Canadese ontwikkelaars mogen naar concurrent

Stefan Walthie (StefanW)

Werknemers die in Canada voor Ubisoft hebben gewerkt, mogen gewoon een baan aannemen bij concurrerent THQ. Dat heeft een rechtbank in Quebec besloten. De uitspraak van de rechter maakt het gemakkelijker voor ontwikkelaars in Canada een nieuwe baan te nemen bij een concurrerend gamebedrijf.

In Canada zijn veel gamebedrijven gevestigd. Onder meer Electronic Arts, Warner Bros Interactive, Eidos Interactive, THQ en Ubisoft hebben kantoren in het land. Gamebedrijven vestigen zich daar vanwege een belastingvoordeel dat de Canadese overheid geeft.

In oktober vorig jaar werd bekend dat Patrice Désilets bij THQ in Montreal zou gaan werken. De ontwikkelaar had een maand eerder zijn baan bij Ubisoft Montreal opgezegd. Hij was medeverantwoordelijk voor de actieserie Assassin's Creed.

Als gevolg van die overstap wilde Ubisoft verbieden dat meer gameontwikkelaars een dergelijke overstap zouden maken. Clausules in arbeidsovereenkomsten zouden dit onmogelijk moeten maken. De rechter heeft dergelijke clausules nietig verklaard.

THQ Montreal is een nieuwe gamestudio onder leiding van Désilets. Het bedrijf werkt aan verschillende spellen. Volgens geruchten werkt de gamestudio onder meer aan een vervolg op het schietspel Homefront, dat begin dit jaar op de markt kwam.


Canadese ontwikkelaars mogen naar concurrent (Foto: Novum)