Geheime VS-documenten op pc Manning

Op computers die zijn gebruikt door de Amerikaanse militair Bradley Manning zijn circa 10.000 geheime documenten gevonden die zijn gepubliceerd door onthullingssite WikiLeaks. Dat meldde een Amerikaanse special agent David Shaver van de Computer Crimes Investigative Unit (CCIU) zondag bij een hoorzitting over de zaak.

De getuigenis is een van de krachtigste aanwijzingen tot dusver dat Manning de documenten heeft doorgesluisd naar WikiLeaks van Julian Assange. Die zorgde vorig jaar voor wereldwijde opschudding door ruim 250.000 geheime Amerikaanse documenten te openbaren, evenals video's van Amerikaanse luchtaanvallen op burgers.

Volgens de internetexpert had Manning op zijn computer zoekwoorden gebruikt als WikiLeaks en Julian Assange, de oprichter van de site.

Manning (24) verschijnt sinds vrijdag bij een voorbereidende hoorzitting van een militaire rechtbank op een legerbasis bij Washington. Die moet beslissen of er een rechtszaak komt. Manning kan maximaal 52 jaar celstraf krijgen. Ook wordt hij verdacht van het 'helpen van de vijand', waarop de doodstraf staat.

Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd.