom of the Gods......................................68
The Legend of Gods and the Hero of Time...........................................70
The Downfall of Hyrule and the last Hero...............................................92
The Twilight Realm and the Hero's Descendant................................. 110
The Hero of Wind and the New World.....................................................122

Het is nog niet bekend of het boek ook in het Westen gaat verschijnen.

hyrule

'Team Geox-TMC verdwijnt definitief uit peloton'

Het heeft er alle schijn naar dat Team Geox uit het wielerpeloton zal verdwijnen. De leiding van de ploeg van Vuelta-winnaar Juan Jose Cobo is al lange tijd tevergeefs op zoek naar geldschieters.

De ploeg leek al opgeheven te zijn, totdat er hulp kwam uit onverwachte hoek. Het lot van de ploeg leek in handen liggen van Hugo Chávez, president van Venezuela. De oliedollars van het Zuid-Amerikaanse land bleven echter achterwege en zodoende nemen de zorgen van Team Geox steeds meer toe. "Niets", omschreef ploegleider Joxean Fernández Matxin de situatie samen tegen VeloNation. "We spreken met diverse teams, maar er gebeurt niks."

Denis Menchov en Carlos Sastre stonden afgelopen seizoen ook onder contract bij Team Geox, maar hebben de formatie inmiddels verlaten. Menchov vertrok naar Katusha, terwijl Sastre een punt zette achter zijn actieve wielerloopbaan.

Verhaegh verlengt contract bij FC Augsburg

Paul Verhaegh heeft zijn contract bij FC Augsburg verlengd. De verdediger, die in het verleden speelde voor Vitesse, staat nu tot de zomer van 2013 onder contract bij de promovendus in de Duitse Bundesliga.

Dit seizoen presteert Augsburg, waar verder de Nederlanders Lorenzo Davids en Gibril Sankoh onder contract staan, naar behoren. De ploeg van de Nederlandse trainer Jos Luhukay is echter wel in de onderste regionen te vinden. "We presteren de laatste zes wedstrijden goed en spelen leuk voetbal", aldus Verhaegh.

"Toen ik kwam zijn we direct dat jaar gepromoveerd naar de Bundesliga. We hebben tot nu toe een geweldig jaar en hopen op een goede tweede seizoenshelft om zodoende ook volgend jaar in deze competitie te spelen", zo liet de verdediger weten in gesprek met Kicker.

Poedersuiker zorgt voor snelle aanhouding

De politie kon een 16-jarige jongen die zondag in Etten-Leur een oliebollenbakker mishandelde snel opsporen. De jongen sloeg de 49-jarige man een kapotte lip en kwam tijdens het gevecht onder de poedersuiker te zitten. Dat meldt de politie maandag.

De oliebollenkraam stond op het Burchtplein. De 16-jarige mishandelaar stond rond 14.30 uur met een groep te trekken aan de vitrine van de ondernemer uit Apeldoorn. Toen de man hier iets van zei, ontstond een opstootje, waarbij hij klappen opliep. De dader rende weg maar werd door de poedersuiker snel herkend door een beveiliger.

De jongen is doorverwezen naar bureau Halt. Hij werd zondagmiddag op vrije voeten gesteld.

Details eerste DLC FFXIII-2

Square Enix heeft enkele details bekendgemaakt over de DLC voor Final Fantasy XIII-2. De eerste content, 'Omega' Colosseum-monster, zal 22 december uitkomen en gratis te downloaden zijn tot 10 januari. Daarna kost het monster 240 MSP of zo'n €3,-.

Kostuums voor Noel en Sarah zijn te downloaden vanaf 10 januari en zullen dezelfde prijs krijgen: 240 MSP of zo'n €3,-. Of de DLC ook naar Europa komt is nog niet bekendgemaakt. Bekijk hieronder drie screens van het monster en de nieuwe kostuums.

FFXIII-2
FFXIII-2
FFXIII-2

Zanger Johan Heesters (108) weer in ziekenhuis

De zanger en acteur Johan Heesters is zondag weer opgenomen in het ziekenhuis. Dat heeft zijn manager Thorsten Groneberg bevestigd aan het Duitse persbureau Dapd. De 108-jarige Heesters lag eind november met koorts in het ziekenhuis.

Wat de in Duitsland populaire operettezanger mankeert, wist Groneberg niet. Heesters is de oudste nog optredende artiest ter wereld en is opgenomen in het Guinness Book of World Records.

In Nederland is Heesters omstreden omdat hij in de Tweede Wereldoorlog een, naar eigen zeggen onvrijwillig, bezoek bracht aan concentratiekamp Dachau. In 2008 gaf hij een eenmalig concert in zijn geboortestad Amersfoort.

Politie haalt Amsterdams fitnesscentrum leeg

De inboedel van een groot fitnesscentrum in Amsterdam wordt maandag afgevoerd, omdat de 45-jarige eigenaar het sportcentrum vermoedelijk heeft gefinancierd met drugsgeld. De Amsterdammer werd in augustus aangehouden, nadat de politie in Engeland een motorjacht met twaalfhonderd kilo cocaïne aan boord had onderschept.

De Nationale Recherche nam tientallen fitnessapparaten van dure merken in beslag, met een nieuwwaarde van zeshonderdduizend euro. De apparatuur wordt verkocht, meldt het Openbaar Ministerie.

De drugs waren een slordige 45 miljoen euro waard. Bij de Amsterdammer werd anderhalf miljoen euro in beslag genomen. Hij zit nog in de gevangenis in afwachting van zijn proces.

Het fitnesscentrum was zondag nog open. Het gaat om Fit4life aan de Van Hallstraat in de Staatsliedenbuurt. Het centrum is telefonisch niet bereikbaar.

'Automobilist overschat reistijd ov'

Automobilisten overschatten de reistijd met het openbaar vervoer met de helft. Hoe minder ze bekend zijn met het openbaar vervoer, hoe meer ze de reistijd overschatten. Dat concludeert Job van Exel in een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit.

Door de verkeerde inschatting is het volgens hem voor automobilisten extra onaantrekkelijk om de auto te laten staan. Automobilisten die wel een goed beeld van de reistijd hebben, zouden het openbaar vervoer vaker overwegen.

Sommige reizigers hebben zo'n grote voorkeur voor de auto dat het volgens de onderzoeker weinig zin heeft te proberen hen de bus in te lokken. Andere reizigers bekijken per reis wat het beste is of maken een nieuwe afweging als ze bijvoorbeeld verhuizen of van baan veranderen. Het is volgens Van Exel dan ook het best het beleid op deze zogenoemde keuzereizigers af te stemmen.

Zeventien arrestaties in Italiaans gokschandaal

Zeventien personen zijn in Italië aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een gokschandaal in het voetbal. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Cristiano Doni, oud-international en voormalig aanvoerder van Atalanta Bergamo, is de bekendste naam. Ook oud-voetballers Luigi Sartor en Alessandro Zamperini zijn gearresteerd.

Justitie verdenkt de betrokkenen van sportieve fraude en betrokkenheid bij een criminele organisatie. Het onderzoek spits zich toe op zeven wedstrijden in de Serie B. Ook de thuiswedstrijden van Brescia afgelopen seizoen in de Serie A tegen Bari en Lecce en Napoli - Sampdoria worden onder de loep genomen.

Doni werd in augustus vanwege zijn rol in het gokschandaal door de Italiaanse voetbalbond voor 3,5 jaar geschorst. Bovendien moest zijn club Atalanta Bergamo dit seizoen in de Serie A begin met zes strafpunten. De zevenvoudig international, die deel uitmaakte van de Italiaanse selectie op het WK van 2002, beweert onschuldig te zijn.

Ultimate Marvel vs Capcom 3

De populairste vechtgames van deze generatie komen uit de keuken van Capcom. Nu komt het Japanse bedrijf met hun ‘nieuwe’ titel, Ultimate Marvel vs Capcom 3. De term nieuw is wel erg scheef in dit geval, want het is een nieuwe editie van een game die in mei van dit jaar is uitgekomen. Hierin zou Capcom wat balansupdates hebben verwerkt, nieuwe vechters toegevoegd en nog wat andere dingen. Is dit een waardig ‘vervolg’ op de vorige game, en zo ja, biedt het spel een meerwaarde voor de serie?

Weer twee Utrechtse relschoppers aangehouden

De politie heeft maandag weer twee voetbalvandalen aangehouden nadat foto's van de verdachten werden gepubliceerd. De twee worden verdacht van het plegen van openlijk geweld. Het totaal aantal aanhoudingen staat op 23. De politie publiceert maandag twee nieuwe foto's van Utrechtse relschoppers, zegt een woordvoerder van de politie.

De foto's van de verdachten zijn gemaakt tijdens en na de voetbalwedstrijd FC Utrecht - FC Twente. De hooligans keerden zich na de wedstrijd tegen de politie. Agenten losten waarschuwingsschoten om de relschoppers op afstand te houden. De gemoederen waren tijdens de wedstrijd hoog opgelopen toen Twente-supporters vuurwerk naar de Utrecht-fans gooiden.

Vervoorn maakt bestuur NLcoach compleet

Cees Vervoorn treedt toe tot het bestuur van NLcoach. Dat maakte de kennis- en netwerkorganisatie maandag bekend.

Met de komst van de 51-jarige Vervoorn is het bestuur compleet. Oud-hockeybondscoach Marc Lammers ging Vervoorn vorige maand als nieuweling voor. Verder zitten ook Joop Alberda (voorzitter), Marc Delissen, Cor van der Geest, Robert Eenhoorn en Tjerk Bogtstra in het bestuur van NLcoach.

Oud-topzwemmer Vervoorn werkt bij de Universiteit van Amsterdam als lector Topsport en Onderwijs. Eerder was hij directeur van de ALO en plaatsvervangend hoofd topsport bij sportkoepel NOC*NSF. Vervoorn deed zelf in 1976, 1980 en 1984 mee aan de Olympische Spelen.

"Ik vind het een eer en een uitdaging om met deze sportliefhebbers en NLcoach bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het sportkader in Nederland", aldus Vervoorn. ,,Hierin is een intensieve samenwerking tussen onderwijs en sport een voorwaarde."

Cees Vervoorn maakt bestuur NLcoach compleet
Cees Vervoorn maakt bestuur NLcoach compleet (Foto: ANP)

Notch maakt Minicraft

Minecraft-developer Markus "Notch" Persson heeft een nieuwe game gemaakt. Minicraft.

Hij heeft dit gemaakt naar aanleiding van de 22nd Ludum Dare competitie. De game is gemaakt binnen 48 uur.

Minicraft is een top-down action game. Het ziet er een beetje uit als de old school Zelda, je hakt bommen om, slaat rotsen kapot en steekt zombies neer. Ook is het mogelijk om resources te telen, items te maken en bazen te verslaan.

Het is mogelijk om het in de browser te spelen, of te downloaden.

Minicraft

Bondscoach Kameroen: "Overtoom is uitstekend"

Willie Overtoom kan op korte termijn een uitnodiging verwachten voor de nationale ploeg van Kameroen. De bondscoach van het land, Denis Lavagne, bekeek zaterdag Heracles-Vitesse.

"Een uitstekende voetballer", zei de keuzeheer na de 0-1 in Almelo. "Als in februari het papierwerk bij de FIFA in orde is, is de kans groot dat ik Willie selecteer voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Equatoriaal Guinnee. Ik blijf hem op de voet volgen."

Overtoom was zelf niet tevreden over zijn spel. "Ik heb een redelijk negatief gevoel aan de wedstrijd overgehouden. Ik heb twee goede kansen gehad om de wedstrijd te beslissen." Overtoom werd geboren in Kameroen en verhuisde op zijn derde naar Nederland. Sinds 2008 speelt hij voor Heracles Almelo.

Real Madrid weken zonder Sergio Ramos

Sergio Ramos mist het slot van 2011 en de start van 2012 van Real Madrid. De verdediger heeft een hamstringblessure opgelopen. De Spanjaard maakte zaterdag de negentig minuten vol tegen Sevilla (2-6). Van harte ging dat echter niet. Ramos liep de laatste minuten mank en kon de wedstrijd nauwelijks uitspelen.

Uit onderzoek is gebleken waarom. De verdediger is geblesseerd aan zijn hamstring en kan dinsdagavond niet spelen tijdens de bekerwedstrijd tegen Ponferradina. Hij mist waarschijnlijk ook de eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar. Real Madrid speelt op 7 of 8 januari tegen Granada.

'Liverpool wil Strootman en Wijnaldum voor 26 miljoen'

Volgens Caughtoffside heeft Liverpool interesse in de PSV'ers Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum. Het medium weet te melden dat The Reds een bedrag van ongeveer 26 miljoen euro over hebben om het duo over te nemen van de Eindhovense ploeg.

Damien Comolli, directeur bij Liverpool, zou het tweetal al meerdere keren hebben bekeken. Comolli zou dermate onder de indruk zijn geraakt en zou daarom in de winterstop al een bod willen doen. Mocht de deal in de winter niet rondkomen, dan wil de Engelse club in de zomer opnieuw zaken doen met PSV.

Afgelopen zomer kwam Strootman samen met Dries Mertens over van FC Utrecht. De middenvelder maakt dit seizoen een enorm sterke ontwikkeling door en is op 21-jarige leeftijd al de grote leider bij PSV. Ook Georginio Wijnaldum is in Eindhoven uitgegroeid tot een belangrijke schakel op het middenveld. Hij scoorde al zeven keer voor PSV.

Canadese ontwikkelaars mogen naar concurrent

Werknemers die in Canada voor Ubisoft hebben gewerkt, mogen gewoon een baan aannemen bij concurrerent THQ. Dat heeft een rechtbank in Quebec besloten. De uitspraak van de rechter maakt het gemakkelijker voor ontwikkelaars in Canada een nieuwe baan te nemen bij een concurrerend gamebedrijf.

In Canada zijn veel gamebedrijven gevestigd. Onder meer Electronic Arts, Warner Bros Interactive, Eidos Interactive, THQ en Ubisoft hebben kantoren in het land. Gamebedrijven vestigen zich daar vanwege een belastingvoordeel dat de Canadese overheid geeft.

In oktober vorig jaar werd bekend dat Patrice Désilets bij THQ in Montreal zou gaan werken. De ontwikkelaar had een maand eerder zijn baan bij Ubisoft Montreal opgezegd. Hij was medeverantwoordelijk voor de actieserie Assassin's Creed.

Als gevolg van die overstap wilde Ubisoft verbieden dat meer gameontwikkelaars een dergelijke overstap zouden maken. Clausules in arbeidsovereenkomsten zouden dit onmogelijk moeten maken. De rechter heeft dergelijke clausules nietig verklaard.

THQ Montreal is een nieuwe gamestudio onder leiding van Désilets. Het bedrijf werkt aan verschillende spellen. Volgens geruchten werkt de gamestudio onder meer aan een vervolg op het schietspel Homefront, dat begin dit jaar op de markt kwam.


Canadese ontwikkelaars mogen naar concurrent (Foto: Novum)

Rechtbank blundert met adres kinderpornobezitter

De rechtbank in Breda heeft vrijdagmiddag per abuis het adres van een recentelijk veroordeelde kinderpornobezitter op internet gezet. De rechtbank heeft de man via zijn advocaat excuses aangeboden.

Het vonnis met het adres werd vrijdag op rechtspraak.nl gezet. Het adres had handmatig moeten worden verwijderd. "Vervelend, het is ertussendoor geglipt", zegt een woordvoerder van de rechtbank. Het adres van de man is maandagochtend alsnog uit de uitspraak verwijderd.

"We hebben intern gekeken hoe dit kon gebeuren en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen." Vanwege de media proberen rechtbanken vonnissen vaak snel op internet te zetten, vervolgt de zegsvrouw. "Mogelijk komt er standaard een tweede lezer."

De advocaat van de 44-jarige veroordeelde uit Bergen op Zoom reageert ontstemd. "Dit had niet mogen gebeuren. Maar de rechtbank heeft op zich goed gehandeld door het adres snel te verwijderen", zegt hij. De man kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd voor het bezit van ruim vijfhonderd kinderpornografische afbeeldingen.

Vooralsnog neemt de raadsman genoegen met de excuses, mede omdat zijn cliënt zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan de kwestie wil geven. "Maar als er toch schade optreedt, dan kijken we of we nog stappen nemen om een passende oplossing vinden. Je weet niet wat eruit voortvloeit."

De rechtbank in Breda maakte vorig jaar ook al een blunder. Toen werd een uitspraak in een verkrachtingszaak te vroeg gepubliceerd.

Easter egg in Battlefield 3 Wake Island

Een oplettende gamer heeft een easter egg gevonden in de Battlefield 3-map Wake Island, die beschikbaar is als je Back to Karkand gedownload hebt.

De easter egg laat zien dat "2143" op de muur geschreven is. Geruchten gaan dat dit een stille hint is naar een sequel van Battlefield 2142. DICE heeft er namelijk een handje van om easter eggs in bestaande games te zetten. Zo zater er ook easter eggs in Battlefield 2: Euro Forces die een hint gaven naar 2142. Die game kwam hetzelfde jaar nog uit.

Klose: "Duitsland beste team van Europa"

Duitsland is volgend jaar de favoriet om Europees kampioen te worden. Dit zijn de woorden van Miroslav Klose, de 33-jarige aanvaller van het team van bondscoach Joachm Löw.

"Dit Duitsland heeft het beste en sterkste team van Europa", aldus Klose, die in het in de groepsfase van het EK met Duitsland mag opnemen tegen Nederland en Denemarken. De spits van Lazio Roma twijfelt er geen moment over als er aan hem wordt gevraagd wie Europees kampioen gaat worden. "Wij Duitsers kunnen het EK winnen", aldus de Duitse spits.

[Primera División] Uitslagen speelronde 16

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División de zestiende speelronde afgewerkt. FC Barcelona kwam hierin niet in actie, aangezien de Spaanse club in Japan deelnam aan het WK voor clubteams. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 17.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca Getafe CF 1-2
Sporting de Gijón Espanyol 1-2
Athletic de Bilbao Real Zaragoza 2-1
Sevilla FC Real Madrid 2-6
Atletico Madrid Real Betis Sevilla 0-2
Granada CF Levante UD 2-1
Osasuna Villarreal 2-1
Racing Santander Real Sociedad 0-0
Valencia Malaga CF 2-0

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 16 13 1 2 40 56-15
2 FC Barcelona 16 11 4 1 37 50-8
3 Valencia 16 10 3 3 33 26-16
4 Levante UD 16 9 2 5 29 25-19
5 Osasuna 16 6 7 3 25 21-28
6 Sevilla FC 16 6 6 4 24 18-17
7 Malaga CF 16 7 3 6 24 20-22
8 Espanyol 16 7 2 7 23 17-20
9 Athletic de Bilbao 16 5 7 4 22 23-19
10 Atletico Madrid 16 5 4 7 19 23-27
11 Real Betis Sevilla 16 6 1 9 19 17-22
12 Getafe CF 16 5 4 7 19 17-23
13 Granada CF 16 5 4 7 19 10-16
14 Real Mallorca 16 4 6 6 18 15-22
15 Real Sociedad 16 4 5 7 17 16-23
16 Rayo Vallecano 16 4 4 8 16 17-25
17 Villarreal 16 3 6 7 15 13-23
18 Sporting de Gijón 16 4 3 9 15 16-27
19 Racing Santander 16 2 8 6 14 11-21
20 Real Zaragoza 16 2 4 10 10 13-31

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 20
2 Lionel Messi Barcelona 17
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 12
4 Roberto Soldado Valencia 9
Radamel Falcao Garcia Atlético Madrid 9

Programma speelronde 17
Datum Thuis Uit
zo 8 jan Racing Santander Real Zaragoza
zo 8 jan Getafe CF Athletic de Bilbao
zo 8 jan Levante UD Real Mallorca
zo 8 jan Real Madrid Granada CF
zo 8 jan Rayo Vallecano Sevilla FC
zo 8 jan Espanyol FC Barcelona
zo 8 jan Real Betis Sevilla Sporting de Gijón
zo 8 jan Malaga CF Atletico Madrid
zo 8 jan Villarreal Valencia
zo 8 jan Real Sociedad Osasuna

Team Sanya weer in problemen in Ocean Race

Team Sanya heeft ook in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race averij opgelopen. Het team van schipper Mike Sanderson kreeg op weg naar finishplaats Abu Dhabi te maken met een beschadigde mast. In de eerste etappe moest de bemanning de strijd definitief staken vanwege problemen met de boeg.

Sanya vaart naar de haven in Madagaskar om de schade te herstellen en hoopt daarna de wedstrijd te kunnen vervolgen. Op het moment van het incident ging de Chinese boot aan de leiding. "We kunnen nauwelijks bevatten dat dit uitgerekend gebeurt op het moment dat het zo goed ging", reageerde Sanderson. "De teleurstelling is dan ook erg groot."

Schalke 04 wil Raúl voor eeuwig vastleggen

Schalke 04 wil Raúlvoor de rest van zijn loopbaan aan de club binden. Het contract van de 34-jarige Spaanse spits loopt komende zomer af.

"Ik ben hier zeer gelukkig", liet Raúl weten, die zelf een langer verblijf bij de Duitse ploeg ook wel ziet zitten. "Ik wil graag blijven. In januari valt de beslissing", vervolgde de Spanjaard tegenover het Duitse Bild.

Afgelopen weekend was Raúl de grote man bij de Köningsblauen, aangezien hij driemaal wist te scoren tijdens de 5-0 overwinning op Werder Bremen. "Hij is wereldklasse en de fans houden van hem", aldus manager Horst Heldt. "We gaan het contract met Raúl zeker verlengen."

Bij Schalke vormt Raúl een aanvalskoppel met onze landgenoot Klaas-Jan Huntelaar.

Diploma universiteit goedkoper

De totale kosten om iemand op te leiden van de basisschool tot en met een universitair masterdiploma zijn 153.000 euro. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van gegevens uit 2010. De kosten van het universitaire deel van het gehele onderwijstraject zijn in tien jaar niet zo laag geweest, zo liet het CBS maandag weten.

Tussen 2000 en 2009 stegen de kosten van 114.000 naar 154.000 euro. Vorig jaar daalde het voor het eerst weer licht. Oorzaak daarvoor is dat het aantal studenten harder is gestegen dan de rijksbijdrage aan de universiteiten.

Bij de totale kosten om iemand op te leiden, wordt uitgegaan van de uitgaven van de overheid en de private sector aan onderwijsinstellingen. Studiefinanciering wordt niet meegerekend.

Diploma universiteit goedkoper
Diploma universiteit goedkoper (Foto: ANP)

'Keeper Volendam kan naar Southampton'

Volendam-keeper Robbin Ruiter hoeft over interesse van andere ploegen niet te klagen. Nadat eerder FC Groningen, sc Heerenveen en Feyenoord belangstelling toonden, heeft nu ook de Engelse Championship-ploeg Southampton zich gemeld aan De Dijk.

De Ruiter heeft bij Volendam nog een contract tot medio 2014, maar de kans dat hij de club in de winterstop al zal verlaten wordt steeds groter. Nigel Adkins, manager van Southampton, zat vrijdag op de tribune bij Volendam om de 24-jarige keeper aan het werk te zien.

"Dat klopt", liet Volendam-trainer Gert Kruys weten. "Er is veel belangstelling voor Robbin en Southampton is één van de clubs die hem nadrukkelijk in de gaten houdt." Op dit moment is Southampton, waar onze landgenoot Jos Hooiveld onder contract staat, koploper in de Engelse Championship.

Eriksen: "Begrip voor actie Ajax-supporters"

Gisteren lieten duizenden Ajax-fans nogmaals weten Johan Cruijff te steunen in de strijd tegen de overige rvc-leden (Paul Römer, Edgar Davids, Steven ten Have en Marjan Olfers). Bij de aftrap van de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag waren gisteren veel stoeltjes nog leeg.

Pas in de symbolische veertiende minuut kwamen de supporters van VAK410 en de F-side het stadion binnen. Christian Eriksen keek in het begin van de wedstrijd even raar op, maar had vervolgens wel begrip voor de actie. "Het halflege stadion was een vreemd gezicht. Maar ik snap wel dat de supporters dit doen. Het is hun manier om hun onvrede te uiten. Ik zou ook niet weten hoe ze dat anders moeten doen.”

De fans zagen vervolgens hoe Ajax met 4-0 wist te winnen van ADO Den Haag, dat al na tien minuten met tien man verder moest na een rode kaart voor verdediger Leeuwin. Eriksen, Janssen, Bulykin en Sulejmani wisten de doelpunten voor Ajax te scoren.

Gladheid zet stadsbussen Almere stil

De stadsbussen in Almere rijden maandagochtend niet door de gladheid. Vanaf 07.00 uur vonden buschauffeurs het onverantwoord de weg op te gaan. Dat zegt een woordvoerder van Connexxion. Streekbussen rijden wel, maar veel bussen hebben te maken met vertraging.

Op de busbanen ontstonden door de gladheid maandagochtend glijpartijen volgens de woordvoerder. Het is nog onduidelijk hoelang de bussen stil blijven staan. "Het is nu wachten tot het wat warmer wordt, of tot de gemeente begint met strooien", aldus de woordvoerder.

First-person mode Metal Gear Solid: Snake Eater 3D toegevoegd

Konami heeft een first-person mode en een over de schoulder camera toegevoegd voor de Nintendo 3DS game Metal Gear Solid: Snake Eater 3D.

Ook zal het nu mogelijk zijn om te lopen terwijl je gehurkt zit, hetgeen wat ontbrak in de 2004-versie van de game die op PlayStation 2 uitkwam. Verder heeft het touchscreengedeelte van de Nintendo 3DS alle game HUD, wat ervoor zorgt dat het bovenste scherm alleen maar dient voor de game zelf.

Metal Gear Solid 3D: Snake Eater komt volgend jaar uit.

Fer raakt gewend aan fluitconcerten

Leroy Fer keerde gisteren met FC Twente weer even terug bij zijn voormalige ploeg Feyenoord. De aanhang van de Rotterdammers floten de oud-speler flink uit.

Met FC Twente ging Fer met 3-2 onderuit tegen Feyenoord. Na zijn invalbeurt werd de middenvelder constant uitgefloten en uitgejouwd door het Legioen. "Dat kon je verwachten", aldus Fer. "In de eerste vier wedstrijden van dit seizoen speelde ik nog voor Feyenoord en was het niet anders. Dan weet je dat de geluiden tegen je nog massaler zullen zijn als je terugkeert met je nieuwe club."

"Al blijft het raar om te worden uitgefloten in de Kuip, want ik ben toch bij Feyenoord opgegroeid. Maar ja, het went", vervolgde hij. Na 72 minuten, bij een stand van 3-0 in het voordeel van Feyenoord, mocht Fer invallen. Vanaf de reservebank zag hij hoe de Rotterdammers uitliepen naar een 3-0 voorsprong.

"We begonnen veel te slap", liet Fer weten. "En Feyenoord speelde heel goed. Of ik graag met John Guidetti had samengespeeld? Ha, hij is een heel goede speler. Maar ik heb het nu gewoon hartstikke naar mijn zin bij Twente. Daar doet deze nederlaag niets aan af."

[PDC] Richardson: "Ik ben sprakeloos"

De tot gisteren onbekende darter James Richardson wist in de eerste ronde van het PDC World Darts Championship onze landgenoot Raymond van Barneveld uit te schakelen. Na afloop reageerde de Engelsman tegenover Skysports.

"Ik ben sprakeloos", aldus Richardson, die Barney op een 3-0 nederlaag trakteerde in de openingsronde van het WK. "Het is een absolute droom die uitkomt. De mensen die achter me staan, geven me veel vertrouwen."

Raymond van Barneveld werd gisteren ook om een reactie gevraagd, maar onze landgenoot wilde niet voor de camera's verschijnen.

Konijnenfokkers willen actie tegen dierenactivisten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet optreden tegen de dierenrechtenactivisten van actiegroep Ongehoord. Dat heeft de Land- en Tuinbouw Organisatie hem 'dringend verzocht' naar aanleiding van een verhaal in het AD over 'creperende konijnen' in hokken van fokkers.

De actiegroep heeft ingebroken bij acht fokkerijen voor consumptie en beelden gemaakt. Daarop is te zien dat dode konijnen tussen levende soortgenoten liggen. Andere zijn ziek of hebben wonden. De beelden zijn gepubliceerd op de website achtergeslotendeuren.org.

Dierenwelzijnsdeskundige bij de Universiteit Utrecht Frank van Eerdenburg noemt de beelden volgens de krant 'stuitend'. Volgens hem tonen de beelden aan dat de fokkers zich niet aan de regels houden.

Dezelfde actiegroep brak eerder dit jaar in bij varkensstallen en publiceerde toen beelden van dode, gewonde en kreupele varkens in stallen met het predicaat diervriendelijk. Die beelden waren onder meer geschoten bij de voorzitter van de vakgroep varkenshouderijen bij LTO-Noord, Annechien ten Have-Mellema.

Ook nu is bij een voorzitter van een vakgroep ingebroken, deze keer bij Sjef Lavrijssen. Zijn bedrijf met tweeduizend moederkonijnen is een van de grootste in Nederland. Net als het bedrijf van Ten Have-Mellema staat zijn bedrijf open voor bezoekers.

De actievoerders willen echter weten wat er te zien is als geen rekening wordt gehouden met bezoekers. Een woordvoerder van hen zegt in het AD dat scherpere regels geen oplossing zijn. "We moeten stoppen met het eten van vlees."

LTO raadt de konijnenhouders waar is ingebroken aan aangifte te doen bij de politie. "We hebben minister Opstelten verzocht op te treden en de politie aan te sporen deze actievoerders op te pakken", zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

De konijnenhouders worden volgens hem ten onrechte aan de schandpaal genageld. "Op elke veehouderij komen geboortes en dierziektes voor en dus ook sterfte van dieren." Daarbij doen de konijnenbedrijven in Nederland het volgens hem beter dan bedrijven elders in Europa.

PostNL wil korten op pensioenuitgaven

PostNL gaat met zijn pensioenfondsen in gesprek omdat het bedrijf extra uitgaven als gevolg van dalende dekkingsgraden wil beperken. Vanwege de verslechterende financiële situatie heeft het concern ook besloten voorlopig geen dividend in contanten meer uit te betalen.

Het postbedrijf stelt maandag dat de pensioenuitgaven in de komende jaren met honderden miljoenen euro's dreigen op te lopen. Vanwege de huidige bedrijfsomstandigheden is het niet verantwoord om dit te betalen.

De financiële situatie van het concern is behalve door de toenemende pensioenkosten, ook onder druk komen te staan doordat de koers van TNT Express, waarin PostNL een 29,9 procent belang houdt, sterk is gedaald.

De problemen op de financiële markten hebben ertoe geleid dat de dekkingsgraad van het grootste pensioenfonds van PostNL in het najaar naar 96 procent is gedaald. Het dekkingstekort liep eind september daardoor op tot bijna vijfhonderd miljoen euro.

De huidige regeling stelt dat PostNL zijn aandeel in dit tekort binnen drie jaar moet aanvullen.

Het bestuur heeft vanwege de nijpende situatie besloten om tot nader order geen dividend in cash meer uit te betalen. Ook is het budget voor investeringen verlaagd, waardoor noodzakelijke investeringen zijn uitgesteld.

"In een dialoog met de pensioenfondsen en vakorganisaties wil PostNL komen tot aanpassingen van de pensioenregelingen. De huidige regelingen leggen een te grote financiële druk op de onderneming", zegt chief executive officer Harry Koorstra in het persbericht. "We onderkennen het ingrijpende karakter van deze stappen en de ongelukkige timing, maar ze zijn in de huidige context onvermijdelijk."

PostNL meldt verder met de pensioenfondsen in gesprek te gaan om de regelingen aan te passen en zal met de vakbonden in gesprek gaan.

Gordon wordt slanker met kerst

Gordon is niet van plan om kilo's aan te komen tijdens de feestdagen. De zanger viert kerst in Zuid-Afrika, waar hij gaat 'ontstressen'. "Ik ben, denk ik, een van de weinige Nederlanders die slanker wordt met kerst", vertelt hij in De Telegraaf.

De zanger stapt donderdag met twee vriendinnen op het vliegtuig om kerst te vieren in de zon. "In Zuid-Afrika eet ik gezond en ga ik lekker bewegen", zegt de 43-jarige.

Ook het huis van Gordon in Blaricum staat helemaal in het teken van kerst. "Ik heb de traditie van mijn ouders hersteld", vertelt de zanger, die sinds jaren weer een kerstboom heeft. "De kerst is hier hysterisch begonnen. Ik heb het hele huis opgetuigd en vind het nog leuk ook."

[Premier League] Uitslagen speelronde 16

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de zestiende speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor speelronde 17.

Uitslagen speelronde 16:

Thuis Uit Uitslag
Blackburn Rovers West Bromwich Albion 1-2
Everton Norwich City 1-1
Fulham Bolton Wanderers 2-0
Wolverhampton Wanderers Stoke City 1-2
Newcastle United Swansea City 0-0
Wigan Athletic Chelsea 1-1
Queens Park Rangers Manchester United 0-2
Aston Villa Liverpool 0-2
Tottenham Hotspur Sunderland 1-0
Manchester City Arsenal 1-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 16 13 2 1 41 50-15
2 Manchester United 16 12 3 1 39 37-14
3 Tottenham Hotspur 15 11 1 3 34 31-18
4 Chelsea 16 10 2 4 32 34-19
5 Arsenal 16 9 2 5 29 31-24
6 Liverpool 16 8 5 3 29 20-13
7 Newcastle United 16 7 6 3 27 21-19
8 Stoke City 16 7 3 6 24 18-25
9 Norwich City 16 5 5 6 20 25-29
10 Aston Villa 16 4 7 5 19 18-21
11 Fulham 16 4 6 6 18 18-18
12 Swansea City 16 4 6 6 18 16-20
13 West Bromwich Albion 16 5 3 8 18 16-24
14 Everton 15 5 2 8 17 16-19
15 Queens Park Rangers 16 4 4 8 16 15-28
16 Sunderland 16 3 5 8 14 18-19
17 Wolverhampton Wanderers 16 4 2 10 14 17-30
18 Wigan Athletic 16 3 4 9 13 15-30
19 Blackburn Rovers 16 2 4 10 10 23-36
20 Bolton Wanderers 16 3 0 13 9 20-38


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 15
2 Wayne Rooney Manchester United 12
3 Sergio Agüero Manchester City 11
4 Demba Ba Newcastle United 11
5 Edin D¸eko Manchester City 10
6 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 9
7 Mario Balotelli Manchester City 8
8 Daniel Sturridge Chelsea 8


Programma speelronde 17:

Datum Thuis Uit
ma 26 dec, 14:00 Chelsea Fulham
ma 26 dec, 16:00 Arsenal Wolverhampton Wanderers
ma 26 dec, 16:00 Bolton Wanderers Newcastle United
ma 26 dec, 16:00 Liverpool Blackburn Rovers
ma 26 dec, 16:00 Manchester United Wigan Athletic
ma 26 dec, 16:00 Sunderland Everton
ma 26 dec, 16:00 West Bromwich Albion Manchester City
ma 26 dec, 20:45 Stoke City Aston Villa
di 27 dec, 18:00 Swansea City Queens Park Rangers
di 27 dec, 20:30 Norwich City Tottenham Hotspur

Activision kondigt Skylander: Spyro's Universe aan

Activision kondigt een nieuwe game genaamd Skylanders: Spyro's Universe aan. Deze game is gebaseerd op het andere deel van Skylander, Skylanders: Spyro's Adventure

Skylanders: Spyro's Universe is een MMO versie van Skylanders: Spyro's Adventure. In deze game kunnen gamers figuurtjes van Spyro's Adventure aanpassen en kleine mini-games mee spelen. Inschrijven voor de bèta is momenteel nog mogelijk.

'Wild vlees meestal van gevangen dieren'

Vlees dat wordt verkocht als wild komt meestal van in gevangenschap gefokte dieren. Alleen fazanten, hazen en een enkele herten- of reebiefstuk komen nog echt uit het wild. Dat stelt de Consumentenbond maandag in het Nederlands Dagblad.

Eendenbouten, konijnenbouten en de meeste hertenbiefstukken komen van 'gekweekt wild'. Alleen de Aldi, Dekamarkt en PLUS hebben volgens de Consumentenbond hertenvlees van 'vrij wild'. Opvallend daarbij is dat het hertenvlees bij de Aldi ruim twee keer zo goedkoop is als bij de C1000, terwijl het vlees daar niet uit het wild komt.

Tri-Ace heeft geholpen bij FFXIII-2

Yuichiro Kitao, baas bij Tri-Ace, heeft via Twitter laten weten dat zijn bedrijf geholpen heeft bij het ontwikkelen van Final Fantasy XIII-2. Tri-Ace, bekend van Infinite Undiscovery en andere games, heeft meegeholpen aan het programmeren, de art en het ontwikkelen.

Tri-Ace is geen onbekend bedrijf voor Square Enix aangezien laatstgenoemde meerdere games van Tri-Ace heeft uitgegeven. Final Fantasy XIII-2 is afgelopen week in Japan uitgekomen en zal begin februari uitkomen in Europa en Amerika voor PS3 en Xbox 360.

[Video] Napoli-doelman gruwelijk de fout in

Gisteren stond de Serie A-wedstrijd tussen Napoli en AS Roma op het programma. Napoli-doelman Morgan de Sanctis zal deze partij niet snel vergeten. De keeper ging bij het eerste doelpunt gruwelijk de fout in, aangezien hij een voorzet van Roma-speler Erik Lamela erg knullig in zijn eigen doel werkte.

Napoli kwam deze klap niet meer te boven. AS Roma, waar Maarten Stekelenburg de gehele partij onder de lat stond, won het duel uiteindelijk met 1-3.

Hieronder de beelden van de blunder.

Guardiola ziet nog genoeg uitdagingen

Met de wereldbeker voor clubteams verzekerde trainer Josep Guardiola zich van de 13e prijs met FC Barcelona sinds hij daar in 2008 als trainer begon. De 40-jarige succescoach is na de zege van 4-0 op de Zuid-Amerikaanse kampioen Santos niet bang voor een motivatieprobleem bij zijn ploeg.

"Het zal me verbazen als mijn spelers daar last van hebben", aldus Guardiola. "Ons doel is en blijft om mensen te vermaken met goed voetbal en te laten zien welk niveau wij kunnen halen. Dat verandert niet."

Guardiola ziet nog genoeg uitdagingen
Guardiola ziet nog genoeg uitdagingen (Foto: ANP)

China betuigt Noord-Korea medeleven

China heeft Noord-Korea zijn 'diepe medeleven' betuigd wegens het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing liet weten geschokt te zijn door het nieuws van het heengaan en stuurt het Noord-Koreaanse volk zijn 'oprechte genegenheid'.

"Kameraad Kim Jong Il was een groot leider voor het Noord-Koreaanse volk en een geliefde vriend van het volk van China, die een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse socialisme en de vriendelijke coöperatieve nabuurschapsbetrekkingen tussen China en Noord-Korea", zei Ma Zhaoxu, woordvoerder van het ministerie.

China verwacht dat het Noord-Koreaanse volk 'zijn verdriet omzet in kracht, zich verenigt en voortgaat op het pad van het Noord-Koreaanse socialisme', aldus Ma.

Het geïsoleerde communistische regime van Noord-Korea is in sterke mate afhankelijk van de hulp van bondgenoot China. Kim zelf bracht geregeld een bezoek aan het buurland.

Chinese deskundigen lieten weten niet te verwachten dat het overlijden van Kim leidt tot veranderingen in de betrekkingen, maar denken wel dat de grenscontroles worden opgevoerd met het oog op eventuele onrust in Noord-Korea.


China betuigt Noord-Korea medeleven (Foto: Novum)

Cruijff 'doodziek' van handelswijze bij Ajax

Johan Cruijff heeft geen goed woord over voor de manier waarop zijn medecommissarissen bij Ajax te werk zijn gegaan. "In plaats van het wantrouwen binnen Ajax op te lossen, hebben ze het onderlinge vertrouwen nog verder aangetast. En dat pik ik niet", meldt hij in zijn column in De Telegraaf. "Waar ik doodziek van ben, is dat alles in gang is gezet door mensen die geen enkele affiniteit met voetbal hebben."

Ook een verzoening met directeuren Louis van Gaal, Martin Sturkenboom en Danny Blind is voor Cruijff uitgesloten. "Nu zijn er mensen die vinden dat ik straks eerst met Van Gaal rond de tafel moet gaan zitten en dat we er na een goed gesprek uitkomen", schampert hij. "Dan wijs ik ze toch op de manier waarop Sturkenboom en Blind direct na hun benoeming in actie zijn gekomen. Meteen besloot Sturkenboom een medewerker die onder Wim Jonk valt weg te sturen."

Cruijff heeft begrepen dat Sturkenboom en Blind op advies van Van Gaal zijn benoemd. "Om dan binnen een week zo'n toon te zetten, wekt bij mij juist de indruk dat Sturkenboom begonnen is aan een grote schoonmaak om straks een totaal ander beleid uit te gaan voeren."

Volgens de legendarische nummer veertien moet de volledige verantwoordelijk over voetbaltechnische zaken bij het technische hart, bestaande uit Jonk, Dennis Bergkamp en hoofdtrainer Frank de Boer, komen te liggen. "Daarin zijn inmiddels stappen gezet, maar nog niet genoeg", concludeert hij.

Wehkamp wordt komend jaar verkocht

Het moederbedrijf van webwinkel Wehkamp, RFS Holland Holding, wordt komend jaar via een veiling verkocht. Dat zegt een woordvoerder van RFS in het Financieele Dagblad maandag.

Volgens de woordvoerder hebben potentiële kopers inmiddels een zogenoemd informatiememorandum ontvangen waarmee ze een indicatief bod kunnen doen. Indien er een bod gedaan wordt door een potentiële koper zal RFS daarmee in gesprek gaan en meer inzicht geven in de boeken van het bedrijf.

Net voor de zomer werd zakenbank Credit Suisse nog ingehuurd om de 'strategische opties' van het bedrijf te peilen omdat er 'van verschillende kanten interesse' voor het bedrijf zou zijn. Een eventuele verkoop werd toen vanwege het grillige economische klimaat nog uitgesteld.

Nu stelt RFS dat de 'verkenning van Credit Suisse voldoende aanknopingspunten heeft opgeleverd om serieus in gesprek te gaan met partijen die de groeistrategie een extra impuls zouden kunnen geven.' De woordvoerder kon volgens het FD niet uitweiden over wat die aanknopingspunten zijn.

De woordvoerder wil ook niet zeggen welke partijen een memorandum hebben ontvangen. Een analist van ING noemde eerder Ahold als de perfecte kandidaat vanwege de internetambities die de supermarktketen onlangs presenteerde.

Afgelopen jaar boekte RFS Holland meer dan tien procent groei met een omzet van 488 miljoen euro.

Schip verliest voor kust kraan van 300 ton

Een vrachtschip heeft maandagochtend voor de Nederlandse kust een kraan van driehonderd ton verloren. Dat gebeurde op 35 kilometer ten zuidwesten van IJmuiden. De kraan is 52 meter hoog en 33 meter breed en ligt midden in de zuidwestelijke vaarroute, meldt de kustwacht.

De zee is ter plaatse maar negentien meter diep, daarom worden schepen die in de buurt varen gewaarschuwd. De kraan was een van de drie kranen die werden vervoerd door een schip dat vaart onder Maltese vlag, de R.T. Leader. Rond 04.00 uur verloor het schip de kraan. Waardoor dit kon gebeuren is nog niet bekend.

Een schip van de kustwacht is onderweg om de kraan af te schermen. Het schip moet rond 09.00 aankomen. Later maandag gaat Rijkswaterstaat de omgeving afschermen.

Man vast na vondst dode vrouw in Goes

De Zeeuwse politie heeft zondagavond in Goes een man aangehouden nadat een vrouw dood in een woning werd gevonden. Het is niet duidelijk of de vrouw door een misdrijf is omgekomen, meldt de politie.

De politie kreeg rond 23.30 uur een melding dat een bewusteloze vrouw was gevonden in een woning aan de M. D. de Grootstraat. Het bleek al snel dat de vrouw was overleden. Een 34-jarige man bij de woning werd aangehouden. De politie onderzoekt of hij iets met de zaak te maken heeft.

L.A. Noire volgende week naar PSN

Sony heeft bekendgemaakt dat er volgende week een downloadbare versie van L.A. Noire beschikbaar komt op het PlayStation Network. Dit schrijven zij op het blog van de Amerikaanse PlayStation-website.

De detectivethriller die in mei van dit jaar is uitgebracht door Rockstar wordt beschikbaar als onderdeel van de content drop op het PlayStation Network. Amerika kan hem dinsdag binnenhalen en Europa vanaf woensdag.

VS: beslissingen over Noord-Korea in ijskast

De Amerikaanse regering houdt de situatie op het Koreaanse schiereiland na het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il nauwlettend in de gaten. Beslissingen over het vervolgen van de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma en het leveren van voedselhulp worden mogelijk tijdelijk in de ijskast geplaatst, zeiden bronnen bij de regering maandag.

De Verenigde Staten zijn met name bezorgd over het eventueel toenemen van de spanningen tussen beide Korea's. De regering in Washington wilde deze week een besluit nemen over de nucleaire onderhandelingen en de voedselhulp aan Noord-Korea, maar door de dood van Kim is dit op de lange baan geschoven.

Het Witte Huis liet weten in contact te staan met Zuid-Korea en Japan, maar zei niets over de gevolgen van de dood van Kim. Bronnen bij de regering zeiden dat het onvoorspelbare gedrag van Kim het doen van voorspellingen altijd bemoeilijkte, maar lieten tevens weten niet te verwachten dat de dood van de leider tot grote veranderingen in het Noord-Koreaanse beleid zal leiden. De zoon van Kim, Kim Jong Un, is inmiddels uitgeroepen tot opvolger van zijn vader.

Zuid-Korea heeft zijn leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft een vergadering van de nationale veiligheidsraad belegd.

Het heengaan van Kim is maandag door de Noord-Koreaanse staatstelevisie bekendgemaakt. Kim overleed aan een hartaanval als gevolg van de 'grote mentale en fysieke inspanningen' die hij tijdens een inspectiereis door het land leverde. In Noord-Korea is een periode van rouw afgekondigd die tot 29 december duurt. Kim wordt 28 december begraven.

Gilbert opnieuw Belgisch Sportman van het Jaar

Kim Clijsters werd gisteren bij onze Zuiderburen al uitgeroepen tot Belgische Sportvrouw van het jaar en ook Philippe Gilbert viel tijdens hetzelfde gala in de prijzen. Hij werd verkozen tot Belgisch Sportman van het Jaar. Hij hield in de verkiezing Kevin Borlée, die België op het WK atletiek brons schonk op de 4x400 meter, en diens broer Jonathan van de eerste plaats af.

Gilbert kan terugkijken op een uiterst succesvol wielerjaar. Zo won hij onder meer de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, het Belgisch kampioenschap en de openingsrit in de Ronde van Frankrijk. Gilbert werd voor de derde keer in zijn loopbaan gekozen tot Sportman van het Jaar.

[Serie A] Uitslagen speelronde 15

In de Italiaanse Serie A stond afgelopen weekend de vijftiende speelronde op het programma. Juventus is ook na dit weekend koploper. AC Milan volgt samen met Udinese op twee punten. Internazionale klom opnieuw in de ranglijst en staat nu vijfde. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de volgende speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Chievo Cagliari 2-0
Fiorentina Atalanta 2-2
AC Milan AC Siena 2-0
Catania US Palermo 2-0
Cesena Internazionale 0-1
Genoa Bologna 2-1
Juventus Novara Calcio 2-0
Parma Lecce 3-3
Lazio Roma Udinese 2-2
Napoli AS Roma 1-3

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 15 9 6 0 33 27-11
2 AC Milan 15 9 4 2 31 33-16
3 Udinese 15 9 4 2 31 20-9
4 Lazio Roma 15 8 5 2 29 24-13
5 Internazionale 15 7 2 6 23 18-18
6 Napoli 15 5 6 4 21 23-17
7 AS Roma 15 6 3 6 21 19-19
8 Genoa 15 6 3 6 21 18-18
9 Catania 15 5 6 4 21 17-20
10 US Palermo 15 6 2 7 20 16-18
11 Chievo 15 5 4 6 19 13-18
12 Cagliari 15 4 6 5 18 12-15
13 Parma 15 5 3 7 18 18-23
14 Atalanta 15 5 8 2 17 19-18
15 Fiorentina 15 4 5 6 17 15-15
16 Bologna 15 4 3 8 15 14-22
17 AC Siena 15 3 5 7 14 14-16
18 Cesena 15 3 3 9 12 7-16
19 Novara Calcio 15 2 5 8 11 15-27
20 Lecce 15 2 3 10 9 16-29

Topscorers
# Spelers Club Doelpunten
1 Germán Denis Atalanta 11
2 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 10
Antonio Di Natale Udinese 10
4 Miroslav Klose Lazio 8

Programma speelronde 16
Datum Thuis Uit
di 20 dec, 18:00 AC Siena Fiorentina
di 20 dec, 20:45 Cagliari AC Milan
wo 21 dec, 18:00 Udinese Juventus
wo 21 dec, 20:45 Napoli Genoa
wo 21 dec, 20:45 Atalanta Cesena
wo 21 dec, 20:45 Bologna AS Roma
wo 21 dec, 20:45 Internazionale Lecce
wo 21 dec, 20:45 Lazio Roma Chievo
wo 21 dec, 20:45 Novara Calcio US Palermo
wo 21 dec, 20:45 Parma Catania

Alleen zuidoosten blijft gladde wegen bespaard

In bijna heel Nederland kan het maandagochtend vooral op lokale wegen glad zijn. Alleen het zuidoosten blijft gespaard, meldt de ANWB. Op grotere wegen valt de gladheid mee, maar ook daar kan het lokaal glad zijn.

Op de snelwegen zijn in de ochtendspits iets meer ongelukken gebeurd dan normaal, maar dat is volgens een ANWB-woordvoerder niet direct toe te schrijven aan de gladheid. "De Drechttunnel in de A16 van Breda naar Rotterdam is bijvoorbeeld enige tijd afgesloten geweest, maar dat kwam doordat een glasplaat op de weg was gevallen."

De spits wordt naar verwachting iets zwaarder dan normaal. Rond 08.00 uur stond driehonderd kilometer file.


Alleen zuidoosten blijft gladde wegen bespaard (Foto: Novum)

'Fed akkoord met strengere bankregels'

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, gaat akkoord met een nieuw pakket strengere regels voor bankconcerns. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen.

Het besluit is opvallend, tot nu toe hield de Fed zich op de vlakte. Voor de grote Amerikaanse banken zou het akkoord een nederlaag betekenen. Volgens de banken hoeven de regels, die onder meer omhelzen dat financiële instellingen extra kapitaal aanhouden, niet zo streng te zijn. De economische groei zou afgeremd worden doordat banken minder geld kunnen uitlenen.

'Fed akkoord met strengere bankregels'
'Fed akkoord met strengere bankregels' (Foto: ANP)

Raket astronaut Kuipers op zijn plaats

De raket waarmee de Nederlandse astronaut André Kuipers woensdag de ruimte ingaat, staat op zijn plaats. Het vaartuig werd maandagochtend vroeg neergezet op de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan.

Kuipers begint woensdag aan zijn tweede ruimtereis. De Amsterdammer gaat 5 maanden naar het internationale ruimtestation ISS. Geen Nederlander is ooit zo lang in de ruimte geweest. In 2004 verbleef Kuipers 11 dagen in het ISS. Wubbo Ockels en de Nederlandse Amerikaan Lodewijk van den Berg waren in 1985 een week in de ruimte.

Raket astronaut Kuipers op zijn plaats
Raket astronaut Kuipers op zijn plaats (Foto: ANP)

N-Korea roept Kim Jong Un uit tot opvolger vader

Noord-Korea heeft de zoon van de zaterdag overleden Kim Jong Il uitgeroepen tot 'grote opvolger'. Het Noord-Koreaanse persbureau KCN zei dat het land de 'achtenswaardige kameraad Kim Jong Un trouw moet zijn en vereren'.

Noord-Korea riep zijn 24 miljoen inwoners maandag op zich te scharen achter Kim Jong Un, die vorig jaar door zijn vader als opvolger naar voren werd geschoven.

Ondertussen houdt Zuid-Korea de gebeurtenissen nauwlettend in de gaten. De zuiderbuur van Pyongyang heeft zijn leger in hoogste staat van paraatheid gebracht.

Bekende Nederlanders roepen op tot kinderpardon

Angela Groothuizen en Marco Borsato roepen op tot een kinderpardon. Een groep bekende Nederlanders ondertekent maandag op de website kinderpardon.nu een petitie.

De actie is in het leven geroepen om te voorkomen dat kinderen uit het buitenland die al jaren in Nederland verblijven het land uit worden gezet en worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Ook onder anderen Thomas Acda, Filemon Wesselink, Anna Drijver en Twan van The Opposites ondertekenen de petitie.

De actie is gericht aan minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en is een initiatief van GroenLinks. "Geef ze de kans om een mooie toekomst in Nederland op te bouwen", laten de BN'ers via de website weten. "Geef ze de kans om mee te bouwen aan een mooie toekomst voor Nederland. Geef ze een kinderpardon!"

'Nieuwe sanctie voor 't Hofnarretje'

Het kinderdagverblijf waar de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak werkte, krijgt een nieuwe sanctie opgelegd. Het kinderdagverblijf krijgt maandag een brief van de gemeente Amsterdam waarin staat wat de sanctie is, meldt de NOS.

Er zouden nog steeds tekortkomingen zijn. Zo wordt het protocol kindermishandeling nog altijd niet goed nageleefd. Ook is er volgens de NOS vrijwel geen management omdat twee leidinggevenden met ziekteverlof zijn. De derde, directeur Henk Lustig, kondigde twee weken geleden zijn vertrek aan.

Hij zei dat hij niet genoeg bevoegdheden heeft om de crèche goed te kunnen runnen. Lustig was aangenomen om het slechte imago van het kinderdagverblijf op te poetsen.

Twee weken geleden werd bekend dat 't Hofnarretje (dat tegenwoordig Vlinderheuvel heet) een boete van dertigduizend euro moet betalen omdat een van de vestiging niet aan alle eisen voldoet. Zo hadden de opvangkrachten nog geen cursus gevolgd in het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen.

De sanctie was het gevolg van een inspectie die werd gehouden vanwege de aanhouding van Robert M. en andere verdachten in de Amsterdamse zedenzaak. Na die inspectie kreeg het kinderdagverblijf een dwangsom opgelegd en tijd om zaken te verbeteren. Omdat dit niet snel genoeg gebeurde, moet de crèche betalen.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 17

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de zeventiende speelronde gespeeld. Dit is de laatste ronde voor de winterstop. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
di 13 dec, 20:30 1.FC Köln FSV Mainz 05 1-1
vr 16 dec, 20:30 Bayern München 1.FC Köln 3-0
za 17 dec, 15:30 Bayer Leverkusen 1.FC Nürnberg 0-3
za 17 dec, 15:30 Hamburger SV FC Augsburg 1-1
za 17 dec, 15:30 SC Freiburg Borussia Dortmund 1-4
za 17 dec, 15:30 1899 Hoffenheim Hertha BSC 1-1
za 17 dec, 15:30 VFL Wolfsburg VFB Stuttgart 1-0
za 17 dec, 18:30 FC Schalke 04 Werder Bremen 5-0
zo 18 dec, 15:30 FC Kaiserslautern Hannover 96 1-1
zo 18 dec, 17:30 Borussia Mönchengladbach FSV Mainz 05 1-0

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 17 12 1 4 37 43-10
2 Borussia Dortmund 17 10 4 3 34 35-12
3 FC Schalke 04 17 11 1 5 34 38-22
4 Borussia Mönchengladbach 17 10 3 4 33 25-11
5 Werder Bremen 17 9 2 6 29 30-31
6 Bayer Leverkusen 17 7 5 5 26 22-22
7 Hannover 96 17 5 8 4 23 20-24
8 VFB Stuttgart 17 6 4 7 22 23-20
9 1899 Hoffenheim 17 6 4 7 22 19-19
10 1.FC Köln 17 6 3 8 21 27-35
11 Hertha BSC 17 4 8 5 20 24-26
12 VFL Wolfsburg 17 6 2 9 20 23-34
13 Hamburger SV 17 4 7 6 19 21-27
14 FSV Mainz 05 17 4 6 7 18 22-29
15 1.FC Nürnberg 17 5 3 9 18 17-28
16 FC Kaiserslautern 17 3 7 7 16 13-21
17 FC Augsburg 17 3 6 8 15 15-28
18 SC Freiburg 17 3 4 10 13 21-39

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 16
2 Huntelaar Schalke 04 15
3 Podolski 1. FC Köln 14
4 Pizarro Werder Bremen 12
4 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 12

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 20 jan, 20:30 Borussia Mönchengladbach Bayern München
za 21 jan, 15:30 1899 Hoffenheim Hannover 96
za 21 jan, 15:30 FC Schalke 04 VFB Stuttgart
za 21 jan, 15:30 VFL Wolfsburg 1.FC Köln
za 21 jan, 15:30 SC Freiburg FC Augsburg
za 21 jan, 15:30 1.FC Nürnberg Hertha BSC
za 21 jan, 18:30 FC Kaiserslautern Werder Bremen
zo 22 jan, 15:30 Hamburger SV Borussia Dortmund
zo 22 jan, 17:30 Bayer Leverkusen FSV Mainz 05

Tottenham Hotspur weken zonder Lennon

Spurs-trainer Harry Redknapp kan de komende weken geen beroep doen op Aaron Lennon. De pijlsnelle vleugelaanvaller van de Londense ploeg heeft naar alle waarschijnlijkheid een dijbeenspier gescheurd.

"Hij voelde iets knappen", liet Redknapp weten na afloop van de 1-0 overwinning op Sunderland. "Uitgesloten dat hij donderdag speelt. Als de eerste diagnose wordt bevestigd zijn we hem geruime tijd kwijt." Tottenham Hotspur ontvangt donderdag in eigen huis Chelsea.

Lennon viel gisteren na een half uur spelen uit. Zijn vervanger, de Russische spits Roman Pavlyuchenko, scoorde in de tweede helft de enige treffer van de partij.

Japanse hardware-verkoopcijfers van 5 tot 11 december

De hardwareverkopen van de week van 5 tot 11 december zijn vrijgegeven. Deze zijn niet zo heel speciaal. De Nintendo 3DS heerst aan de top, gevolgd door de PSP. De Wii heeft een mooie derde plaats, en hierna staat de PlayStation 3 op de vierde plaats. In deze hardware-cijfers komt de PS Vita nog niet voor, wat ook logisch is aangezien de Vita in deze week nog niet in de schappen lag.

3DS: 350,321 [UP] 144,359 (70.09%)
PSP: 51,191 [UP] 11,644 (29.44%)
Wii: 46,018 [UP] 14,987 (48.11%)
PS3: 44,661 [UP] 3,993 (9.82%)
DSi LL: 4,007 [UP] 1,108 (38.22%)
Xbox 360: 3,211 [UP] 1,551 (93.43%)
DSi: 2,609 [UP] 1,093 (72.10%)
PS2: 1,268 [DOWN] 232 (15.47%)
DS Lite: 14 [DOWN] 7 (33.33%)

'Labyad hoopt op betere aanbieding PSV'

Zakaria Labyad heeft een aflopende verbintenis bij PSV en het is nog niet zeker of de middenvelder zijn contract gaat verlengen. PSV hoopt de 18-jarige Labyad voor langere tijd vast te leggen, maar volgens het Eindhovens Dagblad is contractverlenging nog niet aan de orde.

Labyad verwacht een betere aanbod van de Eindhovenaren. PSV heeft een optie om het contract eenzijdig te lichten tot de zomer van 2014. De nummer twee van de Eredivisie wil Labyad graag binden tot 2016 of 2017 en heeft Labyad een aanbieding gedaan. De middenvelder is echter niet onder de indruk en tekent vooralsnog niet bij in Eindhoven. Labyad kwam dit seizoen tot zestien competitiewedstrijden en scoorde drie keer.

De Utrechter maakte twee seizoenen geleden zijn debuut voor PSV en speelde sindsdien 29 competitieduels voor de Eindhovenaren. Daarin scoorde Labyad vijf keer. De jonge vleugelspeler lijkt dit seizoen definitief te zijn doorgebroken en hij heeft inmiddels een basisplek bij PSV.

Xbox Dashboard verslechtert graphics

Een onderzoek van Digital Foundry heeft aangetoond dat het nieuwe Xbox 360 Dashboard lagere videokwaliteit heeft dan zijn voorganger. Meerdere gebruikers zouden hebben geklaagd dat het nieuwe Dashboard video's afspeelt in een gelimiteerd RGB-bereik, waardoor bepaalde kleuren wegvallen.

Digital Foundry heeft meerdere vergelijkingen gemaakt en is tot de conclusie gekomen dat het dashboard niet goed functioneert. Het grootste probleem zou de videocompressie en macrblocking zijn volgens het onderzoek. Er kon geen oplossing gevonden worden via het optiesmenu van de console.

Volgens bronnen zouden bètatesters van het dashboard dit probleem al hebben aangekaart bij Microsoft, maar deze zou hen bedankt hebben voor de feedback en gezegd hebben dat er niets mee wordt gedaan. Microsoft heeft nog niet gereageerd op het onderzoek.

Xbox Dashboard Graphics

Assaidi dreigt Afrika Cup te moeten missen

Marokko moet het tijdens de Afrika Cup mogelijk stellen zonder Oussama Assaidi. De aanvaller wil herstellen van zijn rugblessure.

Marokko speelt in januari voor de Afrika Cup, maar bondscoach Erik Gerets moet dan wellicht Heerenveen-aanvaller Assaidi missen. De vleugelspeler kampt al langere tijd mer rugklachten en wil eerst volledig herstellen voordat hij weer gaat spelen. Tegen PSV viel Assaidi opnieuw uit.

"Het ging echt niet", zei de Marokkaans international volgens Voetbal International. Als hij niet op korte termijn hersteld, dan zal Assaidi niet naar Afrika afreizen. "Ik hoop deel te kunnen nemen aan dat toernooi, maar ik moet eerst fit worden." De aanvaller moet zich op 7 januari melden.

Assaidi ging zondagmiddag met Heerenveen hard onderuit tegen PSV (1-5), maar hij zal een goed gevoel hebben overgehouden aan de eerste seizoenshelft met de Friezen. De buitenspeler scoorde zeven keer in vijftien competitieduels. Heerenveen staat na de nederlaag zevende.

Pokémon en Nobunaga komen samen

De grote Pokémon-onthulling waar de laatste weken veel over is gezegd is afgelopen weekend bekend geworden. Er gaat een samenwerking komen tussen The Pokémon Company en Tecmo Koei in het spel Pokémon x Nobunaga's Ambition. Het ziet er naar uit dat het een een turn-based tactische RPG wordt.

Andriasang zegt dat het spel in het voorjaar in Japan uitkomt op Nintendo DS en het is nog maar de vraag of het een westerse release krijgt.

Het spel maakt samenwerkingen tussen historische generaals en Pokémon waardoor er teams ontstaan zoals Nobunaga Oda en Zekrom, Mitsuhide Akechi en Articuni, Shingen takeda en Groudon en Kenshin Uesugi en Mewtwo. De spelers krijgen een eigen personage en lijken Eevee als eerste Pokémon te krijgen.

Het is niet bekend of de grote onthulling die Coro Coro Comics gaat doen in januari dezelfde is als die nu bekend is.

Leider Noord-Korea Kim Jong-Il overleden

De leider van de streng-stalinistische republiek Noord-Korea, Kim Jong-il, is overleden. De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft dat maandag bekendgemaakt. Hij leidde het land sinds 1994, toen hij zijn vader opvolgde.

Kim-Jong-il is omstreden, omdat hij de bevolking vrijwel geen vrijheid gunde. De bevolking lijdt regelmatig honger, maar de regering besteedt wel veel geld aan atoombommen en andere wapens. Het land staat al tientallen jaren op de rand van oorlog met Zuid-Korea.

Geheime VS-documenten op pc Manning

Op computers die zijn gebruikt door de Amerikaanse militair Bradley Manning zijn circa 10.000 geheime documenten gevonden die zijn gepubliceerd door onthullingssite WikiLeaks. Dat meldde een Amerikaanse special agent David Shaver van de Computer Crimes Investigative Unit (CCIU) zondag bij een hoorzitting over de zaak.

De getuigenis is een van de krachtigste aanwijzingen tot dusver dat Manning de documenten heeft doorgesluisd naar WikiLeaks van Julian Assange. Die zorgde vorig jaar voor wereldwijde opschudding door ruim 250.000 geheime Amerikaanse documenten te openbaren, evenals video's van Amerikaanse luchtaanvallen op burgers.

Volgens de internetexpert had Manning op zijn computer zoekwoorden gebruikt als WikiLeaks en Julian Assange, de oprichter van de site.

Manning (24) verschijnt sinds vrijdag bij een voorbereidende hoorzitting van een militaire rechtbank op een legerbasis bij Washington. Die moet beslissen of er een rechtszaak komt. Manning kan maximaal 52 jaar celstraf krijgen. Ook wordt hij verdacht van het 'helpen van de vijand', waarop de doodstraf staat.

Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd.

Star Wars nu officieel een religie in Tsjechië

Altijd al officieel erkend willen zijn als zijnde een Jedi Knight? In Tsjechië is het nu mogelijk om je te laten registreren als een volgeling van 'the Force'.

Onlangs werden de resultaten van een volkstelling in Tsjechië bekend gemaakt. Bij de vraag naar hun geloofsovertuiging vulden 15070 Tsjechen 'Knight of the Jedi' in. In de hoofdstad Praag treffen we met 3977 (0.31%) de meeste Jedi's aan terwijl in de omgeving van Vysočina slechts 0.08% van de bevolking de Star Wars-religie aanhangt. Ook in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland hebben de Jedi-Knights een officiële status.

 
Jediisme rukt op in Tsjechië.

Tien gewonden bij kettingbotsing

Bij een kettingbotsing in Limburg zijn zondagavond tien personen gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde rond 17.15 uur op de A73 ter hoogte van Horst. De weg is enige tijd afgesloten geweest, meldt de politie.

Een automobilist zag vermoedelijk niet dat er in de richting van Nijmegen een file stond en botste achterop een stilstaande auto. Vervolgens raakten zeven auto's betrokken bij het ongeluk, waaronder een busje met rolstoelers.

Van drie voertuigen raakten de bestuurders en inzittenden lichtgewond. Vijf van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Naar verwachting hoeft niemand de nacht daar door te brengen. Het verkeer werd korte tijd omgeleid.

[PDC] Huybregts, Walsh, Chisnall door

Ook vanavond vonden er een aantal partijen plaats in de eerste ronde van het PDC World Darts Championship 2011. Raymond van Barneveld overleefde de eerste schifting niet, iets wat de Belgische darter Kim Huybrechts wel wist te doen. Hieronder de overige uitslagen.

Connie Finnan - Warren French (voorronde)

De partij uit de voorronde van vandaag ging tussen Connie Finnan en Warren French. Beide darters maakten er in een hoog tempo een mooie partij van. De wedstrijd kantelde op en neer en het was French  die uiteindelijk in de allesbeslissende zevende leg de wedstrijd naar zich toe wist te slepen. Via tops wist French de partij uit te gooien en daardoor mocht hij het later in de avond in de eerste ronde van het WK opnemen tegen Mark Walsh.

Brendan Dolan - Kim Huybrechts

Vandaag kwam de tweede Belgische deelnemer op het podium. Kim Huybrechts mocht het opnemen tegen Brendan Dolan, die ik oktober in Ierland de finale van de World Grand Prix wist te halen en in dat toernooi in de halve eindstrijd een negendarter noteerde. Dat was tevens de allereerste op een televisiepodium met het double in- double out systeem.

Toch wist hij deze prestatie op het WK geen goed vervolg te geven. Huybrechts opende uitstekend en wist via een 91-finish en een 68-finish in de eerste set op 2-0 in legs te komen. In de derde leg noteerde hij zijn eerste 180'er, maar kreeg Dolan toch kansen om te breaken. De Noord-Ier liet de kansen liggen en The Hurricane sloeg via dubbel-16 alsnog toe.

In de tweede en derde set was het wedstrijdbeeld hetzelfde. Dolan kreeg wel kansen om Huybrechts te breaken, maar hij liet het telkens na. De Belg won daardoor ook de tweede set met 3-0 in legs. In de derde set pakte Dolan weliswaar twee legs, maar zijn Belgische opponent won de overige drie en plaatste zich daardoor opvallend simpel voor de volgende ronde.

Mark Dudbridge - Dave Chisnall

Mark Dudbrigde, die in 2004 en 2005 zijn hoogtijdagen kende, trof in Dave Chisnall een WK-debutant. Chizzy stapte in januari over van de BDO naar de PDC. Het was Chisnall die de eerste set opvallend simpel met 3-0 in legs naar zich toe wist te trekken. In de tweede set kreeg Chisnall direct breakkansen, maar hij faalde op dubbel-2 en dubbel-1. In de derde leg kwam de break er alsnog en aangezien Chisnall vervolgens zijn eigen leg wist te behouden, pakte hij een 0-2 voorsprong in sets.

Dudbridge moest nu alles op alles zetten en Flash deed dit door Chisnall in de eerste leg van de derde set direct te breaken. Chizzy wist zijn opponent twee legs later echter weer terug te breaken. Hij wist vervolgens ook zijn eigen leg te behouden, gooide deze met een mooie 90-finish uit en mag daardoor in de tweede ronde uitkomen tegen Phil Taylor.

Mark Walsh - Warren French

Mark Walsh, dit seizoen in goede vorm, trof in Warren French de man die zich eerder vandaag via de voorrondes wist te plaatsen. French wist vervolgens Walsh verrassend te breaken, maar deze break werd door Special Brew meteen weer ongedaan gemaakt. French wist vervolgens echter zijn eigen leg te behouden. Frog, wat de bijnaam is van de Nieuw-Zeelander French, kwam daardoor op 1-0 in sets. Walsh herpakte zich in de tweede sets in enigszins en wist deze met 3-1 in legs naar zich toe te trekken.

In het derde bedrijf zette Walsh zijn goede spel door en wist zijn Nieuw-Zeelandse opponent direct op een break te trakteren. Deze break was voor Special Brew genoeg om de derde set te winnen. In de vierde set denderde Walsh, die steeds beter begon te gooien, vrolijk door. Zo noteerde de Engelsman in de derde leg van deze set een knappe 11-darter. Een leg later wist Walsh ook de vierde set te winnen en plaatsing voor de tweede ronde werd voor hem daardoor een feit.

[Primera División] Málaga onderuit tegen Valencia

Valencia heeft een overwinning op Málaga geboekt in de Primera División. De ploeg van trainer Unai Emery won met 2-0 door doelpunten van Roberto Soldado. De Spaanse spits vond in de 36e en 61e minuut het net. Joris Mathijsen speelde de hele wedstrijd bij Málaga. Ruud van Nistelrooy kwam ruim twintig minuten voor tijd in het veld.

Valencia staat derde achter Real Madrid en FC Barcelona. De achterstand op de koploper uit Madrid bedraagt zeven punten. Málaga bezet na zestien duels de zevende stek.

Villarreal ging met 2-1 onderuit bij Osasuna. Marco Ruben zette de Submarino amarillo nog wel op voorsprong, maar Ibrahima Balde en Sergio bogen de score om. Villarreal kent een teleurstellend seizoen. De ploeg staat alleen op basis van het doelsaldo boven de degradatiestreep.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.