Libiër klaagt Londen aan om uitlevering aan VS

Het hoofd van de Libische militaire raad sleept Groot-Brittannië voor de rechter. De Britse regering en veiligheidsdiensten zijn volgens Abdel-Hakim Belhaj verantwoordelijk voor zijn overdracht aan een Amerikaanse gevangenis, waar hij zou zijn mishandeld. Dat heeft de Londense rechtsbijstandsorganisatie Reprieve maandag gezegd.

Belhaj en zijn echtgenote vroegen in 2004 in Groot-Brittannië asiel aan. Het stel werd echter naar een geheime Amerikaanse gevangenis gevlogen, waar zij zouden zijn mishandeld. Vervolgens werd het tweetal naar een Libische cel overgebracht. De Britse regering lijkt 'verantwoordelijk voor het in gang zetten van deze keten van gruwelen', zei Sapna Malik, de advocaat van het echtpaar Belhaj, maandag.

Reprieve en zijn Spaanse evenknie Access Info Europe beschuldigde Europese landen er maandag van hun aandeel in geheime CIA-vluchten te verdoezelen. Slechts zeven van de 28 Europese landen hebben de vluchtgegevens openbaar gemaakt die inzage kunnen bieden in de praktijk van wat de CIA eufemistisch 'buitengewone uitlevering' noemt. De Amerikaanse inlichtingendienst gebruikte de stiekeme vluchten om terreurverdachten buiten de wet om van en naar geheime gevangenissen te vervoeren.

De 21 Europese landen die hebben nagelaten de gevraagde gegevens te publiceren beweren niet langer over de informatie te beschikken, hebben nog altijd niet op het inzageverzoek geantwoord of wijzen dat onomwonden af.