VS: beslissingen over Noord-Korea in ijskast

De Amerikaanse regering houdt de situatie op het Koreaanse schiereiland na het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il nauwlettend in de gaten. Beslissingen over het vervolgen van de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma en het leveren van voedselhulp worden mogelijk tijdelijk in de ijskast geplaatst, zeiden bronnen bij de regering maandag.

De Verenigde Staten zijn met name bezorgd over het eventueel toenemen van de spanningen tussen beide Korea's. De regering in Washington wilde deze week een besluit nemen over de nucleaire onderhandelingen en de voedselhulp aan Noord-Korea, maar door de dood van Kim is dit op de lange baan geschoven.

Het Witte Huis liet weten in contact te staan met Zuid-Korea en Japan, maar zei niets over de gevolgen van de dood van Kim. Bronnen bij de regering zeiden dat het onvoorspelbare gedrag van Kim het doen van voorspellingen altijd bemoeilijkte, maar lieten tevens weten niet te verwachten dat de dood van de leider tot grote veranderingen in het Noord-Koreaanse beleid zal leiden. De zoon van Kim, Kim Jong Un, is inmiddels uitgeroepen tot opvolger van zijn vader.

Zuid-Korea heeft zijn leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft een vergadering van de nationale veiligheidsraad belegd.

Het heengaan van Kim is maandag door de Noord-Koreaanse staatstelevisie bekendgemaakt. Kim overleed aan een hartaanval als gevolg van de 'grote mentale en fysieke inspanningen' die hij tijdens een inspectiereis door het land leverde. In Noord-Korea is een periode van rouw afgekondigd die tot 29 december duurt. Kim wordt 28 december begraven.