Ultimate Marvel vs Capcom 3

Wesley Oudijk (Wessiej)

Gespeeld op PlayStation 3, ook verkrijgbaar voor Xbox 360

De populairste vechtgames van deze generatie komen uit de keuken van Capcom. Nu komt het Japanse bedrijf met hun ‘nieuwe’ titel, Ultimate Marvel vs Capcom 3. De term nieuw is wel erg scheef in dit geval, want het is een nieuwe editie van een game die in mei van dit jaar is uitgekomen. Hierin zou Capcom wat balansupdates hebben verwerkt, nieuwe vechters toegevoegd en nog wat andere dingen. Is dit een waardig ‘vervolg’ op de vorige game, en zo ja, biedt het spel een meerwaarde voor de serie?

marvel

Laat ik maar direct duidelijk maken dat deze uitbreiding écht alleen is voor mensen die Marvel vs Capcom 3 nog nooit hebben gespeeld. Het spel biedt weinig meerwaarde ten opzichte van deze game en de verschillen die in de gameplay zijn gemaakt zijn voor een speler die de game niet van binnen en buiten kent niet op te merken. Het is eigenlijk van de zotte dat Capcom dit pakket niet aanbiedt als DLC, wat wel op zijn plaats zou zijn. Om de balans op te maken: de game bevat twaalf nieuwe vechters, betere onlinewerkzaamheden, een online spectatormode, betere balans tussen de vechtersbazen en de menu's zien er strakker uit. Hoewel het Capcom allemaal is gelukt om deze modus te verbeteren (al was dit niet al te moeilijk nadat we zagen wat erbij Marvel vs Capcom 3 allemaal ontbrak) voelt de game voor de kopers van de vorige game nogal wrang aan.

marvel

It's mahvel baby?
Hoewel UMVC3 er hetzelfde uitziet en voornamelijk ook speelt zijn er dus ook een aantal verbeteringen gemaakt. Het eerste punt zijn de nieuwe vechters. Met twaalf nieuwe vechters is het roster nu een stuk beter. De toegevoegde characters zijn stuk voor stuk ook aanvullingen op het bestaande selectie vechters. Zo zijn er een aantal waar fans al tijden om vroeger zoals Strider Hiryu en Ghost Rider, maar er is ook aan de fanservice gedacht met mensen die je normaal niet in zo’n game verwacht, zoals de advocaat Phoenix Wright, de journalist Frank West en de altijd schattige wasbeer Rocket Raccoon. Een paar zijn ook wat minder interessant zoals Nova, Iron Fist en Nemesis T-type, maar hier heeft uiteraard iedereen zijn eigen voorkeur voor. Al met al is het een goede aanvulling, maar het is niet de ‘ultieme’ aanvulling zoals de titel van de game doet geloven. Er is alweer nieuwe DLC onderweg en de DLC-vechters die al te koop waren zitten er niet in. Het voelt precies aan zoals Capcom de laatste jaren is, een beetje laks.

marvel

In het online gedeelte had de game de meeste verbeteringen nodig. In MvC3 ontbrak bijvoorbeeld een spectatormode en ook de onlineservers waren niet van hoog niveau. Gelukkig werkt nu alles naar behoren. Hoewel de onlineservers nog niet zo goed zijn als die van Super Street Fighter IV. In de gameplay is vooral wat getweakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier als ‘scrub player’ niets van hebt gemerkt. Op het internet zijn de hardcorefans wel tevreden, dus voor de competitieve vechters zijn bepaalde punten goed aangepakt. Voor de rest speelt de game nog steeds als een paar maanden geleden, het is en blijft een hele leuke vechtgame. De vechters, de levels, hoe het knokt, alles werkt nog steeds top. De balans is soms nog een beetje zoek (soms ben je dood voordat je Shoryuken kan zeggen) maar vooral tegen vrienden is het een spel om van te genieten.

Conclusie:
Ultimate Marvel vs Capcom 3 heeft mij een apart gevoel gegeven. Hoewel de game nog steeds zeer goed is, voelt het allemaal veel te snel. Capcom zei eerst nog dat er geen Ultimate-versie zou komen, maar na iets meer dan een half jaar ligt de game dan toch in de schappen. Het zijn ook aanpassingen die prima met DLC verholpen konden worden, maar als huidige spelers van al deze nieuwe dingen willen genieten moeten ze veertig euro betalen. Daarom is deze game eigenlijk alleen interessant voor gamers die niet bekend zijn met de normale Marvel vs Capcom 3. Als je die nog niet hebt gespeeld vind je hier een topgame aan waarmee je weken zoet bent. Voor mensen die al eens hebben mogen genieten van het derde deel uit de knotsgekke vechtserie voelt de game vooral als een klap in het gezicht van Capcom. 

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Nieuwe vechters zijn leuk
- Spel komt veel te snel
8
+ Gameplay blijft geweldig - Kon prima als DLC
+ Goede aanpassingen - Dit is niet de ultieme versie van het spel