'Vlotten gezien bij gekapseisd booreiland Rusland'

Voor de oostkust van Rusland, nabij de plek waar zondag een booreiland kapseisde en zonk, zijn reddingsvlotten met mensen aan boord gezien. Dat heeft de eigenaar van het booreiland Kolskaja, het bedrijf Arktikmorneftegazrazvedka, maandag gezegd. De Russische regering wilde het bericht echter niet bevestigen en het is nog niet duidelijk of er overlevenden zijn.

Arktikmorneftegazrazvedka zei dat er vier reddingsvlotten zijn gezien met mensen aan boord. Het is onduidelijk of ze nog in leven zijn. Het Russische ministerie van noodgevallen wilde de berichten niet bevestigen, en zei slechts dat er naar overlevenden wordt gezocht met vier schepen, een helikopter en een vliegtuig.

Het lijkt erop dat er nog maar weinig tijd is voor de tientallen medewerkers van het platform die nog worden vermist. Aan boord van het booreiland waren 67 personen toen het in een storm terechtkwam en omsloeg in de ijskoude Zee van Ochotsk. Er zijn al tien lichamen geborgen en vier lichamen zijn wel al aangetroffen, maar nog niet geborgen. Veertien personen konden direct na het ongeval uit het ijzige water worden geplukt. De kans dat er nog meer overlevenden zijn is nihil: de watertemperatuur in de Zee van Ochotsk is 1 graad Celsius.

Russische dagbladen speculeerden maandag dat het dodental lager had kunnen zijn als er minder bemanningsleden aan boord waren geweest. De Russische wet staat slechts 'een minimum aantal bemanningsleden' toe als een booreiland wordt gesleept. Passagiers zijn strikt verboden. Naar verluidt zouden er zeker veertien personen aan boord zijn geweest die geen onderdeel uitmaakten van de bemanning.