Cruijff 'doodziek' van handelswijze bij Ajax

Johan Cruijff heeft geen goed woord over voor de manier waarop zijn medecommissarissen bij Ajax te werk zijn gegaan. "In plaats van het wantrouwen binnen Ajax op te lossen, hebben ze het onderlinge vertrouwen nog verder aangetast. En dat pik ik niet", meldt hij in zijn column in De Telegraaf. "Waar ik doodziek van ben, is dat alles in gang is gezet door mensen die geen enkele affiniteit met voetbal hebben."

Ook een verzoening met directeuren Louis van Gaal, Martin Sturkenboom en Danny Blind is voor Cruijff uitgesloten. "Nu zijn er mensen die vinden dat ik straks eerst met Van Gaal rond de tafel moet gaan zitten en dat we er na een goed gesprek uitkomen", schampert hij. "Dan wijs ik ze toch op de manier waarop Sturkenboom en Blind direct na hun benoeming in actie zijn gekomen. Meteen besloot Sturkenboom een medewerker die onder Wim Jonk valt weg te sturen."

Cruijff heeft begrepen dat Sturkenboom en Blind op advies van Van Gaal zijn benoemd. "Om dan binnen een week zo'n toon te zetten, wekt bij mij juist de indruk dat Sturkenboom begonnen is aan een grote schoonmaak om straks een totaal ander beleid uit te gaan voeren."

Volgens de legendarische nummer veertien moet de volledige verantwoordelijk over voetbaltechnische zaken bij het technische hart, bestaande uit Jonk, Dennis Bergkamp en hoofdtrainer Frank de Boer, komen te liggen. "Daarin zijn inmiddels stappen gezet, maar nog niet genoeg", concludeert hij.