'Laat kandidaten solliciteren voor Hoge Raad'

Het is beter kandidaten te laten solliciteren voor een post bij de Hoge Raad. Die stemmen gaan op binnen het hoogste rechtsorgaan van Nederland, schrijft NRC Handelsblad maandag. Nu stelt de Hoge Raad een lijst met kandidaten op waar de Tweede Kamer een keuze uit moet maken.

Door de politieke weigering om advocaat-generaal Diederik Aben te benoemen tot raadsheer is in de Hoge Raad onrust ontstaan, zeggen bronnen binnen de raad volgens de krant. De PVV heeft de benoeming van Aben tegengehouden vanwege diens kritische commentaar op een beslissing in het proces tegen Geert Wilders.

Aben noemde de beslissing van de wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank om de rechters vanwege de schijn van vooringenomenheid te vervangen 'een duister pad'. Hij deed deze uitspraak op persoonlijke titel. Aben werd op aandringen van de Tweede Kamer onder aan de kandidatenlijst geplaatst.

Een deel van de leden zou vinden dat het college niet had moeten buigen voor druk vanuit de Kamer. "Als je Aben boven aan de lijst zet, moet je hem daar ook handhaven." Anderen stellen in de krant dat hij juist niet had moeten worden voorgedragen.

"Als de politiek iemand niet wil, kunnen ze er beter openlijk over debatteren in plaats van de Hoge Raad onder druk te zetten om een voordracht te wijzigen", zegt een raadsheer volgens de krant. President Geert Corstens betreurt het dat er, waarschijnlijk vanuit de Tweede Kamer, is gelekt over de benoeming van raadsheren.